Gość: Nina IP: 158.66.113.* 13.12.01, 09:22 Szukam sasiadow:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylwek Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 19:14 Gość portalu: Nina napisał(a): > Szukam sasiadow:) No to chyba mozemy już sie przywitać - Sylwek i Magda , Basia i Paweł - pierwsz klatka , 4 i 5 pietro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 17.12.01, 11:34 Witam Bardzo mi milo Was poznac:)) Ja - 4 klatka, 2 pietro. Hm moze uda nam sie kiedys umowic na jakas kawe co by zaciesniac sasiedzkie wiezy:) pozdrawiam Nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 169.5.124.* 17.12.01, 13:15 Witam Dołączam do grona sąsiadów z Nordic Star. Klatka VII pietro 2. Pozdrawiam Hania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 17.12.01, 14:15 No to coraz nas wiecej - witaj Haniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 192.168.0.* 17.12.01, 17:57 tak, tak witam Pawel & Basia 5 pietro, klatka I. w pazdzierniku/ listopadzie big parapetowa - szykowac ogoreczki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 18.12.01, 09:43 Jako osoba towarzysko otwarta nie mam nic przeciwko wspolnej parapetowie - tych, ktorzy mieliby na nia ochote:) Opicie mieszkania plus poznanie przemilych sasiadow:) No, mam nadzieje ze terminow dotrzymaja ci z NCC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 15:21 Gość portalu: Nina napisał(a): > Jako osoba towarzysko otwarta nie mam nic przeciwko wspolnej parapetowie - > tych, ktorzy mieliby na nia ochote:) Opicie mieszkania plus poznanie przemilych > > sasiadow:) > No, mam nadzieje ze terminow dotrzymaja ci z NCC Witam przyszłych sąsiadów - Aga z VI klatki. Niestety mam obawy co do dotrzymania przez NCC terminów. Zgodnie z umową, zakończenie stanu surowego otwartego miało nastąpić do dnia 31 października, a tymczasem nie wywiązali się z tego do dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 192.168.0.* 18.12.01, 15:24 No tak ale chyba 2002 roku, pma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 18.12.01, 15:26 Coz, Pani z NCC byla optymistka skoro mowila, ze "oddadza nawet wczesniej" - juz w sierpniu... Bylam tam ze 3 razy i ciagle sie cos dzieje... buduja chlopcy jak szaleni:) To jest dopiero posteo od komuny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 15:47 Postęp postępem, ale opóźnienie mimo wszystko jest. Ja przynajmniej dwa razy dziennie przechodzę obok tej budowy i widzę, że owszem budują, prawie jak szaleni, ale tylko budynek B. W A mało co sie dzieje, a tymczasem pracownik firmy zaklinał się, że na początku grudnia stan surowy otwarty będzie gotowy na 100%. Mało tego, pod koniec listopada przemiła pani z biura sprzedaży usiłowała mi wmówić, że budowa idzie zgodnie z planem i budynek A już znajduje się w stanie surowynm otwartym. (Zainteresowanym wyjaśniam, że stan surowy otwarty oznacza budynek zadaszony o niewstawionych oknach.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 192.168.0.* 19.12.01, 22:50 Jesli ten watek bedzie na gorze, to budowa przebiegac bedzie super hiper sprawnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 20.12.01, 09:10 Heh, sluszny wnioske - zatem zawyzajmy go, nawet sztucznie:) Ale teraz mam pytanie merytoryczne do mieszkancow NS. W jaki sposob macie w umowie zapisana cene za miejsce parkingowe? Zastanawiam sie, czy cena zostala podana juz z vatem czy bez (w umowie). W jaki sposob Wam ujeto te cene? A jesli z vatem, to moze warto byloby sie upomniec zbiorowo o podjecie krokow w celu jesgo odzyskania - niestety, zauwazylam, ze NCC w tej sprawie jest bardzo oportunistycznie nastawione, odprowadza vat i koniec. A chyba wszyscy wiedza, ze istnieje mozliwosc jego odzyskania? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 09:31 Gorąco popieram wniosek Niny!!! W tym wypadku faktycznie bardzo dużo zależy od nastawienia NCC - pojawiła się możliwośc niezapłacenia VAT-u, ale z tego co zdążyłam się zorientować oni wolą potraktować garaże jako inwestycję odrębną, niezależną od mieszkania, a więc obciążoną podatkiem. Powstaje pytanie dlaczego my mamy na tym stracić - przecież zakup garażu był obowiązkowy, więc zgodnie z ustawą o własności lokali można traktować go jako część lokalu mieszkalnego. Jeśli chodzi o umowy, to przypuszczam, że wszyscy klienci mają zapis o 22% vacie na garaż, ponieważ od 1997 roku US opierał się na uchylonym w listopadzie br. rozporządzeniu ministra finansów, wyłączającym garaże z zerowej stawki vat. Poza tym przypominam, że jeśli nie wywalczymy sprawy z garażami i piwnicami czekają nas dodatkowe opłaty skarbowe i notarialne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 09:11 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Jesli ten watek bedzie na gorze, to budowa przebiegac bedzie super hiper > sprawnie ;) Być może, a czy ktoś z sąsiadów wie coś na temat 22% VAT-u na garaż i piwnicę? Ponoć jest szansa na zerowy VAT, pod warunkiem, że piwnica i garaż zostaną uznane przez US za lokale przynależne do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 20.12.01, 09:15 Kurcze, zbiorowa hipnoza, czy co?:))) Wlasnie o to samo pytam. Czy w umowie macie zapisane "kwota plus vat" czy sama kwota i czy ostateczna cena mieszkania to cena juz z vatem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx cd garaże IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 09:54 Przesyłam fragment artykułu z Newsweeka i apeluję o telefony do NCC w tej sprawie. "Dzień przed uchwaleniem budżetu fiskus poniósł porażkę w NSA. Sąd rozstrzygnął, że minister finansów w jednym ze swoich rozporządzeń (z 15.12.1997 r.) bezprawnie zdefiniował, co to jest mieszkanie. Urzędy skarbowe, posługując się tą definicją, uznały, że garaż i miejsce parkingowe we wspólnym garażu nie są częściami mieszkania. W obawie przed karą ze strony fiskusa wielu developerów naliczało na garaże sprzedawane wraz z mieszkaniem 22 proc. podatku VAT. Budrex, warszawski developer, VAT-u od garaży nie płacił. Spór z urzędem skarbowym trwał dwa lata. Rozwiązał go NSA, który orzekł, że opodatkowanie garaży jest bezpodstawne. Mecenas Agnieszka Bieńkowska, pełnomocnik prawny Budreksu, uważa, że developerzy mogą teraz - powołując się na orzeczenie NSA - żądać od urzędów skarbowych zwrotu zapłaconego podatku. Odzyskane pieniądze powinni oddać tym, którym sprzedali mieszkania z garażami." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prix Re: cd garaże IP: 158.66.113.* 20.12.01, 10:06 Sprawa wyglada tak, ze NCC poki co umywa rece - to przeceiz nie ich problem. Nie beda sie wystawiac - dokladnie tak odczytalam to, co powiedzieli mi podczas rozmowy przed podpisaniem umowy: podatniku, to Twoj problem. Uzyskalam informacje, ze ich pani ksiegowa (dyr ds finansowych) stoi na stanowisku, ze poki us nie zmienia stanowiska, poty oni beda naliczac vat. Czyt: inni, nie tylko Budrex. Zdecydowanie przydaloby sie tu orzeczenie z uzasadnieniem, ale ja go w Lexie jeszcze nie mam - czy ktos ma do niego dostep??? Gdyby kilka osob wystapilo z wnioskiem na pismie, w zalaczeniu przedstawiajac owo orzeczenie... o ile to orzeczenie jest faktycznie jednoznaczne. Trudno powiedziec, ja go nie czytalam, czytalam tylko O orzeczeniu, a jest to roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: cd garaże IP: 158.66.113.* 20.12.01, 10:07 Ooops, nie wiem czemu moja wypowiedz poszla jako Twoja - sorry:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: cd garaże IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 10:28 Dowiedziałam się, że NCC wysłało co prawda do US zapytanie o VAT na miejsca postojowe, ale sami chcą potraktować je jako odrębną inwestycję. Jak mi wyjaśniono, kilku klientów kupiło podwójne miejsca garażowe i aby mogli je w przyszłości osobno sprzedać muszą być odrębną inwestycją, wymagającą odrębnego aktu notarialnego. Co do orzeczenia, nie sądzę, żeby było jakąś niespodzianką - sprawa została jednoznacznie przedstawiona w prasie. Nie sądzę też, że trzeba im wysyłać pisma z orzeczeniem - wystarczy się na nie powołać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: cd garaże IP: 158.66.113.* 20.12.01, 11:19 Tyle, ze skoro ja kupilam jedno miejsce postojowe OBLIGATORYJNIE to nie jest to dla mnie odrebna inwestycja - to chyba logiczne. NCC i tak teraz nic nie zrobi. Bo ja wiem? Moze sprobowac zadzialan w nowym roku, teraz i tak nikt nie ma glowy na takie mecyje. Tyle, ze poki co, wyglada na to, ze tylko me jestesmy zainteresowane (zainteresowani?) ta sprawa. Czy moglabym sie dowiedz, w jaki sposob zapisana jest cena garazu: kwota plus vat czy tylko kwota, w ktorej jest juz vat? I jak to jest ujete w wartosci inwestycji? To chyba podstawy do dalszego dzialania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: cd garaże IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 12:18 22% vat jest doliczany do ceny garażu przy każedj fakturze, ale jest też mowa o nim jako o pomieszczeniu przynależnym do lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx podatek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 12:23 Sprawa z vatem na garaże mnie wkurza, ale jeszcze bardziej 7% vat na mieszkania i możliwość nowelizacji ustawy na 22% w trakcie przyszłego roku. Co zamierzasz z tym fantem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: podatek IP: 158.66.113.* 20.12.01, 12:30 Mam nadzieje, ze po wplacie (w tym roku)60% wartosci mieszkania i wystawia mi fakture z zerowym vatem na lokal mieszkalny... co do vatu na garaz, oni po prostu pobiora ten vat bo nikt w naszym interesie nie nadstawi pewnej czesci ciala do us. Nam pozostaje tylko naciskac ich aby wystapili o zwrot. Bo ja wim? Bede tam jutro, postaram sie cos dowiedziec w tej kwestii, zapytam, do jakiego us odprowadzaja podatek, mozna tam zadzwonic i dowiedziec sie jak oni zapatruja sie na kwestie przegranej us w NSA. A mozna zadzialac jakos jeszcze? Jesli tak, naleze do osob, ktora stara sie brac sprawy we wlsane rece i na pewno nie bede czekala, az ktos cos za mnie i dla mnie zalatwi - ale jedna osoba niewiele zwojuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: podatek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 12:49 Gość portalu: Nina napisał(a): > Mam nadzieje, ze po wplacie (w tym roku)60% wartosci mieszkania i wystawia mi > fakture z zerowym vatem na lokal mieszkalny... co do vatu na garaz, oni po > prostu pobiora ten vat bo nikt w naszym interesie nie nadstawi pewnej czesci > ciala do us. Nam pozostaje tylko naciskac ich aby wystapili o zwrot. Bo ja wim? > > Bede tam jutro, postaram sie cos dowiedziec w tej kwestii, zapytam, do jakiego > us odprowadzaja podatek, mozna tam zadzwonic i dowiedziec sie jak oni zapatruja > > sie na kwestie przegranej us w NSA. A mozna zadzialac jakos jeszcze? Jesli tak, > > naleze do osob, ktora stara sie brac sprawy we wlsane rece i na pewno nie bede > czekala, az ktos cos za mnie i dla mnie zalatwi - ale jedna osoba niewiele > zwojuje. Ja jestem w podobnej sytuacji - do pozostałej kwoty za mieszkanie będę musiała dopłacić z okazji vatu ok. 10 tys. Co do miejsc postojowych... w NCC przyznali się, ze sporo osób do nich dzwoni z pytaniem o vat za garaże, każdemu obiecują interwencję, ale tak naprawdę trudno powiedzieć co z tego wyjdzie. Cóż, może może osoby dzwoniące nie mają dostępu do internetu i jak narazie dyskutujemy same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: cd garaże IP: 158.66.113.* 20.12.01, 12:25 hm, czyli jestem niedoinformowana... Pojawia mi sie przy tej kwestii wiele pytan - jedno z nich to, w jaki sposob us potraktuje taka fakture w kwestii ulgi budowlanej??? Jak to wyglada technicznie, jak us liczy podstawe ulgi? Prix, jako bardziej uswiadomiona, mozesz napisac cos wiecej? Z gory dzieki... No i oczywiscie jestem jak najbardziej za jesli chodzi o podjecie jakichs dzialan w kwestii odzyskania vatu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirx Re: cd garaże IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 12:41 Gość portalu: Nina napisał(a): > hm, czyli jestem niedoinformowana... > Pojawia mi sie przy tej kwestii wiele pytan - jedno z nich to, w jaki sposob us > > potraktuje taka fakture w kwestii ulgi budowlanej??? Jak to wyglada > technicznie, jak us liczy podstawe ulgi? Prix, jako bardziej uswiadomiona, > mozesz napisac cos wiecej? Z gory dzieki... No i oczywiscie jestem jak > najbardziej za jesli chodzi o podjecie jakichs dzialan w kwestii odzyskania > vatu... W sprawie liczenia ulgi wiem niewiele, ale postaram się to uzupełnić i odpiszę jutro. Dziś już nie mam czasu, więc żegnam się i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: cd garaże IP: 158.66.113.* 20.12.01, 14:45 Wydaje mi sie (po doglebnej lekturze przepisów podatkowych i tego forum) ze jesli jednak wprowadzony zostanie podatek 7% od 1.01.2002, to nie ma szans na unikniecie zaplacenia tego podatku od kwot, ktore pozostana do wplacenia w 2002. Wplata 51% wartosci inwestycji w 2001 chroni Cie o tyle przed vatem, ze poniewaz stosownie do przepisów o vacie firma ma obowiązek wystawienia faktury vat wlasnie z ta chwila (wczesniej nie musi, a powiem Ci nawet tyle ze NCC twierdza, ze nawet nie tyle nie musi, co nie moze) i fakture wystawia ze stawka tego podatku obowiazujaca w chwili wystawienia - czyli 0%. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na to, ze od kwot wplaconych w 2002 zaplacimy 7% vatu. I nie sadze, zeby byla od tego jakakolwiek indywidualna ucieczka, chyba ze rzad wyda przepisy zwalniajace inwestycje rozpoczete przez ovatowaniem z obowiazku zaplaty tego podatku. Ale oczywiscie tego teraz nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 192.168.0.* 21.12.01, 20:39 zyczenia swiateczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 192.168.0.* 30.12.01, 00:39 czy szanownym wspolokatorom udalo sie moze wynegocjowac faktorke na 100% (data tegoroczna dla ustalenia uwagi 12-01) z terminem platnosci np 3 miesiace (03- 02) ? i czy jest mozliwe wystawienie takiej faktory ze strony developera, pomimo iz jeszcze sprzedaz nie nastapila ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 02.01.02, 09:22 Czesc Pawel Nie wiem, czy jest mozliwe to, o co pytasz. Ale nie sadze. Fakture wystawia Ci po wplaceniu 51% wartosci mieszkania, na wplacona kwote. Nie wystawia ci faktury za pieniadze, ktorych nie ma na ich koncie - ale w podatkach wszystko jest mozliwe, wiec moze i to. Powodzenia dla wszystkich w Nowym Roku, zwlaszcza w sprawach mieszkaniowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Hop, hop - czy jest tu ktos z Nordic Star NCC??? IP: 158.66.113.* 15.01.02, 12:34 Kurcze, odpowiadam sama sobie:) Tak powaznie, chodzi nadal o ten slynny vat, i to zarowno o vat od mieszkania (7% od 1 stycznia) i na garaze. Pani ksiegowa powiedziala, ze "zgodnie z orzeczeniem NSA kazda sprawa powinna byc trtaktowana indywidualnie". Ja uwazam, ze skoro niektorych z nas zmusza sie do kupienia garazu i ja nie mam mozliwosci powiedziec NIE, to wlasnie ja jestem w takiej sytuacji, ze moge domagac sie zwrotu VATu - a nie sa w niej np ci, ktorzy kupuja dwa garaze. Zgodnie z rozumowaniem pani ksiegowej z NCC. Nie wiem, jak Wy, ale ja zamierzam domagac sie od nich zwrotu. Musze miec tylko pelny tekst wyroku z uzasadnieniem, usiasc do niego z przepisami i juz. Niestety, jak dotad mam ten tekst tylko fragmentarycznie i z drugiej reki - czyli tak, jakbym go nie miala. A Vat na mieszkanie? Czy ktos wie, czy zamierzaja nam doliczac te 7 %, czy rozwiaza to jakos inaczej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś