Dodaj do ulubionych

Profesjonalna firma ochroniarska

05.12.06, 21:39
Co myślicie o tej ankiecie? niema żadnych szczegółów o "profesjonalnej firmie
ochroniarskiej", ale za to mamy cenę wirtualnej PFO 1,66zl/m2 oraz wiemy że
jeden ochroniarz na dwa bloki?! Dolcan przekonywał mnie, że w 3zl/m^2 zawiera
usługi dozorcy, jeżeli to ma być jeden facet, to może raczej już zdecydować
się na tego dozorce, efekt będzie ten sam. A teraz Zamek naliczył nam
wszystkim po 3zl/m2 i jeszcze chce oddzielnie za ochronę. Podobno prowadzone
rozmowy z administracją budynków A i B żeby połączyć siły i zatrudnić
ochroniarza(chyba tego jednego) na cztery bloki, wtedy byłoby o polowe taniej.
Co wy na to mieszkańcy bloku A i B?
Pozdr.
Mirosława
Obserwuj wątek
    • m.dzinkans Re: Profesjonalna firma ochroniarska 05.12.06, 22:51
      Chyba w to nie wejdziemy, bo sądząc po efektywności tego jednego ochroniarza na
      całe Osiedle, to pozostaje wiele do życzenia.
    • pysiulinek Re: Profesjonalna firma ochroniarska 05.12.06, 22:55
      witam MIROSŁAWO
      widziałem tą zaje-fajną ochrone budynków C i D
      nie radzi sobie facet z jedną furtka i bramą a co mówić o trzech furtkach i
      dwóch bramach plus " skok przez płot "
      nie jestem przekonany do tego żeby nawet małe pieniądze wyrzucać w błoto
      struktura zabudowy osiedla utrudnia skuteczną ochronę tanim kosztem
      pozdrawiam męczących sie w luksusie
      • piradek Re: Profesjonalna firma ochroniarska 05.12.06, 23:13
        Z moich doświadczeń w temacie ochrony (i nie mam tu na myśli ochrony osiedli czy
        parkingów): powiedzmy sobie szczerze jeden ochroniarz nie jest w stanie
        upilnować jednego bloku, nie mówiąc o 2, a co dopiero wspominać o czterech.
        Najlepiej zatrudnić jednego ochroniarza na całe osiedle, aż do bloków IJK, dać
        mu rower albo skuter między nogi i niech 24h dmucha między blokami. IMHO lepszym
        chyba (w tej sytuacji) rozwiązaniem byłoby zatrudnianie ciecia a ochrona na
        naszym osiedlu poprzez dozór, czyli patrol interwencyjny. Cieć miałby tzw.
        napadówkę i w razie czego tel. na policję i sygnał do agencji ochroniarskiej.
        Taki sposób ochrony na pewno wiązałby się z mniejszymi kosztami.
        Pozdrawiam

• piradek Re: Profesjonalna firma ochroniarska 05.12.06, 23:01
      Zadziwia mnie fakt, że przy braku aktów notarialnych, w związku z tym również
      braku zawiązania się wspólnoty mieszkaniowej (i jak sądzę braku wpisu bloków C i
      D do rejsteru budynków użyteczności publicznej tzn. odbioru technicznego)
      administracją zajmuje się inna firma niż developer (przez małe "d"), przy
      wyborze której nie mieliśćie żadnego udziału. Mamy jednak nadzieję, że przy
      zachowaniu zdrowego rozsądku nasi współmieszkańcy z bloków A i B nie dopuszczą
      do tego, aby administrowaniem naszych (AB) bloków zajęła się firma Zamek.
      Liczymy, że 15 grudnia nasza sytuacja zacznie wychodzić na prostą. Wam zaś
      drodzy sąsiedzi z bloków CD życzymy stalowych nerwów i dużej cierpliwości
      (której nam już zaczyna brakować) we współpracy z Dolcanem i egzekwowaniu swoich
      praw. Przy czym możemy Was zapewnić, że Dolcan i Zamek, który jest, że tak
      powiem prawdopodobnym poplecznikiem Dolcanu, będą Wam niejednokrotnie jeszcze
      wspólnie rzucać kłody pod nogi. Jeśli chcecie zobaczyć wielki Show, który w
      przyszłośći może dotyczyć również Was zapraszamy na nasze Walne Zebranie, które
      odbędzie się w MOK-u (patio osiedla Orla I) 15 grudnia o godzinie 19:00.
      Pozdrawiam

• ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 10:50
      1/ Zaliczka eksploatacyjna 3 zł/m2 + dodatkowo za ochronę + za wywóz śmieci i
      robi się 4,84 zł/m2. Do tego zaliczka na wodę i ogrzewanie. Bez żadnego funduszu
      remontowego. Trochę dużo, nawet bardzo. Pismo jest sformułowane "marketingowo"
      ponieważ 74 zł/lokal to może jest i 1,66 zł/m2 ale nie mojego mieszkania.

2/ Dobrym rozwiązaniem byłby chyba dozorca wspólny dla bloków A/B oraz C/D przy
      jednej czynnej bramie, zainstalowanym monitoringu (wejścia na teren, klatek,
      garaży) i wsparciu antynapadowym.

3/ W obecnym stanie konieczne jest porozumienie się wspólnot A/B z C/D (po jej
      powstaniu) a jeżeli do takiego nie dojdzie, to rozgrodzenie. Mam nadzieję, że
      będzie współpraca. Wspólnoty same powinny wybrać administratora.

4/ Po wybudowaniu dalszej części osiedla drogi dojazdowe będą znowu połączone,
      budynek D będzie się łączył z E, itd. Dobrze byłoby wypracować jakiś konsensus
      aby później nie powtarzać wszystkiego od nowa tylko mieć gotowe, sensowne
      rozwiązania.
      • jerzy.76 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 12:30
        Z tego co wiem, to na osiedlu Bajkowe w Ząbkach opłata za usługi firmy
        ochroniarskiej wynosi około 150zł mies. Ale tam oni maja monitoring (są
        wszędzie kamer zainstalowane nazewnątrz, nie wiem jak wewnątrz osiedla).
        I ochronoarze siedzą przy bramach wjazdowych.
        • m.dzinkans Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 13:26
          Skończy się na tym, że postawimy płot pomiędzy blokiem B a D!!! Nie sądzę,
          żebyśmy dogadali się między Wspólnotami, bo była by to dyskusja między Nami a
          firmą ZAMEK(DOLCAN). Jak będziemy osobno to nie będzie problemu. Wy będziecie
          jeździć swoją bramą, My swoją. Wy będziecie mięli swojego Ochroniarza, My
          swojego p. Sylwka. Zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie.
          • ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 15:35
            1/ Nie chodzi mi o wywoływanie sporu tylko o merytoryczną dyskusję.

2/ Mieszkańcy C/D nie wybierali firmy ZAMEK i nadal jeszcze niewiele mogą wybrać.

3/ Dolcan wybraliśmy wszyscy.

4/ Oprócz chęci jest jeszcze konieczność, np. dojazd z innej strony ze względów
            ppoż. Poza tym zauważyłem że mieszkańcy B chętnie korzystają z bramy od ul
            Poniatowskiego. No i była jeszcze jakaś dyskusja o miejscach parkingowych.

5/ Płot może być, tylko co będzie jak się okaże że jest to jedna działka?
            Będziemy dzielić geodezyjno-notarialnie? A następne bloki? Czy doga pomięzy B i
            D nie jest dojazdem do następnych garaży?

PS. Zamykajcie tę bramę garażową.
            • m.dzinkans Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 15:56
              Wypowiem się tylko w kwestii działek! Działki masz zapisane w Akcie Notarialnym
              i jak z niego wynika bloki stoją na trzech działkach ewidecyjnych. Grunt ten
              wchodzi w skład części wspólnej i każdy (kto ma Akt Notarialny) jest
              właścicielem części tej działki wptost proporcjonalnie od wielkości mieszkania.
              Bloki C i D stoją na innych działkach ewidencyjnych, a więc nie będzie tak, że
              podzielimy jakąś działkę.
              • ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 16:24
                Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi, ale wg. IGEOmap Ząbek ta granica
                Waszych trzech działek biegnie równolegle do bloku B w odległości od niego około
                3 m, czyli wjazd do garażu jest już na sąsiedniej działce chyba.
                • m.dzinkans Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 18:32
                  Masz poniekąd rację, ale nie można Nas pozbawić brogi dojazdowej.
                  • ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 19:13
                    Projekt osiedla był pewną koncepcją całościową, jej realizacja jest jednak mocno
                    rozłożona w czasie. Do tego doszły problemy geodezyjne, administrowania
                    nieruchomością oraz z nadzorem budowlanym. To jest spora inwestycja wymagająca
                    bardzo profesjonalnego podejścia. Jest dopiero drugi etap a już są różni
                    administratorzy poszczególnych części, problemy z bramami i parkowaniem, ochroną.
                    Ponawiam słowa, bądźmy wymagający w stosunku do developera i życzliwi dla siebie
                    nawzajem, ponieważ przez wiele lat "będziemy sobie patrzeć w okna".
                    • m.dzinkans Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 19:30
                      Masz rację, ale nie ma to oznaczać, że mamy np wybrać do administrowania firmę
                      ZAMEK bo ona administruje blokami C i D. Jak dla mnie to tak jak jest (pod
                      względem zagospodarowania przestrzennego) jest dobrze. Kwesja administrowania
                      nieruchomością to zupełnie inna sprawa. Ogólnie to nikt nic nie wie, nikt nie
                      chce pokazać planów. Zmowa milczenia. Chyba warto zmienić firmę zarządzającą
                      tylko po to, aby od DOLCAN'u wyrwać dokumentację, bo tylko tak można to zrobić.
                      • ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 20:44
                        1/ Pisałem że dla C/D to Developer wybrał Administratora, a nie wspólnota która
                        jeszcze nie powstała. Nie znamy warunków tej umowy. Będziecie mieć teraz
                        zebranie i działajcie! Osiedle jako całość będzie spore, tak więc firma która tu
                        się "zadomowi" będzie później trudna do ruszenia.

2/ Co do dokumentacji: myślę że wszystko jest zrobione tak jak jest w planach i
                        nie będzie z tym żadnego problemu. Można też zapytać wspólnoty na Orlej I, bo
                        tam już Dolcan nie administruje.
                        • fortuniarz Re: Profesjonalna firma ochroniarska 10.12.06, 21:56
                          Kurde człowieku, Orla I jest przykładem dla nas aby Dolcan ujawnił wszystkie
                          plany, faktury, rozliczenia wydatków, wyciągi bankowe osiedla i jestem pewien
                          że znajdziesz tam klucze wszystkich naszych i waszych problemów. A i jeszcze
                          jedno, piszesz że nie wybierałeś Zamku, ale wybrałeś Dolcan. To jest tak, ZAMEK
                          wysyła Cię do DOLCANU z problemem, a DOLCAN wysyła Cię z tym samym problemem do
                          ZAMKU.
                          • m.dzinkans Administracja... 10.12.06, 22:18
                            Jeśli nie mieliście możliwości wybrania firmy zarządzającej to macie za to
                            możliwość jej odwołania. Jeśli wpiszą ją Wam w Akty Notarialne to możecie ich
                            też notarialnie odwołać. Poprostu jak się już Wspólnota utworzy podejmiecie
                            stosowną Uchwałę i sprawa będzie załatwiona. Przed Nami już w piątek zebranko i
                            postaramy się coś zdziałać.
                            Co do tego bezproblemowego przekazywania dokumentów przez DOLCAN to nie sądzę,
                            że to taka bezproblemowa sprawa. Myślę, że samo to, że nic nikt nie wie w
                            sprawie planów budynków, instalacji, itp wyjaśnia wszystko. Myślę, że trochę
                            pomieszkacie i zaczniecie "nabierać zaufania" do developera.
                            • fortuniarz Re: Administracja... 10.12.06, 22:44
                              m.dzinkans - poczekaj do zebrania z pewnymi wypowiedziami na forum, bo Dolcan to czyta i może się zabezpieczyć w jakiś "ściśle potajemny" sposób. O pewnych sprawach już na pewno wie, bo nie brakuje na naszym osiedlu "ŻYCZLIWYCH". Wyluzuj stary. Jeśli jedni nad czymś od tygodni pracują, to pomóż im, a już na pewno nie przeszkadzaj.

PS. Fajna nieoficjalna stronka.
                              • arek-zabki Re: Administracja... 10.12.06, 23:08
                                Tak tak...
                                Dolcan na pewno to wnikliwie czyta,(szczególnie przed zebraniem), ciekaw jestem
                                ile jeszcze zrobią żeczy z listy usterek która "znikneła" z tablicy ogłoszeń.
                                • m.dzinkans Re: Administracja... 11.12.06, 00:11
                                  Jestem TW DOLCAN'u więc muszę sabotować takie inicjatywy Obywatelskie. Nic o
                                  Nas bez Nas!!!
                                  • fortuniarz Re: Administracja... 11.12.06, 08:26
                                    Bardzo śmieszne, bardzo śmieszne. Ale mnie taka sytauacja i atmosfera nie śmieszy. I nie pisz z wykrzyknikami, bo nikt na Ciebie nie krzyczy. Prowadzimy spokojną oraz uczciwą rozmowę i niech tak zostanie.
                                    • m.dzinkans Re: Administracja... 11.12.06, 19:19
                                      A czy "robi się" coś żeby tą sytuację zmienić??? Z tego co widzę, to niewiele
                                      się dzieje. Zebranko w garażu było, ba, nawet dwa razy. Pogadaliśmy jak zwykle,
                                      coś tam ustaliliśmy i co dalej??? Samo się zrobi??? Czekamy do zebrania w
                                      piątek i tam zobaczymy jak sprawa się rozwinie??? A tak wogóle to czytaliście
                                      tą inforamcję od DOLCAN'u??? Trzeba się zastanowić, kogo wybrać do Zarządu (w
                                      kwestii uzupełnienia Zarządu) i jaką firmę wybrać, bo inaczej Zarząd za Nas
                                      zdecyduje. No chyba, że Zarząd już wie, którą firmę wybrać.
                                      • fortuniarz Re: Administracja... 11.12.06, 22:31
                                        Posłuchaj m.dzinkans - proszę Cię, do czasu zebrania już nic na Forum nie pisz. Błagam Cię, Ty już nic nie rób. Jeżeli nie widzisz Ciężkiej pracy innych i ich poswięcenia się dla Naszego osiedla, to Twoja opinia. Proszę Cię, Ty już nic nie pisz, swoje już napisałeś i wszyscy już wiedzą jaki masz stosunek do Dolcanu. Zgłoś się na tego Trzeciego do zarządu. Tam takich potrzebują. Tylko już bądź cicho.
                                        • m.dzinkans Re: Administracja... 11.12.06, 22:54
                                          Taaaaaaa. Kto ciężko pracuje??? Ja znam co najmniej dwie osoby??? A Ty???
                                          • fortuniarz Re: Administracja... 11.12.06, 23:09
                                            A Ty??? ...... A Ty już nic nie pisz.
                                            • m.dzinkans Re: Administracja... 11.12.06, 23:25
                                              No przecież nic nie piszę. To się samo pisze jak tylko pomyślę, dlaczego jest
                                              tak a nie inaczej.
    • piradek Re: Profesjonalna firma ochroniarska 25.12.06, 21:49
      No. Nie ma co ochrona tak profesjonalna, że aż jej wcale nie widać... a może
      wcale jej już nie ma? Ciekawe tylko, czy gdyby tak podjechać dźwigiem po ten
      barak, czy ktoś by zareagował??
      • ttjj1 Re: Profesjonalna firma ochroniarska 25.12.06, 23:35
        Jest, tylko kanciapa "dobrze schowana".
        • piradek Re: Profesjonalna firma ochroniarska 25.12.06, 23:43
          I rozumiem, że sama kanciapa Wam wystarcza... do ochrony. Ale nic pożyjemy
          zobaczymy.

ttjj1 masz może informacje na temat tego kiedy brama i furtka od Waszej strony
          uzyskają status "zamkniętej"?

I ciągle dręczące mnie pytanie: Wasze akty notarialne - co? kiedy? gdzie i jak?
          Jakieś informacje na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka