Dodaj do ulubionych

Klienci firmy "Ama-Bud" - proszę o kontakt

IP: 3.40.128.* 14.11.01, 16:18
Proszę o kontakt wszystkich klientów firmy "Ama-Bud", osiedle "Teklinek 2000",
ul. Odkryta 48a. Chciałaby poznać Wasze opinie na temat sposobu traktowania
klientów przez spółkę Krystynus&Jaczewski.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 14.11.01, 16:26
      Ja jak do tej pory nie narzekam.
      Podpisałem umowe we wrzesniu (notarialna) - z kilkoma moimi poprawkami.
      Otrzymalem bez zadnych problemow wszystkie dokumenty do kredytu, potem na biezaco zglaszalem sie po
      projekty instalacji (co, elektr - jeszcze nie mam wodnej i kanalizacyjnej).
      W znaczacy sposob przeprojektowalem sciany dzialowe - juz stoja, wedlug mojego projektu, tak jak chcialem.
      Jestem co tydzien na budowie - prace sa moim zdaniem prowadzone sprawnie, a na ile poprawnie technicznie -
      bo sie nie znam.
      Troche mnie zastanawia brak okien i kladzenie tynkow na dolnych kondygnacjach - co beda one warte, jezeli
      nocami mroz, a w dzien wszystko zalewa woda.
      Mam nadzieje, ze dalej bedzie sie tez dobrze mi z AMA-BUD ukladalo - chociaz patrzac na opinie (szkoda, ze tak
      ich malo na forum), zaczynam miec lekkie obawy czy nie bedzie jakichs tarc.

Pawel
      • Gość: Klientka Re: Klienci firmy IP: 3.40.128.* 14.11.01, 16:39
        Gratuluję wprowadzenia poprawek - moim znajomym, gdy chcieli wprowadzić parę
        poprawek do umowy, Pan Krystynus powiedział, iz z nich rezygnuje, nie wyjasnił
        dlaczego i rzucił słuchwkę (czego sama mogłam doświadczyć nie jeden raz).
        Faktem jest, iż jakość wykonania jest naprawdę dobra (chociaż tyle...a może aż).
        Uwaga na piloty do bramy garażowej - pan Jaczewski sprzedaje je bez faktury po
        80 PLN. Przy odbiorze trzeba sprawdzic dokładnie sufit, ściany - w A1 zostały w
        pewnym lokalu zamurowane deski, które po paru tygodniach zaczęły gnić. Spóźnili
        sie z oddaniem budynku aż o 2 miesiące a dalej i tak nie ma pozwolenia na
        użytkowanie z gminy; naliczają czynsz niezgodnie z Ustawą, bo od powierzchni
        bez tynków...
        • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 14.11.01, 16:54
          > Gratuluję wprowadzenia poprawek - moim znajomym, gdy chcieli wprowadzić parę
          > poprawek do umowy.
          U mnie byla krotka pilka - albo sa poprawki, albo nie ma umowy.
          Co ciekawe dwie poprawki wnieslismy juz u pani notariusz.

> Uwaga na piloty do bramy garażowej - pan Jaczewski sprzedaje je bez faktury po
          > 80 PLN.
          Dla wlasnego zdrowia nie bede sie o to klocil ;))) (a moze bede???)

>Przy odbiorze trzeba sprawdzic dokładnie sufit, ściany - w A1 zostały w
          > pewnym lokalu zamurowane deski, które po paru tygodniach zaczęły gnić.
          O to sie nie martwie - jestem co tydzien na budowie, wiec widze co mi "wmurowuja"

> Spóźnili
          > sie z oddaniem budynku aż o 2 miesiące a dalej i tak nie ma pozwolenia na
          > użytkowanie z gminy;

Po harmonogramie juz widze, ze w B1 tez sie spoznia - do 30 listopada ma byc stan surowy zamkniety, nie sadze
          zeby sie wyrobili. A co jest przyczyna braku pozwolenia?

>naliczają czynsz niezgodnie z Ustawą, bo od powierzchni
          > bez tynków...
          I to jest wlasnie jedna z moich poprawek - rzeczywista powierzchnia lokalu zostanie obliczona przy przekazaniu
          lokalu (wtedy tynki juz beda).

Przy okazji:
          na parterze jest chyba jakis dobry znajomy prezes(a/ow) - mozna to zauwazyc po jakosci z jaka robia ocieplenie
          podlogi: folia, potem ladnie ulozony styropian. W innym lokalu obok - porozrzucane w bezladzie kawalki styropianu,
          bez folli - a na to pojdzie beton i tak nikt nie zauwazy.

Pawel
          • Gość: klientka Re: Klienci firmy IP: 3.40.128.* 14.11.01, 17:09
            O Boże! Chyba całe osiedle bedzie pod stałym nadzorem znajomych króliczka... w
            A1 co najmniej 2 osoby to rodzina Pana Jaczewskiego i jednocześnie pracownicy
            Ama-Budu. Jeśli chodzi o piloty - niestety, deweloperzy wykorzystują takie
            podejście ludzi (nie będę się kłócił ...) i najzwyczajnie w świecie nas
            oszukują. To są przecież moje pieniądze, które ktoś chce mi bezpodstawnie
            zabrać i nie ważne czy jest to 80 PLN, 2000PLN czy 1PLN.
        • Gość: Wojtek Re: Klienci firmy IP: 10.130.129.* 08.01.02, 17:49
          Gość portalu: Klientka napisał(a):

Przy odbiorze trzeba sprawdzic dokładnie sufit, ściany - w A1 zostały w
          >
          > pewnym lokalu zamurowane deski, które po paru tygodniach zaczęły gnić.

Witam serdecznie, obawiam sie, ze kontrola "przy odbiorze" to "musztarda po
          obiedzie" - sugerowalbym nawiercenie otworow w suficie, zamurowane deski, a
          raczej ich pozostalosci, byly w suficie. Tak, tak to moje mieszkanie. Naturalnie
          informacja dotyczy przyszlych mieszkancow ostatniego pietra.

• Gość: donia Re: Klienci firmy IP: *.acn.waw.pl 19.11.02, 20:51
          Witam,
          w najbliższych dniach zamierzam podjąć ostateczną decyzję co do zakupu
          mieszkanka w budynku A2 bis. No i waham się, chociaż opinie na forum
          (przeczytałam wszystkie) nie są najgorsze. Są drobne wpadki - ale komu się one
          nie zdarzają. Pierwszy raz kupuję mieszkanie i jestem nie co zagubiona. Czy też
          mieliście takie wątpliwości przed podpisaniem umowy? "Starzy" mieszkańcy jak
          się Wam mieszka? A może jest ktoś kto dojeżdza komunikacją miejską do pracy do
          Centrum lub Wolę? Jestem ciekawa jak jest z korkami czy da radę w godzinę
          dojechać? Podzielcie się spostrzeżeniami, są one bardzo cenne. Niech się odezwą
          zainteresowani A2 bis-em, miło mi będzie poznać przyszłych sąsiadów, może jakoś
          będziemy się wspierać. Pozdrawiam serdecznie. Donia
      • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 16:59
        Cieszę się, że dotychczas nie miałeś kłopotów z "AMA-BUD", ale w myśl zasday im
        dalej w las (tj. im bliżej końca inwestycji) może być gorzej. Tak było w moim
        przypadku. Obym był złym prorokiem. Mam nadzieję, że p. Krystynus zrozumiał, że
        zachowując się jak cham nie zdobędzie następnych klientów (niech żyje
        internet!!) i nie zarobi pieniędzy. Właśnie przysłali mi "wezwanie do zapłaty
        czynszu" bez wyszczególnienia za co (czy za sprzątanie, ochronę której nie ma).
        Jak będziesz miał jakieś pytania to napisz. Ja, nieprzyjemność obocowania
        z "AMA-BUD" mam już kilkanaście miesięcy.
        Nie daj rolować! Pilnuj terminów, poziomów itd.
        • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 15.11.01, 07:26
          Dzieki za rady.
          Moze jakis maly kontakcik na przyszlosc?
          gpawel@pi.tpsa.pl
        • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 05.12.01, 12:17
          Ponieważ masz już mieszkanie, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z
          mediami:
          1. czy nie ma problemów z zimną/ciepłą wodą?
          2. jak wygląda sprawa z telefonem?
          3. jak wygląda sprawa z kablówką/internetem (to dla mnie BARDZO ważne!)

Czy w nowych budynkach zostało już to zrobione?

Z góry dziękuje za informacje.
          Bart
          • Gość: Hovard Re: Klienci firmy IP: *.polkomtel.com.pl 05.12.01, 17:07
            > 1. czy nie ma problemów z zimną/ciepłą wodą?

Ciepla woda pojawila sie na poczatku pazdziernika.. bo wczesniej
            ktos czegos nie odebral i byl problem z uruchomieniem, i do konca
            listopada byla do 22.00 a potem zostawala rezerwa (okolo 1000 litrow)
            - ta informacja bezposrednio od hydraulika z budowy,
            takze nad ranem czy wlasciwie juz okolo 24.00 wody cieplej nie bylo..
            A czlowiek przeciez pracuje i stara sie zarobic na tych wyzyskiwaczy
            i wraca pozno.. ech.. nie wazne.. w kazdym badz razie wyglada na to ze
            ostatnio sie poprawilo.. albo przesuneli czas wylaczenia termy, albo
            dzialaja calanoc..
            Problem jeszcze z woda jest taki.. ze praktycznie brak sensownego
            obiegu wody i po dluzszym nieuzywaniu cieplej wody (po nocy, czy powrocie
            do domy) czeka sie na ciepla wode pare minut az z rur zleci ta zastala
            zimna..

> 2. jak wygląda sprawa z telefonem?
            > 3. jak wygląda sprawa z kablówką/internetem (to dla mnie BARDZO ważne!)

Podobniez umowa zaklepana byla juz dawno dawno temu z Aster-City.
            Telefoniczne kable sa w mieszkaniach polozone.. natomiast antenowe nie, sa
            owszem kanaliki (z drutami w srodku do 'latwego' okablowania) takze jak
            wejda na budynek to mieskzania okabluja.. ciekawe dlaczego dopiero wtedy,
            a nie przed oddaniem budynku..
            Z tego co slyszalem to w bud. A2 kablowke juz klada.. o A1 zapomnieli
            chociaz numer jakby ma mniejszy i jakiby wiecej ludzi zwiazanych z Ama-budem
            mieszka.. Wogole jakos A1 jest traktowany po macoszemu.. W A2 szybciej widac
            pewne ruchy.. A moze kierownik A1 (pan Jaczeski ktorego wszyscy lubimy) jest
            zbyt rzadko opieprzany, mnie mowi ze tylko ja mam jakies waty :-)))

Przy okazji piszac na to forum chcialem ostrzec, ze osobe ktora marze po
            scianach w A1 w szczegolnosci jakies 'L' w kolku.. jak zlapie to rece polamie.
            Heh.. jedni zalozyli domofon, drudzy niemal wyrwali, bo musieli jakis kabel
            puscic pod drzwiami bo oczywiscie robot w garazach jeszcze nie skonczyli..

P.S. Uprzedzajac pomowienia informuje ze nie jestem jakims kibicem konkurencji L
            ani samej L.
            • Gość: Hovard Re: Klienci firmy IP: *.polkomtel.com.pl 06.12.01, 09:45
              Takie male uzupelnienie..

> > 1. czy nie ma problemów z zimną/ciepłą wodą?
              > Ciepla woda pojawila sie na poczatku pazdziernika.. [ciach]
              Czynsz placimy od pazdziernika.. zryczautowana oplata za ciepla i zimna wode, za
              wspolna wode, energie, administracje i setki innych rzeczy ktorych tak naprawde
              nie ma.. Dzis sie dowiedzialem nieoficjalnie ze podobniez jeszcze wodociagi
              czegos nie odebraly.. a i przez to papiery do gminy nie zostaly dowiezione..
              Cud nam potrzebny by jeszcze w tym roku akty notarialne popodpisywac :-(

> > 2. jak wygląda sprawa z telefonem?
              > > 3. jak wygląda sprawa z kablówką/internetem (to dla mnie BARDZO ważne!)
              >
              > Podobniez umowa zaklepana byla juz dawno dawno temu z Aster-City.
              Dzis znalazlem takie info w i-necie: www.pcworld.pl/news/news.asp?id=5713
              Co prawda to dopiero poczatek i firma STOEN bedzie sie musiala dotrzec, ale
              dobra wiadomosc.. jak nam sie Aster-City przestanie podobac, to sobie zmienimy :-)

> osobe ktora marze po scianach w A1 w szczegolnosci jakies 'L' w kolku..
              > jak zlapie to rece polamie.

Tak mi sie przypomnialo, ze jakis czas temu pana Arka z Ama-Budu widzialem ze
              zlamana reka.. nie powiazujcie prosze tego faktu ze mna :-)
              Pozdrawiam,
              Hovard (tez Mariusz, ale jakos trzeba sie odroznic)

• Gość: Bea Re: Klienci firmy -wysokosc czynszu IP: *.cussons.com.pl 06.12.01, 10:21
                Witaj;
                Pisales, ze od pazdziernika placicie czynsz. W jakiej on jest wysokosci? Czy
                juz jest ochrona?
                Pozdarwiam
                Bea
                • Gość: Hovard Re: Klienci firmy -wysokosc czynszu IP: *.polkomtel.com.pl 06.12.01, 10:41
                  Gość portalu: Bea napisał(a):

> Pisales, ze od pazdziernika placicie czynsz. W jakiej on jest wysokosci? Czy
                  > juz jest ochrona?

6 zl od metra co za to co jest jest kwota bardzo wysoka... Ochrony jeszcze nie
                  ma, i zdaje sie ze predko nie bedzie bo budynek nie jest ogrodzony.. i aby
                  przedluzyc sprawe Jaczeski&Krystynus napisal ogloszenie ze przeprowadzaja
                  referendum czy zgadzamy sie placic 50zl od mieszkania za ochrone.. o ile sie
                  orietuje to nigdzie nie ma taniej, wiec po co to pytanie? Koniec zliczania
                  glosow (tak! trzeba pojsc do firmy i sie w odpowiednim miejscu podpisac,
                  lub wyslac fax z odpowienia ifnrmacja) ma odbyc sie 14 grudnia.. czyli to
                  jeszcze potrwa.. bo tak jak mowilem.. budynek nie jest ogrodzony.. a zima
                  ziemie mrozi.. poza tym w biurze dowiedzialem sie ze firma jest wlasnoscia
                  terenu do SRODKA tylko ulicy (podjazdu do budynkow, garazow), pozostala
                  czesc jest innego developera i teraz z nim uzgadniaja.. jak to wszystko ogrodzic
                  i 'moze' sie dogadaja i odkupia od nich dwa metry na ktorych jest ta ulica by
                  ogrodzic..
                  Slowem na ochrone nie ma co liczyc do maja przyszlego roku..
                  Wracajac do czynszu.. wysepilem od firmy pewna kartke z wyszczegolnieniem
                  oplat za co i tak dalej.. jak nie zapomne to jutro wklepie na forum,
                  a moze ktos mnie uprzedzi jesli ma taka kartke. W kazdym badz razie
                  ryczalt za wode i inne mialbyc przez dwa miesiace, a przez kolejne juz
                  wszystko mialo byc liczone w odpowiednich kwotach.. ale z tego co mowil
                  Jaczewski ryczaut bedzie trwal conajmniej 3 miesiace.. moze i ma racje, tylko
                  czemu tyle kasy chce brac za nic (ok.. prawie za nic)?
                  • Gość: Pawel Re: Klienci firmy -wysokosc czynszu IP: *.crt.tpsa.pl 06.12.01, 15:45
                    To ja sie jeszcze dolacze do pytania - jak sie ksztaltuje czynsz za miejsce parkinogwa/boks
                    "garazowy".

Pawel
                    • Gość: karl Re: Klienci firmy -wysokosc czynszu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 16:14
                      No nie, czynsz za garaz to juz chyba bylaby przesada !!!! Mam w mieszkaniu
                      rozpiske skladnikow czynszu, ale nie ma tam nic o garazu i ja na pewno nie
                      zgodze sie na zadne oplaty z tym zwiazane (chyba ze np. w zwiazku z dodatkowa -
                      w sensie "super" - ochrona garazy)
                  • Gość: Klient Re: Klienci firmy -wysokosc czynszu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 15:46
                    Szczerze mówiąc ja też nie wierzę, że w tym roku będą akty notarialne, ochrona
                    itd. Wątpię, czy Krystynus&Jaczewsli dogadają się z Dom Development w kwestii
                    brakujących 2 metrów pod ogrodzenie. O tym dogadywaniu się w tej sprawie słyszę
                    już min. od 6 miesięcy. Ale to, tak jak wszystkie sprawy to pewnie wina
                    urzędów, straży pożarnej, DD i wszystkich dookoła (może też wrednych
                    mieszkańców, za wyjątkiem rodziny Jaczewskiego ;), a nie najwspanialszych
                    prezesów i pracowników AMA-BUD.
                    Dziś dowiedziałem się od znajomej, że śmietnik będzie w bloku. Horror! Jaki
                    smród będziemy mieli w lecie.
              • Gość: Klientka Re: Klienci firmy różne + APEL IP: 3.40.128.* 06.12.01, 16:06
                Cześć,
                Coraz więcej nas...
                Te bazgranie po ścianach to kompletny idiotyzm i chamstwo; APELUJĘ także o to,
                aby nie stawiać samochodów na chodnikach!!!!! Są miejsca parkingowe i garaż!!!!
                Z tym ogrodzeniem, to rzeczywiście zwodzą od paru miesięcy. Mam nadzieję, że po
                wybudowaniu całego osiedla, po załatwieniu wszystkich formalnośi (własność itp)
                firma Ama Bud (plus różne inne Firma Budy)zniknie z powierzchni ziemi (czyli
                upadnie), ponieważ spółka Krystynus&Jaczewski nie zasługuje na nic innego.
                Czynszu w takiej wysokości (6PLN/m2) absolutnie nie należy płacić, bo niby za
                co? Za wspaniałą pracę ciecia?
                Absolutnie neguję dawanie dowodów wdzięczności - chyba nigdy nie wytępimy
                mentalnej komuny; to strasznie smutne.
                Mama nadzieję, że wkrótce będziemy mogli wszyscy się spotkać i omówić wspólną
                strategię kontrolowania naszego cudownego dewelopera.
                Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                • Gość: karl Re: Klienci firmy różne + APEL IP: *.handlowy.com.pl 07.12.01, 11:25
                  O ile mozna, to zalecam daleko idaca wstrzemiezliwosc z formulowaniem
                  drastycznych sadow - przynajmniej do czasu odbioru budynkow prze Gmine i
                  podpisania aktow notarialnych. Budujemy sie z developerem (czyli prywatnym
                  podmiotem, z ktorym lacza nas jedynie zapisy umowy) a nie spoldzielnia (ktorej
                  bylibysmy czlonkami, majacymi wiekszy wplyw na dzialalnosc)!!
                  Pragne zauwazyc, ze - zgodnie z wypisem z rejestru handlowego - Ama-Bud ma
                  niewielki kapital zakladowy, ktory nie wystarczy na pokrycie roszczen zadnego z
                  nas, a zaloze sie, ze w przypadku problemow spolka np. zadluzy sie
                  niemilosiernie pod zastaw majatku (czyli budynkow), zeby dla nas nic nie
                  zostalo.
                  Co do przyszlych wlascicieli mieszkan w B-1, to nie chcialbym nawet myslec, jak
                  oni by Ci "podziekowali" za utopienie Ama-Bud wraz z ich pieniedzmi.
                  Jesli mi nie wierzysz, skonsultuj sie za jakimkolwiek prawnikiem, ktory na
                  pewno dodatkowo zacytuje ci ich ulubiona maksyme, ze "nieznajomosc prawa
                  szkodzi". Dlatego pozostaje (ograniczonym) optymista czego i Wam drodzy
                  sasiedzi zycze!!!
                • Gość: Hovard Re: Klienci firmy różne + APEL IP: *.polkomtel.com.pl 07.12.01, 11:46
                  > Te bazgranie po ścianach to kompletny idiotyzm i chamstwo; APELUJĘ także o to,
                  > aby nie stawiać samochodów na chodnikach!!!!! Są miejsca parkingowe i garaż!!!!

Protokolu zdania garazu nie dostalem.. pilota do wiazdu tez nie.. zatem mi go
                  jeszcze nie oddali. Rozmawialem z pania notariusz ktora bedzie (bo jeszcze tego
                  nie robi.. bo nie dostala danych z Ama-Budu) szykowac umowy notarialne.
                  W tej umowie nie bedzie mowy o stanowisku garazowym.. dlaczego? Bo to nie jest
                  wlasnosc jednej osoby, ale wszystkich ktorzy miejsce wykupili, zatem trzeba
                  bedzie pokombinowac i spisac jeden akt czy cos w tym stylu.. nie znam sie na tym
                  ale z tego co mowila to jakas wielka kombinacja i moga byc klopoty..
                  zaznaczyla tylko ze w tej umowie bedzie cos o dozywotnim korzystaniu z tego
                  miejsca czy cos.. a co jak mnie jakies lotry na terenie niechronionego budynku
                  i niezamykanego przez robotnikow i NIE TYLKO! napadna i zabija? Czy moje
                  dzieci juz tam nie beda mogly parkowac? :-)
                  Samochodu jeszcze nie mam, wiec nie ja tam stawiam.. :-) czasem goscie,
                  ale gdzies postawic musza.. A Krystynus mi kiedys opowiadal, ze miejsc
                  parkingowych pod budynkiem bedzie tyle, bo sie przepisy zmienily i musi
                  przypadac 1.5 miejscsa na mieszkanca.. (glupi nie sprawdzilem! ludzie! pilnujcie
                  wszystkiego o czym mowia!!!) a tu nagle 75 miejsc.. I jak tego czlowieka nie
                  znazwac Klamca (przez duze 'K')
              • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 09.01.02, 10:15
                Minęło trochę czasu. Czy coś się zmieniło w A1 i A2 z kablówką (szczególnie
                ważny jest dostęp do Internetu ;-))
                • Gość: Hovard Re: Klienci firmy IP: *.polkomtel.com.pl 10.01.02, 15:15
                  > Minęło trochę czasu. Czy coś się zmieniło w A1 i A2 z kablówką (szczególnie
                  > ważny jest dostęp do Internetu ;-))

Jeszcze administrator nie wiedzial ze juz jest kablowka w bloku (tak wynikalo z
                  wypowiedzi jego zony) a mnie wlasnie kablowke zakladali. Co z tego wynika? Dwie
                  rzeczy:
                  1. Kablowka/telefon/internet jest juz w bloku i to zdaje sie ze prawie od
                  poczatku grudnia (chociaz panowie od kladzenia mieli tyle roboty w bloku ze
                  do mnie przyszli o 22.00) :-)
                  2. Mieszkancy bloku wiedza wiecej o postepach niz osoba ktora takie rzeczy
                  wiedziec powinna - no dobra, nie czepiajmy sie.. moze chlopak sie wyrobi..

Na koniec moje pytanko, ktos juz cos wie nt. Aktow notarialnych? Kiedy to w koncu
                  ruszy? Bo w firmie nie wiedza ;-)
                  Pozdrawiam,
                  Mariusz
                  • Gość: karl akty IP: *.handlowy.com.pl 15.01.02, 18:06
                    wiem, wiem i na dodatek powiem!!! Podobno maja zaczac podpisywac akty w
                    przyszlym tygodniu. Niestety Pani notariusz ma biuro prawie na Okeciu, wiec
                    czeka nas dluga droga.
                    Poza tym druga sprawa - jak pamietasz nasze dywagacje odnosnie wspolnoty
                    mieszkaniowej , z zalozenia kazdy blok to osobna wspolnota (chyba ze sie
                    jeszcze podiela). To wynika z faktu, ze "waga" glosu najczesciej zalezy od
                    posiadanego udzialu% w calkowitej powierzchni budynku - cieszcie sie
                    wlasciciele duzych mieszkan!!!
                    Pozdrawiam i sorry za brak kontaktu, ale wiesz - Swieta, Nowy Rok, itp...
                    • Gość: Hovard Re: akty IP: *.polkomtel.com.pl 16.01.02, 10:19
                      > Podobno maja zaczac podpisywac akty w
                      > przyszlym tygodniu. Niestety Pani notariusz ma biuro prawie na Okeciu, wiec
                      > czeka nas dluga droga.

Oj, mnie w zeszlym roku miedzy swietami powiedzieli, ze najpraawdopodobniej
                      okolice 7,8 stycznia :-) odsuwaja te date jakby sie czegos bali..
                      A co do podrozy.. to faktycznie ciezka sprawa.. bo na tak mlodym osiedlu
                      bedzie sporo pan w ciazy.. niektore w zaawansowanej.. i w ostatnim miesiacu,
                      albo nawet po rozwiazaniu jechac na koniec swiata (po drugiej stronie swiata)
                      koszmar.. chyba.. chyba ze ma sie wlasnego notariusza.. i sie z nimi umowi
                      na miejscu.. Dobrze mysle?
                      • Gość: Hovard Re: akty - dobra wiadomosc IP: *.polkomtel.com.pl 16.01.02, 16:23
                        Sprawnie i szybko firma zalatwila wszystkie formalnosci i juz
                        mozemy szczesliwie podpisywac akty notarialne :-)
                    • Gość: GRUBY Re: akty IP: 212.76.37.* 24.01.02, 22:51
                      Witam ja pierwszy raz ,ale z ostrzeżeniem. Po budynku A1 co pewien czas chodzą" fachowcy"od okien
                      za zaliczeniem 100-ki obejrzą co masz w mieszkaniu i znikną. Męcząca jest świadomość że mogą
                      wrócić kiedyś, gdy nas nie ma .Proszę więc nie otwierajmy drzwi na hasła:agent ubezp. akwizytor,czy
                      ulotki.Akty ruszyły, sam jutro podpiszę choć od strony prawnej nie mam o tym bladego pojęcia .
                      Jeszcze słowo dla malarzy pewnych drzwi na 3-m piętrze:PANI JACZEWSKA JUŻ SIĘ
                      WYPROWADZIŁA. Koniec wojny.Markery oddajcie dzieciom lub za okno.
                      • Gość: Hovard Re: akty IP: 10.130.129.* 25.01.02, 22:34
                        Gość portalu: GRUBY napisał(a):

> Po budynku A1 co pewien czas chodzą" fachowcy"od okien

Dopoki budynek nie bedzie ogrodzony i chroniony jak bylo
                        zreszta w umowie.. domokrazcy beda krazyc i na to nic nie
                        poradzimy.. Tu po prostu trzeba uwazac..

> Akty ruszyły, sam jutro podpiszę choć od strony prawnej
                        > nie mam o tym bladego pojęcia.

Z najwazniejszych punktow w jakie zabezpieczyla sie firma
                        to:
                        * rezygnacja z dwuletniego okresu administracji budynkiem
                        podobno na zadanie mieszkancow - ciekawe ze w tej sprawie
                        nie zrobili refenendum jak w przypadku ochrony (ktora
                        to nota bene wykorzystali do przedluzenia sprawy
                        ogrodzenia a tym samym ochrony..)
                        * nabywca zobowiazuje sie do uczestnictwa w kosztach
                        zarzadu zwiazanych z utrzymaniem nieruchomosci wspolnej w
                        tym do zaplaty wynagrodzenia 'naleznego' spolce - ok,
                        nalezy sie cos za administracje, ale tu wydaje mi sie
                        powinny byc wyszczegolnione co i za ile..
                        * i chyba cos co wszystkich (ok, wiekszosc) moze oburzyc,
                        to ze strony oswiadczaja ze w zwiazku z dokonanym
                        rozliczeniem znosza miedzy soba wszelkie roszczenia
                        wynikajace z umowy na wybudowanie i sprzedarz lokalu,
                        poza roszczeniami z tytuli rekojmi.. - w umowie byl
                        budynek ogrodzony i strzezony.. a po podpisie tego aktu,
                        guzik sie mozemy tego domagac, jest tylko szansa, ze
                        ludzie w trzecim budynku mieli w umowie ze budynek bedzie
                        ogrodzony..
                        Rezygnacja z punktow nie wchodzi w gre.. bo oni tego
                        nie podpisza.. mozna co najwyzej pomyslec o rozszezeniu,
                        ale zycze powodzenia.. teraz wiekszosc z decydentow jest
                        na urlopie.. wiec jesli macie czas i zdrowie..

> Jeszcze słowo dla malarzy pewnych drzwi na 3-m
                        > piętrze:PANI JACZEWSKA JUŻ SIĘ WYPROWADZIŁA.
                        > Koniec wojny.Markery oddajcie dzieciom lub za okno.

Tez o tym slyszalem.. to juz byl chwyt po nizej pasa..
                        drodzy lokatorzy...
                        • Gość: Pawel Re: akty IP: 172.16.2.* 28.01.02, 09:13
                          > * i chyba cos co wszystkich (ok, wiekszosc) moze oburzyc,
                          > to ze strony oswiadczaja ze w zwiazku z dokonanym
                          > rozliczeniem znosza miedzy soba wszelkie roszczenia
                          > wynikajace z umowy na wybudowanie i sprzedarz lokalu,
                          > poza roszczeniami z tytuli rekojmi.. - w umowie byl
                          > budynek ogrodzony i strzezony.. a po podpisie tego aktu,
                          > guzik sie mozemy tego domagac, jest tylko szansa, ze
                          > ludzie w trzecim budynku mieli w umowie ze budynek bedzie
                          > ogrodzony..

Nie wiem jak w poprzednich budynkach - ale u mnie (budynek trzeci) do umowy jest
                          zalacznik, w ktorym zaznaczone jest, ze osiedle bedzie ogrodzone i strzezone.
                          Mysle, ze z tego nie moga sie wymigac.

Pawel
                          • los_malos Re: akty 28.01.02, 11:37
                            Gość portalu: Pawel napisał(a):

>
                            > Nie wiem jak w poprzednich budynkach - ale u mnie (budynek trzeci) do umowy jes
                            > t
                            > zalacznik, w ktorym zaznaczone jest, ze osiedle bedzie ogrodzone i strzezone.
                            > Mysle, ze z tego nie moga sie wymigac.
                            >
                            > Pawel

a u mnie (B-1) jest tylko, ze teren osiedla bedzie strzezony. Wynika z tego, ze
                            powinno byc ogrodzenie ale niestety w załaczniku tego nie ma. A moze sie po
                            prostu czepiam?

lm
                            • Gość: Hovard Re: akty IP: 10.130.129.* 28.01.02, 22:09
                              > Nie wiem jak w poprzednich budynkach - ale u mnie
                              > (budynek trzeci) do umowy jest zalacznik

Z tego co wiem, niektorzy maja w A1 z ogrodzeniem,
                              niektorzy nie.. wszystko zalezy kiedy podpisywali umowe.
                              Ale czepiac sie wywiazania z umowy trzeba przed
                              podpisaniem aktu.. bo tam jest taki kruczek ktory anuluje
                              poprzednie umowy..

• Gość: karl co do ogrodzenia IP: *.bh.com.pl 28.01.02, 09:48
                          rzeczywiscie diabel tkwi w szczegolach. Prezes przedstawil mi szczegoly z
                          pozwolenia na budowe, z ktorych wynika (co kiedys zignorowalem) ze I etap
                          osiedla to budynki A-1, A-2 i B-1. Dopiero ta calosc musi byc ogrodzona
                          (zgodnie z warunkami zabudowy), czyli teoretycznie musielibysmy czekac do
                          wykonczenia budynku B-1. Zaproponowalem, zeby nie swirowali, tylko postawili
                          jakies tymczasowe ogrodzenie (np. takie jakie stoi od strony Inwestprojektu),
                          co pozwoli na wejscie ochroniarzy na nasze osiedle. Jak skoncza B-1, to sobie
                          moga takie ogrodzenie zdemontowac, przeniesc, itp. albo je zostawic (wszystko
                          zalezy od tego co zrobi DOM Development na tym kawalku ziemi miedzy nami a
                          osiedlem Mostostalu). Prezes obiecal, ze Zarzad to rozpatrzy, wiec prosba do
                          wszystkich o odrobine cierpliwosci. W innych sprawach zobacze jaka bedzie
                          odpowiedz na moje zapytania. Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne
                          ROZWIAZANIE spraw rodzinnych.
                          • Gość: Hovard Re: co do ogrodzenia IP: 10.130.129.* 28.01.02, 22:06
                            Gość portalu: karl napisał(a):

> rzeczywiscie diabel tkwi w szczegolach.

Szczegoly szczegolami, ale oni nie chca grodzic, bo
                            przeciez sie mieszkancy na OCHRONE nie zgodzili...
                            i wez tu z nimi spokojnie rozmawiaj.. kto sie na ochrone
                            nie zgodzil skoro jest w zalaczniku ze taki ficzer bedzie.
                            Wogole po co takie refenendum???
                            Ja juz zdrowia nie mam :-(

• Gość: GRUBY Re: Może im zaufać? IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 28.01.02, 22:25
                            Przy podpisywaniu aktu spytałem co z ogrodzeniem o którym jest mowa w umowie
                            Krystynus odpowiedział żeby sie nie martwić że to ogrodzenie będzie robione na wiosne, poczekajmy
                            może tak będzie można im wiele zarzucić ale póki co są w miarę konsekwentni(chyba że oślepłem)
                            • Gość: Hovard Re: Może im zaufać? IP: 10.130.129.* 28.01.02, 23:42
                              > może tak będzie można im wiele zarzucić ale póki co są
                              > w miarę konsekwentni(chyba że oślepłem)

Tynki gipsowe miales czy moze Ci proponowali (dodatkowo)
                              sztablature za rewelacyjnie niska cene.. 14zl/m2 ?
                              Inne kwiatki tez by sie znalazly..

• Gość: GRUBY Re: Tynki IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 30.01.02, 21:49
                                A jakże proponowali,ale nie za 14 tylko za 11. Widzialem jak to robią dziękuje bardzo.Zrobiłem to inną
                                ekipą za 7. Za to bez żadnych opłat wyburzyli mi sciany ,bo mi sie odwidziało,zrobili to już po
                                odebraniu mieszkania .Nie musieli .
                                Wcale ich nie gloryfikuje.
                                Można im powiedzieć by wystawili glejt na tablicy, informujący nas o terminie planowanej budowy
                                ogrodzenia.Wtedy będziemy wiedzieli czy coś knują.
                                • Gość: Hovard Re: Tynki IP: 10.130.129.* 30.01.02, 23:52

> Można im powiedzieć by wystawili glejt na tablicy,
                                  > informujący nas o terminie planowanej budowy
                                  > ogrodzenia.Wtedy będziemy wiedzieli czy coś knują.

Powodzenia :-) Jak Ci sie uda, masz u mnie piwo :-)
                                • Gość: Bea Re: Tynki IP: *.cussons.com.pl 31.01.02, 07:37
                                  Witaj;
                                  Kupilam mieszkanie w budynku B1 i zastanawiam sie nad polozeniem lepszych
                                  tynkow. Ama- Bud zlozyl mi propozycje polozenia ich za 12 zl/m2. Nie znam sie
                                  na tym zupelnie, a piszesz, iz nie robia oni tego najlepiej oraz masz lepsza i
                                  tansza ekipe. Moglbys powiedziec mi cos blizej? Moze jakis namiar?
                                  Z gory serdecznie dziekuje.
                                  Bea
                                  • Gość: GRUBY Re: Tynki IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 09.02.02, 01:29
                                    Moja ekipa to ja +znajomi stąd tak niska cena.Sorki ale to jest niemożliwe.
                                    • Gość: Bea Re: Tynki IP: *.cussons.com.pl 11.02.02, 07:38
                                      Dziekuje za odpowiedz. Sklad ekipy wyjasnia cene- skandalicznie niska jak na
                                      Warszawe:) Milego dnia.
                                      Bea
                            • Gość: karl wiosna nasza! IP: *.handlowy.com.pl 29.01.02, 08:35
                              Sorry, ale jest takie powiedzienie: "nikt Ci nie da wiecej niz ja Ci moge
                              obiecac".
                              Dlatego ja wole cokolwiek ale dzisiaj, a nie zlote gory na wiosne. W mojej
                              opinii trzeba sie domagac ogrodzenia A-1 i A-2, chocby tymczasowego, bo potem
                              znowu sie cos nowego okaze, a roszczenia beda zniesione (bo tak jest w aktach
                              notarialnych). Bo skoro ogrodzenie pojawi sie po wykonczeniu B-1, to dlaczego
                              nastapil juz odbior A-1 i A-2? Przeciez tez powinny byc odbierane razem z B-1
                              jako calosc - nie?
                              • los_malos Re: wiosna nasza! 29.01.02, 17:14
                                witam,

chciałbym zapytać przyszłych sąsiadów jakie mieliście opóźnienie w odbiorze
                                mieszkań? (chciałbym wiedzieć czego można się spodziewać)

pozdrawiam,
                                lm
                                • Gość: GRUBY Re: wiosna nasza! IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 30.01.02, 21:56
                                  Mieszkania minimum 2 miechy infrastruktura ( drogi ,garaż,media kolejne1,5 .Życze powodzenia!
                                  • Gość: Hovard Re: wiosna nasza! IP: 10.130.129.* 30.01.02, 23:56

> Mieszkania minimum 2 miechy infrastruktura ( drogi
                                    > ,garaż,media kolejne1,5 .Życ ze powodzenia!

warto dodac ze ciepla wode wlaczyli dopiero
                                    w pazdzierniku.. (planowane oddanie 30 czerwca) i to
                                    zdaje sie ze w okolicach polowy...
                                    a bez tego wierzcie mi ze ciezko zyc.. wiem to tak
                                    wegetowalem przez ponad miesiac
                                    • Gość: karl Re: wiosna nasza! IP: *.handlowy.com.pl 31.01.02, 10:00
                                      Z B-1 teoretycznie powinno byc lepiej, bo konstrukcyjnie "podpina" sie pod A-2.
                                      Poza tym licze, ze wykorzystaja doswiaczenia z naszych budynkow i wczesniej
                                      zakreca sie za niektorymi sprawami. ALE TAK NAPRAWDE to tylko kierownik budowy
                                      zna prawde - i jego a nie Zarzad nalezy pytac o szczegoly (w moim przypadku
                                      przewidywania kierownika budowy sprawdzily sie niestety idealnie - w
                                      przeciwienstwie do wypowiedzi Zarzadu). Na pocieszenie informacja, ze stoleczny
                                      standard to 2-3 miesiace "obsuwu".
                                      • los_malos Re: wiosna nasza! 04.02.02, 17:37
                                        witam wszystkich,

chciałbym jeszcze zapytać jakie są opłaty "czynszowe"?
                                        a jakie za garaż (jeśli coś trzeba płacić)?

pozdrawiam,
                                        lm
                  • Gość: Wojtek Re: Klienci firmy IP: 10.130.129.* 22.01.02, 10:31
                    Male sprostowanie, to nie byla zona administratora (on jest kawalerem). Miejsce
                    jego zamieszkania jest mi nieznane, jednak nie jest to Teklinek 2000. Jedno
                    jest pewne - Faktycznie moze sie wyrobi, jak sie ujawni (lub jezeli sie ujawni)
                    • Gość: Hovard Re: Klienci firmy IP: *.altkom.com.pl 22.01.02, 18:24
                      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Male sprostowanie, to nie byla zona administratora (on jest kawalerem).

Byc moze mowimy o roznych osobach.. mailnij do mnie na hovardk@poczta.onet.pl ustalimy fakty i
                      oglosimy pozostalym co i jak, ok?
                      • Gość: karl Re: ekipa sprzatajaca IP: *.bh.com.pl 23.01.02, 10:48
                        Panowie! Podobno kazdy blok ma osobna ekipe (czego moze nie widac po efektach,
                        chociaz prosby o skucie lodu odniosly w koncu jakis skutek). W A-2 jest to
                        jakas mini-firma rodzinna skladajaca sie z kobiety, jej meza i jeszcze kogos.
                        Ja osobiscie dlugo pracuje, ale nie widzialem nikogo z nich od ok. kwartalu.
    • Gość: Bea Re: Klienci firmy IP: *.cussons.com.pl 15.11.01, 08:09
      Witam serdecznie wszystkich;
      Stalam sie ( szczesliwie lub nie, tego jeszcze nie wiem :)) posiadaczka
      mieszkania na parterze w budynku B1. Z lekkim przerazeniem czytam wszytskie
      Wasze uwagi. Jak do tej pory nie mialam wiekszych problemow z Ama- Budem.
      Jednak potwierdzam, iz obsluga klienta i kultura calej firmy jest jeszcze
      bardzo daleko za obowiazujacymi standardami. Jestem co tydzien na budowie i
      staram sie "pilnowac". Jednak na ile mi to cokolwiek da- czas pokaze. Jedno
      jest pewne- podlogi na parterze to nie wynik znajomosci z prezesami, tylko moja
      "upierdliwosc". Tak, tak, tutaj udalo mi sie "zlapac" ( moze to troche zbyt
      duze slowo) firme na kombinatorstwie i stwierdzilam, ze im tego nie popuszcze
      i jak beda chcieli na mnie zaoszczedzic to sciagne nadzor budowlany. Efekt
      jest taki, iz podlogi sa kladzione tak jak trzeba. Bede jednak wdzieczna za
      wszystkie uwagi- szczegolnie te krytyczne pod adresem ww firmy. Lepiej byc
      przygotowanym na ewentualne "niepsodzianki". Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 08:21
        Cześć!
        Pilnuj się - tak jak do tej pory - na każdym kroku! Kontroluj zapisy w
        dzienniku budowy (terminy, poślizgi itp.), wszystkie ustalenia zawieraj na
        piśmie - faks może nie wystarczyć, najlepiej list polecony ze zwrotnym
        potwierdzeniem odbioru. Sprawdź jakie futryny, drzwi wewnętrzne, poziomy,
        szczelność okien (test z kartką papieru), grubość wylewki (przecinak), wysokość
        mieszkania, powierzchnię.
        A jak tam Twoje doświadczenia z p. Krystynusem ew. p. Jaczewskim? Mam nadzieję,
        że zrobiła na Tobie (tak jak na mnie) wrażenia nowa pracownica AMA-BUD - p.
        Mariola Jaczewska (nieprzypaadkowa zbieżność nazwisk); jej kompetencje i
        kultura osobista - poezja ... ale i tak jescze się musi dużo uczyć, żeby
        osiągnąć poziom p. Krystynusa.
        Pozdrawiam
        • Gość: Bea Re: Klienci firmy IP: *.cussons.com.pl 15.11.01, 13:27
          Witam
          Dziekuje za wszystkie informacje. Obawiam sie, ze zanim odbiore swoje
          mieszkanie stane sie fachowcem w dziedzinie budownictwa i prawa budowlanego (
          jestem chemikiem). Jedno jest pewne- firme trzeba pilnowac jak wlasnego oka
          (duzo musza sie nauczyc zanim zaczna istniec na rynku jako bardzo dobry
          deweloper). I to radze robic kazdemu- pilnowac i wyklocac sie o swoje. Mam
          jedna uwage- jest to glownie uwaga do ludzi, ktorzy maja mieszkania na wyzszych
          pietrach. Jesli nie wstawia okien przed zima- nie pozwolcie na tynkowanie
          mieszkan wewnatrz- z tych tynkow i tak nic nie bedzie. Tynk ma miesieczny okres
          karencji, tzn miesiac czasu musi odparowywac woda. A kazdy wie, ze w
          temperaturze -20 st.C ten proces fizyczny raczej nie zachodzi... Dlatego tez
          powinny byc wstawione okna i budynek "zamkniety", aby sciany mogly sie osuszac.
          Warto rowniez zrwocic uwage na jakosc kladzionych posadzek. Jakosc w sensie
          wykonaie. Jesli stwierdzicie pekniecia wylewki ( takie charakterystyczne
          pekniecia jak suchej gleby)- musi to byc poprawione, bo inaczej utopicie mase
          forsy wykonujac poprawki. Najlepiej sprawdzic to przed wylaniem ostatniej
          warstwy- tzw. szlichty wyrownujacej. ( odbywa sie to mniej wiecej miesiac po
          wylaniu posadzek)
          Niestety mialam te watpliwa okazje rozmawiac z p. Jaczewskim i jego
          kierownikiem budowy. Pozwol, iz nie bede tego komentowala :( Bylo to pierwsze i
          ostatnie moje spotkanie z tymi panami- od tego dnia wszystkie rozmowy na
          budowie prowadzi moj maz, bo stwierdzilam iz nie znajduje z nimi plaszczyzny
          porozumienia.Jestem chyba zbyt czepliwa i za duzo chce "na piśmie". Mnie
          pozostaja rozmowy z "biurem" co jest i tak duzym wyzwaniem. Z przerazeniem
          mysle o odbiorze mieszkania- i zastanawiam sie czy nie wziac wlasnego
          inspektora budowlanego. Tylko z drugiej strony, jak bedzie on rownie
          "upierdliwy " jak ja, to moge nigdy w tym mieszkaniu nie zamieszkac... :)
          A jak Ci sie mieszka? Oddane macie garaze? A jak jest ze swiatlem i z pradem?
          Bo cos do konca nie jestem przekonana, ze firma ma pozalatwiane wszystkie
          formalnosci z urzedami.
          Pozdrawiam
          • Gość: Klientka Re: Klienci firmy IP: 3.40.128.* 15.11.01, 14:24
            Witam,
            Cieszę się, że kolejna osoba do nas dołączyła. Twoja wypowiedź to kolejny dowód
            na to, iż nazwanie Pana Jaczewskiego chamem i gburem wcale nie jest nadużyciem -
            mnie podczas rozmowy (w sumie rozmawiałam z nim 3 razy i to właśnie o te 3
            razy za dużo...) powiedział, że za duzo gadam i wyszedł z pokoju. Budynek A1,
            gdzie kupiliśmy z mężem mieszkanie, nie jest jeszcze formalnie odebrany przez
            gminę i strasznie się to wydłuża. Jeszcze nie mieszkamy, ale podobno 80%
            mieszkań jest już zasiedlonych. Woda, prąd itp - wszystko już jest; ostatnio
            koleżanka, również z A1, powiedziała mi, że woda ciepła jest od 6.00 do 22.00;
            później woda płynie z rezerwowego 1000-litrowego zbiornika, ale zanim zacznie w
            mieszkaniu płynąć musisz poczekać jakieś 15 minut z odkręconym kurkiem. Leci
            oczywiście zimna a płaci się za ciepłą... Przy odbiorze trzeba koniecznie mieć
            kogoś, kto się na tym zna - dobrze jest nawet kogoś wynająć.
            Ostatnio zaczęli zamykać klatkę schodową na noc - ukradli jakieś grzejniki z
            korytarza - okazało się, że drzwi nie są zatrzaskowe, a na klucz i wychodząc z
            budynku trzeba ten klucz posiadać; ciekawam, czy jest to zgodne z przepisami
            bhp i ppoż?
            Ogólnie, rzecz biorąc całkowicie Cię popieram - trzeba im ciągle patzreć na
            ręce i pilnować każdego (własnego) grosza; żądać wszystkiego na piśmie i nie
            dać sie nabrać na wypocinki prezesika...
            • Gość: Mariusz Re: AMA- BUD PILOTY DO GARAŻU IP: 192.168.10.* 29.11.01, 10:48
              Mieszkam w bydynku A1 i ciągle nie odebrałem pilota do bramy wjazdowej. W
              piśmie które otrzymałem z AMA-BUDU poinformowano mnie, że juz 80% mieszkańców
              odebrało swoje piloty bez uwag co do ich ceny, a ja znajduję sie w pozostałych
              20%. Dodatkowo przeczytałem, że jestem, tak jak pozostałe 20%, odpowiedzialny
              za uszkodzenie bramy otwieranej przyciskiem, i że będę partycypował w kosztach
              jej naprawy.
              Czy na prawdę tak wiele osób bez żadnego sprzeciwu postanowiło dać w prezencie
              p. Jaczewskiemu 80 zł. Czy w w cenie miejsca postojowego nie ma bramy przez
              którą trzeba wjechać do budynku, bramy, którą czymś trzeba otworzyć?

Wszytskich zainteresowanych problemem pilotowym proszę o kontakt na adres:
              Mariusz_Gaj@pzl.pl lub zapraszam do siebie: 602 A1.

Mariusz
              • Gość: Klient Re: AMA- BUD PILOTY DO GARAŻU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 10:15
                Cześć!
                Nie wiem ile osób kupiło piloty, ale sądzę, że te 80% to propaganda i chęć
                skłonienia nas do zakupu. Ja postanowiłem, że nie kupię pilota od p.
                Jaczewskiego, nie pozwolę się oszwabić. Przyzwoici developerzy 1-go pilota dają
                za darmo, żadając opłaty (nierzadko wyższej niż 80 PLN) za kolejne. Jak bardzo
                trzeba być chytrym, żeby występować z takim żądaniem?!
                Ja (jak i parę innych osób, które już poznałem) postanowiliśmy, że gdzieś na
                mieście kupimy "ślepe" piloty i dostroimy je do naszej bramy. A spółka
                Krystynus&Jaczewski niech sobie zachowa te piloty (będą mieli super prezenty
                pod choinkę ;)))!
                Ciekawe jest też to, że nie wystawiają faktur VAT - co na to Urząd Skarbowy? A
                jak się dowiedziałem od znajomych, na każdym pilocie p. Chytrusek Jaczewski
                zarabia 3 PLN, bo firma (od bramy) sprzedała mu te piloty po 77 PLN za sztukę -
                ile w tym prawdy niestety nie wiem.
                A tymi bzdurami o obciążaniu za naprawę bramy, to się nie przejmuj. Równie
                dobrze mógłby sobie stwierdzić, że obciąży łysych, blondynów etc. Jak jest
                chytry (i nie wydał bezpłatnie pilotów) to niech płaci.
                Pozdrawiam
                • Gość: Mariusz Re: AMA- BUD PILOTY DO GARAŻU IP: 192.168.10.* 30.11.01, 18:16
                  Cześć,
                  jestem w trakcie konsultacji z prawnikiem na temat różnych spraw związanych z
                  AMA-BUDEM, również na temat konieczności zakupienia pilotów. Jeśli okaże się,
                  że metody prawne nie pomogą w wyegzekwowaniu ich za darmo, chętnie dołączę się
                  do kupna pilotów na mieście. Mój adres w poprzednim liście.

Pozdrawiam
                  Mariusz
          • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 14:21
            dolaczam do nowej lokalizacji grupy dyskusyjnej Ama-Bud. Ilu tu
            malkontentow !!! Z calym szacunkiem, ale juz Dzierzynski zauwazyl, ze trzeba
            ufac i KONTROLOWAC !!!!!
            Ludzie! - w naszym pieknym kraju trzeba kazdemu patrzyc na rece, nikt za was
            nie bedzie pilnowac waszych spraw - nie badzmy dziecmi!
            Kto zadba o szczegoly (bo diabel tkwi w szczegolach wlasnie), bedzie mial
            zupelnie ciekawe mieszkanko w rozsadnej cenie.
            P.S. Nie jestem w zaden sposob powiazany z zadnym pracownikiem Ama-Bud, co
            wiecej - od konca 1999 przezylem kilka ciekawych epizodow zwiazanych z ta
            budowa.
            • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 15:30
              Cześć!
              Z tego co napisałeś wynika, że Ty też miałeś jakieś jazdy z AMA-BUD. Napisz coś
              więcej.
              • Gość: Bea Re: Klienci firmy IP: *.cussons.com.pl 28.11.01, 07:53
                Witam ponownie;
                Nie wiem, czy czytaliscie ostatnie informacje dotyczace opodatkowania VAT
                garazy i miejsc garazowych. Ponoc nalozony przez AMA- BUD ( a wlasciwie przez
                Urzad Skarbowy, jak mnie poinformowano) 22% VAT jest bezpodstawny i stawka na
                garaze kupione po 97 roku powinna wynosic 0%. Ama- Bud nic o tym nie
                wiedzial,ale obiecali sprawdzic, jak to rzeczywiscie wyglada. Jak sie czegos
                blizej dowiem, to dam znac. Zawsze to jakies pieniadze.
                A jak Wasze nastroje w swietle wspanialaychy pomyslow naszych przywodcow?
                Poinformowano mnie rowniez wczoraj w AMA- Budzie, iz podatek VAT ma byc
                zawieszony do 1/04/02. Oby jeszcze podali zasady jego naliczania :(
                Ponoc maja z poczatkiem grudnia zaczac wstawiac okna:)I tym pozytywnym
                akcentem zycze milego dnia!
                • Gość: Bea Re: Klienci firmy IP: *.cussons.com.pl 28.11.01, 08:01
                  Uzupelnienie:
                  To ponoc podstawa prawna dotyczaca tych garazy:( mowa tutaj o orzeczeniu NSA)

Jeśli chodzi o dostęp do orzeczenia, to nie jest to możliwe
                  w przypadku kogoś kto nie był stroną, ale
                  za jakiś czas wyrok zostanie opublikowany w jednej z gazet
                  prawniczych. NSA na moje pytanie
                  odnośnie możliwości otrzymania orzeczenia powiedziało, że w
                  wystąpieniu (do Developera) trzeba się
                  powołać po prostu na orzeczenie NSA z dnia 19.11.2001 r.
                  sygn. akt FSA 3/01 i wyjaśnić opisowo, o
                  co chodzi. Z artykułu, który ukazał się 20.11.2001 r. w
                  Rzeczpospolitej (str. C3) wynika, że Minister
                  Finansów nie miał prawa definiować pojęcia lokalu
                  mieszkalnego i w związku z tym "...Urząd
                  Skarbowy będzie musiał sam ustalić zakres pojęcia "lokal
                  mieszkalny" prawdopodobnie sięgając w
                  tym celu do ustawy o własności lokali..." z 24.06.1994 r.,
                  "... która umożliwia uznanie pomieszczenia
                  garażowego za część mieszkania..." Kto ma ochotę wniknąć w
                  tę ustawę a nie ma dostępu do LEX-a,
                  niech przyśle maila pod mój adres:
                  A.Ziembicka@nfosigw.gov.pl, a ja postaram się wysłać treść.
                  • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.bh.com.pl 28.11.01, 13:28
                    Odnosnie VAT-u informuje, iz orzeczenie NSA dotyczylo konkretnej sprawy
                    (jednego z developerow) i dopoki Minister Finansow nie rozesle do Urzedow
                    Skarbowych jakiegos okolnika zmieniajacego zasady naliczania VAT do pomieszczen
                    garazowych, dopoty kazdy Urzad Skarbowy ma wolna reke w kwestii interpretacji
                    przepisow. Mieszkancy moga wystapic do Ama-Bud z zapytaniem (nie żądaniem!!!)
                    co w kwestii VAT-u od garazy, a Ama-Bud wystapi (bo obiecali mi) do swojego
                    Urzedu Skarbowego z zapytaniem czy mozliwy jest zwrot VAT naliczonego do garazy
                    i miejsc parkingowych. Piszac te slowa licze, ze wyprzedze pochopne i nie do
                    konca przemyslane dzialania co bardziej nerwowych dyskutantow.
              • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.handlowy.com.pl 28.11.01, 13:18
                Moje przezycia wynikaly z faktu, ze uczestnicze w tym procesie praktycznie od
                poczatku, wiec przezylem trudnosci z wykupem dzialek, koniecznoscia
                przeprojektowania budynkow (bo prawo budowlane zmiena sie rownie czesto jak
                podatkowe), a takze "obsuwami" zwiazanymi z niefachowoscia podwykonawcow. Nie
                czarujmy sie jednak - to jest mala firma i trzeba byc naiwnym zeby wierzyc w
                bezproblemowa realizacje inwestycji. Przed Ama-Bud'em powaznie interesowalem
                sie oferta innych developerow i zapewniam ze ich poziom ignorancji a nawet
                bezczelnosci byl o niebo wyzszy! Najlepszym wyjsciem jest ciagla kontrola
                wykonawcow poszczegolnych etapow budowy oraz kierownika budynku ("dowody
                wdziecznosci" wedle uznania) bo - z calym szacunkiem - opierniczanie Zarzadu
                jest malo efektywne i nic nie wnosi do jakosci wykonania Waszych mieszkan.
                • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 15:19

> Moje przezycia wynikaly z faktu, ze uczestnicze w tym procesie praktycznie od
                  > poczatku, wiec przezylem trudnosci z wykupem dzialek, koniecznoscia
                  > przeprojektowania budynkow (bo prawo budowlane zmiena sie rownie czesto jak
                  > podatkowe), a takze "obsuwami" zwiazanymi z niefachowoscia podwykonawcow. Nie
                  > czarujmy sie jednak - to jest mala firma i trzeba byc naiwnym zeby wierzyc w
                  > bezproblemowa realizacje inwestycji. Przed Ama-Bud'em powaznie interesowalem
                  > sie oferta innych developerow i zapewniam ze ich poziom ignorancji a nawet
                  > bezczelnosci byl o niebo wyzszy! Najlepszym wyjsciem jest ciagla kontrola
                  > wykonawcow poszczegolnych etapow budowy oraz kierownika budynku ("dowody
                  > wdziecznosci" wedle uznania) bo - z calym szacunkiem - opierniczanie Zarzadu
                  > jest malo efektywne i nic nie wnosi do jakosci wykonania Waszych mieszkan.

Doprawdy nie rozumiem Twojego stanowiska i usprawiedliwiania AMA-BUD`u. Co ludzi
                  kupujących u nich mieszkania obchodzą kłopoty z wykupem działki, nierzetelnymi
                  podwykonawcami itd., itp. Ja PŁACĘ im za mieszkanie i mam gdzieś ich kłopoty -
                  jak nie umieją sprawnie zarządzać firmą, kontrolować podwykonawców itd. to niech
                  się nie biorą za budowanie mieszkań, niech spadają z rynku i finito! A Zarząd,
                  który utrzymuje się z pieniędzy zarobionych na nas - KLIENTACH, jest od tego żeby
                  wysłuchiwać naszych uwag i wywiązywać się z umów!
                  Nie wiem jak Ty, ale ja jestem tego świadom, że panowie Krystynus&Jaczewski
                  żadnej łachy mi nie robią, bo ja im zapłaciłem furę pieniędzy za towar pt.
                  mieszkanie i to oni są dla mnie a nie ja dla nich! I tak długo jak bedą kłamać,
                  kombinować, próbować mnie okraść czy naciąć (np. na piloty od bram), tak długo
                  będę im uświadamiał, gdzie jest ich miejsce.
                  A tak na marginesie, czy Twój pełen zrozumienia dla AMA-BUD stosuenk nie wynika z
                  jakichś koligacji rodzinnych, czy coś w tym rodzaju...
                  • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.handlowy.com.pl 03.12.01, 13:08
                    Radze dokladniej czytac tresc wszystkich wiadomosci-pozwoli ci to unikac
                    durnych pomowien w przyszlosci. A co do istoty rzeczy-ja tez jestem za
                    pilnowaniem swoich interesow, nie robie nic innego, a swoimi uwagami staram sie
                    jedynie "uczulic" innych na pilnowanie kazdego szczegolu.
                    Skoro drogi "Kliencie" jestes tak bezwzgledny w swoich osadach, to moze trzeba
                    bylo zainteresowac sie oferta Skanskiej, NCC lub tez GTC? A moze jednak Cie nie
                    bylo stac, wiec zdecydowales sie na tanie budownictwo nie rezygnujac z iscie
                    hrabiowskich wymagan? A TO POLSKA WLASNIE !!!!!
                    • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 16:07

> Radze dokladniej czytac tresc wszystkich wiadomosci-pozwoli ci to unikac
                      > durnych pomowien w przyszlosci. A co do istoty rzeczy-ja tez jestem za
                      > pilnowaniem swoich interesow, nie robie nic innego, a swoimi uwagami staram sie
                      >
                      > jedynie "uczulic" innych na pilnowanie kazdego szczegolu.
                      > Skoro drogi "Kliencie" jestes tak bezwzgledny w swoich osadach, to moze trzeba
                      > bylo zainteresowac sie oferta Skanskiej, NCC lub tez GTC? A moze jednak Cie nie
                      >
                      > bylo stac, wiec zdecydowales sie na tanie budownictwo nie rezygnujac z iscie
                      > hrabiowskich wymagan? A TO POLSKA WLASNIE !!!!!

Szanowny "Karl"!
                      Dziękuję za Twoje rady (odnośnie dokładnego czytania), lecz zacznij się najpierw
                      sam do nich stosować, a dopiero potem ich udzielaj; nie pomawiałem Cię, a jedynie
                      zapytałem wcale nienapastliwie, skąd Twój taki wyrozumiały stosunek do AMA-BUD. I
                      to wszystko - koniec kropka. Nie rozumiem zatem skąd Twoja tak impulsywan reakcja.
                      Uczulanie innych na ewentualne problemy z develpoperem to rzecz chwalebna i godna
                      pochwalenia; zresztą sam to robię.
                      Twoje osobiste wycieczki dlaczego nie kupuję w Skanska itd. nic nie wnoszą do
                      sprawy. A poza tym guzik Ci do tego, gdzie, co i za ile kupuję.
                      Nie zrezygnuję z moich wymagań względem AMA-BUD (jeśli chcesz, możesz je nazywać
                      hrabiowskimi) dla mnie są to normalne wymagania, bo chodzi tu o moje pieniądze,
                      niezależnie od tego czy kupuję mieszkanie, samochód, książkę itp., to oczekuję
                      kompetentnego traktowania mnie jako klienta i wywiązywania się drugiej strony ze
                      swoich zobowiązań. Jeżeli Ty natomiast wychodzisz z założenia, że "to Polska
                      właśnie" i uważasz niekompetencję, arogancję sprzedawcy (tu: AMA-BUD) za rzecz
                      normalną, to Twoja sprawa. Tylko proszę raz jeszcze: nie atakuj mnie, bo ja Cię
                      nie atakuję i nie wszczynaj niepotrzebnych pyskówek, bo nie jest to odpowiednie
                      miejsce do takich zachowań - tu rozmawiamy o tym jak się nie dać wykiwać
                      developerowi, a nie zakładamy grupy ds. rozczulania się nad AMA-BUd`em.
                      A jeśli Cię (nieświadomie) w jakikolwiek sposób uraziłem - proszę o wybaczenie.

• Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.bh.com.pl 04.12.01, 15:10
                        Nalezy Ci sie wyjasnienie: ton mojej wypowiedzi wcale nie byl napastliwy - po
                        prostu z natury jestem zgryzliwy.
                        Nie zamierzam sie z nikim klocic na lamach "Forum", po prostu jestem
                        przeciwnikiem placzu nad rozlanym mlekiem. Moje uwagi kieruje do osob, ktore
                        jeszcze nie zawarly umow z Ama-Bud, bo Nam (tym ktorzy juz sa w tym procesie)
                        pozostaje trzymac kciuki, zeby firma sie nie "wywrocila". Mowie to jako osoba,
                        ktora ma niejakie doswiadczenie w uczestniczeniu w procesach
                        likwidacyjnych/upadlosciowych i zapewniam, ze latwo jest "zalatwic" male firmy,
                        tylko co z tego? Najwiecej mozemy na tym stracic my - klienci. Nie jest to
                        jednak zezwolenie dla nonszalancji i rozrzutnosci Zarzadu, ktorego dzialania
                        powinny byc przez nas kontrolowane. Tyle ze to nie spoldzielnia i nasz
                        rzeczywisty wplyw ogranicza sie do tego co kazdy z nas zapisal sobie w umowie.
                        Ida Swieta i trzeba z optymizmem patrzec w przyszlosc (NIE ZAPOMINAJAC O
                        KONTROLI - co jeszcze raz podkreslam). Pozdrawiam.
                        • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 05.12.01, 10:54
                          Witam. Ja również płynę statkiem "budowanie z AMA-BUD" i trzymam kciuki, żeby
                          nie zatonął. Popieram również tezę, że "opierniczanie Zarzadu
                          jest malo efektywne i nic nie wnosi do jakosci wykonania Naszych mieszkan"
                          (choć czasem może zadziałać na zasadzie "zróbmy tak jak chce, niech więcej nie
                          przyłazi"). Patrząc na realia polskie dochodzę także do wniosku, że oszczędzić
                          nerwy (=ZDROWIE!) i wbrew pozorom pieniądze można jedynie przy pomocy ciągłej
                          kontroli i "dowodów wdziecznosci".
                          Jak do tej pory prace w moim przyszłym mieszkaniu przebiegały (na moje oko
                          lajkonika ) OK. Ale po dzisiejszej wizycie na budowie dochodzę do wniosku, że
                          nadeszła pora prac krytycznych (docieplanie podłóg, wstawianie okien,
                          hydraulika), a to co zobaczyłem w moim mieszkaniu nie wyglądało niestety
                          optymistycznie.
                          Dlatego chciałbym zapytać Cię karl z kim załatwiać sprawę "dowodów
                          wdzięczności" aby było to najefektywniejsze?
                          • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 05.12.01, 14:57
                            Dolaczam sie do pytania do karla.

BTW. - na ktorym pietrze Bart masz mieszkanie?
                          • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 16:15
                            Jesli jeszcze nie wiecie, to jak najszybciej ustalcie:
                            1. kto jest kierownikiem budowy
                            2. kto jest majstrem czy innym nadzorca "fachowcow"
                            Nie badzcie nadgorliwi z "dowodami", zeby Panow nie rozpieszczac - flaszka lub
                            pare piwek za mieszkanie dla murarzy to maksimum i ostatecznosc (chyba ze juz
                            sa rozpieszczeni), a kierownik budowy ma psi obowiazek pilnowac calego interesu
                            i od niego mozecie wiecej wymagac. Pilnujcie szczegolnie prawidlowego
                            obstalowania okien i zalewania kolejnych warstw betonu na podlodze (zebyscie
                            nie mieli tam nawrzucanego gruzu, styropianu, itp. - chociaz w moim budynku pod
                            tym wzgledem nie bylo zle (czego nie moze powiedziec nikt, kto kupil mieszkanie
                            w JW Construction). I naprawde wierzcie mi, ze jak widze (z zewnatrz) budowe B-
                            1 to wam zazdroszcze tempa robot (A-2 powstawal szczegolnie dlugo).
                            • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 05.12.01, 18:04
                              Mam mieszkanie na drugim piętrze (to info dla Pawła).
                              Wiem kto jest kierownikiem budowy i prawdopodobnie z nim będę załatwiał.
                              Właśnie po dzisiejszej wizycie stwierdziłem, że pora zadziałać. Mam już tynki i
                              zaczynają robić podłogi: w pomieszczeniach jest na połowie podłogi ładnie
                              wyrównany NAWIEZIONY! (bo po tynkarzach go nie było) gruz, a na drugiej połowie
                              poukładane (można tak przy odpowiedniej dozie wyobrażni powiedzieć) kawałki
                              styropianu. (Jeszcze śmieszniej jest u mojego znajomego po sąsiedzku: sam gruz
                              i słownie jeden kawałek styropianu na środku dużego pokoju :-)). Nawet jak na
                              moją mierną znajomość technik budowlnanych tak być nie powinno. Zadzoniłem
                              nawet do kierownika budowy, ale mnie zbył mówiąc, że to podkład dla instalacji
                              wodnej, a na to będzie jeszcze położona warstwa styropianu i wylewka (nie
                              jestem pewny czy to prawda). Czy mógłby mi ktoś opisać, jak to z tą podłogą
                              powinno być?
                              • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 06.12.01, 08:23
                                Gość portalu: Bart napisał(a):

> Mam mieszkanie na drugim piętrze (to info dla Pawła).
                                Ja na piatym.

>Mam już tynki i
                                > zaczynają robić podłogi: w pomieszczeniach jest na połowie podłogi ładnie
                                > wyrównany NAWIEZIONY! (bo po tynkarzach go nie było) gruz, a na drugiej połowie
                                > poukładane (można tak przy odpowiedniej dozie wyobrażni powiedzieć) kawałki styropianu.
                                Niestety - ja tez to zauwazylem

>Nawet jak na
                                > moją mierną znajomość technik budowlnanych tak być nie powinno. Zadzoniłem
                                > nawet do kierownika budowy, ale mnie zbył mówiąc, że to podkład dla instalacji
                                > wodnej, a na to będzie jeszcze położona warstwa styropianu i wylewka (nie
                                > jestem pewny czy to prawda).

Raczej klamstwo - z tego co widzialem w jednym z mieszkan (patrz list od Bea) - tam to porzadnie zrobili
                                podloge - pierw folia (przeciow wilgoci), potem rowno styropian, na to pierwsza wylewka - na nia
                                prawdopodobnie pujda rury, ktore przykryje ostatnia wylewka. Sprawdz po tej pierwszej czy nie popekala -
                                bylem w jednym z mieszkan na parterze - tam popekala wylewka i chodzi sie po tym jak po mokrej lace) -
                                takze, jak polaza na to rury i ostatnia wylewke (w sumie nie wiem ile tych wylewek bedzie) - to one tez
                                moga popekac.
                                Przy okazji - moze masz namiar do tego kurownika budowy i znasz jego godnosc - jak mozesz to
                                podeslij na: gpawel@pi.tpsa.pl.
                                Bywam na budowie regularnie co tydzien - sobota lub niedziela. Ciekawe czy tego pana mozna zastac w
                                sobote?
                                Pozdrawiam
                                Pawel
                                • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 16:09
                                  Spokojnie!!! Bez spiskowej teorii dziejow !!!! O ile rozumiem wasze podlogi to
                                  na razie "szkielet" z zelbetu pod sianami dzialowymi i nosnymi,
                                  z "wglebieniami" na srodku. Te wglebienia sa wypelniane gruzem i styropianem
                                  (byle nie smiecami!) i beda zalane warstwa wylewki. Dopiero na tej wylewce
                                  bedzie polozona folia, na ktorej hydraulicy poloza rury, obloza styropianem i
                                  zaleja kolejna warstwa wylewki (nie wiem czy juz ostatecznej szlichty czy
                                  warstwy posredniej). W mieszkaniu na nizszym pietrze widzieliscie po prostu
                                  dalszy etap prac, a nie wynik "ukladow" !!! W ten wlasnie sposob powstaja
                                  plotki. I sprobujcie jednak odwiedzic budowe w tygodniu - wtedy jestescie w
                                  stanie zlapac osoby rzeczywiscie odpowiedzialne za prace budowlane. To jest
                                  istotne dla tych, ktorzy sa zainteresowani skutecznoscia dzialan, a nie
                                  bezowocnym uzeraniem sie z Zarzadem. Trzymam kciuki !!!
                                  • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 07.12.01, 11:17
                                    Może uda mi się wreszcie pogłębić wiedzę o tym jak powinna być zrobiona moja
                                    podłoga.
                                    Pozwól karl, że zadam dodatkowe pytania (może odpowie też ktoś inny kto ma z tym
                                    doświadczenia):

> Spokojnie!!! Bez spiskowej teorii dziejow !!!! O ile rozumiem wasze podlogi to
                                    > na razie "szkielet" z zelbetu pod sianami dzialowymi i nosnymi,
                                    > z "wglebieniami" na srodku.

taki faktycznie jest u mnie stan

Te wglebienia sa wypelniane gruzem i styropianem
                                    > (byle nie smiecami!) i beda zalane warstwa wylewki.

Czy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę przy tej pierwszej wylewce? i czy to
                                    przeszkadza, że "wgłębienia" są po jednej stronie wypełnione gruzem, a po drugiej
                                    steropianem (czy nie ma to wpływu na nośność podłogi)?.

Dopiero na tej wylewce
                                    > bedzie polozona folia, na ktorej hydraulicy poloza rury, obloza styropianem i
                                    > zaleja kolejna warstwa wylewki (nie wiem czy juz ostatecznej szlichty czy
                                    > warstwy posredniej).

co sprawdzić przy okazji tego etapu (jakie powinny być grubości wylewek)?
                                    czy trzeba na coś szczególnie uważać podczas układania rur?

z góry dzięki za info
                                    • Gość: karl Re: Klienci firmy IP: *.handlowy.com.pl 07.12.01, 11:53
                                      Sorry, ale nie konczylem architektury i moja znajomosc tematu ogranicza sie do
                                      doswiadczen wlasnych. O nosnosc bym sie nie martwil, bo (czego zapewne nikt nie
                                      docenia szukajac roznych wad) te budynki budowane sa jak bunkry (stropy to
                                      zelbeton a nie jakies pustaki stropowe) i nic tu sie nie zapadnie. Styropian
                                      jest wrzucany jako izolator, a gruz jako wypelnienie. Wazne zeby to wszystko
                                      bylo starannie "upchane" (stad sugestia kontaktow osobistych z murarzami - nie
                                      dla ich przekupienia, ale zeby wiedzieli ze robia mieszkanie dla konkretnej
                                      osoby, troszczacej sie o swoje przyszle mieszkanie). To i tak bedzie zalane
                                      betonem, tyle ze znowu - powinno byc w miare rowne i bez pekniec jak zastygnie.
                                      JAk wam beda klasc rury CO i wodne, to zapamietajcie (najlepiej odmierzajac na
                                      planie) ktoredy one przebiegaja, zeby w przyszlosci nie przebic takiej rury,
                                      np. wiercac otwory do zainstalowania WC, albo progu w drzwiach. Kucie podlogi
                                      naprawde nie jest przyjemne. Dobrze zebyscie juz znali przyszle umiejscowienie
                                      wanny, umywalki, WC, zlewu, itp., bo natym etapie prac jeszcze wszystkie rury
                                      (zarowno doprowadzajace jak i odpworadzajace) mozna poprzesuwac - potem to
                                      bedzie naprawde trudne !!! Ostateczna wylewka (szlichta) musi juz byc naprawde
                                      rowna (nie znam norm max. odchylow). U mnie bylo ok. ale nie wiem czy ta sama
                                      jakosc obowiazuje w B-1.
                                      Pilnujcie swoich interesow na kazdym kroku, a nie bedziecie sie musieli uzalac
                                      w zadnych grupach dyskusyjnych !! I licze ze bedziecie sie cieszyc z waszych
                                      mieszkan!!
                                      • Gość: Bart Re: Klienci firmy IP: 217.11.142.* 13.12.01, 10:16

> Sorry, ale nie konczylem architektury i moja znajomosc tematu ogranicza sie do
                                        > doswiadczen wlasnych.

Ponownie skorzystam z twoich doświadczeń i zapytam na co zwrócić uwagę podczas
                                        instalowania okien. Czy są jakies pułapki jesli chodzi o obsadzanie, miejsce na
                                        parapety itd. U mnie za chwilę będą wstawiać okna (to po dzisiejszych rannych
                                        oględzinach).

Z góry dzięki za info.
                                        • Gość: Hovard Re: Klienci firmy IP: *.polkomtel.com.pl 13.12.01, 15:13
                                          Przy instalacji okien nie uczestniczylem, ale slyszalem, ze ponoc
                                          standardowo pod blacha parapetowa umieszczona na progu przy wyjsciu
                                          na balkon jest styropian.. lekko czyms wzmocniony.. dowiem sie
                                          czy jest tak naprawde na wiosne.. bo bede chcial ten prog powiekszyc i
                                          ogresowac..
                                          • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 14.12.01, 11:50
                                            Gość portalu: Hovard napisał(a):

> Przy instalacji okien nie uczestniczylem, ale slyszalem, ze ponoc
                                            > standardowo pod blacha parapetowa umieszczona na progu przy wyjsciu
                                            > na balkon jest styropian.. lekko czyms wzmocniony..
                                            Nie znam sie do konca na tym, ale prog powinien byc zrobiony np. z cegly (a tak wlasnie robia), a styropian to
                                            standardowe ocieplenie progu:
                                            www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=188020&dzial=02040291 :
                                            "Miejsca zagrożone wystąpieniem mostków termicznych (miejsc, którymi ucieka ciepło), czyli wieńce i nadproża
                                            także najlepiej zaizolować termicznie styropianem. Z podobnego względu izoluje się styropianem płyty
                                            balkonowe i tarasowe."
                                            Oczywiscie istnieje kwestia odpowiedniego jego wzmocnienia, coby sie od chodzenia nie uszkodzil.

Paweł
                                        • Gość: karl okna, parapety, itp IP: *.bh.com.pl 17.12.01, 09:44
                                          I znowu mowie jako laik (dlatego prosze o stosowna rezerwe).
                                          Tak naprawde to wazne zeby to wszystko bylo prosto (u mnie bylo dobrze samo z
                                          siebie-bez stania nad fachowcami). Co do progow balkonowych, to polowe grubosci
                                          stanowi mur (cegla albo zelbet-w zaleznosci od typu mieszkania) a druga polowe -
                                          ocieplenie (czyli styropian i tynk strukturalny). Progi (z terakoty, czy z
                                          czego kto chce) teoretycznie sa przyklejone do calej konstrukcji
                                          (mur+styropian), ale faktycznie utrzymuja sie na polowie z muru (i to powinno
                                          wystarczyc, chyba ze ktos naprawde duzo wazy - wtedy rzeczywiscie moze
                                          nalezaloby pomyslec o jakims wzmocnieniu.
                                          Co do parapetow - u mnie byly odpowiednie wciecia we framugach okiennych. Poza
                                          tym to zmartwienie majstrow od mocowania parapetow - pewnie przykleja na
                                          pianke, a ew. nierownosci zagipsuja (chyba ze w B-1 macie parapety w standarcie
                                          wykonczenia - kazdy blok mial co innego, wiec podejrzewam, ze i u was moze byc
                                          inny standard wykonczenia niz u mnie).
                                          • Gość: Pawel Re: okna, parapety, itp IP: *.crt.tpsa.pl 21.01.02, 07:13
                                            Karl,
                                            Mam dodatkowe pytanko - czy macie w mieszkaniach zainstalowane zawory odcinające ciepłą/zimną wodę? Czy też
                                            macie to tylko przyt licznikach (w pionie?).

Paweł

• Gość: karl zawory IP: *.bh.com.pl 21.01.02, 15:48
                                              Generalnie firma zapewnia tylko zawory na klatce (zeby moc blokowac
                                              nieplacacych), a w mieszkaniach jak ktos chce to moze sobie montowac dowolna
                                              ilosc zaworow - tyle ze na wlasny koszt. Hydraulicy tylko zaslepiaja "wyloty"
                                              rur wodnych, lepiej od razu kupic i podlaczyc zaworki po przyszlej
                                              pralki/kibelka, to sie przyda przy wykanczaniu mieszkania.
                                              • Gość: Paweł Re: zawory IP: *.crt.tpsa.pl 22.01.02, 07:24
                                                > Generalnie firma zapewnia tylko zawory na klatce (zeby moc blokowac
                                                > nieplacacych), a w mieszkaniach jak ktos chce to moze sobie montowac dowolna
                                                > ilosc zaworow - tyle ze na wlasny koszt. Hydraulicy tylko zaslepiaja "wyloty"
                                                > rur wodnych, lepiej od razu kupic i podlaczyc zaworki po przyszlej
                                                > pralki/kibelka, to sie przyda przy wykanczaniu mieszkania.

Czyli - jak rozumiem - nie ma sie dostepu do tych zaworow - swietna sprawa, nawet wymiana glupiej
                                                uszczelki w baterii wymaga "umowienia" sie z kims, kto ma dostep do zaworu na klatce.
                                                Ehh - a myslalem, ze nie jest az tak zle......

Paweł
                                                • Gość: Hovard Re: zawory IP: *.altkom.com.pl 22.01.02, 18:22
                                                  Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Czyli - jak rozumiem - nie ma sie dostepu do tych zaworow - swietna sprawa, naw
                                                  > et wymiana glupiej
                                                  > uszczelki w baterii wymaga "umowienia" sie z kims, kto ma dostep do zaworu na k
                                                  > latce.

W A1 jest dostep do tych zaworow.. chociaz kto wie co bedzie dalej. Osobiscie wolalbym by to jednak bylo
                                                  zamykane.. z kluczem u ciecia i obowiazkowo u mnie. W sumie ama-bud sie zabezpieczyl w aktach
                                                  notarialnych i sluzyc nam dlugo nie bedzie bo tylko do konca tego roku.. wiec wszystko do ustalenia co i
                                                  jak..
                                                  • Gość: karl Re: zawory IP: *.bh.com.pl 23.01.02, 10:56
                                                    osobiscie rozumiem, ze AMA-BUD nie chce zeby kazdy mogl krecic zaworami do
                                                    woli, szczegolnie ze obowiazauje gwarancja na instalacje, ale faktem jest, ze
                                                    konieczny jest 24-godzinny dostep do klucza od skrzynek! Ja boje sie jedynie
                                                    deszczu, ale ludzie mieszkajacy na nizszych pietrach woleliby, zeby nie trzeba
                                                    bylo czekac cala noc na zakrecenie wody w przypadku zalewania przez nieobecnego
                                                    sasiada z gory.
                                                    Ktos cos wie "w tym temacie"?? Gdzie szukac kluczy w razie awarii??
                                                  • Gość: Pawel Re: zawory IP: 172.16.2.* 23.01.02, 11:28

> osobiscie rozumiem, ze AMA-BUD nie chce zeby kazdy mogl krecic zaworami do
                                                    > woli, szczegolnie ze obowiazauje gwarancja na instalacje, ale faktem jest, ze
                                                    > konieczny jest 24-godzinny dostep do klucza od skrzynek!

Moim zdaniem to bez sensu, że zaworów głownych nie założyli dodatkowo w
                                                    mieszkaniu - skoro jak piszesz - nie ma dostępu do skrzynki w pionie. To tak
                                                    jakby nie założyli w mieszkaniach bezpieczników (to zrobili, poniewaz to MUSI
                                                    BYC - a zaworu nie ma - BO TO NIE MUSI BYC).
                                                    Przeciez taki zaworek to nieduzy koszt - a ja wyjezdzajac na dluzszy urlop,
                                                    chcialbym miec mozliwosc zamkniecia wody - coby kogos nie zalac.

Chyba nie pozostaje nic innego jak dogadac sie z hydraulikiem, zeby podczas
                                                    montazu instalacji zalozyl taki zawor.

Paweł
                          • Gość: Klient Re: Klienci firmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 08:21
                            Witaj!
                            Kontrolując postęp robót na budowie rozmawiałem z pracownikami budowy
                            (hydraulicy, murarze) nic im nie dając, ani nie obiecując. Robiłem tylko fotki
                            z każdego etapu robót i dawałem je do oceny szpeniom od budownictwa. Gdy było
                            coś nie tak interweniowałem w biurze AMA-BUD.
                            Pamiętaj! Nie wierz żadnym ustnym zapewnieniom, a w szczególności Krystynusa i
                            Jaczewskiego. Wszystko załatwiaj na piśmie w razie czego będziesz miał dowody.
                            Aha! Jakbyś robił fotki pamiętaj o włączeniu datownika w aparacie (tak na
                            wszelki wypadek).
                            Pozdrawiam
      • Gość: Pawel Re: Klienci firmy IP: *.crt.tpsa.pl 15.11.01, 08:39
        >Jedno
        > jest pewne- podlogi na parterze to nie wynik znajomosci z prezesami, tylko moja "upierdliwosc".

Gratuluje uporu - teraz wiem, ze ja tez bede musial nad nimi "popracowac" (kupilem mieszkanko na 5- tym pietrze -
        wiec jeszcze troche czasu).

> Efekt jest taki, iz podlogi sa kladzione tak jak trzeba.
        Szkoda, ze to sie nie "przenioslo" na inne lokale.

Pawel
        gpawel@pi.tpsa.pl
    • Gość: karl Ochrona !!! IP: *.bh.com.pl 10.12.01, 10:27
      Drodzy przeciwnicy ochrony osiedla! W weekend kolejne dwa pojazdy stracily
      komplet opon (dla scislosci - moj nie!) a Panowie z Ama-Bud zaslaniaja sie fala
      protestow ze strony mieszkancow, ktorzy nie godza sie na zaproponowane oplaty
      za ochrone. Jesli mozecie zalatwic tansza firme, to prosze bardzo, Prezes nawet
      obiecal jakies pieniadze za taka pomoc, ale jesli ograniczacie sie wylacznie do
      destruktywnej krytyki, to spokojnie - gowniarze kradnacy kola to preludium,
      jeszcze przed swietami do naszych mieszkan zawitaja prawdziwi zlodzieje. Ciekaw
      jestem, co wtedy powiedza dzisiejsi krzykacze - i kogo obwinia za swoje
      dzialania.
      Poza tym, Ama-Bud planuje jak najszybciej przepisac wlasnosc na nas i niech
      przyszla wspolnota miekszaniowa sie martwi o jednolita polityke dla osiedla.
      Ostrzegam, ze w naszych blokach jest kilka osob obeznanych z przepisami
      prawnymi i zapewniam, ze beda one bronic swoich interesow, wiec zacznijcie
      liczyc sie z nieprzemyslanymi slowami. Licze, ze w koncu do wszystkich dotrze
      fakt, ze nie jestesmy czlonkami spoldzielni, tylko wspolwlascicielami, i nasze
      dzialania (jak rowniez zaniechania dzialan!) rodza skutki prawne (z
      odpowiedzialnoscia majatkowa wlacznie). Jesli to dla kogos nowosc, to trzeba
      bylo przemyslec sprawe wczesniej - teraz jest za pozno na zale.
      • Gość: Hovard Re: Ochrona !!! IP: *.polkomtel.com.pl 10.12.01, 13:52

> Drodzy przeciwnicy ochrony osiedla!

Dolaczam sie do apelu by mimo tej dziwnej i dwuznacznej formy jaka wymyslil
        Ama-bud jak najszybciej podpisac zgode na placenie 50zl za ochrone, bo i tak
        taniej nie znajdziecie.. sam podpisalem dosc szybko, bo widze jaki pieprznik sie
        robi.
        Swoja droga, w umowie jest teren ogrodzony i chroniony. Na co ja mam sie
        jeszcze godzic?! Jakie protesty? Ludzie! za ochrone trzeba placic bo nie ma
        nic za darmo.

> gowniarze kradnacy kola to preludium,

Preludium mamy na kladce.. wielbiciel Legii wszedzie chyba juz odpowiednie
        znaki na scianach poumieszczal.. i nie sa one raczej scieralne..
        A swoja droga, jest zima i firma dalej nie dogadala sie o wykup odpowiednich
        metrow i grodzic MOZE bedzie za 3-4 miesiace!

> Ciekaw jestem, co wtedy powiedza dzisiejsi krzykacze - i kogo obwinia za swoje
        > dzialania.

Wydaje mi sie ze dzisiejsi krzykacze akurat robia najwiecej by wyciagnac
        z Ama-budu wywiazanie sie w jaknajwiekszej liczbie punktow w umowie.
        Nie wiem jak Ty Karl, ale ja swoje wplacilem w terminie i oczekiwalem
        szybkiego oddania budynku i to w takim stanie jak jest w umowie.

> Ostrzegam, ze w naszych blokach jest kilka osob obeznanych z przepisami
        > prawnymi i zapewniam, ze beda one bronic swoich interesow, wiec zacznijcie
        > liczyc sie z nieprzemyslanymi slowami.

Tu nie rozumiem.. ostrzegasz krzykaczy i innych ktorzy chca tego co im sie
        nalezy, czy ostrzegasz Ama-Bud? Bo jesli to pierwsze, to wesze tu podstep
        ze strony Ama-Budu i zaczne insynuowac ze jestes osoba podstawiona przez
        ta firme, ktorej nazwe wymienilem juz dzis wielokrotnie :-) chyba ze szezej
        wyjasnisz o co Ci chodzi dokladnie..

> Licze, ze w koncu do wszystkich dotrze
        > fakt, ze nasze dzialania (jak rowniez zaniechania dzialan!) rodza skutki
        > prawne (z odpowiedzialnoscia majatkowa wlacznie).

Moze najwyzszy czas zorganizowac spotkanie mieszkancow, bo naprawde sie
        niedogadamy i bedziemy tylko w grupce 5-6 osob przekrzykiwac sie na forum..
        Pozdrawiam,
        Hovard (hovardk@poczta.onet.pl)
        • Gość: karl Re: Ochrona !!! IP: *.handlowy.com.pl 10.12.01, 16:12
          Nie boj, nie boj!! Jestem zwyklym klientem, prawdopodobnie rowniez pracuje
          niedaleko ciebie (po drugiej stronie ulicy imienia znanego podroznika), a moj
          mail a na celu ostrzezenie ze:
          1. blokowanie przez krzykaczy kwestii waznych dla wszystkich mieszkancow nie
          spowoduje zwrotu pieniedzy, czy innej grastyfikacji ze strony Ama-Bud (trzeba
          sie bylo zabezpieczac w umowach!), a firma - przenoszac wlasnosc lokali - po
          prostu "spusci" budowe w toku na nasze glowy, z czym sobie zwyczajnie nie
          poradzimy.
          2. W momencie przeniesienia wlasnosci zaistnieja przeslanki prawne do powolania
          wspolnoty mieszkaniowej (oby nie wiecej niz jednej!!) i po prostu ostrzegam, ze
          wraz z grupa kilku osob z naszej budowy zaczniemy w pelni wykorzystywac
          mozliwosci jakie daja przepisy o wspolnotach mieszkaniowych, a wtedy moze
          przestac byc tak smiesznie tym, ktorych jedyna bronia jest donosny glos.
          3. Wiem rowniez, ze czesc mieszkancow nie wyszla mentalnie poza czasy
          spoldzielczosci mieszkaniowej, co solidnie utrudni wypracowywanie jednolitego
          stanowiska w wielu kwestiach (a tu nie bedzie dobrego Wujka-Prezesa
          Spoldzielni, ktory zadecyduje jak ma byc - decyzje musimy podejmowac sami).
          • Gość: Hovard Re: Ochrona !!! - offtopic IP: *.polkomtel.com.pl 10.12.01, 16:50
            > Nie boj, nie boj!! Jestem zwyklym klientem, prawdopodobnie rowniez pracuje
            > niedaleko ciebie (po drugiej stronie ulicy imienia znanego podroznika

dookola mnie brak podroznikow, z jednej strony biolog a z drugiej przyrodnik :-)
            Pudlo :-)
            • Gość: karl offtopic IP: *.handlowy.com.pl 10.12.01, 17:15
              AAAAAAA!!!!!!! Bo mnie koncowka twojego adresu zmylila!!! Dla mnie - laika
              Polkomtel = FIM Tower, i stad moja smiala teza. Doprawdy, jestem
              zdruzgotany !!!! AAAAAAAA!!!!!!!
              • Gość: Hovard Re: offtopic IP: *.polkomtel.com.pl 11.12.01, 09:56
                Tytus byl lekarzem ogolnym (1820-1889)
                Wojciech w sumie tez lekarz (nadworny 1537-1599)
                Ale nie roztrzasajmy tego tutaj dalej.
                Prywaty: hovardk@poczta.onet.pl :-)
      • Gość: Mariusz2 Re: Ochrona !!! IP: *.altkom.com.pl 10.12.01, 15:43

> Ostrzegam, ze w naszych blokach jest kilka osob obeznanych z przepisami
        > prawnymi i zapewniam, ze beda one bronic swoich interesow, wiec zacznijcie
        > liczyc sie z nieprzemyslanymi slowami.

Panie Arku.. z pewnoscia beda bronic by rowniez Ama-bud wywiazal sie z podpisanej umowy.
        Swoja droga, prosze mnie nie straszyc (telefonicznie) postepowaniem karnym :-) bo jeszcze
        niczego nie zrobilem za co wogole moglbym zostac postawiony w stan oskarzenia.
        Nie podpisywalem niczego co mialoby wam zapewnic bezkarnosc i przedluzanie sprawy
        oddania budynku. To raczej Wy powinniscie trzasc portkami, szczegolnie Pan skoro ma miec
        pan mieszkanie w dalszych budynkach.. bo firma predzej czy pozniej padnie.. i byc moze inny
        developer przejmie budowe.. moze gorszy...
        Zycze szybkiego skonczenia pracy doktorskiej z prawa :-)
        Pozdrawiam,
        Mariusz
        • Gość: Hovard Re: Ochrona !!! IP: *.polkomtel.com.pl 10.12.01, 16:11
          Gość portalu: Mariusz2 napisał(a):
          > Pozdrawiam,
          > Mariusz

To juz trzeci Mariusz z Teklinka! Mariusze z Odkrytej laczcie sie :-) (majac na
          uwadze mniejszosci innych imion :-) )
          • Gość: sil Krystynus&Jaczewski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.01, 00:13
            Dlaczego piszecie spółka Krystynus&Jaczewski a nic o p.Świętosławskim ? !
        • Gość: karl Re: Ochrona !!! IP: *.handlowy.com.pl 10.12.01, 16:24
          Dwa razy pudlo!!!!
          1. Nie mam na imie Arek!
          2. Ja juz od dwoch miesiecy mieszkam!
          Zycze dalszych sukcesow w tropieniu spiskow :)))))))
    • Gość: Hovard Re: Klienci firmy - Garaze i vat IP: *.polkomtel.com.pl 11.12.01, 09:47
      Pare pytan, moze ktos cos wie:
      Czy ktos z Was cos wie na temat czy mamy szanse na zwrot nadplaconego
      podatku vat za garaze? Jesli tak, to moze powiedzie co napisac i jak, prosze :-)
      Jesli jest szansa to czy podpisanie aktu notarialnego przekresli jakakolwiek
      szanse na odzyskanie nadplaty?
      • Gość: karl Re: Klienci firmy - Garaze i vat IP: *.handlowy.com.pl 11.12.01, 10:54
        Jak juz kiedys pisalem, prosilem Prezesa Ama-Bud o wystapienie do Urzedu
        Skarbowego Bialoleka z zapytaniem (bo decyzja NSA jest niestety wiazaca w
        konkretnej sprawie, a nie sadze zeby Ama-Bud chcial cwiczyc pelna sciezke
        odwolawcza). Chyba jednak nic w tej sprawie nie zrobili, wiec propozycja -
        pismo z prosba (nie żądaniem, bo brak jednolitej podstawy prawnej - patrz
        wyzej) o informacje, czy jest mozliwy zwrot VAT w zwiazku z ... (itd.),
        podpisane przez zainteresowanych mieszkancow. Chyba ze nastroje separatystyczne
        sa zbyt silne, wiec wtedy kilka-(-nascie?, -dziesiat?) pism od kazdego z nas.
        Dla wyjasnienia: my sami nie mozemy wystapic o zwrot VAT, moze to zrobic
        jedynie developer, zwracajac nam nadplacone kwoty po ewentualnym odzyskaniu
        nadplaconej kwoty.
        • Gość: los_malos opłaty IP: *.stacje.agora.pl 06.02.02, 17:25
          witam,

chciałbym jeszcze zapytać jakie są opłaty "czynszowe"?
          a jakie za garaż (jeśli coś trzeba płacić)?

pozdrawiam,
          lm
          • Gość: karl Re: opłaty IP: *.citicorp.com 06.02.02, 18:04
            Nikt sie nie kwapi do odpowiedzi, a ja nie mam przy sobie dokladnej rozpiski. W
            kazdym razie nie ma zadnych oplat za garaz, za mieszkanie sa teraz oplaty
            ryczaltowe, a potem beda wg. licznikow + rozne oplaty od lokalu lub powierzchni
            (np. sprzatanie, jakies koszty ogolne). Niestety dzieki "zyczliwemu"
            nastawieniu wiekszosci mieszkancow nie ma jak na razie ochrony i oplat z nia
            zwiazanych - a standardem ochroniarzy jest ok.50 zl/lokal miesiecznie (cena
            zalezy glownie od zakresu odpowiedzialnosci, o czym tez nie wie wiekszosc
            malkontentow).
            • los_malos Re: opłaty 06.02.02, 18:16
              wielkie dzieki za info,

jeszcze tylko jedno pytanko:
              ile teraz placisz ryczaltem? interesuje sie bo mnie tez to wkrótce (mam
              nadzieje) czeka :)

pozdr.
              lm
              • los_malos Re: opłaty 06.02.02, 18:18
                chodzi mi oczywiście o rząd wielkości tego ryczałtu a nie dokładną kwotę
                tnx

lm
                • Gość: karl Re: opłaty IP: *.handlowy.com.pl 07.02.02, 14:48
                  Chyba to jest ok. 6 zl z metra, wiec - w zaleznosci na jakie mieszkanie sie
                  porwales - to bedzie ok. 180-360 zl. Chociaz moze w B-1 beda inne stawki - w
                  koncu ceny ida w gore (akcyza, te sprawy).
                  • los_malos Re: opłaty 07.02.02, 17:13
                    dzieki

pozdr.
                    lm
                  • Gość: Hovard Re: opłaty IP: 10.130.129.* 07.02.02, 19:31
                    6zl w tej chwili.. ale jesli prezes nie kitowal to
                    w marcu bedzie rozbicie.. 2 zl za ksiegowa i inne
                    administracyjne sprawy.. a dalej z licznikow, niektorzy
                    (zdaje sie w wiekszosci..) zaplaca wiecej niz do tej
                    pory, a jak dojdzie nalezna nam ochrona to pare zloty
                    wiecej miesiecznie - ale aurat ochrony nie ma co sie
                    czepiac tylko placic - jesli w koncu bedzie.. bo to co
                    sie dzialo na budynku do tej pory to naprawde wola o
                    pomste.. i niektorzy juz sie zemscili.. (ze spora
                    przesada.. - mysle o drzwiach jednej z osob
                    spokrewnionych z Jaczewskim mieszkajacych w A1)

Swoja droga, drzwi wejsciowe w A1 juz chyba z 5 razy
                    zglaszalem, czy tym sie nikt nie interesuje?
                    • Gość: karl Re: opłaty IP: *.citicorp.com 08.02.02, 14:50
                      ja ciagle czekam na rozbicie wszystkich przyszlych oplat (administracja, zarzad
                      itp.) dlatego wciaz nie podpisalem aktu notarialnego. Co prawda jak juz
                      powstana wspolnoty, to bedziemy w dwoch roznych wspolnotach, ale juz
                      dzis "uczulam" na jeden fakt - w sprawach administrowania budynkami,
                      sprzatania, ochrony itp. mozemy smialo laczyc sily - co dwa (a niedlugo trzy)
                      budynki to nie jeden i moze uda sie obnizyc stawki. Milego weekendu!
                      • los_malos nowy budynek 19.02.02, 17:47
                        czolem wszystkim,

czy ktos wie co zaczyna sie budowac naprzeciw B-1?
                        tak lekko po lewej stonie patrzac z okien bloku na poludniowy wschód (mniej
                        więcej w kierunku GOSu)

troche sie tym niepokoje, bo moze sie okazac ze wyrosnie nam przed oknami
                        wiezowiec

pozdrawiam sasiadow

lm

• Gość: Mona Re: nowy budynek IP: 213.190.150.* 20.02.02, 10:49
                          bylam w sobte na budowie i z przerazeniem odkrylam, ze z mojego balkonu widac
                          nowy plot i poczatki nowej budowy. u naszego developera dowiedzialam sie, ze
                          jest to dzialka Inwestprojektu. na ich stronie internetowej mozna zobaczyc
                          budynek ktory ma tam powstac. jesli o mnie chodzi to nie jest najgorzej bo
                          budynek ma miec 5 pieter a ja mam mieszkanie na 6 w B1. Pozdrawiam.
                    • Gość: Golsohn Re: opłaty IP: *.css.pl / 10.0.1.* 27.02.02, 12:37
                      Interesuje tylko co z tego. Grochem o ścianę.
                      Narazie zapisuję sobie różne usterki i szykuję długą listę.

Golsohn
                      • Gość: Hovard Re: opłaty IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 28.02.02, 22:17
                        Gość portalu: Golsohn napisał(a):

> Narazie zapisuję sobie różne usterki i szykuję długą
                        > listę.

Czy po deszczu probowales wyrzucic smiecie? Da sie wejsc
                        do pomieszczenia z koszami bez parasola ? :-)
                        • Gość: Golsohn Re: opłaty IP: *.css.pl / 10.0.1.* 01.03.02, 10:15
                          Tak tak już mówiłem osobie która sprząta. to jej najbardziej powinno zależeć. (
                          i nam też ). Skończy się na otwieraniu drzwi i fruuuuuuu!
    • Gość: Mariusz Ogrodzenie, ochrona.. IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 22.02.02, 22:42
      Dzis widzialem pismo z podpisami zarzadu w ktorym Ama-bud
      zobowiazuje sie po swoich kosztach ogrodzic budynki do
      konca czerwca.. termin odlegly.. ale w koncu jakis..
      O ochronie slowa nie ma.. w tej chwili Jaczewski broni
      sie ze zgodzilo sie duzo mniej niz 50% mieszkancow..
      Pytam, kto sie nie zgodzil z takim punktem w zalaczniku
      do umowy i czemu dopiero teraz?
      • los_malos ogrzewanie 27.02.02, 10:01
        pytanie do tych, którzy juz mieszkaja :)
        jak tam w tym roku z ogrzewaniem mieszkan?
        nie bylo np. zimno albo nie grzali albo cos jeszcze?
        mieszkalem juz w roznych mieszkaniach i wiem ze to moze byc roznie

a poza tym cos ostatnio maly ruch na naszym forum ;)

pozdr.
        • Gość: karl Re: ogrzewanie IP: *.bh.com.pl 27.02.02, 10:58
          z grzaniem nie bylo klopotu - w koncu kazdy blok ma wlasny piec. Wieksze "jaja"
          bywaja z ciepla woda - Hovard pierwszy sie zetknal z tym problemem, w moim
          budynku wahania "cieploty" cieplej wody pojawily sie jak wprowadzila sie
          wiekszosc mieszkancow.
          • Gość: Hovard Re: ogrzewanie IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 27.02.02, 17:57
            Z ciepla woda byly jaja i wymagalo to poruszenia i
            poinformowania kilku osob i to dosc czesto, bo przeplyw
            informacji w Ama-budzie i wsrod ludzi odpowiedzialnych
            za sprawy bloku, wlasciwie nie istnieje..
            a w gora trzydziestu paru stopniach ciezko sie myc.. trza
            by jeszcze w czajniku troche podgrzac :-)
    • pegaz_ Do nabywcow mieszkan w B1 27.02.02, 10:01
      Witam,

Czy orientowaliscie sie, jak AMA-Bud zamierza rozliczyc 7% VAT od wplat w tym
      roku - czy od razu przy wplacie, czy tez przy koncowym rozliczeniu?
      Na ile szacujecie "obsuw" terminu oddania - bo patrzac na stan prac, zeby nie
      wiem jak sie uwijali to taki obsuw bedzie (na moje oko przynajmniej 1 miesiac).

pegaz_

P.S. Czy ktos zna moze wskaznik GUS za IV kwartal 2001?
      • Gość: Golsohn Re: Super klimat na korytarzu IP: *.css.pl / 10.0.1.* 27.02.02, 13:01
        Wspólwłaściciele!!!!!
        Czy nie jest wam zagorąca na korytarzu?

Golsohn
        • Gość: Hovard Re: Super klimat na korytarzu IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 27.02.02, 18:01
          > Wspólwłaściciele!!!!!
          > Czy nie jest wam zagorąca na korytarzu?

Jest i to bardzo. Kiedys spadlem na pomysl otwierania
          wyjscia na schody (w A1) i powiedzialem o tym cieciowi..
          dlugo nie skutkowalo, ale od miesiaca widze ze drzwi sa
          na dzien otwierane.. Bardzo duzo sie nie zmienilo, ale
          zawsze cos.. wyobraz sobie co bylo wczesniej.. A swoja
          droga, skad sie bieze to cieplo? Czy z tych rur ktore
          ida do mojego mieszkania od licznika ciepla (za ktore
          to cieplo place!)?
          Chore.. ktos zna inny sposob na zmniejszenie temperatury
          na korytarzach?

• Gość: GRUBY Re: Super klimat na korytarzu IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 27.02.02, 21:36
            No.Witam, witam, co, za ciepło sąsiadom? jak na mój gust, to sprawa rur biegnących pod podłogą
            na klatkach, rury są w szlichcie nad nią tylko terakota. Proponuje dotknąć terki, jest ciepła, a w kilku
            miejscach gorąca.W mieszkaniach dochodzi jeszcze izolacja- folia +styropian ,stąd( CHYBA ) taka
            różnica temperatur.zimniej nie będzie chyba że wyłączą .Cieszmy się: TAK DOBRZE NIE MA NIKT.

• Gość: Golsohn Re: Super klimat na korytarzu IP: *.css.pl / 10.0.1.* 28.02.02, 08:18
              Zauważyłem że wykonawca budynku A1 albo się uczył budować albo oszczędza na
              wszystkim. Rozmawiałem z Panem Darkiem - hydraulikiem. Twierdzi że rurki w
              podłodze są w izolacji. Wydaje mi się że coś mija się z prawdą. Jak nie było
              jeszcze szlichty to te rurki były tylko w rurce PCV bez żadnego izolatora. A
              tak pozatym to rury pionowe powinny być obłożone pianką izolacyjna a nie są
              chyba że coś mi umkneło.

Golsohn
      • Gość: bea Re: Do nabywcow mieszkan w B1 IP: *.cussons.com.pl 27.02.02, 16:00
        pegaz_ napisał(a):

> > Na ile szacujecie "obsuw" terminu oddania - bo patrzac na stan prac, zeby nie
        > wiem jak sie uwijali to taki obsuw bedzie (na moje oko przynajmniej 1 miesiac).

Rozmawialam w sobote z p. Krystynusem w tym temacie i otrzymalam informacje, iz
        powinnismy zalozyc 1-1,5 miesiaca "obsuwu". Jesli zas chodzi o przekazanie kluczy
        w celu wykanczania mieszkan powinno to zaczac odbywac sie z poczatkiem maja ( mam
        mieszkanie na parterze)
        Pozdrawiam
        Bea
        >
        >

• Gość: Mona Re: Do nabywcow mieszkan w B1 IP: 213.190.150.* 28.02.02, 16:34
          miesiac, poltora to jeszcze nie najgorzej, trzeba trzymac kciuki, zeby nie
          wiecej. a tak swoja droga to ciekawe jak Pan Prezes szybko zmienia zdanie,
          przy podpisywaniu umowy gwarantowal, ze o zadnym poslizgu nie moze byc mowy, a
          ich problemy w budynkach A1 i A2 spowodowane byly tylko i wylacznie klopotami
          z elektrownia i wodociagami. taaa. no, ale nic trzeba byc dobrej mysli.
          pozdrawiam
          • Gość: Hovard Re: Do nabywcow mieszkan w B1 IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 28.02.02, 21:03
            Gość portalu: Mona napisał(a):

> miesiac, poltora to jeszcze nie najgorzej, trzeba trzymac
            > kciuki,

Wyciagnij to od niego na pismie :-) albo po prostu
            przemnoz ten czas razy dwa.. takie ja mam doswiadczenia
            z tym.. presesem..
    • Gość: Golsohn Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.css.pl / 10.0.1.* 28.02.02, 08:24
      W związku z aktami notarialnymi firma Ama-Bud zarzadzac bedzie tylko do konca
      roku. A czas biegnie i trzeba się szybko "ustatytułować" wspólnotę mieszkaniową
      bo nic nie wiadomo co może się zdarzyć?
      Proponuję jakieś spotkanie.
      G.
      • Gość: karl Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.handlowy.com.pl 28.02.02, 17:49
        dajcie znac coscie ustalili (ale konstruktywnie, na litanie zalow i skarg nie
        mam ochoty) bo u mnie w A-2 "zbieranie sie" wlascicieli potrwa chyba troche
        dluzej, a w niektorych kwestiach powinnismy wystepowac wspolnie (co daje
        korzysci skali - moze skutkowac nizszymi oplatami/lokal za sprzatanie, ochrone,
        administracje itp).
      • Gość: Hovard Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 28.02.02, 21:00
        Pomysl swietny, na nim jednak nie moze sie skonczyc.
        Z tych ludzi co ja znam w bloku to wszyscy mocno zabiegani
        i zadnemu nie pasi organizowanie i przygotowywanie
        takich spotkan. Ze mna niestety podobnie, recesja i
        czlek musi ciezko pracowac. Moze zdalnie ustalmy co nam
        na to spotkanie potrzebne (nie chcialbym by tak jak
        mowil Karl, bylo tylko narzekanie, ale juz konkretne
        postanowienia i ruchy), skrzyknijmy ludzi ale juz
        osobiscie, bo na grupie poza 4-5 osobami nie widze i
        dodatkowo w gablotce i na drzwiach by KAZDY widzial..
        Co do tego co nam jest potrzebne, szukam juz po grupach
        co inni na ten temat mowia.. jak to prawnie wyglada..
        A moze ktos juz wie i nam szybko powie :-)
        • Gość: Hovard Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 28.02.02, 21:29
          Na dobry poczatek:
          * www.wm.info.pl/index.php
          *
          www.krakow.pl/WK/PL/samorzad/wspolnoty/wspolnoty.htm
          * www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/lok0427.html
          • Gość: GRUBY Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: 212.76.37.* 28.02.02, 21:43
            Ranyy Julek,nie to nie dla mnie. Czy mamy w A-1prawnika?lub kogoś kto to połknie?
            Chyba jedyne miejsce nadające się na spotkanie to garaż ,mhy,brzmi romantycznie.
            • Gość: Golsohn Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.css.pl / 10.0.1.* 01.03.02, 10:12
              Jak na początek to garaż nie jest złym miejscem.
              Chodzi mi na początek o zebranie się poznanie się wizualnie żeby np. nie
              naskakiwać na lokatora jak na obcą osobę. Może wybrać jakąś grupę która coś
              zacznie konkretnego!(a nie tylko narzekać )
              Miecze do ręki i do boju!

• Gość: Hovard Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 28.02.02, 22:14
            Albo taka biblia o wspolnotach :-)
            Ponad 500 stron. Do czytania!, by bylo o czym pogadac
            na spotkaniu :-)
            www.cofund.org.pl/khf/publikacje/wspolnot.pdf
            • Gość: karl wspolnoty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 16:34
              Panowie!!!
              Nie zapominajcie, ze Pani Notariusz ma mieszkanie w A-2 (niestety nie wiem
              gdzie), wiec moze ona jest w stanie pomoc, albo chociaz wytlumaczyc kluczowe
              kwestie? Poza tym zaczynam czytac rozne papiery na ten temat i moze po
              weekendzie bede cos wiecej rozumial.
              Milego weekendowania!!
              • los_malos garaże 05.03.02, 12:27
                czy ktos moze juz wie co sie dzieje z VATem na garaze?
                oddaja czy nie?

pzrd
                lm
            • Gość: Hovard Re: Spotkanie właścicieli budynku A1 IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 13.03.02, 19:49
              Przepraszam wszystkich za te linki do mam wrazenie
              ciekawych stron,bo mam wrazenie ze wystraszylem Was nimi
              dosc mocno i teraz trudniej bedzie rozganizowac
              spotkanie.. :-(
              A to przeciez chodzi jak ktos wczesniej zauwazyl o
              wykle spotkanie i poznanie swoich sasiadow.. nie wszyscy
              przeciez (albo raczej prawie nikt) zagladaja na grupe
              by dowiedziec jak stoja rzeczy..
              Poznamy sasiadow, moze bedzie nam latwiej podjac dalsze
              kroki..
              • Gość: karl ciezka sprawa z tym spotkaniem IP: *.bh.com.pl 15.03.02, 15:10
                Sorry, ale nie moge sie zabrac do przebrniecia przez to arcyciekawe kompendium
                wiedzy o wspolnotach. Ale zeby nie zanudzac - dzisiaj podpisuje akt, wiec
                pogadam z Pania notariusz, czy widzi jakies sensowne rozwiazania - moze zna
                ludzi/firmy mogace "lopatologicznie" wytlumaczyc wspolwlascicielom ich prawa i
                obowiazki. A czas nagli, bo juz niedlugo Wielkanoc a my w lesie ....
                • Gość: Golsohn Re: ciezka sprawa z tym spotkaniem IP: 212.76.37.* 20.03.02, 13:34
                  Witam po przerwie!

Widze ze niema chetnego na skrzykniecie. W sumie sie nie dziwie te 3 4 osoby na
                  forum to malo jak na blok 63 mieszkaniowy ?
                  A co z reszta, ile jest osob ktore tylko zakupily mieszkanie jako kaitał, ile
                  juz mieszka ?
                  Golsohn.

PS.Mamy w A1 Czarna stope, jestem ciekaw czy mozna sciagnac linie papilarne ze
                  stop?
                  • Gość: Hovard Re: ciezka sprawa z tym spotkaniem IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 20.03.02, 21:17
                    > Widze ze niema chetnego na skrzykniecie. W sumie sie nie
                    > dziwie te 3 4 osoby na forum to malo

Bez przejscia sie po sasiadach sie nie obejdzie.
                    Ja na razie zbyt wielu sasiadow nie znam, ale z kazdym
                    kontaktem coraz wiecej. Daj mi znac moze na poczte, to
                    sie zgadamy na zapoznawsze (_)]
                    hovardk@poczta.onet.pl

> A co z reszta, ile jest osob ktore tylko zakupily
                    > mieszkanie jako kaitał, ile juz mieszka ?

Mieszka sporo.. tylko jak pewnie widzisz wiekszosc teraz
                    siedzi w pracy do nocy zarabia na splaty kredytow.
                    Drugie tyle, faktycznie ulokowalo kapital, albo kupilo
                    mieszkania jako hotele pracownicze :-(

> PS.Mamy w A1 Czarna stope, jestem ciekaw czy mozna
                    > sciagnac linie papilarne ze stop?

To dopiero poczatek.. pamietasz duze L w kolku ?
                    Cholota, cholota... ktora nie dba i sie nie przejmuje
                    tym ze niszczy swoja wlasnosc..
                    Eh.. pora konczyc bo zaczne narzekac :-)
                    • Gość: karl chyba wiem dlaczego ciezko Wam sie spotkac IP: *.bh.com.pl 21.03.02, 13:02
                      Panowie! z tego co uslyszalem od Prezesa Swietoslawskiego, jedynie niecale 50%
                      wlascicieli mieszkan w A-1 podpisalo akty notarialne. Stad obawiam sie
                      problemow jesli chodzi o szybkie zwolanie jakiegos zebrania wlascicieli.
                      Na pocieche powiem, ze i tak nacie dobrze, bo okazalo sie ze A-2 stanowi
                      jednosc z B-1 (pod wzgledem podzialu glosow na wlascicieli), wiec my to dopiero
                      mamy przerabane !!!! Zadnej sensownej dyskusji do (na moje oko) Swiat
                      Bozonarodzeniowych (bo pewnie dopiero wtedy wiekszosc mieszkancow B-1 podpisze
                      akty notarialne).
                      • Gość: pegaz_ Re: chyba wiem dlaczego ciezko Wam sie spotkac IP: 172.16.2.* 21.03.02, 13:41
                        > Na pocieche powiem, ze i tak nacie dobrze, bo okazalo sie ze A-2 stanowi
                        > jednosc z B-1 (pod wzgledem podzialu glosow na wlascicieli), wiec my to dopiero
                        > mamy przerabane !!!! Zadnej sensownej dyskusji do (na moje oko) Swiat
                        > Bozonarodzeniowych (bo pewnie dopiero wtedy wiekszosc mieszkancow B-1 podpisze
                        > akty notarialne).

O - to sie kiedys spotkamy - mam nadzieje, ze wczesniej niz przed Bozym
                        Narodzeniem - moze tutaj beda sprawniejsi?

pegaz_
                        • Gość: karl co do sprawnosci IP: *.bh.com.pl 21.03.02, 17:55
                          Nie wiem jak z ta sprawnoscia - A-2 jest wiekszy od A-1, wiec spodzewam sie
                          raczej wiekszego "rozrzutu" pomyslow. W A-2 znam lepiej tylko kilka osob. Razem
                          w naszych polaczonych blokach jest jakies 170 mieszkan, wiec moze byc wesaolo.
                          Swoja droga, moze Wiesz cos wiecej o przyszlych mieszkancach B-1 ? Z dyskusji
                          kilku z nich na forum wynika ze nie jest zle i chyba nie ma tam zadnej "sitwy"
                          jak w A-1. Sorry, mam nadzieje ze Hovard wie o co mi chodzi.
                          • Gość: pegaz_ Re: co do sprawnosci IP: 172.16.2.* 22.03.02, 07:29
                            > Nie wiem jak z ta sprawnoscia

Co do sprawnosci - mialem na mysli raczej AMA-BUD i akty notarilane. Przy kazdym
                            odbiorze faktury sprawdzaja czy maja moje i zony dane do aktu. Wiec (moze jestem
                            naiwny) sadze, ze chca akty podpisac jak najszybciej.

> w naszych polaczonych blokach jest jakies 170 mieszkan, wiec moze byc wesaolo.

W B1 jest 77 mieszkan, ale czesc lokatorow kupila po dwa i polaczyla.

> Swoja droga, moze Wiesz cos wiecej o przyszlych mieszkancach B-1 ?

Jak na razie znam tylko ludzi z forum (oczywiscie nie osobiscie,
                            tylko "wirtualnie").

> Z dyskusji
                            > kilku z nich na forum wynika ze nie jest zle i chyba nie ma tam zadnej "sitwy"
                            > jak w A-1.

Roznie to moze byc - moge tylko powiedziec, ze jedno mieszkanie nalezy do "kogos
                            z AMA-BUD", ale pozyjemy zobaczymy.

> Sorry, mam nadzieje ze Hovard wie o co mi chodzi.

A wiecej szczegolow (jezeli to nie wielka tajemnica)?

pegaz_

• Gość: karl Re: co do sprawnosci IP: *.bh.com.pl 22.03.02, 07:47
                              AMA-BUD-owi powinno zalezec na jak najszybszym przeniesieniu wlasnosci, bo
                              wtedy maja z nami spokoj (pod warunkiem ze zawiaze sie wspolnota). Tyle ze jak
                              patrze na postepy robot, to obstawiam zakonczenie prac budowlanych w wakacje
                              (raczej na koniec). To oznacza, ze kwestia aktow pojawi sie najwczesniej we
                              wrzesniu/pazdzierniku. Moze bedzie szybciej-nie wiem jakie sa postepy robot
                              wewnatrz budynku.
                              A co do roznych historii z A-1, to musisz pytac Hovarda, ja nie chce czegos
                              poprzekrecac.
                      • Gość: Hovard Re: chyba wiem dlaczego ciezko Wam sie spotkac IP: 2.3.STABLE* / 10.0.194.* 21.03.02, 14:57

> Panowie! z tego co uslyszalem od Prezesa Swietoslawskiego, jedynie niecale 50%
                        > wlascicieli mieszkan w A-1 podpisalo akty notarialne.

Z drugiej strony nie ma co sie dziwic, skoro takie rzeczy staraja sie przemycic nasi kochani developerzy..
                        Tylko jak firma zbankrutuje... i sie zadluzy to beda mieli problemy..
      • Gość: Hovard Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: 2.3.STABLE* / 10.0.194.* 21.03.02, 15:54
        Widzieliscie ze na stronie firmy www.ama-bud.com.pl/ w standardzie wykonczenia
        nie ma juz informacji ze osiedle bedzie ogrodzone ?
        Ta firma zbankrutuje...
        • Gość: karl pesymistyczne przewidywania IP: *.handlowy.com.pl 21.03.02, 18:05
          Spoko! Wazne czy masz juz podpisany akt notarialny.
          Ogrodzenie nie jest zbytnim kosztem, wiec w ostatecznosci zrzucimy sie na cos.
          Jak firma zbankrutuje, to Sad zajmie sie wyprzedaza niesprzedanych mieszkan
          (czyli wszystkich, ktore nie maja aktow notarialnych) zeby zaspokoic
          wierzycieli (oczywiscie w pierwszej kolejnosci rozne panstwowe US-y, ZUS-y i
          inne SMUS-y). Bedzie okazja taniego kupna mieszkan (wazne dla bogatych) oraz
          przyspieszenia procesu stworzenia wspolnoty (wazne dla Nas), bo na te
          mieszkania szybko znajda sie nabywcy. Wtedy bedzie mozna ustalic zasady
          dalszego zycia na Naszym osiedlu, taryfy oplat i sposobu sciagania zaleglych
          oplat od tych co nie placa. Chociaz osobiscie wole, zeby oni tak szybko nie
          upadali, bo ci z B-1 i A-2bis beda mieli przerabane!!!
          • Gość: Hovard Re: pesymistyczne przewidywania IP: 2.3.STABLE* / 10.0.194.* 22.03.02, 10:45
            Jezeli zbankrutuja... albo po prostu zamkna firme.. otworza nowa i dalej beda naciagac ludzi,
            wykozystywac wszystkie mozliwe kruczki by wyciagnac od nas jak najwiecej kasy za ta sama
            albo gorzej.. za mniej roboty..
            Nie zdziwie sie, jesli niedlugo pojawi sie (z poczatku w Internecie) tekst typu ze Krystynus, Swietoslawski i
            Jaczewski to zlodzieje i nie warto kupowac w firmie ktora reprezentuja...
            Ale chyba nie tedy droga, bo przeciez nie jednemu psu burek..
            • Gość: pegaz_ Re: pesymistyczne przewidywania IP: 172.16.2.* 22.03.02, 11:14
              > Jezeli zbankrutuja... albo po prostu zamkna firme.. otworza nowa i dalej beda
              > naciagac ludzi,
              > wykozystywac wszystkie mozliwe kruczki by wyciagnac od nas jak najwiecej kasy z
              > a ta sama albo gorzej.. za mniej roboty..

Czy Ty naprawde miales az takie przejscia z nimi? Bo po Twojej wypowiedzi
              wnioskuje, ze jest gozej niz zle... Powiedz cos konretnego, bo szczerze
              powiedziawszy jak na razie ZADNYCH zlych przejsc z AMA-BUD nie mialem, powiem
              nawet, ze to co widze w moim mieszkaniu jest robione (prawie) dokladnie po mojej
              mysli.

pegaz_
              • Gość: Hovard Re: pesymistyczne przewidywania IP: 2.3.STABLE* / 10.0.194.* 22.03.02, 12:54
                Tragicznych przejsc nie mialem, bo nie lubie sie klocic.. ale po prostu mowie, co moze byc, bo jest
                przynajmniej w A1 troche ludzi ktorzy lubia sie wyklocac.. i z tego co mi sie wydaje maja racje.
                Po prostu opisuje co moze sie zdarzyc. Gdybym mial czas, checi i nerwy, i brak skrupolow wobec 'wlascicieli'
                bez aktow.. to wierz mi ze jest sporo miejsc w ktorych firma naciagnela, czy wrecz zlamala warunki
                bez informowania o tym klientow... 'moze sami zobacza i sie upomna... a my im wtedy pokazemy fige
                albo kazemy sobie doplacic...' Pierwszy z brzegu przyklad? Tynki w A1, wyciagi :-), kolejne? Ochrona,
                ogrodzenie, skrocenie czasu 'rzadzenia', piloty do garazu.. grzejniki na kladce schodowej (ukradli, a nowych nie
                zaloza..).. To nie wszystko.. Sorry, ale jak patrze na posty dotyczace innych dev. to az mnie skreca
                z zazdrosci :-) Sa oczywiscie i odwrotne przypadki.. Ale patrzmy na lepszych bysmy mogli sie rozwijac
                w dobra strone, a nie spadac w dol..
                A faktycznie sobie tego nie wyobrazam, jesli akty notarialne w B1 beda po wakacjach.. to nawet zawiazanie
                spolnoty w A1 bedzie klopotem, bo przeciez za niektore koszty mieszkancy w A1 sie nie zgodza sami placic..
                Po prostu nie wyobrazam sobie co bedzie dalej.. jaka walka o przetrwanie.
                A jak juz mowimy o wspolnotach, to ze kilka osob (czym wiecej tym lepiej) zaklada wspolnote, organizuje sie,
                a reszta z przynaleznosci do budynku po prostu do niej sie sama przystepuje (moze byc inaczej, ale inna
                droga jest trudniejsza). Dla ludzi bez aktow to wlascicielami jest Ama-Bud i oni wystawiaja swoja osobe.
                Udzial maja spory bo procentowy we wlasnosci (tyle mieszkan ile niewykupionych, albo bez aktow), ale
                z dnia na dzien coraz mniejszy.. Moze tedy droga?
                • Gość: karl widze nute optymizmu w wypowiedzi IP: *.bh.com.pl 25.03.02, 10:54
                  No wlasnie! Im wiecej osob z aktami, tym latwiej cos wspolnie zdecydowac.
                  Wspolnote mozna zawiazac w kazdym momencie, tyle ze rzeczywiscie jak na razie
                  to AMA-BUD bedzie miec wiekszosc glosow.
                  Klocenie sie niektorych o koszty ekspoloatacyjne nie ma sensu, bo to nie
                  spoldzielnia i wczesniej czy pozniej beda musieli zaplacic - albo ich
                  mieszkania beda zlicytowane a oni eksmitowani (tu nie ma zadnych lokali
                  zastepczych, po prostu won !!!). W kazdym razie nie ma mowy o zrzutce
                  wszystkich na tych co nie placa.
                  Poza tym, dowiedzialem sie ze AMA-BUD zamierza sprzedac niewykupione miejsca
                  postojowe chetnym z innych osiedli - pieniacze moga sobie pogratulowac, bo
                  trzeba bylo negocjowac warunki cenowe, a nie obrazac sie. Swoja droga,
                  niepodoba mi sie to, ale nie mam tyle kasy zeby wykupic wolne miejsca - chyba
                  zreszta tak jak nikt z nas.
        • Gość: Golsohn Re: Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: *.css.pl / 10.0.1.* 25.03.02, 16:21
          No dobrze, jeśli nie ma w ofercie to co zrobią z tymi który mają w umowach
          wpisane ogrodzenie?
          Z tego co wiem to cześć naszej drogi jest na stronie sąsiada (DomDeve....)
          i ma ona być wspólna dla obu działek!?
          Ktoś coś powiedział o osobach z firmy, które mieszkają w A1 z tego co wiem to i
          w B1 też ktoś kupił mieszkanko z pracowników Am....
          • Gość: Hovard Re: Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: *.plusgsm.pl 25.03.02, 16:46
            > No dobrze, jeśli nie ma w ofercie to co zrobią z tymi który mają w umowach
            > wpisane ogrodzenie?

W akcie notarialnym wszystkiego sie zrzekli.. tj. podpisujac zrzekles sie do
            przyslugujacych Ci wykonczen budynku/mieszkania/osiedla.. Jednynie rekojmi Ci
            pozostaje.. ale i z tym Ci zycze powodzenia.

> Ktoś coś powiedział o osobach z firmy, które mieszkają w A1 z tego co wiem to i
            > w B1 też ktoś kupił mieszkanko z pracowników Am....

Oni sa wszedzie.... :-)

• Gość: karl jak w Archiwum X IP: *.bh.com.pl 25.03.02, 18:06
              Niestety, obcy sa wsrod nas - to fakt. O ile nie chce sie wypowiadac co do A-1
              (bo sa tu obecne osoby blizsze temu tematowi) o tyle z tego co wiem, w B-1
              jedno z mieszkan kupil Pan Arek z AMA-BUDu. Normalny czlowiek i nie jego wina
              ze jest kojarzony z problemami zwiazanymi ze swoim pracodawca. Dla przyszlych
              mieszkancow to powinna byc dobra wiadomosc, bo to oznacza ze B-1
              najprawdopodobniej powstanie bez przeszkod. Przeciez nikt nie "topilby" kasy
              swojego pracownika (a przynajmnije by go ostrzegli).
              • Gość: Hovard Re: jak w Archiwum X IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 25.03.02, 18:44
                Gratuluje optymizmu :-) Chociaz.. pesymisci.. sa tylko
                milo zaskakiwani :-)
              • Gość: Bart Re: powiew optymizmu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 23:15
                miałem przerwę w śledzeniu forum i teraz nadrabiam zaległości; dochodzę do
                wniosku, że rosnący poziom pesymizmu jużmieszkańców (A-1 i A-2) próbuje być
                równoważony wzrastającym optymizmem przyszłych mieszkańców (B-1) - w tym mnie :-
                )
                Tak poważnie: o tym, że pan Arek ma mieszkanie w B-1 to nie wiedziałem, ale
                sprawdzona jest informacja, że w B-1 kupił mieszkanie pan Lewandowski (także
                pracownik AMA).
                Obaj zgodnie twierdzą (nie egzekwowałem tego na piśmie ;-)) że:
                1. w czerwcu rozpoczynają się prace związane z ogrodzeniem A-1, A-2 i B-1
                2. termin oddania B-1 się obsunie, ale będzie to obsuwa rzędu 1 miesiąca
                (ponieważ 1,5 tyg temu miałem już drzwi wejściowe - II piętro, aktualnie dolne
                piętra 1-4 są ponoć wykończone, a górne w trakcie, działa ponoć woda i
                kanalizacja, a problemem jest podłącznie prądu przez STOEN więc chyba nie są
                tak bardzo do tyłu i obsuwa 1 mies jest w miarę realna)

Co na to jużmieszkańcy? czy aby nie przesadzam z moim optymizmem? :-)
                pozdrawiam
                Bart
                • Gość: karl zweryfikuj szczegoly IP: *.bh.com.pl 29.03.02, 08:10
                  Nie chce studzic twego optymizmu, ale powinienes sprawdzic kilka szczegolow:
                  1. Czy drzwi sa wszedzie i co jest za tymi drzwiami (tynki, instalacje)
                  2. Rozumiem, ze nie ma terakoty na korytarzach - juz masz jakies 2 tygodnie
                  obsuwu
                  3. Malowanie scian na korytarzach - tydzien z glowy
                  4. Elektryka na korytarzach - u nas dluzylo sie jak cholera
                  5. Co slychac w garazach - u nas najdluzej trwalo instalowanie wentylacji, a
                  bez tego nie ma odbioru. Elektryka tez byla montowana ponad miesiac.
                  6. O windy nie pytam, bo pewnie jest lepiej niz bylo u nas (chyba ze jeszcze
                  nie ma wind, to sorry)
                  7. Piec - czy byl rozruch pieca, ew. kiedy bedzie

Moze inni sobie jeszcze cos przypomna. Tymczasem zycze Wesolego Jajka!!!!
                  • Gość: pegaz_ Re: zweryfikuj szczegoly IP: 172.16.2.* 29.03.02, 08:32
                    > 1. Czy drzwi sa wszedzie i co jest za tymi drzwiami (tynki, instalacje)
                    Wszedzie zrobione (lacznie z ostatnimi wylewkami) - zostaly punkty elektryczne i
                    kaloryfery (teraz drzwi sa zamkniete, wiec nie wiadomo co sie dzieje)

> 2. Rozumiem, ze nie ma terakoty na korytarzach - juz masz jakies 2 tygodnie
                    > obsuwu
                    Na drugim pietrze tydzien temu zaczeli klasc.

> 3. Malowanie scian na korytarzach - tydzien z glowy
                    Czesciowo pomanlowane.

> 4. Elektryka na korytarzach - u nas dluzylo sie jak cholera
                    Nie ruszona.

> 5. Co slychac w garazach - u nas najdluzej trwalo instalowanie wentylacji, a
                    > bez tego nie ma odbioru. Elektryka tez byla montowana ponad miesiac.
                    Nie ruszone.

> 6. O windy nie pytam, bo pewnie jest lepiej niz bylo u nas (chyba ze jeszcze
                    > nie ma wind, to sorry)
                    Nie pytaj ;)

> 7. Piec - czy byl rozruch pieca, ew. kiedy bedzie
                    ????

Informacje zbieram na biezaco - co tydzien jestem na budowie i oblatuje wszystko
                    co mozna obejrzec.
                    Mysle, ze mowiac miesiac mieli na mysli raczej termin przekazywania kluczy (zeby
                    lokatorzy mieli mozliwosc wykanczania mieszkan), co do odbioru calego budynku,
                    sadze ze obsuw bedzie do konca wakacji :(
                    Co do wody i c.o. - to nie zauwazylem, zeby dokonali sprawdzenia szczelnosci w
                    mieszkaniach - a to stawia pod znakiem zapytania termin, od kiedy bedzie
                    mozna "wejsc z majstrem" do mieszkania.

> Moze inni sobie jeszcze cos przypomna. Tymczasem zycze Wesolego Jajka!!!!
                    A ja dorzuce BOGATEGO ZAJACA.

pegaz_

• Gość: karl bylem z ciekawosci w B1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 11:09
                      Nie powiem - ciekawy macie kolor scian na korytarzach, ale na serio - odbior
                      mieszkan jak na moj gust bedzie mial miejsce okolo czerwca - to wcale nie
                      oznacza konca prac wykonczeniowych. Skoro nie wszystkie szczegoly sa u nas
                      zrobione po 9 miesiacach od odbioru mieszkan, to podejdzcie to tego tematu z
                      nalezytym dystansem. W kazdym razie zapowiada sie upojne (na pewno, upalne-moze
                      rowniez) lato zeby moc sie wprowadzic przed jesienia (chociaz jesli kogos
                      absolutnie nie pili - hahahaha - to powinien dac scianom sie osuszyc a
                      budynkowi osiasc). Poza tym, jesli ktos nie mieszka na ostatnim pietrze (gdzie
                      mozliwe sa jednak przeceiki z dachu) musi uwazac na sasiadow z gory - nie
                      ukrywam ze sam bezwiednie zalewalem sasiadke ponizej, bo rura grzewczas w
                      lazience byla peknieta w scianie, a kolezance obok jej sasiadka z gory
                      zapewnila piekny "kwiat z rdzy" na suficie w lazience.
                      • Gość: pegaz_ Re: bylem z ciekawosci w B1 IP: 172.16.2.* 09.04.02, 08:33
                        > Poza tym, jesli ktos nie mieszka na ostatnim pietrze (gdzie
                        > mozliwe sa jednak przeceiki z dachu) musi uwazac na sasiadow z gory - nie
                        > ukrywam ze sam bezwiednie zalewalem sasiadke ponizej, bo rura grzewczas w
                        > lazience byla peknieta w scianie, a kolezance obok jej sasiadka z gory
                        > zapewnila piekny "kwiat z rdzy" na suficie w lazience.

Przed czy po wykonczeniu mieszkania? Jak to zostalo "rozwiazane" przez AMA-BUD?

pegaz_
                        • Gość: karl Re: bylem z ciekawosci w B1 IP: *.handlowy.com.pl 09.04.02, 15:35
                          W trakcie wykanczania. AMA-BUD naprawil usterke, chociaz do dzis nie wiem, czy
                          to nie byla wina moich glazurnikow, bo instalowali niestandartowy kaloryfer i
                          cos tam naciagali - a plastik nie wytrzymuje zbyt duzych naprezen. Tak czy owak
                          przerabane miala sasiadka z dolu bo jej zalalo kawalek sufitu i sciany i nie
                          wiem czy ktos jej pomogl z tym problemem.
                          Wiele osob robi rozne przerobki i takie usterki sa norma, dlatego najlepiej
                          maja ci, ktorzy urzadzaja sie ostatni.
                          • Gość: Lik Re: bylem z ciekawosci w B1 IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 15.04.02, 19:45

> Tak czy owak
                            >
                            > przerabane miala sasiadka z dolu bo jej zalalo kawalek sufitu i sciany i nie
                            > wiem czy ktos jej pomogl z tym problemem.

Fatalnie, to Ty powinieneś pomóc jej z tym problemem. Sprawdź, może jeszcze coś
                            możesz zrobić???
                            • Gość: karl co do pomocy IP: *.bh.com.pl 16.04.02, 08:57
                              Pol roku po fakcie??
                              Chyba niewiele da sie zrobic ....
                    • Gość: Lik Re: zweryfikuj szczegoly IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 15.04.02, 19:34
                      Byłem i również oglądałem (B1 naturalnie), scianki działowe są zbudowane z
                      cegły "na sztorc" - uwaga przy wierceniu!! można sobie załatwić piękny widok na
                      sąsiada, że o warunkach wyciszenia dzwięku (pralka, dziecko, teściowa,
                      telewizor itp.)już należy zapomnieć lub zainwestować w matę dzwiękoszczelną.
                      Szczeliny w oknach na IV-ym są majstersztykiem stolarki okiennej. Nic
                      śmiesznego na II i V też znalazłem. Pytanie z 10 punktów: Czy elektryk wie co
                      oznacza kąt 90 stopni??? Oczywiście dla niego to wycinek koła. Dla
                      zaintrygowanych polecam rycie w tynku.... a może próba powieszenia lustra
                      wystarczy? Taaak, na bank. Miłego dnia.
                      • Gość: z00mbie Re: zweryfikuj szczegoly IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 16:54
                        Witam...
                        Gość portalu: Lik napisał(a):
                        > Byłem i również oglądałem (B1 naturalnie), scianki działowe są zbudowane z
                        > cegły "na sztorc" - uwaga przy wierceniu!! można sobie załatwić piękny widok na
                        > sąsiada, że o warunkach wyciszenia dzwięku (pralka, dziecko, teściowa,
                        > telewizor itp.)już należy zapomnieć lub zainwestować w matę dzwiękoszczelną.

Dowiedziałem się o tym jeszcze przed stawianiem ścianek (ktoś się wygadał).
                        Uparłem się na takie jak na projekcie (12) - chyba mam najbardziej pancerne na
                        piętrze. Próbowano mi argumentować, że cieńsze ścianki to większa powierzchnia
                        użytkowa (sic!) hie hie hie

z00mbie

> Szczeliny w oknach na IV-ym są majstersztykiem stolarki okiennej. Nic
                        > śmiesznego na II i V też znalazłem. Pytanie z 10 punktów: Czy elektryk wie co
                        > oznacza kąt 90 stopni??? Oczywiście dla niego to wycinek koła. Dla
                        > zaintrygowanych polecam rycie w tynku.... a może próba powieszenia lustra
                        > wystarczy? Taaak, na bank. Miłego dnia.

• Gość: G Re: powiew optymizmu IP: *.css.pl / 10.0.1.* 29.03.02, 08:56
                • Gość: Golsohn Re: powiew optymizmu IP: *.css.pl / 10.0.1.* 29.03.02, 09:01
                  Nie wiem jak u was, ale sprawdzcie jak z kablami do telewizji (w A1 były
                  położone tylko rurki z pilotem, póżniej okazało że nie są drożne). Podobno u
                  was w B1 wpuszczli od początku kabel. Jeśli nie to radzę zrobić to w pierwszej
                  kolejności. U mnie kabel utkną w samym środku mieszkania i kwita ani w jedna
                  ani w drugą stronę.
            • Gość: Golsohn Re: Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: *.css.pl / 10.0.1.* 26.03.02, 09:54
              Jest jeszcze problem z przekazaniem budynku wspolnocie.
              Firma Ama-bud powinna miec zatwierdzony projekt w gminie. Czy jest wzmianka o
              ogrodzeniu tego nie wiem. Na podstawie projektu mozna sie domagac wykonania
              pewnych rzeczy i uzupełnienia. Jeśli firma nie bedzie chciała albo bedzie sie
              ociagala to pozostaje tylko sad i media.
              (PS. stwierdzam ze w szkole niepowinni uczyc historii, fizyki, plastyki itp.
              tylko prawa.)
              • Gość: Hovard Re: Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: 2.3.STABLE* / 10.0.194.* 26.03.02, 16:46
                Powodzenia w bojach. Jak im sie nie bedzie chcialo to sprawy niedoprowadza do konca i sie rozwiaza...
                A swoja droga, co z naszym spotkaniem.. Ktos cos organizuje, przymieza sie? Dzis z Karlem przy kebabie
                doszlimy do wniosku ze moze moze skoro ludzie nie sa skorzy do spotkan, to by ich jakos jednak do tego
                zachecic, albo chociaz przyzwyczaic do mysli ze pora pomyslec o wspolnocie, wrzucic ludziom do skrzynek
                jakas prosta informacje, o tym co mozemy zrobic, albo chociaz co myslimy ze mozemy.. Moze wywola to
                dyskusje, ale to juz lepsze niz jej brak. Moze na poczatek by za czesto nie zasmiecac ludziom skrzynek,
                zbierzmy i podsumujmy informacje, ktore moglibysmy tam umiescic..
                Swoja droga polecam watek na forum o developerze "wybor zarzadu - wspolnota"

• Gość: Golsohn Re: Ogrodzenie raz jeszcze.. IP: *.css.pl / 10.0.1.* 27.03.02, 09:58
                  Tylko kto to zrobi?
                  Od pomysłu do realizacji czasami bywa długa droga.
                  Mnie jest "trudno" sąsiada obok zaprosić na wieczór zapoznawczy przy kawie a co
                  dopiero zwołać cały blok.
                  Zresztą żyję jeszcze na pudłach.
                  • Gość: Hovard Ziarnko do ziarnka... IP: *.polkomtel.com.pl 27.03.02, 10:21
                    Sporo osob zyje na pudlach, ja warunkow w domu tym bardziej nie mam bo maly
                    dzidzius.. ale.. Ale nie ma co biadolic, a po prostu zaczac dzialac. Ja moge
                    zajac sie wydrukiem ulotek :-) Kto przygotuje tresc? :-) Chodzi bardziej o
                    zachecenie jak najwiekszej liczby ludzi do dzialania, do chociaz pierwszego
                    spotkania..
                    A co do zapraszania sasiada na kawke, zapraszam do nas :-) Ekspresu co prawda nie
                    mamy, ale w czajniku sie wody zaparzy :-)
                    hovardk@poczta.onet.pl

• Gość: Golsohn Re: Ziarnko do ziarnka... IP: *.css.pl / 10.0.1.* 27.03.02, 10:38

> Sporo osob zyje na pudlach, ja warunkow w domu tym bardziej nie mam bo maly
                      > dzidzius..
                      od niedawna jesteśmy w tej samej sytuacji.
                      :-) Kto przygotuje tresc? :-)
                      no właśnie
                      > A co do zapraszania sasiada na kawke, zapraszam do nas :-) Ekspresu co prawda n
                      > ie mamy, ale w czajniku sie wody zaparzy :-)
                      Gdzieś ekspres jest ale osobiście wole z małego ekspresika na gaz(u nas na prąd)
                      tylko kawy brakuje (sypanej) bo rozpuszczalna jest.
                      mój adres golsohn1@poczta.onet.pl

• Gość: Hovard Re: Ziarnko do ziarnka... IP: *.plusgsm.pl 27.03.02, 11:03
                        > :-) Kto przygotuje tresc? :-)
                        > no właśnie

I tego sie wlasnie obawiam (bez urazy).. ze wiekszosc towarzystwa bedzie
                        mialo podobne podejscie.. Moze po prostu sprobowac, nic nie mowic, a jak sie
                        cos uda to sie tym pochwalic.
                        Ludzie! po pierwszych ustaleniach mozemy o sobie zapomniec i spotykac sie
                        raz na rok z wybrana firma zarzadzajaca.. Ale pierwsze spotkanie trzeba
                        zorganizowac we wlasnym zakresie..
                        Nie patrzmy ze ktos zrobi to za nas.. bo tak nie bedzie..
                        • Gość: Golsohn Re: Ziarnko do ziarnka... IP: *.css.pl / 10.0.1.* 27.03.02, 11:08

> > :-) Kto przygotuje tresc? :-)
                          > > no właśnie
                          >
                          > I tego sie wlasnie obawiam (bez urazy).. ze wiekszosc towarzystwa bedzie
                          > mialo podobne podejscie.. Moze po prostu sprobowac, nic nie mowic, a jak sie
                          > cos uda to sie tym pochwalic.
                          > Ludzie! po pierwszych ustaleniach mozemy o sobie zapomniec i spotykac sie
                          > raz na rok z wybrana firma zarzadzajaca.. Ale pierwsze spotkanie trzeba
                          > zorganizowac we wlasnym zakresie..
                          > Nie patrzmy ze ktos zrobi to za nas.. bo tak nie bedzie..

Próbuję sie wczuc w większość. I powiem że hm... tak jest wygodniej.
                          Ale jak mówił nasz prezydent "berzmy sprawy w swoje ręce".

• Gość: pegaz_ AMA-BUD powierzchnia mieszkan IP: 172.16.2.* 20.03.02, 11:07
      Witam,

wkrotce (mam nadzieje) odbieram mieszkanko, wiec mam pytanie do "starych"
      mieszkancow AMA-BUD - jak byla liczona u Was powierzchnia mieszkan? Czy byly
      duze odchylki i jak zostaly rozliczone?

pegaz_
      • Gość: Hovard Re: AMA-BUD powierzchnia mieszkan IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 20.03.02, 21:07
        > jak byla liczona u Was powierzchnia mieszkan? Czy byly
        > duze odchylki i jak zostaly rozliczone?

Wlasciwie nie byla. Przy odbiorze dali protokol z metrami
        takimi samymi jak w umowie (bez tynkow). Jak bys chcial
        wykazac ze jest mniej bo sie musisz bawic.. Natomiast mam
        wrazenie ze Gdzies musialy nastapic niescislosci, bo
        metraz mam wiekszy :-) tylko sza.. :-) A powaznie, to czym
        wyzej tym szersze piony bo nowych wyciagow troche
        dochodzi, a wszsytkie plany byly robione
        pod jeden wspolny dlugi (do samej ziemi) komin.
        Zatem jak nisko mieszkasz, to mieszkanie masz wieksze,
        wyzej - mniejsze.
        Jesli jestes bojowy i chcesz miec duze prawo glosu na
        spotkaniach wspolnot i mieszkasz na parterze, to walcz o
        zmierzenie :-))) podobnie jesli mieszkasz na gorze, a
        chcesz mniej placic.. Ale co ja bede.. zmniez najpierw
        sam, bo jak bys chcial walczyc, to najpierw musisz
        zawolac (i pewnie mu zaplacic) swojego fachowca.
        • Gość: pegaz_ Re: AMA-BUD powierzchnia mieszkan IP: 172.16.2.* 21.03.02, 07:31
          > Zatem jak nisko mieszkasz, to mieszkanie masz wieksze,
          > wyzej - mniejsze.
          Choc mieszkam wyzej, to mieszkanie bede mial chyba wieksze (bo zrobiłem miej
          ścian)... ale sza :-)))

> podobnie jesli mieszkasz na gorze, a
          > chcesz mniej placic..

Je tam, nie bede walczyl, chodzilo mi bardziej o to czy bede musial cos doplacac,
          jakby bylo za duze.

Dzieki za info.

pegaz_
    • Gość: Hovard Nowy administrator IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 30.03.02, 00:12
      Goraco polecam dyskusje na forum Bialoleka dotyczacej
      firmy administratorskiej.. co ciekawe sa nawet telefony
      kontakty.. nazwiska.. kogo unikac.. kogo polecaja...
      Oto link do watku:
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=297&wid=1395971&aut=+fonar&aid=1395971

Tym czasem zycze wszystkim przyszlym i aktualnym
      mieszkancowm jak i pozostalym niewymienionym Zdrowych i
      Pogodnych Swiat Wielkanocnych, Smacznego Jajka, i
      mokrego Dyngusa :-)
      I oby nam sie zylo lepiej, przyjemniej.. wygodniej.
      • Gość: Lik Re: Nowy administrator IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 15.04.02, 19:18
        No i jak tu mówić o nowym administratorze, kiedy przecież takiego gościa u nas
        brak. Czy ktokolwiek widział pismo podpisane ...ADMINISTRATOR...? Witam "po
        latach" ;)
      • Gość: Golsohn Re: Nowy administrator IP: *.css.pl / 10.0.1.* 16.04.02, 09:27
        Cześć
        Polecam artykuł
        wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=672087&dzial=waw0103

• Gość: karl co do zarzadcy IP: *.handlowy.com.pl 16.04.02, 13:05
          Wszystko fajnie, ale najpierw musi sie "zawiazac" Wspolnota - nie wiem jak z
          tym jest w A-1, bo w A-2 na razie kiepsko - po prostu brak swiadomosci. Ludziom
          sie ciagle wydaje ze sa w jakiejs spoldzielni i ze wszystko bedzie za nich
          zalatwiane. Jak bede mial wiecej czasu, to sprobuje ustalic z kilkoma sasiadami
          pasujacy termin zebrania (nawet nieformalnego) i ustalenia kilku wazniejszych
          spraw. Jednakze nie wiem kiedy cos sie da na serio ustalic, a ja (jak na razie)
          nie chcialbym poznawac swoich wspolsasiadow od utarczek proceduralnych z
          zakresu Ustawy o wlasnosci lokali.
    • Gość: Golsohn Powierzchnia wspolna IP: *.css.pl / 10.0.1.* 23.04.02, 08:51
      Co sądzicie o zabudowywaniu powierzchni wspolnej (w A1 ). Jest wnęka obok windy
      którą Pan Jaczewski zabudowywuje. Twierdzi że to nie jest cześć wspolna, że
      tego nie ma. To czy można coś sprzedawać czego nie ma????? Lokatorze!!!!!!!
      Wspólnota prawnie już istnieje tylko jeszcze nie formalnie!
      • Gość: karl Re: Powierzchnia wspolna IP: *.bh.com.pl 23.04.02, 09:22
        W A-2 mamy ten sam problem. Panuje przekonanie ze jest to samowola, bo wszelkie
        dzialania budowlane na powierzchni wspolnej wymagaja zgody wspolwlascicieli (a
        rozumiem, ze wiekszosc mieszkancow A-1 juz podpisala akty notarialne).
        Moze znacie kogos bieglego w prawie budowlanym?
        • Gość: Hovard Re: Powierzchnia wspolna IP: *.altkom.com.pl 23.04.02, 10:12
          Wczoraj pod tym kontem przegladalem Akty notarialne.. Sa tak sformulowane ze nie ma w nich
          powiedziane ile metrow jest wspolnych. Na prawie sie nie znam, ale podana jest tylko laczna
          powierzchnia budynku (bez garazy - te sa oddzielnie), a potem sprzedawana jest tylko powierzchnia
          lokalu. W jednym punkcje owszem nadmienione jest ze czescia wspolna jest klatka schodowa,
          korytarze i tym podobne.. ale nie ma metrazu... Boje sie ze przy tak sformuowanym akcie oni moga
          caly korytarz sprzedac wydzielajac tylko sensowny kawalek na dojscie do wyjscia..
          Przyjzyjcie sie jak jest liczony udzial w powierzchni.. Twoje metry (30-90m2) sa tylko czescia calosci
          budynku! ~5277m2 co wynosi okolo 0.001 calosci. Teraz.. gdy te 60 rodzin sie zbierze, kazdy ma jakis
          procent to nijak sie 100% nie zbierze.. a predzej niecale 60. Reszta ponoc jest wspolna, ale czy aby
          na pewno?

• Gość: Golsohn Re: Powierzchnia wspolna IP: *.css.pl / 10.0.1.* 23.04.02, 11:14

powierzchnia budynku (bez garazy - te sa oddzielnie),
            garaz jest w tych metrach (powierzchnia lokali i pomieszczeń użytkowych
            wyodrębnionych) 5277 m2
            ... Boje sie ze przy tak sformuowanym akcie oni moga
            > caly korytarz sprzedac wydzielajac tylko sensowny kawalek na dojscie do wyjscia
            > ..
            A ja sądzę że muszą mieć w takim razie dokumenty stwierdzające wyodrębnienie tych
            powierzchni.

Im bardziej sie w to zagłębiam to jestem bardziej wkur.........

• Gość: Golsohn Wneki IP: *.css.pl / 10.0.1.* 24.04.02, 16:01
      Czesc
      Zabudowa wnek w dniu dzisiejszym dostala dopalacza. Spieszą się chłopaki.
    • Gość: pegaz_ Jak terminy oddania IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 08.05.02, 12:24
      Witam,

czy znacie juz mniej wiecej terminy przekazania kluczy w B1?
      Jak do tej pory, to pan Lewandowski twierdzi, ze byc moze w polowie maja.
      Twierdzil tez, ze beda windy do tego momentu - co jak widac na budowie nie
      bedzie mialo miejsca (podobniez firma montujaca ma poslizg).
      Nie ukrywam, ze mi bardzo zalezy na jak najszybszym odebraniu kluczy i
      rozpoczeciu wykanczania mieszkania - moze ktos wie, czy do konca maja jest to
      realne?

pegaz_

• Gość: M Re: Jak terminy oddania IP: 131.107.3.* 08.05.02, 15:40
        bylam wczoraj na budowie z nadzieja, ze ujrze jakis zwiastun montazu wind.
        niestety takowego nie odkrylam. Pegaz_ napisales ze firma od moztazu wind ma
        poslizg, ale konkretnie w czym? w pojawieniu sie na budowie? mysle, ze
        kazdemu zalezy na szybkim odebraniu kluczy, i rozpoczeciu wykonczania swoich
        mieszkan co bez windy, szczegolnie jak ma sie mieszkac na 6 pietrze jest
        trudne do zrealizowania. polowa maja bedzie za tydzien, wiec szanse na windy
        do tej pory sa zerowe, a koniec maja?- trzymam kcuki, zeby tak bylo. pozdrawiam
        • Gość: pegaz_ Re: Jak terminy oddania IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 08.05.02, 16:37
          > Pegaz_ napisales ze firma od moztazu wind ma
          > poslizg, ale konkretnie w czym?

Tego nie wiem - w trakcie gdy kupowalem mieszkanie, w budynku obok tez dopiero
          montowali windy - pan L. twierdzil, ze jest to wina firmy montujacej,
          powiedzialem ze powinni w takim razie zmienic firme ;)
          We wtorek bylem po faktury, wiec przy okazji spytalem o windy - przypominajac, ze
          miesiac wczesniej mowili, ze beda w polowie maja. Pan L. powiedzial:
          "Wymiana pism miedzy nami i firma windziarska niewiele pomogla. Jak na razie
          windy sa w Szwecji".
          > kazdemu zalezy na szybkim odebraniu kluczy, i rozpoczeciu wykonczania swoich
          > mieszkan co bez windy, szczegolnie jak ma sie mieszkac na 6 pietrze jest
          > trudne do zrealizowania. polowa maja bedzie za tydzien, wiec szanse na windy
          > do tej pory sa zerowe, a koniec maja?
          Ja bede mieszkal na 5-tym, ale patrzac na to ile czasu trzeba poswiecic na
          zamontowanie wind (2 poziomy garaz + parter + 6 pieter daje 9 poziomow, czyli 18
          samych drzwi + okablowanie.....) nie sadze zeby byly wczesniej niz w lipcu -
          sierpniu. Tak ze juz jestem przygotowany na to, ze rozpoczynajac wykancznie w
          czerwcu (takie mam plany) bede musial wszystko wniesc na wlasnych plecach.

BTW.
          Slyszalem, ze naliczanie czynszu przed odbiorem przez gmine jest niezgodne z
          prawem (ale nia mam na to artykulu) - czy w zwiazku z tym zawarte w umowie zapisy
          mozna jakos uniewaznic (z jednej strony dobrze byloby wziac sie za wykanczanie
          wczesniej, a z drugiej to dlaczego mialbym placic czynsz za uslugi, ktorych nie
          beda jeszcze swiadczyc - moge zaplacic za prad i wode, to wszystko).

pegaz_
          • Gość: M Re: Jak terminy oddania IP: *.microsoft.com 08.05.02, 17:03
            my nie zakladalismy rozpoczecia prac w mieszkaniu przed zamontowaniem wind,
            ale jak to bedzie sie faktycznie tyle przeciagac to kto wie... chociaz jak
            sobie przypomne wnoszenie parkietu przez naszych znajomych na 2 pietro to nie
            wierze w mozliwosc wniesienia jakichkolwiek materialow na 6. Co do oplat, to
            wiem, ze praktyka na wielu budowach jest, korzystanie podczas wykonczania
            mieszkan z pradu budowalnego i raczej zadna firma nie zglasza sie po zwrot
            kosztow. A czynszu chyba faktycznie nie mozna naliczac zanim budynek nie
            zostanie odebrany. M
            • Gość: karl wykanczanie (sie) bez wind IP: *.bh.com.pl 08.05.02, 17:39
              Sorry ze sie "wtracam", ale ja wiekszosc rzeczy do wykonczenia mieszkania
              wnosilem (z udzialem dwoch pomocnych Rosjan z budowy - oczywiscie za stosowna
              oplata) na 6-te pietro, bo windy zostaly fizycznie zamontowane gdy niewiele
              bylo juz do wniesienia. Na dodatek termin oddania wind do uzytku to jeszcze
              inna historia, ale moze juz przestane Was zalamywac. W kazdym razie trzeba miec
              dobre relacje z budowlancami - oni tez musza jakos zarobic, a przy okazji mozna
              poznac wielu sasiadow w trakcie mijania sie na schodach ;)
              Mowie Wam, teraz to brzmi strasznie, ale po kilku miesiacach bedziecie sobie
              opowiadac te historie jak opowiesci z wojska !!!
            • Gość: Bea Re: Jak terminy oddania IP: *.cussons.com.pl 09.05.02, 08:25
              Witam wspołlokatorow;
              Wpradzie windy nie sa moja zmora, bo mieszkanie mam na parterze :) mnie jednak
              przeraza zupelnie cos innego. W zwiazku z informacjami z Ama-Budu o zblizajacym
              sie termine udostepnienia mieszkan do wykanczania weszlismy wczoraj, aby
              zmierzyc jedna ze scian, oraz ogolnie rzucic okiem na mieszkanie, bo od dawna
              tam nie zagladalismy. To co zobaczylam przeszlo moje najsmielsze wyobrazenia!
              Jesli tak wyglada standard wszystkich mieszkan przed przekazaniem kluczy, to
              goraco wspolczuje wszystkim ( w tym rowniez sobie)i radze zajrzyjcie do swoich
              mieszkan jeszcze przed przystapieniem do odbioru, bo mysle, jak wszyscy zaczna
              odbierac mieszkania, to Ama- Bud dlugo nie dotrze do was z poprawkami :(
              Pozostajac w nadziei, iz to co jest w moim mieszkaniu to czysty przypadek
              pozdrawiam i do zobaczenia na schodach :)
              • Gość: pegaz_ Re: Jak terminy oddania IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 09.05.02, 08:46

> To co zobaczylam przeszlo moje najsmielsze wyobrazenia!
                > Jesli tak wyglada standard wszystkich mieszkan przed przekazaniem kluczy,

A mozna jakies szczegoly - z tego co widzialem u siebie i sasiednich
                mieszkaniach, to trwaly ostatnie poprawki tynkow (uszkodzonych przy robotach
                hydraulicznych i wylewkach). Ogolne bylo czysto i spoko. Jedyne, do czego sie
                przyczepie, to kratki wentylacyjne, ktore zamontowali mi __poziomo__.

pegaz_
                • Gość: Pan P. Re: Jak terminy oddania - okna IP: *.css.pl / 10.0.1.* 09.05.02, 09:03
                  Zwróćcie uwagę na okna, na listewki wokół okien, jeśli je macie i czy miejsca
                  poobijane nie są pomalowane zwykła farbą. Przy zwykłym, dziennym świetle tego
                  nie widać. Najlepiej wieczorem ośiwetlic okna dobrą żarówką i pod różnymi
                  kontami. Widać i to jak!!
                  Powodzenia ! :-)
                  • Gość: mini Re: Jak terminy oddania - okna IP: *.businessman.com.pl 09.05.02, 11:35
                    najpierw trzeba te okna miec - u mnie na 6 pietrze ciagle jednego brakuje
                    • Gość: Bea Re: Jak terminy oddania - okna IP: *.cussons.com.pl 09.05.02, 13:22
                      Witaj w klubie Mini- ja mam "wybite" okno w lazience, o ktorym wszyscy
                      zapomnieli :( ( z zewnatrz jest styropian i tynk- wiec jest OK, a w mieszkaniu
                      dziura....)
                      Co do szczegolow- jesli chcecie je znac zapraszam na e-mail: mpa@pf.pl
                      Bea
                  • Gość: karl okna IP: *.handlowy.com.pl 09.05.02, 14:18
                    jedna wazna sprawa - poproscie o wyregulowanie okien. Na razie nie zobaczycie
                    ze nie sa wyregulowane, ale jak nadejda jesienne chlody to okna zaczna wam
                    sie "pocic" i bedzie sie lalo po parapetach (ktorych jeszcze nie macie :))
                    I uwaga na przeciagi w wiekszych mieszkaniach !!!! Ja sobie wyrwalem okno
                    balkonowe bo otworzylem za duzo okien, wiatr zawial, zrobil sie przeciag i
                    buch!! Tu naporawde potrafi niezle zawiac !!!
                    • Gość: PP Re: okna IP: *.css.pl / 10.0.1.* 09.05.02, 15:21
                      Ja nie brałbym tych samych Panów którzy montowali! Taki jeden był u mnie
                      i ... "wszystko jest dobrze, k.." ...
                      Chyba zadużo wymagam !?
                      • Gość: karl Re: okna i inne takie IP: *.bh.com.pl 09.05.02, 18:46
                        No!! Chyba przesadzasz :))) A poganiac z pistoletem na silikon to nie laska???
                        A pomalowac okienka to co - samo sie zrobi ???
                        A tak na serio - lepiej-gorzej, ale Panowie Budowlancy (tylko przez Kierownika
                        Budowy) wyreguluja okna bez gadania, a jak nie bedziesz na nich za bardzo
                        naskakwiac, to moze nawet poprawia niektore niedorobki (u mnie poprawili kilka
                        puszek elektrycznych, przesuneli jedno gniazdko i wyprostowali kawalek sciany -
                        niezle co?)
                        • Gość: Bea czynsz w B1 IP: *.cussons.com.pl 10.05.02, 07:48
                          Witam;
                          W dniu wczorajszym otrzymalam ( na wlasne zyczenie) wzor protokolu zdawczo-
                          odbiorczego. Zawarte sa w nim oplaty czynszowe w wysoskosci:
                          czynsz-ryczalt- 7zl/m2
                          oplata za uzytkowanie garazu- 35zl
                          Nie omieszkalam zadzwonic do Ama- Budu w celu wyjasnienia tej drugiej pozycji (
                          bo pierwszy raz slysze o czyms takim )i uslyszalam, iz w budynkach A1 i A2
                          oplaty sa na tych samych poziomach. Ostatnio slyszalam zupelnie cos innego-
                          prosba wiec do mieszkancow A1 i A2 o weryfikacje moich informacji. Moze ktos
                          wie, czy obciazanie ( posiadajacych garaze, za ktore zaplacilismy po 20 tys zl)
                          ma jakies uzasadnienie w przepisach? Czy to jest standard stosowany przez
                          innych deweloperow? Bede wdzieczna za informacje
                          Bea
                          • Gość: PP Re: czynsz w B1 IP: *.css.pl / 10.0.1.* 10.05.02, 08:17

> oplaty czynszowe w wysoskosci:
                            > czynsz-ryczalt- 7zl/m2
                            w A1 i A2 jest 6 zł.
                            > oplata za uzytkowanie garazu- 35zl
                            Brak
                            A o ochronie coś mówią?
                            • Gość: Bea Re: czynsz w B1 IP: *.cussons.com.pl 10.05.02, 08:56
                              Zadalam rowniez to pytanie i otrzymalam odpowiedz bardzo enigmatyczna ( cos w
                              stylu- "W zasadzie powinnismy sie zmiescic w podanych kosztach" Nie
                              satysfakcjonuje mnie odpowiedz "W zasadzie", wiec ponownie zadalam pytanie o
                              koszty ochrony i jesli " w zasadzie sie nie zmiescimy", to jakie oplaty sie z
                              tym wiaza. I nie otrzymalam zadnej odpowiedzi ( poza tym, ze godzina pracy
                              ochroniarza to 9 zl.
                              Czy Wam cos Ama-Bud wspominal o oplacie za eksploatacje garazy?
                              Bea
                              • Gość: mini Re: czynsz w B1 IP: *.businessman.com.pl 10.05.02, 11:59
                                w zeszlym roku na jesieni niejednokrotnie pytałam o wysokość czynszu i zawsze
                                otrzymywałam odpowiedź, że będzie się kształtował na poziomie 1 USD/m2, a jak
                                wiadomo kurs dolara aż tak bardzo nie wzrósł. Natomiast jeśli chodzi o opłatę
                                za użytkowanie garażu, to liczyłam się z tym już wcześniej, poniewż z tego co
                                wiem, inni deweloperzy też ją pobierają (za oświetlenie powierzchni garażowej,
                                sprzątanie itp).
                                • Gość: M Re: czynsz w B1 IP: *.microsoft.com 10.05.02, 14:40
                                  ja tez jestem troche zaskoczona wysokoscia podanego czynszu 7zl za metr. nam
                                  na jesieni mowiono, ze oplaty beda w granicach 6 zl(maks)co i tak w porownaniu
                                  z innymi osiedlami na Tarchominie nie bylo malo. o oplatach za parking nie
                                  slyszalam wczesniej. argument o koniecznosci oswietlania tej powierzchni
                                  wydaje sie rozsady, pozostaje pytanie co do wysokosci tych kosztow. ciekawe
                                  ile placa sasiedzi z A1?
                                  • Gość: Hovard Re: czynsz w B1 IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 11.05.02, 09:40
                                    > ciekawe ile placa sasiedzi z A1?

Sasiedzi w A1 placa ryczautem 6zl za metr mimo ustalen ze
                                    tak bedzie przez dwa miesiace.. bo potem mialobyc z
                                    licznikow.. Zadnych oplat za uzytkowanie garazy nie ma bo
                                    to chore by bylo skoro i tak licznik pradowy jest na caly
                                    budynek i potem na mieszkania..
                                    Wiem ze to trudne, ale proponuje zorganizowac spotkanie
                                    przyszlych mieszkancow nowego bloku (niestety watpie czy
                                    liste adresow/kontaktow dostaniecie od developera..) i
                                    wspolne postawienie sie, bo osobiscie to Ci ludzie beda
                                    was zbywac, podobnie jak to bylo u nas..
                                    Pozdrawiam,
                                    Mariusz
                                  • Gość: P(hi hi) Re: czynsz w B1 IP: *.chello.pl 09.06.02, 23:50
                                    O czy Pani nie za czesto zabiera glos, moze chcialaby Pani zostac
                                    Przewodniczaca Trojki Blokowej :)))
                          • Gość: karl Re: czynsz w B1 IP: *.handlowy.com.pl 11.05.02, 16:01
                            Zaraz, zaraz!! Drodzy (niedlugo) wspolsasiedzi z B-1!! Rzuccie okiem na nasz
                            czat (jakies 40-50 tematow wzwyz) i pod haslem "oplaty" znajdziecie nasze
                            dywagacje sprzed kilku miesiecy.
              • Gość: Bart Odbiory w B! IP: 217.11.142.* 22.05.02, 09:55
                Witam,
                Podobno odbyło się już odebranie 16 mieszkań w B1,
                czy może ktoś coś napisać o wykrytych usterkach i o
                tym na co szczególnie zwrócić uwagę?
    • outd73 forum 13.05.02, 19:24
      witam szanownych,
      1. na groups.yahoo.com/group/teklinek2000 jest nieliczna jeszcze grupa
      dyskusyjna z 48a, o ciekawszych mozliwościach niż to forum - zapraszam, choc
      nie ja to założyłem

2. mieszkańcy A-2 i A-1 piszą uwagi do Ama-Bud, poniżej załączam moje, choć
      generalnie uważam, że nie jest źle z naszymi domami, jeśli chodzi o sprawy
      budowlane :), trzeba jedynie wyegzekwować od A-B jeszcze parę rzeczy a będzie
      ok i na pewno będziemy dobrze współżyć z A-B.

moje uwagi:

Dla: Współmieszkańców Odkryta 48a

Dotyczy: Uwagi do, rzeczy do zrobienia przez Ama – Bud Sp. z o.o. (dalej AB)

1 Wybudować ogrodzenie wokół budynków, z bramą itp., k. bramy budkę dla
      strażnika- osiedle wg umowy ma być przystosowane do strzeżenia.

2 Wybudować sprawną wentylację korytarzy.

3 Zamontować izolację rur na klatkach schodowych by nie ogrzewały tak
      klatek i ograniczyć straty ciepła.

4 Zamontować wyłączniki czasowe światła na klatkach – gdzie się to teraz
      włącza/wyłacza??

5 W garażu na poziomie –2 kostka „rozłazi się” – do poprawki.

6 Zamontować lustro na rogu budynku A-1 tak by wjeżdżając do/ wyjeżdżając
      z garażu widzieć co za zakrętem.

7 Jeżeli umowy związane z administrację budynkiem wiązałyby Wspólnotę –AB
      nie może podpisywać umów o dłuższym niż miesięczny okresie wypowiedzenia, bez
      żadnych kar umownych itp. w przypadku wypowiedzenia w tym trybie.

8 Przed podpisaniem takich umów Ama-Bud musi uzyskać akceptacje
      Tymczasowej Rady Współmieszkańców
      - proponuję wybrać Radę niezwłocznie, wraz z ewentualną zrzutką na działalność
      i ewentualne wynagrodzenia dla naszych reprezentantów.

9 Na wszystkich korytarzach wymalować farbą oleją tzw. lamperię.
      • los_malos Re: forum 04.06.02, 11:13
        witam,

czy ktos wie czy juz zrobione sa windy w b1?
        i jak w ogóle prace wykończeniowe?

pzdr
        lm
        • Gość: pegaz_ Re: forum IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 04.06.02, 12:21
          > czy ktos wie czy juz zrobione sa windy w b1?
          > i jak w ogóle prace wykończeniowe?

Odebralem mieszkanie w srode 29 maja. Z rozmowy z kierownikiem budowy
          dowiedzialem sie:
          1. Liczniki elektryczne beda zainstalowane do konca tego tygodnia (tzn. do 7.06 -
          ale to zalezy od STOEN-u)
          2. Jedna z wind (ktora jest prawie gotowa) ma zostac oddana do uzytkowania 11.06
          (podobniez juz po odbiorze technicznym).
          3. Inne prace wykonczeniowe sa w toku - montuja drzwi w klatkach schodowych, nie
          ma jak na razie cieplej wody, licznikow wody i c.o.
          4. Garaze tez jak na razie w proszku.

W protokole zdawczo-odbiorczym zrezygnowali z wpisania daty od kiedy bedzie
          placony czynsz. Widocznie sporo ludzi sie nie zgadzalo na placenie "od zaraz" i
          jak twierdzil kierownik budowy, czynsz prawdopodobnie bedzie placony gdy budynek
          zostanie odebrany od gminy/
          Ja pozwolilem sobie wpisac w tym protokole uwagi co do wysokosci przyszlego
          czynszu i zastrzezenie, ze nie bylo mozliwosci spradzenia instalacji wod.-kan. i
          c.o. (instalacje elektryczna sprawdzilem wraz z elektrykami, ktorzy
          podlaczyli "na chwile" prad).
          Proponuje przed wlasciwym odbiorem przejechac sie na budowe i ewentualne uwagi do
          lokalu zglosic faksem (ja tak zrobilem ponad tydzien przed odbiorem - przez ten
          czas poprawili nierowne tynki, slaby tynk w lazience oraz pekniecia i nierownosci
          wylewki).

BTW.
          Ktos moze wie gdzie kupic __tania__ wkladke budowlana do gerdy (nie jest to
          zwykla wkladka z "jezyczkiem" tylko taka z zebatka 12-zebna, najtansza jaka
          znalazlem kosztuje 60PLN!)

Pozdrawiam
          pegaz_
          • Gość: karl co do Gerdy IP: *.bh.com.pl 05.06.02, 09:03
            Sorry, ale Wy nie macie teraz wkladek tymczasowych (budowlanych)??? U nas
            dopiero po jakims czasie chodzili ludzie z Gerdy i montowali wkladki docelowe
            (oraz na zyczenie wizjery, dodatkowe zamki, itp.) Jesli od razu
            macie "Gerdowskie" plaskie klucze, to spytajcie w AMA-BUD - powinni jeszcze
            miec nasze stare, albo moze pomoga zalatwic w Gerdzie pozyczenie wkladek.
            • Gość: pegaz_ Re: co do Gerdy IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 05.06.02, 09:44
              > Sorry, ale Wy nie macie teraz wkladek tymczasowych (budowlanych)??? U nas
              > dopiero po jakims czasie chodzili ludzie z Gerdy i montowali wkladki docelowe
              > (oraz na zyczenie wizjery, dodatkowe zamki, itp.) Jesli od razu
              > macie "Gerdowskie" plaskie klucze, to spytajcie w AMA-BUD - powinni jeszcze
              > miec nasze stare, albo moze pomoga zalatwic w Gerdzie pozyczenie wkladek.

Mamy tymczasowe wkladki. Problem polega na tym, ze nie wiadomo ile osob ma klucze
              do tych wkladek. Nie oskarzam nikogo na budowie o to, ze sie skusi na to co
              trzymam w trakcie remontu w mieszkaniu, ale znajac opowiesci z innych budow wole
              sie ubezpieczyc i wymieniec tymczasowa wkladke na inna tymczasowa...

pegaz_
              • Gość: PP Re: co do Gerdy IP: *.css.pl / 10.0.1.* 05.06.02, 10:58
                Hej!
                Proponuję pojechac na Ursynów ul. Surowieckiego
                Tam jest salon firmowy GERDY (jedna ze spółek GERDY)
                napewno maja.
                A tak pozatym to drzwi które nam wstawiaja są w wersji słabszej.
                1. Mniej bolców przy klamce 3 zamiast 5 (lub 6 nie pamiętam)
                2. Mniej listew wzmacnijących wewnątrz drzwi
                3. Inna wkładka (ta jest ładniejsza moim zdaniem i praktyczniejsza) całkiem
                inny wkłda na klucz okrągły.
                4. W tamtych drzwiach wizjer jest już w cenie drzwi.
                5. Różnica na drzwiach w cenie 150-200 PLN.

Uwaga: Jeśli możecie to zamontujcie zamek dodtkowy przed wykończeniem
                mieszkania. Aby zamontować obejmę do dodatkowego zamka trzeba podkuć w murze w
                większości mieszkań

Pozdrawiam PP
                • Gość: karl Re: co do Gerdy IP: *.bh.com.pl 05.06.02, 13:50
                  Ale pamietajcie o gwarancji na drzwi!!! U nas robili to autoryzowani fachowcy z
                  Gerdy (AMA-BUD na pewno wie, kiedy moga sie pojawic w B-1) - wszelkie
                  nieautoryzowane zmiany beda oznaczac koniec gwarancji na drzwi (niestety, to
                  jest kiepski uklad, ze jestesmy skazani na "jedynych slusznych" fachowcow)

A co do wkladek, to teoretycznie powinniscie dostac komplet 4 kluczy
                  tymczasowych. Rozumiem obawy, ale bez przesady - nie zamierzacie chyba
                  skladowac mateialow budowlanych miesiacami. A nikt nie bedzie skuwac kafelkow
                  ze sian ani zrywac podlog. A poza tym, przezyliscie juz tyle roznych
                  niepokojow, ze jeszcze ten drobny dreszczyk emocji to sama przyjemnosc... i
                  pretekst do czestych odwiedzin na budowie!!
        • Gość: M Re: forum IP: TKITGPRXYA* / 207.46.225.* 04.06.02, 12:26
          czesc, windy wlasnie sa instalowane. rozruch pierwszej ma sie odbyc 10 czerwca-
          inf. od kierownika budowy. w drugim szybie dopiero zaczynaja instalacje.
          • Gość: pegaz_ windy IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 13.06.02, 15:42
            > czesc, windy wlasnie sa instalowane. rozruch pierwszej ma sie odbyc 10 czerwca-

Zgodnie z zeznaniami kierownika z dzis "windy beda jezdzic w polowie przyszlego
            tygodnia" (czyli po 17.06). Chyba mnie szlag trafi.....

pegaz_
      • Gość: los_malos Re: forum IP: *.stacje.agora.pl 04.06.02, 15:54
        witam,

czy ktos wie czy juz zrobione sa windy w b1?
        i jak w ogóle prace wykończeniowe?

pzdr
        lm
        • Gość: Lik Re: forum IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 06.06.02, 17:45

> i jak w ogóle prace wykończeniowe?

Proponuję złoty medal (może artykuł w Muratorze) dla NADZORU BUDOWLANEGO budynku
          B1 - widziałeś różnicę poziomu między tzw. półpiętrem na schodach, a podłogą przy
          windach (poziom "-1"), będzie tego ponad metr - moim zdaniem MISTRZOSTWO ŚWIATA.
          Co zrobisz, drogi sąsiedzie, chcąc iść schodami na poziom np. "0"? ;)))))
          > lm

• Gość: pegaz_ Re: forum IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 07.06.02, 09:00
            Gość portalu: Lik napisał(a):

> Proponuję złoty medal (może artykuł w Muratorze) dla NADZORU BUDOWLANEGO
            > budynku B1 - widziałeś różnicę poziomu między tzw. półpiętrem na schodach, a
            > podłogą przy windach (poziom "-1"), będzie tego ponad metr - moim zdaniem
            > MISTRZOSTWO ŚWIATA

Nie bardzo zrozumialem twoja uwage. Masz na mysli "przystanek" windy na drugim
            poziomie garazy? Mozesz do niego dotrzec nie z "polpietra" a z nastepnego zabiegu
            schodow (przez garaze). Ten poziom wind zostal przewidziany (moim zdaniem)
            jedynie po to, aby uzytkownicy drugiego poziomu garazy mieli dostep do wind.

> Co zrobisz, drogi sąsiedzie, chcąc iść schodami na poziom np. "0"? ;)))))

Proste - z tego podestu przy windach (poziom -1) pojde do drzwi, skrece w prawo -
            korytarzem do drzwi przy schodach, a potem juz normalnie po schodach na
            poziom "0". Przy tym podescie bedzie docelowo barierka (nawet juz byla, ale ja
            zdjeli z jakiegos powodu - moze cos robia?).
            Takze chyba niepotrzebnie stworzyles zamieszanie ;))))

pegaz_
      • Gość: z00mbie Re: forum IP: *.wan.pol.pl 25.06.02, 19:01
        Trochę jest zadymy ze zdefiniowaniem usera tego FORUM
        ale chyba się udało...
        z00mbie z 501 :)
        • Gość: z00mbie Re: forum IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 12:33
          Witam...
          No niestety... Wczoraj wieczorem dopełniłem procedury zapisania się na to
          forum, ale niestety dziś rano znalazłem informację, że właściciel forum odmówił
          przyjęcia mnie do niego.
          Jeśli ktoś z Was jest tam zapisany, to dajcie cynk, żeby mnie wpóścili :)

Pozdrawiam
          z00mbie
    • Gość: Bart Zieleń IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 23:25
      Co prawda nie zwiedziłem dokładnie całego terenu Teklinka2000, ale mam wrażenie
      (szczególnie mocne po rozmowie z kierownikiem budowy B1, który twierdził. że
      ogrodzenie będzie biegło zaraz za krawężnikiem drogi dojazdowej do bloków), że
      na naszym osiedlu trawki (np. dla dzieci lub dla popołudniowego piwka w cieniu
      drzewka ;-)) raczej nie znajdę (nie licząc tarasów mieszkańców parteru).
      Co wy na to?
      Cekawe czy była by szansa zdobycia/kupienia/zagarnięcia pasa ziemi pomiędzy AMA-
      BUDem, a Mostostalem - obecnie wyrównane błoto mogło by być w przyszłości
      trawką, drzewkami i ławkami.
      • Gość: MINI Re: Zieleń IP: *.businessman.com.pl 11.06.02, 11:07
        Ten teren jest wlasnoscia firmy Dom Development i powstana tam miejsca
        parkingowe dla mieszkancow osiedla Akacje (poinformowal mnie o tym AMA-BUD juz
        jakies 1,5 roku temu).
      • Gość: Tomi Re: Zieleń IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 16.06.02, 20:54
        > Cekawe czy była by szansa zdobycia/kupienia/zagarnięcia
        > pasa ziemi pomiędzy AMA - BUDem, a Mostostalem - obecnie
        > wyrównane błoto mogło by być w przyszłości trawką,
        > drzewkami i ławkami.

Pomysl znakomity, ale malo realny bo dosc drogi dla
        kazdego z mieszkancow.. A wez sproboj
        przekonac/poprosic/zmusic ludzi w juz istniejacych
        budynkach by znowu wylozyli jakas kase by bylo im lepiej..
        Predzej wynajem.. wynajem na pare lat, z dlugim okresem
        wypowiedzenia (bysmy zdazyli zwinac zabawki i przeniesc
        sie na tarasy sasiadow z parteru) :-)

A swoja droga.. Czy na te tarasy oraz balkony macie akty
        notarialne mowiace ze to jest wasze? Bo prawo budowlane
        mowi ze to czesc wspolna.. tak jak i fasada budynku.

A co do parkingu w tym miejscu, to aktualnie nikomu sie
        nie oplaca tego tam robic, bo zdaje sie ze kolejny
        przepis naklada na budowlancow by garaze/miesca postojowe
        byly blisko samego budynku - ale dokladnie sprawy nie
        znam, kto wie cos wiecej niech da moze znac..

• Gość: PP Re: Zieleń IP: *.css.pl / 10.0.1.* 17.06.02, 08:37
          Gość portalu: Tomi napisał(a):

> Pomysl znakomity, ale malo realny bo dosc drogi dla
          > kazdego z mieszkancow.. A wez sproboj
          > przekonac/poprosic/zmusic ludzi w juz istniejacych
          > budynkach by znowu wylozyli jakas kase by bylo im lepiej..
          - już mysleliśmy (w małym gronie) zwłaszcza Ci którzy mają małe dzieci!
          a i dla tych którzy maja mieszkania na parterach bo jak nic się nie uda to
          wylądujemy na tarasach (dzieci robią trochę hałasu).

> Predzej wynajem.. wynajem na pare lat, z dlugim okresem
          > wypowiedzenia (bysmy zdazyli zwinac zabawki i przeniesc
          > sie na tarasy sasiadow z parteru) :-)

To już lepiej!

> A co do parkingu w tym miejscu, to aktualnie nikomu sie
          > nie oplaca tego tam robic, bo zdaje sie ze kolejny
          > przepis naklada na budowlancow by garaze/miesca postojowe
          > byly blisko samego budynku - ale dokladnie sprawy nie
          > znam, kto wie cos wiecej niech da moze znac..

Zgadza się !

• Gość: karl dzialka DomDev IP: *.stegny.2a.pl 19.06.02, 16:56
            wlasciwie czemu nie kupic chociaz czesci tej dzialki? To co prawda mogloby
            wyjsc dosc drogo, ale to lepsze niz jakby DD mial wcisnac tam jakis wysoki blok
            zaslaniajac jakiekolwiek widoki na strone pn-wsch!
            Poza tym nie wszyscy musza sie zrzucac, reszta by wchodzila na plac zabaw po
            oplaceniu biletu. Moze i okrutne, ale takie jest zycie.
            • Gość: Tomi Re: dzialka DomDev IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 19.06.02, 19:32
              Mieszkancy na razie nie moga dogadac sie z Amabudem w
              sprawie ogrodzenia (czerwiec nam sie konczy..) zatem i
              o innych sprawach mozna pomarzyc..
              • Gość: karl Re: dzialka DomDev IP: *.bh.com.pl 20.06.02, 09:25
                Ale to wlasnie przez te dzialke! Gdyby ja kupic to kwestia ogrodzenia odpada,
                bo wykorzystujemy plot Mostostalu (chyba ze tam ma byc jeszcze jakas droga).
                Fajnie jest pomarzyc, ale w koncu jak duzo osob ma podobne marzenia, to mozna
                zaczac je realizowac. Nie wiem po ile "chodzi" ziemia w okolicy, 2 lata temu
                bylo to ok 60$ za m2. Moze ktorys z uczestnikow Forum wie cos wiecej?
                • Gość: pegaz_ Re: dzialka DomDev IP: *.pi.tpsa.pl / 172.16.2.* 20.06.02, 10:12
                  > Ale to wlasnie przez te dzialke! Gdyby ja kupic to kwestia ogrodzenia odpada,
                  > bo wykorzystujemy plot Mostostalu (chyba ze tam ma byc jeszcze jakas droga).
                  > Fajnie jest pomarzyc, ale w koncu jak duzo osob ma podobne marzenia, to mozna
                  > zaczac je realizowac.

Dolaczam sie do zwolennikow realizacji tych marzen. Ale moga byc pewne problemy:
                  1. Cena rzeczywiscie dla czesci mieszkancow moze byc za wysoka. Nie wiem jak cena
                  dzialki na ktorej stoi nasz blok do udzialu w gruncie, ktory jest w cenie 1m2
                  mieszkania w wysokosci 60PLN, ale jezeli przeklada sie wprost oznacza to, ze
                  kupno dzialki od DD moze sie okazac porownywalne kosztowo. Nie wiem jak postapic
                  w tym przypadku - czy udzial w dzialce od DD uzaleznic od powierzchni mieszkania
                  (nie wiem czy do konca byloby to sprawiedliwe), czy tez dzielic po rowno. W
                  pierwszym przypadku cena dzialki (przy zalozonej cenie porownywalnej z udzialem w
                  AMA-BUD i tej samej powierzchni dzialki) bedzie wynosic od ok. 2000PLN do 4000-
                  5000PLN. Drugim przypadku - pewnie ok. 2500-3000PLN na mieszkanie. Taka cena moze
                  byc nie do przyjecia przez czesc mieszkancow. Nie wiem czy wspolnota moze na taki
                  cel zaciagnac kredyt - wtedy splate moznaby rozlozyc w czasie.
                  2. Byc moze istnieje umowa miedzy AMA-BUD i DD na umozliwienie przejazdu sprzetu
                  budowlanego przez dzialke na czas budowy - to jeszcze troche potrwa (maja
                  przecoiez jeszcze trzy bloki do postawienia), a to w znaczacy sposob moze
                  przesunac termin, kiedy dzialka DD bylaby uzyteczna.

To takie moje wstepne przemyslenia....

pegaz_

• Gość: karl Re: dzialka DomDev IP: *.bh.com.pl 24.06.02, 17:05
                    ja bym wolal zeby wspolnota nie zaciagala zadnych zobowiazan (pomijajac fakt,
                    iz obecnie jest to malo mozliwe z racji formalnych). Nie znam powierzchni
                    dzialki DD, ale dla niektorych to moze byc niezla lokata kapitalu. Na razie nie
                    precyzuje planow inwestycyjnych (z branzy rekreacyjnej) na tak kupionej
                    dzialce, jednakze w przypadku wiekszego zainteresowania wspolmieszkancow
                    proponuje kontakt poza lamami Forum.
                    • Gość: pegaz_ Re: dzialka DomDev IP: 2.3.STABLE* / 126.17.59.* 25.06.02, 11:41
                      > dla niektorych to moze byc niezla lokata kapitalu. Na razie nie

Akurat tutaj to bym sie sprzeczal - moze niezla by byla taka lokata jakies 10-15
                      lat temu - teraz zwrocilaby sie z nawiazka, ale przy dzisiejszej cenie za m2 i
                      sytuacji w budownictwie taka lokata moze byc dosc ryzykowna.

pegaz_
                      • Gość: karl Re: dzialka DomDev IP: *.bh.com.pl 25.06.02, 16:23
                        wszystko zalezy od tego co chcesz zrobic na takiej dzialce. Ja rozpatrywalbym
                        zakup w celach inwestycyjnych, nie dla trzymania samego gruntu i liczenia ze
                        jego wartosc wzrosnie (chociaz wzrosnie - jednak nie w zadowalajacym stopniu)
                        Sorry, ale jak ktos za dlugo siedzi w dzialalnosci inwestycyjnej, to nawet po
                        godzinach patrzy na swiat przez prytzmat stop zwrotu z inwestycji.
                    • Gość: Bart Re: dzialka DomDev IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 01:28
                      Ponieważ jestem w trakcie kampanii wykończeniowej
                      trochę straciłem wątek, który sam rozpocząłem ;-).
                      Z mojego wstępnego wywiadu wynika, że przez część
                      tego wyschniętego błocka jest wytyczona droga
                      (zapewne aż do pętli) zatem DD pozostaje niezbyt duży
                      kawałek ziemi. Myślę, że koszt na jedno mieszkanie
                      nie byłby ogromny, choć faktycznie nie wszyscy będą
                      zaiteresowani.
                      Co gorsza rozpoczęło się ogradzanie Teklinka i
                      miedługo ewentualną trawkę będziemy mogli oglądać z
                      za ogrodzenia lub z balkonów. Może spróbujmy się
                      zorganizować i coś zadziałać. Może się okazać że
                      kupno kawałka przyszłej trawki jest w zasięgu i nie
                      trzeba będzie rozpalać grilla na balkonie ;-).

Bart
                      • Gość: karl Re: dzialka DomDev IP: *.bh.com.pl 26.06.02, 12:52
                        ja sie pisze na to, znam jeszcze jedna osobe z A-2 zainteresowana taka "akcja".
                        Szczegoly, tudziez inne pomysly na ten temat poza Forum. Wiem ze okres jest
                        malo decyzyjny, tym niemniej moznaby wywolac jakies zainteresowanie tematem.
                        Jak wiecej osob wykaze zainteresowanie, proponuje spotkac sie offline i pogadac
                        o konkretach ktoregos wieczorka - moze nawet przy grillu :-))))))
                      • Gość: Hovard Re: dzialka DomDev IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 26.06.02, 20:12
                        Gość portalu: Bart napisał(a):
                        > Co gorsza rozpoczęło się ogradzanie Teklinka

Hm.. nie widze w tym niz zlego :-)
                        Najgorsze ze nie widze wogole grodzenia...
                        Poza ogrodzenia posiadlosci dawnej wlascicielki calego
                        placu..
                        Poza tym jesli juz sie przymieza.. o nie wierze tez by
                        ogrodzenie bylo z solidnego materialu (jak u tej pani).
                        Ale moze ktos wie cos wiecej ?
    • Gość: z00mbie Witam sąsiadów IP: *.wan.pol.pl 25.06.02, 19:16
      Witam...
      Już się tu kiedyś przedstawiałem (na wysokości podpisywania umowy), ale w
      międzyczasie tu nie zaglądałem...
      Krzysiek, zakupiłem (zakredytowałem) mieszkanie 501 w B1. Jutro rano robię
      pierwsze podejście do odbioru technicznego... Trzymajcie kciuki :)

z00mbie
      • Gość: z00mbie Ulga remontowa - pytanie IP: *.wan.pol.pl 25.06.02, 19:34
        Witam...
        Zerknijcie pod adres:
        www.softax.pl/prywatne/marcink/mieszkanie/mieszkanie_ulga

Jest tam zapis:
        "Wykańczanie zakupionego mieszkania (malowanie, kładzenie posadzek, biały
        montaż itp) można odliczyć w ramach ulgi remontowej (o ile zostały nam jeszcze
        jakieś zarobki do odliczenia po uldze mieszkaniowej i o ile zdążymy zanim ta
        ulga zniknie).

Obowiązuje następująca zasada

* w ramach 'starej' ulgi budowlanej wydatki tego typu można doliczać do momentu
        zameldowania się;

* w ramach ulgi remontowej można rozliczać wydatki od tzw. momentu zasiedlenia
        (takie sformułowanie pada w ustawie).
        Dokładna definicja momentu zasiedlenia ... nie istnieje - ustawa nie definiuje
        go (co za tym idzie obowiązuje prawdopodobnie widzimisię urzędników
        skarbowych). Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się traktowanie jako momentu
        zasiedlenia daty podpisania aktu notarialnego (tj. zostania właścicielem
        mieszkania) - bądź co bądź posiadanie aktu własności jest wymagane do
        korzystania z ulgi remontowej. Słyszałem jednak o sytuacji, w której brano pod
        uwagę datę zameldowania."

Do "starej" ulgi już niewiele zmieszczę... Czy słyszeliście coś o "momencie
        zasiedlenia"? Pytałem w AMA-BUDzie, kiedy mozna się będzie zameldować -
        słyszałem różne wersje - ostatnia, że lipiec-sierpień, ze wskazaniem na
        sierpeiń.

Co robicie, żeby nie stracić kasy???

z00mbie
        • Gość: pegaz_ Re: Ulga remontowa - pytanie IP: 2.3.STABLE* / 126.17.59.* 26.06.02, 10:07
          Witam sasiada z pietra

> * w ramach 'starej' ulgi budowlanej wydatki tego typu można doliczać do momentu

Uwazaj z tymi rozliczeniami, najlepiej dowiedz sie w swoim US.
          Caly problem polega na tym, ze duza ulga budowlana znikla, pozostaly prawa nabyte
          i jest jedno ale.
          Mianowicie ulga sklada sie z kilku liter. Jak poczytasz sobie ustawe podatkowa to
          zobaczysz:
          art. 27a ust. 1
          a)...
          b)...
          c)...
          d) zakup nowo wybudowanego lokalu mieszkalnego od osoby , która wybudowała ten
          budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej
          e)...
          f) wydatki zwiazane z wykonczeniem mieszkania.

Czesc US-ow (w tym niestety moj) interpretuje prawa nabyte na niekorzysc
          podatnika. Czyli w tym przypadku nabylem prawa tylko do tej formy ulgi, z ktorej
          skorzystalem w 2001 roku - czyli moge dalej odliczac wydatki zwiazane z zakupem,
          ale nie wykonczeniem mieszkania. Gdybym w zeszlym roku dokonal odliczen
          jakichkolwiek wydatkow na wykoncznie (np. kupil kilo gipsu i to odliczyl) to
          takie prawa nabylbym takze.

> * w ramach ulgi remontowej można rozliczać wydatki od tzw. momentu zasiedlenia
          > (takie sformułowanie pada w ustawie).

Moj US nie potrafil wyjasnic co to znaczy termin zasiedlenia (padlo z ich strony
          sformulowanie: "Za termin zasiedlenia nalezy uwazac termin faktycznego
          zamieszkania...."). Daty podpisania aktu notarialnego (jak napisalem w podaniu do
          nich) nie nalezy traktowac jako moment zasiedlenia - ale ja uwazam, ze ta date
          nalezy traktowac jako moment nabycia praw do ulgi remontowej.

> Słyszałem jednak o sytuacji, w której brano pod
          > uwagę datę zameldowania."

Przeciez nie masz obowiazku zameldowac sie w nowym mieszkaniu - mozesz miec ich
          kilka, a zameldowac mozesz sie tylko w jednym.

Pamietaj abys nie odliczal kosztow zakupu miejsca parkingowego - za to moze cie
          US scignac (ale to tez zalezy od US).
          Takze najlepiej napisac podanie do US, zalaczyc znaczek za 5PLN i w co najwyzej
          miesiac masz odpowiedz.

> Pytałem w AMA-BUDzie, kiedy mozna się będzie zameldować -
          > słyszałem różne wersje - ostatnia, że lipiec-sierpień, ze wskazaniem na
          > sierpeiń.

Marne szanse - nas powinny raczej interesowac akty notarialne, a te pewnie
          dopiero beda po odbiorze przez gmine (zdaje mi sie, ze jeszcze nie nastapil).
          Patrzac po blokach obok, moze to sie przeciagnac do wrzesnia->grudnia ;(((

> Co robicie, żeby nie stracić kasy???

Ja w zwiazku z niepomyslna odpowiedzia US kupuje wszystko na tesciow - niech oni
          sobie to odlicza (w ramach ulgi remontowej) - mam pewnosc, ze ta kase ktos
          odzyska. Jezeli nie masz takiej mozliwosci musisz liczyc na "laskawosc" US-u za
          rok.

pegaz_
          • Gość: z00mbie Re: Ulga remontowa - pytanie IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 13:11
            Dzięki za info ;)
            z00mbie
          • Gość: z00mbie Re: Ulga remontowa - pytanie IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 15:38
            > Witam sasiada z pietra

A to zdanie mi umknęło :)
            Witam, witam... Daleko?
            Już mieszkasz czy działania adaptacyjne?
            z00mbie
            • Gość: pegaz_ Re: Ulga remontowa - pytanie IP: 2.3.STABLE* / 126.17.59.* 26.06.02, 15:45
              > A to zdanie mi umknęło :)
              > Witam, witam... Daleko?

Ano 511 - jakby co to bede dzis po 18.00 :))

> Już mieszkasz czy działania adaptacyjne?

Mam nadzieje ze do konca lipca sie przeprowadze - dzialania adaptacyjne na calego
              (ale jeszcze nie tak zaawansowane jak u niektorych - widzialem, ze juz AGD i
              meble niektorzy pozwozili).
              Ciekaw jestem kiedy bedzie ciepla woda.....

pegaz_
              • Gość: z00mbie Re: Ulga remontowa - pytanie IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 17:16
                > > A to zdanie mi umknęło :)
                > > Witam, witam... Daleko?
                >
                > Ano 511 - jakby co to bede dzis po 18.00 :))

Ja walczyłem rano :)

> Mam nadzieje ze do konca lipca sie przeprowadze - dzialania adaptacyjne na cale
                > go (ale jeszcze nie tak zaawansowane jak u niektorych - widzialem, ze juz AGD i
                > meble niektorzy pozwozili).

Ja dopiero się przymierzam :( Chciałbym mieszkac do końca wakacji...

> Ciekaw jestem kiedy bedzie ciepla woda.....

Szczepanik twierdzi, że w połowie przyszłego tygodnia, ale czy to prawda???
                W razie czego wal(cie) śmiało:
                k.trzaskulski@klub.chip.pl

Pozdrawiam
                z00mbie
          • outd73 Re: Ulga remontowa - pytanie 03.07.02, 18:24
            rzeczywiście z tym jest sporo zamieszania,
            z ulgi remontowej korzystamy po zasiedlaniu - nie musi to być to samo co data
            zaleldowania czy aktu not.
            Trzeba być przygotowanym na udowodnienie Urzędowi, że rzeczywiści zasiedliliśmy
            lokal... - czynsz, zeznania świadków itp.
            Z innych porad: od fachowców wiem że:
            - można odliczyć w u, remontowej koszt okapu o ile jest on podłączony do szybu
            wentylacyjnego rurą,
            - jest szansa, że można będzie odliczyć w ramach ulgi na zakup ziemi wartość
            udziału w gruncie ale tylko pod mieszkanie, (nie za garaż), US nie pozwalają
            ale wyszły już 2 listy pasterskie Ministerstwa Fin. o tym więc może się uda -
            ja walczę i dam znać jak wygram. - najlepiej spytać swój US oficjalnie w trybie
            ordynacji podatkowej i ewentualnie skorygować zeznanie za 2001 dla tych z A,B-
            1,lub złożyć wniosek o stwierdzenie nadpłaty.
            pozdrawiam
      • Gość: Hovard Re: Witam sąsiadów IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 26.06.02, 20:06
        Sasiedzie z00mbie..
        Probujac dostac sie na forum zamkniete podajesz
        zly/nieistniejacy/niedzialajcy adres e-mailowy.. popraw
        go i sprobuj ponownie z zapisem..
        Pozdrawiam serdecznie,
        Mariusz
    • Gość: z00mbie Akty notarialne - koszty IP: *.wan.pol.pl 26.06.02, 19:06
      Witam...
      Jakie koszty mieliście związane z podpisaniem aktów notarialnych?
      Ile mamony trzeba "zamrozić" na ten cel?
      Pozdrawiam
      z00mbie
      • Gość: karl Re: Akty notarialne - koszty IP: *.handlowy.com.pl 27.06.02, 09:14
        zalezy opd mieszkania, ale 4-5 tysiecy to norma
      • Gość: pegaz_ Re: Akty notarialne - koszty IP: 2.3.STABLE* / 126.17.59.* 27.06.02, 09:17
        Czesc,

Ja co prawda nie podpisalem jeszcze aktu notarialnego, ale podpisywalem umowe
        wstepna w formie aktu. Koszt takiej przyjemnosci to 50% taksy notarialnej za
        normalny akt. Wiec przy mojej inwestycji o wartosci ok. 190tysPLN kosztowalo to
        ok. 1000 (+-200PLN) - ale to bylo przed podwyzka taksy z 26 pazdziernika. Takse
        za akt mozesz policzyc korzystajac z:
        www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/wk0510/wk_48.html.
        Do takty dolicz 22% VAT.
        Oprocz tego zaplacisz jeszcze u notariusza podatek od czynnosci prawnych 2%
        liczone od wartosci gruntu (od tego nie placisz VAT).
        Nastepna oplata u notariusza to ok. 6PLN + 22%VAT za strone aktu x 3 egzemplarze
        (u mnie bylo w akcie 11 stron x 3 czyli koszt to kolejne 200PLN).
        Nie wiem jak jest z wydzieleniem ksiegi wieczystej - czy placi sie u notariusza,
        czy tez juz w sadzie, ale to tez kosztuje jakies 2000PLN.

Jezeli brales kredyt, to proponuje nie wpisywac hipoteki przez notariusza - to
        kosztuje kolejne 25% taksy notarialnej liczonej od wartosci hipoteki. Mozesz sam
        to zalatwic w jakies 2 tygodnie od momentu podpisania aktu w sadzie. __Nie
        kosztuje to nic__ (jest jakies tam rozporzadzenie mowiace o tym, ze jezeli kredyt
        jest na cele mieszkaniowe to sad nie pobiera oplat za wpisanie hipoteki).

Pozdrawiam

pegaz_
    • Gość: z00mbie Lista dyskusyjna - polecam i zapraszam IP: *.wan.pol.pl 27.06.02, 11:54
      Witam...
      Sprytni sąsiedzi założyli listę dyskusyjną (o której jest post nieco wyżej),
      która znajduje się pod adresem:

groups.yahoo.com/group/teklinek2000/

Trzeba poświęcić tylko chwilkę na zarejestrowanie się (bezpłatne) jako
      użytkownik Yahoo...
      Serdecznie polecam tą formę dyskusji - serwis działa o niebo szybciej od tego
      tutaj. Ekspertów proszę o wyrozumiałość, natomiast poniższe informacje są dla
      ludzi o małym doświadczeniu z listami dyskusyjnymi:

Zapisanie na listę dyskusyjną powoduje dodanie adresu e-mail do wykazu osób
      zainteresoawnych tematem (czyli mieszkaniem na osiedlu Teklinek 2000). Wysłanie
      mail'a na wskazany adres spowoduje przekazanie go do wszystkich zapisanych
      osób. Wiadomości publikowane na liście mogą być dystrybuowane do sybskrybentów
      w chwilę po publikacji lub zbiorczo - raz dziennie. Dodatkowo serwis można
      przeglądać podobnie jak to FORUM przez przeglądarkę internetową z tą różnicą,
      że działa o wiele szybciej...
      Dostając maile do skrzynek oszczędzamy czas zamiast czekać w nieskończoność na
      otwarcie stron Gazety...

Pozdrawiam
      z00mbie
    • Gość: Mariusz Re: Klienci firmy 'Ama-Bud' - proszę o kontakt IP: *.pl 30.08.02, 09:22
      Dla nowych klientow firmy Ama-Bud wyciagam na wierzch
      watek gdzie jest sporo informacji.. proza pisana jak to
      mieszkancy pierwszych budynkow na teklinku walczyli z
      developerem...
      Pozdrawiam,
      Mariusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka