Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa?

IP: 195.149.64.* 09.03.07, 09:44
Czy ktoś wie jak można sprawdzić wiarygodność developera (zakladając że jest
to nowy developer).
Czy jest już może jakieś ubezpieczenie od np. bankructwa developera?
Obserwuj wątek
    • Gość: nea Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 13:44
      Chyba jedynym rozwiązaniem byłoby podpisanie umowy z devleporerm w formie aktu
      notarialnego w którzym byłabym mowa, że wpłacasz pieniądze na rachunek
      powierniczy. A devl. dostenie kasę wtedy kiedy odda Ci mieszkanie i podpisze akt
      notarialny. No ale chyba wiemy, ze to nierealne....
      • jan-w Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa 09.03.07, 14:17
        Realne, ale odpowiednio droższe.
        • Gość: Bogs Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa IP: 195.149.64.* 09.03.07, 14:33
          Ale chyba gdy developer nie prowadzi takiego rachunku nie jest to możliwe? Czy
          można jakoś negocjować np. z bankiem kredytującym developera?
          Ktoś może tak robił?
    • Gość: gość Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa IP: 192.156.102.* 09.03.07, 16:54
      Witaj,
      Z mojego doświadczenia wynika, że nie można mieć pewności otrzymania
      zakupionego lokalu!
      O mnie: jestem klientką spółki Salwator, podpisałam umowę przedwst. w formie
      aktu notarialnego w kwietniu 2004 i do tej pory nie mam kluczy do mieszkania i
      aktu własności lokalu

Moje uwagi, które mam nadzieję wam się przydadzą:
      1. Kupując mieszkanie z rynku pierwotnego koniecznie podpiszcie umowy w formie
      aktu notarialnego z konkretną datą przeniesienia własności!
      Jakikolwiek akt notarialny nie wystarczy do pewności, że otrzyma się
      mieszkanie, bo akt aktowi nie równy. Ja mam akt z warunkowym terminem
      przeniesienia własności lokalu czyli z zapisem, że
      "ZAWARCIE UMOWY PRZYRZECZONEJ SPRZEDAŻY W FORMIE AKTU NOTARIALNEGO NASTĄPI NIE
      PÓŹNIEJ NIŻ 30 DNI OD DATY ROZLICZENIA CAŁEJ CENY SPRZEDAŻY I PO ODBIORZE
      PROTOKOLARNYM LOKALU'
      Brak terminu w postaci daty dd/mm/yyyy powoduje, że nie mamy określonego
      terminu, po którym możnaby wystąpić do sądu z pozwem o wykonanie umowy i
      przeniesienie własności lokalu. Wówczas sąd może niezależnie od woli dewelopera
      zasądzić na nas prawo własności danego lokalu. Jest jednak pewien dodatkowy
      warunek, aby tak się stało. Jest to możliwe tylko wtedy gdy lokal jest
      wybudowany i deweloper wyodrębni własności lokali, gdyż dopiro wtedy ten lokal
      zacznie istnieć w świetle prawa. Jeśli więc trafi się wam taki perfidny
      deweloper jak mnie, to pomimo aktu i wybudowanych bloków, nie będziecie mogli
      dochodzić praw do obiecanej własności.
      2. Znajdźcie i porozmawiajcie z klientami danego dewelopera, przeczytajcie
      forum, archiwum prasy.Poszukajcie informacji na temat właścicieli i prezesów
      danej firmy deweloperskiej, zbadajcie ich histrię biznesową.
      Już ja bym powiedziała parę słów osobom zainteresowanym współpracą z Salwatorem
      na ten temat...
      3. Zabezpieczenie dla wpłacanych pieniędzy to tylko taki rachunek, z którego
      deweloper będzie mógł wziąć pieniądze po przeniesieniu na was własności lokalu
      (czyli deweloper buduje za swój kredyt). To uchroni przed skutkami ewentualnego
      bankructwa dewelopera, ale nie uchroni przed wzrostem cen. Ja kupowałam
      mieszkanie trzy lata temu i wartość moich pieniędzy spadła przez ten czas na
      łeb, więc co z tego, że mogę te pieniądze teraz odzyskać. Mieszkania już za nie
      nie kupię.

O ile wiem, nie ma jeszcze ubezpieczeń od bankructwa dewelopera.
      • Gość: Inny ja Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa IP: 195.114.161.* 09.03.07, 18:44
        Czy roszczenie z twojego aktu notarialnego zostało lub może być wpisane do KW
        tej nieruchomości?
        • Gość: gość Re: Jak sprawdzić developera i uniknąć bankructwa IP: 192.156.102.* 15.03.07, 10:09
          Tak, roszczenie z mojego aktu zostało wpisane do KW działki już w 2004 roku.
      • Gość: Janusz Odp Salvator IP: *.chello.pl 17.03.07, 09:12
        Wedle mojej wiedzy, o ile masz akt notarialny i roszczenie do lokalu wpisane w
        księdze, to zmartwienie jest przedwczesne.
        Oczywiście nie masz daty, więc nie masz czym sie podeprzec przy wniosku do
        sądu, ale gdyby każda sprawa była "oczysista" nie bylo by sądownictwa i
        adwokatury.

W swietle mojej wiedzy powinna wystarczyć ocena techniczna budynku, wykonana
        przez rzeczoznawcę budowlanego, zmierzająca do wykazania ze zachodzą przesłanki
        umowne do zawarcia transakcji (np lokal kwalifikuje sie do odbioru
        protokolarnego)... Ot tak na chłopski rozum... Trzeby by jednak "popatrzać
        dokładnie w papiery" :)...
        Teraz sobie przypominam, ze u Salwatora na Białołęce bylo coś "pomieszane" z
        działkami.. nie wiem dokładnie co ale to moze miec wpływ na cala zabawe.

O co dokładnie chodzi?

PS PS O co chodzi z kluczami do lokalu? Nie daja tylko Wam czy wszystkim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka