Dodaj do ulubionych

AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!!

IP: 10.32.22.* 28.12.01, 13:25
Pisze jeszcze raz, za rada kolegi:-)))

Dostalam od developera (Turret) rozpiske na temat oplat jakie musze uiscic w
zwiazku z podpisaniem aktu notarialnego. Wyliczylam sobie ile mnie to bedzie
kosztowalo i wychodzi dosc sporo:-((
I tak sie zastanawiam - czy ja naprawde musze placic to wszystko?
O ile wiem nie ma obowiazku zakladania hipoteki na mieszkanie. Zwlaszcza jesli
nie bierzemy na mieszkanie kredytu i nie jest ono zabezpieczeniem splaty
takiego kredytu. Tak wiec nie chce miec zalozonej hipoteki.
Czy moglby mi ktos napisac ktory punkt z tego wyliczenia to oplata za
sporzadzenie hipoteki?
A moze ktos sie zna i moze napisac za co wlasciwie jest kazde wyszczegolnienie
tej oplaty:

1. Taksa notarialna - 1 100 zł
Obliczenia - 0,5% nadwyżki ponad 60 000 PLN
+ VAT (taksa + obliczenia)(22%)

2. Wypisy - zwykłe x 4
za stronę - 5 zł + VAT (22%)

3. Wnioski sądowe (wydzielenie lokalu, załóżenie księgi) - 150 PLN

4. Opłata sądowa - 5% nadwyżki ponad 100 000 PLN + 6 600 PLN dzielone przez 5

5. Opłata od czynności cywilno prawnych - 2% wartości udziału w gruncie

Wg mnie jesli nie chce zakladac hipoteki powinnam oplacic pkt 1, 2, czesc 3 i
caly 5.
Ale nie zam sie na tym - czy ktos mnie osiweci?:-))
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: stewald Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.*.*.* 28.12.01, 14:36
      W tych opłatach nie ma opłaty za założenie hipoteki i wszystkie wymienione są
      obowiązkowe. Pkt. 1 to wynagrodzenie notariusza, pkt. 2, 3 i 4 są związane z
      założeniem księgi wieczystej (wniosek o założenie, wypis z księgi itp.). Pkt. 5
      to obowiązkowa opłata skarbowa w związku z zakupem gruntu pod mieszkanie.
      Jeżeli ktoś chce założyć hipotekę to musi sobie sam to załatwić ale pod kredyt
      mieszkaniowy hipoteka jest bezpłatna.
      • Gość: Aneta Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: 10.32.22.* 28.12.01, 15:15
        O qrcze:(((( Czyli musze to wszystko oplacic?

Zalamka - co najmniej 5 tys do tylu:(
        • Gość: stewald Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.*.*.* 28.12.01, 15:38
          Niestety, największą część stanowi tutaj opłata dla notariusza za sporządzenie
          aktu i opłata sądowa za założenie księgi wieczystej. Wyliczyłem sobie, że
          wyjdzie mi to ok. 4000 zł. Pozostałe opłaty są już mniejsze i nie powinny
          przekroczyć 1000 zł. Ja sam byłem przygotowany jeszcze na opłatę od czynności
          cywilno-prawnych 2% od wartości mieszkania, ale na szczęście okazało się że
          będzie to tylko opłata od wartości gruntu. Całe szczęście, że jeszcze VAT-u 7%
          nie dołożyli od opłat wniesionych w tym roku. Potwierdziło to mi pismo
          dotyczące indeksacji w którym proszą żeby zapłacić ją do 31.12.2001 bo inaczej
          doliczą mi do niej VAT.
          Pozdrowienia, nie jest jeszcze tak źle.
          • ka-wa Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! 02.01.02, 07:57
            nie pamiętam jak sformuowana jest umowa, ale wydaje mi się, że nie ma w niej
            wyszczególnionej ceny gruntu + ceny mieszkania - chyba podane to jest jako
            całość. Skąd w takim razie wiadomo, ile wynosi 2% wartości gruntu?
            Nie chcę krakać, ale przeczytałam gdzieś (chyba u Agromanów, osiedle Brzeziny),
            że jeśli nie ma w umowie podziału cena gruntu - cena lokalu, to owe 2 %
            wyliczane jest od wartości mieszkania + gruntu.
            Kasia
            • Gość: stewald Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.*.*.* 02.01.02, 14:15
              Zgadza się, ale chodzi tu nie o umowę przedwstępną ale akt notarialny bo on
              jest podstawą do wyliczenia opłaty skarbowej, a słyszałem że w akcie
              notarialnym taki podział już będzie.
            • Gość: TomCzech Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.ecard.pl 02.01.02, 14:20
              Jesli chodzi o brak wyszczegolnienia pomiedzy cena mieszkania i gruntu - to
              moze masz racje, ze trzeba placic 2% od calosci transakcji.

Jednak oplata za czynnosci cywilnoprawne, czyli owe 2%, jest wymagalna w chwili
              zawierania aktu notarialnego. A z tego co wiem (info od dyr. Bolinowskiego) w
              akcie notarialnym bedzie osobno wyszczegolniona wartosc gruntu i mieszkania.
              Wiec na pewno 2% bedzie wylacznie od ceny gruntu.
              Pozdrawiam
              • Gość: stewald Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.*.*.* 02.01.02, 14:50
                Jeszcze jeden problem przy wydzieleniu wartości gruntu. Wówczas zostanie
                pomniejszona wartość mieszkania a zatem i do odzyskania z ulgi budowlanej
                pozostanie mniej. Czy zatem ową wartość gruntu można też wykorzystać w ramach
                ulgi na grunt? Ciekaw jestem również, czy w ramach ulgi budowlanej będziemy
                mogli skorzystać z limitu 2001 roku, czy z 2002 roku skoro akt podpisujemy w
                tym roku.
              • Gość: kasia Re: AKT. NOTAR.- ZIELONE ZACISZE!!! IP: *.proszynski.pl 02.01.02, 14:52
                pójdę na łatwiznę, bo nie chce mi się liczyć: czy ktoś z was obliczył już, ile
                będzie kosztował akt notarialny w przypadku mieszkania 40 m + miejsce
                postojowe, razem 145 000 zł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka