Gość: ada IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:11 dom.money.pl/wiadomosci/artykul/wynajem;znow;sie;oplaca,97,0,235361.html# Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ada Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:41 Chciałam powiedzieć że ja w to wątpię. Wynajęcie dwupokojowego mieszkania koztującego min 300tys kosztuje miesiecznie pk 1200minus czynsz 350zł tj850*12=10200 czyli 3,4% wartośi (z podatkiem 3,2%) Inwestujac te 300tys na zwykłym ROR można uzyskać 4,5% (z podatkiem3,65%) rocznie bez ruszeni palcem bez ryzyka któe przy wyjanmie jest duze, a przecież mieszkanie sie zużywa i po pewnym czasie trzeba zrobić mniej lub bardziej kosztowny remont co przy obecnej sytaucji z fachowcami jest i uciazliwe i kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.wro.vectranet.pl 09.05.07, 19:46 od 3.65 % odejmij jeszcze inflacje ok2.4% zostaje 1.25 % Odpowiedz Link Zgłoś
marocki Re: Wynajem znów się opłaca??? 11.05.07, 11:42 sytuacja taka powinna WYCIAC z rynku inwestorow w dodatkowe mieszkania i doprowadzic do stabilizacji. Nie oplaca sie kupowac na wynajem moim zdaniem teraz juz. -- video aktywne mapy nieruchomosci, firm, sklepow, restauracji, gabinetow lekarskich ... stuFFLiX.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:55 Każdy sposób jest dobry żeby zagnać ludzi do kupowania mieszkań, myślisz że większość liczy tak jak Ty? Eksperci liczą i rekomendują to ludzie kupują :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:29 to co piszesz odnosi sie do kupcow gotowkowych a takich jest zalediwe 10% z puli. Przeciez inni nie wezma kredytu by go wsadzic na ror:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:01 w takim razie przy finansowaniu kredytem trzeba doliczyć koszty finansowania i są wyższe niż 3,5 %, co oznacza na liczbach że kupno w celu wynajmu jest nieopłacalne. chyba money.pl zaczął się specjalizować w arykułach sponsorowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:06 fakt, chwilowo kupno pod wynajem stalo sie nie oplacalne, ale jezeli wezmiemy pod uwage ew. wzrost cen nieruchomosci w centrach w ciagu najblizszych 5 lat....jezeli to nastapi to ceny najmu takze pojda w gore, nie wszystko na raz...poprostu 2006 rok byl za szybki, to powinno dziac sie w przeciagu 3-4 lat to i najem by rownomiernie poszedl w gore, teraz trzeba tylko poczekac na korekte-na korzysc wyjamujacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 21:24 TO odnosi sie do wszytkich a kupujacy za gotówkę są i tak w lepszej sytuacji bo kupujący na kredyt musi jeszcze dołożyć z włąsnej kieszeni do czynszu najemcy aby zapłacić same odsetki od kredytu no chyba że jest znaczny wzrost cen mieszkań to wówczas owszem na tym zarabają tak że moze warto przez pewien krótki czas ale na pewno nie przez caly długoletni okres spłaty kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:38 ana, duzo wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja od kilku lat za ta sama cene nie zdaje sobie sprawy ze ceny najmu ida i takze oni hamuja wwzrost cen , tak jak mowilem, 2006 byl za szybki, wszystko teraz zaczya sie normowac. Licze ze w 2012 cena najmu kawalerki w centrum osiagnie granice 2 tys zl.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.wro.vectranet.pl 09.05.07, 21:48 a polska zostanie mistrzem europy ;) buheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1111 Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.warszawa.dialog.net.pl 09.05.07, 23:42 > duzo wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja od kilku lat za ta sama cene nie > zdaje sobie sprawy ze ceny najmu ida i takze oni hamuja wwzrost cen , tak jak > mowilem, 2006 byl za szybki, Niestety nie. Najmniejsza próba podniesienia czynszu skutkowała tym że lokatorzy się wyprowadzali. To był jakiś koszmar ;-) > wszystko teraz zaczya sie normowac. Licze ze w 2012 > cena najmu kawalerki w centrum osiagnie granice 2 tys zl.... Obyś miał rację. Ostatnio podobno troche drgnęło. Ale większość wynajmujących to tacy co się nie załapali na kupno, więc są sfrustrowani i traktują właściciela jak wyzyskiwacza i krwiopijcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:57 a gdzie sie mieli niby Ci najemcy powyprowadzac?;-) Ci co kupili mieszkanie po dzisiejszych cenach liczac stope zwrotu wynajmuja kawalerki juz po 1300-1500zl, sam wynajmuje jedna w tym przedziale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmujaca Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.crowley.pl 10.05.07, 14:28 hahahahahahahahahaha ja wynajmuje 6 rok i podniesli mi czynsz o 50 zl. 6 lat temu wynajem kawalerki kosztowal ok. 1000 zl i nadal tak jest. Do 2012 nie ma szans, zeby wzroslo o 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:36 tylko sie cieszyc ze masz naiwnego wynajmujacego, ja wynajmuje dwie, jedna za 1300, druga za 1400 , obie w centrum i obie byly w ogloszeniu hmm - jeden dzien:-) wiec jak leciala ta piosenka? "milcz mala micz..." :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazou Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: 195.94.206.* 10.05.07, 14:42 no to ja nie wiem, co za jeleni znalazłeś? ja wynajmuję 3 pokoje za żelazną bramą (po stronie śródmiejskiej) za 1500 (w czym jest czynsz, kablówka) + opłaty zmienne (to płacę sama) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:49 nie wiem czy jelenie czy nie, w ogloszeniu byla podana cena i mam telefony do dzis, a wynajalem kilka miesiecy temu, wiec ciesz sie ze wynajmujesz 3 pokoje za 1500zl zanim Twoj wynajmujacy nie zorientuje sie ze w tej czesci miasta mogly ja wynajac za 2500zl (oczywiscie po ladnym remoncie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:52 co ja bede tu udawadnial racje, zobaczcie na pierwsze lepsze linki z brzea wyszukiwarki:-)))))))))) www.domiporta.pl/details,191,30536.asp www.domiporta.pl/details,30797,101297951.asp www.domiporta.pl/details,30796,101388298.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 14:59 no :))) 2 apartamentowce i Sienna :) ja za 50m2 na starej Ochocie, w wysokim standardzie płacę 1200 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:01 Smocza to Apartementowiec? toc to Wola.. a ta Sienna to bloczek po stronie Woli.. porozmawiamy w 2012 skoro dzis juz za 33 metry ludzie cenia 2200zl.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody cz 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:07 www.domiporta.pl/details,191,101403925.asp www.domiporta.pl/details,191,101401847.asp chcecie sie jeszce troche podroczyc?;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: dowody cz 2 10.05.07, 15:10 Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę, że to są ceny za które ludzie chcą wynająć. To nie oznacza, że za tyle wynajmą. "Dowody" to bynajmniej nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 15:08 Idz na Chmielną, bliżej Nowego Światu, tam jest taki sklepik z włoskimi okularami - ceny od 200-1500 zł. Dla jelenia oczywiście. Jak się potargujesz, zapłacisz gotówką, weźmiesz na fakturę płacisz czasem i połowę tego. Także ty miej wiarę w naiwność ludzi i to że wynajmiesz mieszkanie za 2000 :) No i w to, że EURO 2012 nakręci koniunkturę w czymkolwiek innym niż w hotelarstwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:11 ja Ci mowie fakty nie analizy, wynajmuje 27mkn za 1400zl ktore 2 lata temu wynajmowalem jeszcze za 950zl , skoro nie widzisz co sie dzieje to odsylam to okulisty pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 15:56 Boś jeleń, bez urazy :) Ja wynajmuję 50 m2 na Starej Ochocie, w kamienicy, wysoki standard - płacę 1200 zł. To jest fakt dla Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:00 stara Ochota to nie centrum przy metrze ps. jestem wynajmującym nie najemcą wiec skoro jezeleniem nazywasz mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 16:03 To znacznie lepsza lokalziacja niż zasmrodzone centrum przy jednej nitce metra, ale de gustibus non... Jeśli taką kasę kosisz to gratuluję jelenia wobec tego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:29 ja Ameryki nie odkrylem, kawalerki 25-30 metrow w centrum o przyzwoitym standardzie tak chodza, wiec wybacz ale zmienilismy temat i chcialbym do niego wrocic w 2012 takie kawalerki prz metrze swietokrzyska(I i II linia) beda kosztowc ok 2 tys/mies a i grupa docelowa jest inna, w centrum mieszkaja ludzie sukcjesu, mlode pary, na ochocie ludzie szukajacy spokoju i miejsca dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 16:49 Nie zarabiamy z moją kobietą mało, dzieci nie mamy, po knajpach łazimy, także nie epatowałbym tak diametralnie inną grupą docelową. Z Pl. Narutowicza masz ok. 7 min. do metra, do Centralnego 5 min., Okęcie - 20 min. Mój znajomy wynajmuje 2-pokojowe na Chmielnej i płaci 1600 zł w bardzo dobrym standardzie więc sam widzisz, że może tak być, że Ty masz szczęście i wynajmujesz za tak kasę, a podane przez Ciebie przykłady to zwykłe "życzeniówki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:00 2 ,3 pokojowe nie odkskakuja tam duzo cenowo od kawalerek ale 1600zl na Chwmielnej to chyba dlatego ze podpisal umowe na 5 lat albo Chmielna po stronie Woli?;-) Na Chmielnej mieszkanie 2 pokojowe(40mknw+) w agnecjach wynajmuje sie w ciagu 2 godzin za 2500zl....Mowie o dobrym standardzie.... Pozdrawiam i do uslyszenia w 2012:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marocki Re: Wynajem znów się opłaca??? 11.05.07, 11:46 To typowe ze cena wynajmu rosnie jak ZAWALA sie rynek sprzedazy. Wydaje mi sie zt o wlasnie sygnal ze ceny nieruchomosci osiagnely szczyt bo wtedy oplaca sie wynajmowwac. Jak ci jeszcze cena wynajmu nie podskoczyla znaczy ze ludzie chyba dalej kupuja ...jak wreszcie sie obudza to zobacza ze taniej jest wynajmowac...no i wtedy ceny wynajmu beda sie podnosic az znowy bedzie warto kupowac... -- video aktywne mapy nieruchomosci, firm, sklepow, restauracji, gabinetow lekarskich ... stuFFLiX.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: 212.2.100.* 11.05.07, 21:01 i tak w kolko, az nikogo nie bedzie stac ani na kupno ani na wynajem. Wtedy popularne stana sie pola namiotowe pod mostami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Muu Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:04 W cieplejszych stanach USA popularne jest mieszkanie w przyczepach kempingowych, wliczają je zresztą do statystyk jako mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś