crazyfrogie 20.02.07, 09:55 Hej :) Szukam przyszłych sąsiadów :) Kupiliśmy właśnie mieszkanie w nowej inwestycji w Piastowie. Zastanawiam się, jak szybko wszystkie mieszkania będą wyprzedane... :) Pozdrawiam i czekam na odzew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mm Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipt.aol.com 20.02.07, 18:57 Tez sie zastanawiam nad zakupem w tej inwestycji. Ile chca za m2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.02.07, 19:00 Witam, Mam pytanko: w jakiej cenie jest 1 m2 mieszkania?? Z GÓRY DZIEKI ZA ODP ;) Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 21.02.07, 09:56 Heya :) Ponad 5tys, ale wliczają w cenę garaż podziemny. Plusem jest super dojazd do centrum Wawy. Samochód samochodem, ale kolejka miejska jedzie 19 minut, a do niej idzie się jakieś 5-7minut od miejsca, gdzie ma powstać budynek. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwa Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 04:00 www.poddebami.eu/viewforum.php?f=31&sid=67ae6080832b33eac67a51cf1fb5e17a Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 21.02.07, 09:59 Gdziekolwiek nie chcieliśmy kupować mieszkania, najpierw szukałam w sieci opinii o developerze. I wiesz co? Wszyscy budujący to według warszawiaków skończone dupki, które nie znają się na rzeczy. Tylko, że na forach zazwyczaj piszą ludzie niezadowoleni w ogóle z niczego!!! Bo o dobrych sprawach się nie mówi, nie pisze itp... Najwyżej... nasza strata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipt.aol.com 21.02.07, 18:42 Na stronie internetowej mieszkanie ok. 30m2 kosztuje ponad 180 000. Wychodzi ponad 6.000 za m2. Udalo Ci sie obnizyc cene? Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 21.02.07, 22:49 Szczerze mówiąc, nie musieliśmy. O inwestycji dowiedzieliśmy się na targach na Torwarze. Pojechaliśmy do Piastowa, żeby zobaczyć gdzie to jest i jaka jest odległość do PKP (Samochód mamy, ale lepiej też mieć alternatywny dobry dojazd). Okazało się, że cena zależy od tego, czy mieszkanie jest od wewnątrz inwestycji czy nie, i która jest strona świata. Najgorzej chyba będzie mieszkać od ul. Orzeszkowej, my wzięliśmy od Harcerskiej, od zewnątrz. Mieszkanie z garażem i z balkonem wyniosło 276tys. Sporo deweloperów żąda obowiązkowego wykupu garażu nie wliczając go w cenę, więc biorąc to pod uwagę, wychodzi ok 5 tys za metr, prawda? Mieszkanie ma 50m. Ogólnie jest tak: położenie (mówię jak to wygląda w Piastowie), nie jest super. Blok między blokami. Ale... lepsze to, niż mieszkanie w ogromnym blokowisku... Widziałam jak to wygląda w Ursusie i... dziękuję bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunc Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 04.04.07, 00:18 Chłopie super jesteś nastwiony !! ja kupiłem to mieszkanie jak tylko weszła inwestycjia zrobiłem to w listopadzie zapewniono mnie że mają pozwolenie na budowe i od stycznia zaczynają budować a co się okazuje że pozwolenie jest nie prawomocne i jest kwiecień a tam nic się nie dzieje i długo nie będzie się działo bo jeden z sąsiadów się odwołał i do końca 2009 roku dupa z mieszkania !! a jeżeli chodzi o usrus bo tam mieszkam to jest super dzielnica ! Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 21.02.07, 22:52 Poza tym... czy na stronie jest już info o sprzedaży mieszkań w Piastowie...? Nie mogę go jakoś znaleźć. Na razie chyba tylko jest o tym, że planują nowe inwestycje, prawda? Wiecie co... dziwi mnie jedna rzecz... Ten głupi boom na mieszkania trwa już dwa lata... i ciągle wszystko się sprzedaje jak świeże bułeczki... Ciekawe jak długo jeszcze... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.116.98.* 22.02.07, 09:14 barc.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 22.02.07, 10:10 Dzięki za info Gościu. :) Pokaż mi tylko proszę developera, wobec którego NIKT nie ŻADNYCH zarzutów i, który robi wszystko idealnie, ok? :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 22.02.07, 21:31 A tak swoją drogą? Czy ktokolwiek wie coś o tej inwestycji więcej niż ja? Bo mam wrażenie, że jesteśmy jedynymi klientami developera... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 81.15.170.* 26.02.07, 17:09 Czy mógłbyś powiedzieć z jakiej inwestycji Barcu pochodzą te zdjęcia? Jaka firma była podwykonawcą tego badziewia? Czy tak samo są spartaczone mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 25.02.07, 17:46 Zastanawiamy sie... ale jeszcze nie postanowiliśmy... :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelma Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 27.02.07, 20:17 witam sąsiadów :)) z ulicy Harcerskiej Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 27.02.07, 20:37 Hej :) Miło mi poznać :) Jak na razie, jesteś Pierwszy (Pierwsza) z sąsiadów :) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 18:28 Miło mi, ja też serdecznie pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 28.02.07, 18:43 oo... :) Jak miło :) Dzwoniliśmy dzisiaj do developera - jako, powiedzmy... chętni do zakupu mieszkania. Takie samo mieszkanie jak nasze jest już o 50 tys. droższe... Ceny dalej szaleją :/ Napiszcie, które mieszkanie macie, chociaż w którym budynku i na którym piętrze :) Pozdrawiamy, D & P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 19:10 budynek A, 2 piętro od Harcerskiej - co do cen rzeczywiście w piątek były niższe a już od poniedziałku skoczyły o 40-50tyś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 28.02.07, 22:30 W takim razie... budynek A, czwarte piętro, od Harcerskiej się kłania :) Pozdrawiamy, D & P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.catv.net.pl 04.03.07, 14:04 Witam szanownych przyszlych sasiadow. Ja podpisalem umowe rezerwacyjna jeszcze w styczniu, na mieszkanie w budynku A, rowniez na czwartym pietrze. Mam pytanie, czy podaja juz jakis konkretny termin podpisywania wstepnych umow sprzedazy? W styczniu miala to byc polowa marca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 18:59 Witam przyszłego sąsiada! Niestety teraz obowiązuje połowa maja... mam nadzieję, że pozostanie już bez kolejnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 04.03.07, 21:01 Gość portalu: ann napisał(a): > Witam przyszłego sąsiada! Niestety teraz obowiązuje połowa maja... mam > nadzieję, że pozostanie już bez kolejnych zmian. A to jest sprawdzona informacja? Ja nic nie wiem o zmianie terminu. Nam powiedzieli, że do końca marca będą podpisywane. Jeśli nie - można wycofać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 04.03.07, 21:00 Hej :) W takim razie witam serdecznie :) Według mojej informacji to będzie koniec marca - tak mówią u developera. Ale czy się zmieniło - nie wiem. Mam nadzieję, że nie... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 05.03.07, 08:23 Widocznie podpisaliście Państwo rezerwację wcześniej niż ja - w mojej jest już termin majowy... ale to chyba nie oznacza, że ten w Waszych zostanie także przesunięty. Podobno chodzi o to, że nie wyrabiają się z podpisywaniem i po prostu termin marcowy nie jest realny dla wszystkich. Ciekawe wobec tego, czy ktoś już ma umowę, albo widział, jak będzie wyglądała? Bardzo jestem ciekawa jej treści? Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 06.03.07, 20:44 Witam :) Hmm... mam nadzieję, że nie będą przesuwać. W każdym razie... jak zaczną, to TO już będzie dobry znak. My rezerwowaliśmy od razu po targach na Torwarze. Jeśli się chce, w biurze można dostać kopię umowy (wzoru), zabrać do domu i przejrzeć. Facet, który nas obsługiwał od razu nam dał, jak tylko spytaliśmy. Najważniejsze, żeby zaczęli budować. :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś a ja mam najlepszą inwestycję ;-)) Punię ;-)) IP: *.crowley.pl 07.03.07, 11:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.acn.waw.pl 08.03.07, 18:58 Hej, a jak wypadła lektura wzoru umowy? Wszystko ok? Nie macie zastrzeżeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunc Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 04.04.07, 00:29 nie ma umów przedwstępnych, bo nie ma pozwolenia na budowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxiss Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.153.224.* 07.03.07, 12:21 Witam serdecznie wszystkich, czy słyszeliście może coś więcej o tym developerze albo bardziej konkretnie o tej właśnie inwestycji. Ktoś wie może coś o działce, pozwoleniach, statusie prawnym projektów itp. Za wszelkie info dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masa Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 08.03.07, 18:42 Jestem mieszkańcem Piastowa i słyszałem od sąsiadów że to jedna wielka lipa ten cały Barc i ich rezydencja, nie mają pozwolenia na budowę, ludzie odwołują sie od decyzji o pozwoleniu więc to chyba jacyś naciągacze...Osobiście radziłbym najpierw o wszystko wypytać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter pozwolenie na budowe IP: *.crowley.pl 09.03.07, 13:38 Przepraszam bardzo,ale firma posiada pozwolenie na budowę,proszę isć do starostwa w pruszkowie. mam je przed sobą ;-), kilka osób wniosło zastrzeżenia ale zostały one uznane jako bezzasadne, także decyzja jest ostateczna. Ponadto dodatkowo facetktóry miał wykupić działkę ale nie zdążył też się odwołał ale po terminie więc stracił swoją szansę na kupno. Polecam nie pisać głupot popartych plotkami sąsiadów ponieważ takie rzeczy regulowane są przez Sąd Rejonowy w Pruszkowie, zalecam rpzeglądnięcie księgi wieczystej. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunc Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 04.04.07, 00:22 jak chcesz chętnie ci sprzedam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkowiak.d Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej 09.03.07, 21:39 Witam przyszłych sąsiadów :-) Mieszkam w segmentach na E.Orzeszkowej i tak właśnie się zastanawiam, czy gdzieś można zobaczyć plany mieszkań... arzy mi się ściągnięcie tu Mamy z Warszawy. Do stacji PKP idzie się ok. 6 minut, komunikacja z Warszawą jest rewelacyjna, Tesco obok, bazarek 2 x w tygodniu... Wszystko jest na miejscu. Jest naprawdę bezpiecznie i miło tu miszkać, aczkolwiek od strony kulturalnej to kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej 09.03.07, 23:32 To fakt, w Piastowie nie ma chyba żadnych miejsc "kulturowych", ale podejrzewam, że większość mieszkańców inwestycji pracuje w Wawie... poza tym, poza godzinami szczytu samochodem do centrum Wawy jedzie się 20 minut, więc zawsze można sobie gdzieś wyskoczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej IP: *.acn.waw.pl 10.03.07, 23:28 Hej, chciałam ponowić pytanie dot. tresci wzoru umowy wstępnej - czy po lekturze macie jakieś uwagii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej IP: *.chello.pl 13.03.07, 14:02 Nie, według mnie wszystko jest w porządku. Nie ma żadnych kruczków, ani małych literek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej IP: *.acn.waw.pl 13.03.07, 20:43 Ja jeszcze nie widziałam umowy - nawet tego wzoru - ale moze ktoś już podpisał - wiem, że dla niektórych termin z umowy rezerwacyjnej już mija?? Słyszałam, że w przypadku barc rzeczywiście raczej nie ma problemów z umowami ale warto wymienić się opiniami - tak na wszelki wypadek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej IP: *.catv.net.pl 14.03.07, 20:56 Witam, dzwonilem dzisiaj do doradcy klienta z Barc'a u ktorego podpisywalem umowe rezerwacyjna. Twierdzi ze nadal czekaja na uprawomocnienie sie pozwolenia na budowe, wiec umow wstepnych jeszcze nie podpisuja (podejrzewam ze musza najpierw wygasnac terminy wszelkich roszczen dotyczacych dzialki). Termin podpisywaia umow wstepnych przewidywany na koniec marca nadal jest aktualny. Co do umowy, ja dostalem jako wzor, umowe ktora podpisuja klienci inwestycji "Pod debami". Nasza ma byc do niej analogiczna. Umowa jest stosunkowo krotka, niecale 3 strony A4. Generalnie uwazam ze jest przecietna, nie zauwazylem w niej jakichs oczywistych pulapek stosowanych przez deweloperow, chociaz jest kilka rzeczy ktore nie do konca precyzuje. Dla przykladu nie znalazlem w niej zapisu, ze cena mieszkania NIE moze ulec zmianie. Jest owszem zapis, ze w przypadku gdyby mieszkanie okazalo sie po wybudowaniu wieksze niz wynika z umowy, to oczywiscie trzeba bedzie doplacic, ale nie znalazlem juz wzmianki ze wylacznie w takim przypadku cena moze ulec zmianie. Kolejna sprawa sa terminy realizacji, jest zapis, ktory mowi ze niedotrzymanie terminu przez Sprzedajacego z przyczyn od niego niezaleznych zwalnia go calkowicie z odpowiedzialnosci i idacych za tym konsekwencji. Oczywiscie nie ma zadnego ograniczenia, jakie to moga byc przyczyny. Takie sa moje spostrzeżenia. Ogolnie jednak, jeszcze raz chce podkreslic ze nie znalazlem w niej zapisow, ktore by ja dyskwalifikowaly. Jezeli ktos jest chetny, moge podeslac skan tej umowy na maila, mozna ja tez bez problemow dostac w biurze Barc'a. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 15.03.07, 11:10 Wydaje mi się, że martwić będzie można się za jakieś dwa tygodnie, wtedy wygasa termin podpisywania umów. Na razie to jest chyba zwykła panika, prawda? Która nic, kompletnie nic nie wnosi. Proponuję dać sobie trochę czasu i poczekać do terminu podpisywania pierwszych umów. Jak tylko do nas zadzwonią i każą jechać podpisywać umowę, damy znać o tym na forum. :) P.S. Piotruś, pisz na temat, co? Ludzie się tu denerwują mieszkaniami :P Buziaczek dla Ciebie Skarbie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.era.pl 16.03.07, 12:06 Witam nowych sąsiadów :) Podpisałem umowę rezerwacyjną 21.02 więc jeszcze po starych cenach bo z tego co słyszę już są nowe :), boję się tego pozwolenia na budowę bo może być tak, że osoby które mają termin podpisana umowy wstępnej do końca marca mogą jej nie podpisać a w kwietniu mogą dostać propozycję kolejnej rezerwacji ale już z nowymi cenami !!! Może to czarny scenariusz ale może być prawdziwy, co o tym myślicie ? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Ogłoszenie w Wyborczej 15.03.07, 22:46 Uwaga, uwaga!! Według informacji udzielającego się tutaj Pitera, w środowej Wyborczej ukazało się ogłoszenie dotyczące sprzedaży mieszkań w naszej inwestycji. Jak mniemam, nie dali by ogłoszenia, gdyby inwestycja była nielegalna, prawda? W związku z tym tym bardziej proponuję się wstrzymać z paniką :) ------ "Najwyższe szczyty najłatwiej zdobywa się we dwoje" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harry Re: Ogłoszenie w Wyborczej IP: 217.153.224.* 16.03.07, 14:22 Ogloszenie to tylko forma reklamy(osobiście mam w domu z połowy lutego z Dziennika), muszą się reklamować żeby ludzie o nich wiedzieli, a pozwolenie to zupełnie inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.07, 14:17 Ja jako mieszkaniec kamienicy obok radziłabym tylko sprawdzić jakość dróg dojazdowych do posesji Odpowiedz Link Zgłoś
crazyfrogie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 19.03.07, 09:14 Tak, bylismy na terenie posesji, sprawdzilismy. W zwiazku z tym, ze sa to tereny juz zabudowane, uliczki sa w dobrym stanie, nie widze zadnych problemow jesli chodzi o dojazd. zastanawia mnie tylko, po co co po niektorzy wypisuja glupoty tylko po to, zeby zniechecic. Jesli bys tam mieszkal, wiedzial bys, ze zarowno ul. Orzeszkowej, jak i Harcerska sa juz od dawna zabudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
zagubieni4 Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 20.03.07, 14:36 hej wlasnie wpadlismy na popozycje bloku (mieszkamy) w bloku obok- wynajmujemy).. po pierwsze nie jest to okolica dla snobow..dla normalnych ludzi..fajnych.. moze nie trendy...ale wkrotce.. my jezsze sie nie zdecydowalismy...bo ceny..... no ale na cos trzeba.. co do pozwolenia bylam w urzedzie miasta..czy jakos tak i powiedzieli,ze oni wydali zgode ale w Starostwie wstrzymali ..jak sie cos dowiem to dam znac.. zcha... moze pozwolenie jest wstzymane ze wzgledu na dupkow...soryyy, ktorzy opowiadaja bzdury o ulicach,,i takie tamm.. ulice jak wszedzie w tym kraju.. lepszy taki piekny skleop jaki tu stall... obrzydliwy...eyesore jesli ktos wie o co chodzi.. no bo ktos mopze zazdrosnyu,ze musi mieszkac w takich okropnych starych a nie nowii.. ale ledzie.. pozdrawiam wszystkich.. M&J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: *.chello.pl 20.03.07, 19:32 Informacja dla zainteresowanych, dziś dzwoniłem do Pruszkowa i dowiedziałem się, że decyzja o pozwoleniu będzie wydana w najbliższym czasie. Od czterech miesięcy jest rozpatrywana ale właśnie w tym tygodniu zamierzają się nią zająć. W poniedziałek będę miał nowe wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
zagubieni4 Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej 21.03.07, 11:49 no to chyba dobrze.. wiec ja nie musze juz jechac,...zadowolonabym byla,zgyby bylo pozwolenia.. na razie nie mozemy sie zdecydowac..chodzi o finanse.. no i czy budowa bloku pojdzie dobrze.. tzn nasze obawy tak jak kazdego zainteresowanego kupnem ,sa podzielane.. czekamy na info w sprawie pozwolenia.. :))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twardy Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: *.chello.pl 21.03.07, 20:59 1. W obecnej chwili Barc nie ma pozwolenia na budowę, ponieważ jeden z mieszkańców pobliskich domków jednorodzinnych ma jakieś obiekcje dotyczące budowy rezydencji orzeszkowej. Przypuszczam ze chodzi o to że budynek zasłoni trochę domki lub że taka większa aglomeracja będzie mu przeszkadzać, ale z tego co wiem zgoda na budowę powinna być wydana pozytwnie a opnia lokatora z pobliskich domków będzie odrzucona. 2. Mam inny problem!? Na dniach podpiszę umowę z developerem dotyczącą mieszkania właśnie w budynku w Piastowie. Martwi mnie trochę to że cały teren nie jest własnością Barc, a tylko jest przekazany w jej wieczyste użytkowanie. Mieszkania sprzedawane także będą miały status wieczystego użytkowania ( a nie własności)? Czy macie jakieś obiekcje apropo tej sprawy? Jutro będę w siedzibie developera i sprawdzę co ma dokładnie do powiedzenia w tej sprawie. O jaki dokładnie chodzi czas w terminie "wieczyste"? Z tego co wiem to sklep, który stał tam wcześniej też posiadał formę wieczyste użytkowanie. Chodzi także o to że jeśli nie bęzie miała statusu własności to gmina Piastów będzie od nas lokatorów pobierała pieniądze zgodnie z prawem za mieszkanie na tym terenie. Jak mówi prawo 1% wartości terenu rocznie. (W nie których przypadkach trochę mniej). Barc nie będzie starł o zmianę stausu bo wiąże się to z dodatkowymi kosztami! Odpowiedz Link Zgłoś
zagubieni4 Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej 22.03.07, 11:23 o dzieki za nowe info. no wasnie po rozmwie ze znajomym( on tez z tym sie spotkal ,ze firma juz zbierala pieniadze,a nie bylo pozwolenia)tak pomyslalam,ze to nie na reke okolocznym domkom ,bo co nieco to zmieni krajobraz,,ale moze na lepsz??? niz pusty plac:-))) jak ja bylam w urzedzie Miasta,o ijle nie pomylilam nazwy (na pewno nie starostwa) to powiedziano mi ,ze firma wykupila!!!!! ziemie.,ale nie powiedziano mi ,ze w takiej formie.. wieczystej dzierzawy.... sprawdze to... mze ktos jeszce wie.. cos>>> my jeszcze sie nie zdecydowalism.... pozdrawiam.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprzedający Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 17:37 Posiadam do sprzedania mieszkanie w Piastowie, 77 m2, dwa poziomy, płd-pł, trzy pokoje (32, 12, 9), dwa wejścia do mieszkania na trzecim i czwartym piętrze, schody wew. dębowe, rok budowy 1999, kuchnia 9 m2, łazienka 9m2, do mieszkania przynalezą dwie piwnice, dwa miejsca parkingowe. Balkon 10m2. Można wykupić strych nad mieszkaniem i zrobić trzypozimowe, Istnieje też możliwość podzielenia mieszkania na dwa oddzielne lokale (likwidacja schodów wew. (dobra oferta dla dwóch Rodzin, lub zrobić jedno0 mieszkanie jednopoziomowe, a drugie dwu) Osiedle ogrodzone, bramy na pilota. Wykończone w wysokim standardzie. Wplne od zaraz. Zapraszam do zakupu. tel. 515 97 88 05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: 217.153.224.* 03.04.07, 08:29 Napewno dostaliście już list z informacją o zmianie terminu podpisania umów i co za tym idzie przełożeniem terminu oddania budynku. Ciekaw jestem Waszej opini na ten temat, bo jeśli rzeczywiście przyczyna leży nie po ich stronie to ja dałbym im szansę- tylko ten termin.... pierwszy kwartał 2009r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 15:56 Tak termin jest fatalny - ale zakładam, że może jeszcze się zmienić więc nie ma co się przejmować :)) Bardziej zmartwił mnie post dot. prawa wieczystego użytkowania - okazuje się, że w związku z tym to my będziemy płacić co rok podatek właścicielowi a po 99 latach (albo innym terminie wygaśnięcia użytkowania ustalonym przez urząd z developerem) będziemy musieli "wykupić" mieszkania na własność. Chyba że zrobimy to wcześniej - ale musieliby wszyscy właściciele. Czy ktoś ma bardziej fachową wiedzę na ten temat? Podobno jednak opłaca się przekształcić użytkowanie we własność jak najszybciej. Jest jeszcze opcja, że developer dokona opłat z tytułu użytkowania wieczystego gruntu oraz należnych podatków - ale to też musi być zawarte w naszych umowach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej IP: *.eranet.pl 03.04.07, 19:32 Tak aneksy dostaliśmy fajne ale jestem ciekawy czy jak w końcu przyjdzie czas na podpisanie prawdziwej umowy to czy cena pozostanie bez zmian. Zastanawiam się czy warto czekać bo może w październiku zmieni się cena i okaże się, że starciliśmy kilka miesięcy bo za nową cene można było kupić mieszkanie już dawno w innym miejscu bo muszę przyznać, że ten rok 2009 mnie strasznie zniechęca. Czy ktoś kto się zna na umowach może się wypowiedzieć czy ta nasza umowa rezerwacyjna to cokolwiek nam gwarantuja a w szczególności cene ? Odpowiedz Link Zgłoś
ardow11 Re: Nowe informacje nt rezydencji orzeszkowej 18.04.07, 10:48 Z tego co sie orientuję, umowa rezerwacyjna gwarantuje tylko to, że w przypadku gdy developer podniesie cene to kupujący ma prawo odstąpic od umowy i prawo do zwrotu opłaty wstepnej. Wydaje mi sie, że tylko od dobrej woli developera zależy czy dotrzyma słowa. Co innego umowa wstępna, ale nawet w tych wzorach które stosuje BARC - patrz inwestycja Pod Dębami - są pułapki jak na przykład oparcie ceny mieszkania na kursie przeliczeniowym USD po 4,07 zł. . Fakt, że obecnie kurs jest niski poniżej 3,00 zł. Ale skoro nie wiadomo kiedy inwestycja sie rozpocznie i zakończy, ryzyko kursowe rosnie. Tak wogóle to mam sporo wątpliwości co do rzetelności Barca. A to dlatego że we wzorze umowy wstepnej roi się od pułapek dla klientów, które mają zdjąć odpowiedzialność z firmy za rzetelne wykonanie umowy . Moim zdaniem wzór umowy który dostałem pod wzgledem prawnym zawiera klauzule niedozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.96.5.* 16.04.07, 08:02 Podpisałam w marcu umowę rezerwacyjną na mieszkanie od ul. Orzeszkowej w cenie 6870 zł za m2 z miejscem postojowym w garażu.Podobno ceny mieszkań w lutym były dużo niższe. Proszę o informacje jaka to był kwota. Trochę to dziwne w tym samym bloku, to samo mieszkanie a różne ceny. Mam jeszcze jedną wątpliwość podobno niedaleko miejsca gdzie bedzie budowany blok będzie przebiegała tam autostrada. Czy na ul. Orzeszkowej jest duży ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia_w_desperacji Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 16.04.07, 09:03 Na Orzeszkowej ruch jest b. umiarkowany. Nie wiem skad masz informacje, ze niedaleko miejsca budowy bedzie przebiegala autostrada - ale to "totalna bzdura". No chyba, ze ktos mowiac autostrada ma na mysli znajdujace sie niedaleko (~300 m?) Al. Jerozoliskie. ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 81.15.170.* 16.04.07, 16:53 Na razie nie wiadomo czy inwestycja dojdzie w ogóle do skutku. Ostateczna decyzja pozwolenia na budowę obija się już długo (za długo) po różnych urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipgum.pl 17.04.07, 06:47 6870 zł/m2 w Piastowie, oddanie w 2009 r. ? - wolne żarty, ludzie co wy kupujecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spiacy na dywanie Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.153.78.* 18.04.07, 11:04 To muszą być ludzie-kamikaze, przez ponad 20 lat mieszkałem w Piastowie i za 6- 7k pln z metra nigdy bym tam nie wrócił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 212.75.102.* 18.04.07, 17:30 Gdzie mieszkales w Piastowie? Ja tam mieszkam od zawsze (za wyjatkiem krotkiego okresu buntu kiedy wyprowadzilam sie do W-wy)- i mieszka mi sie super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informator Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.153.190.* 24.04.07, 16:50 drodzy nabywcy baz potencjalni nabywcy, to co pisano o pozowleniu na budowe (tzn braku) i innych wadach prawnych jest w calosci prawda. firma barc nalezy do grona naciagaczy i robiacych ludzi w balona (vide: po debami). sprawa obecnie wyglada tak: pozowlenie na budowe bylo niezgodne z prawem, rowniez decyzja o warunkach wydama przez gmine. tak wiec procedura administarcyjna rozpoczyna sie od nowa. gratuluje nabywcom ich mieszkania w przyszlej dekadzie i radze na przyszlosc kupowac mieszkania od bardziej sprawdzonych firm (bez kryptoreklamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 23:29 Witam, O ile mi wiadomo pozwolenie na budowę rozpatrywane jest jeszcze raz, ponieważ Wojewoda stwierdził że są błędy. Czy może ktoś posiada więcej informacji na ten temat, czy inwestycja dojdzie do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 27.04.07, 18:43 Z rozmowy z przedstawicielem Baraka wynika, że złozyli do sądu odwołanie od decyzji wojewody i ponownie złozyli w starostwie dokumenty dotyczące pozwolenia na budowę. Takie działanie ma zwiększyć szansę na pozytywną decyzję i szybkie uzyskanie prawomocnego pozwolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:12 czy ktos ma jakies info nt budowy? ja sie zastanawiam ale kumpel z pruszkowa ze starostwa mowi ze to nie wiadomo kiedy sie zacznie a juz na pewno nie wiadomo kiedy skonczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z piastowa Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipgum.pl 17.05.07, 07:28 znam to miejsce, nieopodal pracuję, dziwię się że kupujecie obietnicę mieszkania w podwarszawskiej sypialni za 7tys/m2 (gdyby to było 4-5tys to OK), w cenie trochę większej takie obietnice znajdziecie w wawie, Piastów to senna, brzydka mieścina, tu nawet nie ma gdzie pójść na spacer, tu w zasadzie nie ma nic, nie wierzycie, przyjedżcie do Piastowa pooglądajcie sobie miasteczko, (nie piszę tego z żadnej zawiści i innych jej podobnych pobudek, potraktujcie to wyłącznie jako darmową infomarcję, którą możecie wziąść na poważnie lub kompletnie olać) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colegi Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:05 no to klops przynajmniej roczny ja rezygnuje szukam gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezdomny Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 217.153.190.* 23.05.07, 18:16 mam to gdzie jesli firm jest nierzetelna to ja tez rezygnuje. w tej cenie znalazlem na tarchominie, a to w koncu warszawa i dojazd lepszy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 26.06.07, 22:23 Do wszystkich zainteresowanych tą inwestycją. Firma Barc ma już prawomocne pozwolenie a jeśli chodzi o budowę to wczoraj rozpoczęły się już prace na działce przy Orzeszkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ralph1979 Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! 27.06.07, 18:54 witam. a jaka jest aktualnie cena za metr w tej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 28.06.07, 12:18 Trudno powiedzieć, najlepiej zadzwonić, będziesz miał najświeższe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzech Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:56 no to co tłuczemy orzeszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 28.06.07, 19:59 Do przyszłych sasiadów. Czy ktoś analizował treść umowy przedwstępnej - wg. info z Baraka analogiczna do umowy z inwestycji Pod Debami na Tarchominie - pod względem klauzul niedozwolonych i ogólnie konstrukcji prawnej. Mam wiele poważnych zastrzeżeń do tej umowy. Może wspólnie omówilibyśmy nasze wątpliwości, żeby negocjować z Barakiem. Razem można więcej zdziałać. Sam bedę się domagał podpisania umowy notarialnie, żeby Barak nie miał póżniej zakusów chociażby na podwyższanie ceny mieszkania w trakcie inwestycji, po dokonanych już wpłatach ratalnych - patrz inwestycja na Włodarzewskiej. Czekam na odzew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 01.07.07, 12:13 Dobry pomysł, tylko czy rzeczywiście bedą to te same umowy, nie wiem czy przypadkiem nie przyślą do nas w najbliższym czasie zawiadomień z informacją o możliwości podpisania umowy. Może w liście będzie też projekt umowy, dlatego ja bym się wstrzymał do czasu kiedy otrzymam od nich korespondencję. Ps. Jakie są konkretne korzyści z podpisania umowy notarialnie i ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 01.07.07, 15:26 Już kilka miesięcy wcześniej dostałem info z Baraka że treść umowy przedwstepnej na Orzeszkową bedzie bardzo podobna do wzoru umowy który dotyczy inwestycji pod dębami. Dlatego wziałem sobie ten wzór do analizy pod względem prawnym. W piątem dzwoniłem do Baraka i mam info że umowy przedwstepne będą podpisywane jeżeli nie w tym tygodniu, to w nastepnym. Korzyści z umowy podpisanej notarialnie są oczywiste. Brak mozliwości wypowiedzenia umowy przez dewelopera, jeżeli bedzie chciał podnieść cene mieszkania w trakcie trwania umowy, ponieważ notarialne zawarcie umowy pociąga za sobą wpisanie do księgi wieczystej roszczenia o przeniesienie prawa własności do lokalu bedącego przedmiotem umowy. Po praktykach które stosuje chociażby JW Const. i obecnych problemach na inwestycji Włodarzewska, kwestia dołożenia dodatkowych pieniędzy ( nie wiem dokładnie, ale myslę że około dwóch - trzech tysięcy PLN ) na koszty notariusza, nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. Ponadto zdązyłem się już naczytać na temat machloi Baraka na osiedlu pod dębami a i treść wzroca umowy przedwstepnej budzi duże zastrzeżenia co do zgodności z prawem i ochrony praw kupujacego. Wolę dmuchać na zimne i będę negocjować z Barakiem treść umowy, bo ta którą utrzymuje Barak, jest moim zdaniem krzywdząca dla kupującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 01.07.07, 15:39 Jeszcze jedno. Są już pierwsze problemy z Barakiem. Dostałem info z Baraka, że umowę notarialnie to oni owszem moga podpisać, ale dopiero po wpłaceniu przez kupującego 30 % ceny mieszkania. Zatem oni sprzedają nam aktualnie obietnicę wybudowania i sprzedaży mieszkania, a frajer który sie gorączkuje, czepia sie szczegółów i marudzi o umowie notarialnej - gwarantującej prawa kupujacego, niech buli kasę z miejsca. Więc widać juz jakie podejście prezentuje Barak - postawić warunki, które zniechęcą kupujacych lub uniemożliwia spełnienie warunków do zawarcia umowy notarialnej. A pózniej jak sie juz zacznie płacic raty to Barak bedzie dyktował warunki, a wtedy kto wie co mogą majstrować i wymyslać .... np. podwyżka ceny mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 10.07.07, 23:46 Potwierdzam informację ,na pytanie o umowę notarialną uzyskałem odpowiedź tak ale po wpłacie 30% wartości mieszkania, zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem, poza tym i tak tą kasę dostaną stosunkowo szybko, bo z umowy wynika, że po wykonaniu fundamentów na ich koncie ma być właśnie te 30%. Co do umowy to jak rozumiecie ten paragraf: $13. ...."Połowa powierzchni balkonu będzie doliczona do powierzchni użytkowej mieszkania do celów rozliczeń finansowych z tytułu niniejszej Umowy". Czy może tylko mi mówili, że balkon jest wliczony w cenę???? Druga sprawa to brak zapisu o tym, że cena zawiera też miejsce parkingowe, czy ktoś może poruszał z nimi tą kwestię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laskowika Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:36 Hosi muBarak hej ze hej zastanowic sie nalezy te 30% to nie mala kasa jest a jak dadza ciala to co wtedy "orześty orzeszku" :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 16:54 Bardzo proszę osoby które podpisały umowę z barcem o informacje, co dało się wyengocjować,które paragrafy poprawili,a które udało się skreślić pozdarawian Alina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 15.07.07, 08:47 W kwestii balkonu, to z wyjaśnień w Baraka, wynika, że chodzi o zapewnienie prawa użytkowania miejsca postojowego, a nie jego sprzedaż jako wyodrębnionej nieruchomości, Barak w ten sposób chce uniknąć płacenia 22 % VAT-u. Wg. wyjaśnień , które uzyskałem w Baraku. W księdze wieczystej lokalu w dziale - prawa związane będzie wpisane prawo wyłącznego użutkowania miejsca postojowego, zaś w dziale III księgi wieczystej ( ciezary i ograniczenia )dla nieruchomości wspólnej, będzie wpisane ograniczenie wynikające z wyłącznego prawa właściciela danego lokalu do użytkowania miejsca postojowego, wynikające z uzgodnionego sposobu korzystania z cześci wspólnej czyli garażu podziemnego. Zatem, w umowie klient płaci tylko za mieszkanie, bo - jak twierdzą w Baraku - nie można wycenić prawa użytkowania, które nie jest tożsame z prawem własności. W sprawie balkonu, to wg. Baraka są to zapisy potrzebne dla ich potrzeb księgowych, ale cena na pewno nie ulegnie zmianie w wyniku doliczenia połowy balkonu, z wyjątkiem sytuacji gdey po dokonaniu obmiaru powykonawczego lokalu wymiary bedą wieksze od zakładanych w umowie wstępnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 17.07.07, 23:45 Witam - przyszła sąsiadka. My też mamy zamiar podpisać tę umowe, ale mamy POWAŻNE wątpliwości. Konsultowałam ją z prawnikiem, który uznał, że jest nie do przyjęcia. Czy wiadomo, co na to BARC...? My też będziemy się domagali podpisania umowy w formie aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 18.07.07, 00:02 Czy poza kwestią podpisania umowy w formie aktu notarialnego, ktoś próbował negocjować z Barkiem konkretne zaspiy umowy, np. par. 7 i 8. I czy załącznik nr 1 nie jest zbyt lapidarny...:/? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 80.48.187.* 18.07.07, 20:44 Informuję, że w wyniku moich negocjacji, barak zrezygnował z par. 7 natomiast nie zgodził się na zmianę par. 8 twierdząc, że wobec wykreślenia par. 7, par. 8 nie będzie miał znaczenia. W umowie wstepnej jest kilka klauzul niedozwolonych, na które wskazaywałem w trakcie rozmów, lecz ze strony baraka, na moje zastrzeżenia reakcje były wprost alergiczne - pokrętne i mętne tłumaczenia. Mam zwłaszcza duże wątpliwości co do formy prawnej uregulowania prawa do miejsc postojowych w garażu. Mim zdaniem forma wyłącznego korzystania z miejsca na podstawie uzgodnionego sposobu korzystania -co proponuje barak - nie chroni w pełni prawa do danego miejsca, bowiem uzgodniony sposób mozna zawsze zmienić w wyniku podjęcia uchwały przez wspólnotę. Uważam,że prawo do miejsca powinno być zapewnione w formie służebności gruntowej obciążającej nieruchomośc wspólnej. Kolejna kwestia to pomiar powykonawczy, i ewentualne dopłaty czy zwroty z tytułu zmiany pow. lokalu. Zgodnie z zasadami wynikającymi z decyzji Urz Ochr. Konk. i Kons. i wyroków Sądu Ochronu Konsuumenta wynika, że zmiana pow. mieszkania do 3% w stosunku do pow. ustalonej w umowie, nie może spowodować zmiany ceny mieszkania. W tej sprawie barak, też odmówił negocjacji zapisu. Kolejna sprawa, kwestia zmiany ceny w przypadku zmiany stawki VAT na mieszkania w trakcie realizacji umowy. To też jest klauzula niedozwolona, która z mocy prawa jest nieważna i nie wiąże klienta. Proszę zajrzeć na stronę UOKiK i zobaczyć rejestr klauzul niedozwolonych stosowanych na rynku nieruchomości. Jedynym wyjściem, jest zawarcie umowy w formie notarialnej i zawarcie w akcie oświadczenia kupującego, " zapisy w umowie nie podlegały negocjacji, gdyż sprzedający nie zgodził się na zmianę zapisów we wzorcu umowy o zmiany i uzupełnienia zaproponowane przez kupującego. Ponadto kupujący oświadcza, że umowa zawiera klauzule niedozwolone, o których jest mowa w art. 385 ind. 1 kodeksu cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:09 Negocjacje z Barkiem idą jak po grudzie... Poza szeregiem klauzul niedozwolonych i zapisów jawnie godzących w interes kupującego, nad wyraz niepokojący jest brak załączników okreslających standard wykończenia budynku (w tym klatek schodowych, garażu) i całego terenu. Argument Barka - nie będziemy tworzyć zbędnej papierologii... Żart! Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki, co "linii negocjacji", tych, którym udało się cokolwiek wskórać...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 18:01 podpisałam umowę kupna mieszkania w Barc III piętro od ul. Harcerskiej kto jeszcze podpisał umowę niech się odezwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipt.aol.com 05.11.07, 22:36 A ja kupilem mieskzanie na 4 pietrze od ulicy orzeszkowej, wiec ... bede nad Toba :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipt.aol.com 05.11.07, 22:51 tzn... ulicy harcerskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leż Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 23:17 Ja podpisałam umowę od ulicy Harcerskiej ale jeszcze nie wpłacone bo termin dopiero będzie . Czy również macie poństwo terminy wpłat na poczatku 5% w terminie 7 dni . Czy do chwili obecnej ile % wpłaty.Czy do chwili oddania do 30.12.208 mogą być kłopoty. czy macie państwo wykreślone któreś paragrafy. Prosze o szybka odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom29 Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.ipt.aol.com 26.01.08, 12:00 Tak nalezy dokonac 5% wplaty na poczatku. Wedlug harmonogramu wplat zaleznych od budowy. nalezy juz wplacic kolejne raty. Na dzien dzisiejszy budynek B jest calkowiecie postawiony w stanie surowym a budynek A pozostaje ostatnie pietro. Jak na budowe ktora zaczeli w sierpniu to zgrabnie im to idzie. Termin 31.12.2008 jest wystarczajacym terminem do realizacji inwestycji. Z rozmow z osobami ktore nadzoruja prace wnioskuje ze moze byc onna juz oddana do uzytkowania jesienia, kolo pazdziernika mam taka duza nadzieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 13:29 Sąsiadów zapraszam do wspólnej dyskusji na stronie naszej inwestycji pod adresem salon.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leż Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 23:18 A kiedy pani podpisała bo ja na II od Harcerskiej.i kiedy ma pani termin wpłat.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INIA Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 08:45 WITAM WSZYSTKICH PORAGRAF 13 JEST NIEZGODNY Z PORAGRAFEM 1 REZWRWOWAŁAM LOKAL O POW ... Z BALKONEM O POW OK 5 M2 , MIEJSCEM GARAZOWYM ZA OKTEŚLONA KWOTĘ . W PORAGRAFIE 13 JEST ZAPIS , ŻE CENA ZA POŁOWĘ BALKONU JEST LICZONA JAK MIESZKANIE , CO ZWIEKSZA ZASADNICZO CENĘ ZA CAŁY LOKAL . CZYLI PRZEDMIOT UMOWY I CENA OPISANA W UMOWIE REZERWACYJNEJ I PORAGRAFIE 1 UMOWY WSTĘPNEJ , ULEGA ZASADNICZEJ ZMIANIE . - NIEDOZWOLONE . POZA TYM ZAŁĄCZNIK NR 1 CHA CHA TO JAKIEŚ KPINY !!!!!!!! JAK BĘDZIE WYKOŃCZONA KLATKA SCHODOWA? KAK BĘDZIE WYKOŃCZONY GARAŻ? CZY BEDĄ WINDY I JAKIE ? JAKIE BĘDZIE OŚWIETLENIE NA KLATKACH I INNYCH CZĘŚCIACH UZYWANYCH WSPÓLNIE PRZEZ MIESZKAŃCÓW . TO SĄ ZASADNICZE I BARDZO WAZNE USTALENIA , WKOŃCU PRZYSZLI MIESZKAŃCY ZA TO PŁACĄ . JEŻELI NIE MA TEGO W UMOWIE , TO JAK WYMAGAĆ OD DEWOPORA OKRESLENIA STANDARTU TYCH POMIESZCZEŃ . UWAG PORAGRAF NR 7 - NIEDOZWOLONY POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
1jan Dla zainteresowanych... 25.09.07, 09:49 Dla zainteresowanych, posiadam aktualne zdjęcia z budowy 1jan@gazeta.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.stansat.pl 10.10.07, 15:58 Polecam inne osiedle, na Granicy piastowa z Pruszkowem, wszystko uczciwie a budowa idzie jak burza. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=57664344&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:52 Witam, czy może ktoś był na budowie jak wyglądają prace budowlane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tinakra Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.eranet.pl 01.11.07, 14:48 Tak ja zagladam tam od czasu do czasu i choc nie znam sie kompletnie na budowlance ;) to wydaje mi sie ze prace postepuja Wyglada na to ze pracuja wlasnie nad wykonczeniem pierwszej kondygnacji Zapraszam na zalogowanie sie na www.salon.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: 195.245.90.* 08.11.07, 17:36 Witam, Trafilem tu pryzpadkiem.. syukajac miesykania natknalem sie na oferte BARC w piastowe... plan mieszkania lokalizacja i cena sprawily ze zainteresowalem sie ta oferta ... ale potem zobaczylem umowe :) moim zdaniem to jakies zarty a czesc o przeliczniku z USD na PLN to juz jakis absurd... po przeczytaniu umowy zaczalem szperac w internecie i... jakis koszmar ta firma :P mam pytanie ... czy faktycznie jest az tak zle i nie warto brnac w ta inwestycje i lepiej poszukac czegos innego ???? waszym okiem ... czy majac ta wiedze co dzis zdecydowalibyscie jeszcze raz ???? dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.cofund.org.pl 09.11.07, 11:13 można dorobić do kredytu np www.otwieramy.pl/?p=135624 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 22:42 Ciekawe ile przyszli mieszkańcy rezydencji Orzeszkowej zapłacą miastu za przekształcenie gruntów z użytkowania wieczystego na własność + koszty za mieszkanie które kupili. Użytkownik wieczysty będzie płacił za przekształcenie (Gazeta Prawna/03.12.2007, godz. 13:24) Nie będą już ustanawiane nowe prawa użytkowania wieczystego. Samo podpisanie umowy u notariusza nie wystarczy, żeby stać się właścicielem nieruchomości, potrzebny będzie wpis do księgi. Zdaniem Zbigniewa Radwańskiego, przewodniczącego Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego są trzy powody, które przesądzają o konieczności przygotowania nowego kodeksu cywilnego: zmiany ustrojowe po 1989 roku, przystąpienie Polski do Unii Europejskiej i rozwój techniki na niespotykaną dotychczas skalę. Obowiązujący kodeks został uchwalony w 1964 roku w systemie gospodarki socjalistycznej i sprawia wrażenie kodyfikacji częściowej, w znacznej mierze przestarzałej. Nieaktualne są przepisy dotyczące ochrony dóbr osobistych, niektórych umów, czy papierów wartościowych. Dla przykładu - regulacja zawarta w kodeksie cywilnym nie uwzględnia faktu, że większość papierów wartościowych ma już postać zdematerializowaną. Dlatego cała ta instytucja wymaga uregulowania od nowa. Trzeba włączyć wiele przepisów Komisja Kodyfikacyjna proponuje, by do nowego kodeksu włączone zostały przepisy, regulowane teraz w odrębnych ustawach, np. dotyczące własności lokali, ksiąg wieczystych, umów konsumenckich. Część przepisów ma być z kolei wyłączona z kodeksu - np. dotyczące użytkowania wieczystego. To dlatego, że prawo to ma stopniowo wygasać, nie zostanie zniesione automatycznie. Użytkownicy wieczyści będą mogli żądać przekształcenia przysługującego im prawa we własność, ale odpłatnie. Dotyczy to przede wszystkim osób prawnych, w rękach których jest blisko 90 proc. gruntów oddanych w użytkowanie wieczyste. Do tej pory przekształcenie było uzależnione od woli właściciela, czyli Skarbu Państwa lub gminy. Jeśli właściciel nie wyraził zgody, taki podmiot nie miał szans zostać właścicielem. Bez nieodpłatnego uwłaszczenia - Nie ma mowy o nieodpłatnym uwłaszczeniu, bo takie stanowisko zajął Trybunał Konstytucyjny w jednym z orzeczeń - tłumaczy Gerard Bieniek, sędzia Sądu Najwyższego. Trybunał zakwestionował w tym orzeczeniu przepisy umożliwiające nieodpłatne przekształcenie użytkowania wieczystego we własność. Naruszały one bowiem interes właściciela gruntu: Skarbu Państwa i jednostek samorządu terytorialnego. Zmuszenie użytkowników wieczystych do odpłatnego przekształcenia też nie wchodzi w grę. Nie każdego będzie na to stać. Dlatego prawa nabyte będą honorowane, ale nie będzie możliwe po wejściu zamian w życie ustanowienie nowych praw użytkowania wieczystego. Zamiast użytkowania wieczystego zostanie wprowadzone nowe ograniczone prawo rzeczowe: prawo zabudowy, które będzie mogła ustanawiać osoba prywatna. Kolejna - wręcz rewolucyjna zmiana dotyczy nabycia prawa własności. Będzie ono następowało z chwilą wpisu tego prawa do księgi wieczystej, a nie, jak dotychczas, z chwilą podpisania umowy sprzedaży. Notariuszom będzie łatwiej Zdaniem Joanny Greguły, prezes Rady Izby Notarialnej w Krakowie, takie rozwiązanie ułatwiłoby pracę notariuszy, pod warunkiem że wcześniej zakończy się migracja ksiąg wieczystych. Wówczas notariusz mógłby sprawdzić u siebie w kancelarii księgę wieczystą w wersji elektronicznej - czy nie dokonano w niej wpisów, zastrzeżeń. Po sporządzeniu umowy sprzedaży notariusz natychmiast przesyłałby elektronicznie informację o zawartej umowie do sądu, a w księdze wieczystej wprowadzana byłaby zmiana. Zmiany w prawie cywilnym zostały przedstawione 30 listopada na konferencji w Warszawie, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Notariuszy RP. TERESA SIUDEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafka Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:28 "Ciekawe ile przyszli mieszkańcy rezydencji Orzeszkowej zapłacą miastu za przekształcenie gruntów z użytkowania wieczystego na własność + koszty za mieszkanie które kupili." moze mi wyjasnij w jakim czasie taka wplata mialaby byc wykonana i na ile lat ne tej budowie jest uzytkowanie wieczyste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.chello.pl 18.01.08, 18:41 Gdy nieruchomość jest w użytkowaniu wieczystym, czynsz może być wyższy bo opłaty za użytkowanie wieczyste mogą być dowolnie zmieniane przez lokalne władze, co zresztą ma coraz częściej miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 13:01 mam pytanie do mieszkańców piastowa ul. harcerskiej, czy hałas samolotów z okęcia jest uciążliwy, czy często latają i czy w nocy słychaćw mieszaniach będę bardzo wdzięcza za zodpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardo Re: Piastów - Rezydencja Orzeszkowej - sąsiedzi!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 13:31 Sąsiadów zapraszam do dyskusji na stronie naszej inwestycji pod adresem salon.pl Odpowiedz Link Zgłoś