Gość: Frank IP: *.abnamro.nl 13.09.07, 15:13 www.money.pl/banki/wiadomosci/artykul/kredyty;we;frankach;znow;zdrozeja,188,0,265148.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jose Rodriguez Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % IP: 195.42.249.* 13.09.07, 16:25 dzis podniesli stopy w CHF; ale z kolei u nas, CPI zaskakujaco nisko. czyli co... podwyzki stop% w Polsce nie beda wysokie i nie bedzie ich duzo.. Chyba sie zapisze do klubu piewcow wzrostow, jesli takowy istnieje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 13.09.07, 16:51 > Chyba sie zapisze do klubu piewcow wzrostow, jesli takowy > istnieje ;) jeszcze się wstrzymaj :) Fakt, ze inflacja dziwnie nisko wyszła, ale w przyszłym miesiącu może być dziwnie wysoka :) Jak się utrzyma na takim poziomie przez kilka miesięcy lub zacznie spadać to wtedy rzeczywiście jest argument za wolniejszymi podwyżkami stop %. Zobaczymy co na to FRA... Ceny zaczynają spadać coraz mocniej i szybciej jeżeli chodzi o działki bo to obserwuję bardziej niż mieszkania. Np. na allegro te same dzialki wiszą miesiącami a ceny spadają za każdym razie jak przedłużają ogłoszenia. allegro.pl/22677_pow_otwocki.html?id=22677&view=gtext&order=p&change_view=1 5 tych samych ogłoszeń działki 4650 m2 w Józefowie: cena spadkła z 2,65 mln na 1,88 (z 570 na 380 za m2) i takich przykładów obserwuję coraz więcej nie tylko na allegro ale i licytacje komornicze czy przetargi gmin - chętnych brak bo ceny 2 x wyższa niż przed rokiem. Na allegro jest też koleś który kupił działkę na przerargu w Otwocku i zaraz pojawiła się na allegro a jego cena coraz bardziej zbliża się do tej za którą kupił bo regularnie schodzi z tonu byle wycofać to co wtopił. Dla żartu nawet zadzwoniłem do niego i zaproponowałem cenę niższą o 50 tyś od tej za którą kupił od gminu, ale się "zdenerwował" i nie chciał gadać :( Powiedziałem żartobliwe "powodzenia" i obserwuje go dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 13.09.07, 17:57 > to co wtopił. Dla żartu nawet zadzwoniłem do niego i zaproponowałem > cenę niższą o 50 tyś od tej za którą kupił od gminu, ale > się "zdenerwował" i nie chciał gadać :( Powiedziałem > żartobliwe "powodzenia" i obserwuje go dalej :) ty złośniku ;) uważaj bo ktoś sie kiedyś zgodzi i bedzie ci głupio :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jose Rodriguez Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % IP: 195.42.249.* 14.09.07, 14:35 (...) Zobaczymy co na to FRA. Rynek zareagowal wczoraj bardzo mocno, o 13:59 dyskontowal jakies 3 podwyzki stop, a po CPI krzywa zwalila sie na pysk i teraz rynek oczekuje jednej podwyzki. Tylko jednej. W najblizszym czasie niewiele to zmienia, bo wibory 3M i 6M nie zwala sie w dol, bo przeciez dyskontuja ta podwyzke jeszcze w tym roku. Glupie i absurdalne jest to, ze na inflacje podzialala promocja neostrady - zyjemy w kraju niedorozwinietym, gdzie caly rynek dostepu interentu to jedna firma i tak traktuje to GUS. I mamy stad takie skoki cen, bo jedna firma zmienila ceny produktow/uslug. Tak czy inaczej trzeba czekac na nastepne dane, i byc moze, to bylo jednostkowe wydarzenie, ktore nie zmienia za bardzo obrazu sytuacji w gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 14.09.07, 15:13 > Glupie i absurdalne jest to, ze na inflacje podzialala promocja > neostrady - zyjemy w kraju niedorozwinietym, gdzie caly rynek ten spadek inflacji to głównie trzy rzeczy: a) "rekreacja i kultura" spadło o 2,1% bo RTV i komputery znowu spadły b) wspomniana przez Ciebie "łączność" i neostrada :) - 1,9% m/m oraz c) żywność która już w przeszłości płatała figle szczególnie latem FRA zareagowała dość błyskawicznie, ale moim zdaniem wróci już niedługo do swojego "poziomu" dyskontując wzrost stóp do 5,5% tym bardziej, że inflacja i tak nie była głównym powodem podwyżek stóp % z tego roku tzn. presja na płace, i ich wzrost nieproporcjonalny wzrostu wydajności a RPP i tak podniesie stopy w tym roku conajmniej 1 raz a ja obstawiam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jose rodriguez Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % IP: 195.42.249.* 14.09.07, 16:44 ja stawiam na 1 podwyzke w tym roku, w listopadzie. Mozemy sie zalozyc ;) PS. w tej kategorii ,rekreacja i kultura' w RTV jest tv kablowa z internetem, tam tez neostrada sie znalazla z tym nowym pakietem TP. Bez sensu, ale jednak. ,,moim zdaniem wróci już > niedługo do swojego "poziomu" dyskontując wzrost stóp do 5,5%''. Oby, bo czeka nas dalsze zbyt duze rozrastanie sie akcji kredytowej. Optymizm ludzi jest obecnie tak ogromny, ze az dziw bierze ze ludzie ktorzy 2-3 lata temu byli zadowoleni ze w ogole maja prace, teraz zadluzaja sie na pieniadze ktorych w zyciu na oczy nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 16.09.07, 17:24 > ja stawiam na 1 podwyzke w tym roku, w listopadzie. > Mozemy sie zalozyc ;) wchodze :) o przekonanie? > Optymizm ludzi jest obecnie tak ogromny, ze az dziw bierze > ze ludzie ktorzy 2-3 lata temu byli zadowoleni ze w > ogole maja prace, teraz zadluzaja sie na pieniadze ktorych > w zyciu na oczy nie widzieli. ja też uważam, że nadzór powinien tutaj interweniować i chronić konsumentów przed nimi samymi. Raz na jakiś czas GINB wydaje rekomendacje (S, R), ale z reguły są łatwe do obejścia i dlatego też powinni skuteczniej uniemożliwiać zaciąganie kredytów np. tym którym po spłacie raty zostaje mniej niż np. 0,8-1 tys netto na osobę w rodzinie. Nie wiem jaki powinien być "bezpieczny" poziom dochodów ale na pewno wyższy niż jest obecnie bo ludzie nie są w stanie nawet przysłowiowej złotówki odłożyć na tzw. czarną godzinę, która niewątpliwie kiedyś nadejdzie wraz dekoniunkturą w gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % IP: *.acn.waw.pl 16.09.07, 17:47 Kiedys czytałem jak pewien analityk pisał (było to jeszcze przed boomem) ze powinno brac sie taki kredyt i miec taką ratę aby mozna bylo bez dużego uszczerbku na życiu codziennym móc zapłacic drugą taką samą. Ludzie chyba zapomnieli ze może przyjść recesja szybciej niz większość mysli. Okres prosperity nie trwa wiecznie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
krosin Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 16.09.07, 18:00 thesopranos napisał: > ja też uważam, że nadzór powinien tutaj interweniować i chronić konsumentów > przed nimi samymi. Raz na jakiś czas GINB wydaje rekomendacje (S, R), ale z > reguły są łatwe do obejścia i dlatego też powinni skuteczniej uniemożliwiać > zaciąganie kredytów np. tym którym po spłacie raty zostaje mniej niż np. 0,8-1 > tys netto na osobę w rodzinie. Za 1tys. zł netto to całe rodziny (3-4 osobowe) przez miesiąc żyją i jakoś sobie dają radę. To jak Ty chcesz uniemożlwiać zaciąganie kredytów osobom, które mają po 500-600zł na osobę netto - czyli 2000-2400zl. netto dla 4 osobowej rodziny (po odjecie raty kredytu) to nie wiem kto ma w Polsce kupować mieszkania. Chyba obcokrajowcy i ten drobny % ludzi, którzy zarabiają >= 3 czy 4 średnich krajowych - ale oni już w wiekszosci mieszkania posiadają... Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 17.09.07, 10:49 > Za 1tys. zł netto to całe rodziny (3-4 osobowe) przez miesiąc > żyją i jakoś sobie dają radę. To jak Ty chcesz uniemożlwiać właśnie chodzi o to żeby nie dawali sobie rady "jakoś" tylko żyli na odpowiednim poziomie. > kredytów osobom, które mają po 500-600zł na osobę netto - czyli > 2000-2400zl. netto dla 4 osobowej rodziny nie chodzi mi o to żeby ludzie nie brali kredytów bo, że użyje hasła reklamowego jednego z banków "pieniądze są dla ludzi". Chodzi mi o to aby nadzór uniemożliwiająć zbytnie zadłużanie społeczeństwa spowodował obniżkę cen nieruchomości. Jeżeli przysłowiowy Kowalski będzie mógł wziąć maxymalną ratę kredytu np. 1,5 tys zamiast 2,5 tys to rynek nieruchomości będzie musiał się dostosować i mieszkania były by tańsze. Efekt odwrotny do tego który spowodował spekulacyjny wzrost cen nieruchomości - czyli zbyt liberalna polityka monetarna, nadzoru i banków komercyjnych. > to nie wiem kto ma w Polsce kupować mieszkania. Chyba obcokrajowcy to populistyczny slogan. Mieszkania tak jak każde inne dobro podlega prawom podaży i popytu. Jeżeli nasz Kowalski jest przeciętnym obywatelem to będzie go stać na mieszkanie, ale nie podczas baniek spekulacyjnych, jak obecnie. Takich Kowlaskich jest w Polsce pewnie z 80% bo pozostali to skrajna bieda albo bogacze. Mieszkania są budowane właśnie do tych 80% i to oni na dłuższą metę decydują ile może kosztować mieszkanie bo inaczej po prostu nie kupią - tak jak to się dzieje obecnie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % 16.09.07, 18:10 > ja też uważam, że nadzór powinien tutaj interweniować Za późno. To znaczy może zainterweniować, ale mleko już się rozlało. Wzięto kilkadziesiąt miliardów kredytów opartych na fikcyjnych wartościach zabezpieczeń i naciagajac zdolność kredytową czasmi do poziomu poniżej minimum egzystencji. Kłopoty i tak się pojawią. Czytam sobie opisy runu na bank Northern Rock w Wielkiej Brytanii news.bbc.co.uk/2/hi/business/6997264.stm i podobają mi się komentarze, dlaczego wpakowali się w takie kłopoty. Powodem była gwałtowna ekspansja kredytowa i udzielanie kredytów nawet na 6-krotność rocznych dochodów: www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2007/09/14/bcnnorthcowie114.xml W Polsce to byłby jakiś ultrakonserwatywny bank, który by tak robił. Zaangażowanie kredytowe rośnie o kilkadziesiąt procent, a udzielane sumy to i 10-krotność roczych dochodów. Jeszcze jakby tego było mało to wszystko przy mikroskopijnych marżach, które nie dają wiele rezerwy na niespodzianki. Bank Anglii pewnie zrobi wszystko, żeby panika sie nie rozprzestrzeniła, ale Northern Rock jest już skończony. Skutkiem tego też będzie wzrost oprocentowania kredytów, bo wzrośnie spread. Jeśli jednak pojawi sie jakiś kolejny run, to będzie już groźnie. Cały system bankowy opiera sie na zaufaniu. Bez niego nie może zupełnie funkcjonować. Polacy to maja pewnie jeszcze mniejsze zaufanie niż Anglicy (ostatnie ratowanie banku przez Bank Anglii było w latach siedemdziesiątych). Ciekaw jestem, jak nadzór bankowy wyobraża sobie opanowywanie takich problemów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jose Rodriguez Re: Spada maksymalna zdolnośc kredytowa-stopy % IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.09.07, 18:29 >,,wchodze :) o przekonanie?'' ok, to done. rozliczenie po grudniowej Radzie, chociaz po listopadzie bedziemy wiedziec. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Do Jorge 29.11.07, 17:30 no i WIBOR 3M 5,5% again :) trochę to zajęło ale jest. no i teraz zobaczymy jak będzie wyglądał grudzień - ja wciąż stawiam, że siekną te 25 bps :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
otwarty_na_dyskusje do thesopranos 29.11.07, 20:39 Jak patrze, to ostatnio był na tym poziomie w maju 2005. BTW: jak sie ustala WIBOR 3M? Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: do thesopranos 20.12.07, 10:43 sorry, nie widziałem wcześniej tej wiadomości. na Twoje pytanie na pewno lepiej by Ci odpowiedział Jose. Ogólnie jest opisane tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/WIBOR Jeżeli chodzi o to o czym rozmawialiśmy, że WIBOR3M wróci na swoją ścieżkę to chodziło o to, że rynek FRA dyskontuje pewne zachowania RPP i samego rynku międzybankowego, inflacji i danych makro czasami "krzywa" przedstawiająca projekcję stóp potrafi dość szybko rosnąć lub spadać. Chodziło mi o to, że jeżeli z jakiś powodów inflacja w sierpniu wyniosła jedynie 1,5 r/r i oznaczała spadek w stosunku do poprzedniego miesiaca ktory był 2,3. Pisałem, że inflacja znowu może "zaskoczyć" RPP i wrócić do swojego trendu w następnym miesiącu, co niestety się stało - 2,3 pazdziernik i 3,0 w listopadzie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=68980520&a=68985405 RPP i jej zachowanie mają dość duży wpływ na WIBOR, ale nie jest to jedyny driver oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Do Jose 20.12.07, 10:52 > stawiam, że siekną te 25 bps :) no i lipa. Nie sieknęli. Nie rozumiem tylko ich argumentów - po co czekać do stycznia z czymś co jest nieuniknione? Bzdurna też jest argumentacja "RPP tradycyjnie nie podnosiła stóp w grudniu bo za mało informacji" - tradycja??? tym kieruje się RPP??? :) inflacja powyżej celu i to jest za mało informacji? Argumentacja, że RPP ma znikomy wpływ na ceny żywności itp też do mnie nie przemawia bo odpowiadają za wartość złotówki i jej podaż. Mam nadzieje, że nie zaczną robić głupot i nie okaże się zaraz, że mamy podstawowe stopy % na poziomie inflacji (jak w USA obecnie) bo w przypadku spowolnienia gospodarczeego nie będą mogli przecież stymulować wzrostu poprzez obniżki stóp % a jak złotówka się osłabi względem CHF, EUR, GBP i USD co jest jednak bardzo prawdopodobne to będą musieli podnosić do poziomu 6,5-7% a to by była katastrofa... Stagflacja? czarny scenariusz? Zakład wygrałeś! :) Odpowiedz Link Zgłoś