Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić mieszkanie... ???

IP: *.chello.pl 14.05.03, 10:12
Razem z mezem zamierzam kupic nowe mieszkanko. Czytam, czytam i czytam...
Czy w Warszawie mozna kupic dobre mieszkania? Czy istnieje developer, ktory
nie spartoli roboty? Znalazlam czarna liste firm developerskich a moze ktos
ma jakies pozytywne doswiadczenia z jakas firma?
Z kim warto podpisac umowe, kto buduje trwale domy (marzenie: bez usterek)
Prosze o pomoc
Monia
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 14.05.03, 10:19
      Moja spółdzielnia buduje na Tarchominie (os. Milenium) i na Pradze Południe
      (os. Słoneczny Stok). Poprzednie odebrane już mieszkania były dobre
      jakościowo, co do nowych, budujących się, można tylko przypuszczać, że tak
      będzie. Link: www.nowydom82.pl
      • Gość: Ryszard Re: MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: 40.0.96.* 15.05.03, 14:00
        Akurat tej spoldzielni to ja nie ufam.
        Takie opoznienia jakie oni maja to przegiecie.
        Wycofalem sie z niej, gdyz opoznienie siegnelo 7 miesiecy.
        Teraz minal rok i nadal budynek nie stoi (os. Sloneczny Stok)

Gość portalu: Venus napisał(a):

> Moja spółdzielnia buduje na Tarchominie (os. Milenium) i na Pradze Południe
        > (os. Słoneczny Stok). Poprzednie odebrane już mieszkania były dobre
        > jakościowo, co do nowych, budujących się, można tylko przypuszczać, że tak
        > będzie. Link: www.nowydom82.pl
        • Gość: Venus Re: MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 20.05.03, 09:27
          Był długi przestój, a to częściowo dlatego, że spółdzielnia nie otrzymała w
          zeszłym roku kredytu na budowę Słonecznego Stoku. Finansowanie budowy, gdy
          zrobiono przyłącza zewnętrzne, spłacono kredyt na zakup gruntu, postawiono 5
          bloków (ABCDI), a jeszcze połowa mieszkań nie sprzedanych, bo po prostu ciężko
          jest sprzedać coś, co nie ma jeszcze wylewki pod budynek (mówię o klatkach G i
          H) - ciekawe, jak Ty byś sobie z tym poradził.
          Zarząd spółdzielni podjął decyzję o zmianie głownego wykonawcy, gdy negocjacje
          cenowe zawiodły, a trzeba było zmniejszyć koszty budowy. Negocjacje
          przeciągały się, potem ogłoszono przetarg na nowego wykonawcę, potem ponownie
          rozpatrywano oferty, bo szukano wykonawcy, który będzie opłacany etapami za
          wykonaną pracę, a nie będzie kredytowany przez spółdzielnię. Wreszcie w lutym
          czyli rzeczywiście po 7 miesiącach niemal całkowitego przestoju, ruszyła
          budowa konstrukcji E i F oraz prace wewnętrzne i zewnętrzne na klatkach ABCDI.
          Zaznaczam, że cały czas miałam dobry kontakt z przedstawicielem zarządu oraz z
          działem sprzedaży w spółdzielni. Nie oszukiwano mnie i nie robiono płonnych
          nadziei m.in. co do terminu ponownego uruchomienia budowy, za co jestem
          wdzięczna, bo wolę najgorszą prawdę, a nie robienie dobrej miny do złej gry.
          Sugerowano jednak, żebym uzbroiła się w cierpliwość, bo to wszystko musi
          potrwać. Wiem, że inaczej myślą Ci, którzy nie mają gdzie mieszkać lub
          wynajmują u kogoś lokum. Ja na szczęście na razie mieszkam z rodzicami, więc
          czekam.
          Myślę, że w czasach, gdy kupujący niegotowe mieszkanie dużo ryzykuje, takie
          rzeczy, jak sposób postępowania z przyszłymi lokatorami, są ważne.
          Pozdrawiam, informując przy okazji, że na klatkach I etapu są wykonywane
          pokrycia dachowe i prace wewnętrzne, II etap osiągnął poziom IV piętra, III
          etap powinni niebawem zaczynać.
    • Gość: nowy Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.178.143.* 14.05.03, 12:34
      sprawdz sobie www.zielonezacisze.pl
      to jest róg Kondratowicza i Wincentego.
      Pozdrawiam
      • Gość: Fly Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 156.24.231.* 14.05.03, 12:51
        zastanawiam sie jak mozna byc tak niezdecydowanym w tak waznej i kosztownej
        sprawie...
        wybor miejsca mieszkania uzalezniasz od developera...li tylko?
        a miejsce? otoczenie? architektura? itd... - obojetne????? nie jest wazne czy
        bedziesz mieszkasz w sypialnianym blokowisku czy w otoczonym zielenia osiedlu?
        co dla Ciebie znaczy "dobre mieszkanie"?

zdziwilam sie....tym podejsciem do sprawy...
        i co kupisz tam, gdzie wiekszosc forumowiczow Ci poradzi? nie wierze...
        milego,

Fly
        • Gość: Monia Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.chello.pl 14.05.03, 15:11
          Co z tego ze bedzie zielen i spokojna okolica jezeli tynk odpada , na balkon
          strach wyjść i grzybek rosnie na scianie a mili sasiedzi podpisza sie pod
          skarga na zarzad.... Mam dzialke pod Warszawa- cudowna okolica... ale praca i
          rodzina sa w miescie. Jezeli znajde dobra firme to moze kolejne inwestycje beda
          mialy mila okolice.
          Pozdrawiam

Monika
        • Gość: kala Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.centertel.pl 16.05.03, 13:44
          Zdaje sie, ze forum jest po to, zeby poznac zdanie innych. Jest oczywiste, ze
          na decyzje o zakupie ma wplyw wiele czynnikow, ale co komu po zieleni i pieknym
          otoczeniu, skoro developer niczego nie wybuduje? W sumie zawsze mozna postawic
          namiot, ale to juz chyba nie nieruchomosc...
          Pozdrawiam
          kala
    • Gość: Anula Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.novartis.com 14.05.03, 14:08
      Nie wiem jakie są Wasze możliwości finansowe i ew.wyobrażenia o otoczeniu w
      jakim będziecie mieszkać, ale może warto zajrzeć na stronę www.sabe.com.pl ?

To moje (gotowe od października) osiedle (Warszawa, Praga) - deweloper nie
      zbudował na razie niczego więcej, ale to co stoi jest bardzo dobrej jakości i w
      ładnej okolicy.
      pzdr.
      • Gość: doodo Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 14:45
        Gość portalu: Anula napisał(a):

> Nie wiem jakie są Wasze możliwości finansowe i ew.wyobrażenia o otoczeniu w
        > jakim będziecie mieszkać, ale może warto zajrzeć na stronę www.sabe.com.pl ?
        >
        > To moje (gotowe od października) osiedle (Warszawa, Praga) - deweloper nie
        > zbudował na razie niczego więcej, ale to co stoi jest bardzo dobrej jakości i
        w
        >
        > ładnej okolicy.
        > pzdr.

Developer budował wcześniej po inną nazwą - to są spółki celowe na potrzeby
        budowy kompleksu ale investor ten sam.
        Jakość niezła, okolica moim zdaniem super. Park Skaryszewski jest
        najpiękniejszy w Warszawie.
        Nie podobają mi sie tylko szprosy w oknach - niepotrzebnie oddzielają od widoku.
        Trochę akustyki przez zabudowę w literę u , ale może zieleń w przyszłości
        wyciszy no i niestety wysoka cena.
    • Gość: ronald Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 14.05.03, 14:10
      Jedno wiem na pewno: NIE KUPOWAC W JW OF DE NEDZA CONSTRUCTION!!!
      Absolutnie!
      Polecam osiedle Teklinek: www.ama-bud.pl

sa niedrodzy i solidni

• Gość: Fly do Moni IP: 156.24.231.* 14.05.03, 15:39
        Monia,
        bez obrazy za poprzedni post...ale wydaje mi sie, ze wszystko mozna pogodzic...
        i okolice i architekture i tamto i owamto...
        poszukaj...pojezdzij...poogladaj...wybierz co bys chciala i gdzie, a potem
        szturmuj i sprawdzaj konktretnie...

zycze udanego zakupu...a jak juz kupisz odezwij sie na forum...i pochwal...
        milego,
        Fly z Brzezin/Agroman
        • Gość: maciek Re: do Moni IP: 213.241.43.* 14.05.03, 16:09
        • Gość: maciek Re: do Moni IP: 213.241.43.* 14.05.03, 16:10
          witam,

monika okresl metraz i strone wawy, w innym wypadku wszyscy hanlowcy
          developerów tu zawitają

pozdrawiam

maciek
          • malagosia4 DD 14.05.03, 16:39
            A ja kupuje w Dom Development - solidna firma, dobra lokalizacja (Ursynow -
            blisko metra, blisko Kabat) duzo mieszkan do wyboru, a same mieszkania fajnie
            zaprojektowane. Termin oddania grudzien tego roku ale juz zapowiadaja, ze uda
            im sie oddac wczesniej. Pojedz i zobacz... Ja tam pojechalam by obejrzec oferte
            i wyszlam z zarezerwowanym mieszkaniem:-) Budują w roznych miejscach, a po
            prawej stronie Wisly znacznie taniej...
          • Gość: Monia Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.chello.pl 15.05.03, 01:00
            Z tym szukaniem to jest tak: Mąż pracuje a ja po zajęciach na uczelni zajmuję
            się "urządzaniem" naszego życia. dzięki pytaniu, chodzeniu, podglądaniu,
            czytaniu... stałam się "specjalistą" w wielu dziedzinach :-))Znam się na
            samochodach, meblach kuchennych, przetestowałam setki narożników, kolejne firmy
            przedstawiają "tajniki" żaluzji itd... Bez problemów nabyłam jedynie psa (to
            był strzał w 10)
            Z mieszkaniem jest troszkę inaczej. Tu inwestuje się większe pieniądze a o
            pomyłkę łatwo. Dopiero zaczynam poszukiwania a tu na forum warto wystartować.
            Oglądałam ofertę firmy WERSAL PODLASKI. Mało jest wypowiedzi na ich temat. Może
            ktoś kupił u nich mieszkanie.
            Proszę o zdanie na ich temat.

Interesuje mnie mieszkanko 50- 70 metrowe z dużym tarasem, parter odpada.

Monia
            • Gość: johny Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 11:33
              "przetestowałam setki narożników"

hmm....ciekawe:))))))))
    • Gość: k www.4sciany.com IP: *.202.12.vie.surfer.at 15.05.03, 01:38
      fajna strona developera i tanio
      • Gość: Fly do Moni raz jeszcze IP: 156.24.231.* 15.05.03, 09:58
        Monia,

posortuj sobie watki na forum wg tematu i wejdz na 25 strone - jest tam ok. 11
        watkow na temat Wersalu Podlaskiego - bedziesz miala co poczytac...

pozdrawiam,
        Fly
      • magda9618 ciekawe 15.05.03, 10:01
        witam,

Oglądałam plany mieszkania 104 m w budynku jednorodzinnym czterolokalowym w
        Malichach ( przy al. Jerozolimskich na wysokości Piastowa ) niedaleko WKD.
        Mieszzkanie dwupoziomowe z dwoma miejscami parkingowymi i ogródkiem za
        niecałe 300 tys. Cicha okolica i niezły dojazd do centrum.
        Nie pamietam nazwy dewelopera, ale wiem Że budynek powstaje przy ul.
        odchodzącej od alej ok 200 m za kolejką WKD., mi się bardo podobało ale za duże.
        Ciekawe było to że nie będzie czynszu i kązdy lokator ma na wszystko oddzielne
        liczniki i piece.
        pozdrawiam

madzia
    • Gość: Magda Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 11:04
      Ja jestem w trakcie kupowania mieszkania przez Ebejot na Dzieci Warszawy.
      (www.ebejot.com.pl). Ceny są niewygórowane. Mieszka tam wielu moich znajomych i
      są zachwyceni. A ja takiego developera zyczę każdemu !
      • Gość: karlos Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 11:36
        Gość portalu: Magda napisał(a):

> Ja jestem w trakcie kupowania mieszkania przez Ebejot na Dzieci Warszawy.
        > (www.ebejot.com.pl). Ceny są niewygórowane. Mieszka tam wielu moich znajomych
        i
        >
        > są zachwyceni. A ja takiego developera zyczę każdemu !

Rzeczywiscie buduja ladne budynki i jako firma sa w porzadku. Ale czy ceny
        niewygorowane? Jak za zakorkowany Ursus, latajace nad glowa samoloty,
        niestrzezone i nieogorodzone osiedle to jednak wydaje mi sie sporo.
        • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 12:00
          Ochrona zalezy od mieszkancow. W niektórych blokach mieszkańcy mają ochronę.
          A poza tym gdzie w warszawie kupisz mieszkanie na 140 000 PLN z miejscem
          naziemnym?
          Moze masz jakiś pomysl?

• Gość: karlos Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 12:07
            Gość portalu: Dora napisał(a):

> Ochrona zalezy od mieszkancow. W niektórych blokach mieszkańcy mają ochronę.
            > A poza tym gdzie w warszawie kupisz mieszkanie na 140 000 PLN z miejscem
            > naziemnym?
            > Moze masz jakiś pomysl?
            >

Jak osiedle jest nieogrodzone to zapomnij o skutecznej ochronie.
            140tys. z miejscem w Ebejot?
            Mowisz chyba o kawalerce.
            Ja kupilem za 155tys. 53metry z boxem garazowym na zamknietym osiedlu
            (Tarchomin). Odbior za 2 miesiace. Fakt ze nie tak ladnym jak Ebejot ale cos
            kosztem czegos.
            • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 12:17
              Tarchomin ?????????????????????????
              jak masz zamiar dojeżdzać do Centrum?
              • Gość: Fly Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 156.24.231.* 15.05.03, 13:32
                znam takich co z Tarchomina dojezdzaja na Prage przez Zoliborz, bo szyciej :)
                najpierw Grotem na Zoliborz, potem spowrotem przez Slasko-Dab. na Prage...
                milego,
                Fly
                • bbkk Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? 15.05.03, 14:10
                  Widać Fly że jeszcze nie mieszkasz na Białołęce i nie znasz problemów
                  dojazdowych swojej przyszłej dzielnicy (bo choć Agroman buduje daleko od
                  Tarchomina to własnie tu będziesz załatwiała Swoje sprawy). Bo problemem jest
                  wjazd na most Grota, a nie przejażdżka Jagielońską :)
                • Gość: JacekD Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 16:08
                  Oznacza to że ten znajomy jedzie właśnie przez największy korek - bo
                  najtrudniej wjechać na most Grota-Roweckiego. Ponadto Twój znajomy uważa, że
                  Jagielońska jest zakorkowana - to nieprawda. Napewno tam nie jeździ.
                  Ale uwierz, korek (7:30-9:00) na Modlińskiej to nie jest katastrofa - od pół
                  roku jeżdże tędy do centrum i raz zdarzyło się że jechałem ok. 50 min.
                  Zazwyczaj tarsę od urzędu dzielnicy Białołęka do Wałbrzyskiej pokonuję w 45
                  min.
                  Oczywiście korki tylko się będą powiększać - póki co jest ok. Poza tym
                  zatwierdzono budowę mostu północnego - to pomoże szybciej dostać się do centrum.

Pozdrawiam
              • Gość: karlos Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 13:55

> Tarchomin ?????????????????????????
                > jak masz zamiar dojeżdzać do Centrum?

Nie zamierzam:))))))))))))
                Pracuje niedaleko. A tak powaznie to jest to kwestia 30-40min do centrum wiec
                nie robmy tragedii. Popatrz jaki peikny jest wyjazd z Ursusa. Tarchomin to juz
                nie ta sama wiocha co kiedys. Tak jak Ursynow caly czas sie zmienia.
                • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 14:53
                  Gdy sąkorki z Ursusa możesz dojechac do ćentrum Pociągiem (4 przystanki = max
                  15 minut)
                  • Gość: karlos Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 15:27

> Gdy sąkorki z Ursusa możesz dojechac do ćentrum Pociągiem (4 przystanki = max
                    > 15 minut)

Akurat znam Ursus i wiem jak ta rzeznia zwana pociagiem wyglada. Nie po to
                    jezdze samochodem od paru lat zeby teraz w tym smrodzie, tloku jechac (dluzej
                    niz 15 minut) do centrum. Koszmar.
                    Poza tym do stacji to jeszcze trzeba sie dostac, a to ze skoroszy to kolejne 15
                    minut.
                    • Gość: karlos Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 15.05.03, 15:31
                      Gość portalu: karlos napisał(a):

> Gość portalu: Dora napisał(a):
                      >
                      > > Gdy sąkorki z Ursusa możesz dojechac do ćentrum Pociągiem (4 przystanki =
                      > max
                      > > 15 minut)
                      >
                      >
                      > Akurat znam Ursus i wiem jak ta rzeznia zwana pociagiem wyglada. Nie po to
                      > jezdze samochodem od paru lat zeby teraz w tym smrodzie, tloku jechac
                      (dluzej
                      > niz 15 minut) do centrum. Koszmar.
                      > Poza tym do stacji to jeszcze trzeba sie dostac, a to ze skoroszy to kolejne
                      15
                      >
                      > minut.

.........czyli jak widac robi sie dokladnie jak bys jechala z Tarchomina:))
                      • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 17:33
                        WIesz tak się składa, że ja też znam Ursus i wole jechać pociągiem (rano) niż
                        stać w korku a potem jeszcze walczyc o miejsce w centrum gzie pracuje,
                        niezapominjąc o łapówie dla Waparku :(
                      • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 15.05.03, 17:35
                        A do pociągu możesz dojecać każdym autobusem (luźnym) :)
          • Gość: Ann Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 157.25.119.* 15.05.03, 14:02

> Ochrona zalezy od mieszkancow. W niektórych blokach mieszkańcy mają ochronę.
            > A poza tym gdzie w warszawie kupisz mieszkanie na 140 000 PLN z miejscem
            > naziemnym?
            > Moze masz jakiś pomysl?
            >
            A u jakiego developera jesli mozna spytac?
            Pozdrawiam
            • Gość: Fly do bbkk... IP: 156.24.231.* 15.05.03, 15:36
              witaj bbkk...
              /ta historyjka o dwoch mostach jest zaslyszana od kolegi, ktory mieszka na
              Tarchominie - powiedzial, ze tak dojezdza/ jesli chodzi o mnie i prob.komunikac.
              oj znam...znam... czesto a nawet bardzo czesto kursuje po Tarchominie,
              Bialolece ok. Brzezin...Pradze Pln i Pld..czesto jezdze do Legionowa, czesto
              boczkiem...boczkiem... roznymi malutkimi objazdami... :) nie powiem, czesto tez
              stoje w korkach...
              wiem tez, ze sprawy lokal. bede zalatwiac w urzedzie gminy bialoleka, a nie
              targowek do ktorego mialabym trzy kroki...no coz...
              z roznych watkow zorientowalam sie, ze jestes szczesliwa posiadaczka mieszkania
              na tarchominie... - kiedy sie wprowadzasz? jak remont - do przodu? przede mna
              to wszystko jeszcze...

no dobra...nie rozpisuje sie, bo to nie o tym watek...
              pozdrawiam wszystkich...

generalnie praska Fly
            • Gość: Dora Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: *.pro-futuro.com 16.05.03, 09:01
              EBEJOT:
              39,2 m^2 - 1 pokój z aneksem i miejscem postojowym = 136.250 zł z VATem
              41,8 m^2 - 2 pokoje z miejscem postojowym = 143.072 zł z VATem
              40,6 m^2 - 2 pokoje = 134,467 zł z VATem
              OBSYŁAM DO DODATKU NIERUCHOMOŚCI ŚRODA 14MAJA GW
              • Gość: lord Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 16.05.03, 09:22

> EBEJOT:
                > 39,2 m^2 - 1 pokój z aneksem i miejscem postojowym = 136.250 zł z VATem
                > 41,8 m^2 - 2 pokoje z miejscem postojowym = 143.072 zł z VATem
                > 40,6 m^2 - 2 pokoje = 134,467 zł z VATem
                > OBSYŁAM DO DODATKU NIERUCHOMOŚCI ŚRODA 14MAJA GW

A teraz napisz na ktorym to jest pietrze (bo pewnie parter albo ostatnie),
                kiedy odbior (bo na pewno nie teraz tylko w dalekiej przyszlosci).Poza tym
                takich lokali promo jest tylko kilka. Jak to mowia reklama dzwignia handlu.
                Ebejt nie jest niestety najtanszy i reklama nic nie wnosi do tego
                stwierdzenia...
                • Gość: kloops Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 194.181.153.* 16.05.03, 11:59
                  69 metrów 250.838 zł brutto (cena wraz z miejscem postojowym w podziemnym
                  garażu). Daje to w przeliczeniu na 1m ok. 3640 zł. Garaż niestety w tej okolicy
                  jest niezbędny !! A i tak włamy są nawet w takich garażach nagminne.
                  • Gość: marcin Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 193.109.127.* 16.05.03, 14:13
                    Gość portalu: kloops napisał(a):

> 69 metrów 250.838 zł brutto (cena wraz z miejscem postojowym w podziemnym
                    > garażu). Daje to w przeliczeniu na 1m ok. 3640 zł. Garaż niestety w tej
                    okolicy
                    >
                    > jest niezbędny !! A i tak włamy są nawet w takich garażach nagminne.

Taka cena za mieszkanie w blokowisku to sa jaja!
    • Gość: JankoMuzykant Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 62.29.138.* 15.05.03, 15:42
      Ja zaufalem Invest 2000 wczesniej przez miesiac wygladzajac umowe. Buduja dom
      przy Harfowej na Ochocie. Lada moment zaczynaja sie odbiory techniczne, koniec
      inwestycji przewidziany na koniec maja. O ile wiem, jest jeszcze sporo mieszkan
      do kupienia. Zajrzyj na www.invest2000.pl. Nie jest oczywiscie tak tanio, jak
      na Ursusie albo Tarchominie, ale i tak w tej okolicy bywa jeszcze drozej.

Pozdrawiam.
      J. Muzykant
      • Gość: basti Invest 2000 IP: 217.153.15.* 15.05.03, 19:13
        Muzykancie, a nie przeszkadza ci zupełnie hipoteka, która obciążona jest ta
        nieruchomość (patrz wcześniejsze wątki o tej inwestycji) i to, że dla tak
        małego domku już tyle czasu szukają nabywców, choć lokalizacja teoretycznie
        bardzo oK?

Mnie przeszkadzało. Ta sprawa czysta nie jest.
        • Gość: JankoMuzykant Re: Invest 2000 IP: 62.29.138.* 16.05.03, 12:50
          Gość portalu: basti napisał(a):

> Muzykancie, a nie przeszkadza ci zupełnie hipoteka, która obciążona jest ta
          > nieruchomość (patrz wcześniejsze wątki o tej inwestycji)
          Szczesliwy z tego powodu nie jestem, ale sprawe przemyslalem. Mam oswiadczenie
          banku kredytujacego Invest 2000, ze po zaplaceniu przeze mnie kasy i splaty
          czesci kredytu przez Invest 2000 moje mieszkanie zostanie zwolnione z hipoteki
          kredytu. Inna mozliwosc, to wziac kredyt hipoteczny w tym samym banku, wtedy
          mieszkania zostanie zwolnione z hipoteki inwestora a obciazone tylko twoja.
          Polecam moje wczesniejsze wypowiedzi na ten temat.
          Z reszta inwestycja jest juz na ukonczeniu - z koncem maja.
          Dodatkowo deweloper byl bardzo otwarty, nie ukrywal zadnych detali
          (przynajmniej nic jeszcze nie znalazlem), dal mi namiar na osobe w banku
          odpowiedzialna za ich kredyt, etc... Bardziej obawialbym sie firmy, ktora
          twierdzi, ze owszem ma kredyt, ale maly, ale go w zasadzie splaca, ale po co
          zaswiadczenia... Albo zastawila grunt nie w banku a u innej firmy (zaleznej),
          ktora wziela kredyt pod ten grunt i teraz kredutuje firme macierzysta - takie
          przypadki tez sie zdarzaja. Inna metoda to brak kredytu, ale wtedy mieszkanie
          budowane jest z pieniedzy ludzi, ktorzy kupili "dziure w ziemi" i placa wraz z
          postepami robot.

> małego domku już tyle czasu szukają nabywców, choć lokalizacja teoretycznie
          > bardzo oK?
          Trudno powiedziec, prawdopodobnie mieli malo klientow na "dziure w ziemi",
          potem przez kilka miesiecy (jakis rok temu) byl przestoj, bo szukali kredytu, a
          teraz potencjalni klienci pewnie czekaja na koniec budowy. Tak sobie mysle. Z
          drugiej strony w kilku mieszkaniach dzieja sie juz roboty wykonczeniowe.

No dobra, to tyle. Jak zdarzy sie cos niepokojacego albo wrecz przeciwnie, to
          nie omieszkam doniesc o tym na forum.

Pozdrawiam.
          J. Muzykant
    • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 16.05.03, 13:00
      Tez staram sie znalezc dobra odpowiedz na to pytanie.
      Ostatnio interesuje sie Jelonkami, dokladniej Osiedlem
      Lazurowym
      www.prk7.com.pl/
      Wydaje sie byc interesujace, ale polecic nie moge, bo na
      wlasnej skorze jeszcze nie mialam okazji sie przekonac
      jak buduja.
      • Gość: robson Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: 193.109.127.* 16.05.03, 14:19
        Gość portalu: AGA napisał(a):

> Tez staram sie znalezc dobra odpowiedz na to pytanie.
        > Ostatnio interesuje sie Jelonkami, dokladniej Osiedlem
        > Lazurowym
        > www.prk7.com.pl/
        > Wydaje sie byc interesujace, ale polecic nie moge, bo na
        > wlasnej skorze jeszcze nie mialam okazji sie przekonac
        > jak buduja.

Znam ta okolice i na ulicach lazurowa-gorczewska jest b.duzy ruch. Non stop
        halas i smrod spalin.
        Przy tej cenie nie polecam.
        • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 16.05.03, 14:28
          Gość portalu: robson napisał(a):

> Gość portalu: AGA napisał(a):
          >
          > > Tez staram sie znalezc dobra odpowiedz na to pytanie.
          > > Ostatnio interesuje sie Jelonkami, dokladniej
          Osiedlem
          > > Lazurowym
          > > <a
          href="http://www.prk7.com.pl/"target="_blank">www.prk7.com.pl/</a>
          > > Wydaje sie byc interesujace, ale polecic nie moge, bo
          na
          > > wlasnej skorze jeszcze nie mialam okazji sie
          przekonac
          > > jak buduja.
          >
          >
          > Znam ta okolice i na ulicach lazurowa-gorczewska jest
          b.duzy ruch. Non stop
          > halas i smrod spalin.
          > Przy tej cenie nie polecam.

A znasz tez moze inwestora?
          • Gość: Kate Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: 62.29.248.* 16.05.03, 15:03
            > > Znam ta okolice i na ulicach lazurowa-gorczewska jest
            > b.duzy ruch. Non stop
            > > halas i smrod spalin.
            > > Przy tej cenie nie polecam.
            >
            > A znasz tez moze inwestora?

Ja też znam te okolice i dlatego zdecydowałam się na inwestycję PRK-7, w
            czerwcu odbieram moje M i już się nie mogę doczekać. Na Górczewskiej jest duży
            ruch ale do ul. Powstańców Śląskich, dalej jest już w porządku. Natomiast co
            najważniejsze: mieszkania są fajne, panowie na budowie b.sympatyczni, a z tego
            co słyszałam od ludzi, którzy już odebrali, to wszyscy sobie chwalą jakość.

Do tego budynki znajdują się względem siebie w przyzwoitej odległości (w
            przeciwieństwie do Ursusa) tak, więc jak najbardziej polecam to osiedle. A co
            do ceny... jakość niestety kosztuje... Nie interesowałam się ile teraz życzą
            sobie za m2, ja przed podjęciem decyzji w czerwcu zeszłego roku przejrzałam
            kilkanaście ofert, odwiedziłam kilka placów budowy... porównałam: ceny,
            jakość, układ mieszkania, dojazd, zaawansowanie budowy i to była jedyna tak
            atrakcyjna oferta (w zakresie moich możliwości finansowych oczywiście)...

pozdrawiam życząc podjęcia trafnej decyzji...
            K.
            • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 16.05.03, 15:09

> Ja też znam te okolice i dlatego zdecydowałam się na
              inwestycję PRK-7, w
              > czerwcu odbieram moje M i już się nie mogę doczekać. Na
              Górczewskiej jest duży
              > ruch ale do ul. Powstańców Śląskich, dalej jest już w
              porządku. Natomiast co
              > najważniejsze: mieszkania są fajne, panowie na budowie
              b.sympatyczni, a z tego
              > co słyszałam od ludzi, którzy już odebrali, to wszyscy
              sobie chwalą jakość.
              >
              > Do tego budynki znajdują się względem siebie w
              przyzwoitej odległości (w
              > przeciwieństwie do Ursusa) tak, więc jak najbardziej
              polecam to osiedle. A co
              > do ceny... jakość niestety kosztuje... Nie
              interesowałam się ile teraz życzą
              > sobie za m2, ja przed podjęciem decyzji w czerwcu
              zeszłego roku przejrzałam
              > kilkanaście ofert, odwiedziłam kilka placów budowy...
              porównałam: ceny,
              > jakość, układ mieszkania, dojazd, zaawansowanie budowy
              i to była jedyna tak
              > atrakcyjna oferta (w zakresie moich możliwości
              finansowych oczywiście)...
              >
              > pozdrawiam życząc podjęcia trafnej decyzji...
              > K.

Dziekuje za odpowiedz.
              Teraz cena jest ok 3300. Ciekawi mnie czy negocjowalas
              umowe
              i ewentualnie czy prk7 bylo przychylne do negocjacji?
              Niektore sformulowanie mi sie nie podobaja i wolalabym je
              doprecyzowac.
              ja z kolei zycze szybkiego zakonczenia budowy!
              • Gość: Kate Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: 62.29.248.* 19.05.03, 11:16
                > Dziekuje za odpowiedz.
                > Teraz cena jest ok 3300. Ciekawi mnie czy negocjowalas
                > umowe
                > i ewentualnie czy prk7 bylo przychylne do negocjacji?
                > Niektore sformulowanie mi sie nie podobaja i wolalabym je
                > doprecyzowac.
                > ja z kolei zycze szybkiego zakonczenia budowy!

3300 to cena brutto z udziałem w gruncie i z ewentualnym balkonem?? to ja
                zapłaciłam więcej!!! (choć i tak po negocjacjach najpierw ze sprzedawcą, a
                potem dyrektorem ds. marketingowych). Udało mi się wynegocjować cenę trochę
                niższą od tej z katalogu (co do dziś wypomina mi kierownik budowy ;o)) , a do
                tego udało mi się wynegocjować korzystny termin wpłat, co było dla mnie
                szczególnie ważne...
                Jeśli chodzi o umowę, to czytał mi ją prawnik ale nie dopatrzył się wad
                prawnych, jedyne co proponował zmienić to kary, które mnie bardziej obciążają
                niż developera w przypadku rezygnacji z inwestycji... ale właśnie tego nie
                udało mi się wynegocjować!!! Mając jednak na uwadze, zaawansowanie budowy oraz
                to, że raczej nie chcę rezygnować z mieszkania to zdecydowałam się to
                jakoś „przecierpieć”... Co konkretnie niepokoi Cię w umowie??

pozdrawiam,
                K.
                • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 19.05.03, 11:53
                  >
                  > 3300 to cena brutto z udziałem w gruncie i z
                  ewentualnym balkonem?? to ja
                  > zapłaciłam więcej!!! (choć i tak po negocjacjach
                  najpierw ze sprzedawcą, a
                  > potem dyrektorem ds. marketingowych). Udało mi się
                  wynegocjować cenę trochę
                  > niższą od tej z katalogu (co do dziś wypomina mi
                  kierownik budowy ;o)) , a do
                  > tego udało mi się wynegocjować korzystny termin wpłat,
                  co było dla mnie
                  > szczególnie ważne...
                  > Jeśli chodzi o umowę, to czytał mi ją prawnik ale nie
                  dopatrzył się wad
                  > prawnych, jedyne co proponował zmienić to kary, które
                  mnie bardziej obciążają
                  > niż developera w przypadku rezygnacji z inwestycji...
                  ale właśnie tego nie
                  > udało mi się wynegocjować!!! Mając jednak na uwadze,
                  zaawansowanie budowy oraz
                  > to, że raczej nie chcę rezygnować z mieszkania to
                  zdecydowałam się to
                  > jakoś ,,przecierpieć"... Co konkretnie niepokoi Cię w
                  umowie??
                  >
                  > pozdrawiam,
                  > K.

Tak, jest to cena brutto, regulowana GUS-em, ale do tego
                  dochodzi oplata za balkon, zdaje sie 1500 za metr (nie
                  jestem pewna).
                  A co do umowy: chcialabym zeby byl tam zapis, ze w
                  momencie przekazania mi wlasnosci nie bylo roszczen
                  zadnych osob trzecich. Wolalabym, zeby przy terminie
                  podpisania aktu notarialnego doszedl zapis : "ale nie
                  pozniej niz do dnia..." Jeszcze pare drobiazgow -tak jak
                  "wydanie i odbior lokalu moze nastapic po zaplaceniu
                  ceny", to slowo moze zdaje mi sie niezbyt trafnym w tym
                  miejscu, no bo czy musi... Tez opoznienia z przyczyn
                  architektoniczno-konstrukcyjnych - troche sie obawiam,
                  ze wszystko mozna pod to podciagnac, czy nie nalezaloby
                  tego doprecyzowac?

To sa co prawda moje wrazenia z umowy do poprzedniej
                  inwestycji, do tego co bym chciala kupowac jeszcze nie ma
                  gotowej umowy. Ale zakladam, ze bedzie podobna.

A jesli placilas wyzsza cene, to moze to byc ze wzgledu,
                  ze moze wchodzilas w to w trakcie juz trwania budowy.
                  Wowczas ponosisz mniejsze ryzyko, wiec zawsze placisz
                  wiecej.

pozdrawiam
                  Aga
            • Gość: DrOzda Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.siemens.pl 19.05.03, 11:49

> Ja też znam te okolice i dlatego zdecydowałam się na inwestycję PRK-7, w
              > czerwcu odbieram moje M i już się nie mogę doczekać. Na Górczewskiej jest
              duży
              > ruch ale do ul. Powstańców Śląskich, dalej jest już w porządku. Natomiast co
              Poczekaj aż poszerzą Górczwską i Lazurową i skierują cały ciężki ruch
              tranzytowy do Trasy AK ;)
              A i jescze jak w okolicach Dywizjonu 303 powstanie trasa szybkiego ruchu -
              łacznik autostrady.
              • Gość: Kate Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: 62.29.248.* 19.05.03, 13:14
                > Poczekaj aż poszerzą Górczwską i Lazurową i skierują cały ciężki ruch
                > tranzytowy do Trasy AK ;)
                > A i jescze jak w okolicach Dywizjonu 303 powstanie trasa szybkiego ruchu -
                > łacznik autostrady.

Przyznam się, że obawiam się trochę tych planistów z ratusza... przed podjęciem
                decyzji dowiadywałam się o przebiegu obu tras ale dopiero w ostatnich
                tygodniach upewniłam się, że żadna z nich nie będzie przebiegała mi pod samym
                oknem, ale nigdy nic nie wiadomo... Może mam trochę egoistyczne podejście w tej
                sprawie, ale mój blok będzie ze wszystkich stron otoczony innymi budynkami
                czyli bezpośredni kontakt z trasą mi nie grozi (planują mi za to przedszkole
                pod nosem ;o)... co jednak do poszerzenia Górczewskiej i Lazurowej to przyznam
                się, że trochę liczyłam na to, w sumie po to kupiłam mieszkanie w Warszawie,
                żeby mieć łatwy i szybki dojazd!!! Chętnie oglądałabym kicające zajęce pod
                oknem ale coś kosztem czegoś ;(

co do ceny AGA to moja w takim razie przedstawia się b. podobnie do tej obecnie
                poponowanej (ja obliczałam razem z balkonem 5,5m2)... a umowę niestety będę
                musiała jeszcze raz przeczytać, bo nie pamiętam takich szczegółów, o których
                piszesz... czyli do jutra!!!

pozdrawiam,
                K.
                • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 19.05.03, 13:37
                  Gość portalu: Kate napisał(a):

> > Poczekaj aż poszerzą Górczwską i Lazurową i skierują
                  cały ciężki ruch
                  > > tranzytowy do Trasy AK ;)
                  > > A i jescze jak w okolicach Dywizjonu 303 powstanie
                  trasa szybkiego ruchu -
                  >
                  > > łacznik autostrady.
                  >
                  > Przyznam się, że obawiam się trochę tych planistów z
                  ratusza... przed podjęciem
                  >
                  > decyzji dowiadywałam się o przebiegu obu tras ale
                  dopiero w ostatnich
                  > tygodniach upewniłam się, że żadna z nich nie będzie
                  przebiegała mi pod samym
                  > oknem, ale nigdy nic nie wiadomo... Może mam trochę
                  egoistyczne podejście w tej
                  >
                  > sprawie, ale mój blok będzie ze wszystkich stron
                  otoczony innymi budynkami
                  > czyli bezpośredni kontakt z trasą mi nie grozi (planują
                  mi za to przedszkole
                  > pod nosem ;o)... co jednak do poszerzenia Górczewskiej
                  i Lazurowej to przyznam
                  > się, że trochę liczyłam na to, w sumie po to kupiłam
                  mieszkanie w Warszawie,
                  > żeby mieć łatwy i szybki dojazd!!! Chętnie oglądałabym
                  kicające zajęce pod
                  > oknem ale coś kosztem czegoś ;(
                  >
                  > co do ceny AGA to moja w takim razie przedstawia się b.
                  podobnie do tej obecnie
                  >
                  > poponowanej (ja obliczałam razem z balkonem 5,5m2)... a
                  umowę niestety będę
                  > musiała jeszcze raz przeczytać, bo nie pamiętam takich
                  szczegółów, o których
                  > piszesz... czyli do jutra!!!
                  >
                  To do jutra, ciekawa jestem Twoich uwag na ten temat,
                  pozdrawiam A.

> pozdrawiam,
                  > K.
                  • Gość: Kata Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: 62.29.248.* 21.05.03, 13:40
                    Aga,
                    1) „chcialabym zeby byl tam zapis, ze w momencie przekazania mi wlasnosci nie
                    bylo roszczen zadnych osob trzecich” o ile wiem to taki zapis i tak niewiele
                    zmieni jeśli nie podpiszesz umowy w formie aktu notarialnego i nie zgłosisz w
                    sądzie rejonowym wniosku o wpis roszczenia do księgi wieczystej. Jeżeli nie
                    podpiszesz umowy w formie aktu notarialnego to wniosek ten nie jest ważny (sąd
                    nie zrobi wpisu do księgi wieczystej jeśli nie ma podpisu notariusza), a tym
                    bardziej nie będzie ważny dodatkowy zapis w umowie „nienotarialnej”.

2) „Wolalabym, zeby przy terminie podpisania aktu notarialnego doszedl
                    zapis : "ale nie pozniej niz do dnia..." myślę, że to rozsądny zapis... choć u
                    mnie w umowie jest: „nastąpi na podstwie umowy zawartej w formie aktu
                    notarialnego w terminie 90 dni po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na użytkowanie
                    budynku...” ale w paragrafie 4 punkt 1 jest napisane: „lokal zostanie
                    wybudowany i wydany zamawiającemu w terminie do 30 czerwca 2003, po
                    sprawdzeniu stanu technicznego, za protokołem wydania i odbioru” czyli to jest
                    konkretny termin... dodatkowo w umowie mam, że ostatnią płatność przekazuję
                    właśnie po odbiorze technicznym lokalu... więc myślę, że zabezpiecza to moje
                    interesy...

3) "wydanie i odbior lokalu moze nastapic po zaplaceniu ceny" – wszędzie w
                    umowie, gdzie odnoszą się do wartości mieszkania używają słowa „cena” więc
                    wydaje mi się, że nie ma się tu do czego czepiać... ale można zapytać
                    prawnika...

4) „Tez opoznienia z przyczyn architektoniczno-konstrukcyjnych - troche sie
                    obawiam, ze wszystko mozna pod to podciagnac, czy nie nalezaloby tego
                    doprecyzowac?” u mnie takiego punktu nie ma ;) jest tylko ten wspomniany
                    wcześniej: „lokal zostanie wybudowany i wydany zamawiającemu w terminie do 30
                    czerwca 2003”, ale brak jakichkolwiek adnotacji w sprawie kar gdyby ten termin
                    nie został dotrzymany... ;(

podsumowując, myślę że ta umowa nie należy do tych „trudniejszych” ale warto ją
                    pokazać prawnikowi (koszt 50zł to niewiele w porównaniu do „ceny”)

mnie do PRK-7 przekonała ich ogólnie dobra opinia obecnych mieszkańców osiedla
                    Lazurowa i jak na razie to jestem bardzo zadowolona ze współpracy z panami z
                    budowy. Końcową opinię będę mogła jednak dopiero wydać po odbiorze mieszkania i
                    podpisaniu umowy sprzedaży w formie aktu notarialnego.

pozdrawiam,
                    K.
                    • Gość: AGA Re: Gdzie kupić .. ??? - moze jelonki... IP: *.mathematik.tu-darmstadt.de 22.05.03, 15:31
                      Kate, dziekuje bardzo za Twoje uwagi a propos moich
                      watpliwosci. Ja raczej planuje podpisywac umowe
                      przedwstepna w formie aktu. Na razie czekam kiedy pojawia
                      sie plany mieszkan i jesli znajde +/- 50 metrow, ktore
                      bedzie mi sie podobalo, to pewnie sie zdecyduje.
                      Pozdrawiam, Aga.

• Gość: krycha Do tych co preferuja Sloneczny Stok! IP: proxy 22.05.03, 15:42
                        Ludziska, okolica bardzo srednia, z tylu najdluzszy budynek w Wawie- tzw.
                        PEKIN, okropienstwo, rodzaj ludzki zamieszkujacy bardzo uciazliwy, duzo rodzin
                        z problemami alkoholowymi itp.
                        Z drugiej strony jeziorko, latem komary i zbieraja sie menele na piwko oraz
                        okoliczne damulki wylewaja sie gromadnie na opalanie tluszczukow. Juz 2 tyg
                        temu lezalo tam sporo ludzi i opalali sie. Dzieciarnia tez w ilosci meczacej.
                        Jak komus nie przeszkadza to prosze, dla mnie lokalizacja dobra ale sasiedztwo
                        tragiczne!!
    • Gość: Krzych Re: Gdzie kupić mieszkanie... ??? IP: 195.205.210.* 22.05.03, 16:04
      Gdzie jest ta czarna lista ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka