Dodaj do ulubionych

VAT 7% jednak od stycznia 2002

IP: 157.25.200.* 12.12.01, 19:43
Witam,
Część ludzi miało nadzieję że VAT 7% na sprzedaż mieszkań przez deweloperów
wejdzie dopiero od kwietnia 2002. Ale nas Pani minister Ożóg dziś z błędu
wyprowadziła. Powiedziała że Minister Finansów nie przedłuży zwolnienia z VATu
dla sprzedaży mieszkań przez deweloperów, tak więc z końcem 2001 przestaje
obowiazywać rozporządzenie a zaczyna grać rolę normalna stawka z ustawy o VAT
czyli 7%. Wyczytałem to dziś w Wyborczej.
Jak tu się ratować? Czyżby tylko wpłata całej kasy do końca roku dawała pewność?
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Mmors Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 213.25.66.* 13.12.01, 22:47
      No wlasnie, tez mnie dreczy to pytanie, o ile wplata calej kwoty moglaby
      uchronic przed VAT-em (a wg. mnie powinna - choc pytalem sie dzis nawet
      przypadkowo spotkanej u developera sedziny i ta powiedziala, ze choc prawo nie
      moze dzialac wstecz, to naprawde nie wiadomo, jak bedzie wygladalo
      rozporzadzenie w tej sprawie) to np. w moim przypadku musialbym zaciagnac i
      otrzymac kredyt do konca grudnia (co jest raczej abstrakcyjne)no i rozpoczac
      jego obsluge. Jeszcze nie wiem czy cos bym na tym zyskal, gdy mieszkanie mam
      odebrac pod koniec 3 kwartalu 2002. Kwadratura kola.
      Najbardziej mnie ciekawi, choc nikt jeszcze ze znanych mi osob na 100% nie
      potwierdzil tego faktu, ze podobno przy zakupie "czegos tam" i placeniu w
      kolejnych ratach - po przekroczeniu kwoty 50% za towar, sprzedajacy jest
      zobowiazany wystawic fakture VAT - przy czym ma to byc VAT od calosci. Poniewaz
      w tym roku VAT u developerow i spoldzielni jest jeszcze 0% to moze wplata 51% w
      tym roku uchronila by nabywce przed tym niefortunnym VAT-em.
      Szukam madrej glowy, ktora by to skomentowala.
      W razie co prosze o info na: mariusz@jasien.net
      Pozdrawiam Mariusz-Mors
      • Gość: jac Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 172.16.1.* 14.12.01, 09:10
        na dzień dzisiejszy wpłacenie sumy przekraczajšcej 50 % powoduje powstanie obowišzku podatkowego i wystawienie faktury vat i od tej sumy już nie trzeba będzie zapłacić vat 7% ale rzeczywi�cie do końca nie wiadomo jak to uregulujš przepisy przej�ciowe, takš opinię przedstawił prof. prawa podatkowego Modzelewski
      • Gość: cleo Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.man.polbox.pl 14.12.01, 12:15
        Gość portalu: Mmors napisał(a):

> No wlasnie, tez mnie dreczy to pytanie, o ile wplata calej kwoty moglaby
        > uchronic przed VAT-em (a wg. mnie powinna - choc pytalem sie dzis nawet
        > przypadkowo spotkanej u developera sedziny i ta powiedziala, ze choc prawo nie
        > moze dzialac wstecz, to naprawde nie wiadomo, jak bedzie wygladalo
        > rozporzadzenie w tej sprawie)

teraz jak rozumiem z wypowiedzi p. Ożóg rząd po prostu nie zrobi nic a stawka 7%
        zacznie automatycznie działać od stycznia bo tak było przewidziane już dawno w
        ustawie, tylko do tej pory rząd w rozporządzeniu obniżał stawkę do 0%. W ustawie
        o VAT nie są przewidziane zmiany co do powstawania ob. podatkowego. Można więc z
        dużą dozą pewności stwierdzić, że wpłata w tym roku 100% ceny uchroni nabywcę
        przed dopłatą vatu.

to np. w moim przypadku musialbym zaciagnac i
        > otrzymac kredyt do konca grudnia (co jest raczej abstrakcyjne)no i rozpoczac
        > jego obsluge. Jeszcze nie wiem czy cos bym na tym zyskal, gdy mieszkanie mam
        > odebrac pod koniec 3 kwartalu 2002. Kwadratura kola.

no właśnie, osobną kwestią jest czy takie posunięcie opłaca się "biznesowo" -
        developer chapnie kaskę i nie będzie mu się chciało budować...no i odsetki od
        kredytu mogą być wyższe niż ten vat dodatkowy.

> Najbardziej mnie ciekawi, choc nikt jeszcze ze znanych mi osob na 100% nie
        > potwierdzil tego faktu, ze podobno przy zakupie "czegos tam" i placeniu w
        > kolejnych ratach - po przekroczeniu kwoty 50% za towar, sprzedajacy jest
        > zobowiazany wystawic fakture VAT - przy czym ma to byc VAT od calosci. Poniewaz
        >
        > w tym roku VAT u developerow i spoldzielni jest jeszcze 0% to moze wplata 51% w
        >
        > tym roku uchronila by nabywce przed tym niefortunnym VAT-em.

uchroni, ale tylko od tej kwoty, od reszty płaconych w przyszłym roku będzie 7%
        chyba że rząd spuści swą łaskę i wprowadzi jakiś przepis dla osób które
        rozpoczęły budowę. ale na to bym nie liczyła :(

a w ogóle to ludzie sprawdźcie swoje umowy: jeśli nie ma przewidziane że po
        wzroście vatu dopłaca go kupujący, to developer nie może na Was go wymusić bo
        cena określona w umowie jest ceną brutto. choć pewnie będzie próbował, ale prawo
        jest po Waszej stronie.
      • Gość: Marcin Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 62.148.92.* 14.12.01, 12:22
        I dokładnie tak jest. Tylko developerzy niechętnie się zgadzają, bo wiadomo-
        musi ten VAT odprowadzić do US.

Natomiast z doświadczenia wiem, że banki nie chcą finansować developera w
        stopniu większym od zaawansowania budowy.

Pozdrawiam,
        Marcin
        • Gość: Alina Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 14.12.01, 16:22
          dotsałm pismo od dewelopera zawiadamiające, że jeżeli wpłacę do końca roku
          ponad 50% wartości mieszkania to VATu od sumy wpłaconej 1 2001 roku nie
          zapłacę.
          • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 14.12.01, 19:47
            Nie zapominajcie tylko od jakiej kwoty będzie wyliczone te magiczne 50%. Otóz
            moim zdaniem istnieje możliwość że fiskus będzie się czepiał w przyszłym roku
            jak już będzie obowiązywała stawka VAT 7%, że te 50% ceny należało liczyć od
            kwoty brutto z uwzględnieniem tegoż 7% VATu. Co oznacza że należałoby wpłacić
            50% od aktualnej ceny powiększonej o 7% czyli 53,5% aktualnej ceny brutto. Są
            podobno już przykłady tego typu interpretacji przy innych kwestiach związanych
            z VATem. Fiskus wymaga od podatnika aby był jasnowidzem.
            Pozdrawiam,
            • Gość: stewald Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 15.12.01, 15:15
              Potwierdzam, że trzeba mieć wpłacone 50% wartości mieszkania brutto, czytałem
              takie opinie prawne w Gazecie Wyborczej. Tak więc należy policzyć wpłaty z tego
              roku i dodać wpłaty pozostałe do zapłacenie w roku 2002 i od tych rat
              pozostałych doliczyć 7%. Jeżeli to wszystko zsumujemy, to połowa tej kwoty
              powinna być wpłacona w tym roku.
              • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 17.12.01, 20:40
                W sobotę w radiu TOK FM wypowiadał się na te tematy ekspert z Gazety Prawnej,
                p. Biskupski, i on stwierdził że faktury zaliczkowe wystawione w tym roku,
                nawet jeżeli suma wpłat nie przekroczy 50% ceny, będą już nie do ruszenia i
                fiskus nie będzie miał prawa od nich żądać naliczenia stawki 7% VAT. Tak więc
                jest szansa że dowolne kwoty wpłacone w tym roku i udokumentowane fakturą VAT
                będą uratowane od 7% VATu w przyszłym roku.
                • Gość: Pawel Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.crt.tpsa.pl 18.12.01, 11:33
                  Gość portalu: mirek napisał(a):

> W sobotę w radiu TOK FM wypowiadał się na te tematy ekspert z Gazety Prawnej,
                  > p. Biskupski, i on stwierdził że faktury zaliczkowe wystawione w tym roku,
                  > nawet jeżeli suma wpłat nie przekroczy 50% ceny, będą już nie do ruszenia i
                  > fiskus nie będzie miał prawa od nich żądać naliczenia stawki 7% VAT. Tak więc
                  > jest szansa że dowolne kwoty wpłacone w tym roku i udokumentowane fakturą VAT
                  > będą uratowane od 7% VATu w przyszłym roku.

Tez tak sadze - wszyscy tu mowia o magicznych 50% - te magiczne 50% wymusza tylko na deweloperze
                  wystawienie faktury. W przypadku gdy wplacimy np 40% i wystawi fakture - to pieniadz zaplacony, Vat
                  odprowadzony.
                  Przy czym nalezy pamietac, nie ma obowiazku wystawic faktury przed wplaceniem 50% - to jego dobra
                  wola.

Pawel

• Gość: Wacek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 195.205.132.* 18.12.01, 12:19
                    Przekroczenie 50% wpłat i/lub data wystawienia faktury wyznaczają dzień
                    powstania obowiązku podatkowego w VAT. Podatek jest liczony wg stawki
                    obowiązującej w tym dniu.

Pzdr

Wacek
                    • Gość: Pawel Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.crt.tpsa.pl 18.12.01, 12:33

> Przekroczenie 50% wpłat i/lub data wystawienia faktury wyznaczają dzień
                      > powstania obowiązku podatkowego w VAT. Podatek jest liczony wg stawki
                      > obowiązującej w tym dniu.

Te "i/lub" - oznacza, ze mam racje (tzn. dostalem fakture na 40% - wiec od tych 40% nie zaplace juz 7%
                      VAT)?????

Pawel
                      • Gość: Alina Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 18.12.01, 15:11
                        Wczoraj dostałam odpowiedź z Urzędu Mieszkalnictwa przy Radzie Ministrów, że
                        wpłaty jeżeli wyniosą 50% wartości mieszkania to nie zostanie naliczony do nich
                        VAT 7%, natomiast wpłaty po 1.01.2002 roku zostaną obciążone VAT.
                        • sisters Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 18.12.01, 15:37
                          Czyli mój wniosek jest taki:wpłacam w tym roku 51% i od tej części nie zapłacę
                          7% Vat-u, natomiast 49%, które zapłacę w 2002 roku bedzie obłożone 7%
                          podatkiem. Czy tak?
                          • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 18.12.01, 20:41
                            A dlaczego koniecznie te 50%? Przecież równie dobrze można wpłacić 30 czy 40% i
                            uratować sie przed VATem od tych wpłat. Jak się ma dużo własnej kasy to można
                            kombinować ale jak się bierze kredyt to po pierwsze załatwienie go trochę trwa
                            (można nie zdążyć przed 2002.01.01), po drugie bank może nie wyrazic zgody na
                            wpłatę np. 50% gdy budowa jest zaawansowana np. w 25%, po trzecie trzeba
                            uwzględnić koszt odsetek od wcześniej niż potrzeba uruchamianego kredytu.
                            Pozdrawiam,
                            • Gość: ula Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.acn.waw.pl 18.12.01, 22:54
                              obowiązek wystawienia faktury vat następuje dopiero gdy zaliczka wynosi wiecej
                              niz 50 % tak mówi ustawa.
                        • Gość: jola Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 10.10.130.* 19.12.01, 14:53
                          Gość portalu: Alina napisał(a):

> Wczoraj dostałam odpowiedź z Urzędu Mieszkalnictwa przy Radzie Ministrów, że
                          > wpłaty jeżeli wyniosą 50% wartości mieszkania to nie zostanie naliczony do nich
                          >
                          > VAT 7%, natomiast wpłaty po 1.01.2002 roku zostaną obciążone VAT.

Alina
                          Czy Urząd Mieszkalnictwa odpowiedział Ci czy w przypadku całej wpłaty a przed
                          umową notarialną trzeba będzie zapłacić Vat?
                          dzieki za info
                          Pozdrawiam

• Gość: Tomek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 10.1.10.* 19.12.01, 15:55
                        > Te "i/lub" - oznacza, ze mam racje (tzn. dostalem fakture na 40% - wiec od tych
                        > 40% nie zaplace juz 7%
                        > VAT)?????

Niekoniecznie. Faktura VAT jest potwierdzeniem sprzedaży towaru lub wykonania
                        usługi. W przypadku mieszkania ten fakt jeszcze nie nastąpił. My wpłacacmy
                        zaliczki na towar który kupimy później. W przypadku zaliczek ustawa mówi, że
                        obowiązek podatkowy powstaje w chwili przekroczenia 50 %. Na dziś nie ma mocnych,
                        którzy by powiedzieli jak będzie na pewno, ale moim zdaniem przy wpłacie poniżej
                        50% US może zakwestionować faktury, bo nie było za co tych faktur wystawić.

Miłego dnia
                        Tomek
                        • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 19.12.01, 17:24
                          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Niekoniecznie. Faktura VAT jest potwierdzeniem sprzedaży towaru lub wykonania
                          > usługi. W przypadku mieszkania ten fakt jeszcze nie nastąpił. My wpłacacmy
                          > zaliczki na towar który kupimy później. W przypadku zaliczek ustawa mówi, że
                          > obowiązek podatkowy powstaje w chwili przekroczenia 50 %. Na dziś nie ma mocnyc
                          > h,
                          > którzy by powiedzieli jak będzie na pewno, ale moim zdaniem przy wpłacie poniże
                          > j
                          > 50% US może zakwestionować faktury, bo nie było za co tych faktur wystawić.
                          >
                          > Miłego dnia
                          > Tomek

Ale z drugiej strony fiskus orzekł że do udokumentowania praw nabytych do ulgi
                          budowlanej konieczne są faktury VAT. Tak więc gdyby podważyli zasadność
                          wystawienia tych faktur przed wpłaceniem 50% zaliczki na towar to zaprzeczyliby
                          samym sobie. To jest doprawdy szaleństwo. Przecież developer wystawia faktury
                          zaliczkowe głownie dla nas jako nabywców abyśmy sobie legalnie mogli
                          wykorzystywać dużą ulgę budowlaną (no i poza tym moga dzięki temu szybciej
                          odzyskać naliczony im VAT, bo sprzedaż mieszkań przez nich jest obecnie obłożona
                          0% Vatem). A jak zadzwonicie do dowolnego urzędu skarbowego i zapytacie jakie
                          dokumenty stanowią podstawę do odliczeń związanych z dużą ulgą budowlaną to
                          odpowiedź będzie że tylko akt notarialny lub faktury VAT - i nic innego.
                          Czy jest na tym forum jakiś guru od kwestii podatku VAT? Może by się wypowiedział
                          w temacie, bo widzę że okrutnie błądzimy.
                          • Gość: Wacek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 195.205.132.* 21.12.01, 18:58
                            Powtarzam, by chyba się niezrozumieliśmy. Obowiązek podatkowy w VAT powstaje po
                            wpłacie co najmniej 50% ceny lub w momencie wystawienia faktury. Tak stanowi
                            Rozporządzenie MF wykonawcze do ustawy o VAT.

Są więc możliwe 3 przypadki:
                            1. Delokwent wpłacił do końca tego roku ponad 50%. VAT 7% zapłaci tylko od kwot
                            wpłaconych po 1/1/2002
                            2. Delikwent wpłacił do końca tego roku mniej niż 50% i ma na to faktury VAT ze
                            stawką 0%. Analogicznie zapłąci VAT 7% tylko od kwot wpłaconych po 1/1/2002
                            3. Delikwent wpłacił mniej niż 50% i nie ma na to faktur (bo developer ma
                            obowiązek wystawić takowe dopiero po wpłaceniu 50%). W tym przypadku VAT 7%
                            zostanie naliczony od całej ceny mieszkania (w tym wpłat dokonanych w tym roku).

Wesołych Świąt

Wacek.
      • Gość: jola Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 10.10.130.* 15.01.02, 15:40
        Byłam dzisiaj u Developera i powiedzał ze jeszcze nic nie wiadomo w sprawie
        vat. Dopiero na koniec stycznia bedzie coś wiadomo. Nie wiem tylko dlaczego na
        koniec stycznia. Cała sytuacja jest dla mnie niejasna. Czy koś może wie jak to
        jest?
    • Gość: YZ Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.sap-ag.de 19.12.01, 10:44
      > Jak tu się ratować? Czyżby tylko wpłata całej kasy do końca roku dawała pewność
      > ?

Ja wplacilem juz calosc, mieszkanie mam i walcze o podpisanie aktu w tym roku, bo:
      1) faktury (na calosc) sa zaliczkowe,
      2) umowa jest przedwstepna i okresla warunki podpisania ostatecznej umowy
      sprzedazy (= aktu not.)
      3) jest zapis mowiacy, ze cena moze sie zmianic tylko w zwiazku ze zmianami
      przepisow podatkowych....
      Czyli jak umowa bedzie w 2002, w ktorym obowiazuje 7% VAT to i tak go bede musial
      doplacic... i co Wy na to?!?!?!
      YZ
      • Gość: stewald Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 20.12.01, 10:01
        Termin podpisania aktu notarialnego nie ma tu znaczenia. Ja też mam w umowie,
        że cena może się zmienić w związku ze zmianą przepisów VAT, ale ponieważ ustawa
        mówi, że obowiązek podatkowy powstaje w momencie wystawienia faktury VAT to
        jestem całkowicie spokojny, będę miał wpłacone 100% mieszkania w tym roku i nie
        zapłacę od tego VAT-u, no i spokojnie sobie czekam do stycznia na podpisanie
        aktu notarialnego.
        • Gość: Pit Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 217.153.15.* 20.12.01, 10:39
          Życzę Ci, żeby Urząd Skarbowy i/lub Twój deweloper tego Twojego spokoju nie
          zweryfikował. Bo ja osobiście takiego spokoju nie mam.
          • Gość: stewald Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 20.12.01, 10:56
            Mój spokój nie jest bezpodstawny, potwierdził mi to m.in. właśnie mój
            deweloper, zresztą jak przeczytasz powyższe wypowiedzi na tym forum też
            powinieneś się w tym utwierdzić.
            • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 21.12.01, 15:40
              Słyszałem że wczoraj Pani minister Ożóg potwierdziła że 7% VATem będą objęte
              tylko wpłaty dokonane w 2002 roku. Tak więc wygląda na to że dowolne kwoty
              zaliczek udokumentowane fakturą VAT wystawioną przed końcem roku pozostaną z 0%
              VATem.
              Może ktoś oglądał lub słuchał tej wypowiedzi wczoraj, bo ja to słyszałem od
              kogoś.
              Pozdrawiam,
              • Gość: eddie Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 21:22
                Ja tam absolutnie nie wierzę żadnym zapewnieniom fiskusa o VAT-cie w
                budownictwie. I tak urzędy skarbowe będą robić wszystko, żeby nam dokopać. A
                developerzy mają to w głębokim poważaniu - w 99,9% umów o wybudowanie i
                przeniesienie własności lokalu mieszkalnego zapisane jest, że nabywca zapłaci
                cenę + VAT w aktualnie obowiązującej wysokości. Dlatego też na najmniejszą
                sugestię urzędu skarbowego, każdy developer wystawi fakturę z 7% VAT-em. W
                końcu będzie to VAT z naszych kieszeni!!!
                I będzie to (obym się mylił) faktura za sprzedaż mieszkania, która zdaniem
                fiskusa nastąpi dopiero z chwilą podpisania aktu notarialnego.
                Choć jest to sprzeczne z ustawą o VAT, nic na to nie mozemy poradzić - z umowy
                się nie wycofamy, bo skutkowałoby to przykrymi konsekwencjami. I w końcu z
                podwiniętymi ogonkami przyniesiemy developerom 7% ceny mieszkania w zębach, a
                developer przekaże te pieniądze kochanemu fiskusowi.
                A jak za dwa lata Sąd Najwyższy orzeknie, że VAT od wpłat dokonanych w 2001
                roku i udokumentowanych fakturami wynosił 0%, to z powrotem swoje 7% wywalczy
                od developerów (tak, tak! od developerów a nie od fiskusa) zaledwie co czwarta,
                piąta osoba. I to kosztem niemałych nerwów i frustracji.
                • Gość: stewald Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: *.*.*.* 21.12.01, 21:42
                  Dziwię się, że niektórzy ludzie próbują siać tu panikę. Sądzę, że są to ci
                  którzy nie kupują mieszkań wogóle albo ci którzy będą wpłacać w przyszłym roku
                  razem z VAT-em i nie mogą znieśc tego że innym się udało (tym którzy wpłacili
                  większość w tym roku) a oni będą musieli płacić w przyszłym VAT. Ustawa jest
                  bardzo jasna i nie ma co do tego żadnych wątpliwości, ci którzy wpłacili 50% na
                  pewno nie zapłacą od tego VAT-u bo powstał obowiązek podatkowy w chwili gdy VAT
                  był 0%. I nie co tu nad tym dyskutować, żaden deweloper nie będzie działał
                  wbrew ustawie VAT bo nie ma w tym żadnego interesu. Zresztą mój deweloper też
                  mnie o ty zapewnił, a na dodatek na wszelki wypadek nie będzie prawdopodobnie
                  wystawiać faktury końcowej i potraktuje jako zobowiązujące te już wystawione.
                  Jedyna niejasna sytuacja jest tych którzy mają wystawioną fakturę na mniej niż
                  50 % bo nie wiadomo czy fiskus może je zakwestionować czy nie wg mnie nie ale
                  różnie to może być.
                  Życzę Wesołych Świąt i spokojnych snów co do podatku VAT bo nie ma powodu do
                  żadnych obaw. Pozdrawiam
                  • Gość: mirek Re: VAT 7% jednak od stycznia 2002 IP: 157.25.200.* 24.12.01, 11:12
                    Polecam zapoznanie się z artykułem w dzisiejszej Rzeczpospolitej.
                    www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_011224/nieruchomosci_a_1.html

Pozdrawiam,
    • Gość: Riczard NIKT NIC NI WIE IP: 195.205.24.* 28.12.01, 13:02
      Kompletna kpina, zostały 3 dni do końca roku i dalej nie wiadomo jaki Vat
      będzie trzeba płacić za tydzień, czy od całości, czy trzeba mieć 50% wpłaty,
      tak naprawdę NIKT NIC NI WIE.
      • Gość: Zielony Re: NIKT NIC NI WIE IP: *.centertel.pl 28.12.01, 13:35
        Dokładnie !
        W tej materii panuje taki bałagan, że szkoda gadać ... i jak zwykle w takich
        przypadkach ludzie wykonują paniczne ruchy, które w koncowym rozrachunku wcale
        nie muszą okazać się trafnymi :-(

pozdrówka
        zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: RobertO COŚ WIADOMO IP: 195.136.36.* 28.12.01, 16:11
          Na podstawie Rozporządzenie MF z 20 grudnia 2001r. (jeszcze nie wydrukowane)
          wszystkie wpłaty dokonane w 2001r będą opodatkowane stawką 0%.

Notabene, chyba też jest tutaj rozstrzygnięcie całej batali jak było do tej
          pory (wg obecnych przepisów). Były głosy że trzeba wpłacić ponad połowę, 100% a
          inni jeszcze twierdzili że potrzebny jest akt notarialny.
          A Ministerstwo interpretowało obecne przepisy (do tego rozporządzenia) w taki
          sposób, że przedpłata o wysokości ponad połowę wartości mieszknaia dokonana w
          2001r już wystarczy aby nie płacić VATu od tej części, ale jest konieczna (tzn.
          30% już nie wystarczy).
          Dlaczego? W artukule 76e wprowadzono że stawką VAT 0% są objętę wszystki
          przedpłaty dokonane w 2001r "nie przekraczające połowę wartości mieszkania".
          Było by nonsensem zwalniać z VATu wpłaty do 50%, a ponad nie. Stąd wnioskuję że
          MF obecne przepisy ocaniało, że 51% w 2001r. wystarczy by nie płacić VATu, a
          np. 30% nie.

Pozdrawiam
          • Gość: abc Re: COŚ WIADOMO IP: *.enetwork.pl 30.12.01, 18:08
            W sobotniej wyborczej pisali że dopiero wpłaty w 2002 roku będą z 7% vacikiem.
            Ale lepiej wpłacić już jak najwięcej bo w kwietniu okaże się że wprowadzą 22%
            vatu i dopiero bedzie bigos... Przypominam, że vat mogą zmieniać w ciągu roku.
            • joas666 Re: COŚ WIADOMO 08.01.02, 19:21
              ludzie, ten vat to bedzie odprowadzal developer. cena za mieszkanie (podana np
              w roku 2001 miala juz wkalkulowany vat 7% (od uslug budowlanych i materiałów).
              wystawiajacy f-re nie mogli jednak go sobie odliczyc (bo vat byl 0%), tylko
              wrzucali go w koszty. teraz f-ry moga wystawiac z 7% vat co wcale nie oznacza,
              ze ten vat my musimy doplacic (patrz zdnaie nr 2). wg mojej znajomej,
              ksiegowej, chodzi tylko o odpowiednie zaksiegowanie vatu i wystawienie faktury;
              w 2001 r cena netto i brutto byla taka sama. teraz jedna z nich (netto) powinna
              na fakturze byc mniejsza wlasnie o toe 7% vatu. podobno developer mojej
              kolezanki bez problemu jej uznal taka argumentacje. ja bede probowac ze swoim.
              teraz chodzi tylko oto, ze developer te 7% bedzie musial odprowadzic do us i
              potem bedzie mogl sobie odliczyc, a nie ze jeszcze doplacic. dla mnie, troche
              nie znajacej sie na rzeczy nie jest to calkowicie jasne, ale jesli tak twierdzi
              ksiegowa, to musi miec racje. sprobujcie, tzn sprobujmy nie dac sie zrobic!!!!!
              pzdr
              • Gość: stewald Re: COŚ WIADOMO IP: *.*.*.* 09.01.02, 11:38
                Jednak nie zupełnie jest tak. Deweloper owszem miał wkalkulowany VAT 7% od
                materiałów budowlanych, ale mógł go sobie całkowicie odliczyć ponieważ od
                sprzedaży mieszkania ten VAT wynosił 0%. Zatem podatek należny dla dewelopera
                wynosił 0 zł, czyli za to co zapłacił za materiały budowlane 7% dostawał zwrot
                od urzędu skarbowego. Teraz też dostanie zwrot za materiały budowlane, ale
                będzie musiał zapłacić dodatkowo VAT 7% od sprzedaży mieszkania. Zwrotu VAT nie
                dostają tylko te podmioty, które są zwolnione z VAT-u jak np. spółdzielnie w
                których koszt był rzeczywiście powiększony o ten VAT w materiałach budowlanych.
              • Gość: slonko Re: COŚ WIADOMO IP: 10.10.130.* 10.01.02, 09:39
                Czy komus jeszcze udało się z developerem uzgodnić że nie zapłaci vatu?
                Pomóżcie, jak widac z wypowiedzi joas są sposoby.
                • Gość: Zielony Re: COŚ WIADOMO IP: *.centertel.pl 10.01.02, 14:36
                  Dziś byłem u swojego developera po świstek dla banku i przy okazji zadałem
                  pytanie co z vatem ? (wpłaciłem już w zeszłym roku około 30 % wartości, lada
                  dzień bank przelewa resztę kasy)
                  Miła pani powiedziała: "Jeszcze nie wiemy bo ustawa jak dotąd nie weszła w
                  życie"
                  Trochę mnie to zdziwiło bo ja wszędzie słyszę, że od 1 stycznia ustawa
                  obowiązuje ... a może jakieś 30 dni na uprawomocnienie (czy cóś) ? :-)))

pozdrówka
                  zielony_@skrzynka.pl
                  • Gość: slonko Re: COŚ WIADOMO IP: 10.10.130.* 10.01.02, 15:07
                    Gość portalu: Zielony napisał(a):

> Dziś byłem u swojego developera po świstek dla banku i przy okazji zadałem
                    > pytanie co z vatem ? (wpłaciłem już w zeszłym roku około 30 % wartości, lada
                    > dzień bank przelewa resztę kasy)
                    > Miła pani powiedziała: "Jeszcze nie wiemy bo ustawa jak dotąd nie weszła w
                    > życie"
                    > Trochę mnie to zdziwiło bo ja wszędzie słyszę, że od 1 stycznia ustawa
                    > obowiązuje ... a może jakieś 30 dni na uprawomocnienie (czy cóś) ? :-)))
                    >
                    > pozdrówka
                    > zielony_@skrzynka.pl

No właśnie! Czy ktoś wie na pewno jak to jest i możne nas tu oświecić. Już
                    wykańcza mnie ta huśtawka niepewności. Ta niewiadoma jest sporo warta. Pomocy!
                    • Gość: aga Re: COŚ WIADOMO IP: 195.117.2.* 10.01.02, 16:29

No cóż, treść poprawki w sprawie stosowania stawki VAT jest następująca:

"Ministerstwo Finansów uprzejmie wyjaśnia, że zgodnie z par. 63 ust. 1 pkt 5
                      rozporządzenia ministra finansów z 22 grudnia 1999 r. w sprawie wykonania
                      niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku
                      akcyzowym (DzU nr 109, poz. 1245 ze zm.) stawka VAT w wysokości 0 proc. na
                      lokale mieszkalne obowiązuje tylko do końca 2001 r. 20.12.2001 r. zostało
                      podpisane rozporządzenie ministra finansów, na mocy którego utrzymana została 0-
                      proc. stawka podatku VAT dla tej części zaliczek (przedpłat, zadatków, rat),
                      które zostaną zrealizowane przed 1 stycznia 2002 r. z tytułu umów sprzedaży
                      lokali mieszkalnych przez podatników prowadzących działalność gospodarczą w
                      zakresie budownictwa mieszkaniowego lub usług mieszkaniowych, jeśli w chwili
                      ich realizacji nie przekroczą połowy ceny, o której mowa w art. 6 ust. 8 ustawy
                      z 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (DzU
                      nr 11, poz. 50 z późń. zm.). Zaliczki (przedpłaty) w wysokości co najmniej 50
                      proc. ceny podlegały opodatkowaniu według stawki właściwej w momencie
                      przyjmowania zaliczki, tj. do 31.12.2001 r. według stawki 0 proc.".

• Gość: aga Re: COŚ WIADOMO IP: 195.117.2.* 10.01.02, 16:38
                        Gość portalu: aga napisał(a):

>
                        >
                        > No cóż, treść poprawki w sprawie stosowania stawki VAT jest następująca:
                        >
                        > "Ministerstwo Finansów uprzejmie wyjaśnia, że zgodnie z par. 63 ust. 1 pkt 5
                        > rozporządzenia ministra finansów z 22 grudnia 1999 r. w sprawie wykonania
                        > niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku
                        > akcyzowym (DzU nr 109, poz. 1245 ze zm.) stawka VAT w wysokości 0 proc. na
                        > lokale mieszkalne obowiązuje tylko do końca 2001 r. 20.12.2001 r. zostało
                        > podpisane rozporządzenie ministra finansów, na mocy którego utrzymana została 0
                        > -
                        > proc. stawka podatku VAT dla tej części zaliczek (przedpłat, zadatków, rat),
                        > które zostaną zrealizowane przed 1 stycznia 2002 r. z tytułu umów sprzedaży
                        > lokali mieszkalnych przez podatników prowadzących działalność gospodarczą w
                        > zakresie budownictwa mieszkaniowego lub usług mieszkaniowych, jeśli w chwili
                        > ich realizacji nie przekroczą połowy ceny, o której mowa w art. 6 ust. 8 ustawy
                        >
                        > z 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (DzU
                        >
                        > nr 11, poz. 50 z późń. zm.). Zaliczki (przedpłaty) w wysokości co najmniej 50
                        > proc. ceny podlegały opodatkowaniu według stawki właściwej w momencie
                        > przyjmowania zaliczki, tj. do 31.12.2001 r. według stawki 0 proc.".

Z tego wynika, że dla osób budujących mieszkania za pośrednictwem firm
                        developerskich, 7% podatek VAT nie obejmuje wpłat dokonanych przed 01.01.2002r.
                        >
                        >
                        >

• Gość: Zielony Re: COŚ WIADOMO IP: *.centertel.pl 10.01.02, 19:11
                        A gdzie szanowne ministerstwo to wyjaśnia ?
                        Na stronie www.mf.gov.pl ani widu ...

pozdrówka
                        zielony_@skrzynka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka