Dodaj do ulubionych

Eko Park Etiuda

11.10.07, 12:43
Cześć, ja również jestem nabywcą mieszkania w Etiudzie (niestety w
Etiudzie). Jestem juz po pierwszym odbiorze lokalu, który skończył
się spisaniem 2 stron usterek (głównie rysy w szybach oraz kilka
ścian do spionizowania), kolejny termin odbioru dostałam za ponad 2
miesiące. Nie wiem jakie sa Wasze odczucia ale ten etap wydaje mi
się skrajnie nieudany, aż dziw bierze, że projektowali to ci sami
KAPSI, którzy są autorami najlepszego etapu BOLERO. Cóż, cały czas
poprawia mi humor doskonała lokalizacja. Jeżeli chodzi o plac zabaw
dla dzieci to popieram wniosek o jego utworzenie a jeśli komuś
przeszkadzają dzieci to powinien kupić sobie domek na wsi a nie
mieszkać w centrum miasta w osiedlu wielorodzinnym. Bardziej martwi
mnie sąsiedztwo biurowca, już sobie wyobrażam zaparkowane wszędzie
samochody jego pracowników, kilku tysięcy ludzi. Jakie macie jeszcze
spostrzeżenia nt. Etiudy?
Obserwuj wątek
    • wegorkie2 Re: Eko Park Etiuda 11.10.07, 13:31
      kayka_2007 napisała:

> aż dziw bierze, że projektowali to ci sami
      > KAPSI, którzy są autorami najlepszego etapu BOLERO.

Najlepszego?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=29398898&a=29488299
      A poza tym za jakość to raczej wykonawca odpowiada, nie architekci.
      • kayka_2007 Re: Eko Park Etiuda 11.10.07, 14:00
        Nie napisałam wystarczająco jasno ale chodziło mi nie o jakość
        wykonania tylko o sam wygląd budynku. To oczywiście kwestia gustu
        ale pod względem wyglądu budynku i jego otoczenia BOLERO (moim
        oczywiście zdaniem) jest niebo ładniejsze od Etiudy. Już same
        wizualki i makieta nie zachęcały do kupna ale to co "wyszło" to
        poprostu jakiś dramat. Na szczęscie teraz pomalowali tę "drabinkę" z
        betonu zawieszoną na elewacji ale wcześniej wyglądało to jakby ktoś
        z niestrawnością coś na nią zrobił. Jestem baaaaardzo ciekawa czy
        kapsi są dumni z tego projektu bo wykonanie oczywiście wykonaniem
        ale w przypadku Etiudy już sam projekt jest co najmniej dziwny.
        Największą i chyba jedyną zaletą Etiudy jest jej lokalizacja (ja
        właśnie dlatego zdecydowałam się kupić w niej swoje M).
      • Gość: bolo Re: Eko Park Etiuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 02:01
        wegorkie2 napisał:

> kayka_2007 napisała:
        >
        > > aż dziw bierze, że projektowali to ci sami
        > > KAPSI, którzy są autorami najlepszego etapu BOLERO.
        >
        > Najlepszego?
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=29398898&a=29488299

Nie wierz w te teksty, w rzeczywistosci jest inaczej. Okna sa
        drewniane, robione przez firme Adpol.
        Klatka nie jest skromna, parter wylozony kamieniem, sciany przy
        schodach maja ozdobna tapete a nie olejne szlaczki. Windy Thyssena o
        normalnych rozmiarach dla tego rodzaju budynkow.

B.
    • Gość: gość Re: Eko Park Etiuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 14:02
      Byłam tam w ubiegłą sobotę ! I przezyłam szok.... Takiej kaszany nie
      widziałam dawno !! Architekturajak za czasów Mussoliniego, rdza,
      klatki schodowe wyłozone czymś co co kładziono w latach 70-tych i 80-
      tych (czyżby powrót do natury). Bida ....jednym słowem. Chcialam
      kupić tam mieszkanie, ale to co zobaczyłam przekonało mnie, iż mój
      wybór na mieszkanie z drugiej ręki -używane - w Sonacie był lepszy .
    • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: 217.116.98.* 11.10.07, 16:28
      Witam,
      ja rowniez popieram pomysl placyku zabaw dla dzieci - gdzies powinien sie pojawic.

Nie podobaja mi sie klatki schodowe oraz te pionowe belki na elewacji. Moim
      zdaniem trzeba bedzie te belki zdjac... Sa brzydkie, zaslaniaja swiatlo i do
      tego juz z nich farba odchodzi. Na szczescie wystarczy je odkrecic i zdjec
      dzwigiem...

Oczywiscie lokalizacja jest super, fajny garaz, piwnica, mieszkanie jest wysokie.

Jak ktos juz pisal w tym watku - schody na klatkach sa tragiczne.

Kiedy bedzie dzialala winda??
      • Gość: hmm Re: Eko Park Etiuda IP: 64.209.90.* 11.10.07, 18:58
        Polecam:
        www.mostostal.waw.pl/html/panorama/pdf/pl/nr_2_2006.pdf
        strona 4

Na temat tych belek na elewacji. Brzmi to dosc zaskakujaco!:

"Sporym wyzwaniem dla wykonawcy Etiudy jest element dekoracyjny
        elewacji w postaci firanek żelbetowych. Są to prefabrykowane
        zbrojone belki betonowe o wymiarach
        35 x 10 cm i długości 6 metrów każda, montowane w układzie pionowym
        i poziomym w odległości około 1 metra od lica elewacji, tworzące coś
        w rodzaju pajęczej
        sieci oplatającej budynek. Jeden element
        waży ok. 500 kg, a projekt przewiduje instalację 6 tys. metrów
        bieżących belek. „Być może architektonicznie jest to ciekawa
        forma” – mówi Robert Raczko, kierownik
        budowy, „Mamy jednak wątpliwości co do trwałości i użytkowej
        zasadności takiego elementu wystroju elewacji. Rozmawiamy cały czas
        na ten temat z inwestorem”."

Poza tym ostatnio dyskutowalem na temat podobny:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=67961749&v=2&s=0
        Pozdrawia,
        Sasiad :)
        • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.wne.uw.edu.pl 11.10.07, 19:21
          Z tego co pamietam te pionowe belki maja dlugosc ok 3m (wysokosc 1 pietra).
          Uwazam, ze pomysl byl zly - a na pewno juz wykonanie tych belek z betonu, moze
          gdyby byly ze szkla...
    • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 10.11.07, 19:54
      Jestem właścicielka mieszkania w Etiudzie i również popieram zrobienie jakiegoś
      placyku dla dzieci - tylko gdzie??? Jestem również za zabezpieczeniem tego
      całego wodospadu, bo obecnie miejsce to, mimo że ładnie wygląda jest bardzo
      niebezpieczne dla dzieci.
      Jestem po pierwszym odbiorze i nie było tak źle - kilka drobnych poprawek. U
      mnie stolarka okienna była bardzo OK.

Polecam również wątek dla lokatorów Etiudy, który znalazłam:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=69679194&a=69679194
      • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 10.11.07, 20:36
        Mnie troche zdziwil czynsz - wyszlo ok 10zl/m2 mieszkania, a wedlug wyliczen
        ekoparku, ktore przedstawili w czasie odbioru, mialo byc ok 6zl/m2.
        • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 11.11.07, 19:41
          Muszę sprawdzić ceny, które nam podał Eko-park a dokładnie p. Ewa (chyba), która
          zajmuje się administrowaniem. Po dodaniu wszystkich składowych nam wyszło około
          6,6 zł/m2. Jestem tylko bardzo, bardzo zdziwiona wysokością opłat od osoby za
          wywóz śmieci - to chyba około 23 zł/osobę. Mieszkam obecnie koło Wołoskiej i
          płacę 4,50 zł/osobę.
          Trzeba będzie koniecznie zweryfikować umowę, którą mają z firmą wywożącą śmieci.

Tak na marginesie nam Eko Park przy kupnie mieszkania mówił o cenie około 9 zł
          za m2, więc jesteśmy mile rozczarowani.
          W tym tygodniu mam drugi odbiór to dowiem się wszystkiego dokładniej.
          • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 11.11.07, 20:29
            My dostalismy juz czynsz do zaplaty za pazdziernik i wyszło w przeliczeniu na m2
            ok 9,30zł. Nie mieliśmy czasu tego jeszcze wyjaśnić.

Wywóz śmieci rzeczywiście super drogi. Ciekawe za co tyle liczą, szczególnie, że
            nie ma kontenera na większe gabaryty (co jest standardem na wielu budowach).
      • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 11.11.07, 20:36
        Odnośnie dzieci to szkoda, że go nie ma, ale faktycznie nie ma gdzie zrobić
        placyku. Jedyną opcją byłby chyba teren za biurem sprzedaży, ale to nie należy
        do Etiudy.
        Nie ma też w bloku na wózkowni... Cóż...

Prawde mówiać nie wyobrażam sobie ogrodzenia fosy i wodospadu. To by było za
        dużo płotków na małej powierzchni. Dzieci pewnie i tak nie będą same przebywały
        na podworku.
        • Gość: Yosif Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 11.11.07, 22:07
          A propos wózkarni...
          O którym budynku mówimy? Na przykład w budynku E będzie wózkarnia na poziomie
          -1, zaraz przy schodach i windzie. Także no problem z wózkami, rowerkami dla
          milusińskich.
          • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 11.11.07, 23:07
            Znalazłam tą karteluszkę z cenami podanymi przez administratora.
            Oto one:
            4,64zł x metraż
            0,88 zł x metraż
            śmieci: 21,4
            0,88 zł x udział w garażu i komórce.

Jeśli chodzi o ogrodzenie tych newralgicznych miejsc przy wodospadzie to
            myślałam o np. szybach lub jakiejś roślinności
            Rozmawialiśmy też z administratorką o tym naszym wodospadzie i dowiedzieliśmy
            się, że na osiedlach na których było coś podobnego Wspólnoty podejmowały decyzję
            o ich usunięciu. Koszta czyszczenia takich wodospadów i strumyczków są dość wysokie.
            Czy teren przed tym dużym blokiem należ do nas. Może tam mogłoby powstać jakieś
            miejsce dla dzieci - wiem, że jest to blisko ulicy, ale nie będzie ona chyba
            bardzo ruchliwa i zawsze taki teren można ogrodzić i obsadzić roślinnością.
            Wiem, że w inwestycji Milonga ( na jej tyłach) ma powstać park z rekreacją. Może
            będzie można z niego korzystać.

• Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 11.11.07, 23:13
              dodam tylko wyjaśnienie do swojej ostatniej odpowiedzi, że pisząc 21,40 zł za
              wywóz śmieci mam na myśli opłatę za jedną osobę.
            • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 11.11.07, 23:14
              Dodam tylko wyjaśnienie do swojej ostatniej odpowiedzi, że pisząc 21,40 zł za
              wywóz śmieci mam na myśli opłatę za jedną osobę.
            • Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 12.11.07, 22:20
              Wydaje mi sie, że teren od strony Chodkiewicza należy do Etiudy. Rzeczywiscie
              byloby to dobre miejsce na plac zabaw. Konieczny bylby jednak chocby zywoplot.
              Za kilka miesiecy do biurowcow przy Zaryna beda dojezdzaly setki samochodow.
              Ciekawe co w ogole planuje Eko-park odnosnie miejsc parkingowych na osiedlu -
              przeciez pracownicy banku zastawia cale osiedle.
              • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 13.11.07, 20:22
                Muszę sprostować info dotyczące opłat za wywóz śmieci. Cena którą podałam to
                łączny koszt za zimną wodę + odprowadzenie nieczystości + ok. 5,5 zł za wywóz
                śmieci. Dziś wywiedziałam się wszystkiego w administracji Eko Parku. Mój czynsz
                jest na poziomie 5,8 zł za m2. Nie liczę tu oczywiście elektryki.
                Odnosząc się do miejsc parkingowych i biurowców to wydaje mi się, że jest tam
                garaż podziemny i nie powinno być z tym większych problemów.

Teraz palącą dla mnie sprawą jest przygotowanie aktów notarialnych i ich cena.
                Mam nadzieję, że Eko Park wynegocjował dobrą cenę u notariusza za przygotowanie
                tylu aktów notarialnych Ciekawa jestem również jak "nasz" notariusz będzie
                podchodził do nowych przepisów dotyczących taks.
                Wiem że aktami notarialnymi w Eko Parku zajmuje się niejaka Roszczenko.

• Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 13.11.07, 20:39
                  Ok, te 5,80zł to jest za 1m2 mieszkania. Do tego jest ok 4,8 za m2 powierzchni
                  uzytkowych wspolnych (w tym garazy) i to nie chodzi o kilka metrów, raczej ok
                  25- 50 m2 w zaleznosci od garazu i piwnicy.

Odnośnie aktu to zadzwon do kancelarii notarialnej i sie zapytaj o ostateczna
                  kwote jaka bedziesz musiala zaplacic. Nowe przepisy (50% taksy) nie dotycza
                  wyodrebnienia wlasnosci.

Jesli chodzi o biurowiec, to zawsze jest za malo miejsc w garazu. Do tego
                  dochodza osoby odwiedzajace biuro - klienci, dostawcy itp.
                  • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 13.11.07, 21:48
                    Mam właśnie przed sobą plan gospodarczy na rok 2007 i jest tam podany wzór
                    obliczenia czynszu za miesiąc.
                    I tak:
                    4,64 x (pow. udziałowa lokalu mieszkalnego + pow. udziałowa pom. przynależnych
                    tj. garażu i kom lok)
                    +
                    0,88 x pow. użytkowa lokalu mieszkalnego
                    +
                    21,30 zł x liczba osób
                    = czynsz za miesiąc

J skąd zatem 4,8 x 25-50 m2???

• Gość: J Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.net.pl 13.11.07, 23:15
                      Tez tak liczylismy, az do momentu, gdy przyszedl czynsz ;]

Chodzilo mi o 4,64 (a nie 4,8 - nie pamietalam dokladniej wartosci). W kazdym
                      razie powierzchnia udzialowa to mieszkanie + powierzchnia udziałowa garażu i
                      piwnicy (obejmuje to m.in. samo miejsce garażowe + odpowiednią część dojazdu).
                      Nie wiem ile dokładnie jaką powierzhchnię 1 miejsce garażowe - pewnie ok 12m2.
                  • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 13.11.07, 22:08
                    Nie zgadzam się J z Tobą jeśli chodzi o te taksy notarilane.
                    Notariusze muszą przestrzegać prawa i oficjalnych wykładni MS

Ministerstwo Sprawiedliwości:
                    Nowelizacja rozporządzenia w sprawie taksy notarialnej obejmuje umowy
                    deweloperskie. Przewiduje 50 proc. stawki dla całej umowy zarówno zobowiązującej
                    do wybudowania budynku, jak i ustanowienia odrębnej własności lokalu - tłumaczy
                    Sławomir Różycki z Ministerstwa Sprawiedliwości.

My w naszych aktach (idąc za tym co jest napisane w naszych umowach) nie
                    kupujemy samodzielnego mieszkania bez księgi, ale PRAWO ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI
                    lokalu mieszkalnego wraz z ......
                    W umowie notarialnej będziemy mieli również przyrzeczenie urządzenia dla naszych
                    mieszkań księgi wieczystej.

Nie możemy dać się zwariować zawodowi publicznego zaufania ;-)))

• Gość: Z Re: Eko Park Etiuda IP: 62.140.211.* 14.11.07, 12:14
                      Notariusze mają obowiązek przestrzegać przepisów prawa. Oficjalna
                      wykładnia w żadnym przypadku nie jest przepisem prawa - nie jest
                      pewne, czy notariusze będą interpretować przepisy zgodnie z
                      wykładnią MS
                      • Gość: Marta Re: Eko Park Etiuda IP: *.microsoft.com 14.11.07, 13:55
                        zamiast siać popelinę wystarczy zadzwonić do kancelari i sie
                        zapytać. biorą jak Ziobro kazał:)
                        ps.czytając te posty tutaj na forum (o placu zabaw, zasypywaniu
                        jeziora ) to na spotakniach wspolnoty bedzie niezła zabawa:)
                      • Gość: didi Re: Eko Park Etiuda IP: *.chello.pl 15.11.07, 23:25
                        Notariusz który będzie przygotowywał akty notarialne to niejaki Łaski, ul.
                        Bracka 18 lok. 5, tel. (022) 828 36 60,61
                        Niestety nie biorą pod uwagę nowego Rozporządzenia, ale mamy upustu 25%.
    • Gość: uma Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.pl 22.11.07, 22:40
      ten, kto ma dzieci powinien sobie kupic dom a nie mieszkanie w centrum
      miasta. zapraszam na pola mokotowskie wszystkich leniwych rodzicow.
      • Gość: pan m Re: Eko Park Etiuda IP: *.eranet.pl 22.11.07, 23:52
        jak ktos chce miec dzieci to niech chce miec tez obowiazki tzn ruszy leniwa dupe
        do parku a nie uszczesliwia dziecmi sasiadow.

smiech mnie ogarnai jak czytam posty odnosnie zasypania fontanny i budowy placu
        zabaw. proponuje jeszcze zamurowac balkony bo dziecko wyskoczy i zamknac ulice
        dla ruchu bo dziecko wpadnie pod samochod aa no i najlepiej to zeby nikt w
        okolicy nie mieszkal bo pedofil sie na pewno trafi.

juz widze wzywanie policji jak bedzie dobre impreza na osiedlu i donosy ze pani
        spod 4 po 22 za glosno oglada TV - PRL wraca.

niektorzy powinni jednak zostac w rodzinnych miejscowosciach, tam wozkarni pod
        dostatkiem, czy komorek ?

• Gość: uma Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.pl 23.11.07, 00:01
          Brawo. A czy Panstwo nie wiedzieli, ze biurowiec sie obok buduje, ze roszcza
          sobie Panstwo prawo do narzekania? Mentalnosc Polakow jest zaskakujaca- kupuja
          Panstwo mieszkanie na osiedlu BEZ placu zabaw, BEZ wozkarni, za to z fontanna i
          sadzawka, mając swiadomosc, ze po drugiej stronie ulicy jest ogromny biurowiec,i
          co? BIORA Panstwo, a co! a pozniej chca Panstwo wybudowac placyk, narzekaja na
          brak miejsca na wozki, chca zasypac fontanne i uzalaja sie jakie to tabuny
          samochodow beda pod okanmi parkowac...
          Prosze Panstwa, czy nie brzmi to troche groteskowo?
          I prosze przestac na wszystko narzekac!
          pozdrawiam,
          sasiadka
          • Gość: lukasz Re: Eko Park Etiuda IP: *.gprs.plus.pl 24.11.07, 10:59
            I bogu niech będą dzięki, że są i normalni w ekoparku a nie giertychowskie
            rodzinki z tabunem drących się dzieci. Mam nadzieje ze te dzieciaki nie wpadną
            na pomysł zrobienia toru lodowego gdy zimą zamarznie fosa w okół jednego z bloków.

Osobisice kupilem to mieszkanie bo nie bylo tam placu zabaw - bo sie tam nie
            bawie, blisko jest park i pola wiec kazdy moze tam iść, ale niech uwaza na
            swoje- bo tam jeziorko jest nieogrodzone, biegają psy i trafiaja sie wściekłe
            wiewiórki ;-) moze Gronkowiec wam to ogrodzi? Ale najlepiej bedzie jak sie
            sami ogrodzicie albo wyprowadzicie do np. Marina Park.

ps. pamiętajcie opuszczać deske w kiblu bo wam sie dzieci potopią.
            • Gość: mieszkaniec Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.pl 24.11.07, 12:48
              Zdecydowanie popieram przedmówców. Nie ma placu zabaw - i koniec.
              • Gość: uma Re: Eko Park Etiuda IP: *.aster.pl 25.11.07, 13:53
                AMEN!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka