Dodaj do ulubionych

Hockus-konkurs

04.03.04, 20:20
Otrzymałem właśnie wiadomość, że hocki-klocki zostały odrzucone. No to co ja
z nimi mogę zrobić? No chyba tylko wrzucić tu na forum jako konkurs   ;-)

Dokładniejsze warunki konkursu podam później. Diagram znajdziecie na moich
stronach internetowych za jakiś czas (za tydzień? albo za mniej? a może za
więcej? a dokładnie: wtedy, kiedy się zbiorę). Należy się spodziewać takiego
punktu w regulaminie, że liczyć się będzie tylko pierwsze pełne poprawne
rozwiązanie. Ale to potem. Dzisiaj jako przedsmak zmagań podaję część opisową.
Można zacząć główkować. Można nawet rozwiązać bez diagramu, jak ktoś się czuje
na siłach. A najlepiej to się zajmijcie na razie tamtym drugim konkursem,
a ten to zostawcie sobie na później. A oto objaśnienia:

Poziomo:

2) pan na dnie oceanu.
9) z jego h - jego czas.
10) koń Józefa P.
11) jemu lwy okrutne pochowały ciało.
12) Błękitna Ziemia.
13) temat na kozetkę.
17) koza z gęsią o mieście.
18) stary niedźwiedź mocno śpi.
20) długo by opowiadać...
22) Blue Mountain z perkolatora.
24) między aspersją a introit.
26) płochy.
27) Wygasłym Wulkanom po jego ogniu cóż?
30) wróg Lecha.
31) niedzisiejszy dziany.
32) ssany pod Wawelem.
34) tohuwabohu.
35) Leśmian nie.
36) Krew i Flaki.

Pionowo:

1) scena "Operacji Sutton".
2) bimujący komandor.
3) otworzysz JavaScriptem.
4) za plecami Moriniego.
5) Bruce w batwingu.
6) łata twarz.
7) rozmyta.
8) wrocławski Safi, łódzki Peryskop albo warszawski Largo.
9) czyni.
14) Ryszard Szurkowski.
15) przedwzorowe.
16) dziewczyna z Gizmem w dłoniach.
17) wojtek z Wirungi.
19) "przysmak" z Largentiere, z Lavilledieu.
20) szczęka.
21) tsutsugamushi.
23) osuszony James.
25) arubijski frontman Fariana.
28) główkował przy desce.
29) bywa w towarzystwie.
33) wujek Goba.
Obserwuj wątek
    • jfalek Re: Hockus-konkurs 04.03.04, 20:49
      Hej

Zrób z tego włoską i chyba będzie po kłopocie, zmienisz co nieco sposób opisu i
      do roboty, Daj tylko ogólne wymiary diagramu, i to się należy do takiego
      zadania.
      Co w nagrodę, fanfary :)))

Chyba będzie trzeba jakieś koalicje zawiązać aby to rozgryźć :)))
      A ci co odrzucili, to dobrze im tak, niech żałują. :)))
      Jędrzej
      • gatta13 Re: Hockus-konkurs 04.03.04, 20:53

Jak rozgryźć, to chyba kolację? ;)))
    • widok22 Salon Inspiracji 05.03.04, 09:26
      reptar napisał:

> Otrzymałem właśnie wiadomość, że hocki-klocki zostały odrzucone. No to co ja
      > z nimi mogę zrobić? No chyba tylko wrzucić tu na forum jako konkurs   ;-)
      >
      Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że Reptar zaprasza do Salonu
      Odrzuconych. A jednak nie! Oto powstał Salon Inspiracji. Hokus-konkurs... i
      mamy nowe czasy.
    • julesw Re: Hockus-konkurs 05.03.04, 14:57
      Nie wiem, czy nie proszę o wiele, ale może by tak chociaż, ile liter jest w
      wyrazie? Dziś przede mną jeszcze 300 km, ale bez tej małej podpowiedzi, to i
      przed świtem będzie ciężko...
      • reptar Re: Hockus-konkurs 05.03.04, 15:10
        Właśnie pracuję nad diagramem. Niebawem powinien się pojawić w necie.
        • jfalek Re: Hockus-konkurs 05.03.04, 15:23
          reptar napisał:

> Właśnie pracuję nad diagramem. Niebawem powinien się pojawić w necie.

A może dla jules wystarczy na razie podanie wielkości diagramu N x N, oraz
          ilość czarnych pól w poszczególnych kolumnach i rzędach? Podanie informacji czy
          diagram jest symetryczny lub nie wszystko zależy od autora, to przecież także
          cenna informacja :)))

Jędrzej
    • reptar Jest diagram! 05.03.04, 15:19
      DIAGRAM
    • reptar ...i jeszcze sprawy organizacyjne 05.03.04, 15:25
      ...i jeszcze sprawy organizacyjne. Na rozwiązania czekam pod adresem
      reptar@gazeta.pl , a nagroda? Będzie kubek, ale jaki - któż to wie?
      (a któż wie, com właśnie przed chwilą sparafrazował, ha!?   ;-)   ).
      • julesw Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 05.03.04, 15:30
        Czyżby pewien dzień tygodnia z jednym z ogrodników?... :-)
      • gatta13 Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 05.03.04, 15:32
        reptar napisał:

>> (a któż wie, com właśnie przed chwilą sparafrazował, ha!?   ;-)   ).

Piątek z Pankracym?
      • reptar tak 05.03.04, 15:36
        No proszę, konkurs goni konkurs   ;-)
        Tę przygrywkę rozpracowaliście aż miło!

Będą filmy, ale jakie, któż to wie,
        Zaśpiewamy znów piosenkę, może dwie...
      • totet Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 05.03.04, 15:36
        Czytam i oczom nie wierzę: piątki z Reptarem (kiedyś z Pankracym):)))
    • reptar Re: Hockus-konkurs 19.03.04, 07:55
      Konkurs wciąż trwa, więc jakby ktoś trafił tu dopiero teraz, to niech się
      nie przejmuje, że inni to mieli przedstawione już dawno, dawno temu   ;-)

Nie docierają ani rozwiązania, ani sygnały, że ktokolwiek się nad tym głowi,
      więc ująłbym to tak: czasu jest pewnie jeszcze dość, choć ile, tego nikt nie
      wie. Jak nikt nie nadeśle rozwiązań powiedzmy do 2016 roku, to zastanowię się
      nad jakąś liberalizacją zasad.
      • totet Re: Hockus-konkurs 19.03.04, 08:24
        Ja się głowię - na tyle, na ile po prostu czasu mi starcza. Są to mniej więcej
        hocki klocki z trzema gwiazdkami. O niektórych zwrotach nawet nikt nie słyszał,
        ale zastrzegam, że rozpytywałem dość pobieżnie. Do 2016 roku może się uda.
        • jfalek Re: Hockus-konkurs 19.03.04, 10:22
          totet napisał:

> Są to mniej więcej hocki klocki z trzema gwiazdkami.

A mogę sptać ile gwiazdek ma skala :))

> O niektórych zwrotach nawet nikt nie słyszał, ale zastrzegam, że rozpytywałem
          > dość pobieżnie. Do 2016 roku może się uda

hi, pewnie dożyję.

Wspominałem kiedys o kolalicjach w tej sprawie.
          Może warto przekształcić to zadanie na konkurs "idź hasło za hasłem".

Każdy nadsyła rozwiązania dowolnego hasła. Reptar tylko pisze dobrze-źle. Każdy
          widzi i dopisuje sobie do diagramu te hasła które już tam ktoś rozwiązał. :)))

To pewnie coś tam pomoże w tych kratkach. Każde hasło jeden punkt. Nie ma haseł
          lepszych - gorszych. Kto zdobędzie najwięcej pkt. niech wysłucha fanfar.

Ale to autor ustala tu reguły
          • antyp2 Nie dajmy się! 20.03.04, 09:02
            Szaradzistki i Szaradziści !

Admin tego forum (REPTAR), kpi sobie z nas w żywe oczy. Wierzy w to, że nie
            damy rady rozwiązać tego zadania. Dajmy odpór takiemu stylowi myślenia REPTARA.
            Niech wie, że nie z byle kim ma do czynienia. Wzywam wszystkich do zbożnego
            dzieła pokonania Reptarowej łamigłówki. Do dzieła.
            Proponuję na dobry początek rozwiązania niektórych haseł.
            Poziomo:
            20. saga
            22.kawa
            24.confiteor (konfiteor)
            30.Wyrwidąb
            34.bezkształt
            Pionowo:
            1.Falklandy
            17.marabut (wojtek – bocian)
            20 stoisko
            21.gorączka
            25.Farrell (Farian – założyciel Boney M.)
            • jfalek Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 09:20
              antyp2 napisał:

> Szaradzistki i Szaradziści !
              >
              > Admin tego forum (REPTAR), kpi sobie z nas w żywe oczy. Wierzy w to, że nie
              > damy rady rozwiązać tego zadania. Dajmy odpór takiemu stylowi myślenia
              > REPTARA. :))))

No proszę, jest jednak odzew na apel "Zróbmy to razem". Czyli koalicyjka. Nie
              wiem czy hasła są w porząsiu. Jeśli tak, to licząc od sztuki, masz już 10 pkt.

Brawo.
              Może ktoś będzie pilnował tego liczenia lub sam autor zadania. Ja naprawdę nie
              mam czasu, za chwilę wyjeżdżam (na krótko).

Solidarnie, solidarnie,......

Duży może wiecej....
            • reptar Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 12:26
              antyp2 napisał:

> Szaradzistki i Szaradziści !
              > Admin tego forum (REPTAR), kpi sobie z nas w żywe oczy. Wierzy w to, że nie
              > damy rady rozwiązać tego zadania.

Nic podobnego! Po prostu - wyznam to szczerze - bałem się, że nikt się tym już
              dawno nie interesuje. Radość moja wielka, że jest inaczej   ;-)
            • ahaba Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 13:13
              18 poziomo: zima
              19 pionowo: morwa
              • jfalek Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 16:31
                poziom

12. punkcik
                32. cumelek

pion.

3.bryk
                7.żyrafa, lub żyrafy; wtedy ta kawa z 22 ??, l. mnoga czy pojrdyn.
                14 eksposeł
                ---------------------
                6. pion kojarzy mi się z "maska", ale...... może ktoś znajdzie tu coś aby to
                powiązać
                • jfalek Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 16:37
                  jfalek napisał:

> poziom
                  >
                  > 12. punkcik
                  > 32. cumelek
                  >
                  > pion.
                  >
                  > 3.bryk
                  > 7.żyrafa, lub żyrafy; wtedy ta kawa z 22 ??, l. mnoga czy pojrdyn.
                  > 14 eksposeł
                  > ---------------------
                  > 6. pion kojarzy mi się z "maska", ale...... może ktoś znajdzie tu coś aby
                  to
                  > powiązać
                  -----------------------------

poprawka
                  pion
                  8. żyrafa

ech, a niech to....
    • zbista Re: Nie dajmy się! 20.03.04, 17:20
      poziomo:
      2.Soczewka
      9.Planck
      10.wrony
      11.Onufry
      12.Waikato
      13.nerwica
      17.Meksyk
      26.barda
      27.Radogost
      31.sajeta
      pionowo:
      2.Scott
      3.okno
      4.Zoff
      5.Wayne
      6.awers
      7.logika
      9.prawica
      15.wykroje
      23.watt
      28.Galton
      29.sekret
    • reptar ...i jeszcze sprawy organizacyjne 2 20.03.04, 18:50
      reptar napisał:

> ...i jeszcze sprawy organizacyjne. Na rozwiązania czekam pod adresem
      > reptar@gazeta.pl

Okej, widzę, że pierwsze próby pojawiają się tu, więc powyższy punkt regulaminu
      (że czekam na mejla) rozszerzam: honorowane będą również pełne poprawne rozwią-
      zania podane tutaj, na forum, w tym wątku. Podkreślam: pełne. To znaczy, że
      trzeba podać również wszystko, co pojawiło się wcześniej. A bo to wiadomo, czy
      poprzednie strzały - zwłaszcza rywali - były celne?

Na razie nie komentuję tego, coście do tej pory nastrzelali, poza tym, że...
      nie wszystko złoto, co się świeci.
      • kouba Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 2 20.03.04, 19:05
        Wysłałem rozwiązanie ,reptarze sprawdź poczte!
        • reptar Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 2 20.03.04, 19:07
          Powinienieś mieć odpowiedź w skrzynce.
          Konkurs trwa.
          • reptar Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 2 20.03.04, 19:18
            Odpowiedź brzmi tylko TAK albo NIE w odniesieniu do całości.

To znaczy dokładnie jest tak: wydaje mi się, że nie powinienem indywidualnie
            podawać uczestnikom konkursu, które hasła są przez nich odgadnięte poprawnie,
            a które źle - to by była podpowiedź. W praktyce nie podaję nawet, ILE jest do
            poprawy.

O ile nie wchodzi w grę informowanie o takich szczegółach indywidualnie, o tyle
            sam nie wiem, czy powinienem (czy mogę) takich cząstkowych ocen dokonywać tu na
            forum. Co o tym sądzicie?
            • jfalek Re: ...i jeszcze sprawy organizacyjne 2 20.03.04, 20:44
              reptar napisał:

[...]

> Co o tym sądzicie?

Fakt, jest zapewne tu jakiś problem, widzę nawet niejeden. Gra ruszyła.
              Osobiście boję się cokolwiek sugerować.
              Ty jesteś tu alfą i omegą. To Twój konkurs. Sam musisz podjąć te trudne
              decyzje. Czterech postanowiło zabawić się razem, jeden woli to zrobić sam.

Nie zazdroszczę Ci, masz problem :)))
            • uhuhu Moim zdaniem... 22.03.04, 08:47
              ...wystarczy, że otrzymując kompletne rozwiązanie podasz, ile słów jest
              nieprawidłowych, bez wskazywania które to. Wtedy rozwiązujący zbyt dużo
              wskazówek nie otrzyma, za to będzie miał dodatkową zabawę a la mastermind.

Myślę też, że komplety rozwiązań powinny być jednak zamieszczane na forum, a
              nie wysyłane mejlem do reptarowej skrzyni - wówczas każdy rozwiązujący musi
              liczyć się z tym, że w wypadku wpisania kompletu rozwiązań z kilkoma błędami
              ułatwi sprawę innym rozwiązującym. Co ma oczywiście zmierzać do jak
              najszybszego podania przez kogoś pełnego rozwiązania.
              • reptar Po przemyśleniach 22.03.04, 09:57
                Problemy, które się pojawiły, wyglądają następująco:

PROBLEM NR 1:

Załóżmy, że ktoś nie wie, co wpisać w pozycję 4 pionowo, a dwie litery ma ze
                skrzyżowań. Gdybym podawał liczbę nietrafień, to wystarczyłoby wtedy wysłać
                1024 mejle (32 litery do potęgi 2 pola) i porównać, w której odpowiedzi jest o
                jeden błąd mniej.

Oczywiście nie dostałem jeszcze 1024 mejlów, niemniej taki "mastermind" nawet
                w mniejszych rozmiarach byłby czymś nowym i chyba nie do końca przystającym do
                idei rozwiązywania krzyżówki. O ile strzelanie zawsze było czymś normalnym
                i dopuszczalnym, a nieraz nawet uzasadnionym - ale przy ograniczonej, choćby
                kosztami, liczbie strzałów! - o tyle "wystrzelanie" właściwych literek metodą
                prób i błędów, bez odniesienia do definicji, wydaje się realnym zagrożeniem.

Dlatego lepiej byłoby nie zdradzać nikomu, ile musi poprawić. Ale... jest też

PROBLEM NR 2:

Niektóre hasła pojawiają się tu na forum. Jeszcze nie wszystkie, ale wiele już
                jest - choć na szczęście nie wszystkie są prawidłowe. Rzecz poszła dwutorowo.
                Dla jednych jest to rywalizacja indywidualna (+/- parę głów), dla innych mecz
                "reptar kontra reszta świata". Nie mogę narzekać na taki rozwój sytuacji, bo
                siłą rzeczy był to jeden z możliwych scenariuszy.

Ale nie będę tu, na forum, weryfikował na bieżąco podanych propozycji, ponieważ
                w pewnej chwili podanie rozwiązania sprowadzi się do przepisania rozwiązania
                z wątku.

Dlatego też postanowiłem traktować preferencyjnie osoby, które nadesyłają
                komplet rozwiązań na mejla - będę podawał liczbę błędów, choć zastrzegam, że
                jeśli ktoś zaleje mnie lawiną prób, to całą preferencję diabli wezmą.
                • jfalek Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 10:38
                  reptar napisał:

> Ale nie będę tu, na forum, weryfikował na bieżąco podanych propozycji,
                  > ponieważ w pewnej chwili podanie rozwiązania sprowadzi się do przepisania
                  > rozwiązania z wątku.

hmmmmm. Teoretycznie: w pewnym momencie jest już na wątku 39 prawidłowych
                  odpowiedzi. Znajduje się ktoś, podaje to ostatnie 40 hasło plus 39 odgadnietych
                  przez pozostałych forumowiczów (spisuje je sobie z forum), i ten ktoś jest
                  zwycięzcą w Twoim konkursie.
                  Tak to chyba wygląda "na teraz". Dobrze im im tak, po co dawali swoje hasło na
                  forum :)))

> Dlatego też postanowiłem traktować preferencyjnie osoby, które nadesyłają
                  > komplet rozwiązań na mejla - będę podawał liczbę błędów, choć zastrzegam, że
                  > jeśli ktoś zaleje mnie lawiną prób, to całą preferencję diabli wezmą.

Jeśli się nie pomyliłem to tych haseł w zadaniu jest 40. forumowicz zbista
                  przysłał ich 21, nie mam pojęcia ile z nich jest dobrych. to przekracza 50%
                  puli. A więc? :))
                  Nawet zakładając że kilka będzie złych to może to być około 40%, dołożył się i
                  antyp2 z swoim zestawem, więc?.

Dzięki dla tego co zaczął. Ja bardzo się cieszę że to ruszyło :)))
                  Osobiście włożyłem tyle tylko czasu czasu w zadanie, aby się to zaczęło kręcić,
                  i wystarczy ;)
                  Nieważne kto wygra, ten co zrobi wg twojego regulaminu, czy ten co jednak włoży
                  największy wkład w rozwiązanie zadania.
                  Zdobędziemy doświadczenie jak postępować na przyszłość w podobnych przypadkach,
                  ponieważ to pierwszy taki konkurs z tak wyosoko ustawioną poprzeczką.
                  Konkurs lekko chyba siadł, bo część forumowiczów zapewne bije się z myślami jak
                  postąpić. Ja powiem tylko za siebie. Gdybym miał na forum 39 prawidłowych
                  odpowiedzi, a znał odpowiedź na hasło 40, nie posłał bym pełnej listy na forum
                  czy na Twoja pocztę wg Twoich wskazówek. Posłał bym tylko to 40 hasło na forum,
                  dla ogółu.
                  I to by było na tyle :))
                  • sartam Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 10:54
                    A mnie się nie bardzo podoba, kiedy uczestnicy próbują sami zmieniać zasady
                    ustalone na początku. Reptar powiedział wyraźnie na wstępie, że rozwiązania
                    należy wysyłać na jego skrzynkę, dlatego jeśli ktoś tutaj na forum wypisuje
                    swoje propozycje rozwiązań to jego sprawa. Piszę to ponieważ z kolegą
                    zabraliśmy się razem za Hocki, własnymi siłami, we dwójkę rozwiązaliśmy prawie
                    wszystkie hasła, z wyjątkiem jednego, co do którego były wątpliwości, i już
                    mieliśmy je wysłać Reptarowi, kiedy okazało się, że na forum zaczęły się
                    pojawiać propozycję rozwiązań jak grzyby po deszczu! Może ktoś powie, że
                    pozostali spisali je sobie i mają gotowe. Myślę jednak że jest też wiele osób,
                    które, podobnie jak ja z kolegą, doszły do rozwiązań własnym sumptem i warto to
                    docenić.
                    • uhuhu Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 11:03
                      sartam napisał:

> A mnie się nie bardzo podoba, kiedy uczestnicy próbują sami zmieniać zasady
                      > ustalone na początku. Reptar powiedział wyraźnie na wstępie, że rozwiązania
                      > należy wysyłać na jego skrzynkę, dlatego jeśli ktoś tutaj na forum wypisuje
                      > swoje propozycje rozwiązań to jego sprawa.

faktycznie, sartam ma sporo racji, bo na początku były nieco inne zasady.
                      myślę, że najważniejsza jest własna satysfakcja z rozwiązywanego zadania, a
                      chodzi przede wszystkim o to, żeby się dobrze bawić. hocki są mocno trudne i ja
                      jak najbardziej doceniam wysiłek tych, którzy mają na tyle wiedzy i
                      zawziętości, żeby się z nimi zmagać do ostatniego hasła. myślę, sartam, że
                      powinieneś mimo wszystko wysłać rozwiązania i mieć wielką satysfakcję, że już
                      39/40 udało ci rozwikłać samodzielnie, podczas gdy na forum chyba jeszcze
                      trzydziestu nie ma.

przypomniało mi się, że mam w archiwum jedne hocki, których mi ongiś nie
                      przyjęli. jak skończy się hockus-konkurs nr 1, postaram się opracować je na
                      nowo (czytaj: podrasować i podtrudnić :) ) i zrobimy konkurs nr 2 z
                      odpowiednimi zmianami w regulaminie.

• jfalek Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 11:16
                        uhuhu napisał:

> faktycznie, sartam ma sporo racji, bo na początku były nieco inne zasady.
                        > myślę, że najważniejsza jest własna satysfakcja z rozwiązywanego zadania, a
                        > chodzi przede wszystkim o to, żeby się dobrze bawić.

przecież zasad nikt nie zmienił,

Przepraszam, w tej chwili mam super pilny wyjazd. Jak wróce za kilka godziń
                        zobaczę co się tu "porobiło" :)))

Wtedy być może pozwole sobie odnieść się do całości.

hi, hi, konkurs, i owsze, ale jaki, któż to wie. Regulamin, ale jaki ?
                        To jest pytanie.

• sartam Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 11:37
                        uhuhu napisał:
                        > przypomniało mi się, że mam w archiwum jedne hocki, których mi ongiś nie
                        > przyjęli. jak skończy się hockus-konkurs nr 1, postaram się opracować je na
                        > nowo (czytaj: podrasować i podtrudnić :) ) i zrobimy konkurs nr 2 z
                        > odpowiednimi zmianami w regulaminie.

Uhuhu, koniecznie je daj na forum, bo jedne hocki na miesiąc w A-Zetce to
                        zdecydowanie za mało :)
                    • jfalek Re: Po przemyśleniach 22.03.04, 11:07
                      sartam napisał:

> A mnie się nie bardzo podoba, kiedy uczestnicy próbują sami zmieniać zasady
                      > ustalone na początku.
                      Nikt nie proponuje zmieniać zasad.
                      Tu rządzi autor zadania. Inni tylko zaproponowali sobie inny rodzaj zabawy na
                      kanwie tego zadania. To tyle/

> Reptar powiedział wyraźnie na wstępie, że rozwiązania należy wysyłać na jego
                      skrzynkę,

I nie zmienił tych zasad. Wykorzystaj to.

Nadal się nic nie zmieniło. Regulamin nadal jest wg Reptara.
                      Szukaj tego ostatniego i dawaj to na skrzynkę.
                      O co chodzi. To Twój problem.

Pozdrawiam serdecznie.
    • kouba Poprawne rozwiązanie??? 22.03.04, 11:09
      Reptarze jeśli możesz to zajrzyj na swoja skrzynke powinienes otrzymać mejla z
      rozwiązaniem i wydaje mi się że to dobre rozwiązanie.Dodam tylko ,że wszystkie
      hasła rozwiązane zostały przez kolegę sartama i mnie.
      • reptar Re: Poprawne rozwiązanie - TAK 22.03.04, 11:55
        Oto i mamy zwycięzcę (a właściwie duet zwycięzców) i przy okazji rozstrzygnięcie
        konkursu.

Rozwiązanie: Poziomo: Soczewka, Planck, wrony, Onufry, Mankato, nerwica,
        Meksyk, zima, saga, kawa, confiteor, barda, Radogost, Wyrwidąb, sajeta,
        cumelek, bezkształt, Osjan, Patton. Pionowo: Falklandy, Scott, okno, Zoff,
        Wayne, awers, logika, żyrafa, prawica, eksposeł, wykroje, Mae, marabut, morwa,
        stoisko, gorączka, Watt, Farrell, Galton, sekcja, Matt.

Jestem pełen uznania zwłaszcza za znalezienie Mankata, który miał stawić główną
        atrakcję wieczoru   ;-)

Wyjaśnienie ("Co autor miał na myśli") niebawem dorzucę tam, gdzie diagram
        i gdzie zwykle.
        • totet Re: Poprawne rozwiązanie - TAK 22.03.04, 12:32
          No cóż, szkoda, że tak to się wszystko potoczyło. Dojechałem mniej więcej do
          80% zadania, ale kiedy rozwiązania zaczęły pojawiać się bezpośrednio w wątku to
          ochota na szukanie czegokolwiek przechodzi. Uważam, że nie powinno się zmieniać
          reguł w czasie gry. Chwalenie się wybiórczo hasłami, psuje dobrą zabawę innym.
          Większa satysfakcja z rozwiązania samodzielnego niż ze wspólnego, gdy pracuje
          kilkanaście osób. Wydaje mi się uhuhu, że swoje hoki powinienieś opublikować
          według pierwotnych zasad reptara, ale decyzję pozostawiam Tobie. Dla
          zaostrzenia apetytu dorzucę, że i ja posiadam zakurzone, niewykorzystane hocki.
          Może się jeszcze przydadzą.
          • reptar Re: zasady, werdykty i nadzieje 22.03.04, 12:50
            totet napisał:

> Wydaje mi się uhuhu, że swoje hoki powinienieś opublikować według pierwotnych
            > zasad reptara, ale decyzję pozostawiam Tobie.

Zasady to jedno, a publikowanie na forum cząstkowych odpowiedzi to drugie
            - i to coś, czego nie uregulujesz żadnymi zasadami. Ja nie mogę usuwać takich
            postów, ponieważ po pierwsze nie naruszają regulaminu forum, a po drugie
            - nie załatwiałoby to sprawy (przecież nie siedzę przy forum 24h na dobę).

Nie wiem, jak to zrobić, żeby było najlepiej (a najlepiej obiektywnie). Powiem
            tylko, że... miałem szczęście. Zwycięska para nadesłała pierwszy mejl wtedy,
            kiedy na forum wielu rzeczy jeszcze nie było. Z takich cennych odpowiedzi w
            mejlu znalazłem np. Pattona, który był chyba "trudny nr 2", a na forum jeszcze
            go nikt nie podłożył. Już choćby to było wystarczającym powodem do przekonania,
            że jest to autentyczne zaangażowanie. Niestety, w pierwszej wersji błędny był
            wyraz 12 poziomo, i już wtedy bardzo chciałem, żeby ci, którzy pierwsi odgadli
            Pattona, pierwsi odgadli również Mankata (to by mi dawało komfortową sytuację).
            Tak się też stało i choć różnie wyglądał przebieg tej zabawy, można mieć
            pewność, że laureatami zotali ci, co powinni.

totet napisał:

> Dla zaostrzenia apetytu dorzucę, że i ja posiadam zakurzone, niewykorzystane
            hocki.

Tak, tak, Totet! Jak najbardziej!
            Bardzo się cieszę, że będzie kontynuacja. I kontynuacja. I może... jeszcze ktoś?
            • jfalek do.... zbisty 22.03.04, 16:49
              zajrzyj na pocztę.

Gratuluję postawy.
              ---------------------------------

No proszę jak nam się konkurs ruszył, a reptar pisał że nie ma "żadnych
              syganałów". A tu ci taki wysp prawie gotowych rozwiązań. :)))

Jedank nie miałeś reptarze racji że nikt nad tym nie pracuje, i bardzo dobrze.

Trochę czasu jednak to im zajęło. Innym jakby mniej.

I to by było na tyle.
              • jfalek post factum 23.03.04, 09:21

Czuję się zobowiązany do kilku słów wyjaśnienia w świetle tego co działo się w
                tym wątku wokół hocków Reptara.
                Ponieważ czuję się głównym sprawcą zamieszania, pierwszy złożyłem propozycję o
                nadsyłaniu cząstkowych rozwiązań i sposobie punktowania jedno hasło = jeden pkt.
                Pierwszy odpowiedział antyp dając 10 haseł ( dobrych) :))
                Bałem się że nie doczekam 2016 r.
                Napisał także fajny txt. dopingujący wszystkich. "Nie dajmy się"

Potem admin dał głos że bardzo się cieszy, ale nic nie wspomniał że cząstkowych
                rozwiązań nie akceptuje.
                PODKREŚLAM. NIE MUSIAŁ. Umiemy czytać regulamin.

Potem ahaba wrzucił dwa hasła, a nawet ja się przełamałem i z marszu dałem 5
                najłatwiejszych, z czego dwa okazały się pudła :)))
                O żyrafach pamiętałem sam - dwie były kiedyś w TV, Szurkowskiego miałem
                przyjemność poznać osobiście i jak zobaczyłem końcówke ...EŁ - to już go miałem
                na widelcu, a o cumelka wystarczyło spytać żonę :)))

Później zbista dał koncert, wrzucił 21 hasła (tylko 2 pudła). Byłem pod
                wrażeniem.

No i się zaczęło. Nie wolno zmieniać regulaminu, my już tu mamy prawie wszystko
                zrobione, Psujemy zabawę, itp.

Trzeba było nie czytać :)))

A czy reptar napisał coś że zmienił regulamin. Nie. Sam pisałem także, grajcie
                dalej. Nikt wam regulaminu nie zmieniał.

Na forum padło bodajże 34 prawidłowych odpowiedzi.

Trochę mnie to dziwi, że trzeba było aż dwu tygodni od pokazania diagramu przez
                reptara do rozruszania tego interesu. A tu nagle po pokazniu 34 haseł, okazało
                się że ktoś to ma już prawie zrobione.

A na odgadnięcie pozostałych 6 trzeba było 2 dni.

Dlatego ustanowiłem swoją prywatną nagrodę którą zaproponowałem do odebrania
                dla zbisty, i napisałem jaki był mój cel podając taki sposób zabawy. Dostałem
                odpowiedź że doskonale zrozumiał jaki jest cel zabawy na pkt. i chodzi tylko i
                wyłącznie pchnięcie tego do przodu, co także i antyp2 miał na myśli.

Uczestnik zbista odmówił przyjęcia nagrody, napisał że wcale mu na niej zależy,
                wystarczy mu satysfakcja z samej zabawy i tylko dlatego włączył się do tego.
                Nagroda nie przepadnie, przyda się być może na inną okazję :))

Ja dlatego tylko postanowiłem taką nagrode ufundować, bo pomyślałem że ktoś
                może poczuć się wpuszczony w maliny, i chociażby tylko minimalne zadośćuczynić
                w szkodach, jednak tak nie było.

Pisałem coś poprzednio o zbieraniu doświadczeń. Każdych. To jest cenne.

Gratuluję zwycięzcy. :)))))

• jw1969 Re: post factum 23.03.04, 10:19
                  A ja się trochę domyślam, dlaczego odrzucono te hocki. Spójrzcie na ostatnią
                  AZetkę. Hocki tam pomieszczone dało się rozwiązać niemal całe bez szperania po
                  różnych źródłach. A tutaj? Spojrzałem na definicje i stwierdziłem, że nie widzę
                  punktu zaczepienia - nic, co potrafiłbym bez pudła wpisać od razu. Wyzwanie dla
                  tych, którzy szperać lubią i potrafią. Widocznie jednak Redakcja uznała, ze
                  reptar nieco przeholował...
                  • jfalek Tak na luzie 23.03.04, 10:39
                    teraz już chyba można :))

Chciałbym nawiązać co napisał jw1969

Też tak uważałem, (przecholowanie) i pisałem że coś " połamaniu zębów" i
                    namawiałem aby to wkleić na forum. A co tam, niech się interes kręci :))

Gdy po raz pierwszy spojrzałem na definicje, jeszcze bez diagramu to jedna
                    definicja wydała mi się znajoma, "Błękitna Ziemia", skojarzyłem to z myślą:
                    LEC Stanisław Jerzy; - < Ziemia - ta kropka pod znakiem zapytania!
                    Ponadto coś tam z opowieściami kosmonautów jak ta nasza Ziemia wygląda z góry.
                    Ponieważ kropka to dałem "punkcik" jako jedno z haseł, tak dla zabawy.
                    Ale okazło się to pudłem. :(
                    Potraktowałem to zadanie jako fajną zabawę, a nie pole do żmudnych
                    czasochłonnych poszukiwań poprzez google czy inne słowniki.
                    Gdyby mi brakowało 2-4 hasła do zamknięcia całości, kto wie, może bym się dał
                    skusić.
                    W sumie było i tak nieźle.
                    I to by było na tyle.
                    • reptar Re: Tak na luzie 23.03.04, 10:52
                      Te hocki zostały rozwiązane w mniej niż miesiąc (a tyle czasu jest w Azetce,
                      co też nie zawsze wystarcza do znalezienia wau-wau i psa Aleksandra Halla).
                      Poza tym redakcja zawsze ma ostatnie słowo i może na swój sposób podmieniać
                      zarówno wyrazy, jak i określenia. Na przykład "Krew i Flaki" mogli puścić
                      w wersji "Krew i Flaki (jak remis w szachach + dźwięk)" - i tak dalej. Przecież
                      nieraz już autorzy robili wielkie oczy widząc "swoje" określenia.

Ale wyszło jak wyszło, projekt odrzucono i... nawet się teraz z tego cieszę, bo
                      wyszła z tego całkiem niezła imprezka na forum   ;-)

A jakby przyjęli, to co? Jedno marnie zapłacone zadanie więcej czy mniej...

A w Azetce niech sobie będą te, jak to jw1969 ujął, hocki, które daje się
                      rozwiązać niemal całe bez szperania po różnych źródłach. Z tego co pamiętam,
                      inne były kiedyś trendy i hocki powołano do życia właśnie po to, żeby ich
                      rozwiązanie niemal graniczyło z nieprawdopodobieństwem. Skoro więc całe
                      rozwiązuje się z marszu, czym różnią się one od zwykłej niesymetrycznej
                      krzyżówki?
                      • jfalek Re: Tak na luzie 23.03.04, 11:13
                        reptar napisał:

> Na przykład "Krew i Flaki" mogli puścić
                        > w wersji "Krew i Flaki (jak remis w szachach + dźwięk)" - i tak dalej.

Mi to przypominało słynne innego (polityka) z tego okresu

KREW, ZNÓJ, ŁZY I POT, ale niechciał sie dać wpisać w te kratki za chiny ;)

> ... bo wyszła z tego całkiem niezła imprezka na forum   ;-)

Hi, hi. Właśnie. W pozytywnym znaczeniu tego słowa.

> A jakby przyjęli, to co? Jedno marnie zapłacone zadanie więcej czy mniej...

Masz racje, marnie płacą. Mogli by podnieść stawki. Zważając na wkład pracy. W
                        końcu jakaś inflacja też jest.

I na koniec, gdzie leży granica "zagwatwania" definicji, tego żaden nie wie.
                        Czy w hockach jest jakaś granica.
                        To mi coś przypomina.

„Reptarze, ty mnie nie maluj na kolanach, ty mnie maluj dobrze”.

Ba, ale jak?
                      • jw1969 Re: Tak na luzie 23.03.04, 11:17
                        Żeby było jasne: te ostatnie Azetkowe hocki były, moim zdaniem, za łatwe.
                        Sam raz w życiu popełniłem takie zadanie, chyba tez należało do łatwych, ale
                        potraktowałem je głównie jako okazję do wykorzystania takich definicji, które
                        nie przeszłyby ani w zwykłej krzyżówce, ani w przymrużce, choć były oparte na
                        grze słów. Bo były nieco trudniejsze. Takie określenia najbardziej w hockach
                        cenię - ale to tylko mój osobisty pogląd na to zadanie.
          • uhuhu MONIT DLA TOTETA :-) 10.05.04, 10:43
            totet napisał:

> Dla zaostrzenia apetytu dorzucę, że i ja posiadam
            > zakurzone, niewykorzystane hocki.Może się jeszcze
            > przydadzą.

Totet, nie daj się prosić...! Uracz nas hockami! Uwaga forumowicze, trzy-
            cztery, i wszyscy razem: MY CHCEMY HOCKI! MY CHCEMY HOCKI!
            • sartam Re: MONIT DLA TOTETA :-) 10.05.04, 11:02
              OJ BAAARDZO CHCEMY, I TO JESZCZE JAK!!!
              • megalomaniac Re: MONIT DLA TOTETA :-) 10.05.04, 15:57
                nawet ja chcę się pogłowic!;-)))

houk!
                • totet Re: MONIT DLA TOTETA :-) 14.05.04, 08:12
                  HOCKUS KLOCKUS WKRóTCE! Bądźcie czujni.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka