Dodaj do ulubionych

Pytanie nt. PODATKU VAT !!!!

IP: 195.205.210.* 14.07.03, 09:10
Mam pytanko, chcę kupić od developera mieszkanko z tym że oddanie ma być w
przyszłym roku. Developer gwarantuje mi cenę netto za to mieszkanie ale z
zastrzeżeniem w umowie przedwstępnej, że
"cena brutto może ulec zmianie w wyniku zmian w obowiązującym systemie
prawnym i podatkowym w stosunku do obecnego, które w sposób niezależny od
strony zobowiązanej do sprzedaży miały by wpływ na cenę przedmiotu tej
umowy... Dotyczy to w szczególności zmian stawek podatku VAT"
I do tego miejsca jest to jasne, jednak zakładam że jeszcze w tym roku
zapłacę 85% wartości mieszkania (brutto) i tu moje pytanie czy rzeczywiście w
przypadku zmiany stawek będę musiał zapłacić wyższy podatek za całe
mieszkanie czy tylko za tą część której płatność przypadnie w roku zmiany ???
(takie jest stanowisko developera)

Z góry dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: annb Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.pliva.pl 14.07.03, 09:56
      jesli dostaniesz fakturę zaliczkową na której jest już uwidoczniona kwota
      podatku Vat nikt nie ma prawa żadać od ciebie w roku przyszłym abyś płacił
      powtórnie vat za całość
      developer ma rację
      • Gość: chrisk Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 195.205.210.* 14.07.03, 10:07
        Gość portalu: annb napisał(a):

> jesli dostaniesz fakturę zaliczkową na której jest już uwidoczniona kwota
        > podatku Vat nikt nie ma prawa żadać od ciebie w roku przyszłym abyś płacił
        > powtórnie vat za całość
        > developer ma rację
        Pytanie czy developer wystawi mi taką fakturę??
        Ale to już kwestia do przedtskutowania z developerem.
        Dzięki za odpowiedź uspokoiłeś trochę moje skołatane nervy:)
        Pozdrawiam
        • Gość: egi Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 10:20
          Skoro powstaje dla niego obowiazek podatkowy (a powstaje z chwila przyjecia
          calosci lub czesci zaplaty), to musi wystawic fakture, zwlaszcza jesli jej
          zazadasz, bo jest Ci do czegos potrzebna.
      • Gość: egi Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 10:08
        Hough!
    • Gość: Zbigi Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.it.pl 14.07.03, 10:27
      Zawsze mozesz probowac negocjowac umowe i zazadac wpisu :
      "Nie dotyczy wplat dokonanych do np. 31.12.2003"..a
      wiadomo ze 22% VAT wchodzi od 1.01.2004..
      Ja wynegocjowalem cos takiego w umowie.
      pozdrawiam
      • Gość: chrisk Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 195.205.210.* 14.07.03, 11:04
        Też chcę tak zrobić jednak nie mam pewności czy developer się na taki zapis
        zgodzi dlatego chciałem się najpierw dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości.
        Dzięki za odpowiedź. Ogólnie będę musiał trochę spraw przedyskutować z
        developerem.
        Pozdr.
        • Gość: as Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.crowley.pl 14.07.03, 11:16
          nowa stawka Vat na mieszkania i usługi budowlane wchodzi w życie od maja 2004 ,
          a nie od stycznia!!!!!!
      • xadamus Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! 14.07.03, 11:17
        Gość portalu: Zbigi napisał(a):

> Zawsze mozesz probowac negocjowac umowe i zazadac wpisu :
        > "Nie dotyczy wplat dokonanych do np. 31.12.2003"..a
        > wiadomo ze 22% VAT wchodzi od 1.01.2004..
        > Ja wynegocjowalem cos takiego w umowie.
        > pozdrawiam

Witam

Jaką masz pewność, że taki podatek wchodzi od 01.01.2004 ? Ostatnio na gazecie
        czytałem, że rząd chce wprowadzić wyższą stawkę VAT w budownictwie za 3 lata.
        Gdzie mogę się dowiedzieć na 100% czy wyższy podatek będzie obowiązywał od
        nowego roku ?

Pozdrawiam xadamus
        • Gość: Joanna Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 172.10.11.* 14.07.03, 12:49
          xadamus napisał:

>
          > Witam
          >
          > Jaką masz pewność, że taki podatek wchodzi od 01.01.2004 ? Ostatnio na
          gazecie
          > czytałem, że rząd chce wprowadzić wyższą stawkę VAT w budownictwie za 3 lata.
          > Gdzie mogę się dowiedzieć na 100% czy wyższy podatek będzie obowiązywał od
          > nowego roku ?
          >
          > Pozdrawiam xadamus

Podatek VAt od materiałów i usług budowlanych wzrasta od 1 maja 2004 z 7 na 22 %
          Podatek od kupowanych mieszkań ma wzrosnąc dopiero od 2007 i do tego czasu
          bedzie stawka 7%.
          To sa 2 różne podatki albo inczej liczone od 2 róznych towarów w 1 przypadku są
          materiały budowlane (cegla beton itp) w 2 towarem jest gotowe mieszkanie.

Moim zdaniem (tez buduje mieszkanie) niezpłacone do 30 kwietnia 2004 roku
          transze na budowane miszkanie moga wzrosnąć ( bo wzrośnie podatek Vat na
          materiały potrzebne do jego wybudowania) natomiast transze już zapłacone nie
          będa podlegały "rewaloryzacji" ponieważ za te pieniądze były kupowane materiały
          i usługi po stawce VAt 7%.
          Były jakies projekty rekompenst dla firm budujących mające na celu
          ograniczenie wzrostu cen mieszkań, ale co i jak bedzie to nikt nie wie.
          Pozdr
          Asia
          • Gość: arek Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 14.07.03, 15:38
            Troche nie czaję logiki Developerów. Przecież dla nich VAT jest neutralny,
            podniesienie stawki na materiały nic ich nie kosztuje. Załózmy ze sprzedaje
            mieszkanie za 100 000 + 7% VAT, a koszty materiałów to 50 000 + 22% VAT. wtedy
            VAT należny = 7 000 zł, a VAT naliczony = 11 000 zł. To chyba oznacza, że
            odzyska od Skarbu Państwa brakujace 4 000. Podobnie przecież jest przy
            eksporcie (gdzie jest stawka 0%). Developer więc nic na Vacie nie zarabia (bo
            wczesniej te 11 tys. musiał wydać kupując materiały), ale nie ma też podstaw do
            obciążenia zmianą stawki nabywcy.

Gość portalu: Joanna napisał(a):

> xadamus napisał:
            >
            >
            > >
            > > Witam
            > >
            > > Jaką masz pewność, że taki podatek wchodzi od 01.01.2004 ? Ostatnio na
            > gazecie
            > > czytałem, że rząd chce wprowadzić wyższą stawkę VAT w budownictwie za 3 la
            > ta.
            > > Gdzie mogę się dowiedzieć na 100% czy wyższy podatek będzie obowiązywał od
            >
            > > nowego roku ?
            > >
            > > Pozdrawiam xadamus
            >
            > Podatek VAt od materiałów i usług budowlanych wzrasta od 1 maja 2004 z 7 na
            22
            > %
            > Podatek od kupowanych mieszkań ma wzrosnąc dopiero od 2007 i do tego czasu
            > bedzie stawka 7%.
            > To sa 2 różne podatki albo inczej liczone od 2 róznych towarów w 1 przypadku

>
            > materiały budowlane (cegla beton itp) w 2 towarem jest gotowe mieszkanie.
            >
            > Moim zdaniem (tez buduje mieszkanie) niezpłacone do 30 kwietnia 2004 roku
            > transze na budowane miszkanie moga wzrosnąć ( bo wzrośnie podatek Vat na
            > materiały potrzebne do jego wybudowania) natomiast transze już zapłacone nie
            > będa podlegały "rewaloryzacji" ponieważ za te pieniądze były kupowane
            materiały
            >
            > i usługi po stawce VAt 7%.
            > Były jakies projekty rekompenst dla firm budujących mające na celu
            > ograniczenie wzrostu cen mieszkań, ale co i jak bedzie to nikt nie wie.
            > Pozdr
            > Asia
    • Gość: Karymat Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 213.25.91.* 14.07.03, 13:02
      jestem w podobnej sytuacji, na szczescie facet z banku mnie oswiewcil. Jesli
      moj wklad i kredyt przelany z banku wplynie w ciagu miesiaca lub dwoch - i to
      jeszcze w tym roku, to zadna nowa ustawa Cie nie obejmie (lex retro non agit,
      kurcze!).
      • Gość: Marcus Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.basf-ag.de 14.07.03, 13:07
        Czy na pewno podatek na materialy budowlane wzrosnie od maja 2004. Odbieram
        mieszkanie w grudniu, chcialbym go urzadzic i nie wiem czy mam kupowac szybko i
        byle co, byle zdazyc w grudniu. bo od stacznia bedzie 22%.
        Do kiedy Ministerstwo Dziwnych Krokow Finansowych musi podac, jaka stawka
        obowiazuje od 01.01.04. Moze ktos wie na pewno

pozdrawiam
        • Gość: Joanna Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 172.10.11.* 14.07.03, 14:07
          Gość portalu: Marcus napisał(a):

> Czy na pewno podatek na materialy budowlane wzrosnie od maja 2004. Odbieram
          > mieszkanie w grudniu, chcialbym go urzadzic i nie wiem czy mam kupowac szybko
          i
          >
          > byle co, byle zdazyc w grudniu. bo od stacznia bedzie 22%.
          > Do kiedy Ministerstwo Dziwnych Krokow Finansowych musi podac, jaka stawka
          > obowiazuje od 01.01.04. Moze ktos wie na pewno
          >
          > pozdrawiam

W Twoim Przypadku to jeszcze wchodzi w grę ulga remontowa (o której głośno
          dzisiaj na Forum) jak ją zlikwidują a do końca tego roku nie kupisz nic to
          możesz stracić prawo do ulgi w roku 2004 i 2005.
          Pozdr Asia
          • Gość: chrisk Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 195.205.210.* 14.07.03, 14:09
            A jak jej nie stracić ?(mieszkania na pewno nie będzie w tym roku).
            • Gość: Joanna Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 172.10.11.* 14.07.03, 15:27
              Gość portalu: chrisk napisał(a):

> A jak jej nie stracić ?(mieszkania na pewno nie będzie w tym roku).

Kup cokolwiek np baterie za kwotę powyżej 563 zł, ale musisz mieć tytuł prawny
              do obecnie zajmowanego lokalu (najem właśnoć umowa użyczenia), bo w praktyce to
              tak jakbyś chciał remontować obecnie zajmowane mieszkanie.
              • Gość: chrisk Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 195.205.210.* 14.07.03, 15:40
                Czyli (trzymając się przykładu baterii) kupuję baterię do obecnie zajmowanego
                lokalu i nabywam uprawnienia do ulgi, a w przyszłym roku korzystam z tej
                ulgi "remontując" nowe mieszkanie. Popraw mnie jeśli się mylę.
                • Gość: Joanna Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: 172.10.11.* 14.07.03, 15:49

> Czyli (trzymając się przykładu baterii) kupuję baterię do obecnie zajmowanego
                  > lokalu i nabywam uprawnienia do ulgi, a w przyszłym roku korzystam z tej
                  > ulgi "remontując" nowe mieszkanie. Popraw mnie jeśli się mylę.

No właśnie ja mam zamiar tak zrobić (oczywiście baterii nie musisz montować w
                  obecnie zajmowanym mieszkaniu)
                  Musisz jeszcze pamiętać o tym, żeby kupować na stare mieszkanie do czasu gdy
                  masz do niego tytuł, a na nowe gdy juz będziesz miał tytuł do nowego i po
                  zasiedleniu.

Wiesz dla mnie to jest wogole paranoja. jeżeli jest ulga na 3 lata to mogą ją
                  zabrać według mnie dopiero po 3 latach, no ale co wymyślą to trudno przewidzieć
                  (wiadomo bedzie w listopadzie bo chyba do końca listopada albo do początku
                  muszą uchwalić podatki na nastepny rok czyli 2004.)

ostanio też czytałam, że ulga ta nie przysługuje na nowe mieszkania, bo nic w
                  nim nie masz więc nic nie możesz wyremontować ani zmodernizować i znowu głosy i
                  stanowiska US są podzielone.
                  Pozdr
                  Asia
    • Gość: joars Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.pf.com.pl / 10.1.5.* 15.07.03, 09:13

> Mam pytanko, chcę kupić od developera mieszkanko z tym że oddanie ma być w
      > przyszłym roku. Developer gwarantuje mi cenę netto za to mieszkanie ale z
      > zastrzeżeniem w umowie przedwstępnej, że
      > "cena brutto może ulec zmianie w wyniku zmian w obowiązującym systemie
      > prawnym i podatkowym w stosunku do obecnego, które w sposób niezależny od
      > strony zobowiązanej do sprzedaży miały by wpływ na cenę przedmiotu tej
      > umowy... Dotyczy to w szczególności zmian stawek podatku VAT"
      > I do tego miejsca jest to jasne, jednak zakładam że jeszcze w tym roku
      > zapłacę 85% wartości mieszkania (brutto) i tu moje pytanie czy rzeczywiście w
      > przypadku zmiany stawek będę musiał zapłacić wyższy podatek za całe
      > mieszkanie czy tylko za tą część której płatność przypadnie w roku zmiany ???
      > (takie jest stanowisko developera)
      >
      > Z góry dzięki za odpowiedź

Mam ten sam problem. Mam taki sam lub podobny wpis w mojej umowie dot. podatku
      Vat oraz , ze cenna netto jest ostateczna. Na poczatku informacje o
      podniesieniu podatku od mat. budowlanych zaniepokoil mnie. ale pozniej doszlam
      do wniosku, ze:
      1) obecna zmiana VAT dot. mat. bud. a nie VAT-u od mieszkania (dopiero od 2008
      r.)
      2) jezeli do maja 2004 nie wplace calosci, to w najgorszym wypadku bede musiala
      zaplacic wyższy VAT od mat. bud. tylko od nie wplaconej kwoty
      3) ale w zasadzie nie powinno mnie to dotyczyc, gdyz moja cena netto mieszkania
      jest ostateczna. Developer sprzedaje mi przeciez mieszkanie, a nie mat. bud., z
      ktorych buduje moje mieszkanie
      4) od maja 2004 wzrosnie z 0% do 22% podatek od gruntu, wiec jezeli nie zaplace
      do maja przyszlego roku calej kwoty dot. gruntu, to roznice w VAT-ie poniose na
      pewno
      5) zastanawiam sie tylko, czy moze zaistniec sytuacja, ze developer nie bedzie
      chcial przyjac ode mnie wczesniej calej naleznej mu kwoty

Pozdrawiam
      joars
      • Gość: arek Re: Pytanie nt. PODATKU VAT !!!! IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 15.07.03, 09:59
        wpłatą się nie przejmuj, bo on nie może nie przyjąć pieniędzy - wpłacasz na
        konto i nie potrzebujesz do tego jego zgody. Natomiast on ma ustawowy obowiązek
        wystawic ci fakture. Jesli tego nie zrobi, to naraża sie Skarbówce, wiec raczej
        to wykona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka