Dodaj do ulubionych

Wynajem znów się opłaca???

IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:11
dom.money.pl/wiadomosci/artykul/wynajem;znow;sie;oplaca,97,0,235361.html#
Obserwuj wątek
    • Gość: ada Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 19:41
      Chciałam powiedzieć że ja w to wątpię. Wynajęcie dwupokojowego mieszkania
      koztującego min 300tys kosztuje miesiecznie pk 1200minus czynsz 350zł
      tj850*12=10200 czyli 3,4% wartośi (z podatkiem 3,2%) Inwestujac te 300tys na
      zwykłym ROR można uzyskać 4,5% (z podatkiem3,65%) rocznie bez ruszeni palcem
      bez ryzyka któe przy wyjanmie jest duze, a przecież mieszkanie sie zużywa i po
      pewnym czasie trzeba zrobić mniej lub bardziej kosztowny remont co przy obecnej
      sytaucji z fachowcami jest i uciazliwe i kosztowne.
      • Gość: jarek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.wro.vectranet.pl 09.05.07, 19:46
        od 3.65 % odejmij jeszcze inflacje ok2.4% zostaje 1.25 %
        • marocki Re: Wynajem znów się opłaca??? 11.05.07, 11:42
          sytuacja taka powinna WYCIAC z rynku inwestorow w dodatkowe mieszkania
          i doprowadzic do stabilizacji. Nie oplaca sie kupowac na wynajem moim zdaniem
          teraz juz.
          --
          video aktywne mapy nieruchomosci, firm, sklepow, restauracji, gabinetow
          lekarskich ... stuFFLiX.com
      • Gość: m Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:55
        Każdy sposób jest dobry żeby zagnać ludzi do kupowania mieszkań, myślisz że
        większość liczy tak jak Ty? Eksperci liczą i rekomendują to ludzie kupują :))
        • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:29
          to co piszesz odnosi sie do kupcow gotowkowych a takich jest zalediwe 10% z
          puli. Przeciez inni nie wezma kredytu by go wsadzic na ror:-)
          Pozdrawiam
          • Gość: zenek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:01
            w takim razie przy finansowaniu kredytem trzeba doliczyć koszty finansowania i
            są wyższe niż 3,5 %, co oznacza na liczbach że kupno w celu wynajmu jest
            nieopłacalne.

chyba money.pl zaczął się specjalizować w arykułach sponsorowanych
            • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:06
              fakt, chwilowo kupno pod wynajem stalo sie nie oplacalne, ale jezeli wezmiemy
              pod uwage ew. wzrost cen nieruchomosci w centrach w ciagu najblizszych 5
              lat....jezeli to nastapi to ceny najmu takze pojda w gore, nie wszystko na
              raz...poprostu 2006 rok byl za szybki, to powinno dziac sie w przeciagu 3-4 lat
              to i najem by rownomiernie poszedl w gore, teraz trzeba tylko poczekac na
              korekte-na korzysc wyjamujacych
          • Gość: ada Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 21:24
            TO odnosi sie do wszytkich a kupujacy za gotówkę są i tak w lepszej sytuacji bo
            kupujący na kredyt musi jeszcze dołożyć z włąsnej kieszeni do czynszu najemcy
            aby zapłacić same odsetki od kredytu no chyba że jest znaczny wzrost cen
            mieszkań to wówczas owszem na tym zarabają tak że moze warto przez pewien
            krótki czas ale na pewno nie przez caly długoletni okres spłaty kredytu.
            • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:38
              ana, duzo wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja od kilku lat za ta sama cene nie
              zdaje sobie sprawy ze ceny najmu ida i takze oni hamuja wwzrost cen , tak jak
              mowilem, 2006 byl za szybki, wszystko teraz zaczya sie normowac. Licze ze w 2012
              cena najmu kawalerki w centrum osiagnie granice 2 tys zl....
              • Gość: jarek Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.wro.vectranet.pl 09.05.07, 21:48
                a polska zostanie mistrzem europy ;) buheheheh
              • Gość: gosc1111 Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.warszawa.dialog.net.pl 09.05.07, 23:42
                > duzo wlascicieli mieszkan ktorzy wynajmuja od kilku lat za ta sama cene nie
                > zdaje sobie sprawy ze ceny najmu ida i takze oni hamuja wwzrost cen , tak jak
                > mowilem, 2006 byl za szybki,

Niestety nie. Najmniejsza próba podniesienia czynszu skutkowała tym że lokatorzy
                się wyprowadzali. To był jakiś koszmar ;-)

> wszystko teraz zaczya sie normowac. Licze ze w 2012
                > cena najmu kawalerki w centrum osiagnie granice 2 tys zl....

Obyś miał rację. Ostatnio podobno troche drgnęło. Ale większość wynajmujących to
                tacy co się nie załapali na kupno, więc są sfrustrowani i traktują właściciela
                jak wyzyskiwacza i krwiopijcę.
                • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 09:57
                  a gdzie sie mieli niby Ci najemcy powyprowadzac?;-) Ci co kupili mieszkanie po
                  dzisiejszych cenach liczac stope zwrotu wynajmuja kawalerki juz po 1300-1500zl,
                  sam wynajmuje jedna w tym przedziale...
              • Gość: wynajmujaca Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.crowley.pl 10.05.07, 14:28
                hahahahahahahahahaha

ja wynajmuje 6 rok i podniesli mi czynsz o 50 zl. 6 lat temu wynajem kawalerki
                kosztowal ok. 1000 zl i nadal tak jest. Do 2012 nie ma szans, zeby wzroslo o
                100%.
                • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:36
                  tylko sie cieszyc ze masz naiwnego wynajmujacego, ja wynajmuje dwie, jedna za
                  1300, druga za 1400 , obie w centrum i obie byly w ogloszeniu hmm - jeden
                  dzien:-) wiec jak leciala ta piosenka? "milcz mala micz..." :-))))
                  • Gość: zazou Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: 195.94.206.* 10.05.07, 14:42
                    no to ja nie wiem, co za jeleni znalazłeś? ja wynajmuję 3 pokoje za żelazną
                    bramą (po stronie śródmiejskiej) za 1500 (w czym jest czynsz, kablówka) + opłaty
                    zmienne (to płacę sama)
                    • Gość: hmm Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:49
                      nie wiem czy jelenie czy nie, w ogloszeniu byla podana cena i mam telefony do
                      dzis, a wynajalem kilka miesiecy temu, wiec ciesz sie ze wynajmujesz 3 pokoje za
                      1500zl zanim Twoj wynajmujacy nie zorientuje sie ze w tej czesci miasta mogly ja
                      wynajac za 2500zl (oczywiscie po ladnym remoncie)
                      • Gość: hmm dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:52
                        co ja bede tu udawadnial racje, zobaczcie na pierwsze lepsze linki z brzea
                        wyszukiwarki:-))))))))))

www.domiporta.pl/details,191,30536.asp
                        www.domiporta.pl/details,30797,101297951.asp
                        www.domiporta.pl/details,30796,101388298.asp
                        • Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 14:59
                          no :)))
                          2 apartamentowce i Sienna :)
                          ja za 50m2 na starej Ochocie, w wysokim standardzie płacę 1200 :)
                          • Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:01
                            Smocza to Apartementowiec? toc to Wola.. a ta Sienna to bloczek po stronie Woli..
                            porozmawiamy w 2012 skoro dzis juz za 33 metry ludzie cenia 2200zl....
                            • Gość: hmm Re: dowody cz 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:07
                              www.domiporta.pl/details,191,101403925.asp

www.domiporta.pl/details,191,101401847.asp

chcecie sie jeszce troche podroczyc?;-)))))
                              • poszi Re: dowody cz 2 10.05.07, 15:10
                                Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę, że to są ceny za które ludzie chcą
                                wynająć. To nie oznacza, że za tyle wynajmą. "Dowody" to bynajmniej nie są.
                            • Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 15:08
                              Idz na Chmielną, bliżej Nowego Światu, tam jest taki sklepik z włoskimi okularami - ceny od 200-1500 zł.
                              Dla jelenia oczywiście. Jak się potargujesz, zapłacisz gotówką, weźmiesz na fakturę płacisz czasem i połowę tego.
                              Także ty miej wiarę w naiwność ludzi i to że wynajmiesz mieszkanie za 2000 :)
                              No i w to, że EURO 2012 nakręci koniunkturę w czymkolwiek innym niż w hotelarstwie :)
                              • Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:11
                                ja Ci mowie fakty nie analizy, wynajmuje 27mkn za 1400zl ktore 2 lata temu
                                wynajmowalem jeszcze za 950zl , skoro nie widzisz co sie dzieje to odsylam to
                                okulisty
                                pozdrawiam
                                • Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 15:56
                                  Boś jeleń, bez urazy :)
                                  Ja wynajmuję 50 m2 na Starej Ochocie, w kamienicy, wysoki standard - płacę 1200 zł.
                                  To jest fakt dla Ciebie?
                                  • Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:00
                                    stara Ochota to nie centrum przy metrze

ps. jestem wynajmującym nie najemcą wiec skoro jezeleniem nazywasz mnie...
                                    • Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 16:03
                                      To znacznie lepsza lokalziacja niż zasmrodzone centrum przy jednej nitce metra, ale de gustibus non...
                                      Jeśli taką kasę kosisz to gratuluję jelenia wobec tego :)
                                      • Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:29
                                        ja Ameryki nie odkrylem, kawalerki 25-30 metrow w centrum o przyzwoitym
                                        standardzie tak chodza, wiec wybacz ale zmienilismy temat i chcialbym do niego
                                        wrocic

w 2012 takie kawalerki prz metrze swietokrzyska(I i II linia) beda kosztowc ok 2
                                        tys/mies

a i grupa docelowa jest inna, w centrum mieszkaja ludzie sukcjesu, mlode pary,
                                        na ochocie ludzie szukajacy spokoju i miejsca dla dzieci
                                        • Gość: Ekaunt Re: dowody IP: 62.29.166.* 10.05.07, 16:49
                                          Nie zarabiamy z moją kobietą mało, dzieci nie mamy, po knajpach łazimy, także nie epatowałbym tak diametralnie inną grupą docelową.
                                          Z Pl. Narutowicza masz ok. 7 min. do metra, do Centralnego 5 min., Okęcie - 20 min.
                                          Mój znajomy wynajmuje 2-pokojowe na Chmielnej i płaci 1600 zł w bardzo dobrym standardzie więc sam widzisz, że może tak być, że Ty masz szczęście i wynajmujesz za tak kasę, a podane przez Ciebie przykłady to zwykłe "życzeniówki".
                                          • Gość: hmm Re: dowody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:00
                                            2 ,3 pokojowe nie odkskakuja tam duzo cenowo od kawalerek ale 1600zl na
                                            Chwmielnej to chyba dlatego ze podpisal umowe na 5 lat albo Chmielna po stronie
                                            Woli?;-)
                                            Na Chmielnej mieszkanie 2 pokojowe(40mknw+) w agnecjach wynajmuje sie w ciagu 2
                                            godzin za 2500zl....Mowie o dobrym standardzie....
                                            Pozdrawiam i do uslyszenia w 2012:-)
                • marocki Re: Wynajem znów się opłaca??? 11.05.07, 11:46
                  To typowe ze cena wynajmu rosnie jak ZAWALA sie rynek sprzedazy.
                  Wydaje mi sie zt o wlasnie sygnal ze ceny nieruchomosci osiagnely szczyt
                  bo wtedy oplaca sie wynajmowwac. Jak ci jeszcze cena wynajmu nie podskoczyla
                  znaczy ze ludzie chyba dalej kupuja ...jak wreszcie sie obudza to zobacza ze
                  taniej jest wynajmowac...no i wtedy ceny wynajmu beda sie podnosic az znowy
                  bedzie warto kupowac...

--
                  video aktywne mapy nieruchomosci, firm, sklepow, restauracji, gabinetow
                  lekarskich ... stuFFLiX.com
                  • Gość: Dyzio Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: 212.2.100.* 11.05.07, 21:01
                    i tak w kolko, az nikogo nie bedzie stac ani na kupno ani na wynajem.
                    Wtedy popularne stana sie pola namiotowe pod mostami.
                    • Gość: Agent Muu Re: Wynajem znów się opłaca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:04
                      W cieplejszych stanach USA popularne jest mieszkanie w przyczepach
                      kempingowych, wliczają je zresztą do statystyk jako mieszkania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka