Dodaj do ulubionych

Osiedle Cora na Pradze Południe

27.12.07, 21:33
Właśnie podpisałem umowę na 3 pokojowe mieszkanie przy ul. Terespolskiej.
Inwestycja ogromna. Młoda Pani w biurze powiedziała, że mieszkania ładnie się
sprzedają. Ciekaw jestem jak się rzecz ma w rzeczywistości. Sąsiedzi dajcie
jakiś znak życia.
Obserwuj wątek
    • Gość: nabita w butelkę Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 11.01.08, 14:40
      Ta pani mówi tak od kilku miesięcy:( A prawda jest taka, że tak
      marnie im idzie sprzedaż, że spuścili z ceny ( 3 pokojowe teraz 7500
      a było 7900). Ciekawe co zaproponują tym co zapłacili już więcej ,
      bo chyba nikt nie da im tak sobie 30 000. Tym bardziej ,że ofert
      jest bardzo dużo. Miejsce jest OK ale projekt budynku jest
      beznadziejny i stąd problemy ze sprzedażą.
      • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 11.01.08, 16:20
        Zgadzam się-projekt beznadziejny (szczególnie mieszkań). Wątek o
        osiedlu jest przy okazji postu o Strusie- narzekających więcej.
        • Gość: iwo Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 07.02.08, 15:31
          Odezwijcie się przyszli lokatorzy Cory!!! Co słychac na budowie,
          jaki stan zaawansowania robót? Ruszcie się... No chyba ,że niewiele
          sprzedano i nie ma z kim rozmawiac:( pozdrawiam.
        • Gość: marcin i ilona Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 12:05
          Własnie natknęliśmy się na forum, gdzie poruszyli Państwo temat nie
          najlepiej zaprojektowanych mieszkań. Jesteśmy architektami wnętrz i
          na codzień zajmujemy się takimi wlasnie problemami. Tym bardziej, że
          biuro mamy stosunkowo niedaleko osiedla na Terespolskiej. Polecamy
          nasze usługi.
          Marcin Skorupski, 0604701557
          Ilona Śmiech, 0693861069
          tel. 0228261258
    • Gość: ATOM-KA Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.acn.waw.pl 12.02.08, 12:28
      witam
      ja się mocno zastanawiam nad zakupem mieszkania w tej inwestycji; tylko jest na
      tyle dużo niewiadomych, że nie mogę się zdecydować;
      co was skłoniło do zakupu mieszkania tam?
      dla mnie plusem jest dość dobra lokalizacja, fajny rozkład niektórych mieszkań;
      obawiam się że tam może być głośno;stanisławowska jest dość ruchliwa (teraz
      mieszkam w domku w wawrze więc wiem co to cisza);
      poza tym obawiam się że większość mieszkań skończy jako lokale usługowe, tak
      więc cały dzień będzie się przewijał tam tłum ludzi - większe zniszczenie
      klatek, wind oraz obniżenie bezpieczeństwa mieszkań)
      no i co z terminem - czy rzeczywiście oddadzą w tym roku?
      pozdr
      atomka
      • Gość: iwo Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 12.02.08, 14:01
        Odpowiadam - nam odpowiada lokalizacja - blisko do centrum ,
        parków, rozkaład mieszkań nie jest najlepszy - przy 68 m 14 m to
        przepokój, mała łazienka. Co do hałasu - duzo mieszkań jest "
        ukrytych" -tam nie będzie głosno a i Stanisławowska tez nie jest
        taka zła -tam nie jezdzi tramwaj. Nie wiem co masz na mysli ,ze
        mieszkania zamienią się w lokale usługowe? Te będą na parterze.
        Budynek ma byc chroniony.
        • Gość: atom-ka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.acn.waw.pl 12.02.08, 14:22
          tak jak ktoś napisał, w mieszkaniach będą mieściły się biura, tak więc obcy
          ludzie będą sie pałętali;
          ja jestem zainteresowana mieszkaniem od terespolskiej i się zastanawiam czy nie
          będzie tam zbyt dużego ruchu;
          a jak przebiegają rozmowy z państwem struś, coś da się utargować?
          pozdr
          atomka
          • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 12.02.08, 18:05
            Ruch od Terespolskiej jest- nie da sie ukryć tego faktu, na
            szczęście tylko w dzień. Gdy kilka dni temu jadłam w pobliskim
            kebabie obiad- chyba z 5 razy przejechało pogotowie na sygnale do
            pobliskiego szpitala na Szaserów. Tego jeszcze nie wzięłam pod
            uwagę...
            • arkadio69 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 12.02.08, 20:14
              Ponieważ pracuję niedaleko to mogę stwierdzić, że po godzinach pracy Sądu ruch
              znacznie maleje. Wieczorem to robi się wymarła ulica. No czasami przejedzie TIR
              wyruszający w trasę z pobliskiej bazy przy ul. Mińskiej.Co do negocjacji cen ze
              stusem to raczej nie przynoszą spodziewanego efektu. Mnie udało się urwać 8000
              pln z garażu zdaje się,że to vat.
              pozdrawiam.
    • atom-ka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 13.02.08, 19:26
      a co z opłatami za użytkowanie wieczyste?
      podali jakąś cenę przypadającą za m2 mieszkania? (to się płaci co roku więc
      warto wiedzieć)
      pozdr
      atomka
      • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 13.02.08, 21:00
        Użytkowanie wieczyste? O ile mi wiadomo, to w tym przypadku takich
        opłat nie będzie. Strus to nie jakaś spółdzielnia , która dostała
        działke w wieczyste uzytkowanie. Kupiła grunt i go odsprzeda wraz z
        udziałem w częsciach wspólnych lokatorom.
        • Gość: no nie wiem Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.acn.waw.pl 14.02.08, 10:05
          ja mam wypis z KW i wiem że struś ma użytkowanie wieczyste na terespolskiej;
          jakoś na początku roku mieli po raz pierwszy płacić opłatę roczną; ale już się
          nie dowiadywałam jaka to jest kwota;
          pozdr
          atomka
    • Gość: atomka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.acn.waw.pl 05.03.08, 15:20
      a co słychać na budowie?
      • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 05.03.08, 17:04
        Chyba budują... podobno murują ścianki działowe i kładą instalacje,
        pod koniec marca maja wstawiać okna no i zaczęli II etap. Tylko za
        nic nie moge pojąc jak przyszli lokatorzy będą dostawać się do
        swoich mieszkań ( tych pomiędzy "spacerownikami". Architetkowi co to
        wymyślił powinno się odebrac uprawnienia!
      • Gość: kiks Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 83.175.174.* 11.03.08, 16:31
        A czy ktoś się zastanawiał jakie będzie doświetlenie tych tam
        studni - obawiam sie że to jest bardzo duży mankament, niestety i
        nic się z tym nie zrobi, co by nie mówić. Odleglość między
        łącznikami w spacerniakach jest naprawde mała i mieszkania na 1,2 i
        nawet 3 pietrze nie będą doświetlone. No cóż ale tam nie bedzie
        mieszkał przecież Struś.
        • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 28.03.08, 18:40
          II etap? W samym Strusie nic o tym nie wiedzą. Może bedzie lepszy
          układ (ci w pierszym od wschodu bedą zagladać w oczy sąsiadom ze
          starej kamienicy). Myślałam, że może rozkład mieszkań inny (bo
          dotychczasowy fatalny) ale mają lecieć tym samym trybem... Szkoda.
          • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 30.03.08, 23:07
            Jak mogą nie wiedzieć o drugim etapie jak wystaje już zza
            ogrodzenia.
            Ciekawe w jakiej pracowni powsał projekt tego budynku i kto jest
            głównym architektem. W niektórych mieszkaniach wstawione sa okna -
            niedzielone!!!. Jedna duża szyba - konsekwentnie obnizają loty:(
            • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 31.03.08, 10:41
              Nie wiedzą w sensie cen i dat poszczególnych etapów prac. Najpierw
              wiadomosci na ten temat miały pojawić sie w grudniu, potem w
              styczniu, potem na początku marca. moze teraz? Nie wiem. Niewypałem
              są mieszkania 4-pokojowe- totalny bałagan architektoniczny,
              rozrzutność powierzchni, brak podziału na część dzienną i nocną.
              Strus usprawiedliwia się, ze to z myślą o kancelariach prawniczych
              (dlatego więc dwa oddzielne wejścia) itp. CZyli normalny człowiek
              tam nie zamieszka. Choć z drugiej strony można to np. sprzedawać
              jako mieszkanie dla rozwiedzionych inaczej (oddzielne wejścia,
              oddzielne balkony). Myślałam, ze może w II etapie coś mądrzejszego
              ale powielanie pierwszego.
              • yoreek Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 31.03.08, 11:10
                ciekawe, że wypowiada się Pani na każdym forum dotyczącym tego osiedla
                (oczywiście wszystkie wypowiedzi się negatywne), jestem ciekawa dla jakiego
                developera Pani pracuje. Co do hałasu i karetek pogotowia to zapraszam na ulicę
                Hożą. Jeżeli ktoś chce mieć ciszę i indywidualny rozkład pomieszczeń to
                proponuję wybudowanie domu za Warszawą.
                • Gość: ~wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 31.03.08, 15:03
                  Pani zapewne reprezentuje firmę Strus! Co do krytycznych uwag no
                  cóż... ludzie mają rację!
              • Gość: kiks Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 83.175.174.* 03.04.08, 16:53
                ee ty no dobrze kombinują. przecież sądy są obok. to moze
                rzeczywiście na kancelarie prawnicze przeznaczają.
                • Gość: anty-strus Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 193.200.232.* 09.04.08, 00:23
                  Ludzie nie kupujcie u Strusa i Strus(i)owej! Popytajcie tych co
                  kupili w innych inwestycjach. Zalamka, oszczedzaja na wszystkim,
                  brak parapetow, gresu na balkonach, brak odplywow w mieszkaniu, brak
                  podjazdow dla wozkow itd. Mozna by mnozyc przyklady. A biuro pelne
                  niekompetentnych lal (jakies kuzynki krolika siedza i androny
                  opowiadaja). Koszmar za duze pieniadze!@$%^$#@!
                  • Gość: kuper Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 83.175.174.* 14.04.08, 16:22
                    Upustów też nie chcą dawać, więc co tu się interesować. Niech
                    wpisują przyszli mieszkańcy (ci co podpisali umowy).
                    • arkadio69 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 15.04.08, 12:14
                      Ciekawe czy bedą tacy nieugięci jak wszystko zbudują a mieszkania
                      będą stały puste. Faktycznie wstawiają pełne, niedzielone okna jak w
                      jaimś hotelu czy coś w tym rodzaju.
    • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 13.04.08, 21:29
      Jakoś tu wyjątkowo cicho więc podbijam i zachęcam do wpisów. Co tam
      na budowie?
      • arkadio69 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 22.04.08, 15:01
        Mam pytanie do Dewelopera, czym się kierował podnosząc ceny
        mieszkań. Ustaliłem bowiem, że obecne ceny na Terespolskiej są
        wyższe w stosunku do cen z gudnia 2007 r A tyle się mówi o
        korekcie, promocjach itp. Może to jakiś matrix ? bo chyba nie magia
        euro 2012
        • Gość: a Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.acn.waw.pl 22.04.08, 15:14
          to proste :-)
          Kiedy powoli podnosisz ceny i o tym informujesz innych to dajesz sygnał że
          bedzie tylko drozej :-) W ten sposob naklaniasz klientow do szybszego podjecia
          decyzji.
          Ma to oczywiscie swoje wady, mieszkania moga sie nie sprzedac. Tragedii i tak
          nie bedzie bo wtedy developer obwiesci ze obniza ceny co skloni ludzi do kupna w
          promocji.
          Naszczescie teoria swoja droga a praktyka swoja :-).
          • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 22.04.08, 20:18
            Ale ta teoria- bardzo cwane działanie marketingowe- występuje tylko
            u KStrusa! Inni jakoś tego nie podchwycili!
            • Gość: no nie wiem Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.chello.pl 22.04.08, 21:08
              w zeszlym roku w marcu bodajze jak zaczynali sprzedawac te inwestycje to ceny
              byly 7500-8500. teraz jest 7200-8500 i ponad 100 nie sprzedanych mieszkan, a
              termin oddania juz w grudniu (nie mowiac juz o kolejnych 200 w budowie w II
              etapie).

a tak juz btw. pytalem w tej inwestycji o jedno mieszkanie w lutym i pani z
              dzialu sprzedazy poinformowala mnie, ze "sa juz dwie rezerwacje" , ale jak zadna
              z tych dwoch osob nie kupi to wtedy ja bede mogl kupic. po tygodniu okazalo sie,
              ze przesunalem sie na poczatek listy oczekujacej. nie kupilem i o ile wiem (stan
              na polowe kwietnia) mieszkanie dalej nie zostalo sprzedane.

i tyle na ten temat.
              • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 22.04.08, 22:17
                W zeszłym roku było 7900 - 8500! to tak dla ścisłości. A teraz
                zeszli na 7200??? Jakiego mieszkania dotyczy ta cena jeśli możesz?
                • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 23.04.08, 19:22
                  ja widzę wzrost w dużych mieszkaniach- czyli tych, które i tak
                  najtrudniej sprzedać (114 m). Było 6900 zł, jest 7200!
                  • Gość: g Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 21:24
                    a widzeiliscie rozklady tych mieszkan 114 m2? kryminal albo
                    odebranie uprawnien projektantowi, takiego shitu to w zyciu ie
                    widzialem - jak mozna pieknie totalni espieprzyc taki metraz
                    • Gość: sasiad Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 81.15.149.* 24.04.08, 11:08
                      architekt powinien sam zamieszkac w tym co zaprojektowal,ciemne
                      podwórka studnie z oknami mieszkan na przeciwko okien sasiadow, bez
                      promienia slonca i to razy 3,5 - to jakas XIX wieczna makabreska
                      • alinaw1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 25.04.08, 22:14
                        Własnie, własnie... Tylko, ze gdy ja piszę o tych bublach
                        architektonicznych pani z KStrus pyta mnie dla jakiego developera
                        pracuję wietrząc jakis spisek. Budowa II etapu wre juz pełną parą.
                        Ale sprzedaż mieszkań zacznie się latem. Dziwne, do tej pory było
                        tak, ze jeszcze na etapie dziury w ziemi większość mieszkań
                        sprzedana. Nie wiem więc czy należy sie pochwała, czy nagana dla
                        Strusa za budowanie i brak sprzedaży...
      • Gość: atomka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.08, 19:31
        szkoda że tak spieprzyli to osiedle; mogło być fajne miejsce do mieszkania dla
        młodych ludzi;
        a teraz to nawet nie biorę pod uwagę tej inwestycji
    • arkadio69 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 28.04.08, 10:28
      ciekawi mnie jedna rzecz. Obecna umowa wyklucza przekazanie
      mieszkania w I etapie aktem notarialnym (dopiero po zakonczeniu
      calej inwestycji)Jesli ktoś będzie chciał kupić gotowe mieszkanie w
      I etapie lub w II to będzie musiał też czekać do końca inwestycji. A
      może Pan Strus ma przekonanie, że w drugiej połowie roku wszystko
      sprzeda.
      • arkadio69 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 06.05.08, 20:27
        No co tak cicho. Szykuje się niezły wypas. Jako elewacje klatek schodowych
        piaskowiec kładą.
        Będą jakieś promocje ? Może się zdecyduję.
        • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 06.05.08, 23:37
          To będzie dobra inwestycja. Na promocje nie masz co liczyć.
          • Gość: Promocja Miesiąc na obserwacji w Tworkach w ramach promocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 00:35
            Dla 10 pierwszych kupujących.
            • arkadio69 Re: Miesiąc na obserwacji w Tworkach w ramach pro 07.05.08, 08:41
              No to super. Najlepsza inwestycja to inwestycja w zdrowie psychiczne.
              • Gość: wiko Re: Miesiąc na obserwacji w Tworkach w ramach pro IP: *.infoplus.com.pl 07.05.08, 11:30
                Masz kompleksy... chciałbyś ale ... Tylko po co imputujesz tym co
                kupili, że mają coś nie tak ?.
                • Gość: GOŚĆ Re: Miesiąc na obserwacji w Tworkach w ramach pro IP: 195.117.249.* 08.05.08, 10:33
                  Słuchajcie może jestem jedyna na tym forum , która ma odmienne
                  zdanie o tej inwestycji. Właśnie kupiłam mieszkanie trzy pokojowe na
                  tym osiedlu i jestem z tego zadowolona. Podpisałam umowę notarialną.
                  Budowa trwa, narazie nie zanosi się na poślizgi. Na budowie bywam
                  bardzo mało , bo mieszkam daleko , ale jak jestem to widzę ogromny
                  postęp prac . Okna wstawione, elewacja w toku . w mieszkaniach
                  trwają prace wykończeniowe. Jest to olbrzymie przedsięwzięcie . Nie
                  nadarmo nazywa się to "osiedlem". Nawet umowa mnie nie zaskoczyła
                  niczym . Jedynie , ten akt notarialny, to jedyny mankament. Ale
                  Deweloper jeśli tylko będzie mógł to może coś zmieni. Panie w biurze
                  też były bardzo miłe i kompetentne. Wiele spraw załatwiałam
                  telefonicznie i drogą internetowa . Może to zmieni spostrzeżenie na
                  temat inwestycji i osób załatwiających sprawę zakupu mieszkań na tym
                  osiedlu. Mną kierowała cena, bliskość do centrum i komunikacja.
                  Troszkę rozkład mieszkań jest nie funkcjonalny , ale można samemu
                  dokonywać zmian .Pozdrawiam forumowiczów
                  • dooki4 Re: Miesiąc na obserwacji w Tworkach w ramach pro 09.05.08, 12:05
                    My również zdecydowalismy się na mieszkanko w tej inwestycji.
                    Przekonała nas świetna lokalizacja i rozsądna cena. Mamy nadzieje,
                    że na dole powstaną jakieś fajne knajpki. Pozdrawiamy przyszłych
                    mieszkańców.
                    • dooki4 czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. 26.05.08, 15:15
                      • Gość: gosc Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: 212.1.72.* 27.05.08, 09:03
                        A jakie to ma znaczenie? Tyle tylko ,e trzeba raz w roku
                        odprowadzic do gminy podatek.
                        • arkadio69 Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. 27.05.08, 11:17
                          Chyba Pan/Pani się myli. Podatek raz w roku to płaci się w przypadku
                          pełnej własności a nie dzierżawy. W przypadku Dzierżawy wieczystej
                          gmina ustala miesięczne stawki z tego tytułu. A te nie są niskie.
                          • Gość: gosc Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: 212.1.72.* 29.05.08, 10:22
                            To wymaga wyjasnienia. Bo jesli jest tak jak pisze Pan, to jest
                            sie czego obawiac. Moze wiecej informacji o tym??? Wiem ,ze jesli
                            dzialka zostala nabyta w wieczyste uzytkowanie , to po przejeciu
                            mieszkan w formie aktu notarialnego, a wiec wtedy , gdy nabywca
                            staje sie wlascicielem , na nim spoczywa obowiazek odprowadzania do
                            gminy podatku za nieruchomosc (mieszkanie) i miejsce postojowe w
                            garazu.Czy ktos z kupujacych moze o tym napisac?
                            • arkadio69 Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. 29.05.08, 12:23
                              Właścicielem gruntu jest skarb Państwa. Również chciałbym się
                              dowiedzieć jak wygląda w tym przypadku przekszałcenie w pełną
                              własność. Do tej pory sądziłem, że deweloper jest właścicielem ziemi
                              na której stawia nieruchomość. A jednak tak nie jest.

• Gość: atom-ka Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: *.acn.waw.pl 04.06.08, 14:16
                                witam
                                o tym że jest to użytkowanie wieczyste pisałam już dużo wcześniej; z tego co ja
                                wiem to co roku trzeba zapłacić opłatę za użytkowanie wieczyste (proporcjonalnie
                                do udziału); jak dowiadywałam się na początku roku to strusiowie mieli dopiero
                                przed sobą płatność pierwszej opłaty więc nie wiem ile to by wychodziło od m2;
                                no i trzeba się liczyć z tym, że będą podnosić te opłaty;
                                jeśli chodzi o przekształcenie we własność to potrzebna jest zgoda wszystkich
                                użytkowników i płaci się za to też jakąś opłatę;
                                nie wiem z jakiego powodu strusiowie nie zakupili działki w każdym razie potem
                                będą bujać się mieszkańcy z tym
                                pozdr
                                atomka
                              • Gość: nina Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: *.acn.waw.pl 09.06.08, 23:34
                                Częściej jest dzierżawa wieczysta, a rzadziej własność (szególnie na
                                ziemi wewnątrz miasta). Owszem płaci sie raz w roku podatek - zalezy
                                od metrażu i od przenaczenia gruntu. Jeśli nie daj Boze, macie
                                przeznaczenie komercyjne, czyli np opcja hotelu - to stawki mogą być
                                spore. Przypuszczam, ze mozna zapytac w gminie.
                                Własność gruntu maja czesciej developrzy budujacy na obrzeżach
                                miasta. Wewnątz - np. Marina. Wady z kolei są takie, ze developer
                                (za Twoje pieniedza) buduje drogi i chodniki i jesli teren jest duży
                                jest to spory koszt. No i trzeba to utrzymywać (płącąc w czynszu).
                                Takze i to i to kosztuje.

A co do inwestycji - pracuje w okolicy i powiem, ze otoczenie jest
                                mieszane. Sąd, kilka nowych plomb polepszyły to miejsce, ale nadal
                                autochtoni ze starych kamienic (w tym romowie) są minusem. Ale
                                dojazd jest rzeczywiscie b.dobry i jesli mówicie o cenach z
                                przedziału 7000-8000 tys to chyba nie jest źle. Jest tam (na
                                Kamionku) jeszcze troche starych fabryk do zabudowy, wiec pewnie za
                                kilka lat bedzie lepiej.
                                • Gość: nina Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: *.acn.waw.pl 09.06.08, 23:37
                                  aha i watpie, zeby była mozliwosc przekształcania gruntu we
                                  wlasnosc. Nb, chcesz za kilka lat placic kataster (to moze byc sporo
                                  drozsze)? Bedziesz miał wydzielona KW i normalnie mozesz sprzedawac
                                  mieszkanie itp.
                                  • j.bartosiewicz.0 Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. 10.06.08, 19:29
                                    jezeli patrzysz na wlasnosc gruntu jako faktor number one to liczba inwestycji w
                                    zasiegu granic miasta spada do jakis 5%

prponuje przemyslec priorytety i zrobic analiza SWOT danej inwestycji !!!

beda sie niedlugo dzielil wiedza z userami forum jak to zrobic !
                                    • Gość: wiko Re: czy to fajne, że jest to dzierżawa wieczysta. IP: *.infoplus.com.pl 10.06.08, 21:06
                                      Każdy kto decyduje się na zakup mieszkania taką analizę
                                      przeprowadza! Może niekoniecznie SWOT ( dobre i złe strony) ale...
                                      Czekam na Twoją analizę.
        • gugu-1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 04.06.08, 12:06
          Panie Strus żyje Pan jeszcze ? niech Pan da jakiś znak zycia. Będzie
          dobrze. Może Pan się za mało ceni. Proponuję 9500 za meterek i
          ludzie uwierzą, że to prestiżowa lokalizacja i odlotowa
          architektura. pozdrawiam
          • Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 08.06.08, 09:50
            Z tym wieczystym uzytkowaniem , to może być rzeczywiście problem.
            Poczytałam trochę na ten temat w INTERNECIE. Otóż nie ma
            odpowiedniej ustawy która pozwalałaby wieczyste uzytkowanie zamienić
            na własność- zabieroano sie do tego wiele razy ale na dzień
            dzisiejszy jeszcze takiej ustawy nie ma. Żyjemy w dziwnym państwie.
            Wykładmay mnóstwo pieniedzy, bierzemy kredyty na dziesiątki lat ,że
            mieć gdzie mieszkać i okazuje się ,że nie może to być tak do końca
            własne. Żałosne! To chyba juz lepiej kupować poza Polską:(
            • Gość: nina przenosze, bo to odpowiedz do twojego watku IP: *.acn.waw.pl 09.06.08, 23:38
              aha i watpie, zeby była mozliwosc przekształcania gruntu we
              wlasnosc. Nb, chcesz za kilka lat placic kataster (to moze byc sporo
              drozsze)? Bedziesz miał wydzielona KW i normalnie mozesz sprzedawac
              mieszkanie itp.
    • j.bartosiewicz.0 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 09.06.08, 23:42
      swietna lokalizacja ! bardzo dobry projekt !

REKOMENDUJE !!!

• gugu-1 Ludzie, co to za Troll ? 10.06.08, 08:45
        • kensio Re: Ludzie, co to za Troll ? 10.06.08, 08:54
          gugu-1:

Bartoszek to znany na forum troll: fun-setter, pracownik biedafirmy
          Property Development, Smolna (Tar Poverty Divelopment).

Był kreowany przez swoich mocodawców na męza opatrznościowego
          polskiej developerki a wyszedł na durnia ciągnąc za sobą
          łapówkarskich cfaniackich szefów.

Uchroń boże klientów tej cudnej firmy...
          • Gość: wiko Re: Ludzie, co to za Troll ? IP: *.infoplus.com.pl 12.06.08, 12:44
            Kensio a jaką rolę ty tu pełnisz?
            A wracając do inwestycji i tego ,że Strusowie nie kupili tej
            działki po Corze , tylko dostali ją w wieczystą dzierżawę i
            płaceniem podatku od tego wszystkiego zostaną obciążeni przyszli
            lokatorzy to... NIE MA UZASADNIENIA CENA ZA JAKA SPRZEDAJĄ
            MIESZKANIA! ZA CO W KOŃCU PŁACIMY? JEŚLI GRUNT NALEŻY DO SKARBU
            PAŃSTWA , TO I MIESZKANIA POWINNY BYĆ SPRZEDAWANE PO INNYCH CENACH.
            a TAK KUPUJĄCYM ROBI SIĘ WODĘ Z MÓZGU. PŁACCIE A I TAK NIE BĘDZIE
            WASZE.
            • gugu-1 Re: Ludzie, co to za Troll ? 12.06.08, 13:48
              Wiko, wyjałeś mi to z ust. Tylko, że jest to powszechna praktyka
              deweloperów. Ludziska się nie znają i kupują a potem krew ich zalewa
              jak dosają aneks czynszowy. oplata z tyt. wieczystego uzytkowania na
              Pradze nie nalezy do niskich. A tak na marginesie. Tyle mówi się o
              obniżkach, mozliwości negocjacji, darmowych garażach. A Pan Struś
              jest nieugięty mimo,że mu mieszkania nie za bardzo schodzą.Chyba
              taki bogaty jest, że mu to wisi. Pozdrawiam.
              • dooki4 chyba nie nici z mieszkań na gwiazdkę 18.06.08, 12:24
                Narzeczony ogladał budowę i twierdzi, że będzie spore opóźnienie.
                Najwięcej czasu wymaga wykończeniówka a tu jeszcze wszystkich okien
                nie ma. czy myslicie podobnie, przyszli mieszkańcy ?
                • dooki4 tj. nie oddadzą w terminie 18.06.08, 12:26
                  • Gość: wiko Re: tj. nie oddadzą w terminie IP: *.infoplus.com.pl 18.06.08, 20:31
                    Najwyrazniej narzeczony pomylił budowy. A może coś z nim nie tak,
                    no bo jak można nie widzieć, że okna wstawione, tynki położone,blok
                    w znaczej części otynkowany! Trwają prace wewnątrz budynku. Nie
                    martw się jak nie będzie na gwiazdkę to będzie na Sylwestra:)
                    Pozdrowienia dla narzeczonego:)
                    • gugu-1 Re: tj. nie oddadzą w terminie 18.06.08, 20:47
                      Z całym szacunkiem ale pracuję niedaleko i budowę mijam prawie codziennie i
                      prawdą jest, że od strony wybiegu czy tam patio na ostatnich piętrach okien nie
                      ma. Moim zdaniem grudzień to termin raczej mało realny jeśli budynek ma być
                      oddany w stanie używalności. Pojedź na Korsaka i porównaj inwestycję budimexu,
                      która ma być oddana miesiąc wcześniej. Ceny są zbliżone :)
                      • chaker2 Re: tj. nie oddadzą w terminie 10.07.08, 12:27
                        Nie polecam Strusa, a już zupełnie radzę nie wierzyć w to, co mówią panie w ich
                        warszawskim biurze (zwłaszcza taka jedna). I brać wszystko na piśmie, ponieważ
                        informacje uzyskiwane w biurze zmieniają się w sposób nieprzewidywalny (chyba z
                        kierunkiem wiatru). Jeśli będą jakieś opóźnienia w oddaniu budynku (w przypadku
                        inwestycji na KEN 84 było to ponad pół roku), to nie tylko nie liczcie na
                        jakiekolwiek rekompensaty, ale nawet zwykłe "przepraszam" - państwo Strus
                        uważają bowiem, iż wielką łaskę nam zrobili, nie zrywając z nami umów (tak jak w
                        tym dowcipie o Stalinie: "a mógł zabić").
                        Jak tylko uda mi się podpisać akt notarialny, to nie omieszkam zrobić strony
                        WWW, gdzie wszystkie krętactwa Strusa wyjdą czarno na białym, i nie omieszkam
                        podpisać się pod tym imieniem i nazwiskiem.

Z pewnością są jeszcze gorsi deweloperzy, ale to jest typowy przykład polskiego
                        "byznesmena" - kombinatora.
                        • Gość: wiko Re: tj. nie oddadzą w terminie IP: *.infoplus.com.pl 02.08.08, 17:55
                          Możesz napisać w jakim stanie oddają mieszkania? I co z ewentualnymi
                          usterkai?
                          • Gość: chaker Re: tj. nie oddadzą w terminie IP: *.mcx.pl 16.09.08, 10:33
                            Mieszkania oddają nie dość, że z opóźnieniem, to jeszcze klatka schodowa była w
                            totalnej rozsypce, winda nie działała, a w mieszkaniach nie było prądu (nie
                            założone liczniki).
                            Przy odbiorze musieliśmy podpisać oświadczenie, że nie będziemy mieszkali w
                            budynku do czasu jego odbioru technicznego, ponieważ budynek oczywiście nie był
                            jeszcze odebrany (niewykończone klatki schodowej, nie działające windy,
                            nieczynne garaże, a nawet brak instalacji przeciwpożarowej!). Oczywiście mogłem
                            nie odbierać mieszkania, ale zależało mi, żeby jak najszybciej zacząć je wykańczać.
                            W dodatku teraz okazało się, że coś jest nie tak z instalacją odprowadzającą
                            wodę deszczową i przy każdym większym deszczu zalewa piwnice i windy. (ostatnio
                            w piwnicach woda sięgała 60cm wysokości)
                            Firma Strus oczywiście umywa ręce i twierdzi, że opady deszczu nie są od nich
                            zależne (jak zwykle "siła wyższa" - to jest u nich wyjaśnienie na wszystko).
                            Radzę naprawdę bardzo uważać przy kontaktach z tą firmą (a najlepiej w ogóle
                            unikać takich kontaktów) i nie wierzyć w ani jedno słowo, które pada z ust jej
                            pracowników.

• Gość: wiko Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 12.08.08, 13:48
      Co słychać na budowie? Cisza tu przejmująca! Odezwijcie się
      sasiedzi.
      • dooki4 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 14.08.08, 14:43
        A jak tam idzie sprzedaż mieszkań ?
        • Gość: ciekawy Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.aster.pl 14.08.08, 17:28
          no sprzedaż to chyba im już dawno nie idzie he he

miesiąc temu tak z ciekawości zainteresowałem się małym mieszkankiem u nich i
          pytam po ile m2 35metrowego mieszkanka, a taka laluniowata panienka z okienka mi
          że po 8.200 PLN

no to myślę sobie że chyba ona och..... na maxa, ale nic odczekam i zobaczymy,

dzwoniłem wczoraj przedstawiłem sie inaczej i pytam po ile mieszkania a ta
          dziumdzia dalej swoje 8.200 PLN bo atrakcyjna lokalizacja

no to ja zadzwonię za miesiąc.......
          • dooki4 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz 15.08.08, 20:30
            I tak nieźle. Mogła powiedzieć, że w II etapie będzie drożej. He, he.
            • Gość: Dyzio Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.gprs.plus.pl 15.08.08, 20:50
              dotychczasowi szczesliwi nabywcy napchali Strusiowi sakiewke to nie
              ma teraz cisnienia obnizac cen; za to co sprzedal, starczylo na
              budowe i zysk tez jakis, kazde kolejne to tylko czysta kasa.

Piekny blokhaus, to i cena odpowiednia;]
              • Gość: edek Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.aster.pl 16.08.08, 15:08
                wiesz nie do końca bym się cieszył na miejscu strusia.

widziałem projekt ich umowy, w której jest jak wół, że podpisanie aktów nastąpi
                w momencie jak cała inwestycja czyli III etapy zostaną wybudowane, nie byłbym
                taki pewien czy na kolejne 2 jest aż tylu chętnych do strzyżenia frajerów, co
                będą płacili po ponad 8 kafli za meter!!!!!!!

więc strusiowi wg mnie rura zmięknie
                • Gość: jose_rodriguez Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.net-serwis.pl 20.09.08, 22:35
                  wszystkim potencjalnym nabywcom polecam wątek o pb konstanty strus, ,
                  troche o tym jak sie mieszka w strusowym budynku na kenie i o
                  relacjach strus - klienci...
                  • Gość: kiks Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.171.117.51.crowley.pl 23.09.08, 16:43
                    żeby rozwiać wszystkie wątpliwości z jaką ceną ta inwestycja
                    wystartowała to wyjąsnię iż do momentu uzyskania pozwolenia na
                    budowę deweloper nie udzielał informacji na temat ceny natomiast po
                    uzystaniu pozwolenia biuro przekazywało informację, że jest to ok.
                    6800-6900zł/m2. I to jest pułap cenowy do jakiego należy się odnosić
                    żeby stwierdzić czy deweloper obniża cenę czy podnosi. Jak na razię
                    widać ceny u strusia idą w górę a wielu i tak twierdzi, że spadają.
                    • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.infoplus.com.pl 23.09.08, 21:15
                      A co ma piernik do wiatraka? Rozumiem, że chiałoby się taniej, też
                      mi na tym osobiście zależy ale jest jak jest. Zasady wolnego rynku.
                      Poza tym jest w czym wybierać , przecież nie ma obowiązku kupowania
                      u Strusa.
                      A jesli coś jest nie tak z inwestycjami Strusa , to można swoich
                      praw dochodzić w inny sposób.
                      • gugu-1 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz 24.09.08, 08:37
                        a w ogóle to jest to wspaniały deweloper. Jego niskie ceny to
                        wspaniały gest wobec społeczenstwa. Projekt budynku powstał z myślą
                        o lepszej integracji sąsiadów. No i te wykoszenie drzew. To z myslą
                        o rodzicach, żeby mieli niczym nie ograniczony widok na prywatną
                        szkołę didasko. No bo posiadacz prestizowego lokum na osiedlu cora i
                        kredytu nie pośle dzieci do masówki.
                        P.S. Pani z biura powiedziała, że w II etapie cena metra w
                        mieszkaniu 100 m to 8000 tys. Okazja.
                        • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.infoplus.com.pl 24.09.08, 09:50

Co do drzew , to miło mi to słyszeć. W miejsce starych zasadzą
                          nowe. Tak bez jadu, popatrz na stan drzewostanu w Warszawie -
                          wykrzywine, połamane, a przede wszystkim niebezpieczne. W żadnym
                          mieście europejskim tego nie ma.
                          • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: 212.1.72.* 16.10.08, 11:15
                            Co slychac na budowie? do konca piewszego etapy w zasadzie zostal
                            jeszcze miesiac. Czy wszystko idzie zgodnie z planem? nie moge sie
                            doczekac. odezwijcie sie sasiedzi.
                            • Gość: gość Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 08:34
                              Byłam na budowie we wrześniu zobaczyć swoje mieszkanie bo podobno miało być
                              skończone, i było. Jedyna wtopa to taka, że postawili ścianę nie w tym miejscu
                              co powinna być (bagatela pomylili się tylko o metr...) :(. Jeżeli dokonywałaś
                              jakiś zmian aranżacji to radzę obejrzeć mieszkanie jeszcze przed oddaniem.
                              Rozmawiałam z kierownikiem budowy i z tego co wiem, to planują oddać mieszkania
                              w terminie, a może nawet trochę wcześniej :)
                              • Gość: Ania Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 18:20
                                Ja tez bylam ostatnio na budowie zobaczyc moje mieszkanie i ... nie
                                do konca wyglada ono tak jak na projekcie...
                                Poza tym komorka lokatorska, ktora kupilam na tym samym pietrze co
                                mieszkanie ma zupelnie inny ksztalt niz miala miec.
                                Dodatkowo, mialam miec zabudowany balkon a nedzie tylko aluminiowa
                                barierka... :-/
                                • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: 212.1.72.* 18.11.08, 11:54
                                  Co zamierzasz z tym zrobic i co na to Strus?
                                  • Gość: Ania Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.eranet.pl 19.12.08, 09:54
                                    Strus na to, ze tak mialobyc tylko wg. projektu ... a ze w
                                    rzeczywistosci wyszlo inaczej, to juz trudno. Niestety nie mam w
                                    kacie zapisane, ze balkon mialbyc zabudowany etc. :(
                                    • Gość: Gość Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: 195.117.249.* 30.12.08, 11:33
                                      Oj coś straszna cisza na tym forum, a tyle się dzieje. Czy ktoś
                                      odebrał już mieszkanie, bo ja niestety nie. Mam zbyt dużo uwag.
                                      Proszę podzielcie się opinią na temat odbiorów.Pozdrawiam w starym
                                      roku i życzę wytrwałości w Nowym 2009 r.
                                      • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: *.infoplus.com.pl 02.01.09, 09:02
                                        A konkretnie jakie masz uwagi? Tez jestem jeszcze przed odbiorem.
                                        • Gość: gość Re: Osiedle Cora na Pradze Południe - ceny wciąz IP: 195.117.249.* 05.01.09, 08:21
                                          Budynek a wlaściwie I etap nie ma odbiorów technicznych, nie ma
                                          pozwolenia na użytkowanie, a już nie mówiąc nieładnie jest to w
                                          dalszym ciągu jeden plac budowy, to jak tu odebrać mieszkanko i np.
                                          po miesiącu wykończenia w nim zamieszkać ?.
    • Gość: JACKDAVID Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 83.238.10.* 02.01.09, 10:28
      WITAM !!! Z TEGO CO WIEM , TO MIESZKANIA SIE NAPRAWDE DOBRZE
      SPRZEDAJA -ZAMIERZAM KUPIC MIESZKANIE 42M -LOKALIZACJA JEST
      SUPER;O)) POZDRAWIAM
      • ro1nik Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 02.01.09, 10:53
        to naprawdę dziwne co piszesz, zwłaszcza że w pierwszym etapie gdzie już zaczęły
        się odbiory nadal dostępnych jest około 40% mieszkań z powierzchni całkowitej
        wygląda to pewnie trochę gorzej po poszły głównie mniejsze mieszkanka ... ale i
        tak każdego typu mieszkanie na każdej klatce jest dostępne

może jednak przesadziliście z cenami mieszkań?
        • Gość: Ania Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.eranet.pl 02.01.09, 14:16
          Ja mysle, ze cena jak cena ... zla nie jest. A co do dostepnosci
          mieszkan, to rzeczywiscie bez problemu mozna kupic jeszcze
          mieszkania w I etapie. Ja juz odebralam swoje mieszkanie i
          dowiedzialam sie, ze developer nie ma w planach sprzedazy mieszkan z
          II i III etapu.
          • ro1nik Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 02.01.09, 14:27
            Trudno mieć w planach sprzedaż drugiego etapu a co dopiero trzeciego jeśli
            prawie połowa gotowego etapu stoi pusta ...

Otwórzmy cennik i zastanówmy się ...
            mieszkanie 51m2 dwa pokoje plus kuchnia, widzę że można by przerobić na trzy
            pokoje plus aneks - koszt 424 tysiące złotych plus garaż 30

a dla porównania - Bielany 51m2 trzy pokoje z aneksem 100 metrów od istniejącej
            już stacji metra - 390 tysięcy

dziękuję!
          • Gość: gość Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 02.01.09, 18:37
            To ciekawe , co w takim razie ma zamiar zrobic z mieszkaniami II i
            III etapu? Po co je budują?
            • dooki4 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 02.01.09, 19:20
              Pewno zamierza zrobić mieszkania pod wynajem. Strus nie zamierza negocjować cen,
              stosować rabatów ponieważ ma duży kapitał własny i ma gdzieś niską sprzedaż.
              • ro1nik Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 02.01.09, 21:12
                spokojnie wybuduje, poczeka 6 lat i sprzeda w tej cenie, inflacja i przyszłe
                wzrosty zrobią swoje, tylko że po drodze będzie już musiał remont generalny
                zrobić ;-)
                • gugu-1 Struś ma konkurencję 09.01.09, 12:15
                  Niedaleko Strusia na Gocławskiej ma stawiać osiedle budimex. ciekawe
                  jakie ceny przywalą i jaka bedzie odpowiedź strusia.
                  • ro1nik Re: Struś ma konkurencję 09.01.09, 12:32
                    Osiedle Gocławska/Kamionkowska to miało startować już około 2007 roku, działka
                    cirka 15`000m2 zabudowania pofabryczne już dawno wyburzone, ciekawe czemu nie
                    zaczęli przez dwa lata ... ale kiedyś zaczną i można powiedzieć, że w skali jest
                    to osiedle konkurencyjne.

Ale te osiedle i Strus jest niczym kropelka w porównaniu do osiedla, które już
                    od dwóch lat jest projektowane w całym kwartale ograniczonym ulicami
                    Żupnicza/Mińska/Chodakowska/Bliska(czyli proj. Aleja Tysiąclecia) jest to teren
                    cirka 164`000m2 dla porównania skali Strus to mniej niż 20`000m2
                    • Gość: Mieszakniec czynsz zalizckowy IP: 81.15.170.* 20.02.09, 11:32
                      Witam serdecznie,

widze że część z mieszaknców odebrała juz swoje mieszkania według
                      informacji od developera juz większość.

mam pytanie czy płacicie czynsz zaliczkowy. czy to zgodne z prawem
                      żeby developer pobierał czynsz zaczliczkowy jesli nie można
                      mieszkac w mieszkaniu bo nie jest oddany do uzytku budynek.
                      developer informuje ze odda budynek marze/kwiecien pare tygodni temu
                      było luty/marzec więc jak widać termin się wydłuża.

prosze o informacje co robicie ?
                      • Gość: GOSC Re: czynsz zalizckowy IP: 81.15.170.* 06.03.09, 13:14
                        Ponowawiam pytanie

czy ktoś osób na forum jest właścicielem mieszkania na
                        terespolskiej . Prosze o informacje o czynszach zaliczkowych .
                        Z infoermacji od developera 60% z I etapu zostało sprzedane.

Pzdr
                        • Gość: gość Re: czynsz zalizckowy IP: *.infoplus.com.pl 07.03.09, 20:17
                          Mam mieszkanie przy Terespolskiej i płacę czynsz zaliczkowy. Masz
                          wątpliwości rozmawiaj ze Strusem. I tak wyjdzie ,że to oni mają
                          rację, szkoda słów.Beznadzieja!
              • Gość: kiks [...] IP: *.171.117.51.static.crowley.pl 24.02.09, 20:24
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • gugu-1 struś 05.03.09, 14:16
                  co słychać u strusia ? czy ktoś wie jak mu idzie sprzedaż?
                  • Gość: gosc Re: struś IP: *.infoplus.com.pl 05.03.09, 15:34
                    Najlepiej zapytać u żródła!
                    • gugu-1 Re: struś 05.03.09, 20:31
                      No i zapytałem.
                  • Gość: zdenek Re: struś IP: *.acn.waw.pl 05.03.09, 21:08
                    Witam,

Mieszkań w pierwszym etapie zdążyło się sprzedać sporo, bo Strusie zaczynali
                    sprzedaż przed kryzysem, ciekaw jestem ile czasu zajmie im sprzedaż II i III
                    etapu, ale biorąc pod uwagę kryzysowe realia, to "pustostan tam widzę ogromny".

Generalnie z ostatnich informacji wynika, że ta inwestycja ma coraz więcej minusów:

1) Teren Instytutu Weterynarii znajdującego się tuż obok Cory został przekazany
                    orkiestrze Sinfonia Varsowia:
                    miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6332547.html

Bezpośrednio pod oknami Cory chcą zrobić scenę muzyczną pod gołym niebem,
                    wiadomo, co to może oznaczać (pal licho jakieś okazjonalne koncerty muzyki
                    poważnej, ale jak znam życie to będą wynajmować tę scenę na komercyjne koncerty
                    i imprezy, a do okien Cory jest to dosłownie parę metrów)

2) Tramwaje Warszawskie chcą po Terespolskiej puścić linię tramwajową Kamionek
                    -> Targówek.

3) Sąd po drugiej stronie Terespolskiej też nie jest taki bezproblemowy - po
                    każdym telefonie o podłożeniu bomby są zamykane sąsiadujące ulice, więc od czasu
                    do czasu przez takich róznych "dowciapnych" osobników można mieć problem z
                    dojechaniem do własnego domu.

4) Jeśli ktoś do was będzie chciał przyjechać w odwiedziny samochodem, to niech
                    zapomni o parkowaniu - w dni powszednie wszystkie możliwe i niemożliwe miejsca
                    okupują pracownicy/klienci sądu, a w weekendy studenci zaoczni pobliskiej
                    uczelni SWPS.

5) Deweloper ma problemy z wywiązywaniem się z własnych, deklarowanych
                    zobowiązań (wystarczy popatrzeć na ciągłe przekładanie terminów oddania do
                    użytkowania, czy wydzielenia I etapu z księgi wieczystej całej działki).

Generalnie, nie dziwi mnie, że ludzie kupowali tam mieszkania w czasie boomu,
                    powiedzmy sobie szczerze, że wtedy sprzedawały się nawet dużo gorsze inwestycje,
                    ale żeby wchodzić w to teraz, we współczesnych kryzysowych realiach, kiedy mamy
                    rynek kupującego i kiedy pojawiły się nowe informacje odnośnie sąsiedztwa Cory,
                    to IMHO kiepski pomysł. Oczywiście, każdy sam decyduje za siebie.
                    • gugu-1 Re: struś 06.03.09, 10:31
                      Jasne, że każdy decyduje sam. tylko moim zdaniem obecne ceny strusia
                      - praktycznie nienegocjonowalne w stosunku do proponowanego
                      standartu tego osiedla, rozkładu mieszkań, projektu, rzetelności
                      etc. to szukanie jeleni. Ja wolę poczekać na inne osiedla w tym
                      rejonie i nie oczekuje mieszkania za darmo.
                  • Gość: mareczek Re: struś IP: *.bosbank.pl 30.09.09, 14:07
                    Witam,

Co słychać na osiedlu Cora? Czy ktoś kupił mieszkanie w drugim
                    etapie? Słyszałem że kiepsko idzie sprzedaż... Czy ktoś wie jak
                    obecnie developer podchodzi do kwestii negocjacji ceny?
                    • gugu-1 Re: struś 30.09.09, 17:14
                      Tak jak podchodził czyli zero negocjacji. Chyba swoje dzieło darzy narcystyczną
                      miłością.
                    • Gość: mroweczka Re: struś IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.09, 11:17
                      Witam,
                      Nie dziwię się, że sprzedaż idzie kiepsko, bo rozmowy z develeporem-delikatnie
                      mówiąc- też idą bardzo kiepsko. Ja sądziłam, że doszłam w końcu do
                      kompromisu(mieszkanie w II etapie), a tu otrzymując ostateczną wersję umowy ni
                      stąd ni zowąd pojawia się zapis o waloryzacji, o czym wcześniej wogóle nie było
                      mowy...sądzą chyba, że są tak godni zaufania, że nikt nie przeczyta ostatecznej
                      wersji umowy i podpisze w ciemno...Szkoda, że tak mało odpowiadają osoby
                      mieszkające, ciekawa jestem czy to u tego developera standard w działaniu...
    • Gość: maciek Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 91.208.150.* 05.10.09, 14:12
      Witam,

szukam osób już mieszkających na osiedlu, ponieważ mocno zastanawiam się nad
      kupnem mieszkania właśnie tam. Chodzi mi dokladnie o wysokość czynszu i
      ewentualnych problemów z właścicielem
      • Gość: elv Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.jmdi.pl 11.10.09, 09:52
        Witam,

Ja również z chęcią przeczytam opinię osoby, która kupiła tu mieszkanie i tu
        mieszka lub je wykańcza. Rozważam zakup mieszkania w I etapie :)
        • Gość: mroweczka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.09, 11:21
          ja rozważam zakup mieszkania w II etapie, również byłabym wdzieczna za jakieś
          istotne informacje od mieszkańców, szczególnie zapisu w umowie dotyczącego
          waloryzacji,

Pozdrawiam
        • Gość: elv Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.jmdi.pl 11.10.09, 13:35
          i jeszcze i pytanie, do tych którzy kupili już m na Terespolskiej:
          jak mieliście liczoną powierzchnię mieszkania?? tylko powierzchnia użytkowa
          czy całość łącznie ze ścianami itd?
          • ziutek123123 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 13.10.09, 10:38
            A ja mam pytanie z innej beczki. Jak wyglada w tej chwili sprawa z aktami
            notarialnymi do tych mieszkan? Z tego co sie orientowalem, to wszystkie 3 etapy
            byly 1 inwestycja i dopiero po ich zamknieciu mozna bylo zakonczyc oficjalnie
            budowe inwestycji i stac sie faktycznie wlascicielem mieszkania...
            • Gość: elv Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.jmdi.pl 13.10.09, 19:18
              ponoć pierwsze akty są podpisane, tak nam powiedziała sprzedawczyni...
              • Gość: mroweczka Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.09, 22:06
                też dostałam taką informację, że osoby z I etapu mają już akt notarialne i w II
                etapie również tak będzie, nie trzeba czkać do zakończenia całej inwestycji
                • Gość: elv Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.jmdi.pl 20.10.09, 22:25
                  podbijam, może jednak ktoś tam kupił mieszkanie?
                  • szukam-wlasnego-mieszkania Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 21.10.09, 16:05
                    Witam,
                    ja sie zastanawiam...wykonczenie zadne-minimalne,8.200 za metr,bez
                    plytek na BALKONIE.dobrze,ze okna sa:)ale nie znalazlam nic innego w
                    takiej lokalizacji-tramwaj i kiedys metro niedaleko, moze do2013bo
                    do 12 nie zdaza chyba...
                    jak przeczytalam posty o linii tramwajowej i koncertach to mi sie
                    odechciewa chyba
                    p.s. mysle,ze mieszkancy juz tu nie zagladaja,raczej ci,ktorzy chca
                    kupic...
                    • dooki4 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 21.10.09, 19:17
                      Kiedyś rozważałem kupno tam mieszkania ale po obejrzeniu dwóch lokali to
                      miałem wrażenie jakby mi ktoś w mordę dał. Lokalizacja to nie wszystko.
                    • Gość: on 500 metrów dalej budują bloczek po 6400zl/m2 IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.09, 20:26
                      Jakieś pytanka więcej odnośnie mieszkanek strusia?

6400zł/m2 developer to jakieś mjt czy jakoś tam na targach był to wiem.
                      • szukam-wlasnego-mieszkania Re: 500 metrów dalej budują bloczek po 6400zl/m2 22.10.09, 12:12
                        tak,
                        co to jest za zbiornik z woda-jak basen za ogrodzeniem z tylu? widac
                        go przez blache? teren jest tam podmokly?
                        p.s. a gdzie ten bloczek?nic tam nie widzialam w okolicy...
                        • Gość: Szczęśliwy Re: 500 metrów dalej budują bloczek po 6400zl/m2 IP: 62.29.251.* 26.10.09, 17:13
                          A ja kupuję niedaleko Wiatracznej w bloku z lat - 80- tych ponad 80
                          m m za 500 000 (poniżej 6000za m2 7 piętro, parkiet debowy i
                          nowocześnie zrobiona łazienka, i chrzanię wszystkie Strusie i inne
                          ptactwo (u nich za takie pieniadze kupiłbym 62, w które musiałbym
                          władować na sarcie min 60 000). Widzę, że "Struś" schował głowę w
                          piasek w reakcji na kryzys :-).
                          Trzeba być idiotą , żeby kupować za taką kasę w takim miejscu !!!
                          • gugu-1 Re: 500 metrów dalej budują bloczek po 6400zl/m2 26.10.09, 20:30
                            To nawet nie kwestia miejsca. Fatalny jest projekt osiedla typu "pekin" i
                            rozkłady mieszkań bez oddzielnych WC. O braku parapetów nawet szkoda gadać.
                            • Gość: PPP uzytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.09, 08:51
                              dla wszystkich podaję info (bo można przegapić przy podnieceniu jakie towarzyszy
                              kupowaniu mieszkania)że grunt na osiedlu jest własnością Skarbu Państwa i po
                              ostatniej aktualizacji opłat może być nieciekawie - chociaż biorąc pod uwagę
                              ilość lokali i gęstość zabudowy może nie będzie źle..

to tak pod rozwagę dla ewentulanych chętnych
                              • Gość: mareczek Sposób pomiaru powierzchni mieszkania IP: *.rtr.bait.pl 04.11.09, 19:53
                                Czy wam też developer proponuje zaliczanie do powierzchni mieszkania
                                powierzchnię pod ścianami działowymi? To chyba nie zgodne z prawem?
                                • Gość: maciek Re: Sposób pomiaru powierzchni mieszkania IP: 94.75.121.* 05.11.09, 17:41
                                  mi tez tak liczyli
                                  • Gość: mac czynsz za miejsce postojowe IP: 91.208.150.* 12.11.09, 09:47
                                    Witam, orientuje sie ktos jaki jest czynsz za miejsce postojowe w garazu
                                    podziemnym w tej inwestycji?
                                    • Gość: gosc Re: czynsz za miejsce postojowe IP: *.infoplus.com.pl 12.11.09, 20:52
                                      Odpowiem Tobie i wszystkim , którzy chcieli coś wiedzieć od tych co
                                      juz kupili i mieszkaja. Kupiłam w I etapie...Zalety:
                                      lokalizacja,praktycznie po godzinach urzędowania sądu cisza,
                                      wykończenie klatek bez zarzutu, osoby , ktore kupiły w I etapie juz
                                      mają akty - na mieszkanie.Wady - standard wykończenia mieszkań taki
                                      sobie - bez głodzi , parapetów wewnętrznych, wc razem z łazienką,
                                      bez płytek na balkonie. Mieszka się dobrze.
    • strusumowaprzedwstepna Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 27.01.10, 23:12
      Osoby, które mialy problem z podpisaniem PRZEDWSTEPNEJ umowy
      sprzedazy w formie aktu notarialnego z firma Przedsiebiorstwo
      Budowlane Konstanty Strus prosze o kontakt na e-mail:
      strusumowaprzedwstepna@gazeta.pl.
      • Gość: LHS Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 08:29
        Jestem zainteresowany mieszkaniem z pierwszego etapu. Może masz
        jakieś informacje potrzebne do negocjacji. Wady, zalety itp
    • Gość: 504190575 potrzebne miejsce w garażu na osiedlu CORA IP: 212.106.28.* 28.01.10, 13:38
      Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. Poszukuję miejsca do parkowania (za
      ogrodzeniem lub w garażu podziemnym) na Osiedlu CORA. Samochód osobowy.
      Najchętniej od zaraz na kilka-kilkanaście miesięcy. Proszę o kontakt - 504 190 575.
    • Gość: iza Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 109.243.26.* 28.05.10, 11:37
      a ja obecnie zastanawiam sie nad kupnem mieszkania wlasnie na osiedlu cora,
      chcialabym poznac opinie osob mieszkajcych w tym miejscu
      • Gość: magdalena.joanna Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 93.190.152.* 28.05.10, 13:56
        My kupiliśmy mieszkanie na tym osiedlu w III etapie - oddanie w grudniu
        tego roku. Czy jest tu ktoś kto tam już mieszka ?
        • edek91 Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 28.05.10, 14:13
          a po ile metr????? 8000 tysi, czy może Pani właścicielka zrobiła "promocyję" i
          sprzedała Wam po 7999?????

bo ona czeka aż hossa wróci - to jest jej cytat bo miałem wątpliwą przyjemność
          rozmowy z tą Panią na spotkaniu tragedia
          • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 29.05.10, 10:41
            Tak do wszyskich wcześniej piszących. Nie ma żadnego problemuz
            podpisaniem umowy przedwstępnej. Wszyscy co chcieli mają podpisane
            akty notarialne z I etapu. Wszystko jest OK. Ceny są takie jakie są,
            przecież nie ma przymusu kupować. Należę do tych, którzy kupili i są
            zadowoleni.
            • Gość: edeK Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.home.aster.pl 29.05.10, 15:21

cenna uwaga, nie ma przymusu kupować po chorych cenach, ja poczekam
              spokojnie na głowę mi nie kapie więc luzik

po 8000 za metr w czasie kryzysu, nie chcę wymieniać argumentów, ale jest ich
              mnóstwo to ja mówię NIE
              • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.infoplus.com.pl 29.05.10, 21:00
                Powiedz tak i będziemy sąsiadami:)Spokojnie mozna ponegocjować,
                może coś uda ci się zbić. Miejsce naprawde fajne. Powodzenia!Daj tu
                znać jak jednak się zdecydujesz, wypijemy kawę w Papudze albo w
                Legalnej.
                • Gość: magdalena.joanna Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: 93.190.152.* 31.05.10, 11:20
                  tak tak - warto negocjować, nam się udało :) i to całkiem całkiem :) A
                  może zorganizujemy jakieś spotkanie sąsiadów ? :)
                  • niuniek-on-line Re: Osiedle Cora na Pradze Południe 31.05.10, 12:40
                    Na pewmo warto negocjować. Miejsce jednak warte jest swojej ceny.
                    Jakość wykonania naprawdę niezła. My jestesmy bardzo zadowoleni.
                    • Gość: gosc Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.lukman.pl 06.06.10, 19:40
                      czy jest na forum jakas osoba ktora na osiedlu cora posiada mieszkanie na
                      pierwszym pietrze tuz nad bramą wjazdową do garaży?
                      chcialam zapytac czy rzeczywiscie jest w tym mieszkaniu cicho (jak zapewniaja w
                      biurze sprzadazy), czy jest to jednak uciazliwe i slychac kazdorozowe otwieranie
                      bramy i wjezdzajace samochody?
    • Gość: Andrzej Re: osiedle Cora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 11:13
      Podbijam wątek :) Może jest ktoś nowy, kto kupił/zamieszkał? Ceny dalej na tym
      samym poziomie? Czy zgodnie z przepowiedniami niektórych guru na forum lecą w dół?

Jestem bliski zakupu mieszkania wlasnie w tej inwestycji, chociaż widzę trochę
      minusów... np. cena :))) Ale lubię Pragę więc chyba będzie na tak.
      • Gość: Agata Re: osiedle Cora IP: *.181.24.84.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.07.10, 21:17
        Mieszkamy na tym osiedlu od 2-ch tygodni i powiem tyle - jest naprawde super!:)
        Jakosc wykonczenia mieszkania, rozklad w 3-pokojowej wersji kapitalne. Co do
        ceny to targowalismy sie z deweloperem i dalo rade zbic z metra. Cena miejsca
        postojowego nie podlega dyskusji a szkoda bo sporo sobie za nie zycza. Ale za to
        z komórki lokatorskiej zeszli z ceny:)
        Lokalizacji chyba nie trzeba zachwalac. Dwa piekne parki, w tym jeden strzezony,
        okolica bardzo zadbana (ratusz, sąd, centrum promocji kultury, i chyba jakas
        filharmonia ma powstać w zabytkowym budynku po SGGW). Tramwajem do centrum jade
        15 - 20 min.
        Nie dziwie sie ze Strusie trzymaja cene.
        • Gość: Aga Re: osiedle Cora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 12:24
          witam

My tez kupilismy, ale dopiero w grudniu oddanie, bo to III etap, a zalezalo nam
          akurat na tym mieszkaniu.
          Wybralismy to mieszkanie ze wzgledu na jak dla mnie swietna lokalizacje oraz
          standard wykonania. Co prawda mieszkanie oddaja bez np. plytek na balkonie (co
          poczatkowo dla mnie bylo dosc duzym zaskoczeniem, jak zaczynalismy szukac
          mieszkania), ale to co jest zrobione - nie mam zastrzezen.
          Nie powiem jak sie mieszka, bo jeszcze nie wiem, ale narazie z wyboru sie
          ciesze, chociaz w dalszym ciagu sledze rynek nie widze nic co by mi bardziej
          odpowiadalo (oczywiscie w tej cenie, bo w wyzszej to jak najbardziej.:) )
        • Gość: gość Re: osiedle Cora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 22:54
          tu można przeczytać o konkursie na salę koncertową i zagospodarowaniu terenu sąsiadującego z CORĄ.
          forum.gazeta.pl/forum/w,106,73725244,73725244,Osiedle_Cora_na_Pradze_Poludnie.html

• Gość: gość Do mieszkańców osiedla CORA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 23:12
            Dzień Dobry,
            myślę o zakupie mieszkania w III etapie. Czy ktoś z Państwa już mieszkających
            mógłby się wypowiedzieć na temat skuteczności izolacji ścian i stropów w
            mieszkaniach na ostatnich kondygnacjach, narożnych lub ze ścianą szczytową? Czy
            są to mieszkania chłodniejsze w porównaniu z sąsiednimi? Byłabym wdzięczna za
            Państwa oceny. Dziękuję.
        • Gość: ilona Re: osiedle Cora IP: 178.73.49.* 11.02.11, 21:51
          Agacia widać że ty nie tutejsza :)))))
    • Gość: Magdalena Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.12.11, 14:12
      A ja odradzam. Mieszka tam moja siostra, która jest zniesmaczona działaniem dewelopera. Obiecał, że osiedle będzie zamknięte, a nie zrobi bramy. Do tego powstała tam Biedronka i dostawy są o 23 i 6 rano.
      • Gość: Gloria Re: Osiedle Cora na Pradze Południe IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.14, 02:49
        Brama została zrobiona, osiedle jest zamknięte. Nam mieszka się bardzo przyjemnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka