Dodaj do ulubionych

Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo??

IP: 213.76.128.* 18.01.07, 15:33
Prosze o radę, szukam mieszkania i mam do wyboru, Gocławek-mały kameralny
blok z 2001-2004 w pobliżu Grochowskiej więc zakładam że mogę jeździć do
Centrum tramwajem, czy bemowo blok z lat 1994-1999 mieszkanie mniejsze i
droższe. Prosze o radę bo jestem zielona, widze że ceny na Gocławku/Grochowie
rosna w zastraszającym tempie i cena metra jest prawie równa cenie po lewej
stronie Wisły-mam na mysli Bemowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 213.76.128.* 19.01.07, 09:44
      Podnoszę wątek, proszę również o opinie.
    • Gość: ola Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 212.160.172.* 19.01.07, 10:55
      Zdecydowanie polecam Grochów. Bliżej do centrum - z ronda wiatraczna 4,5 km.
      Ceny zdecydowanie szybciej rosną na grochowie niż na bemowie. Mam mieszkanie na
      grochowie i na bemowie stąd jestem obiektywny. Bedzie metro na Rondzie
      Wiatraczna a taxi z centrum w nocy kosztuje niecałe 20 zł. Bemowo to wygwizdów
      w porównaniu z Grochowem, Grochów to stara dzielnica Warszawy z tradycjami - z
      ronda widać Marriott.
      • zarembski Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? 19.01.07, 11:04
        > Zdecydowanie polecam Grochów. Bliżej do centrum - z ronda wiatraczna 4,5 km.
        > Ceny zdecydowanie szybciej rosną na grochowie niż na bemowie. Mam mieszkanie na
        >

A ja zdecydowanie polecam Bemowo. Górczewską do centrum to niecałe 10 minut jazdy, a spod Ratusza widac Pałac Kultury.

:)

A tak na dobrą sprawę, to według mnie jest to wszystko zalezne od subiektywnych odczuć kupującego, gdyż te dzielnice sa bardzo do siebie podobne - byłe dawne sypialnie Warszawy.
      • Gość: obserwator Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.ipgum.pl 19.01.07, 11:39
        4,5 km z ronda wiatraczna dobre sobie :-)
        zapyziałe miejsce,
        może wzrosły ostatnio ceny na gocławie, ponieważ ludziska się rzuciły bo było sporo taniej,
        jak sytuacja się unormuje będą większe spadki,
        praga to praga i nic tego nie zmieni,
        metro może będzie za 20lat lub więcej,
        więc przestancie już z tymi tekstami o metrze na pradze, zainteresowani wiedzą jak długo już buduje się I nitka
        • Gość: babcia Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 81.15.149.* 19.01.07, 12:39
          obserwator chłopie, Ty to jakiś mocno sfrustrowany musisz się czuć, bo jak tak
          obserwuję(tak, tak O B S E R W U J Ę!!!) to większośc ma dokładnie odwrotne
          zdanie do Twojego
          • Gość: obserwator Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.ipgum.pl 22.01.07, 07:01
            babcia większość ta tu to 3 osoby chwalące swoje miejsce egzystencji codziennej,
            nie są żadną miarą, wręcz przeciwnie,
            udzielają się na tym forum, więc pewnie szukają jakiegoś mieszkania, jeśli szukają to pewnie będą sprzedawać, mają więc silny bodziec ku chwaleniu,
            babcia wyluzuj, twoje i innych gocławianin mrzonki nad wyższością gocławia od porównywalnych odległosćiowo do centrum miejsc z lewej strony wisły są zabawne

prawdziwa cnota krytyk się nie boi
    • Gość: forumowicz Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:23
      Polecam Gocławek, bardziej zaciszny niz blokowisko Bemowo. Już 3 razy
      zmieniałem miszkanie w tych okolicach - oczywiście kupując coraz większe. Na
      pewno plusem jest też komunikacja tramwajowa.
      • Gość: babcia Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 81.15.149.* 19.01.07, 12:41
        ja też polecam Gocławek dokładnie z tych samych powodów co formuowicz -
        komunikacja lepsza i architektura też
        • Gość: mala Bemowo czy Goclawek IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.01.07, 08:33
          to tez zalezy od miejsca na bemowie i goclawku, ja akurat mieszkam na bemowie
          zaraz kolo wola parku( nowy sliczny blok), wiec mam blisko do centrum i polecam
          bemowo, ale gdybym znalazla ladne mieszkanko na goclawiu ( nowe budownictwo
          tylko wchodzi w gre)oczywiscie w jakims milym miejscu, nie obok spelun to tez
          bym mogla sie tam przeniesc, wiec moim zdaniem nie ma co patrec ogolnikowo, bo
          na dalekim bemowie gdzies kolo WATu tez bym nie chciala mieszkac.
          pozdr
      • Gość: Mona Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.pwn.com.pl 19.01.07, 12:44
        Kto mieszka w blokowisku na Bemowie ten mieszka. Są też całkiem przyjemne
        kameralne bloki ( do 5 pięter), budowane po 1997 roku, gdzie są po 2-3
        mieszkania na piętrze, bez śmierdzących zsypów. Cicho, miło i przyjemnie, do
        komunikacji autobusowej i tramwajowej blisko, dojazd do Centrum i innych miejsc
        Warszawy nie stanowi problemu. O metrze nie ma co dyskutować, bo go na razie
        nie ma, a kiedy będzie to ...
        Mona
        • Gość: ola Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 212.160.172.* 19.01.07, 13:14
          Obserwator jest totalnie sfrustrowany- jak nie wierzysz, że do centrum z ronda
          wiatraczna jest 4,5 km to sprawdź to i dopiero wtedy wypowiadaj się w tym
          temacie - porównaj odległość z bemowa do centrum. Mnóstwo ludzi z prowincji nie
          zna warszawa i posługuje się stereotypami. Praga to miejsce gdzie czuć historię
          warszawy, a bemowo to prowincja, gdzie 10 lat temu uprawiano pole. Ceny
          mieszkań na ursynowie, kabatach są sztucznie napompowane w wyniku budowy metra.
          Jak przemiszczasz się miedzy blokami to niemalże głowę urywa jak w kieleckiem -
          po prostu wieś. Niech prowincjusze nauczą się szanować stare dzielnice warszawy
          ( np.mokotów, żoliborz, praga). Dzielnice obrzeżne co by o nich nie pisać
          zawsze będzie to prowincja ( tarchomin, białołeka, bemowo itp.). Ja osobiście
          wolę 40 metrów na pradze niż 80 na tarchominie.Może za 50 lat w.w. dzielnice
          będą ocenianiane jako warszawa, bo tera co to za warszawa jak trzeba jechać 20
          km żebynapić się kawy na starówce - pozdrawiam wszystkich oponentów.
          • Gość: dzidek Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 14:18
            "bo tera co to za warszawa" - to dopiero prowincją zajechało! :)
            • Gość: babcia Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 81.15.149.* 19.01.07, 14:46
              dziadek, nie czepiaj się może szczegółow, takie dzilenie na prowincje i Centrum
              jest dobre w piaskownicy, w pewnym wieku nie przystoi, trzymaj fason proszę :)
          • Gość: obserwator Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.ipgum.pl 22.01.07, 07:17
            ola sprawdź sama, np. na mapa.szukacz.pl
            odległość ronda wiatraczna to 5,7 km do PKiN, w linii prostej,
            centrum gocławia, jeśli się nie mylę orlik - 6km,
            fort bema - 4,8km,
            popraw się, nie koloryzuj na wzór wielu developerów,

ps. nie odległość w kumunikacji jest najważniejsza
            • Gość: idiosynkrazy Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:32
              Najgorzej jak tzw. warszawka czyli prowincja z Polski "C" np. " Obserwator" i
              inni ), mądrzy się na temat odległości od Ronda Wiatraczna do Centrum i
              lepszych lub gorszych dzielnic Warszawy. Przede wszystkim nie mylcie Gocławia z
              Gocławkiem!Te tereny zasadniczo sie róznią: położeniem, znaczeniem historycznym
              ( słynna bitwa pod Olszynką na Gocławku) odległością od Centrum. Dopiero po
              zgłębieniu tych niuansów, a raczej istotnych różnic, wypowiadajcie się na temat
              zalet tych rejonów. A raczej nie wypowiadajcie się nie mając o tym pojęcia.
              Generalnie domeną głębokiego interioru jest Bemowo,Tarchomin, Białołęka czy
              Gocław ( ten był" na topie " z 10 - 15 lat temu . Nie pchajcie się na Pragę,
              lepiej wybierzcie sobie Bemowo lub Białołękę
              • Gość: obserwator Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.ipgum.pl 29.01.07, 07:48
                widzę bardzo nie w smak ci idiosynkrazy i innym odmienna opinia,
                czyżby obawa, że straci się potencjalnych klientów do oferowanych mieszkanek,
                dyskutując o sprawie używajcie argumentów w temacie nie uciekajcie się do obrażania oponentów, jest to prostackie,
                > ( słynna bitwa pod Olszynką na Gocławku) Olszynką Grochowską - czy to jest gocławek idiosynkrazy?, nie sądzę,
                powtórzę jeszcze raz o czym wpspomniałem wcześniej:
                jeśli pracuję po lewej stronie wawy, zakładam, że przy zmianie pracy raczej również będę pracował po tej stronie, ceny mieszkań na bemowie czy gocławku są porównywalne - oczywiście wybiorę bemowo
            • Gość: gość Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.acn.waw.pl 28.01.07, 20:28
              > ola sprawdź sama, np. na mapa.szukacz.pl
              > odległość ronda wiatraczna to 5,7 km do PKiN, w linii prostej,
              > centrum gocławia, jeśli się nie mylę orlik - 6km,
              > fort bema - 4,8km,
              > popraw się, nie koloryzuj na wzór wielu developerów,
              >
              > ps. nie odległość w kumunikacji jest najważniejsza

No wlasnie... nie odleglosc jest najwazniejsza... Sprawdzmy ile sie jedzie
              tranwajem z Bemowa do Centrum (30 min):
              www.ztm.waw.pl/baza/20070127/24/TP-GCW.HTM
              a ile z Ronda Wiatraczna (15 min):
              www.ztm.waw.pl/baza/20070127/22/TP-HUT.HTM
              Jak to jest, ze Bemowo jest bliżej a tramwajem 2x dłuzej ?
              • Gość: obserwator Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.ipgum.pl 29.01.07, 08:26
                zapoznaj dokładnie się z wcześniejszymi postami,
                ola podała, że od centrum do ronda wiatraczna jest 4,5km,
                w wawie punkt do którego odnosi się odległość przyjęło się uznawać PKiN,
                z ronda wiatraczna do PKiN jest 5,5km, ola podała oczywistą nieprawdę i to jej wytknąłem,
                rondo wiatraczna to zresztą raczej jest grochów, nie gocław czy gocławek,
                do gocławia jest 5,3 - 7km, na gocławek jeszcze więcej >7,7km
                wg mapa.szukacz.pl

w drugim linku podałeś przykład dotyczący ronda wiatraczna (nawiasem mniej przystanków niż z bemowa) gocławek leży dalej,
                w danych z 1 linku jest 30 min z bemowa do centrum i 22-26min na gocławek
                to jest wg ciebie 2x dłużej?, jesteś kolejny naginacz prawdy,
                zwróć uwagę, że w czasach przejazdu na gocławek min max różnią się znacząco podczas gdy z bemowa nie, co to oznacza?, a to tyle że w kierunku gocławia zakłada się opóźnienia wynikające z korków,

tramwajem z bemowa jedzie się wg planu do centrum ciut dłużej, bo o ile się nie mylę linia zatacza spore koło, na co pośrednio wskazuje ilość przystanków,
                jednak biorąc pod uwagę korki, chyba różnie może być,
                z bemowa być może dostaniesz się szybciej autobusem i samochodem,
                dodatkowo niewątpliwie z bemowa jest bliżej na mokotów i inne dzielnice lewej strony, w którym to jak mniemam wielu pracuje,
                na tym kończę swoje uwagi
                • Gość: Paweł Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.aster.pl 29.01.07, 09:14
                  8 lat jeździłem tramwajem z Bemowa z pętli na Górczewskiej do Centrum. Teraz od
                  roku jeżdżę E-4 z pętli na Tarchominie i metrem. Porównanie-zdecydowanie wolę
                  dojeżdżać z Tarchomina.Czasowo uśredniając to samo, ale z Tarchomina łącznie
                  mam z 6 świateł i łącznie z metrem z 8 przystanków. Z Bemowa światła co 300
                  metrów i pewnie z 25 przystanków-oszaleć można. Kwestia współpasażerów-w
                  tramwajach na Bemowo zawsze jakiś śmierdzący menel się znajdzie, na Tarcho nie
                  ma tego problemu. Samochodem w sumie to samo-zanim dostaniesz się na górczewską
                  osiwieć można. Wiem, że wątek dotyczy Gocławia i Bemowa, ale specjalnie
                  przedstawiam Bemowo na tle Tarchomina(miejsca będącego niejako symbolem złej
                  komuniakcji, żeby uzmysłowić, że naprawdę dojazd do Bemowa jest nieciekawy.
                  • Gość: Paweł Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.aster.pl 29.01.07, 09:20
                    Na Bemowie mam rodzinę, więc często bywam. I takie ostrzeżenie.Jak JW
                    Constuction odda swoje osiedle(chyba największe w Warszawie) dokładnie na rogu
                    górczewskiej i powstańców to moim zdaniem sparaliżuje to zupełnie to kluczowe
                    skrzyżowanie. Obym się mylił, bo mnie to też dotknie.
                    pozdrawiam
              • Gość: ola Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 212.160.172.* 29.01.07, 09:49
                bemowo nie jest bliżej
          • Gość: daniel Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.gts.3.pl 29.01.07, 01:09
            jestem prowincjuszem ale warszawe zdazylem poznac juz duzo lepiej niz wielu
            rodowitych warszawiakow-kolegow i kolezanek; dziwne ale prawdziwe i zadomowilem
            sie na pradze poludnie. zdecydowanie podzielam pozytywne opinie na temat pragi.
            obserwator pewnie nawet nie zdazyl w swoim zyciu i zapyzialym stereotypie
            dotrzec na prage, bo to pewnie uraga jego chorej wyobrazni na temat tej
            dzielnicy! wspolczuje szczerze! a goclawek? niska zabudowa, cisza, spokoj,
            blisko centrum handlowe, petla tramwajowa (w szczycie tramwaje do centrum co 5
            minut) bemowa nie znam od tej strony zatem nie wypowiem sie
          • Gość: Paweł Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.aster.pl 29.01.07, 09:01
            Jak jesteś sama to rzeczywiście 40 m2 lepsze - chociażby mniej sprzątania. Ale
            jak pojawi się dziecko, szeroko nazwę rodzina to bardzo ale bardzo szybko
            zrozumiesz, że jednak 40 m to "żart":( a nie mieszkanie chociażby było w
            najlepszej lokalizacji.
    • Gość: ij Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.crowley.pl 19.01.07, 13:23
      jak dla mnie - zdecydowanie gocławek.
      szczególnie okolice biskupiej, czy sztabowej;

niska zabudowa, cicha okolica, bez wielkich blokowisk.

na minus - kręcąca czasem cyganeria...
      • Gość: Adam Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.chello.pl 19.01.07, 23:49
        Mieszkałem na Bemowie a teraz na Pradze i z bolem serca (bo uwielbiam zielone
        tereny) wskazuję na Grochów (szybki dojazd do Śródmieścia).
    • Gość: kk Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 10:33
      bemowowo
      • Gość: sub-urbanista Dżuma, czy cholera IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 10:51
        Nie rozumiem, czemu zastanawiacie się, które z tych okropnych 20-piętrowych
        blokowisk z wielkiej płyty jest lepsze?

Na prawdę tak doceniacie uroki mieszkania na czymś takim? I to jeszcze za tak
        olbrzymie pieniądze? Przecież to jest OBIEKTYWNIE brzydkie..

Jak myślicie, kto będzie za kilkanaście lat tam mieszkał? Tworząca się klasa
        średnia?

(ja bym stamtąd czym prędzej dawał nogę)
        • klimet8 Re: Dżuma, czy cholera 22.01.07, 09:26
          Oba miejsca Bemowo jak i Grochów nie nalezą do najpiękniejszych miejsc
          Warszawy, ale z drugiej strony to w prawie całym mieście jest potwornie
          brzydko. Powstały oczywiście ładniejsze miejsca jak np: Okolice Pól
          Mokotowskich, Szczęśliwice itp ale należy traktować to jak wyspy w morzu
          brzydoty. Śmieszą mnie opinie, że jedna dzielnica jest lepsza od drugiej
          przecież na Mokotowie też są obleśne miejsca pełne meneli i dresów. Ludzie nie
          spierajcie się co lepsze kupujcie to co się wam podoba i na co was stać.
    • Gość: Grodek Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: *.chello.pl 28.01.07, 19:40
      Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Jedno i drugie to blokowisko. Jedni lubią
      lewobrzeżną Warszawę (np. ja - tu się urodziłem i wychowałem, tu mam całą
      rodzinę, znam każdy kąt) inni prawobrzeżną. Rzecz gustu, przyzwyczajeń,
      przesądów... Ktoś mieszkający na Gocławiu powie pewnie zupełnie coś innego.
      Całe życie mieszkałem na Chomiczówce i nigdy nie spotkało mnie tu nic złego. W
      opiniach na forum czytam, że nie da się tam żyć, bo bloki, dresiarstwo,
      kradzieże, etc. To samo ja mógłbym powiedzieć na temat prawej strony Wisły. I
      pewnie miałoby to tyle samo wspólnego z rzeczywistością co moja opinia o
      drugiej stronie Wisły. Odległością od Centrum podniecają się na ogół osoby
      napływowe. Ja nie bywam tam na tyle często by parametr mógł mieć dla mnie
      większe znaczenie. A jak już jadę to jestem w stanie dojechać do Centrum
      (pytanie co kto uważa za Centrum) w 10 - 15 minut z Bielan. Jest to tylko
      kwestia znajomości miasta. Takie samo podejście ma moja rodzina i znajomi (ci
      pochodzący z Warszawy). Jadąc do pracy (a do tego głównie sprowadza się moje
      poruszanie po mieście w tygodniu) muszę przejechać z Bielan na Ochotę, więc i
      tak nie pcham się przez ścisłe Centrum.
    • Gość: M.J. Re: Gdzie lepiej Gocławek czy Bemowo?? IP: 82.210.187.* 29.01.07, 18:48
      Hi!

Gdzie lepiej?

Za każdym razem gdy przejeżdżam blisko mostów Warszawy w godzinach szczytu,
      utwierdzam się w przekonaniu, że wybrałem dobrze (Bemowo).

Sprawa jest moim zdaniem banalna: jeżeli korzystasz z komunikacji miejskiej -
      praktycznie najważniejsze jest to, czy w danym miejscu są tramwaje (nie
      współdzielące trasy z samochodami). Wydaje mi się, że w takim porównaniu oba
      miejsca mogą być traktowane równo.

Jeżeli natomiast do pracy dojeżdżasz samochodem, to ważne jest to, po której
      stronie Wisły pracujesz.
      I znowu - banalna sprawa - jeżeli pracujesz po lewej stronie Wisły, nie ma
      porównania - praktycznie codziennie w godzinach szczytu, korkują się wszystkie
      mosty. Oczywiście - nie muszę pisać, w których kierunkach. ;) Wygrywa więc
      Bemowo.

Jeżeli natomiast pracujesz po prawej stronie Wisły... W zasadzie obojętne, czy
      wybierzesz Bemowo, czy Gocław. Bo z Bemowa (i wracając po południu na Bemowo)
      dojedziesz łatwo, jadąc "wbrew" korkom. A z Gocławia - wystarczy, że nie
      będziesz się kierować w stronę któregokolwiek z mostów. ;)

W sumie - wychodzi więcej plusów na korzyść Bemowa. I tego się trzymam. :)

I na koniec kilka uwag:
      - nie piszcie o tym, jak to się komunikacja w Warszawie rozwinie w przyszłości;
      gdy się rozwinie (również na Bemowie), to wrócimy do tej dyskusji,
      - wiem, że nie zawsze są korki na mostach, wiem! dlatego napisałem
      powyżej "praktycznie codziennie", ;)
      - a na koniec jedna sprawa: jeżeli masz znajomych czy rodzinę w miejscu "X",
      oczywiste jest to, że bardziej będziesz się skłaniać do zamieszkania akurat tam
      a nie w miejscu "Y". Proste. No chyba, że ktoś planuje w życiu "grubą
      kreskę". ;)

Pozdrówka! M.
      M.J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka