Dodaj do ulubionych

Bruzdowa 102 - Pro Urba

IP: *.aster.pl 05.03.07, 22:44
Cześć, czy jest na forum ktoś kto kupił lub planuje zakup mieszkania od
pro-urba w inwestycji przy ul.Bruzdowej? A może jest ktoś, kto ma jakieś
ciekawe informacje o ewentualnych niespodziankach, jakie mogą czekać
ewentualnych mieszkańców? Czekam na informacje i wiadomości.
Obserwuj wątek
    • lewar121 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 06.03.07, 08:35
      Właśnie, właśnie..to bardzo interesujące. Czy ma ktoś jakieś informacje o tej
      inwestycji i jej okolicy? Pozdrawiam serdecznie. Ada.
      • Gość: rysio Dobre wieści z budowy - hala znika :) IP: *.aster.pl 15.02.08, 23:26
        Mam dobrą informację dla sąsiadów :) Byłem wczoraj na Bruzdowej.
        Sąsiednia hala zniknęła!!!! :)
        Ciekawe jak wygląda sprawa wodociągu. Ta jedna niewiadoma nam jeszcze została.
        • aga1.23 Re: Dobre wieści z budowy - hala znika :) 18.02.08, 21:24
          Nie jestem do końca przekonana czy to dobra wiadomość, bo oznacza że
          na sąsiedniej działce niedługo ruszy budowa...
          • Gość: rysio Re: Dobre wieści z budowy - hala znika :) IP: *.aster.pl 18.02.08, 21:48
            Tak...to jest dopiero dylemat. Lepiej mieć przed oknem halę magazynową z
            głośnymi urządzeniami chłodniczymi, czy budowę przez 1,5 roku? :) Prędzej czy
            później i tak ruszy budowa na tej działce. Ja bym wolał żeby ruszyła możliwie
            najszybciej ale obawiam się, że przy takiej podaży nowych lokali w tym miejscu,
            deweloper nie zaryzykuje jeszcze rozpoczynania swojej inwestycji.
            • aga1.23 Re: Dobre wieści z budowy - hala znika :) 19.02.08, 12:42
              Myślę, że ta hala była jednak mniej uciążliwa niz 2 place budowy.
              Ale masz rację, im szybciej zaczną budować tym szybciej skończą (mam
              nadzieję) i zniknie to wszechobecne błoto.
              • Gość: rysio Re: Dobre wieści z budowy - hala znika :) IP: *.aster.pl 19.02.08, 22:12
                Brakuje jeszcze tylko dobrych wieści na temat wodociągu :) Termin oddania się
                zbliża a ja czuję się troszkę niedoinformowany :)
                • kivorek nie mąć z wodociągiem 19.02.08, 23:55
                  jakich wieści oczekujesz? Wszystko jest w urzędzie, termin, wykonawca, kiedy był
                  przetarg. I ciesz się, że ktoś nie pozwoli deweloperowi zrobić ludzi w konia i
                  oddać im mieszkań z ledwo ciurkającą wodą z kranów. Przejedź się do sąsiadów z
                  Sytej, np. z Nad Wilanówką, i zapytaj, jak u nich z wodą rano i wieczorem.
      • Gość: marta Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:31
        my kupilismy mieszkanie, jak na razie nie mamy jeszcze kluczy bo
        udynki maja byc oddane w polowie kwietnia.
        • Gość: :) Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: 195.74.79.* 29.03.08, 17:30
          A skąd masz informację o terminie oddania??
          • grzegorzrey Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 01.04.08, 16:42
            Witam,
            Faktycznie od połowy kwietnia można odbierać lokale , ale tylko do
            wykańczania , nie do zamieszkania (informacja od pracownika PRO-
            URBA). Kwestie formalne zabiorą im jeszcze ok 2 miesięcy (oczywiście
            to tylko spekulacje).
            Co do wody to podobno (też info od pracownika PRO-URBY) gmina się z
            MPWiK nie dogadała i PRO-urba juz nie czeka tylko bedzie nam budować
            studnie własne na osiedlu (1 dużą lub 7 mniejszych w zależności co
            będzie taniej i szybciej). Szacują te prace tez na ok 2 m-ce.
            Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!
            • miawallece Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 16.04.08, 21:17
              ok, mozna sobie wykańczać mieszkanie, ale jak, skoro wody nie ma.
              Moze sie myle?

Pozdrawiam
              • miawallece Jakiej jakosc ma byc woda? 16.04.08, 21:28
                Pro-urba wykopie dla nas studnie, super. Jednak chcialabym wiedziec
                jaiej jakosci bedzie woda, ktorej bedziemy uzywac? W PU uzyskalam
                info, ze moze to byc woda oligocenska...ale czy to prawda.

Czy ktos z Was bierze pod uwage wycofanie sie z umowy. W takiej
                sytuacji rezygnacja moze odbyc sie bez szkody finansowej dla
                kupujacego.
                Chociaz wolalabym uniknac takiego rozwiazania bo mieszkanie jest
                swietne...

Pozdrawiam.
                • bubu22 Re: Jakiej jakosc ma byc woda? 17.04.08, 08:40
                  miawallece napisała:

> Pro-urba wykopie dla nas studnie, super. Jednak chcialabym wiedziec
                  > jaiej jakosci bedzie woda, ktorej bedziemy uzywac? W PU uzyskalam
                  > info, ze moze to byc woda oligocenska...ale czy to prawda.

o jakosc wody jestem spokojny. ostatecznie przed wydaniem zgody na uzytkowanie
                  budynku konieczne będzie potwierdzenie sanepidu. bardziej mnie martwi ewentualne
                  słabe cisnienie albo zaniki wody. zakładam, że jakies badania geologiczne (?)
                  zostały wykonane. co do zasady woda oligoceńska z własnego źródła to brzmi nawet
                  ok. tylko żeby była.
                  • simatic Re: odbiór mieszknia 21.04.08, 18:34
                    Wiem, że niektórzy zdecydowali się odebrać mieszkanie mimo tego, że
                    nie ma wody. Jak sobie radzicie, albo zamierzacie radzić z tym
                    problemem przy wykończaniu mieszkania? Podpisaliście już ze STOENem
                    umowę? Jest prąd w mieszkaniach czy też trzeba sobie radzieć "we
                    własnym zakresie"? Pro Urba zarzeka się że niedługo zacznie kopać
                    studnie, ale czas ucieka i moja ekipa też chce uciec robić inne
                    mieszkanie.
                    • Gość: zdenerwowany Re: odbiór mieszknia IP: *.aster.pl 27.04.08, 21:44
                      Radzę porozmawiać z ekipą. Moja stwierdziła, że "bez wody to nie
                      robota". I trudno odmówić racji: nie chodzi o noszenie wody z garażu
                      (to za odpowiednią dopłatą da się zrobić) ale o sprawdzenie
                      instalcji, podłączeń armatury, itp. - przy podtynkowych instalacjach
                      lepiej żeby się później nie okazało, ze cieknie ...
                      • Gość: simatic Re: odbiór mieszknia IP: *.crowley.pl 28.04.08, 11:36
                        Moja ekipa stwierdziła, że bez wody robić nie będzie. Więc ja
                        mieszkania nie odbieram. Wczoraj odwiedziłem Bruzdową i studni nie
                        kopią, więc też zaczynam się denerwować, czego nie można powiedzieć
                        o deweloperze.
                        • Gość: georgusia Re: odbiór mieszknia IP: 77.79.194.* 29.04.08, 17:06
                          Chciałam zwrócić szanownym sąsiadom uwagę, że zgodnie z najnowszym
                          wzorem umowy dotyczącej Bruzdowej, dostępnym na stronie
                          internetowej, termin oddania przewiduje się na 30 czerwca i jest to -
                          obawiam się - realny termin.
                          • Gość: Gosc Re: odbiór mieszknia IP: *.austin.hp.com 29.04.08, 18:14
                            Kiedy dzwonilam do Pro-Urby 31 marca, to zapewniano mnie, ze w ciagu
                            miesiaca firma upora sie z budowa studni i w polowie maja woda
                            bedzie juz we wszystkich mieszkaniach, tymczasem zadnych wykopow na
                            budowie nie widac, a pracownicy pokazujacy mieszkania nie chca sie
                            na ten temat wypowiadac. Ja poki co musialam ekipe odwolac, gdyz nie
                            chcieli wykanczac mieszkania bez wody i dlatego mieszkania nie
                            odebralam, lecz widzialam na miejscu jedna ekipe wykanczajaca juz
                            rzeczywiscie jedno z mieszkan.
                            Mam nadzieje, ze do 30 czerwca bedzie juz woda, bo mieszkanie jest
                            super i bardzo mi sie podoba, nie chcialabym byc zmuszona zatem
                            zwrocic zakupu deweloperowi.
                            Pozdrawiam sasiadow
                            • Gość: E oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( IP: *.warszawa.supermedia.pl 29.04.08, 19:32
                              problemy z wodą są charakterystyczne dla wszystkich nowych osiedli na Zawadach.
                              Smutne jest to, że żaden deweloper nie czuje się winny. A przecież w wydawanych
                              pozwoleniach na budowę wszystko jest wyraźnie zaznaczone. Problem nie dotyczy
                              tylko Pro Urba, nikt na Zawadach nie dostanie pozwolenia na uzytkowanie bez
                              dostępu do wody, czyli albo studni albo bez zbudowania nowego wodociągu.
                              Świetnie, że wodę oligoceńską, której zasoby są ograniczone, będzie się zużywać
                              do prania i spłukiwania WC. Bardzo to mądre, oszczędne i rozsądne.
                              • Gość: ehhh Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( IP: *.aster.pl 29.04.08, 23:19
                                Może do kibli podłączą wodę z Wisły ;-)
                                Generalnie cycki opadają, deweloper milczy, a zapasy cierpliwości coraz mniejsze :/
                              • batman2008 Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( 07.05.08, 14:12
                                Rozmawiałem w tej sprawie z Panem Jackiem P. z Pro Urby. To nie będzie woda
                                oligoceńska... cyt.: "nie będziemy wiercić 200 m". Jaka to będzie woda... zdatna
                                do picia po przegotowaniu... he he he.

Kurde co za koszmar!
                                • Gość: simatic Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( IP: *.crowley.pl 07.05.08, 14:56
                                  czy ktoś wie gdzie należy złożyć wniosek o wiercenie studni? Trzeba
                                  sprawdzić czy złożyli wniosek, kiedy i czy na to potrzebne jest
                                  pozwolenie czy tylko zgłoszenie. Może należałoby pomyśleć o
                                  zalożeniu prywatnego forum tylko dla klientów pro-urby? W końcu
                                  deweloper nie musi o wszystkim wiedzieć...
                                  Akcję informacyjną popieram! I mam nadzieje ze się nie zwiną zanim
                                  podpiszemy akty notarialne
                                  • batman2008 Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( 07.05.08, 15:24
                                    Z rozmowy z panem Jackiem P. wynika, że zgłoszenie niestety nie wystarcza.
                                    Dlatego wystąpili o pozwolenie na budowę. Tak czy siak zajęli się problemem o
                                    kilka miesięcy za późno... a teraz piszą, że "w trosce o dobro mieszkańców"...
                                    będą budować 7 studni... albo jedną... sami nie wiedzą ile.
                                    • Gość: simatic Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( IP: *.crowley.pl 07.05.08, 15:30
                                      w urzędzie dzielnicy powiedzieli, że dostali sprzeciw, a to oznacza
                                      że pozwolenia też nie dostaną:-( Ale tgo dowiemy się szybko - bo
                                      urzędnicy mają 30 dni na decyzję.
                                      • Gość: rysio Re: oligocenka do spłukiwania kibli, swietnie:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 16:27
                                        A wodociągu gmina nie zrobi pewnie przez kolejne lata. Hmmm....A może by się tak
                                        Pro-Urba porozumiała np z Gracją i wspólnie wywiercili te 200m do oligocenki.
                                        Bardzo jestem ciekawy jak to się rozwinie :/
                                        • simatic sprostowanie 07.05.08, 17:40
                                          Urząd ma niestety 65 dni na wydanie pozwolenia na budowę. Zawsze
                                          jest tryb odwoławczy, czy PU wniosła odwołanie od sprzeciwu?
                                          • Gość: sąsiad Re: sprostowanie IP: *.aster.pl 07.05.08, 21:00
                                            Słabo to wygląda. O ile rozumiem to nawet jeśli PU przyszło w końcu
                                            do rozumu i robią "wszystko co w ich mocy" to i tak na nic, bo nie
                                            ma pozwolenia na budowę studni. Tam z resztą nieopodal stoi jedno
                                            niezamieszkane osiedle, to znaczy już stało jak podpisywaliśmy z PU
                                            nasze umowy. No ale może przesadzam z pesymizmem.

Pytanie czy robimy coś wspólnie, tj. jak np.: prywatne forum,
                                            spotkanie "w realu", wystąpienie do Inspektora Ochrony Konsumenta,
                                            wspólne wynajęcie rzeczoznawcy, który zapozna sie z dokumentacją i
                                            wyda opinię, czy opóźnienie nastąpiło z winy Sprzedającego, czy nie?
                                            itd.. ???
                                            • Gość: sąsiad Re: sprostowanie IP: *.aster.pl 07.05.08, 21:17
                                              to znaczy o tego mi chodziło:

Urząd m. st. Warszawy
                                              Miejski Rzecznik Konsumentów
                                              00-033 Warszawa
                                              ul. Górskiego 7
                                              tel.: (022) 505 08 02; fax: (022) 505 09 67
                                              konsument@warszawa.um.gov.pl

• Gość: simatic Re: sprostowanie IP: *.crowley.pl 08.05.08, 08:37
                                              Przygotuję wnioski o udostępnienie informacji publicznej do
                                              dzielnicy i MPWiK. Zobaczymy co odpowiedzą. Żeby pisać jakiś wniosek
                                              albo skargę do rzecznika musimy mieć informacje, dlaczego urząd dał
                                              sprzeciw dla wiercenia studni. chyba ze PU da nam do wgladu decyzję.
                                              • batman2008 www.bruzdowa102.com 08.05.08, 10:52
                                                Wkrótce pod adresem www.bruzdowa102.com ruszy prosta stronka i forum o naszej
                                                inwestycji bez wody. Chętnych do przeprowadzki i dyskusji zapraszam w piątek,
                                                najdalej w sobotę.

• Gość: georgusia Re: www.bruzdowa102.com IP: 77.79.194.* 08.05.08, 13:50
                                                  Z mojej wiedzy wynika, że na budowę studni o głębokości większej niż
                                                  30 m i mającej większą wydajność niż 5m3/dobę potrzebne jest
                                                  pozwolenie wodnoprawne wydawane przez starostę. Starosta może go
                                                  odmówić, jeżeli budowa studni byłaby sprzeczna z miejscowym planem
                                                  zagospodarowania przestrzennego i innymich tego typu decyzjami
                                                  lokalizacyjnymi (art. 125 i 126 prawa wodnego). Co oznacza, że
                                                  został wyrażony sprzeciw? Czy to oznacza, że ktoś z sąsiadów zgłosił
                                                  zastrzeżenia? To jeszcze nie oznacza, że pozwolenia nie będzie.
                                                  Jeżeli zaś pod pojęciem sprzeciwu rozumie się decyzję odmowną, to
                                                  tutaj jeszcze zostaje droga odwoławcza. Trzebaby się zastanowić, czy
                                                  nie powinniśmy się do postępowania włączyć jako strony
                                                  zainteresowane, w końcu jego wynik może dotyczyć naszych spraw.
                                                  A co do prywatnego forum - jak najbardziej popieram inicjatywę,
                                                  tylko należy zastrzec dostęp do niego osobom zainteresowanym.
                                                  • Gość: sąsiad Re: www.bruzdowa102.com IP: 213.17.162.* 08.05.08, 14:44
                                                    Wszystko prawda, dobrze poczytać wypowiedź kogoś zorientowanego.
                                                    A propos tego sprzeciwu to miałem jeszcze taką myśl, że to może być
                                                    sąsiad, który nie chce mieć hydroforu za płotem. Potem przypomniałem
                                                    sobie jeszcze że na Zawadach był także kiedyś problem związany z
                                                    kolektorem ściekowym. Być może PU nam jeszcze nie powiedziała (albo
                                                    sama nie wie) a problem okaże sie również z tym. Czy ktoś sie
                                                    orientuje jak to z tymi ściekami na Zawadach jest?

• Gość: simatic Re: www.bruzdowa102.com IP: *.crowley.pl 08.05.08, 17:11
                                                    PU dokoanła zgłoszenia o zamiarze wykonania robót budowlanych. Do
                                                    wykonania robót budowlanych można przystapić, jeśli w terminie 30
                                                    dni od dnia doręczenia zgłoszenia, właściwy organ nie wniesie
                                                    sprzeciwu w drodze decyzji. Jest oczywiście tryb odwoławczy - 14 dni
                                                    od dnia doreczenia decyzji stronie do wojewody, za pośrednictwem
                                                    organu który wydał decyzję. Teraz pewnie PU wystąpi z wnioskiem o
                                                    pozwolenie na budowę.
                                                  • batman2008 www.bruzdowa102.com juź działa! 09.05.08, 11:32
                                                    Przenieśmy dyskusję na nasze forum.
                                                  • Gość: rysio ReWeLka: www.bruzdowa102.com juź działa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:42
                                                    Piękna grafika :) Dzięki za założenie strony :)
                                                    Czy ktoś z Was słyszał coś o wspominanym wcześniej "niezamieszkanym osiedlu" ???
                                                    To ciekawy wątek, o którym nie miałem zielonego pojęcia :/
                                                  • Gość: Postronna Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 14:01
                                                    Cześć! Podziwiam autora za pomysł i jego realizację. Mam jednak wątpliwość.
                                                    Uważam, że przeniesienie dyskusji na prywatne forum spowoduje, że potencjalni
                                                    klienci pro-urba nigdy na to forum nie trafią. Wydaje mi się, że wasze naciski
                                                    będą skuteczniejsze gdy będzie do nich miała dostęp możliwie jak najszersza
                                                    grupa osób interesujących się rynkiem nieruchomości. Forum GW jest pod tym
                                                    względem lepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam wszystkich oszukanych!
                                                  • Gość: Postronna Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 14:31
                                                    Jeszcze jedno. Możecie zadać pytania o wodociąg już 14.05
                                                    www.wilanow.pl/news,aktualnosci,207,,.html
                                                  • batman2008 Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. 09.05.08, 17:59
                                                    Hej, jakie "wasze naciski" jesteś z nami czy pracujesz dla Gazeta.pl?
                                                    Na www.bruzdowa102.com nie ma reklam! Jak sobie wyobrażasz artykuł w prasie
                                                    odnoszący się do komercyjnego portalu...chm!?

Wolałbym aby Pro-Urba nie zbankrutowała zanim podłączą nam wodę więc ostrzeganie
                                                    potencjalnych Klientów jest dla mnie na drugim planie. W pewnym sensie mamy z
                                                    Pro Urbą wspólny biznes.

Działania medialne nie mogą opierać się wyłącznie na portalu gazety.pl. Jest
                                                    jeszcze radio, TV, gazety itp...a im więcej wpisów na forum www.bruzdowa102.com
                                                    tym wyższa pozycja strony w googlach i innych wyszukiwarkach.
                                                  • batman2008 www.bruzdowa102.com 09.05.08, 18:01
                                                    www.bruzdowa102.com
                                                  • Gość: v wodociąg w Vogla 2010r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 00:12
                                                    reszta w biuletynie dzielnicy.
                                                  • Gość: gość Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: *.aster.pl 11.05.08, 21:20
                                                    Popieram, aby kontynuowaćdyskusję na forum gazety co czyni ją
                                                    bardziej dostepną dla wszystkich zainteresowanych. Nie sądze aby
                                                    nasze wpisy spowodowały bankructwo Pro-Urby ale powinny ją
                                                    mobilizowaćdo działania. Wpisy na nowej stronie zapewne tego nie
                                                    uczynią. Nie wiem też jak można byłoby zweryfikować dostęp - chyba
                                                    tylko poprzez spotkanie w cztery oczy z dowodem osobistym i
                                                    notarialną umową przedwstępną - a to chyba mało realne. Zgadzam się,
                                                    że zaszkodzenie developerowi nie jest w naszym interesie, więc niech
                                                    się wezmą do roboty.
                                                  • Gość: misiulo Pomysł dobry, ja się przenoszę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:46
                                                    Przeczytajcie list od Pro Urby na bruzdowa102.com Niezły numer. Pa i do
                                                    zobaczenia na nowym forum.
                                                  • Gość: . Re: Pomysł dobry, ja się przenoszę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:29
                                                    Przenoszę, czy nie przenoszę.....ale ważne żebyśmy ten wątek podbijali
                                                    regularnie. Ważne żeby był jak najwyżej na liście tematów deweloperskich z
                                                    Warszawy.
                                                  • Gość: sąsiad Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: 213.17.162.* 12.05.08, 12:34
                                                    Przepraszam, na razie nie mówimy o szkodzeniu deweloperowi, tylko
                                                    nam. Chyba że tylko ja wziąłem kredyt i wpłaciłem kilka transz do PU
                                                    i w związku z tym jestem stratny na odsetkach.
                                                    W odpowiedzi na powiadomienie z PU wysłałem im pisemko, w którym
                                                    domagałem sie pełniejszych wyjaśnień i podania daty do kiedy
                                                    zakończenie sie opóźni. Otóż dziś dostałem odpowiedź, w której PU
                                                    dalej wypiera sie odpowiedzialności za opóźnienie. Nowy termin który
                                                    podają to UWAGA - 31 listopada 2008 roku!
                                                  • Gość: . A PU dalej sobie żartuje na swojej stronie www IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:40
                                                    A na stronie PU można przeczytać: "Po udanych inwestycjach Przy Parku
                                                    Królikarnia i Ogrody Wilanowa przyszedł czas na kolejne przedsięwzięcia – tym
                                                    razem w samym sercu Warszawy"

Ciekawe czy już zaczęli starania o przyłącze wody, kanalizacji i prądu?
                                                    A może znowu zorientują się dopiero gdy bloki zostaną wybudowane. A wtedy zaczną
                                                    udawać greków...tzn Hiszpanów, że to nie ich wina.
                                                  • Gość: sąsiad Re: A PU dalej sobie żartuje na swojej stronie ww IP: 213.17.162.* 13.05.08, 11:07
                                                    może to ich otrzeźwi:

biznes.onet.pl/0,1747611,wiadomosci.html
                                                  • Gość: zainteresowany Re: A PU dalej sobie żartuje na swojej stronie ww IP: *.aster.pl 11.06.08, 22:14
                                                    no i co, jest ta woda w końcu czy nie ?
                                                  • Gość: też zainteresowana Re: A PU dalej sobie żartuje na swojej stronie ww IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:14
                                                    nie:-((
                                                  • Gość: nabity w butelke Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: *.aster.pl 14.05.08, 21:35
                                                    koniec listopada ??? to jakaś paranoja - czy ktokolwiek inny także
                                                    otrzymał taką informację ?
                                                  • Gość: sąsiad Re: pomysł dobry. Ale tu więcej osób dotrze. IP: 213.17.162.* 15.05.08, 09:25
                                                    dokładnie do 31 listopada 2008, czyli daty, której nie ma w
                                                    kalendarzu.

zgodnie z par. 8 p.6 (zdaje sie umowy), każdemu z Państwa PU winne
                                                    jest szczegółowe wyjaśnienie przyczyn opóźnienia, z którego ma
                                                    wynikać ilość czasu, o który opóźnia sie wykonanie.

Zgodnie z tym, wszyscy powinni byli dostać, jeżeli nie, to powinni
                                                    sie to znaczy że PU nie wywiązuje sie nawet z tego zobowiązania z
                                                    Umowy.

proponuje sie zorganizować, choćby na prywatnym forum i zacząć od
                                                    tego żeby prawnik/specjalista prześwietlił dokumenty PU i sporządził
                                                    ekspertyzę, dotyczącą przyczyn opóźnienia, oraz dla tej części
                                                    opóźnienia, które było z przyczyn niezależnych od PU, określiła
                                                    ilość czasu.

krótko mówiąc, żeby w grze w kotka i myszkę, którą zaproponowało nam
                                                    PU zająć w końcu miejsce kota.
                                                  • Gość: Nabity w 2 butelki Czy ktoś był może 14 maja w MPWiK ???????????????? IP: *.aster.pl 19.05.08, 20:30
                                                    Halo sąsiedzi! Czy ktoś z nas był 14.05 na spotkaniu w MPWiK poświęconemu
                                                    sytuacji w Wilanowie? Czy ktoś z urzędasów miał wreszcie okazję żeby się
                                                    wytłumaczyć ze swoich zaniedbań?
                                                  • Gość: kasandra ty ponosisz winę, bo nie czytasz dokumentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 00:43
                                                    żaden urzędnik nie jest winien temu, że deweloper buduje tam, gdzie nie ma wody
                                                    i wiedząc, że nie dostanie pozwolenia na użytkowanie. Wszystkie inwestycje na
                                                    Zawadach mają warunkowe pozwolenia na budowę i nie dostaną pozwoleń na
                                                    użytkowanie bez zbudowania studni lub wodociągu. A o tym wszystkim wiadomo od
                                                    lat, tylko wy niebożątka nagle obudziliście się z ręką w nocniku. Niejaki Rysio
                                                    sklął mnie kilka miesięcy temu za pytanie na temat wody, wtedy nikt z was nie
                                                    zadał sobie trudu i nie poszedł do urzędu sprawdzić.
                                                  • Gość: Rysio Czy ktoś był na spotkaniu w MPWiK ? IP: *.aster.pl 21.05.08, 19:18
                                                    Nie kłam. Nie mogłem Cię skląć z dwóch powodów:

1 - odzywasz się pierwszy raz na tym forum, nie ma żadnych wpisów kasandry

2 - jeśli dyskutuję to nie klnę na ludzi a proszę ich o argumenty, więc jeśli
                                                    ukrywałaś się pod innym nickiem to zapewne żadnych argumentów nie przytoczyłaś.

Teraz to każdy z nas jest "mądrym Polakiem po szkodzie".

Pozdrawiam wszystkich!

-------

kasandra napisała:

"Niejaki Rysio sklął mnie kilka miesięcy temu za pytanie na temat wody, wtedy
                                                    nikt z was nie zadał sobie trudu i nie poszedł do urzędu sprawdzić."
                                                  • Gość: kasandra przejrzyj wpisy od zalogowanych użytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:41
                                                    n a szczęście wszystko jest czarno na monitorze, wtym twoje uspokajające bajdurzenia
                                                  • Gość: Rysio Re: przejrzyj wpisy od zalogowanych użytkowników IP: *.aster.pl 21.05.08, 21:53
                                                    Szkoda słów. Człowiek czeka na argumenty, a zamiast nich jest atakowany. Jeśli
                                                    tak samo postępowałaś pod innym nickiem to nie dziw się, że nie traktowałem
                                                    poważnie Twoich uwag.
                                                  • simatic Re: ty ponosisz winę, bo nie czytasz dokumentów 22.05.08, 22:08
                                                    nie ma czegoś takiego jak warunkowe pozwolenie na budowę...a jeśli według Ciebie jest to proszę podstawę prawną
                                                  • Gość: nowy Odbyło się spotkanie? IP: *.oceanic.com.pl 29.05.08, 17:41
                                                    Przeczytałem właśnie wpisy na konkurencyjnym forum bruzdowa102.com że było jakieś spotkanie mieszkańców? Czy te spotkania są cykliczne? Czy ktoś z niniejszego forum na nim był?
                          • Gość: aga1.23 Re: odbiór mieszknia IP: *.crowley.pl 30.04.08, 08:38
                            Ja mam podpisaną umowę, w której jest wskazany termin 31 marca i
                            tego się trzymam. Żadnego aneksu ze zmianą terminu nie dostałam. Za
                            to na stronie internetowej jest informacja, że zmieniają siedzibę,
                            chyba też nas zapomnieli o tym fakcie poinformować? Pewnie chcę być
                            bliżej nowej inwestycji. Ciekawe czy ktoś przyjmuje zakłady co tym
                            razem im sie przydarzy? Na razie przy każdej inwestycji mają wiatr w
                            oczy:-) Jedyny plus jest taki, że jak się wprowadzimy to budowa obok
                            będzie już mocno zaawansowana i mniej uciążliwa.
                            • Gość: =======> Re: odbiór mieszknia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 12:51
                              Przeprowadzają się do Rzeszowa żeby rozżaleni klienci mieli "bliżej" ;-)
              • bubu22 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 17.04.08, 08:35
                miawallece napisała:

> ok, mozna sobie wykańczać mieszkanie, ale jak, skoro wody nie ma.
                > Moze sie myle?
                >
                > Pozdrawiam

woda do wykonczenia mieszkania będzie / jest dostępna z hydrantu w piwnicy.
    • bukowski27 problem -nie problem 08.03.07, 08:17
      witam,
      tez jestem zainteresowany tą inwestycją. w przyszłości ok. 400-500 m. od tej
      inwestycji ma przebiegac czerniakowska bis. sam nie wiem, czy to daleko czy
      blisko. dzisiaj okolica jest niezwykle spokojna i cicha, ale trasa szybkiego
      ruchu moze wiele zmienic.
      • Gość: Tadek niejadek Re: problem -nie problem IP: *.aster.pl 08.03.07, 22:03
        Czerniakowska BIS to nie jest trasa szybkiego ruchu :) Bez przesady. Jeśli
        będzie szła w pobliżu to znaczy tylko tyle, że komunikacja w tym miejscu mocno
        się poprawi. Autostrada wedle mojej wiedzy także nie powinna być powodem
        uciążliwości dla mieszkańców bo będzie w odległości ok. 2 km od ich okien. Jeśli
        ktoś ma inne informacje niż moje lub ma pojęcie o innych nieznanych mi aspektach
        tej lokalizacji proszę o inforację. Pozdrowienia.
    • Gość: gosc Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: 195.70.176.* 10.04.07, 10:02
      Fakt, czerniakowska bis i obwodnica nie powinny stanowic wiekszego problemu ale
      generalnie zagospodarowanie okolicy budzi pewne watpliwosci (brak uliczek,
      pogrodzone dzialki bez mozliwosci dotarcia "na skroty" do wisly, przystanku
      autobusowego, itp.) Nie wiem co sadzic tez o bezposrednim sasiedztwie szklarni,
      biura sprzedazy sadzonek i hali przeladunkowej oraz drogi dojazdu do niej pod
      oknami od strony poludniowej - nalezy chyba postarac sie sprawdzic uciazliwosc
      takiego sasiedztwa.
      • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 11.04.07, 23:29
        Czy masz jakies bardziej szczegolowe informacje na temat sąsiedztwa ???
        Czy jesteś pewny, że ruch samochodów ciężarowych odbywać się będzie pod oknami
        budynków a nie za domem jednorodzinnym sąsiadującym z osiedlem ??
      • bukowski27 okolica 12.04.07, 09:55
        rozejrzałem sie dokładnie po okolicy, odwiedziłem urzad dzielnicy wilanów i
        przejrzałem warunki zagospodarowania przestrzennego. sprawa wg mojej wiedzy
        wyglada tak:

1. wczesniej pisałem o tym, że czerniakowska bis to trasa szybkiego ruchu - jak
        juz tu wskazano;) pomyliłem sie. to ma być droga lokalna z 2 pasami w każda
        strone i ograniczeniem do 50km/h.urzednik porównał ja do Al. KEN na Ursynowie.
        odległośc 300-400 m. powinna byc wystarczająca, żeby hałas był nieodczyuwalny.
        mniej więcej wiosną 2008 ma być rozstrzyhgnięty przetarg na budowę
        czerniakowskiej bis. ok. 2010-2011 ma być gotowa do użytku.

2. południowa obwodnica warszawy bedzie w odległości ok. 1,5 km na południe od
        bruzdowej 102.

3. do wysokości skrzyżowania przyczółkowej i vogla będzie dochodziła od strony
        ursynowa płaskowicka bis.

generalnie moje zdanie na temat skomunikowania okolica jest bardzo pozytywne -
        odległości do nowych tras będa wystarczające, żeby nie było hałasu, a
        jednoczesnie zapewnią szybko komunikację.

zagospodarowanie okolicy - szklarnie i chłodnia na sąsiedniej działce mają
        zostac usuniete. pierwotnie były 3 szklarnie obecnie pozostała juz tylko 1. nie
        za bardzo wiem o jkaiej drodze dojazdowej od południowej strony mówisz - nie
        bedzie tam żadnej drogi od południa. ma byc tylko uliczka od północy, wzdłuż
        całego osiedla, ale to będzie ślepa uliczka. koniecznośc jej budowy wynika ze
        względów bezpieczeństwa - ma to byc droga pożarowa, czy dla karetki pogotowia,
        tak aby mozna było dojechac bezposrednio do bloków połozonych najblizej wiisły.

• Gość: Irek Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 06.05.07, 22:36
      Czesc, jestem zainteresowany ta inwestycja. Troche mnie dziwi, ze mimo
      zaawansowania robot stosunkowo niewiele mieszkan zostalo sprzedanych. Czy to
      przegrzanie koniunktury czy tez z ta inwestycja "cos jest nie tak"? A moze po
      prostu lokalizacja nie jest warta ceny ? bede wdzieczny za obiektywne (a
      wlasciwie subiektywne) opinie zainteresowanych i tych, ktorzy juz sie
      zdecydowali.
      • Gość: rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 07.05.07, 00:00
        Moim zdaniem inwestycja bardzo interesująca. Okolica przyszłościowa i w
        porównaniu z miasteczkiem wilanów ekskluzywna. W bezpośrednim sąsiedztwie
        istnieją osiedla domów jednorodzinnych oraz zabudowa wielorodzinna kameralna w
        wysokim standardzie. W pobliżu planowanych jest wiele kolejnych inwestycji
        mieszkaniowych i jak mi się wydaje ich ceny będą znacznie wyższe od omawianej.
        Odległości od planowanych dużych ulic bezpieczne (od Czerniakowskiej bis ok.
        500m, autostrada ok.1500m. Uważam, że głównym minusem okolicy jest słaba
        komunikacja miejska (tylko dwa autobusy) ale podobno ma się to zmienić. Jeśli
        chodzi o minusy samej inwestycji to uważam za nietrafiony pomysł dewelopera na
        sprzedaż mieszkań z tak dużymi ogródkami. Mając do wyboru w zbliżonej cenie
        mieszkanie 120 m2 z ogródkiem i segment lub dom jednorodzinny wybrałbym ten
        drugi. Ale to już problem dewelopera. Uważam, że mieszkania których niestety już
        kupić nie można (ok. 80m2 bez ogródków, w cenie ok. 8.000zł/m2) były idealnym
        produktem w tym miejscu. Jeśli ktoś zna inne minusy tej inwestycji prosimy o
        informacje na ten temat. Pozdrowienia.
      • bukowski27 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 07.05.07, 10:44
        tez byłem troche zdziwiony ceną (wydaje mi sie ze dosc niska w porównaniu z
        cenami na np. ursynowie) moim zdaniem ta okolica jest troche niedoszacowana.
        jeżeli mówi sie o mieszkaniach w wilanowie to mysli sie raczej o poteznych
        inwestycjach na polach wilanowskich. zawady sa troche z boku, ale wydaje mi sie
        ze za kilka lat bedzie to idealne miejsce - do zwartej, miejskeij
        infrastruktury miasteczka wilanów gdzie jak zakładam bedzie wszystko co w
        miejscu zamieszkanym przez 50 tys mieszkanców byc powinno (szkoły, sklepy,
        kino?) bedzie raptem 3-4 km. dzisiaj zawady to prawie wies, a dojezdzający tam
        1 autobus własciwie dyskwalifikuje to miejsce dla osób bez samochodu.
        • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:34
          Hej. Byłem na miejscu ok. tygodnia temu i okazuje się, że już prawie rozebrali
          ten barak z kominem u sąsiada. Cosik czuję w kościach, że zaraz za płotem może
          ruszyć kolejna budowa :)
          • bukowski27 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 08.05.07, 09:50
            czesc Rysiek,
            tak widziałem, że rozpoczeli juz likwidacje ostatniej szklarni i budynku
            gospodarczego (?). pewnie kiedys powstanie tam jakies mini osiedle, tak jak i
            po drugiej stronie gdzie działeczka stoi pusta, ale liczyłem sie z tym
            decydujac sie na kupno. tak czy inaczej wiem przynajmniej ze nie bedzie to nic
            wyzszego od naszych budynków.
            • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:06
              Hej!
              Czli obiektywnie należy wspomnieć, że kolejnym po słabej komunikacji miejsckiej
              minusem tej lokalizacji jest fakt, iż w najbliższych latach będą prawdopodobnie
              realizowane w sąsiedztwie inne budowy. Minus w postaci prowadzonych prac po ich
              zakończeniu przekształci się w plus gdyż z pewnością powstaną tam nowe, ładne
              kameralne budynki, których wysokość nie przekroczy 2 pięter a widok pola zmienią
              się kameralne osiedle.
              Dla zainteresowanych fotomapa :)
              wikimapia.org/#y=52171537&x=21114242&z=16&l=28&m=h&v=2Pozdrawiam.
        • Gość: gość Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:05
          Zdecydowanie Zawady to niedoszacowana cicha mieścina dla ceniących
          ciszę ,naturę i nie lubiących w korkach wracać do domu
    • georgusia Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 23.05.07, 16:00
      dzień dobry witam przyszłych sąsiadów! Jestem już po zawarciu aktu notarialnego
      z Pro - Urbą. Muszę przyznać, że ta firma bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła
      jeżeli chodzi o elastyczne podejście do klienta i negocjowanie umowy.
      Z najnowszych newsów: prawdopodobnie termin oddania budynków nie zostanie
      dotrzymany z uwagi na konieczność dodatkowego palowania pod dwoma budynkami
      (zbyt grząski grunt). Pełnomocnik zarządu twierdzi, że może być obsuwa do około
      2 miesięcy. Ponadto mówił mi, że na działce leżącej na południe też będą
      budowane tego typu domy, wszelkie budynki gospodarcze podobno zostały już
      rozebrane.
      Sąsiedzi, a w którym budynku kupiliście mieszkania? Ja w C.

Pozdr
      • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 24.05.07, 01:06
        Elastyczna to i owszem....ale nie w temacie ceny :)
        Przynajmniej w moim przypadku :)

A nie wiesz, czy te nowe zabudowania na południe to też pro-urba będzie budowała ???

Pozdrowienia :)
        • Gość: progress Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 11:31
          Niestety inwestycje z południowej strony będą kontynuowane przez innego
          developera, a szkoda, bo Pro Urba buduje z dobrych materiałów i stawia jakość
          na pierwszym miejscu, ale budynki będą w tym samym stylu.
          • Gość: Józek Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:41
            Czy już mają pozwolenie na budowę ???
            Czy przypadkiem nie jest tak, że deweloper opóźnia aby to on był stroną
            postepowania w udzielanym pozwoleniu na budowę w bezpośrednim sąsiedztwie a nie
            mieszkańcy wznoszonych budynków przy bruzdowej 102 ?? Jeśli to przypuszczenie by
            się sprawdziło i uniemożliwiło przyszłym mieszkańcom pilnowania swoich interesów
            byłaby to czarna plama na opinii o pro-urba.
          • bukowski27 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 24.05.07, 15:14
            Gość portalu: progress napisał(a):

> Niestety inwestycje z południowej strony będą kontynuowane przez innego
            > developera, a szkoda, bo Pro Urba buduje z dobrych materiałów i stawia jakość
            > na pierwszym miejscu, ale budynki będą w tym samym stylu.

Przez innego developera, ale projekt zostanie przygotowany prawdopodobnie przez
            tych samych architektów, więc może bedzie spójne architektonicznie.
            • Gość: PRO URBA Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 12:20
              Witam Państwa,
              Ponieważ zauważyłem w Państwa postach kilka wątpliwości, postaram się je w
              imieniu firmy PRO URBA wyjasnić:
              1. Możliwe opóźnienie w zakończeniu inwestycji spowodowane jest niestabilnymi
              warunkami gruntowymi, na jakie napotkaliśmy pod dwoma budynkami. Zmusiło nas to
              do wykonania palowania pod fundamentami, a to w połączeniu z koniecznością
              przygotowania dokumentacji technicznej w tym zakresie faktycznie może wydłużyć
              termin realizacji budowy. Obecnie jesteśmy w fazie dopracowywania harmonogramu
              prac uwzględniającego wykonane prace dodatkowe. Spodziewam się, że opóźnienie
              wynikłe z zaistniałej sytuacji nie będzie dłuższe niż 2 miesiące, oczywiście
              staramy się tak doprecyzować harmonogram, aby było ono możliwie najkrótsze.
              Wszystkich naszych Klientów poinformujemy pisemnie o planowanym terminie
              zakończenia realizacji z uwzględnieniem zaistniałych zamian.
              2. Co do planowanej ulicy Czerniakowskiej Bis, moim zdaniem może ona tylko
              pozytywnie wpłynąć na skomunikowanie naszego osiedla z centrum miasta, ponieważ
              dojeżdżający nie będą stali w korkach, jakie mogą w perspektywie czsu napotkać
              mieszkańcy Miasteczka Wilanów. Odległość naszej inwestycji od ulicy oraz fakt,
              że prawdopodobnie w przyszłości również i działka pomiędzy naszą inwestycją a
              planowaną ulicą zostanie zabudowana (plan zagospodarowania przestrzennego
              przewiduje tam zabudowę mieszkaniową o takich samych parametrach jak w naszym
              osiedlu) sprawią, że trudno będzie mówić o jakiejkolwiek uciążliwości
              planowanej ulicy.
              3. Na sąsiedniej działce jak widać powoli znikają zabudowania szklarni,
              niebawem ma zniknąć również i budynek magazynu sadzonek roślinnych i
              prawdopodobnie na jesieni ruszy budowa inwestycji. Mam nadzieję, że niedługo
              będziemy mogli zapoznać się ze szczegółowymi planami sąsiedniego osiedla,
              którego projekt prawdobodobnie będzie realizowany przez to samo biuro
              architektoniczne, które zaprojektowało nasze osiedle. W żadnym razie nie jest
              naszą intencją protestowanie przeciw budowie sąsiednich inwestycji, jeśli tylko
              będą one zgodne z obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego. Chcemy,
              aby okolice naszego osiedla rozwijały się podnosząc jego wartość i
              atrakcyjność. A że oznacza to powstanie konkurencji za płotem? No cóż, mamy
              nadzieję, że proponowana przez nas wysoka jakość i atrakcyjność naszego
              projektu obronią się same.
              4. W postach pojawił się wątek poziomu cen i powolnej sprzedaży mieszkań. Od
              początku zakładaliśmy, że nasza inwestycja ze względu na jej lokalizację i
              metraże mieszkań będzie inwestycją przeznaczoną dla klientów, którzy chcą na
              naszym osiedlu mieszkać, a nie spekulować mieszkaniami. Oczywiście, najszybciej
              sprzedają się małe mieszkania w centrum miasta, a nasza inwestycja idzie
              trochę "pod prąd", oferując duże mieszkania oddalone od centrum. To właśnie
              naszym zdaniem są atuty tej lokalizacji i naszego projektu. Oferujemy wygodne i
              przestronne mieszkania w spokojnej, atrakcyjnej dzielnicy, która mimo tego, że
              jest nieco na uboczu, jest doskonale skomunikowana z centrum miasta, a w
              porównaniu z gigantycznymi wilanowskimi inwestycjami jest bardzo kameralna i
              przytulna. A że sprzedaje się wolniej? Może to jest również jakiś symptom
              świadczący o charakterze popytu na mieszkania w Warszawie? Natychmiast
              sprzedają się małe mieszkania w centrum, kupowane w pośpiechu i bez
              zastanowienia, bo przecież łatwo i szybko można je odsprzedać, a te, w których
              kupujący będą mieszkać, dłużej czekają na swoich nabywców. Porównanie
              strzeżonego, ogrodzonego osiedla z dużymi mieszkaniami i ogródkami do segmentów
              jest jak najbardziej zasadne. I każdy kupujący będzie się kierował przy wyborze
              innymi przesłankami. Zapewne wielu wybierze segment, ale inni, ze względu na
              wygodę i święty spokój zdecydują się na mieszkanie z ogródkiem. Na tym przecież
              polega wolny rynek i swoboda konkurencji w kształtowaniu swoich produktów.

Jesteśmy do Państwa dyspozycji w przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących
              naszej firmy lub inwestycji, zarówno na forum internetowym, jak i bezpośrednio
              w naszym biurze.

pozdrawiam

Jacek Putaj

• Gość: Rychu Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 29.05.07, 23:51
                Nic dodać nic ująć...troszkę tu poplotkowaliśmy, czasem puszczając wodze
                wyobraźni i reakcja Pro_urba natychmiastowa :) Aż miło :)
                Po wyczerpujących informacjach chciałem tylko prosić żeby Pro-Urba zadbała aby
                okna budynków, które powstaną od południa odsunąć możliwie daleko (zgodnie z
                przepisami prawa bez jakiś niepotrzebnych protestów) od naszych okien :)
                W eter chciałem też rzucić jeszcze jednen pomysł - a może by tak sąsiedni
                inwestor zrobil plac zabaw w takim miejscu aby móc go połączyć z naszym :) Może
                i jakieś małe boisko trawiaste by się wtedy zmieściło :) Przyznam, że jestem
                przeciwnikiem grodzenia się w środku miasta a to by nas troszkę otworzyło. Co na
                to sąsiedzi ???
                Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze szybkie postępy na budowie.

• Gość: kajkai Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.broadband.pl 31.07.07, 16:50
          a u nam i rabat dali :)
          Bede mieszkac w 1 bloku przy wjezdzie :)
      • bukowski27 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 24.05.07, 15:12
        czesc. no to bedziemy sąsiadami w C:)
        • Gość: też może sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 11:24
          Czytałem różne opinie na tym i innych forach. Wiele z nich to po prostu
          przypuszczenia i gdybania. Ja zrobiłem inaczej: spotkałem się z sąsiadem od
          strony południowej. Zapytałem wprost o jego plany. Co z tego wynika? Oto moja
          opinia - zakładając, że dowiedziałem się prawdy (a wrażenie ze spotkania b.
          pozytywne): Pro Urba przysunęła się maksymalnie do południowej granicy ze
          względu na bardzo wąską swoją działkę. Zachowany jest minimalny odstęp od
          granicy. Nie ma szans na odsunięcie okien (jak ktoś tu proponował). Ruch
          ciężarowy na jego działce odbywa się niestety od naszej strony. I tu jeżdżą
          ciężkie TIRy. To nie jest ulica, ale jego droga wewnętrzna. Niestety, to po
          drugiej stronie ogrodzenia i chyba nie powalczymy. Całe szczęście, że nie jeździ
          ich dużo (kilkanaście w roku). Nie ma żadnego porozumienia pomiędzy Pro Urbą a
          nim w sprawie przeniesienia magazynu. Podobno prezes Pro Urby nie podjął tematu
          licząc, że on sam to zrobi. Z informacji wynika, że jest to jedna z największych
          firm w Polsce handlujących cebulami kwiatowymi (od 1992r). Z moich ustaleń z
          internetu wynika, że mają oddziały w Holandii i na Ukrainie. Trudno zgadnąć co
          będzie dalej a sąsiad był pod tym względem dość tajemniczy. Niestety, chodząc po
          jego działce słyszałem agregaty chłodni. Hałasują! a do najbliższych okien ok.
          8-9 metrów. Działka jego jest podzielona (potwierdził) ale podobno brakuje planu
          zagospodarowania wschodniej części pod jakąś linią (?)i do tego czasu wszystkie
          plany są wstrzymane. Podobno jest (był?) problem z wodą. W wodociągu była
          oligoceńska (!!!) a teraz od lipca ma być miejska. Jak mieszkańcy podlewali
          latem ogródki, wody nie było po kilka godzin. Jego opinie o realizacji
          inwestycji przez Pro Urbę są bardzo pozytywne. Prace wykonywane są szybko i
          sprawnie. O materiałach nie rozmawialiśmy. To pojęcie względne. Ale moją uwagę
          zwrócił fakt, że jest bardzo dużo żelbetu w konstrukcji budynków a mało cegły.
          Będzie ciężko wywiercić w ścianie otwór na kołek. Ciekawe też, jaka będzie
          izolacja (parter i I piętro - oby nie hiszpańska, bo zamarzniemy). Podsumowując,
          mnie się podobało i po spotkaniu chyba zdecyduję się na dalsze rozmowy z tym
          developerem. Może więc będziemy sąsiadami...?
    • Gość: greta Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 10.06.07, 10:08
      Też zainteresowałam się wstępnie tą inwestycją. Ale czy tam nie ma zagrożenia
      powodzią ? Czy ktoś to sprawdzał ? Może jeszcze nigdy nie wylało ale czy nie
      jest to teren zalewowy w pierqwszej kolejności jeśli do powodzi dojdzie ?
      Ciekawa jestem co myślicie na ten temat.
      • Gość: Rychu Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 10.06.07, 15:39
        Moim zdaniem ten teren nie może zostać zalany w tak prosty sposób. Zauważ, że w
        pobliżu jest elektrociepłownia siekirki a także duża oczyszczalnia ścieków. Wg
        mnie są to obiekty strategiczne i nikt nie dopuści w tym miejscu zalania.
        Pozdrowienia.
      • Gość: też może sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.centertel.pl 18.06.07, 14:25
        Teren jest opisany w planie zagospodarowania jako zalewowy. W dzielnicy o tym
        informują i nie jest to tajemnica. Dowiedziałem się, że w lipcu 1997 roku (fala
        powodziowa na Wiśle), poziom wody był 50 cm poniżej wysokości wałów. Było
        blisko... ale nie wylało. Też uważam, że władze nie pozwolą zalać ciepłowni,
        oczyszczalni a co najważniejsze - wysypiska popiołów z ciepłowni (parę milionów
        ton leży ok. 1 km od osiedla Pro-Urby)bo to by "zabetonowało" cały teren i Wisłę
        aż do Torunia. Inne pytanie: czy teraz, kiedy stoją już budynki na działce, nie
        wydaje się Wam, że są bardzo blisko siebie? Jak kichniesz na balkonie, to
        oplujesz okna sąsiadowi w drugim budynku. To trochę jak Pekin... A jeszcze jak
        osiedle będzie ogrodzone, to klatka w ZOO będzie większa. Co o tym myślicie?
        • Gość: greta Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 22.06.07, 19:25
          Uwazam, ze to bardzo duzy minus lokalizacji a twierdzenie, ze "wladze nie
          pozwola zalac cieplowni" brzmi nieco jak z Misia. Co zrobilyby wladze w 1997
          gdyby poziom wody byl o te 50 cm wyzszy ? Co najwyzej przerwalyby wal wczesniej
          aby zalac mieszkania a nie obiekty strategiczne. A dzisiejsze to pewnie
          poszlyby dac na msze jedynie.
          Co do odleglosci to faktycznie, nie ma sie czym pochwalic choc przy 2
          kondygnacjach jest to akceptowalne moim zdaniem.
          • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 24.06.07, 13:43
            Hej! Owszem....co do "przerwania wału wcześniej" to masz oczywiście rację...ale
            to nie stwarza zagrożenia dla tej lokalizacji bo wcześniejsze przerwanie wału ma
            sens gdy robi się to 100 km przed obiektem chronionym a nie 500m :))

Byłem wczoraj na Bruzdowej. Już widać deskowania ścian budynków środkowych a
            pracownicy zasuwają nawet w sobotę :) Mam nadzieję, że uda się nadgonić to
            niewielkie opóźnienie.
          • Gość: gość Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 01:10
            Jezdziłem tam rowerkiem , fajna cicha miescina a osiedle sympatyczne też .
    • Gość: może sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 02.07.07, 22:23
      Witam, rozważam zakup mieszkania na tym osiedlu. Na budowie dowiedziałem się,
      że przy kopaniu wykopu pod środkowe budynki były duże problemy z wybijaniem
      wody pod ciśnieniem (zapewne o tym mówi developer wspominając o niestabilnym
      gruncie). Czy jest tu może ktoś, kto potrafi ocenić ewentualne zagrożenie dla
      powstałych na takim gruncie budynków ?
      Druga kwstia to zagospodarowanie działki od strony południowej. Czy ktoś zna
      jakieś konkrety ? Np. odległość nowego osiedla od okien Pro-Urby lub ew. jaka
      jest minimalna odległość określona prawem budowlanym ? Również spotkałem się
      z "południowym sąsiadem" i również nic konkretnego nt. budowy osiedla na tym
      terenie nie usłyszałem. Wręcz żadnych zapowiedzi takiej budowy.
      A propos, jakich czynszów się spodziewacie do czasu przekazania zarządzania
      wspólnocie ? :)
      • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 03.07.07, 00:01
        Cześć! To może zostaniemy sąsiadami :) Ja się już zdecydowałem.

- "Problem z wybijaniem wody pod ciśnieniem" - w 90% inwestycji poziom wody
        gruntowej jest powyżej poziomu posadowienia budynku, więc to żaden problem.
        Podstawowa wiedza inżynieryjna i dostępne materiały pozwalają bez problemu
        sprostać wyzwaniu a nam pozostaje trzymać kciuki, że robotnicy wykonają izolację
        przeciwwodną "z sercem". Niestabilny grunt to zapewne warstwy gruntu nienośnego.
        Zazwyczaj w starorzeczach i miejscach zalewowych występują warstwy torfów i
        innych gruntów organicznych nie nadających się do posadowienia budynku. Tutaj
        ponownie przeciętny inżynier da sobie radę usuwając część gruntu i posadawiając
        budynki na palach (max. jedna strona A4 obliczeń :).

- Na temat zagospodarowania działki od strony południowej zapewne możesz
        rozmawiać w Pro-urba. Jeśli tylko sąsiad rozpoczął starania o pozwolenie na
        budowę to Pro-urba jest o tym informowana jako strona postępowania i zapewne ma
        możliwość wglądu w przedstawiony przez sąsiada projekt zagospodarowania jego
        działki. Odległości między budynkami określa rozporządzenie ministra
        infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki
        i ich usytuowanie. W naszym przypadku nie będziemy mieli przyjemności z
        minimalnymi odległościami gdyż decydujące będzie zacienianie i spodziewam się,
        że odległość ta wyniesie 15-20m.

- Spodziewam się czynszów na poziomie rynkowym, który pozwoli Wspólnocie zbierać
        pieniążki na prawidłową eksploatację budynków.

Którym lokalem się interesujesz ???

Pozdrowienia!

• Gość: może sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 03.07.07, 20:52
          Dziękuje za infromacje - logiczne i przekonywujące! Interesuję się budynkiem D
          lub G. Co do planow sąsiada to Pro-Urba nic nie mówi. Wniosek najprostrzy, to
          planów nie ma, wniosek spiskowy: są ale ... lepiej się nimi nie dzielić z
          potencjalnymi klientami.
          Czynszów w ramach wspólnoty się tak bardzo nie obawiam bo zawsze można zmienić
          zarząd, pytanie raczej o czynsz do momentu przekazania zarządzania wspólnocie.
          Tu jednak chyba trudno o spekulacje. Pozdrawiam.
          • Gość: Wszystkowiedzący Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:49
            BRAWO! Nareszcie zdrowo myślący forumowicz. Trafiłeś w dziesiątkę. Plany u
            sąsiada są i już wkrótce rozpoczyna się tam inwestycja (prawdopodobnie jeszcze w
            tym roku). Projekt "bije na głowę" obecnie realizowane i dlatego jest
            utrzymywany w tajemnicy. Developerem ma być polska firma z dużym doświadczeniem
            (ma się czym pochwalić - ale niech to będzie jeszcze tajemnicą). Odsunięcie
            budynków o 15-20 m jest nierealne, nie będzie więcej niż 8-10 m. To i tak
            więcej, niż między budynkami w osiedlu Pro-Urby. Zastanawiacie się skąd to
            wszystko wiem? Trzeba pracować tam, gdzie ja...
            • Gość: zarada Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:49
              jakie są teraz ceny ??
            • Gość: nicniewiedzący Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.eranet.pl 09.07.07, 22:31
              "Trzeba pracować tam, gdzie ja..."

tzn. gdzie? w CBA?
              pro-urba nie robi żadnej tajemnicy z sąsiedniej inwestycji. wg informacji u
              nich uzyskanych projekt ma ruszyc jesienią.
            • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 10.07.07, 00:25
              "Developerem ma być polska firma z dużym doświadczeniem"
              JWConstruction ??? Bruzdowa tower ??? :)

Odległość minimalna na osiedlu Pro-Urba to około 15m.

Niech zgadnę gdzie pracujesz....czyżby w sevre jako wzór metra ??? :)))
            • Gość: może sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 15.07.07, 21:42
              Cóż, Pro-urba nie robi tajemnicy z sąsiedniej inwestycji ale też nie udziela
              żadnych konkretnych informacji, choć pewnie wielu słyszało, że plan sąsiedniego
              osiedla przygotowuje ta sama grupa architektów. Byłem dzisiaj, w ciche
              niedzielne popołudnie na budowie i nawet z Bruzdowej słychać szum generatorów
              chłodni - jeśli nie zniknie, trudno będzie przekonać chętnych do zamieszkania
              na tym osiedlu.
              • Gość: poszukiwacz Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:13
                Ja też szukam mieszkania. Przypadkiem znalazłem to forum i bardzo mnie
                zaciekawiło. Pojechałem na Bruzdową. Trudno znaleźć, ale może to i dobrze.
                Osiedle zapowiada się ładnie, ale bardzo gęsto. Nie lubię tłoku i zgadzam się z
                opinią, że to trochę jak Pekin. Rzeczywiście, agregaty słychać. Chyba nie dla
                mnie. Czy można jakoś wpłynąć na Pro-Urbę, aby spowodowała likwidację tego
                budynku. Chętnie bym tu zamieszkał, ale boję się hałasu. Obietnice, że sąsiad
                sam ją może zdemontuje są jakby wyssane z palca. Może, ale kiedy?
                • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 18.07.07, 01:42
                  Ciezko mi sobie wyobrazic inwestycje na sasiedniej dzialce bez zburzenia chlodni
                  :)) Na zdrowy rozum dni chlodni sa policzone i na 90% nie doczeka ona pierwszych
                  mieszkancow osiedla pro-urba.
                  • Gość: Wszystkowiedzący Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 11:08
                    Ech Rysiu! Skoro tak doskonale wszystko wiesz, to powiedz (policz), jak się ma
                    gęstość zabudowy w Pro-Urbie do obowiązującej w planie zagospodarowania tego
                    terenu maksymalnej powierzchni zabudowy działki. Plan przewiduje nie więcej niż
                    30% pod zabudowę i nie mniej niż 60% powierzchni biologicznie czynnej. Bardzo
                    chciałbym zobaczyć 70% niezabudowanej działki Pro-Urby. Potrzebny Ci wzorzec
                    metra czy raczej korepetycje z procentów?
                    • Gość: jaśmin Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: 57.66.193.* 25.07.07, 17:06
                      Z tego co widzę na Zawadach to większość developerów tan plan olewa: "30% pod
                      zabudowę i nie mniej niż 60% powierzchni biologicznie czynnej"..
                      • Gość: Arftur Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 17:50
                        Słyszałem że latem jest cała plaga komarów ponoc prawdziwy koszmar i
                        ludzie w okna zakładają siatki i śpią pod moskitierami ale na dworze
                        i tak kąsaja wszystkich .....
                        • Gość: . bzdury pleciesz... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.06.09, 23:19
                          np meszek na Zawadach jest mniej niż w Wedlu na Starym Wilanowie, podobnie z
                          komarami. Chu..jnia z ProUrbą to brak wody, a nie komary.
                    • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 28.07.07, 09:59
                      Odnosząc się do Twojego postu to nie ja "doskonale wszystko wiem". Dotychczas
                      tylko Ty się tu wymądrzasz i wypisujesz jakieś ogólniki powtarzając, że jesteś
                      posiadaczem "wiedzy tajemnej". Widzę, że jedynym celem Twoich postów jest
                      odstraszenie potencjalnych klientów pro-urba (czyt. napędzenie klientów
                      sąsiedniej konkurencji). Zastanawiam się czy to jedyny prawdziwy cel Twoich
                      wypowiedzi, które nie wnoszą w dyskusję żadnych konkretów a jedynie jątrzą.

Odnosząc się do Twojego postu muszę Ci wyjaśnić, że do obliczenia odległości
                      między budynkami pro-urba nie potrzeba wychodzić z zapisów planistycznych o
                      maksymalnej powierzchni zabudowy i innych narzuconych tam parametrach. Znacznie
                      łatwiej spojrzeć w projekt zagospodarowania działki będący częścią pozwolenia na
                      budowę tego osiedla :) Jak już zadasz sobie trud żeby spojrzeć w ten dokument to
                      z pewnością zauważysz tam skalę rysunku i podziałkę. Z jej pomocą uda Ci się
                      dość precyzyjnie określić odległość między budynkami. Jak już dokonasz tej
                      trudnej pracy to daj znać. Mi wyszło 15 m :)
                      Trzymaj się ciepło a na naszym forum pisz tylko konkrety.
                      • Gość: kasik Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.broadband.pl 31.07.07, 16:57
                        dokladnie.
                        Niech idzie sadzić drzewka konkurencji i procenty wyrabiać :)
                        • Gość: Marta Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 19:48
                          co mam zrobić , mam problem z bruzdą?
                          • Gość: małorolny Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:42
                            Tylko skultywować, zaorać, zabronować i wbić kołek. Im grubszy i głębiej, tym
                            lepiej. Chłopy do roboty
                      • Gość: Wszystkowiedzący Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:39
                        Witaj. Wyszło Ci 15 m powiadasz...! Super. Odległość od budynku nr 5 do ściany
                        budynku u sąsiada... Dobrze mierzysz! Ta chłodnia stoi tam od ok. 14 lat
                        (sprawdź w rejestrze). Może Pro-Urba tego nie zauważyła, bo na wizualizacji
                        wyrysowano piękny basen. Urzędnikowi wydającemu pozwolenie na budowę coś pewnie
                        przysłoniło widok... Ale co? Sąsiadowi też, skoro nie oprotestował. Mierz dalej,
                        a zobaczysz, że bez trawy na dachach budynków byłaby betonowa pustynia. Ale
                        wystarczy. Byłem ciekaw, jakie reakcje wywoła moja opinia o jednym z niewielu
                        myślących forumowiczów. Teraz idę sadzić drzewka, ale nie na osiedlu Pro-Urby.
                        Tam nawet krzaczek się nie zmieści, nie wspominając o drzewku dla srających piesków.
                        PS. Zwalniam Cię od odpowiedzi na ten post. Ja już na tę stronę nie wchodzę,
                        więc i tak nie przeczytam. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów i zadowolenia z
                        ciepłego mieszkania (8 cm styropianu - jak w Hiszpanii).
                        • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 06.08.07, 22:09
                          Bylo nam niezwykle milo. Pa.
                        • Gość: kajkai Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: 195.8.217.* 08.08.07, 17:21
                          a nam sie podoba :D
                          • Gość: gość Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 14.08.07, 22:25
                            Dlaczego na tym wątku piszą sami frustraci i pochlebcy ale niewielu,
                            którzy mieszkania kupili - czyżby kupującymi byli Hiszpanie ??
                            ciekawe kto zapłaci za czynsz :)
                            • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.connecta.pl 14.08.07, 22:33
                              Ueeee....nie jesteś do końca precyzyjny - pochlebcy to Ci co kupili :)
                              Pozdrawiam.
                              Rysio - przyszły mieszkaniec Bruzdowej 102
                              • Gość: gość Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 17.08.07, 01:46
                                A gdzie reszta mieszkańców ???
                                • kajkai Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba 21.08.07, 12:26
                                  tu...

pierwszy blok od wjazdu- ostatnie pientro :)
                                  • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 22.08.07, 22:06
                                    Witaj sąsiedzie. Trzymam kciuki aby udało się Wam ułożyć dobą izolację
                                    akustyczną pod podłogę ;)
                                    Pozdrowienia!!!
                                    • Gość: gość Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 27.08.07, 23:52
                                      Witam,
                                      już tylko godziny dzielą mnie od podpisania umowy z P.-U.
                                      Powiedzcie mi proszę czy Czerniakowska BIS to będiz e rozbudowany
                                      Wała Zawadowski czy będzie to ulica za torami a być może za wałem??
                                      Dziękuje za odpowiedź

pozdrawiam
                                      Andrzej
                                      • Gość: Rysio Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 28.08.07, 08:21
                                        Na rysunku planu miejscowego widać, że zamiast ulicy Wał Zawadowski jest
                                        Czerniakowska bis....czyli przed torami.
                                        Przy czym najbliższy budynek P-U będzie oddalony od tej ulicy ok. 250m, wg moich
                                        przybliżonych pomiarów. Pozdrowienia i sprawnej transakcji. Daj znać jak poszło.
                                        • Gość: gostek Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:49
                                          Rysiu. Jeśli mierzysz jak w poprzednich postach, to nie wiadomo czy 250 m to
                                          mało czy dużo... A wiesz coś o ulicy tuż za osiedlem (KUL5)?
                                          • bukowski27 odległość od czerniakowskiej bis 28.08.07, 11:22
                                            czerniakowska bis bedzie przed wałem. odległośc od bruzdowej do
                                            czerniakowskiej bis to ok. 350-400 m, więc Rysiek ma racje, że od
                                            ostatnich budynków do czerniakowskiej bedzie ok. 200-250 m. czy to
                                            bedzie hałas uciazliwy?

o jakiej ulicy za osiedlem mówisz? z tego co mi wiadomo nie bedzie
                                            tam zadnej ulicy, poza slepą uliczką wzdłuż osiedla.
                                            • Gość: Rysio Re: odległość od czerniakowskiej bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 12:46
                                              Tak...mierze tak samo dokładnie i obiektywnie jak w poprzednich postach.

bukowski27 - On mówi o ulicy równoległej do czerniakowskiej bis i planowanej
                                              pomiędzy bruzdową a czerniakowską bis właśnie. Wiem, że będzie to ulica lokalna
                                              tej samej klasy co bruzdowa :)
                                              • Gość: Rysio gostek - odległość od czerniakowskiej bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 13:17
                                                Gostek.... Ty chyba pytasz nie o "KUL5" a o 11KUL. I właśnie do 11KUL odnosi się
                                                moja wcześniejsza odpowiedź.
                                                Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów :))

• Gość: poszukiwacz Nie zdecydowałem się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 19:31
                                        Byłem, zobaczyłem, nie kupiłem. Miejsce owszem i fajne, spokojne. Prace
                                        zaawansowane. Budynki wyglądają dobrze, ale ta gęstość! Do tej pory mieszkałem w
                                        bloku "mrówkowcu z wielkiej płyty" bo tylko w takim rodzice mogli dostać
                                        mieszkanie i mam dość sąsiadów, którzy zaglądają w okna, słyszą co się mówi,
                                        tupią itp. Zero prywatności. Szukam czegoś choć trochę innego. Z deszczu pod
                                        rynnę to nie dla mnie. Chociaż oferta PU jest najniższa w całym rejonie średnio
                                        o 2000 za m2, to jednak nie. Pozdrawiam wszystkich prourbowiczów.
                      • kivorek ty dla dewelopera pracujesz? 19.02.08, 23:57
                    • Gość: arbuz Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 03.01.09, 00:42
                      podbijam
    • Gość: sąsiad E6 Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 30.08.07, 22:37
      Witam,
      na część mieszkania potrzebuję wziąć kredyt. Napewno ktoś z sąsiadów
      brał kredyt. Czy możecie mi coś polecić. Wg. doradców
      najkorzystniejszą ofertę ma GE Money Bank oraz Millenium....

Dzięki za pomoc
      pozdrawiam
      Sąsiad
      • Gość: sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 30.08.07, 22:45
        Witam,
        Sąsiedzi co sądzicie na temat zapisu w umowie z Pro Urba o
        konieczności wieczystego użyczenia drogi dla "dalszych użytkowników
        i mieszkańców". Oznaczać to może, że w przyszłości przez nasze
        osiedle jeździć moga mieszkańcy domów lub osiedli usytuowanych, badź
        powstałych w przyszłości na południe od Bruzdowej 102 - to jest
        chyba działka 15 ?
        czy ktoś poruszyl tą kwestię w P-U ?

pozdrawiam
        sąsiad
        • Gość: Stasiek Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 11:44
          Pro Urba kupiła połowę działki od poprzedniego właściciela. Jemu została część o
          tej samej powierzchni, ale pomiędzy domami PU a wałem wiślanym. Zapewnił on
          sobie (wpis do KW) dostęp do ul. Bruzdowej (chodzi głównie o media) przez
          działkę PU. Nie sądzę, aby korzystał z drogi (gdzie ta droga w osiedlu?), ale
          media z pewnością (woda, gaz, ścieki itp). Wpis do KW jest po prostu przenoszony
          na kolejnych współwłaścicieli, aby wiedzieli i nie protestowali. Nie chcesz się
          na to zgodzić? kup mieszkanie gdzie indziej. Nie ma alternatywy ani dyskusji.
          • Gość: sąsiad Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 01.09.07, 12:08
            Nie unoś się tak "Stasiek", bo zachowujesz się jak ktoś kto ma te
            same obawy, a kupił już mieszkanie lub jest pracownikiem P-U:)
            Nie chodzi mi o sianie "fermentu" na tym forum, a raczej na poznaniu
            Waszej opinii. W umowie jest jasno napisane że kwestia dotyczy także
            drogi, co potwierdzono mi w P-U. Jestem zdecydowany na zakup
            mieszkania na Bruzdowej, ale nie do końca wyobrażam sobie przejazd
            dodatkowych 122 samochodów każdego dnia przez drogę pod oknami...

pozdrawiam
            Sąsiad
            • lewar121 Komunikacja w planie miejscowym 01.09.07, 12:29
              Panowie....zebyscie nie musieli domyslac sie jak bedzie wygladal uklad
              komunikacyjny w rejonie osiedla P-U proponuje zobaczyc rysunek planu miejscowego
              pod adresem: fotoforum.gazeta.pl/72,2,864,68360528.html

Jak widac na rysunku beda przynajmniej 3 drogi, ktorymi mieszkancy sasiadujacej
              dzialki beda mogli dojechac do ul. Bruzdowej.
              Pozdrawiam.
              • Gość: sąsiad Re: Komunikacja w planie miejscowym IP: *.chello.pl 03.09.07, 12:37
                Dzięki wielkie. To dopiero konkretna odpowiedź .... :)

pozdrawiam
                sąsiad
              • Gość: Stasiek Re: Komunikacja w planie miejscowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:37
                Dobre foto z mapki. Potwierdza ona moje uwagi. Nie ma drogi wewnątrz osiedla PU.
                Jeśli masz jeszcze wątpliwości, przyjedź na Bruzdową i sprawdź, gdzie ta droga
                miałaby być. Nie ma obawy o przejazd "obcych" pod oknami, ale: ulica 28KU na
                którą PU wydzieliła pas ok. 4 m szerokości (plus tyle samo od sąsiada obok)
                będzie jednym z głównych łączników pomiędzy Bruzdową a drogą 11 KUL. Zakładając,
                że na działkach po drugiej stronie 11KUL powstaną też domy, ruch będzie.
                Ciekawe, że póki co droga 26KU jest zamknięta (wewnętrzna?). Dlatego sprawa
                służebności z pewnością dotyczy mediów. I jeszcze deser: ta mapka za chwilę
                będzie nieaktualna, gdyż jest sporządzany nowy plan zagospodarowania osiedla
                Zaściankowa Wschód. Ma być gotowy w 2008 roku. Na razie nie wiadomo co i jak
                zmieni (chodzi głównie o pas widoczny na mapie w kolorze fioletowym - linia 400
                KV i Czerniakowska Bis)oraz kilka działek oznaczonych RP (rolne). Co więcej? ja
                nie wiem, może ktoś coś wie?
                • Gość: Rysiek Stachu...zerknij na mape raz jeszcze :) IP: *.aster.pl 06.09.07, 21:07
                  Stachu...zerknij na mape raz jeszcze :)
                  28KUL jak słusznie zauważyłeś będzie jednym z łączników (tu dodam - czterech
                  łączników) i nie głównym, bo głównymi będzie ul. Jara i Zaściankowa :) O czym my
                  tu zresztą mówimy....przecież to lokalne ulice i w godzinach szczytu przejeżdża
                  nimi pewnie z 30 samochodów na godzinę :))
                  • Gość: tumieszkam Re: Stachu...zerknij na mape raz jeszcze :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 21:47
                    A ja mieszkam już przy Bruzdowej od dwóch lat i mogę potwierdzić, że dzisiaj
                    jeździ nią średnio ok. 100 samochodów na godzinę. Aż boję się pomyśleć co będzie
                    jak sprowadzą się mieszkańcy do Waszego osiedla i innych planowanych. Już dziś
                    pomiędzy 7,30 a 8,30 trudno wyjechać z Vogla na Przyczółkową! I to pomimo
                    świateł. Co będzie jutro? Dojdzie ruch z Miasteczka Wilanów, osiedli przy
                    jeziorku w Powsinku, reszty Zawad... Vogla jest głównym ciągiem komunikacyjnym.
                    Drugiego nie zdradzę (sprytni sami znajdą i się też zakorkuje). Ale miło mieć
                    sąsiadów. pozdrawiam.
                    • Gość: gość Re: Stachu...zerknij na mape raz jeszcze :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 00:16
                      100 aut na godz.czyli co jakieś 40 sek.samochód jedzie - to jakieś
                      luksusowe miejsce pod tym względem.
                      • Gość: Rysio Re: Stachu...zerknij na mape raz jeszcze :) IP: *.net.aster.pl 15.09.07, 09:48
                        Troszkę przesadziłeś z tym ruchem na Bruzdowej ale i tak 1 samochód na 40 sekund
                        to znikome natężenie ruchu. Na naszym kameralnym osiedlu będzie tylko ok. 60
                        lokali, więc mieszkańcy musieliby chyba nie pracować tylko całymi dniami jeździć
                        po Bruzdowej aby zwiększenie natężenia ruchu było zauważalne :))
                        Byłem ostatnio na budowie. Praca wre. Na bardziej zaawansowanych budynkach widać
                        już płyty elewacyjne. Jeszcze kilka tygodni i zobaczymy jak się mają
                        wizualizacje do rzeczywistości :))
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: Rychu Zapytaj ProUrbę o basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 18:50
                          Jest taki ładny na wizualizacji. I te drzewa w otoczeniu domów. Uliczki
                          osiedlowe z ławeczkami. I ta przestrzeń...
                          • Gość: Rysio Re: Zapytaj ProUrbę o basen IP: 212.76.38.* 17.09.07, 22:58
                            A sam nie możesz spytać?
                            Jeśli się wstydzisz to nie ma sprawy....o coś jeszcze mam spytać w Twoim imieniu?
                    • Gość: ccc a, to ty nie potrafisz jeździć i blokujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:27
                      wyjazd na Przyczółkową każdego ranka!!! To ty jesteś tą sierotą nie umiejącą
                      włączyć się do ruchu, za którą muszę stać moim czarnym GLem
                • Gość: gość Re: Komunikacja w planie miejscowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 22:13
                  Nie bójcie się na Zawadach o zakorkowanie ulic , bo to nigdy nie
                  grozi przy tak niskiej zabudowie.
                  • Gość: prourbianin Re: Komunikacja w planie miejscowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 18:43
                    Wydaje mi się, że to nie PU będzie miała decydujący wpływ na natężenie ruchu na
                    Bruzdowej i okolicznych ulicach. Tu ma być tylko/aż 120 miejsc parkingowych (tak
                    tak Rysiu, nie 60) ale to i tak nie decyduje o całości. Zapominacie o innych
                    osiedlach. Ale wydaje mi się, że jest to sprawa drugorzędna. Mam pytanie: czy
                    ktoś wie, jak wygląda sprawa zaopatrzenia w wodę? PU będzie mogła podłączyć się
                    do sieci w ulicy Bruzdowej dopiero po połączeniu lokalnej sieci z miejską (ktoś
                    już pisał o brakach wody). Podobno ma to nastąpić w roku 2011! Tak mówi Wodrol
                    zarządzający wodą na tym terenie. Czy będzie lokalne ujęcie na osiedlu? Jaka
                    jakość wody? Rozmawiałem z sąsiadem, mówi, że ma studnię 18 m a woda śmierdzi. W
                    PU mówią, że nie ma problemu. Ktoś wie o co chodzi? Co jest w pozwoleniu na
                    budowę PU?
                    • Gość: Rysio Re: Komunikacja w planie miejscowym IP: 212.76.38.* 17.09.07, 23:07
                      Twoje pytania jak zwykle są niezwykle cenne. Mam nadzieję, że ktoś posiadający
                      taką wiedzę odpowie na Twoje wątpliwości.

Ja natomiast mam do Ciebie pytania - w jakim celu przy każdej swojej wizycie na
                      tym forum piszesz po kilka postów podpisując się różnymi nickami? (przykładem
                      jest powyższy list oraz ten znajdujący się powyżej -
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=58512929&a=69169381)
                      Jaki masz cel wypisując tu różne, często nieprawdziwe rzeczy zawsze
                      nieprzychylne tej inwestycji?

Pozdrawiam.

Prawdziwy Rysio
                      • Gość: prourbianin Witaj (PU)Rysiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 09:58
                        Chyba coś Ci się pomyliło a zauroczenie ProUrbą przysłania rzeczywisty widok
                        środowiska. Ja też kupiłem mieszkanie w tym osiedlu (blok C). W przeciwieństwie
                        do Ciebie staram się jednak patrzeć trzeźwo na sytuację. Skąd biorą się Twoje
                        "celne uwagi"? Mam wrażenie, że to Ty jesteś odpowiedzialny za dobre imię tego
                        dewelopera (taki szef PR)i zwalczasz wszelkie uwagi, zwłaszcza te krytyczne.
                        Przyznaj kim jesteś naprawdę, bo styl Twoich opinii świadczy o silnym
                        zaangażowaniu w tworzenie wizerunku firmy a nie ma oparcia w rzeczywistości.
                        Jeśli tak, to wszystko jasne. Rozumiemy, taka praca, nie ma dalszych uwag. Ale
                        jeśli nie, to o co chodzi? W Twoich oczach wszystko jest super, doskonałe i bez
                        wad. To tak, jakbyś wdepnął w gó.. i z radością oświadczył, że nareszcie
                        osiągnąłeś dawno zamierzony cel i o niczym innym nie marzyłeś. A rzeczywistość
                        jest taka, jaka jest. Dewelopera należy pilnować, aby wywiązał się z zobowiązań.
                        Stałe chwalenie go przysporzy nam tylko kłopotów. Moje uwagi o wodzie są
                        wynikiem rozmowy z pracownikiem Wodrolu, którego spotkałem na Bruzdowej. Dziwne,
                        ale też bywam w tym rejonie...
                        • Gość: prourbianin Re: Witaj (PU)Rysiu PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 10:06
                          Masz okazję wypowiedzieć o czymś konkretnym. Proszę o informację o wodzie. Od
                          tego zależy, czy i kiedy zamieszkamy w swoich mieszkaniach.
                          • Gość: Ewcia Re: Witaj (PU)Rysiu PS IP: *.minrol.gov.pl 21.09.07, 11:39
                            Sądzę Prourbianinie, że to pytanie powinno być skierowane
                            bezpośrednio do naszego dewelopera, a jego przedstawicielem jest Pan
                            Jacek Putaj. Zachęcam Pro-Urbę do wypowiedzi w sprawie wody.
                        • Gość: Rysio Re: Witaj bruzdziarzu IP: 212.76.38.* 22.09.07, 02:03
                          Wybacz ale nie podchwycę twojego agresywnego tonu. Pewnie nie zauważyłeś, więc
                          zwrócę Twoją uwagę, że staram się odzywać wyłącznie wtedy gdy mogę uczciwie
                          odpowiedzieć na czyjeś wątpliwości podpierając się obiektywną wiedzą jeśli
                          oczywiście posiadam takową w przedmiocie wątpliwości.
                          A że odbierasz to jako chwalenie dewelopera....cóż....ja w przeciwieństwie do
                          Ciebie wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze tylko wtedy gdy jestem przekonany
                          o słuszności takiego postępowania.

Na temat wody wiem niewiele i szczerze mówiąc wolałbym żebyś precyzyjnie
                          opisywał to co wiesz na ten temat a nie rzucał jakieś ogólniki typu "nie ma wody
                          i nie będzie....i niczego nie będzie".
                          Konkretna wypowiedź na ten temat byłaby dla nas wszystkich na tej liście bardzo
                          ważna.

I na koniec jeszcze jedna prośba....od tej pory używaj na tym forum już tylko
                          jednego nicku i nie twórz atmosfery fermentu.

Pozdrawiam serdecznie.
                          • Gość: sąsiad Re: woda PU bruzdowa 102 IP: *.chello.pl 24.09.07, 14:02
                            Witam,
                            chciałbym się ustosunkować do tematu wody.
                            Mam już środki na zakup mieszkania na Bruzdowej ale po przeczytaniu
                            poniższych wypowiedzi zacząłem się bardzo wahać, dlatego
                            postanowiłem sprawdzić wszystko u żródła. Nieprawdą jest, jak pisze
                            pan " Rysio Fascynat" że ktoś wprowadza niepotrzebny ferment,
                            osobiście uważam że krytyczne uwagi mogą co najwyżej pomóc a
                            konkretnych inwestorów i tak to nie przestraszy!

Co do meritum - woda jest ale PU wprowadza w błąd - informując o
                            fakcie istnienia wody miejskiej. W rzeczywistości woda jest ale ... -
                            jeśli PU zgłosiła wniosek w 2005 lub 2006 to będzie woda
                            oligoceńska, z którą sa ogromne braki (szczególnie latem) a jeśli
                            nie to będą wykopane studnie z których woda nie nadaje się do picia
                            a do mycia również średnio ( co najwyżej podlewania ogródka)!!!
                            Woda miejska będzie przyłaczona dopiero kiedy MPWIK wybuduje sieć w
                            ulicy VOGLA itp. a to znając ich nie nastąpi prędko .... podobno w
                            2005 - planowali to na 2007, a teraz na 2009. Wygląda to żle -
                            widząc że swoje siły przełożyli na tzw. Miasteczko Wilanów ( więcej
                            odbiorców i lepsze zyski).
                            Co do kanalizacji sprawa wygląda analogicznie.

Więc chyba dlatego cena jest tak atraktyjna ....

pozdrawiam
                            Sąsiad

ps. Panie Rysiu - wiedza może i jest ale prośba o więcej
                            obiektywizmu...:)

• Gość: Rysio Re: woda PU bruzdowa 102 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 16:31
                              Bardzo dziękuję za konkrety na temat wody. Ciekawe czy są prawdziwe.
                              Czy wiesz co PU ma napisane w pozwoleniu na budowę? Źródła zasilania w media
                              muszą tam być przecież sprecyzowane, włącznie z uzgodnionymi warunkami zasilania
                              wydanymi przez dostawców? Masz jakąś wiedzę na ten temat sąsiedzie?

Pozdrawiam.

p.s.
                              Zacytuj sąsiedzie chociaż jedną moją uwagę pozbawioną obiektywizmu :)
                              Jeśli coś pisałem to tylko wtedy gdy była wiedza i obiektywizm.
                              • Gość: sąsiad Re: woda PU bruzdowa 102 IP: *.chello.pl 24.09.07, 18:22
                                Niestety nie wiem co PU ma w pozwoleniu... Myślę że tu sama PU
                                powinna się wypowiedzieć, z resztą to developer najwięcej traci na
                                domysłach i plotkach - napewno ktoś z PU jest na bieżąco z tym
                                forum. Jedno jest pewne i potwierdzone w UD Wilanów i Wodrolu : nie
                                ma szans aby PU miała umowy z MPWIK na pobór wody lub odbiór ścieków
                                ( nie dopuszcza tego dzielnica, przepisy, brak sieci i sąsiedzi),
                                więc o "miejskiej wodzie i kanalizacji" nie może być mowy!
                                Niestety nie dotyczy to samej PU ale wszystkich inwestycji wielo.. i
                                jednorodzinnych na całych Zawadach i "Nowym Wilanowie" :)

Trzeba niestety przygotować się na braki wody latem lub dowóz ze
                                studni oligoceńskich :)
                                pozdrawiam
                                • Gość: prourbianin Re: woda PU bruzdowa 102 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 08:59
                                  Witam ponownie. Obawiam się, że z wodą to nie tak prosto jak pisze Sąsiad. Moja
                                  wiedza jest taka, że jeśli wodociąg lokalny nie jest w stanie zapewnić
                                  zaopatrzenia w wodę, to inwestycja nie dostanie pozwolenia na użytkowanie. Wtedy
                                  będziemy mogli tylko popatrzeć na swoje mieszkania, ale o zamieszkaniu nie ma
                                  mowy. Ale ze ściekami nie jest źle. W Bruzdowej jest kolektor odbierający i
                                  działający. Podłączone są do niego już niektóre obiekty (np. osiedle na
                                  Bruzdowej za Jarą). W pozwoleniu PU jest zapis, że zaopatrzenie w wodę nastąpi
                                  po podłączeniu wody miejskiej do wodociągu lokalnego. A PU nabrała wody w usta i
                                  milczy. Czekamy na głos Prezesa.
                                  • Gość: prawie mieszkanka Re: woda PU bruzdowa 102 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 11:00
                                    coś nam Rysio przycichł?? A i PU się nie odzywa..... hm czyżby było
                                    coś na rzeczy? Byłam zdecydowana na zakup mieszkanka ale po tych
                                    historiach całkowicie się rozmyśliłam. Mieszkanie na Wilanowie, w
                                    tak "ekskluzywnym" miejscu bez wody lub z wodą podobną do herbaty
                                    byłoby śmieszne. Trzymam kciuki za tę sprawę i za tych co się
                                    zdecydowali. I mam nadzieję, że ktoś w tej sprawie się wypowie. Ktoś
                                    kompetentny - bo to jest naprawdę poważna kwestia.
                                    • Gość: ciamciaramciam prawie mieszkanko IP: *.eranet.pl 27.09.07, 15:40
                                      serdecznie dziękuję, że trzymasz za mnie kciuki!
                                      • Gość: zainteresowany Re: prawie mieszkanko IP: 217.172.33.* 27.09.07, 17:45
                                        Panie Prezesie, prosimy o wyjasnienie, lub pana Rysia - chyba z
                                        firmy.
                                        • Gość: sąsiad Re: prawie mieszkanko IP: *.chello.pl 27.09.07, 19:03
                                          Witam wszystkich moich niedoszłych sąsiadów.
                                          Jakiś czas temu podpisałem z PU umowę rezerwacyjna na zakup dużego
                                          mieszkania na Bruzdowej. Termin wpłaty pięniędzy mija 30.09. nie
                                          zrobiłem tego wcześniej bo zakup wypadł ad hoc a miałem już
                                          zaplanowany urlop. Po powrocie już miałem robić przelew gdy
                                          przeczytałem na forum posty "brourbianina" i "sąsiada" na temat wody
                                          i kanalizacji. Postanowiłem sam to sprawdzić i niestety ich obawy
                                          potwierdzono w gminie Wilanów. Postanowiłem zatem poprosić o
                                          komentarz Prezesa PU i ....... . Pan Prezes nie potrafił mi
                                          odpowiedzieć nic na żaden z poruszanych wcześniej tematów.
                                          Twierdził, że: nie zna zapisów w pozwoleniu na budowę:)?, wytycznych
                                          dzielnicy:)?, lokalnych uwarunkowań itp :)?. Obiecał, że dowie się i
                                          odpowie na moje wątpliwości za kilka godzin ( to i tak zbyt długo),
                                          ale niestety minęły prawie trzy dni, Pan Prezes ..... sprzedał ( wg.
                                          informacji na stronie) zarezerwowane dla mnie mieszkanie....:)!! To
                                          najbardziej wymowne zachowanie!
                                          Ok, udało mi się uniknąć problemów, ale kto zwróci czas i koszty
                                          potrzebne na załatwianie formalności do kredytów i funduszy,
                                          sprzedaży moich nieruchomości oraz zwyczajne doglądanie
                                          inwestycji?????

pozdrawiam wszystkich mieszkańców

• Gość: prourbianin Rysiu! Gdzie jesteś????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 19:49
                                            Fakt, Rysio coś przycichł. A szkoda. Zawsze taki uczynny... Czekamy.
                                            • Gość: Rysio Tu jestem prourbianku :) IP: 212.76.38.* 27.09.07, 21:12
                                              Tu jestem prourbianku :)
                                              Chyba niezbyt uważnie czytasz moje posty.
                                              Proponuję abyś jeszcze raz przeczytał ten -
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=58512929&a=69502542
                                              Mam nadzieję, że po uważnym przeczytaniu wreszcie zauważysz, że odzywam się
                                              tylko wtedy gdy mam wiedzę na poruszany temat.

Ze względu na powyższe, aktualnie wyłącznie czytam z zainteresowaniem wszystkie
                                              uwagi osób, które mają jakieś konkrety na ten temat....a i nie pomijam postów
                                              osób, które wchodzą na nasze forum wyłącznie po to żeby zniechęcać moich
                                              potencjalnych sąsiadów.
                                              Masz jeszcze jakieś konkrety? Może jakieś oficjalne pisma? Na forum gazety można
                                              wklejać skany dokumentów tak jak powyżej plan miejscowy. Czekam na każde
                                              precyzyjne info. Pozdrawiam.
                                              • Gość: prourbianin Uff... co za ulga, Rysio się odnalazł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 21:55
                                                Szkoda, że tym razem mało optymistycznie. Przeglądając posty (nie tylko te,
                                                wskazane przez Ciebie) zauważam, że zabierasz głos zawsze, kiedy trzeba kogoś
                                                skrytykować za zdanie inne niż dewelopera (=Twoje?). Nadal uważam, że Twoja
                                                obiektywność jest obiektywnością PU i wydaje mi się, że jesteś ich
                                                reprezentantem. Ale nie chodzi mi wcale o to, aby się z Tobą "gryźć". Moim
                                                założeniem jest wymuszenie na PU realizacji zobowiązań, za które płacimy (ja
                                                też). Niestety, nie mam oficjalnych pism, nie potrafię ich umieszczać na
                                                stronach itp itd. Ale zasygnalizowany przeze mnie temat wody okazał się
                                                prawdziwy (?). Skoro czytasz uważnie posty, to wiesz o czym mówię. Reakcja tych,
                                                którzy rozsądnie chcą wydać swoje pieniądze (to cytat z Ciebie) jest dość
                                                wyraźna. Ustosunkuj się do tego, podaj konkretne informacje. To Ty masz dostęp
                                                do zarządu PU. Bo Prezes (jak napisał Sąsiad) nic nie wie. Może nawet nie wie,
                                                że buduje przy Bruzdowej? PS. w którym budynku będziesz mieszkał, sąsiedzie?
                                                • Gość: Rysio prourbianin...a Ty znowu swoje :) IP: 212.76.38.* 28.09.07, 22:16
                                                  Znowu nie rozumiem co do mnie piszesz. Od początku tej dyskusji podajesz się za
                                                  osobę wszechwiedzącą. Czemu w takim razie oczekujesz ode mnie informacji na
                                                  temat o którym nic nie wiem? Powtarzam piąty raz, że nie mam żadnej konkretnej
                                                  wiedzy na temat wody dla naszego osiedla. Z mojej wiedzy wynika, że nie jest
                                                  możliwe w Warszawie uzyskanie pozwolenia na budowę bez uzgodnionych z dostawcami
                                                  zasad przyłączenia podstawowych mediów. Jeśli wiesz coś więcej na ten temat to
                                                  pisz...zamieszczaj informacje....materiały. Chętnie dowiem się prawdy. Jeśli nie
                                                  potrafisz skanować i umieszczać tych informacji na forach GW także Ci pomogę.
                                                  Jeśli będziesz potrzebował informacji na temat odległości między budynkami lub
                                                  do Sobieskiego bis to chętnie Ci pomogę....bo mam projekt zagospodarowania
                                                  terenu, linijkę....i potrafię z nich zrobić pożytek. Znam też plan miejscowy,
                                                  mam pewną wiedzę jak go czytać i w tym temacie też służę Ci obiektywną informacją.
                                                  Tylko czy Tobie oby na pewno chodzi o obiektywną informację?

Czekam aż wniesiesz do dyskusji coś konkretnego i przestaniesz wreszcie nalegać
                                                  abym to ja mówił o temacie, którego nie znam? Wiesz....to już troszkę nudne :)

Jak chcesz coś wymusić to zrób to inteligentnie. Nie obrażaj...tylko podaj
                                                  prawdziwe informacje i zjednaj do swoich pomysłów innych sąsiadów. Jeśli są
                                                  dobre to z pewnością będę Twoim sprzymierzeńcem. Jednak pamiętaj, że swoimi
                                                  natrętnymi uwagami w stosunku do mojej osoby nie uda Ci się zjednać mojej
                                                  skromnej osoby....ale konkretami na temat...czemu nie :)

Pozdrawiam.

• Gość: prourbianin Ech Rysiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 15:52
                                                    Mówiąc co posiadasz, zapomniałeś dodać o pensji z Pro-Urby. Jako ich pracownik,
                                                    nie powinieneś się dziwić, że niektóre pytania kierowane są do Ciebie. Ale z
                                                    mojej strony to ostatnia tego typu uwaga.
                                                    Dziś wybrałem się, aby zobaczyć postępy prac. Na pierwszym budynku jest już
                                                    znaczna część elewacji. Szare płyty w połączeniu z ciemną, (grafitową?) stolarką
                                                    okienną zrobiły na mnie raczej smutne wrażenie. Nie wiadomo, jak będą wyglądać
                                                    ściany najwyższej kondygnacji i kompozycja całości. Póki co, wrażenie raczej
                                                    smutnego blokowiska. Szkoda, że nie ma chociaż małego, innego akcentu
                                                    kolorystycznego, który łamałby powszechną szarzyznę, np w linii okien. Czy tylko
                                                    ja tak uważam?
                                                    PS. Od sąsiada słychać warkot silników z budynku magazynowego. Nie widać żadnych
                                                    działań, które sugerowałyby zamiar likwidacji tego obiektu o czym wspominał prezes.
                                                  • Gość: Rysio Ech malkontencie :) IP: *.aster.pl 07.10.07, 01:07
                                                    Już myślałem, że znowu zamieniasz się w zacięty gramofon powtarzając swoje
                                                    wyświechtane teksty a tu niespodzianka - "...Ale z mojej strony to ostatnia tego
                                                    typu uwaga."
                                                    Ciekawe jak długo wytrzymasz? :))

• Gość: prawie mieszkanka Re: prawie mieszkanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 11:49
                                        oczywiście, że trzymam bo jest za co :)
                                    • pro_urba_polska Odpowiedź w sprawie wody przy ul. Bruzdowej 09.10.07, 15:15
                                      Szanowni Państwo,

Odpowiadając na wątpliwości, które pojawiły się wśród osób
                                      zainteresowanych inwestycją na ul. Bruzdowej, chcielibyśmy
                                      poinformować, że MPWiK oczekuje na decyzję na budowę wodociągu w ul.
                                      Vogla oraz przebudowę kanału sanitarnego przy ul. Bruzdowej.

W okresie letnim, przy wzmożonym zużyciu wody, związanym np. z
                                      podlewaniem okolicznych ogrodów, nastąpiły czasowe niedobory w
                                      dostawie wody. Dlatego też –wychodząc naprzeciw potrzebom
                                      mieszkańców Wilanowa – MPWiK zdecydowało się połączyć wodociągi
                                      osiedlowe z wodociągiem miejskim przy ul. Sytej. To rozwiązanie
                                      znacznie poprawiło zaopatrzenie w wodę.

Ponadto, w październiku br. MPWiK przewiduje odebranie pozwolenia na
                                      budowę dla modernizacji przepompowni ścieków przy ul. Sytej i Jarej,
                                      co pozwoli na prawidłowy odbiór ścieków również z obecnego kanału
                                      znajdującego się przy ulicy Bruzdowej. Inwestycja ta, jest
                                      priorytetem dla MPWiK. Termin jej rozpoczęcia przewidziany jest na
                                      koniec br. i potrwa około czterech miesięcy. Budowa docelowego
                                      wodociągu w ul. Vogla, przy sprzyjających warunkach pogodowych
                                      rozpocznie się jeszcze w tym roku.

Podsumowując, na podstawie uzyskanych od MPWiK informacji można
                                      stwierdzić, że do zakończenia naszej inwestycji, MPWiK upora się z
                                      występującymi czasowo niedoborami wody oraz ograniczeniami w
                                      odprowadzeniu ścieków.

Z poważaniem,
                                      Pro Urba Polska
                                      • Gość: prourbianin Re: Odpowiedź w sprawie wody przy ul. Bruzdowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 21:44
                                        Witam. Trochę to mnie uspokoiło, ale jest tu drobna nieścisłość - w informacji jest:
                                        >"Dlatego też –wychodząc naprzeciw potrzebom
                                        > mieszkańców Wilanowa – MPWiK zdecydowało się połączyć wodociągi
                                        > osiedlowe z wodociągiem miejskim przy ul. Sytej. To rozwiązanie
                                        > znacznie poprawiło zaopatrzenie w wodę"
                                        powinno brzmieć ...z wodociągiem miejskim przy ul. Przyczółkowej. To rozwiązanie
                                        znacznie poprawi zaopatrzenie w wodę". O ile mi wiadomo, wodociąg w Sytej to ta
                                        sama sieć co i przy Bruzdowej. Rozumiem, że to tylko drobna nieścisłość? A ul.
                                        Vogla łączy Sytą z Przyczółkową.
                                      • Gość: Ania bzdura, jakich mało słyszałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 20:30
                                        wodociąg na Vogla będzie zrobiony razem z ulicą, wystarczy zajrzeć do dzielnicy
                                        na Kostki i zapytać, kiedy ten remont i wymiana wodociągu jest planowana. Do
                                        tego czasu nie dostaniecie pozwolenia na użytkowanie, bo już teraz sytuacja z
                                        wodą jest dramatyczna. Nawet na Sytej w "godzinach szczytu" mycie może zająć do
                                        30minut. I nie bredź, misiu na garnuszku dewelopera, że ktoś zimą ogródki podlewa.
                                        • Gość: rysio Re: Czy Ania i CCC to jedna i ta sama osoba ? IP: *.aster.pl 17.02.08, 22:50
                                          Czy Ania i CCC to jedna i ta sama osoba ?
                                          Tylko taki można wyciągnąć wniosek gdy po długich tygodniach ciszy odzywają się
                                          malkontenci z różnicą czasu wynoszącą jedyne 3 minuty :)

A ja byłem ostatnio na budowie, i tak jak pisałem wcześniej ostatnia hala obok
                                          naszego osiedla znika w oczach :)))
                                          • kivorek Re: Czy Ania i CCC to jedna i ta sama osoba ? 19.02.08, 23:50
                                            wujek, co ty bredzisz? NIkt w tym rejonie nie dostanie pozwolenia na zasiedlenie
                                            budynku dopóki dzielnica nie zrobi remontu wodociągu w Vogla. piękne osiedle,
                                            piękna dzielnica, ale rurka do wody była przeznaczona dla 10 rodzin. I dotyczy
                                            to wszystkich inwestycji. Poszukaj na stronie urzędu kiedy planowana jest
                                            inwestycja, będziesz wiedział co kupującym mówić, jak będą cię pogrzebaczem
                                            rozdziewiczać.
                                            • Gość: rysio Re: Czy Ania i CCC to jedna i ta sama osoba ? IP: *.aster.pl 20.02.08, 08:01
                                              tak, tak...masz rację oczywiście...jak zawsze....ok, ok...już dobrze :)
                                              A teraz przeczytaj raz jeszcze komentowany post i wytłumacz o co Ci chodzi
                                              agresywny kolego?
                                              • aga1.23 Re: Czy Ania i CCC to jedna i ta sama osoba ? 20.02.08, 09:22
                                                ale o co chodzi z tym wodociągiem i brakiem wody? Trochę to dziwne,
                                                przy Sytej oddali osiedle do użytku, za chwilę oddadzą drugie a
                                                kolejne budują. Chcecie powiedziedzieć, że dają pozwolenia na budowę
                                                a nie dają pozwolnia na uzytkowanie? Przecież gdyby nie mogli
                                                podłączyć budynków do kanalizacji i nie mieli zapewnionego ujęcia
                                                wody to nie dostaliby pozwolenia.
                                                No i nie bardzo rozumiem, jak to jest, że w budynkach przy Sytej
                                                nie ma wody a tych które stoją w przecznicy od niej jest:-)))

• kivorek idź do dzielnicy i przejrzyj pozwolenia 19.03.08, 21:57
                                                  wodociąg na Vogla nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na wodę dla Zawad,
                                                  bo był projektowany do zupełnie innych warunków.
                                                  Powoduje to gigantyczne problemy, o których mieszkający doskonale wiedzą, a
                                                  zeszłego lata pisała o nich nawet Stołeczne GW.
                                                  Wodociąg jest w planie inwestycyjnym, bo jest niezbędny, ale będzie robiony
                                                  dopiero w 2008/2009r, zależnie od głosowań nad funduszami. Zapraszam na
                                                  spotkania rady dzielnicy, wtedy wszystko stanie się jasne i nie trzeba będzie
                                                  pytać sprzedawcy/dewelopera.
                                                  Teraz na dniach dochodzi nowe zapotrzebowanie na wodę (Delpha) a za chwilę będą
                                                  oddawane kolejne budynki przy Sytej.
                                                  Już teraz, na początku Zawad, wody latem brakuje w godzinach wieczornych i rannych.
                                                  Pozwolenie na użytkowanie może nie być wydane, o ile w pozwoleniu na budowę są
                                                  uwagi obwarowujące wydanie tegoż pierwszego.
                                                  Radzę poczytać.
                                                  • aga1.23 Re: idź do dzielnicy i przejrzyj pozwolenia 20.03.08, 10:18
                                                    rada dzielnicy tylko opiniuje wnioski inwestycyjne, uchwały o
                                                    realizacji podejmuje Rada Warszawy ale to tak btw...więc trochę
                                                    szkoda czasu, żeby słuchać radnych jak debatują o czymś o czym nie
                                                    mają pojęcia i niewiele do powiedzenia w temacie. Inwestycje dla
                                                    Wilanowa są w załączniku dla budżetu miasta - jest na stronie
                                                    internetowej, więc zainteresowani mogą sprawdzić co, gdzie, kiedy i
                                                    za ile dzielnica zrobi.
                                                    Chyba trochę inaczej rozumiemy "gigantyczne problemy", o problemach
                                                    z wodą GW rzeczywiście pisała ale 2 lata temu i od tego czasu trochę
                                                    się zmieniło.
                                    • Gość: prourbianin Co nowego na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 20:21
                                      Witam. Jakoś wszyscy stracili nagle aktywność. A ja dziś byłem na Bruzdowej.
                                      Elewacja na pierwszych budynkach prawie gotowa. Niestety, mnie się nadal nie
                                      podoba :( Mam też wrażenie, że prace mocno spowolniły. Nie ma dużych widocznych
                                      zmian od ostatniej mojej wizyty, a to prawie już miesiąc. Może to dlatego, że
                                      ekipy pracują wewnątrz? Od strony sąsiada likwidowane jest ogrodzenie (będzie
                                      nowe?). Ciekawe, że pozwolił ekipom wejść na swój teren, bo maszyn tam dużo.
                                      Cały teren przysypany tartym styropianem. To z "naszej" budowy. Dlaczego jest
                                      ścierany: czy ściany krzywe, czy płyty źle ułożone i wymagają poprawki? Na
                                      działce po drugiej stronie sąsiada intensywne prace budowlane. Już wylewane są
                                      płyty fundamentowe. Nazywa się osiedle Gracja (dane z tablicy).
                                      • Gość: gość Re: Co nowego na budowie IP: *.aster.pl 07.11.07, 23:00
                                        Prourbianin, dzięki za aktualne informacje. Czyżby hala u sąsiada
                                        też już zaczynała znikać ? Gracja brzmi jednak mniej dumnie niż
                                        Ogrody Wilanowa. Ciekawe po ile z metra.
                                        • Gość: prourbianin Re: Co nowego na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 20:46
                                          Witam. Nie, magazyn u sąsiada bez zmian. Stał nawet jakiś duży samochód i coś
                                          tam przeładowywali. Budowa Gracji jest na Bruzdowej 98. Cen nie znam. I jeszcze
                                          ciekawostka: wyjeżdżając ul. Vogla stałem ok. 10 minut aby dojechać do świateł
                                          na Powsińskiej. Trochę mnie to martwi i trzeba mieć nadzieję, że powstanie jakiś
                                          inny dojazd/wyjazd.
                                          • Gość: Anna Re: Co nowego na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 15:24
                                            Witam,
                                            jestem osobą, która miała przyjemność (chyba jednak wątpliwą)
                                            zakupić mieszkanie w inwestycji na Broniwoja od developera PRO
                                            URBA. Inwestycja miała być zakończona do końca września 2007. Jest
                                            połowa listopada 2007 - niestety mieszkania nie mam, roboty trwają.
                                            Na dzień dzisiejszy developer nawet nie wie jak długo potrwa
                                            przesunięcie terminu oddania nieruchomości. Prawdopodobnie poczekam
                                            jeszcze 2 - 3 miesiące na odbiór mieszkania. FIRMA PRO URBA TO NIE
                                            TRZYMAJĄCY TERMINÓW DEVELOPER!

pozdrawiam
                                            Anna
                                            • Gość: . Re: Co nowego na budowie IP: *.aster.pl 12.11.07, 18:46
                                              Jakie są powody tego przesunięcia ?
                                              • Gość: Anna Re: Co nowego na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 12:42
                                                W Pro Urba tłumaczą się, że opóźnienie jest spowodowane ucieczką
                                                pracowników. I to wszystko, jakkolwiek ja mieszkania nie mam a ekipy
                                                wykończeniowej jaką miałam zarezerwowaną na koniec września(o co nie
                                                było łatwo) pewnie już nie zobaczę.
                                                Na dzień dziesiejszy roboty trwają a pro urba nie podaje terminu
                                                oddania do użytku swojej pierwszej Inwestycji w Polsce tj inwestycji
                                                Broniwoja.
                                                Anna
                                                • Gość: gościu Re: Co nowego na budowie IP: *.aster.pl 20.11.07, 23:00
                                                  a miało być tak pięknie
                                                • Gość: Bax Broniwoja IP: 193.210.65.* 23.11.07, 19:06
                                                  cześć Anna
                                                  jest już nas trzech e serwisie ( ty, Foksztrot ( którego osobiście
                                                  znam )może zjednoczymy siły, i wtedy może coś z PU ugramy. Tyle co
                                                  wiem to termin przesunął się na koniec grudnia. Na początek wrzućie
                                                  serwis do ulubionych i codziennie go sprawdzajmy moźze ktoś coś wie
                                                  więcej.
                                                  Bax
                                                  • Gość: kasia Re: Broniwoja IP: 194.242.62.* 30.11.07, 12:42
                                                    Witam,
                                                    Witam,
                                                    Ja też jestem wątpliwie szczęśliwą właścicielką mieszkania przy
                                                    ulicy Broniwoja. Chętnie nawiążę kontakt z innymi osobami, które
                                                    zaniepokojone są przedłużającym się terminem oddania mieszkania.
                                                    Mnie najbardziej niepokoi arogancja firmy i sposób kontaktowania się
                                                    z Klientami, którego doświadczyłam.
                                                    W odpowiedzi na apel o jednoczenie sił podaję swój telefon
                                                    Kasia 603 957 691
                                                  • Gość: Foksztrot Re: Broniwoja IP: *.mofnet.gov.pl 03.12.07, 16:44

Na str. 40 Raportu z kontroli wzorcow umownych stosowanych w
                                                    umowach deweloperskich (UOKiK, lipiec 2007) znalazlem, jako przyklad
                                                    niedozwolonej klauzuli, dokladny zapis naszej umowy, na ktory
                                                    powoluje sie Pro Urba proponujac przesuniecie terminu oddania
                                                    inwestycji. Jest wiec na czym sie oprzec w dyskusji.
                                                    Pozdrawiam,
    • Gość: darecc Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 22.11.07, 23:36
      Witam wszystkich ! też planuję kupic tam mieszkanie.na pdst info o
      developerze jestem skłonny do zakupu.po niedzieli jadę do ich biura
      w sprawie rezerwacji.jak zarezerwuję to się odezwę na forum.pozdr !
      • Gość: zawadowiec Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 12:53
        I co, kupiłeś? Ja widzę, że budowa na Bruzdowej jakoś stanęła. To wygląda już na
        regułę w działaniach Pro-Urby i powiela się obraz z Broniwoja. Sąsiad musiał
        oddać część swojej działki, bo inaczej to nie byłoby możliwe robienie
        czegokolwiek. Organizacja fatalna. Wykonawca postawił mur pomiędzy budynkami,
        skutecznie uniemożliwiając prowadzenie jakichkolwiek prac. Planowany koniec
        robót w I kw 2008 przesunie się chyba na 2009.
        • Gość: darecc Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.chello.pl 09.12.07, 19:58
          nie kupiłem,ale to nie znaczy że mnie Bruzdowa i pro urba nie
          interesuje.chcę kupić za gotówkę po sprzedaży mieszkania które mam
          do sprzedania.pozdr !
        • Gość: zadowolony zawadowiec IP: *.eranet.pl 09.12.07, 23:06
          o! a to ciekawe co obserwujesz. ja byłem kilka dni temu ogladac mieszkanie,
          które kupiłem i jakos nie zauwazyłem, żeby prace stały w miejscu i nic sie nie
          działo. chociaz jak sie zastanowic, to rzeczywiscie możliwe, że sciagneli
          kilkadziesiat osob na budowe wiedząc, że klient przyjedzie...
          • aga1.23 Re: zawadowiec 20.12.07, 11:42
            Witam,
            niedawno kupiłam mieszkanie na Bruzdowej:-) Zajrzałam tam w
            niedzielę i byłam mile zaskoczona, na budowle praca trwała w
            najlepsze, robili drogę wewnetrzna i wjazd do garażu. Więc nie jest
            źle. Teraz należy trzymać tylko kciuki, żeby nie było zbyt mroźniej
            i śnieżnej zimy to może uda się odebrać klucze w marcu.
            Pozdrawiam:-)
            • pro_urba_polska Świąteczne życzenia od Pro Urba 21.12.07, 16:55
              Wesołych Świąt i szczęśliwego nowego roku dla wszystkich
              Forumowiczów!
              Życzymy, by Państwa dom wypełniła świąteczna magia, spokój i ciepło.

Pro Urba Polska
            • and-jan Re: zawadowiec 09.01.08, 20:21
              Witam

jestem nowym klientem Pro-Urby i na razie mi się bardzo podoba, firma na etapie podpisywania umowy okazała się bardzo wyrozumiała i elastyczna to duży plus. Co do postępów na budowie to wydaje mi się że prace postępują. Niedawno zakończyły się prace nad budową drogi wewnętrznej a dymy z kominów sugerują, że zostało uruchomione ogrzewanie.
              Mieszkanie kupiłem w budynku A, chętnie poznam przyszłych sąsiadów.
              Pozdrawiam
              Andrzej

• Gość: gp Re: zawadowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 15:40
                ja również po Świętach podpisuje umowę...mam nadzieję że wszystko będzie ok.
                • aga1.23 Re: zawadowiec 19.03.08, 17:59
                  Na pewno:-) w końcu to już prawie koniec budowy. Ja po świętach mam
                  zamiar zadzwonić i zapytać kiedy mogę odebrać mieszkanie. Czy
                  powiedzieli może kiedy zamierzają oddawać lokale?
                  • Gość: gość Re: zawadowiec IP: *.aster.pl 21.03.08, 00:19
                    słyszałem, że w kwietniu mają oddawać, góra w maju
                    • Gość: Rysio Re: zawadowiec IP: *.aster.pl 21.03.08, 12:34
                      Dzięki! A gdzie tak słyszałeś ? :)
                    • Gość: :) Re: zawadowiec IP: 195.74.79.* 24.03.08, 22:26
                      Moim zdaniem Pro-Urba powinna wysłać do nas informację na piśmie o
                      ewentualnych przesunięciach terminu oddania, w końcu umówiony
                      deadline minie lada dzień. Deweloper nie powinien trzymać nas w
                      niepewności do ostatniej chwili. No, ale kto wie, do 31-ego jeszcze
                      jest kilka dni, może się zreflektują. Pozdrawiam - świątecznie
                      jeszcze - wszystkich sąsiadów!
                  • Gość: mieszko coś chyba jednak piszczy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 21:57
                    Trawy nie ma, ale coś jest nie tak. We czwartek oglądałam swoje przyszłe lokum.
                    Jeszcze nie w pełni gotowe, ale prace trwają. Od pracowników dowiedziałam się,
                    że woda jest ze studni i nie nadaje się do picia. To woda na budowę i do
                    przyszłych ogrodów. W kranach sucho. Nic więcej nie wiem. Są stare posty o braku
                    wody, ale myślałam, że to historia i Pro Urba dawno problem rozwiązała. Zaczynam
                    się obawiać, co będzie dalej i czego jeszcze może brakować???
                    • Gość: Rysio Re: coś chyba jednak piszczy. IP: *.aster.pl 21.03.08, 23:31
                      My też oglądaliśmy w czwartek nasze mieszkanko. Pracownik Pro-Urby uspakajał nas
                      w sprawie wody. Podobno sytuacja jest na dobrej drodze, chociaż nie wiem
                      precyzyjnie co to znaczy :)

Dobrych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich sąsiadów! :)
                      • aga1.23 Re: coś chyba jednak piszczy. 24.03.08, 12:25
                        skoro mówią, że jest na dobrej drodze to trzeba im wierzyć:-) Trawy
                        rozumiem nie ma jeszcze na dachach, a czy ktoś widział koncepcję
                        zagospodarowania terenów wspólnych? Plac zabaw, trawniki, klomby,
                        jakiś drzewa itd? Ciekawe czy mają zamiar zagospodarować teren przed
                        oddaniem meszkań czy zostawiają to na później.
                        • Gość: Rysio Re: coś chyba jednak piszczy. IP: *.aster.pl 24.03.08, 13:20
                          Wierzę, wierzę :)
                          Jak byłem ostatnio to podobno właśnie obsiewali dachy.
                          Koncepcja zagospodarowania całej działki była załącznikiem do umowy.
                          Są na niej wrysowane nawet jakieś drzewa. Sam jestem ciekawy czy będą wyłącznie
                          bytem papierowym, czy też wyrosną nam przed oknami :)
                          Mam nadzieję, że sadzenie tych drzew weźmie na siebie deweloper nie zostawiając
                          mieszkańcom dowolności w ich lokalizacji. Ciekawe czy posadzony przez mieszkańca
                          dąb jest w stanie przebić się korzeniami przez strop garażu podziemnego ;))
                          Innych koncepcji zagospodarowania terenów wspólnych nie widziałem.
                          Pozdr!

aga1.23 napisała:
                          > skoro mówią, że jest na dobrej drodze to trzeba im wierzyć:-) Trawy
                          > rozumiem nie ma jeszcze na dachach, a czy ktoś widział koncepcję
                          > zagospodarowania terenów wspólnych? Plac zabaw, trawniki, klomby,
                          > jakiś drzewa itd? Ciekawe czy mają zamiar zagospodarować teren przed
                          > oddaniem meszkań czy zostawiają to na później.
                          • aga1.23 Re: coś chyba jednak piszczy. 25.03.08, 21:48
                            Ja się bardziej obawiam tej trawy na dachu, nie chciałabym widzieć
                            korzeni u siebie na suficie:-) Tereny wspólne deweloper musi
                            zagospodarować - tylko jak, bo w umowie nie ma o tym słowa. Niedawno
                            rozmawiałam z pracownikiem Pro Urby i pytałam o zieleń, powiedzieli,
                            że czekają na projekt. Czyli coś nam zasadzą. No i przy odbiorze
                            części wspólnych wspólnota może trochę pogrymasić:-) Przyjrzałam się
                            raz jeszcze temu załacznikowi, o którym piszesz i ogrodzenie to
                            chyba zmodyfikowali...
                            Pozdr:-)
                            • Gość: mieszko Re: coś chyba jednak piszczy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 20:19
                              Według ostatnich informacji (dzisiejszych) wody nie ma i nie będzie. Podobno
                              jest zakaz podłączania nowych odbiorców do istniejącego wodociągu do czasu
                              połączenia go z wodociągiem miejskim (to wiem z dzielnicy). MPWiK ma to zrobić,
                              ale nikt nie wie kiedy. Pro Urba podała na tym forum, że to miało być w ub.
                              roku. A tu nic i nie zanosi się na zmianę. Ogarnia mnie lekka panika. Czekam na
                              pocieszenie i uspokojenie!
                              • Gość: sąsiad Link IP: *.eranet.pl 05.04.08, 10:52
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=58512929&a=77719689
                                Linkuję dla porządku.
                                • Gość: sąsiad Re: Link IP: *.eranet.pl 05.04.08, 10:54
                                  Gość portalu: sąsiad napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=58512929&a=77719689
                                  > Linkuję dla porządku.

Aha, jest to potwierdzone w ProUrbie.
                              • simatic Re: coś chyba jednak piszczy. 06.04.08, 11:32
                                uspokoić to mnie może teraz tylko relanium:-( zamierzacie odbierać
                                mieszkania zanim otrzymają pozwolnenie na użytkowanie?
                                • Gość: gość Re: coś chyba jednak piszczy. IP: *.aster.pl 06.04.08, 12:32
                                  formalnie umowa nie przewiduje takiej możliwości
                                  • simatic Re: coś chyba jednak piszczy. 06.04.08, 17:18
                                    niby tak, ale z informacji na forum wynika, że pro-urba oddaje
                                    mieszkanie do "wykończenie a nie do zamieszkania"; tylko jak
                                    wykończyć mieszkanie bez wody i prądu?! Jak nie ma pozwolenia na
                                    użytkowanie to stoen też raczej z nami umowy nie podpisze.
                                    Oficjalnej informacji od dewelopera ile się spóźnia z oddaniem tez
                                    nie mam.
                                    • Gość: :( Re: coś chyba jednak piszczy. IP: 195.74.79.* 07.04.08, 22:43
                                      Ja też nie mam informacji na temat opóźnienia. Jasnym jest, że nie
                                      muszą kończyc budowy z dokładnością co do jednego dnia, jesteśmy
                                      ludźmi i rozumiem, że opóźnienia sie zdarzaja i wynikają
                                      niekoniecznie z winy dewelopera, ale jak przystało na profesjonalną
                                      firmę (a za taką uważam Pro-Urbę) jakaś informacja nam się należy.
                                      Zupełnie nie rozumiem milczącego jak grób dewelopera.
                                      • Gość: gość Re: coś chyba jednak piszczy. IP: *.aster.pl 12.04.08, 20:50
                                        A ja dzisiaj oglądałem sobie budynki, i ... czy nie uważacie, że
                                        płyty na elewacji zamontowane są dość niechlujnie ? jedna pół
                                        centymetra a inna 2 od ściany ...
                                        • Gość: Gosc problem z woda IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.08, 22:55
                                          Niestety wyglada na to, ze na przylaczenie do wodociagow nie ma co
                                          liczyc w tym roku, w zwiazku z tym mam pytanie, co w sytuacji, gdy
                                          Pro-Urbie nie uda sie jednak wybudowac studni na terenie inwestycji?
                                          Czy ktos z osob obecnych na forum moze poradzic, jak prawnie
                                          zabezpieczyc sie w takiej sytuacji, zwlaszcza, ze mam zamiar odebrac
                                          mieszkanie do wykonczenia w przyszlym tygodniu.
                                          Dziekuje i pozdrawiam sasiadow.
                              • Gość: ccc No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 22:54
                                Jak widzicie daliście się wydoić. Wody nie będzie, dopóki nie przebuduje się
                                wodociągu w Vogla, bo to jedyne źródełko od wodociągów miasta. I jak,
                                widzieliście już wykopy na Vogla? Kładą rury? Zanim podpisze się umowę trzeba
                                popatrzeć na pozwolenie na budowę.
                                • Gość: Gosc Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.08, 23:09
                                  Dla mnie bylo oczywiste, ze jesli ma sie pozwolenie na budowe, to
                                  uzyskalo sie wczesniej wszelkie inne pozwolenia dotyczace wody i
                                  kanalizacji, ale widocznie tylko w Warszawie prawo jest inne i
                                  dziala inaczej, czyli jak kto chce...dziwne jest tez to, ze
                                  deweloper dopiero teraz rozpoczal starania o wybudowanie wlasnego
                                  ujecia, czyzby do ostatniego dnia marca czekali na cud? ja licze, ze
                                  ten cud rzeczywiscie teraz sie wydarzy i w ciagu 30 dni powstanie
                                  studnia, byc moze wtedy deweloper rzeczywiscie pokaze, ze zalezy mu
                                  na klientach, bo poki co samemu trzeba ciagle prosic o jakakolwiek
                                  informacje...
                                • Gość: Rysio Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) IP: *.aster.pl 13.04.08, 00:02
                                  Doprawdy, miałeś rację! Wiesz wszystko! Widać, że dobrze znasz procedury (a
                                  raczej ich brak) panujące w urzędzie Wilanowa i MPWiK. Czy będziesz kandydował
                                  na zarządce naszych budynków? Taki zarządca to prawdziwy skarb :)

• Gość: zadowolony Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) IP: *.eranet.pl 13.04.08, 08:52
                                  1. bedzie budowanych 7 studni. osiedle bedzie zaopatrzone w wode oligocenska. z
                                  duzym prawopodobienstwem do konca maja studnie zostana uruchomione.

2. do tego czasu - przy wykonczeniu mieszkan dostepna bedzie woda z hydrantów w
                                  piwincy.

3. pozwolenie na budowe czytalismy. dziekuje za troskę.
                                  • Gość: sąsiad Odbiory pod lipny Aneks? IP: *.aster.pl 13.04.08, 17:16
                                    Witam,

Pewnie wszyscy dostaliśmy już pismo z PU, o tym, że nastąpiło
                                    opóźnienie z przyczyn niezależnych od developera i że zamierzają
                                    budować studnie. Pismo jest spóźnione o 2 tygodnie, przez które
                                    trzeba było wyciągać od PU jakiekolwiek informacje w cieżkich
                                    bólach, na domiar złego nie zawiera podstawowej informacji - na
                                    kiedy PU zamierza wywiązać się ze zobowiązania z par.7 Umów, czyli
                                    dostarczyć mieszkania z pozwoleniem na użytkowanie.

PYTANIE 1: czy ktoś sie już może pofatygował, żeby prześwietlić
                                    Dziennik Budowy i potwierdzić lub nie, że przyczyny opóźnienia są
                                    rzeczywiście obiektywne?

Podobno też niektórzy z kupujących zdecydowali się już odebrać
                                    mieszkanie - wiadomo - każdy chce już wykańczać. Kolejne pytania do
                                    tych z Państwa, którzy sie na to zdecydowali:

PYTANIE 2: czy podpisaliście państwo proponowany przez PU Aneks,
                                    który w p.4 stwierdza, że Kupujący uznaje moment odbioru za datę
                                    realizacji przez Sprzedającego zobowiązania z par.7 Umowy ?

Moim zdaniem Aneks, szczególnie w tym punkcie rażąco narusza prawa
                                    Kupującego bo formalnie zwalnia PU z dokończenia dzieła. Pomijam
                                    fakt że Aneks posługuje sie zgoła nie prawniczym
                                    określeniem "chwilowy brak wody" i nie precyzuje kiedy będą
                                    pozwolenia na użytkowanie.

PYTANIE 3: czy wpłaciliście Państwo PU ostatnią transzę?
                                    PU zażądała tego ode mnie jako warunek odbioru, oczywiście
                                    odmówiłem, z resztą mój bank i tak nie wypłaciłby pieniędzy.

PYTANIE 4: czy pokazywaliście Państwo Aneks prawnikom i jaka jest
                                    ich opinia?
                                    Ja pokazałem Umowę i Aneks prawnikowi, który wprawdzie nie jest
                                    specjalistą w tej dziedzinie prawa, ale okazało sie że specjalisty
                                    nie trzeba - wyśmiał to i zaklinał mnie żebym nawet nie myślał o
                                    podpisaniu.

PYTANIE 5: czy ktoś ten Aneks faktycznie podpisał, w takim kształcie
                                    (jak przekonuje mnie PU)? !!!

Biorąc pod uwagę powyższe, złożyłem PU następującą propozycję, co
                                    powinien zawierać Aneks:

- nowa data realizacji zobowiązania z par.7
                                    - wstępny odbiór z protokołem braków i datą usunięcia
                                    - możliwość wykończania przeze mnie mieszkania na własne ryzyko.

Pierwsza odpowiedź była NIE, ale ponieważ jednak PU ma moje kilkaset
                                    tysięcy (od których płącę odsetki!), ponowiłem propozycję i czekam
                                    jeszcze tydzień, potem Rzecznik Konsumenta, prawnicy, prasa itd.

Pozdrawiam i spokoju życzę!
                                    • Gość: sąsiad Re: Odbiory pod lipny Aneks? IP: *.aster.pl 13.04.08, 17:27

Załóżmy dla spokoju, że w studniach będzie woda, którą Sanepid
                                      dopuści. Jeszcze o terminach:

Liczmy optymistycznie po 3 tygodnie na: budowę studni, SANEPID
                                      (koniecznych jest kilka badań) i pozwolenie na użytkowanie -
                                      wychodzi w czerwcu.

Ale jeżeli będzie poślizg to ocieramy sie o przekroczenie terminu o
                                      90 dni.
                                    • Gość: Gosc Re: Odbiory pod lipny Aneks? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.08, 19:48
                                      Witam,

Mi osobiscie rowniez nie podoba sie "zawiadomienie" od PU, w ktorym
                                      firma posluguje sie terminem "sila wyzsza", ja rowniez
                                      skontaktowalem sie z prawnikiem i niepodlaczenie wody nie jest zadna
                                      sila wyzsza, lecz niedotrzymaniem warunkow umowy. Jesli PU nie poda
                                      nowego terminu realizacji inwestycji, to oczywiscie zadnego aneksu
                                      nie podpisze i szczerze powiedziawszy nie sadze, zeby ktokolwiek
                                      podpisal ten aneks w takim ksztalcie. Chcialem zwrocic takze Panstwa
                                      uwage na podobny przypadek, o ktorym pisala prasa, wowczas firma
                                      Hanza z Sopotu oddala mieszkania bez podlaczenia pradu i pozwolenia
                                      na uzytkowanie, jednak w tamtym przypadku deweloper byl na tyle
                                      powazny, ze firma wyplacila odsetki karne klientom i skontaktowala
                                      sie z nimi w terminie w tej sprawie. Jesli tak dalej pojdzie, to
                                      rzeczywiscie warto zainteresowac tym tematem prase, bo wyglada na
                                      to, ze deweloper na ostatniej prostej ucieka od jakiejkolwiek
                                      odpowiedzialnosci za zaistniala sytuacje.
                                      • Gość: sąsiad do Goscia z dialog.net.pl / Re: Odbiory (...)? IP: *.aster.pl 13.04.08, 21:35
                                        żeby dowieść że nie zachodzi par.8. p.1, czyli żeby stwierdzić czy
                                        opóźnienie jest z winy sprzedającego, czy nie, to jak sądzę trzeba
                                        fachowca, który przejrzy Dziennik budowy i korespondencję między PU
                                        i Wodociągami, po czym sporządzi opinię prawną.

myślę że warto zainwestować w taką usługę. gdyby sie odezwało więcej
                                        chętnych to proponuję się zrzucić.

na początech chyba warto im odpisać że ich Zawiadomienie nie spełnia
                                        par.8,p.3.
                                        • Gość: Gosc do Goscia z dialog.net.pl / Re: Odbiory (...)? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.08, 21:43
                                          Dziekuje za odpowiedz, jutro wybieram sie do prawnika w tej sprawie,
                                          korzystajac z Pana uwag takze dokladnie przejrzalam umowe i
                                          paragrafy, o ktorych Pan wspomnial, niestety wyglada na to, ze firma
                                          od poczatku dopuszczala mozliwosc niedotrzymania terminu z tytulu
                                          braku wody i stad te liczne zapisy w umowie. Zgadzam sie z tym, ze
                                          zawiadomienie nie spelnilo wymagan okreslonych w pkt.8 par. 3 umowy
                                          mimo mojej prosby zarowno telefonicznej jak i pisemnej z dnia 31.03
                                          o umieszczenie takiej informacji na pismie.
                                    • Gość: zadowolony do sąsiada IP: *.eranet.pl 13.04.08, 20:33
                                      czy analizowałes jaka jest relacja terminu okreslonego w par 7, a wyłaczenia
                                      tego terminu w par 8.1?

zwracam tez uwage, że par 7 nie mówi o oddaniu lokalu do uzytkowania tylko o
                                      "zakonczeniu budowy lokalu mieszkalnego".
                                      • Gość: sąsiad Re: do sąsiada IP: *.aster.pl 13.04.08, 21:18
                                        związek między pozwoleniem na użytkowanie budynku a zobowiązaniem
                                        określonym w par.7 wyjaśniają pp.2 i 3 z par.9

przeglądając niniejsze forum zorientowałem się, że PU wie o
                                        problemie z wodą od dawna, wystarczająco długo żeby wykopać studnie
                                        w terminie. to ciekawe w świetle postanowień par.8, p.3.

lista wyłączeń w par.8 p.1 jest istotnie imponująca. Na razie
                                        stwierdzam, że PU nie wywiązuje sie z par.8 p.3, w każdym razie
                                        informacje zawarte w piśmie, które odebrałem przedwczoraj nie są
                                        zadawalające. od korespondencji między PU a Wodociągami zależy czy
                                        zachodzi par.8., p.1.

nawet podpisując Aneks w tym kształcie, Kupujący nie powinien
                                        podpisać protokołu odbioru zgodnie z par.9 p.5., gdyż to właśnie
                                        pozwolenie na użytkowanie odróżnia mieszkanie od kupy cegieł.
                                        w każdym razie w p.4 pozbawiłby się swoich uzasadnionych i istotnych
                                        praw opisanych w par.7 p.2

to tyle udało mi sie moim inżynierskim rozumkiem zrozumieć. jak
                                        zobaczę pozwolenie na użytkowanie i dostanę klucze to też będę
                                        zadowolony:)
                                        • Gość: :( Do wszystkich analizujących umowę (merytorycznie) IP: 195.74.79.* 13.04.08, 23:25
                                          Warto przeczytać artykuły z Rzeczpospolitej Nieruchomości z zeszłego
                                          tygodnia: 7.04.08 na temat postępowania w przypadku opóźnień
                                          inwestycji, w szczególności opinię prawną pana Tomasza Rzętały
                                          (White&Case): www.rp.pl/artykul/116905.html . Tam jest
                                          odniesienie do klauzul o sile wyższej, umieszczanych przez
                                          deweloperów w umowach. Z tego, co on pisze wynika, że klauzule takie
                                          nie są do końca wiążące.
                                          ... Chociaz zastanawiam się, czy straszenie dewelopera paragrafami
                                          przyspieszy zakończenie inwestycji i oddanie budynków do
                                          użytkowania... chyba nie...
                                          Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!!
                                          • narewka2 Re: Do wszystkich analizujących umowę (merytorycz 14.04.08, 08:13

Ja powiem tak: gdyby developer zaproponował uczciwy aneks,
                                            umożliwiający wstępny odbiór teraz, a ostateczny z wpłatą ostatniej
                                            transzy po zrealizowaniu przez niego umowy, nie wynikałabym w to czy
                                            opóźnienie było kwestią siły wyższej czy też nie. W końcu takie
                                            rzeczy się zdarzają i nie świadczy to o nieuczciwości developera.
                                            Moglibyśmy wykańczać mieszkania już teraz, a developer
                                            miałby „motywację” do jak najszybszego zakończenia prac. I
                                            mielibyśmy pewność, że podpisana umowa zostanie dotrzymana. Z
                                            aneksem obecnie zaproponowanym niestety takiej gwarancji nie mamy.
                                            Druga kwestia to fatalna obsługa klienta. Developer mimo zapewnień,
                                            że na następny dzień udzieli odpowiedzi, prawie nigdy jeszcze
                                            terminu nie dotrzymał. Prawie za każdym razem trzeba było dzwonić
                                            ponownie i prosić się o odpowiedź.
                                            Pozdrawiam wszystkich
                                            Również przyszła sąsiadka.
                                      • batman2008 Woda dopiero w sierpniu (!?) 07.05.08, 13:39
                                        Czołem sąsiedzi!

Najświeższe informacje (telefoniczne od Pana Jacka P. z Pro-Urba:
                                        1. Pro Urba wystąpiła o pozwolenie na budowę studni!!! To znaczy, że mogą takie
                                        pozwolenie dostać albo i nie. Ok. Powiedzmy, że dostaną to i tak maksymalny czas
                                        oczekiwania na takie pozwolenie wynosi 3 miesiące... Potem budowa studni i
                                        uruchomienie instalacji... zdążą w sierpniu?
                                        2. Pro Urba się przejmuje...i robi wszystko co w jej mocy. Szkoda tylko, że nie
                                        zaczęli martwić się w styczniu 2008 bo już wtedy minął termin przyłączenia przez
                                        MPWiK do sieci miejskiej.

• batman2008 BatMan wkracza do akcji! 07.05.08, 13:56
                                          Batman i kumple z IT rozpoczynamy akcję informacyjną na różnych forach mającą na
                                          celu zapoznanie przyszłych Klientów Pro-Urby z numerem jaki nam wywinęli przy
                                          okazji "mieszkań bez wody" Bruzdowa 102. Zachęcam wszystkich do aktywności. Jest
                                          nas wystarczająco dużo aby zmotywować Pro Urbę do aktywności - no chyba, że
                                          Pro-Urba to kamikadze i nie chcą już więcej sprzedawać mieszkań.

Czy wysoko wypozycjonowana strona www z informacją o naszych problemach na
                                          Bruzdowej będzie wystarczającą motywacją dla Pro Urby?
                                          • batman2008 Pro Urba! Uwaga! Mieszkania bez wody! Bruzdowa 102 07.05.08, 14:03
                                            Pro Urba! Uwaga! Mieszkania bez wody! Bruzdowa 102.
                                          • batman2008 Re: BatMan wkracza do akcji! 07.05.08, 15:26
                                            batman2008 napisał:

> Batman i kumple z IT rozpoczynamy akcję informacyjną na różnych forach mającą n
                                            > a
                                            > celu zapoznanie przyszłych Klientów Pro-Urby z numerem jaki nam wywinęli przy
                                            > okazji "mieszkań bez wody" Bruzdowa 102. Zachęcam wszystkich do aktywności. Jes
                                            > t
                                            > nas wystarczająco dużo aby zmotywować Pro Urbę do aktywności - no chyba, że
                                            > Pro-Urba to kamikadze i nie chcą już więcej sprzedawać mieszkań.
                                            >
                                            > Czy wysoko wypozycjonowana strona www z informacją o naszych problemach na
                                            > Bruzdowej będzie wystarczającą motywacją dla Pro Urby?
                                • simatic Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) 13.04.08, 19:10
                                  kupiłaś tam mieszkanie czy tak dla sportu piszesz?
                                  • and-jan Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) 30.04.08, 21:29
                                    Witam

ja mieszkanie kupiłem i aneks podpisałem - rozmawiałem na jego temat z prawnikiem i stwierdził, że zapis o wodzie jest nieprecyzyjny i w razie czego łatwy do podważenia. Mi osobiście zależy na szybkim zakończeniu prac wykończeniowych.

Mam propozycję - należy naciskać i na PU i na Portico. Zgadzam się, że straszenie paragrafami nie koniecznie musi być skuteczne. Pamiętajcie, że i tak wpłaciliśmy już po 85% ceny, a biorąc po uwagę przeciętną wartość marż w tym biznesie oznacza to że dawno już wyszli na plus.

Moim zdaniem groźba zrobienia czarnego PR jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Biorąc pod uwagę bardzo duże zaangażowanie kapitałowe PU w działki w okolicach Towarowej i Siennej - robienie im "koło pióra" może być zdecydowanie bardziej bolesne, niż straszenie prawnikiem.

Dodatkowo proponuję zintensyfikować kontakty z PU i nękać ich pytaniami - nie mogą bez końca nas ignorować.

Podsumowując wydaje mi się, że faktycznie robią coś w kierunku rozwiązania problemu, ale wydaje mi się że odpowiednia presja może ich dodatkowo zmotywować do szybszych działań.

A może zorganizować jakieś spotkanie pomiędzy lokatorami i PU?
                                    • Gość: zdenerwowany Re: No Rysiu, jak z wodą? a nie mówiłem?;) IP: *.aster.pl 02.05.08, 11:11
                                      Fakt, Pro Urba łatwo się wybroni i na odszkodowanie nie ma co liczyć
                                      ale bliski jest termin kiedy bedzie można rozwiązać umowę z tytułu
                                      przyczyn niezależnych od stron. Warto się nad tym zastanowić - ceny
                                      jak już nie spadają, to przynajmniej nie rosną a wybór obecnie jest
                                      zdecydowanie większy. Co zresztą widać po zatrzymaniu się sprzedaży
                                      lokali w tej inwestycji.
                                      • adela_30 Podbijam ! 14.05.08, 08:33
                                        podbijam wątek na forum!
    • Gość: gorzata Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: 212.76.37.* 05.07.08, 20:00
      witam wszystkich dawno nikt nie pisał ale ja podpisałam umowe
      przedwstępna więc jestem jak najbardziej zainteresowana wszelimi
      waszmi komentarzami. dziś wybrałam się a osiedle Bruzdowa - dodam po
      burzy która dziś przez chwile szalała. I w szoku jestem - do garażu
      wlewa się woda - to proste kostki betonowe są źle ułożone i woda
      spłwa bokami a tam nie ma korytka odwadniającego. Kolejna rzecz to
      masakrycznie wyglądające tarasy i zacieki na sufitach balkonów - to
      równiez bardzo proste - żle wykonana obróbka blacharska i brak
      rynien z tarasów. kolejna rzecz to mega buczące wenylatory w
      przedsionkach do garaży, słychać je na całej klatce schodowej -
      nateżenie hałasu jakby ktoś odkurzał pod drzwiami lokali. Kolejna
      rzecz to chwasty po pas od frontu i na placu zabaw - podpisując
      umowe odniosłam wrażenie że pro urba bedzie zarządzać budynkami do
      momentu zawiązania sie wspólnoty i dbać o otoczenie wygląda to
      tragicznie - to proste nikt o to nie dba, zdjęcia załączane przez
      pro urba na stronie internetowej to zgrabne kadry nie mająe nic
      wspólnego z rzczywistością. I kolejna rzecz - mogłam sobie chodzić
      po budynkach dowolnie gdzie chciałam nikt nie zwracał na mnie
      uwagi - ciekawe gdzie ochrona sie podziała. Poza tym mnóstwo
      niedoróbek - rdzewiejące śruby mocujące, niewykończone cokoły w
      hallach wejściowych. Jeśli ktos chce moge przesłać zdjęcia podaje
      swój adres gutek101@poczta.onet.pl, może razem uda się coś zrobić.
      Pozdrawiam wszystkich - wierze że może być to świetne miejsce do
      zamieszkania ale kilka rzeczy trzeba poprawić.
      • Gość: ---rek Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 19:22
        Nie ma o czym pisać i w ten sposób forum umarło. Pogrzeb odbędzie się wkrótce.
        • Gość: a Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 10.08.08, 18:15
          Jest o czym pisać. Więcej szczegółów na www.bruzdowa102.com
          • Gość: jeden z wielu Re: Bruzdowa 102 - Pro Urba IP: *.aster.pl 24.08.08, 20:47
            Fakt, że jest. A o większości nie można aby nie uprzedzić
            developera. Jedno mogę powiedzieć: PRO-URBA: NIE POLECAM !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka