Dodaj do ulubionych

JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne

IP: 212.244.106.* 11.12.01, 14:24
Ja z UIV - bede podpisywal akt dopiero za kilka miesiecy, ale mam pytanie na
ile
wycenil swoje uslugi Pan X lub Y wspolpracujacy na stale z JWC.

O ile wiem, to z trzech oplat - taksy notarialnej, Podatek od Czynnosci
Cywilnoprawnych i Oplata Sadowa zwiazana z wnioskiem o zalozenie ksiegi
wieczystej, notariusz moze "tylko" zarzadzac swoja taksa.

Jest to wg wyliczanki okolo 1,5 - 2% wartosci mieszkania. Ile zaproponowal
notariusz z ramienia JWC?
A mialo byc taniej bo jest nas wiecej...

Dajcie znac rowniez za ile udalo Wam sie znalezc?

Zycze znalezienia taniego notariusza!!!

Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 213.231.0.* 11.12.01, 16:28
      notariusz z JW bieże 100% taksy notarialnej, nie ma żadnych negocjacji.
      Wszystko zależy od wartości mieszkania, taksa od wartości powyżej 60 tys.
      wynosi 1100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60 tys. Czyli jeśli mieszkanie warte
      200 tys to placimy 1100 + ( 0,5% ze 120 tys)600 = 1700 zł.
      Drugie tyle to opłata sadowa i inne "drobne opłaty":((

• Gość: stefan Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 212.244.106.* 11.12.01, 16:43
        ciekawe czy znajdziemy tanszego, ktory zgodzi sie na nizsza stawke???
        ja kiedys kupowalem mieszkanie to po znajomosci notariusz (mnie nie znal ale
        kuzyn byl prawnikiem) wzial 300 PLN bodajze

Modle sie teraz za Was i za mnie - wykorzystam Wasze doswiadczenia zwiazane
        ze "wspolpraca" z JWC

dzieki za info!!

a nie wiecie ile kosztuje ustanowienie hipoteki na ksiedze wieczystej
        alezy od kredytu ale jak sie to liczy
        slyszalem, ze 0,1% - ale czy to prawda???
        wydaje mi sie, ze wiecej bo kiedys bralem kredyt i placilem kilka stowek

pozdrawiam!

Gość portalu: A napisał(a):

> notariusz z JW bieże 100% taksy notarialnej, nie ma żadnych negocjacji.
        > Wszystko zależy od wartości mieszkania, taksa od wartości powyżej 60 tys.
        > wynosi 1100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60 tys. Czyli jeśli mieszkanie warte
        >
        > 200 tys to placimy 1100 + ( 0,5% ze 120 tys)600 = 1700 zł.
        > Drugie tyle to opłata sadowa i inne "drobne opłaty":((
        >

• Gość: p Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: *.waw.cdp.pl 11.12.01, 17:25
          Znajomy notariusz może wziąść od ciebie mniej, sam byłem świadkiem jak kolega
          ze studiów (jedna grupa) dostał ulgę.
          Ale pamietajcie o "kodeksie etyki notarisza" uchwalonym przez ogół notariuszy i
          wszystkich obowiazującym, który stwierdza, że notariuszom nie wolno konkurować
          cena tylko jakoscia świadczonych usług, wiedza itp. W przypadku gdby zgodził
          sie wziąść mniej niż inni natychmiast został by zakablowany do rady notarialnej
          o postepowanie niezgodne z etyką i mógłby mieć duże problemu do utraty
          uprawnień. upust można dac komuś znajomemu, a nie grupie ludzi która będzie o
          tym dyskutowac na forum gazety wyborczej
          pozdtawiam panowie
          • Gość: KrzychK Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 157.25.125.* 12.12.01, 09:05
            Gość portalu: p napisał(a):

Witaj "P" :-))

> Ale pamietajcie o "kodeksie etyki notarisza" uchwalonym przez ogół notariuszy i
            > wszystkich obowiazującym, który stwierdza, że notariuszom nie wolno konkurować
            > cena tylko jakoscia świadczonych usług, wiedza itp. W przypadku gdby zgodził

no wlasnie - jesli TEN notariusz podpisal akty dla 100/200 lokali (wrecz
            jednoczesnie) to konkuruje jakoscia (inni nie dali rady), a ze przy tym obnizyl
            cene (ilosc hurtowa) :-)) to chyba jednak juz norma na swiecie? :-)

> uprawnień. upust można dac komuś znajomemu, a nie grupie ludzi która będzie o
            > tym dyskutowac na forum gazety wyborczej

Wiesz "P", my na ten temat mozemy milczec jak grob - aby sie tylko oplacalo :-)

Ale faktycznie - slyszalem cene za jedno z mieszkanek na naszym osiedlu - cena
            zwala z nog :-(

Pozdrowka
            KrzychK

ps. Panie Pe - a odpowiesz Pan ;-)) na mego 'mejla"? :-))) jesli polecial do
            kogos innego a nie do Ciebie - daj znac - dzieki!
            • Gość: p Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: *.waw.cdp.pl 12.12.01, 09:57
              Krzych
              jeżeli wiadomo by było że ten notariusz za ilość dał upust to inni też by tak
              chcieli, jeżeli inni notariusze by sie nie godzili to ludzie powiedzili by
              chodżmy do tego notariusza i juz jest problem.
              Okręgowa Rada Notarialna i tak by sie dowiedziala w tym kraju nie ma możliwości
              aby większa grupa ludzi czegoś nie rozpowiedziała. Pozatym należy pamiętać że
              taksa jest wpisywana w akt notarialny i każdy oglądając wypis (w sądzie, w
              urzędzie, w banku) kto sie na tym zna szybko może sie zorientować o upuście.
              Nie mogłem wczoraj wejść na konto - wyskakiwał mi komunika, że serewe friko nie
              dostepny - nie wiem co to znaczy.
              pozdrawiam p
              • o+o-o Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne 12.12.01, 22:05

> Krzych
                > jeżeli wiadomo by było że ten notariusz za ilość dał upust to inni też by tak
                > chcieli, jeżeli inni notariusze by sie nie godzili to ludzie powiedzili by
                > chodżmy do tego notariusza i juz jest problem.
                > Okręgowa Rada Notarialna i tak by sie dowiedziala w tym kraju nie ma możliwości
                >
                > aby większa grupa ludzi czegoś nie rozpowiedziała. Pozatym należy pamiętać że
                > taksa jest wpisywana w akt notarialny i każdy oglądając wypis (w sądzie, w
                > urzędzie, w banku) kto sie na tym zna szybko może sie zorientować o upuście.
                > Nie mogłem wczoraj wejść na konto - wyskakiwał mi komunika, że serewe friko nie
                >
                > dostepny - nie wiem co to znaczy.
                > pozdrawiam p

• Gość: Stefan Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 212.244.106.* 12.12.01, 11:19
              Krzychu,

Nic madrego nie mozna dodac, oprocz tego, ze nalezy probowac.
              Przynajmniej bedziemy wiedzieli, ze nie da sie tego zrobic.

A swoja droga inna kwestia, na ktora Bolleck zwrocil uwage jest wazna.
              Prawna strona aktu, tak aby raz na zawsze uregulowac kwestie prawne z lokalem jak
              i infrastrutura co by przypadkiem nie zobowiazac sie do uzytkowania drog JWC za
              kase...

Reasumujac, 2 kwestie - oplata stala i te nipoliczlne wynikajace z kwestii
              prawnych.

Wisze Tobie maila - pamietam.

Pozdrawiam Was!

Gość portalu: KrzychK napisał(a):

> Gość portalu: p napisał(a):
              >
              > Witaj "P" :-))
              >
              > > Ale pamietajcie o "kodeksie etyki notarisza" uchwalonym przez ogół notariu
              > szy i
              > > wszystkich obowiazującym, który stwierdza, że notariuszom nie wolno konkur
              > ować
              > > cena tylko jakoscia świadczonych usług, wiedza itp. W przypadku gdby zgodz
              > ił
              >
              > no wlasnie - jesli TEN notariusz podpisal akty dla 100/200 lokali (wrecz
              > jednoczesnie) to konkuruje jakoscia (inni nie dali rady), a ze przy tym obnizyl
              >
              > cene (ilosc hurtowa) :-)) to chyba jednak juz norma na swiecie? :-)
              >
              >
              > > uprawnień. upust można dac komuś znajomemu, a nie grupie ludzi która będzi
              > e o
              > > tym dyskutowac na forum gazety wyborczej
              >
              > Wiesz "P", my na ten temat mozemy milczec jak grob - aby sie tylko oplacalo :-)
              >
              > Ale faktycznie - slyszalem cene za jedno z mieszkanek na naszym osiedlu - cena
              > zwala z nog :-(
              >
              > Pozdrowka
              > KrzychK
              >
              > ps. Panie Pe - a odpowiesz Pan ;-)) na mego 'mejla"? :-))) jesli polecial do
              > kogos innego a nie do Ciebie - daj znac - dzieki!

• Gość: KrzychK Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 157.25.125.* 12.12.01, 15:55
                Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Krzychu,

czesc Stefanie :-))) (zawsze jak to pisze to sie smieje :-)

> Nic madrego nie mozna dodac, oprocz tego, ze nalezy probowac.

no to powodzenia Zbyszku - ja tam szybko musze podpisac, wiec.... :-(

> A swoja droga inna kwestia, na ktora Bolleck zwrocil uwage jest wazna.
                > Prawna strona aktu, tak aby raz na zawsze uregulowac kwestie prawne z lokalem j
                > ak i infrastrutura co by przypadkiem nie zobowiazac sie do uzytkowania drog JWC
                > za kase...

ja to juz mam wyjasnione - z moich informacji wynika, ze wszystko jest nasze
                (oczywiscie bez Regulskiej i Bodycha ;-)) )
                zobaczymy - dzis pierwsze osoby podpisuja akt - pogadam...

> Wisze Tobie maila - pamietam.

Zbyszku - spokojnie. jaki mail? ja juz zapomnialem i o tej skrzynce piwa co
                obiecales dla Komitetu Aktywnych (tego poczatkowego komitetu) :-))))))

Serdeczne Pozdrowka
                KrzychK

ps. podziekowania dla Kolegi "Pe".
                • Gość: stefan Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 212.244.106.* 12.12.01, 18:20
                  Krzychu, z tym piwem to nadal aktualne!!!

Pewnie pomysleliscie, ze gosc uciekl przed widmem skrzynki piwka... Tak naprawde
                  to mnie wkopaliscie w ta skrzynke, ale ja tak dawno nie pilem, ze z checia bym
                  sie upil - wiec temat do uzgodnienia.

Wlasnie rozmyslam nad zakupem materialow w ramach ulgi remontowej w tym roku.
                  Ciezkiokres dla mnie.

To ja sie teraz usmialem...

Jak juz podpiszesz akt, to napisz do mnie prosze na kicajus7@poczta.onet.pl
                  Bardzo Ciebie prosze!

Zycze jak najmniejszych oplat!

Pozdrawiam!

PS. A Stefan to swoja droga nizla historia. Moglbym krotka ksiazke napisac
                  Jesli nie napisze, to powiem.

Gość portalu: KrzychK napisał(a):

> Gość portalu: Stefan napisał(a):
                  >
                  > > Krzychu,
                  >
                  > czesc Stefanie :-))) (zawsze jak to pisze to sie smieje :-)
                  >
                  > > Nic madrego nie mozna dodac, oprocz tego, ze nalezy probowac.
                  >
                  > no to powodzenia Zbyszku - ja tam szybko musze podpisac, wiec.... :-(
                  >
                  > > A swoja droga inna kwestia, na ktora Bolleck zwrocil uwage jest wazna.
                  > > Prawna strona aktu, tak aby raz na zawsze uregulowac kwestie prawne z loka
                  > lem j
                  > > ak i infrastrutura co by przypadkiem nie zobowiazac sie do uzytkowania dro
                  > g JWC
                  > > za kase...
                  >
                  > ja to juz mam wyjasnione - z moich informacji wynika, ze wszystko jest nasze
                  > (oczywiscie bez Regulskiej i Bodycha ;-)) )
                  > zobaczymy - dzis pierwsze osoby podpisuja akt - pogadam...
                  >
                  > > Wisze Tobie maila - pamietam.
                  >
                  > Zbyszku - spokojnie. jaki mail? ja juz zapomnialem i o tej skrzynce piwa co
                  > obiecales dla Komitetu Aktywnych (tego poczatkowego komitetu) :-))))))
                  >
                  > Serdeczne Pozdrowka
                  > KrzychK
                  >
                  > ps. podziekowania dla Kolegi "Pe".

• Gość: KrzychK Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 157.25.125.* 13.12.01, 11:33
                    Gość portalu: stefan napisał(a):

> Krzychu, z tym piwem to nadal aktualne!!!

ale ja tylko zartowalem :-))

> Pewnie pomysleliscie, ze gosc uciekl przed widmem skrzynki piwka... Tak naprawd
                    > e to mnie wkopaliscie w ta skrzynke, ale ja tak dawno nie pilem, ze z checia
                    > bym sie upil - wiec temat do uzgodnienia.

nieeeee - MY jestesmy tego pewni - ze GOSC uciekl i tyle :-)))

> Wlasnie rozmyslam nad zakupem materialow w ramach ulgi remontowej w tym roku.
                    > Ciezkiokres dla mnie.

jeli potrzebujesz pomocy (wszystko ale nie kaska :-)) to daj znac...

> Jak juz podpiszesz akt, to napisz do mnie prosze na kicajus7@poczta.onet.pl
                    > Bardzo Ciebie prosze!

a napisze napisze - dzis zalatwilem "obiegowke" a w srode mamy wyznaczony termin
                    podpisania aktu.

> Zycze jak najmniejszych oplat!

taa :-( juz zobaczylem te najnizsze :-(
                    ale dzieki :-)

> PS. A Stefan to swoja droga nizla historia. Moglbym krotka ksiazke napisac
                    > Jesli nie napisze, to powiem.

aaaa to juz przy jakims piwku.... no tak i wyszlo, ze jestesmy AA :-))

Pozdrowka
                    KrzychK
                • Gość: Marcin Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 62.148.92.* 13.12.01, 14:19
                  Krzychu,

Jeżeli to nie jest sprawa osobista, to dlaczego MUSISZ mieć akt już teraz ?

Pozdrawiam,
                  Marcin Miliński
                  • Gość: KrzychK Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: 157.25.125.* 13.12.01, 16:02
                    Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Krzychu,
                    > Jeżeli to nie jest sprawa osobista, to dlaczego MUSISZ mieć akt już teraz ?

Sprawa osobista? nieee
                    chcemy podpisac akt z wielu powodow - dziwna sytuacja z VATem (7%), potrzeba
                    rozliczenia sie z pewnych spraw z bankiem, sprawy z brakiem wlasnosci do lokalu...

ale czy MUSZE - nie ja NIC nie musze :-)) ale chce - oczywiscie moge czekac -
                    tylko na co???
                    - Info o innych notariuszach juz jest (efekt - brak wyboru - a mialo byc tak
                    rozowo)
                    - Info o czesciach wspolnych na osiedlu (basen, parking itp. itd.) juz mam.

Wiec na co czekac?

> Pozdrawiam,
                    > Marcin Miliński

Pozdrowka
                    Krzysztof Kobus
          • Gość: Marcin Re: JWC - URSUS - Koszty - Akty notarialne IP: *.waw.cdp.pl 12.12.01, 09:13

> Znajomy notariusz może wziąść od ciebie mniej, sam byłem świadkiem jak kolega
            > ze studiów (jedna grupa) dostał ulgę.
            > Ale pamietajcie o "kodeksie etyki notarisza" uchwalonym przez ogół notariuszy i
            >
            > wszystkich obowiazującym, który stwierdza, że notariuszom nie wolno konkurować
            > cena tylko jakoscia świadczonych usług, wiedza itp. W przypadku gdby zgodził
            > sie wziąść mniej niż inni natychmiast został by zakablowany do rady notarialnej
            >
            > o postepowanie niezgodne z etyką i mógłby mieć duże problemu do utraty
            > uprawnień. upust można dac komuś znajomemu, a nie grupie ludzi która będzie o
            > tym dyskutowac na forum gazety wyborczej
            > pozdtawiam panowie

Wydaje mi sie, że motariusz jak najbardziej może dać upust, regulacje dotycza
            tylko stawki maksymalnej jaka może zażądać, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby
            zążdał mniej

Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka