Dodaj do ulubionych

AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 22:08
Czy ktoś kupił coś od nich?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 02.08.01, 07:55
      Witaj;
      Sama jestem zainteresowana zakupem mieszkania w tej firmie. Aktualnie sparwadzam
      ich dosc dokladnie i jesli tylko czegos sie dowiem dam Ci znac. prosze jednak o
      to samo.
      Pozdarwiam
      Bea

• Gość: Bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 02.08.01, 08:01
      Witaj;
      Rowniez jestem zainteresowana zakupem mieszkanaia w tej firmie. Aktualnie
      sprawdzam ich dosc dokladnie i jesli tylko czegos sie dowiem- dam Ci znac.
      Chcialabym bardzo prosic o to samo.
      Pozadrawiam
      Bea
      e-mail: beatrycze.holowiecka@cussons.com.pl
    • Gość: Bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 03.08.01, 09:09
      witaj ponownie;
      Mialam okazje rozmiawiac wczoraj z firma Ama- Bud i ludzmi, ktorzy kupili od
      nich mieszkania w budynkach A1 i A2. Wiec:
      1. Przedyskutowalam z nimi umowe. Mialam sporo poprawek do ich projektu (
      poprawki, ktore nanioslam skonsultowalam najpierw z prawnikiem) Praktycznie bez
      wiekszych problemow udalo mi sie przeforsowac wszystkie proponowane zmiany (
      wlacznie z zapisem o mozliwosci zaniechania przeze mnie wplat kolejnych rat w
      przypadku stwierdzenia zastoju na budowie; podwyzszeniem wysokosci odsetek
      karnych i wiel wiele innych drobiazgow moim zdaniem istostnych).
      2.Bez problemu zgodzili sie na podpisanie umowy w formie aktu notarialnego
      3. Do wgladu dostalam wszystkie dokumenty, ktore mnie insteresowaly ( wlacznie
      z zaswiadczeniami, iz nie zalegaja z platnosciami do US i innych; bilansami
      bankowymi, wyciagami z ksiegi i poswiadczeniami iz nie sa zadluzeni, ani nie
      zalegaja z platnosciami obowiazkowymi.
      Jednym slowem od strony formalno- prawnej wszystko wyglada dobrze
      Po rozmowie z ludzmi, ktorzy kupili od nich mieszkania:
      1. Ocenili ich na 4 do 3+ ( czyli przecietnie)
      2. Firma miala obsuw w realizacji pierwszego bloku o 2 miesiace - planowany
      termni oddania byl koniec czerwca ( na budowie nadal jest mozna rzec sredni
      porzadek!). O tym opznieniu powiedzial mi rowniez wlasciciel podczas rozmowy
      3. Byly jakies problemy z wykonczeniami ( komus obiecali gladzie na scianach, a
      tego nie zrobili)
      4. Od strony formalno finansowej wszystko jest OK ( nie bylo zadnych
      niespodzianek w postaci dodatkowych kwot do zaplacenia)
      5. Ogolna opinia byla taka, ze firma jest "blizej czlowieka" i jest OK, ale
      trzeba ich bardzo pilnowac ( a kogo nie trzeba?!)
      To tyle na dzisiaj- sprawdzam dalej.
      pozdrawiam
      Bea
      • Gość: Anka Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 21:45
        Gość portalu: Bea napisał(a):

> witaj ponownie;
        > Mialam okazje rozmiawiac wczoraj z firma Ama- Bud i ludzmi, ktorzy kupili od
        > nich mieszkania w budynkach A1 i A2. Wiec:
        > 1. Przedyskutowalam z nimi umowe. Mialam sporo poprawek do ich projektu (
        > poprawki, ktore nanioslam skonsultowalam najpierw z prawnikiem) Praktycznie bez
        >
        > wiekszych problemow udalo mi sie przeforsowac wszystkie proponowane zmiany (
        > wlacznie z zapisem o mozliwosci zaniechania przeze mnie wplat kolejnych rat w
        > przypadku stwierdzenia zastoju na budowie; podwyzszeniem wysokosci odsetek
        > karnych i wiel wiele innych drobiazgow moim zdaniem istostnych).
        > 2.Bez problemu zgodzili sie na podpisanie umowy w formie aktu notarialnego
        > 3. Do wgladu dostalam wszystkie dokumenty, ktore mnie insteresowaly ( wlacznie
        > z zaswiadczeniami, iz nie zalegaja z platnosciami do US i innych; bilansami
        > bankowymi, wyciagami z ksiegi i poswiadczeniami iz nie sa zadluzeni, ani nie
        > zalegaja z platnosciami obowiazkowymi.
        > Jednym slowem od strony formalno- prawnej wszystko wyglada dobrze
        > Po rozmowie z ludzmi, ktorzy kupili od nich mieszkania:
        > 1. Ocenili ich na 4 do 3+ ( czyli przecietnie)
        > 2. Firma miala obsuw w realizacji pierwszego bloku o 2 miesiace - planowany
        > termni oddania byl koniec czerwca ( na budowie nadal jest mozna rzec sredni
        > porzadek!). O tym opznieniu powiedzial mi rowniez wlasciciel podczas rozmowy
        > 3. Byly jakies problemy z wykonczeniami ( komus obiecali gladzie na scianach, a
        >
        > tego nie zrobili)
        > 4. Od strony formalno finansowej wszystko jest OK ( nie bylo zadnych
        > niespodzianek w postaci dodatkowych kwot do zaplacenia)
        > 5. Ogolna opinia byla taka, ze firma jest "blizej czlowieka" i jest OK, ale
        > trzeba ich bardzo pilnowac ( a kogo nie trzeba?!)
        > To tyle na dzisiaj- sprawdzam dalej.
        > pozdrawiam
        > Bea

Dzięki za informacje
      • Gość: Anka2 Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: 195.136.3.* 16.08.01, 11:09
        Witaj Bea,
        Czy przy podpisaniu umowy ludzie z Ama-budu wspominali coś o tzw.
        infrastrukturze? Mam na myśli trawnik, alejki itp. i przede wszystkim o
        kosztach tego przedsięwzięcia.
        Czy zmieniałaś część umowy dotyczącą własności części wspólnych budynku? Mam
        obawy, że nie jest to zbyt precyzyjnie określone.
        Pozdrawiam
        Anka2
    • Gość: karl Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 15:30
      pisałem rano, że firma jest ok. a do budynków też nie mam zastrzeżeń (bo
      właśnie odebrałem jedno z mieszkań) ale chyba serwer Gazety wyrzuca maile nie
      zawierające druzgocącej krytyki.
      • Gość: IGA Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: 193.0.117.* 08.08.01, 15:56
        GDZIE BUDUJĄ ?
        • Gość: Anka Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 21:51
          Na tarchominie
      • Gość: Dyzio Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: 169.254.100.* 11.09.01, 10:17
        Prawdopodobnie serwer działa jednak poprawnie, zwłaszcza, że ja także odebrałem
        mieszkanie w budynku A2 i jednak mam wiele zastrzeżeń:
        - po pierwsze chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż AMA-BUD (dalej AMA) jak dotąd
        nie dotrzymał ani jednego terminu z terminarza robót określonego w umowie.
        Jakkolwiek większość terminów można pominąć, to termin oddania budynku do
        zasiedlenia (zakończenie inwestycji), który określony był na 30 czerwca, jest
        przekładany po dzisiejszy dzień, a na domiar złego Wydział Architektury Gminy
        Białołęka nie wydał jeszcze zezwolenia na zasiedlenie, czego skutkiem jest np.
        brak możliwości zameldowania się czy też spisania aktów notarialnych
        przekazania własności,
        - ciekawy jestem jak poradzi sobie AMA z wypłatami odszkodowań za opóźnienie
        powyżej 60 dni, które gwarantuje zwrot kosztów inwestycji (zapewne indywidualny
        poziom dla każdej z umów),
        - dalsze mankamenty - w budynku nie ma prądu (brak jest nawet liczników energii
        elektr.), kotłownia do ogrzewania mieszkań i otrzymywania ciepłej wody nie
        działa, parkingi (w 2 halach pod budynkiem) nie są czynne z powodu braku
        systemu wentylacji, nie wspominając o drogach dojazdowych do budynku i ogólnym
        bałaganie (to nie tylko moja opinia ale także wszystkich osób, które znam i
        które miały okazję znaleźć się na tej budowie - wystarczy bowiem spojrzeć na
        inne inwestycje obok Teklinka, których jest wiele, aby odnieść podobne
        wrażenie),
        Wszystkim, którzy chcą zakupić mieszkanie w AMA nie odradzam tego (chociażby z
        powodu ciekawych rozkładów mieszkań), lecz proponuje wnikliwe wczytanie się w
        umowę i zagwarantowanie sobie (najlepiej w formie odszkodowań finansowych)
        terminowości wszystkich etapów budowy.
        Najlepiej jednak pojechać na budowę i samemu ocenić sytuację...
        • Gość: piter Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.chello.pl 19.09.01, 19:03
          Czy zmuszali Cie do wykupu miejsca parkingowego?
          • Gość: dyzio Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: 169.254.100.* 24.09.01, 10:04
            Jeżeli posiada się samochód, to posiadanie miejsca parkingowego wydaje się
            oczywistym - developer nie zmuszał mnie do zakupu miejsca parkingowego.
            • Gość: piter Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.chello.pl 01.10.01, 18:41
              posiadanie, jak posiadanie....... mozna je tez wynając, to zupelnie cos innego
      • Gość: Dyzio Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: 169.254.100.* 11.09.01, 10:18
        Prawdopodobnie serwer działa jednak poprawnie, zwłaszcza, że ja także odebrałem
        mieszkanie w budynku A2 i jednak mam wiele zastrzeżeń:
        - po pierwsze chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż AMA-BUD (dalej AMA) jak dotąd
        nie dotrzymał ani jednego terminu z terminarza robót określonego w umowie.
        Jakkolwiek większość terminów można pominąć, to termin oddania budynku do
        zasiedlenia (zakończenie inwestycji), który określony był na 30 czerwca, jest
        przekładany po dzisiejszy dzień, a na domiar złego Wydział Architektury Gminy
        Białołęka nie wydał jeszcze zezwolenia na zasiedlenie, czego skutkiem jest np.
        brak możliwości zameldowania się czy też spisania aktów notarialnych
        przekazania własności,
        - ciekawy jestem jak poradzi sobie AMA z wypłatami odszkodowań za opóźnienie
        powyżej 60 dni, które gwarantuje zwrot kosztów inwestycji (zapewne indywidualny
        poziom dla każdej z umów),
        - dalsze mankamenty - w budynku nie ma prądu (brak jest nawet liczników energii
        elektr.), kotłownia do ogrzewania mieszkań i otrzymywania ciepłej wody nie
        działa, parkingi (w 2 halach pod budynkiem) nie są czynne z powodu braku
        systemu wentylacji, nie wspominając o drogach dojazdowych do budynku i ogólnym
        bałaganie (to nie tylko moja opinia ale także wszystkich osób, które znam i
        które miały okazję znaleźć się na tej budowie - wystarczy bowiem spojrzeć na
        inne inwestycje obok Teklinka, których jest wiele, aby odnieść podobne
        wrażenie),
        Wszystkim, którzy chcą zakupić mieszkanie w AMA nie odradzam tego (chociażby z
        powodu ciekawych rozkładów mieszkań), lecz proponuje wnikliwe wczytanie się w
        umowę i zagwarantowanie sobie (najlepiej w formie odszkodowań finansowych)
        terminowości wszystkich etapów budowy.
        Najlepiej jednak pojechać na budowę i samemu ocenić sytuację...
    • Gość: ania Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 22:41
      Ama-Bud ogólnie sprawia pozytywne wrażenie. Martwi mnie jednak fakt, iż są
      stosunkowo "młodym" developerem ( 1999 !!!), zaś osiedle "Teklinek 2001" jest
      ich pierwszą poważną inwestycją. Czy Ama-Bud się sprawdzi ( pierwsze wrażenie
      mioże być mylące )???
      Druga sprawa, która mnie nurtuje, to kwestia sytuacji finansowej firmy - nie
      ukrywają, że budują za pieniądze przyszłych lokatorów, współwłściciele wyłożyli
      duże pieniądze itp.
      Jeżeli okaże się, że inwestycja ma dług, to klops.
    • Gość: Bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 17.09.01, 09:02
      Witam Was ponownie.
      Przeprazsam za milczenie, ale dopiero teraz wrocilam do kraju. Jednak kupilam u
      nich mieszkanie. I wcale nie ukrywam, iz od tego momentu jestem czestym gosciem
      na budowie, ale jak narazie idzie do przodu :)))) Nie wyglada to moze tak jak
      bym sobie marzyla, ale coz nikt nie jest doskonaly.(chodzi mi o caly balagan na
      budowie) Faktem jest, iz niepokoil mnie stan oddanych blokow i standard, w
      jakim zostaly one oddane, ale wczoraj widzialam, iz prace zwiazane z
      infrastuktura posuwaja sie do przodu. ( zaczeli cos robic z drogami dojazdowymi
      i zielonymi tarasami, ktore maja byc na dachach)
      Wracajac do umow itp sluze kopia mojej umowy, ktora z nimi podpisalam.( prosze
      o kontakt na e-mail: beatrycze.holowiecka@cussons.com.pl) W opinii prawnika
      jest ona sformulowana niezle i w miare mozliwosci zabezpiecza mnie dosc dobrze
      ( o ile mozna mowic o jakimkolwiek zabezpieczeniu :)))))) Faktem jest, iz firma
      jest bardzo elastyczna i praktycznie wszystko jest mozliwe jesli chodzi o
      aranzacje wnetrz ( i nie tylko- mnie udalo sie wynegocjowac wybicie okna w
      lazience). W moim mieszkaniu postawili juz scianki dzialowe! I zrobili to
      dobrze. ( w ocenie budowlanca z duzym doswiadczeniem)
      Co do terminow i przesuniec- powiedziano mi wprost na samym poczatku, iz musze
      sie liczyc z miesiecznym "obsuwem" i podeszlam do iwestycji przygotowana
      psychicznie na opoznienie
      Faktem jest iz jest to nowy deweloper, ale widze iz bardzo zalezy im na
      sprzedaniu mieszkan i graja z ludzmi " w otwarte karty" niczego nie ukrywajac (
      w bankach tez maja pozytywne opinie)
      Pozdrawiam wszystkich
      Bea

• Gość: Bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 17.09.01, 09:02
      Witam Was ponownie.
      Przeprazsam za milczenie, ale dopiero teraz wrocilam do kraju. Jednak kupilam u
      nich mieszkanie. I wcale nie ukrywam, iz od tego momentu jestem czestym gosciem
      na budowie, ale jak narazie idzie do przodu :)))) Nie wyglada to moze tak jak
      bym sobie marzyla, ale coz nikt nie jest doskonaly.(chodzi mi o caly balagan na
      budowie) Faktem jest, iz niepokoil mnie stan oddanych blokow i standard, w
      jakim zostaly one oddane, ale wczoraj widzialam, iz prace zwiazane z
      infrastuktura posuwaja sie do przodu. ( zaczeli cos robic z drogami dojazdowymi
      i zielonymi tarasami, ktore maja byc na dachach)
      Wracajac do umow itp sluze kopia mojej umowy, ktora z nimi podpisalam.( prosze
      o kontakt na e-mail: beatrycze.holowiecka@cussons.com.pl) W opinii prawnika
      jest ona sformulowana niezle i w miare mozliwosci zabezpiecza mnie dosc dobrze
      ( o ile mozna mowic o jakimkolwiek zabezpieczeniu :)))))) Faktem jest, iz firma
      jest bardzo elastyczna i praktycznie wszystko jest mozliwe jesli chodzi o
      aranzacje wnetrz ( i nie tylko- mnie udalo sie wynegocjowac wybicie okna w
      lazience). W moim mieszkaniu postawili juz scianki dzialowe! I zrobili to
      dobrze. ( w ocenie budowlanca z duzym doswiadczeniem)
      Co do terminow i przesuniec- powiedziano mi wprost na samym poczatku, iz musze
      sie liczyc z miesiecznym "obsuwem" i podeszlam do iwestycji przygotowana
      psychicznie na opoznienie
      Faktem jest iz jest to nowy deweloper, ale widze iz bardzo zalezy im na
      sprzedaniu mieszkan i graja z ludzmi " w otwarte karty" niczego nie ukrywajac (
      w bankach tez maja pozytywne opinie)
      Pozdrawiam wszystkich
      Bea

• Gość: karl Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.bh.com.pl 12.10.01, 11:54
      Od środy już mieszkam. Może jest to lekkie wariactwo, ale cieszę się że ich
      wybrałem bo mam swoje mieszkanie, a moi "mądrzy" koledzy martwią się co zrobić
      z WAR Investem.
      • Gość: Pawel Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.crt.tpsa.pl 15.10.01, 14:21
        Mam pytanko (sam kupuje u nich mieszkankow tym stawianym budynku B1):
        czy byly duze opoznienia, czy macie prad i wode?
        (bo z tego co widzialem, to w budynku A2 wciaz wisza przewody oswieteleniowe na klatce i brak jest
        wielu skrzynek rozdzielczych).
        • Gość: karl Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.bh.com.pl 25.10.01, 13:38
          Od soboty jest prad (normalny a nie budowlany)!!! Garaze beda oddane jeszcze w
          tym tygodniu (przeciagala sie instalacja wentylacji). Generalnie brakuje tylko
          oswietlenia w korytarzach, ale budynki sa (z tego co widze wieczorami) i tak w
          wiekszosci zasiedlone. Nie sadze zeby byly jakies problemy z budowa dalszych
          budynkow - zapewniam ze B-1 powstaje w ekspresowym tempie (nabyli praktyki, nie
          musieli tez przeprojektowywac budynku tak jak A-1 i A-2). Z tego co wiem, sa
          juz chetni na mieszkania w czwartym budynku, wiec nie ma ryzyka, ze spolka
          sie "zwinie".
          Pozdrawiam oczekujacych jak rowniez obecnych sasiadow
      • Gość: bea Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.cussons.com.pl 15.10.01, 14:22
        Witaj;
        Gratuluje mieszkania i mam nadzieje, ze tez bede mogla tak powiedziec za rok:)
        Mam do Ciebie pytanie: czy sa jakies kwestie, na ktore w przypadku AMA-BUDU
        nalezy zwrocic szczegolna uwage ( chodzi mi o odbior mieszkania, itp. Jak widze
        nadal nie oddane sa garaze- jak to tlumaczy deweloper? jak wyglada standard
        oddawanych mieszkan? )
        Bede wdzieczna za odpowiedz
        B.
        • Gość: karl Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.bh.com.pl 25.10.01, 13:43
          odsylam do Forum w Gazeta.pl
          Jednoczesnie informuje, ze odnosnie warunkow umowy istotne jest zabezpieczenie
          sie na wypadek "zawalenia" przez developera kluczowych terminow, jak rowniez
          zagwarantowanie mozliwosci wnoszenia drobnych zmian (niechetnie, ale sie
          zgadzaja na zmiany projektu). Rowniez harmonogram platnosci jest kwestia
          otwarta - wazne sa jednak rzeczowe argumenty.
          Zycze powodzenia
    • Gość: robo Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.citicorp.com 05.11.01, 11:51
      Mam watpliwosci do umowy. Jest powazna sprawa i prosze o odpowiedz na moje
      obawy kazdego kto sie zna.

&3 pkt.3 umowy Amabud - klient
      "... sprzedaz... wspowlasnosci dzialek... odpowiadajacego stosunkowi
      powierzchni uzytkowej lokalu do powierzchni

uzytkowej budynku liczonej wraz z powierzchnia pomieszczen przynaleznych."

Przyklad:
      Budynek ma 100 m2 - w tym:
      mieszkanie - 12 m2
      mieszkanie - 12 m2
      mieszkanie - 12 m2
      mieszkanie - 12 m2
      mieszkanie - 12 m2
      m. przynalezne - 40 m2 (korytarze, kotlownia itp.)

5 osob kupuje mieszkania.
      Pierwsza osoba otrzymuje:
      12/100 = 12% wlasnosci w gruncie.

Pozostale osoby tak samo.
      Czyli 60% wlasnosci w gruncie uzyskuja mieszkancy. A kto ma pozostale 40% -
      Amabud!!!

Ja sam wlasnie analizuje umowe i chce ja podpisac w najblizszym czasie. Ten
      podpunkt jednak nie daje mi spokoju.

Potem oni beda mogli pobierac od nas oplaty, np za kotlownie bo stoi na ich
      gruncie.

Czytalem wiele umow innych firm i nigdzie nie bylo takiego zapisu, natomiast
      zwykle byl zapis nastepujacy:
      "stosunek powierzchni uzytkowej lokalu do powierzchni uzytkowej wszystkich
      lokali."

Wtedy powyzszy przyklad tak wyglada:

5 osob kupuje mieszkania.
      Pierwsza osoba otrzymuje:
      12/60 = 20% wlasnosci w gruncie.

5 * 20% = 100% - caly grunt maja lokatorzy.
      • Gość: karl Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 09:08
        ja w umowie mam wczesniej ze przedmiotem sprzedazy jest rowniez udzial we
        wspolwlasnosci powierzchni wspolnej - i od lacznej powierzchni uzytkowej
        lokalu, garazu i powierzchni wspolnej bedzie liczony udzial we wspolwlasnosci
        gruntu.
        • Gość: Pawel Re: AMA - BUD Czy ktoś zna tego developera? IP: *.crt.tpsa.pl 06.11.01, 09:26
          Potwierdzam - mam to samo...

Pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka