Gość: KInga IP: *.chello.pl 13.05.07, 11:11 Na Ursynowie 5908/m w wielkiej płycie. To średnia cena. Róznica między transakcyjna a ofertową - srednio 6,8%.Dane pochodza z ogólnej bazy warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rudolf Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:31 Dzięki za podzielenie się z nami ta informacją Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KtoTam? Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:39 A gdzie taką ogólną bazę można znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.chello.pl 13.05.07, 21:50 Niestety dostęp tylko dla pośredników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 88.156.80.* 13.05.07, 21:54 mogla bys podac jeszcze inne ciekawostki ?:) sadze ze biura posrednictwa tworza ta baze wpisujac dane swoich cen wywolawczych i swoich tranzakcji. na ile to jest wiarygodne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.chello.pl 14.05.07, 23:13 Zycie Warszawy podało ze ceny w płycie na Ursynowie oscylują od 5 do 7,6/m. W bazie pośredników jest tak jak napisałam powyżej. A na ww. szybko mnóstwo ofert wystawionych powyżej 8. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Ceny transakcyjne -maj 14.05.07, 23:17 > W bazie pośredników jest tak jak napisałam powyżej. A wiesz może jak to się zmieniło w porównaniu z końcówką zeszłego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garb Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.spray.net.pl 15.05.07, 07:16 poszi, tylko dlatego, że ta informacja wydaje Ci się wiarygodna, będąc konsekwentnym nie powinieneś na nią zwracać uwagi - jest wątpliwa - nie ma źródła, to tylko anonimowy post.. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Ceny transakcyjne -maj 15.05.07, 13:51 > poszi, tylko dlatego, że ta informacja wydaje Ci się wiarygodna, będąc > konsekwentnym nie powinieneś na nią zwracać uwagi - jest wątpliwa - nie ma > źródła, to tylko anonimowy post. Wszystkie informacje traktuję z rezerwą. Tę również. Co nie znaczy, że nie mogę zwracać na nie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 212.160.172.* 15.05.07, 09:36 Pisałem w sasiednim watku, ale tutaj to spostrzezenie tez pasuje wiec zacytuje w calosci. Znajomi 28 kwietnia zdecydowali sprzedac kawalerke (30m2 w okolicach Pulawskiej/Odynca, w kiepskim stanie do remontu, slepa kuchnia oczywiscie). Po drodze byl dlugi weekend, wiec firmy i agencje pozamykane a ludzie wyjechali z miasta. I co? W srode 9-go maja umowa wstepna podpisana, zaliczka wplacona - cena 9700/m2. Teraz sie tylko zastanawiaja czy nie zrobili dumpingu ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.wro.vectranet.pl 15.05.07, 09:48 bardzo interesujacy JEDNOSTKOWY przypadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 192.193.245.* 15.05.07, 10:00 obawiam sie ze to nie musi byc jednostkowy przypadek. Ludzi nie stac nawet na 2 pokoje wiec kupuja kawalerki - szczegolnie ci zdesperowani ktorzy wierza ze bedzie jeszcze drozej... 3 pokoje to luz luksus i coraz mniej ludzi stac na cos takiego... 2 pokoje tez zblizyly sie do tego poziomu. Jak czlowiek ze srednia pensja w warszawie moze dostac kredyt np. 200-300 tys to nic poza kawalerka kupic sobie nie moze - chyba ze na bialolece czy pruszkowie ale to nie wszystkim pasuje - kawalerki to zawsze najbardziej jaskrawy przyklad - najwieksze ceny za m2 z reguly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 195.42.249.* 15.05.07, 10:10 ludzie sa tak zdesperowani ze nie widza co robia, biora kredyt i skazuja sie na zycie w kawalerce, zenada... Za cene kredytu za kawalerke wynajmuje teraz ponad 55m2 2 pokoje - wiec nie widze sensu placenia 10 tys za m2 20-paro metrowej budy. No ale nie jestem uswiecony laska wlasnosci owego lokalu, co zapewne czyni mnie gorszym w oczach wniebowzietych nabywcow kawalerek, tfu, apartamentow 1- pokojowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 212.160.172.* 15.05.07, 10:58 > Za cene kredytu za kawalerke wynajmuje teraz ponad > 55m2 2 pokoje - wiec nie widze sensu placenia 10 tys za m2 20-paro metrowej > budy. Nie stresuje Cie ze te pieniadze sa wydawane bezpowrotnie i ciagle nic nie masz wlasnego? W wieku 26 lat to może być nawet wygodne aby nic nie mieć - wrzucasz 2 koszule, PDA i ulubioną rakietę do squash'a do torby (bo po co walizka ;) i przenosisz się z robotą do nowego biura w Gwadelupie bez zawracania sobie głowy czy mieszkanie sprzedać czy wynajmować. Ale później już może być trochę trudniej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 212.160.172.* 15.05.07, 11:04 > obawiam sie ze to nie musi byc jednostkowy przypadek. Ludzi nie stac nawet na 2 > pokoje wiec kupuja kawalerki - szczegolnie ci zdesperowani ktorzy wierza ze > bedzie jeszcze drozej... To jest fakt ze zawęża się grupa nabywców. Ale jaki bedzie dalszy scenariusz? Czy nie okaże się ze nastąpi podział na tych co mają jakąś nieruchomość i na takich co już nigdy nie będą miec nic własnego. Bo wtedy po prostu moze nawet zmaleje obrot nieruchomosciami, ale w dalszym ciagu bedzie sie odbywał w ramach grupy którą na to stac. Pozostali będą juz skazani na wynajem. I nie bedzie to juz wybór tylko konieczność. A jak sie wtedy zachowaja stawki wynajmu? Tak sobie tylko spekuluje, bo sam nie znam odpowiedzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 195.42.249.* 15.05.07, 11:15 zgadzam sie, powiem wiecej, tak powinno byc. Nie moze byc tak, ze kazdego kto ma poprostu prace jest stac na mieszkanie. Tak bylo jeszcze niedawno temu i rynek zareagowal tak, ze grupa nabywcow sie zaweza. To taka chwilowa anomalia; tani pieniadz wysokie ceny, drogi pieniadz - ceny moga byc nizsze, ale i tak nie kazdego bedzie stac, bo raty beda tak samo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 192.193.245.* 15.05.07, 12:11 a co w tym czasie beda robili developerzy? przestana budowac? dlaczego skoro teraz marze sa po 200-300%? jezeli przestana budowac to beda zwalniac ludzi, gminy nie beda sprzedawac gruntow bo nie bedzie komu - ceny spadna, prod. cegiel nie beda mogli sprzedac swojej produkcji - ceny spadna. Jak wszystko spadnie do poziomu sprzed np. 2 lat to pojawia sie mali developerzy ktorzy zaczna budowac wciaz osiagajac zyski rzedu 10-20% rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 195.42.249.* 15.05.07, 12:20 deweloperzy sami sobie zaciskaja petle na marzach - chcac zarobic wiecej musza wiecej budowac, a do tego potrezba wiecej powierzchni, sily roboczej, wiecej materialow, przez co winduja ceny tych uslug/materialow i dzialek. Nie moze byc tez tak, ze jedna, okreslona branza w gospodarce osiaga marze 200% podczas gdy inne 20-30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 192.193.245.* 15.05.07, 12:36 > Nie moze byc tez tak, ze jedna, okreslona branza w gospodarce osiaga marze 200% wtedy pojawia sie konkurencja - tak jak teraz - kazdy buduje domy. Czesto ludzie zbieraja sie w pare "rodzin" i wspolnie kupuja dzialki i buduja sobie blizniaki, segmenty albo blok - dzieki temu nie placa dzikich marz developerom, dostaja dokladnie to co chca, jakosc wykonania i standard jest znacznie wyzszy i placa za to jakies 3 tys za m2 domu z dzialka a nie 6-8 tys jak krzyczy developer developerzy budujac dla kogos czesto robia to kosztem jakosci i czasu a za rok czy dwa kupujacy bedzie musial wpakowac w remont ladnych pare zlotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 62.29.166.* 15.05.07, 12:49 A może scenariusz jeszcze inny? :) Wysokie ceny się utzrymują --> spada zainteresowanie - ludzi nie stać na kredyty po 500K conajmniej --> ceny w dół --> mniejsza marża developerów --> pierwsze "upadki" i plajty --> niepewność na rynku --> ceny w dół --> konsolidacja rynku - zostaje z 10 dużych i reszta małych budujących po kilka bloczków czy bliźniaków... teraz wypada się przygladać sytuacji na Miasteczku Wilanów - jaka tam będzie reakcja rynku na wiadomość o tym, że Auchan już tam nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 192.193.245.* 15.05.07, 12:54 > teraz wypada się przygladać sytuacji na Miasteczku Wilanów - > jaka tam będzie re > akcja rynku na wiadomość o tym, że Auchan już tam nie będzie. a o co tam chodzi z tym miasteczkiem wilanow bo nie znam sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 62.29.166.* 15.05.07, 13:04 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34883,4131834.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 192.193.245.* 15.05.07, 13:48 thanks. rzeczywiscie lipa... ale jak na parterze maja byc sklepy to jeszcze da sie zyc - chociaz troche inaczej sie robi zakupy w zimie i deszczu z dzieciakami ala weekend w hipermarkecie a inaczej lazi z jednego sklepu do drugiego... ale nie mozna miec wszystkiego - trzeba pamietac o swiatyni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 212.160.172.* 15.05.07, 10:02 dlaczego jednostkowy? Napisz po protu ze trafili na kupców idiotów co koniecznie chcieli stracic i wyrzucic w bloto kase. Kupiec idiota do kwadratu bo nie kupował na kredyt tylko za gotówke, więc wywalał w bloto swoje a nie "bankowe". Zeby było śmieszniej tych idiotów było więcej, bo cena wywoławcza wynosiła 9500/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Ceny transakcyjne -maj 15.05.07, 11:23 Gość portalu: mietek napisał(a): > dlaczego jednostkowy? > > Napisz po protu ze trafili na kupców idiotów co koniecznie chcieli stracic i > wyrzucic w bloto kase. Kupiec idiota do kwadratu bo nie kupował na kredyt tylko > za gotówke, więc wywalał w bloto swoje a nie "bankowe". > > Zeby było śmieszniej tych idiotów było więcej, bo cena wywoławcza wynosiła 9500 > /m2 Niech się cieszą, że tak się spieszyli. Poczekali by jeszcze tydzień i cena wylicytowana zostałaby do poziomu 10.800 zł/m2. Sprzedający zbyt pochopnie sprzedał bo w tej lokalizacji wziąłby spokojnie 14.500 zł/m2 na dzień dzisiejszy, bo na jutrzejszy to nie wiadomo o ile więcej. Taki jest rynek i jak się komuś nie podoba to nie musi w nim uczestniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: Ceny transakcyjne -maj IP: 62.29.166.* 15.05.07, 12:00 A Ty uważasz, że zrobili zajebisty interes? Przez 40 lat spłacać po 1550 zł miesięcznie? Koło 2047 będzie wielka feta na Odyńca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt ups - nie doczytałem IP: 62.29.166.* 15.05.07, 12:06 aaa... za swoje... no cóż - będę się upierać, że mieszkania takie nie pójdą w górę, a wręcz przeciwnie, także interes taki se. Ale z doświadczenia znajomych wiem, że kupno kawalerki to teraz niezły hardcore - w większości ludzi stać tylko na 30m2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thesopranos Re: ups - nie doczytałem IP: 192.193.245.* 15.05.07, 12:13 ale trafiles :) herox to forumowy blazen i prowokant - nikt nie traktuje go powaznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 tia, tylko twoje wywody są poważnie traktowane 15.05.07, 12:16 ponawiam pytanie dlaczego nie sprzedajesz swoich mieszkań na szczycie góki? stary to co piszesz jest tak nieprawdopodobne że aż niemożliwe, jesteś nalepszy w teoretyzowaniu, ale nie daje to nic w postaci podejścia realnego. Słąbiutko, bardzo słabiutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekaunt Re: tia, tylko twoje wywody są poważnie traktowan IP: 62.29.166.* 15.05.07, 13:04 ja sprzedałem, teraz mieszkam pod mostem... ;( ale nic to, kasę zainwestowałem w fundusze dynamicznego wzrostu, gram na forexie, spekuluję na GPW... dobrze, że już się cieplej zrobiło to laptop mi nie zamarza :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KInga Do Poshi IP: *.chello.pl 15.05.07, 18:49 Niestety w bazie jest tylko jedno mieszkanie wielkiej płycie na Ursynowie w koncówce roku i cena wynosi 6.044, a róznica miedzy cena ofertowa a wywoławcza 1,22%. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Do Poshi 15.05.07, 19:11 > Niestety w bazie jest tylko jedno mieszkanie wielkiej płycie na Ursynowie w > koncówce roku i cena wynosi 6.044, a róznica miedzy cena ofertowa a wywoławcza > 1,22%. Dzięki. Jedno mieszkanie to niestety marna próbka statystyczna. :) A tak w ogóle to z ilu transakcji jest ta średnia, którą podałaś wcześniej? Jak wygląda liczba transakcji w zależności od miesiąca. Na pewno jest jakiś trend sezonowy, więc ciekawym byłoby porównać to do dokładnie takiego samego miesiąca w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heheheheh Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:59 > Napisz po protu ze trafili na kupców idiotów co koniecznie chcieli stracic i > wyrzucic w bloto kase. Kupiec idiota do kwadratu bo nie kupował na kredyt tylko > za gotówke, więc wywalał w bloto swoje a nie "bankowe". > To ciekawe ... skoro mieli 270 tys na kawalerkę to nie mogli wziąć kredytu 200 tyś i kupić trochę większe ? bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-tubylec kuuupieeee!!! w cenach transakcyjnych z maja!!! IP: *.chello.pl 15.05.07, 19:17 Kupię mieszkanie w średniej jednostkowej cenie transakcyjnej z tego wątku (6 tys) dowolne mieszkanie w dowolnym miejscu Warszawy. Może być rudera najgorsza, płyta jakakolwiek, usytuowanie nieistotne, piętro nieistotne, metraż tylko tak do 60 m2. Wezmę nawet dwa! - mam zdolność!!! Tylko poważne oferty! Pilne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coś wybierzesz Re: kuuupieeee!!! w cenach transakcyjnych z maja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:25 http://www.gratka.pl/dom/szukaj.phtml?id_podrubryka=1&id_rubryka=1&id_region=0&miasto=Warszawa&dzielnica=&ulica=&metraz_od=&metraz_do=60&id_jednostka_pow=1&cena_od=&cena_do=&id_waluta=1&cena_za_metr_od=&cena_za_metr_do=6000&liczba_pokoi=0&slowa=&numer_oferty=&forma_wlasnosci%5B1%5D=1&forma_wlasnosci%5B2%5D=2&forma_wlasnosci%5B3%5D=3&forma_wlasnosci%5B4%5D=4&forma_wlasnosci%5B5%5D=5&pietro_od=&pietro_do=&liczba_pieter_od=&liczba_pieter_do=&rok_budowy_od=&rok_budowy_do=&rp=on&z_dnia=-1&inte=on&gaze=on&biur=on&search=&szukaj=Szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO extubylca. Re: kuuupieeee!!! w cenach transakcyjnych z maja! IP: *.chello.pl 15.05.07, 19:37 Na Ursynowie i Mokotowie sprzedały się w ostatnuich miesiącach: 57m/352.00 (6.175/m)-ul. Szoltz rogozinskiego 59m/375.000 (6.345/m0 - Koncertowa 63m/375.000 (5952m) -Gutta 63/375.000 (5952 Wałbrzyska0 63/360.000 (5.660) -Portofino Pamiętaj - cena wywoławcza to nie cena transakcyjne. Ja tu podaję wyłącznie traansakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Do Poshi IP: *.chello.pl 15.05.07, 19:41 I kwartał tego roku to srednia cena na Ursynowie w płycie 6.684 (róznica miedzy ofertowa a wywoławcza 4,10%)- kilkanaście transakcji. Maj to zaledwie kilka ofert. Baza moze mała ale za to wiarygodna, bo odzwierciedla rzeczywiste ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Propozycja dla extubylca IP: *.chello.pl 15.05.07, 19:58 Adres Neseberska Trochę stargujesz i kupisz za 6 tys/m Lokalizacja Stegny, Mokotów, Warszawa powiat warszawski, województwo MAZOWIECKIE Informacje podstawowe Powierzchnia: 66 m2 Liczba pokoi: 4 Pow. pokoi (m2): 18/11/10/8 Cena całkowita: 415 000 PLN Cena za m2: 6 287.87 PLN Numer piętra: 4 Liczba pięter: 4 Rok budowy: 1975 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-tubylec Re: Propozycja dla extubylca IP: *.chello.pl 15.05.07, 20:18 Jestem zaskoczony. A tak poważnie, jakieś mniejsze dwupokojowe do 40m2, też są w średniej cenie? Stan obojętny. Lokalizacja Stegny, Ursynów, Mokotów, ta strona Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KInga Re: Propozycja dla extubylca IP: *.chello.pl 15.05.07, 20:31 Niestety te małe sa drozsze, w tej czesci miasta na Wierzbnie sprzedano takie za 7200, niektore nawet 7500. Cena 5400- najtansza w tym metrazu dotyczyła Brodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Propozycja dla extubylca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 01:31 hmm.... inetersujace... a ceny transakcyjne mieszkan dwupojowych w srodmiesciu w cegle? interesuje mnie glownie muranow Odpowiedz Link Zgłoś
parr Pytanie do Kingi 16.05.07, 09:42 Kingo,a czy masz w bazie transakcje z Tarchomina?Jakie sa transakcyjne ceny okolic ulic Światowida,Książkowej,Ordonówny,Odkrytej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.chello.pl 16.05.07, 09:59 Podaj nazwę agencji ktora ma takie tanie mieszkania, ja szukam czegos na wierzbnie nadajacego sie do wprowadzenie i ponizej 8 tys/m2 za nore nie znalazlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robson.wawa Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.chello.pl 16.05.07, 16:02 ja tez mam za 8500 na wierzbnie do remontu i mi sie nie spieszy , czekam jeszcze na wois do kw i wypuszczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.crowley.pl 16.05.07, 16:16 Pytanie do Kingi: Czy masz może dane transakcji dla Ochoty (marzec -maj)? Dziękuję z góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.chello.pl 16.05.07, 18:57 Jakiej wielkosci mieszkanie Cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
emarz Re: Ceny transakcyjne -maj 17.05.07, 15:10 Kingo, proszę podaj mi na maila namiary na siebie. Chcę kupić mieszkanie w ok. Odyńca. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.crowley.pl 17.05.07, 15:41 ok. 80m2, koniec lat 90' Dzięki z pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Ceny transakcyjne -maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:34 Mokotów z 2005 roku wykończone 47 m2 510000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Ceny transakcyjne -maj- centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:55 Pani Kingo a jak ceny tansakcyjne w srodmiesciu w blokach z ramy H...? 25-35 mkw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Do Pankracego IP: *.chello.pl 18.05.07, 19:20 76 m, Zadumana, stan developerski , 6743/m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Do Kingi, pytanie IP: *.chello.pl 20.05.07, 19:30 A czy jest jakas szansa na kupienie mieszkania z wtornego na Ursynowie nie z wielkiej plyty i z winda ponizej 8 tys/m2 (ok 85 m2), Bede wdzieczna za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Agnieszki Re: Do Kingi, pytanie IP: *.chello.pl 21.05.07, 19:08 W tym roku sprzedano takie mieszkania, znalazłam 2 po 7100 i 7200/m, oba w cegle ale poczatki cegły na Ursynowie czyli rok 1993. Odpowiedz Link Zgłoś