Dodaj do ulubionych

Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych

29.08.03, 09:43
Zamierzam podpisać umpwę zobowiązujaco do przeniesienia własności lokalu w
trybie art.9 Ustawy o własnosci lokali.Stawka z Rozporzadzenia Ministra
Sprawiedliwości ( tego co w ostatni dzień urzedowania podwyzszył stawki
notarialne bo sam jest notariuszem -szkoda ze nie pamietam jego nazwiska ale
było to za rządów AWS) mówi jaso 50/50%.Litera prawa swoja droga a praktyka
swoją:-((( Czy ktoś z forumowiczów zna kancelarię ( moze Ty Bebiaku!!!)która
stosuje się do litery prawa.Ważne tez by od wpisu notariusz pobierał stała
opłate a nie 1/10.Chyba najlepiej drogą mailową( szczególnie liczę na guru
tego forum czyli Bebiaka).
Czy w przypadku umowy zobowiązujacej płace także podatek od czynnosci
cywilnoprawnej?(a to jest az 2%).Czy ten podatek płacę tylko przy podpisaniu
juz samego aktu notarialnego.Co z Vatem od taksy notarialnej?

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: egi Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 12:42
      NO wlasnie, niby jasne. A ja zaplacilam 50% od zobowiazujacej i bedzie 70% od
      ostatecznej. Tez dziwnie.
      Z wpisem tez dziwnie, bo ja zaplacilam staly, a moj kolega stosunkowy. To
      chyba jeden sad powinien pobierac tak samo?!
      PCC nie ma, bo niby od czego? POtem jest od sprzedazy.
      VAT 22%, tak od taksy jak i np. od kazdej strony wypisow jakie notariusz
      zrobi. BO sie w koncu napracuje nie?
      • parr Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych 29.08.03, 13:00
        Gość portalu: egi napisał(a):

> NO wlasnie, niby jasne. A ja zaplacilam 50% od zobowiazujacej i bedzie 70% od
        > ostatecznej. Tez dziwnie.
        > Z wpisem tez dziwnie, bo ja zaplacilam staly, a moj kolega stosunkowy. To
        > chyba jeden sad powinien pobierac tak samo?!
        > PCC nie ma, bo niby od czego? POtem jest od sprzedazy.
        > VAT 22%, tak od taksy jak i np. od kazdej strony wypisow jakie notariusz
        > zrobi. BO sie w koncu napracuje nie?

Dzwoniłem do 2 kancelarii.W jednej 100/100 % w drugiej 50/50%.W obydwoch chca
        od wpisu okreslony procent ( nie godza się na stałą opłatę).Czy w kancelarii
        gdzie Twój kolega załatwiał sprawy było 50/50%.Mozesz podac mi namiary na te
        kancelarię?

pzdr
        • Gość: egi Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 13:19
          Nie chcial mi powiedziec jak to sie u niego rozlozylo, notariusz wspolpracowal
          z developerem. Nie znam namiarow. To ja nie rozumiem z tymi wpisami. Moj
          notariusz powiedzial, ze sad w W-wie pobiera staly. Nie moja broszka. Jak
          bedzie doplata, to notariuszowi nie odpuszcze.
          • Gość: lotana Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.coi.waw.pl 29.08.03, 14:58
            ja wlasnie mam te sama sytuacje, bede podpisywala w przyszlym tygodniu umowe
            notarialna zobowiązującą i czytając te wszytskie wypowiedzi na Forum o
            wielkosci taks notarialnych wlos mi sie jezyl na głowie, ze co notariusz to
            obyczaj, wiec z uporem maniak szukalam gdzie jest zapisane jak sie wielkosc
            tych taks rozklada przy dwoch umowach, no i wczoraj znalazlam to rozporzadzenie
            Ministra Sprawiedliwosci gdzie jest napisane, ze powinno byc 2x50%. No i
            zamierzam walczyc z tym notariuszem, ktory chce wziąć 100% i 50%, nie wiem
            wprawdzie jak mi to pójdzie ale bede próbowac
            • Gość: anonim Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 194.9.223.* 29.08.03, 15:11
              Zdecydowanie opłata powinna być podzielona 50% przy przyżeczeniu i 50% przy
              właściwej umowie, Tak było u mnie . A w sądzie biorą procetowo od wartości
              umowy powyżej pewnej stawki.
              • Gość: lotana Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.coi.waw.pl 29.08.03, 15:53
                a mozesz ewentualnie podac namiar na te kancelarie co postapila zgodnie z
                prawem i wziela od ciebie 2 x50% ? z gory dzieki
              • Gość: Bebiak Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 02:11
                Gość portalu: anonim napisał(a):

> Zdecydowanie opłata powinna być podzielona 50% przy przyżeczeniu i 50% przy
                > właściwej umowie, Tak było u mnie . A w sądzie biorą procetowo od wartości
                > umowy powyżej pewnej stawki.

Anonimie drogi: przyrzecznie (przedwstępna) to co innego. Przy takiej jest 100%
                i przy jej realizacji (czyli przy umowie przyrzeczonej) następne 100%, chyba,
                że coś się wynegocjuje, ale generalnie 100%/100%.
                Rozbieżności powstają przy umowach zobowiązujących i potem przeniesieniu
                własności w ich wykonaniu. Ich dotyczy ten nie dla wszystkich zrozumiały art. 7
                który mówi o 50% + 50%. Pozdrowionka serdeczne. B.
                • Gość: Anonim Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 194.9.223.* 02.09.03, 12:58
                  Gość portalu: Bebiak napisał(a):

> Gość portalu: anonim napisał(a):
                  >
                  > > Zdecydowanie opłata powinna być podzielona 50% przy przyżeczeniu i 50% prz
                  > y
                  > > właściwej umowie, Tak było u mnie . A w sądzie biorą procetowo od wartości
                  >
                  > > umowy powyżej pewnej stawki.
                  >
                  > Anonimie drogi: przyrzecznie (przedwstępna) to co innego. Przy takiej jest
                  100%
                  >
                  > i przy jej realizacji (czyli przy umowie przyrzeczonej) następne 100%, chyba,
                  > że coś się wynegocjuje, ale generalnie 100%/100%.
                  > Rozbieżności powstają przy umowach zobowiązujących i potem przeniesieniu
                  > własności w ich wykonaniu. Ich dotyczy ten nie dla wszystkich zrozumiały art.
                  7
                  >
                  > który mówi o 50% + 50%. Pozdrowionka serdeczne. B.

Chodziło mi o ten drugi przypadek (umowa zobowiązująca do wybudowania lokalu i
                  umowa przeniesienia własności lokalu)

Dziękuję za życzliwość i sprostowanie i jak zwykle serdecznie pozdrawiam
    • Gość: Bebiak Re: Do Parra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 02:25
      parr napisał:

> Zamierzam podpisać umpwę zobowiązujaco do przeniesienia własności lokalu w
      > trybie art.9 Ustawy o własnosci lokali.Stawka z Rozporzadzenia Ministra
      > Sprawiedliwości ( tego co w ostatni dzień urzedowania podwyzszył stawki
      > notarialne bo sam jest notariuszem -szkoda ze nie pamietam jego nazwiska ale
      > było to za rządów AWS) mówi jaso 50/50%.Litera prawa swoja droga a praktyka
      > swoją:-((( Czy ktoś z forumowiczów zna kancelarię ( moze Ty Bebiaku!!!)która
      > stosuje się do litery prawa.Ważne tez by od wpisu notariusz pobierał stała
      > opłate a nie 1/10.Chyba najlepiej drogą mailową( szczególnie liczę na guru
      > tego forum czyli Bebiaka).

Nie mogę Parr pisać takich rzeczy, naprawdę nie mogę. Wiem, że są kancelarie,
      które pobierają 50/50 i nie jest to wcale na zasadzie łaski, tylko przepisu.
      To sprawa wewnętrznych przepisów o zakazie reklamy, to sprawa wewnętrznych
      ustaleń co do nieuczciwej konkurencji, to szczególne środowisko, w którym ja
      niejako kręcę się od kilkunastu lat i po prostu nie mogę (co wcale nie oznacza,
      że się z tym wszystkim co tam "obowiązuje" zgadzam). Chętnie służę swoją
      pomocą jeśli czuję, że pomóc choć trochę mogę i jeśli mam chwilkę (czasem tak
      jak dziś - jak miałam towarzyski wieczór - to o tej porze piszę), ale pewnych
      ram nie mogę przekraczać. Wierzę, że mnie rozumiesz. Dziwię sie trochę, że
      klientów takich kancelarii tutaj nie ma, bo już kiedyś prosiłam, żeby właśnie
      tacy wskazywali kancelarie: klientom przecież wolno się wypowiadać o
      kancelariach (mnie - niekoniecznie).

> Czy w przypadku umowy zobowiązujacej płace także podatek od czynnosci
      > cywilnoprawnej?(a to jest az 2%).Czy ten podatek płacę tylko przy podpisaniu
      > juz samego aktu notarialnego.Co z Vatem od taksy notarialnej?

Nie, w przypadku takiej umowy nie płacisz podatku od czynności cywilnoprawnych.
      Zapłacisz go o stawce 2% przy umowie ustanowienia odrębnej własności lokalu i
      tylko od wartości ułamka w gruncie (jeśli nabywasz od developera).
      VAT od taksy notarialnej jest płatny przy pobieraniu tej taksy: od każdej
      złotówki 22%. Jeszcze nie tak dawno obowiązywało rozporządzenie, które
      przewidywało zwolnienia od VAT-u albo 7%, ale już niestety nie obowiązuje.
      Teraz zawsze 22%.
      Pozdrawiam Cię serdecznie i nie miej do mnie żalu. B.
      • parr Re: Do Parra 01.09.03, 09:24

> parr napisał:
        >
        > > Zamierzam podpisać umpwę zobowiązujaco do przeniesienia własności lokalu w
        >
        > > trybie art.9 Ustawy o własnosci lokali.Stawka z Rozporzadzenia Ministra
        > > Sprawiedliwości ( tego co w ostatni dzień urzedowania podwyzszył stawki
        > > notarialne bo sam jest notariuszem -szkoda ze nie pamietam jego nazwiska a
        > le
        > > było to za rządów AWS) mówi jaso 50/50%.Litera prawa swoja droga a praktyk
        > a
        > > swoją:-((( Czy ktoś z forumowiczów zna kancelarię ( moze Ty Bebiaku!!!)któ
        > ra
        > > stosuje się do litery prawa.Ważne tez by od wpisu notariusz pobierał stała
        >
        > > opłate a nie 1/10.Chyba najlepiej drogą mailową( szczególnie liczę na guru
        >
        > > tego forum czyli Bebiaka).
        >
        > Nie mogę Parr pisać takich rzeczy, naprawdę nie mogę. Wiem, że są kancelarie,
        > które pobierają 50/50 i nie jest to wcale na zasadzie łaski, tylko przepisu.
        > To sprawa wewnętrznych przepisów o zakazie reklamy, to sprawa wewnętrznych
        > ustaleń co do nieuczciwej konkurencji, to szczególne środowisko, w którym ja
        > niejako kręcę się od kilkunastu lat i po prostu nie mogę (co wcale nie
        oznacza,
        >
        > że się z tym wszystkim co tam "obowiązuje" zgadzam). Chętnie służę swoją
        > pomocą jeśli czuję, że pomóc choć trochę mogę i jeśli mam chwilkę (czasem
        tak
        > jak dziś - jak miałam towarzyski wieczór - to o tej porze piszę), ale pewnych
        > ram nie mogę przekraczać. Wierzę, że mnie rozumiesz. Dziwię sie trochę, że
        > klientów takich kancelarii tutaj nie ma, bo już kiedyś prosiłam, żeby właśnie
        > tacy wskazywali kancelarie: klientom przecież wolno się wypowiadać o
        > kancelariach (mnie - niekoniecznie).
        >
        > > Czy w przypadku umowy zobowiązujacej płace także podatek od czynnosci
        > > cywilnoprawnej?(a to jest az 2%).Czy ten podatek płacę tylko przy podpisan
        > iu
        > > juz samego aktu notarialnego.Co z Vatem od taksy notarialnej?
        >
        > Nie, w przypadku takiej umowy nie płacisz podatku od czynności
        cywilnoprawnych.
        >
        > Zapłacisz go o stawce 2% przy umowie ustanowienia odrębnej własności lokalu
        i
        > tylko od wartości ułamka w gruncie (jeśli nabywasz od developera).
        > VAT od taksy notarialnej jest płatny przy pobieraniu tej taksy: od każdej
        > złotówki 22%. Jeszcze nie tak dawno obowiązywało rozporządzenie, które
        > przewidywało zwolnienia od VAT-u albo 7%, ale już niestety nie obowiązuje.
        > Teraz zawsze 22%.
        > Pozdrawiam Cię serdecznie i nie miej do mnie żalu. B.

Oczywiście że Cię doskonale rozumiem i nie mam do Ciebie żalu.Znalazłem
        kancelarię która pobiera 50/50.Czy możesz mi wyjaśnic jak sprawa wygląda z
        wpisem roszczenia do ksiegi wieczystej?Jakie sa opłaty?Gdzies czytałem ze jedni
        notariusze pobieraja stała opłate a inni uzalezniona od wartosci mieszkania.

pzdr
        • Gość: Bebiak Re: Do Parra IP: *.acn.pl 02.09.03, 17:53

Gość portalu: parr napisał:

> Oczywiście że Cię doskonale rozumiem i nie mam do Ciebie żalu. Znalazłem
          > kancelarię która pobiera 50/50.

Super: z powodu tego pierwszego i z powodu tego drugiego:)

>Czy możesz mi wyjaśnic jak sprawa wygląda z
          > wpisem roszczenia do ksiegi wieczystej? Jakie sa opłaty?Gdzies czytałem ze
          jedni notariusze pobieraja stała opłate a inni uzalezniona od wartosci
          mieszkania.

To mogłam nawet ja pisać, bo już kilkakrotnie tę rozbieżność w praktyce
          wskazywałam. Wszystko sprowadza się do tego, że ten przepis, który nakazuje
          niejako pobrać 1/10 część wpisu stosunkowego mówi o wpisie: "praw osobistych
          i roszczeń osobistych". Tyle przepis. I część notariuszy uważa, że te
          roszczenia są właśnie takimi i pobiera 1/10, a część, że te roszczenia w tej
          kategorii się nie mieszczą i pobiera wpis stały 30,-zł. Trudno mi tutaj zająć
          stanowisko, jakiego rodzaju są to roszczenia, ale myślę, że każdy pogląd w tej
          mierze dałoby się obronić. Ponieważ - jak rozumiem - dla Ciebie jest
          absolutnie obojętne w sensie prawnym jakie to są roszczenia, a praktyka jest
          niejednolita, więc myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak dzwonić do
          kancelarii i pytać co uważa dany notariusz, bo przecież nieobojętna jest Ci
          zapewne opłata.
          Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • parr Re: Do Parra 03.09.03, 09:56

>
            > Gość portalu: parr napisał:
            >
            > > Oczywiście że Cię doskonale rozumiem i nie mam do Ciebie żalu. Znalazłem
            > > kancelarię która pobiera 50/50.
            >
            > Super: z powodu tego pierwszego i z powodu tego drugiego:)
            >
            > >Czy możesz mi wyjaśnic jak sprawa wygląda z
            > > wpisem roszczenia do ksiegi wieczystej? Jakie sa opłaty?Gdzies czytałem ze
            >
            > jedni notariusze pobieraja stała opłate a inni uzalezniona od wartosci
            > mieszkania.
            >
            > To mogłam nawet ja pisać, bo już kilkakrotnie tę rozbieżność w praktyce
            > wskazywałam. Wszystko sprowadza się do tego, że ten przepis, który nakazuje
            > niejako pobrać 1/10 część wpisu stosunkowego mówi o wpisie: "praw osobistych
            > i roszczeń osobistych". Tyle przepis. I część notariuszy uważa, że te
            > roszczenia są właśnie takimi i pobiera 1/10, a część, że te roszczenia w tej
            > kategorii się nie mieszczą i pobiera wpis stały 30,-zł. Trudno mi tutaj zająć
            > stanowisko, jakiego rodzaju są to roszczenia, ale myślę, że każdy pogląd w
            tej
            > mierze dałoby się obronić. Ponieważ - jak rozumiem - dla Ciebie jest
            > absolutnie obojętne w sensie prawnym jakie to są roszczenia, a praktyka jest
            > niejednolita, więc myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak dzwonić do
            > kancelarii i pytać co uważa dany notariusz, bo przecież nieobojętna jest Ci
            > zapewne opłata.
            > Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Wielkie dzieki za wyczerpujaco i fachową porade.Jestem Ci szczerze zobowiazany.

pozdrawiam

• Gość: Bebiak Re: Do Parra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 19:01
              parr napisał:

> Wielkie dzieki za wyczerpujaco i fachową porade.Jestem Ci szczerze zobowiazany

Hm, naprawdę? Chyba zrobię listę dłużników (niejaki Parr też się na niej
              znajdzie!) i w sytuacjach krytycznych wykorzystam:))) Niezmiernie się cieszę,
              jeśli sądzisz, że choć trochę pomogłam. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • parr Re: Do Parra 04.09.03, 08:48

> parr napisał:
                >
                > > Wielkie dzieki za wyczerpujaco i fachową porade.Jestem Ci szczerze zobowia
                > zany
                >
                > Hm, naprawdę? Chyba zrobię listę dłużników (niejaki Parr też się na niej
                > znajdzie!) i w sytuacjach krytycznych wykorzystam:))) Niezmiernie się cieszę,
                > jeśli sądzisz, że choć trochę pomogłam. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Jeśli będę mógł pomóc to mozesz na mnie liczyć :-)

pzdr

• Gość: egi Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 12:27
      Chciałam Wam dać znac ku przestrodze, że wspominany tu przeze mnie kolega, od
      którego notariusz pobrał wpis stosunkowy za wpisanie roszczenia (ode mnie mój
      wziął 30 zł) dzwonił do Sądu i uzyskał informację, że nalezy się 30 zł.
      Upierajcie się więc. Swoja drogą ciekawe co się dzieje z tymi wpisami
      stosunkowymi...
      • Gość: grabka Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 212.87.3.* 29.09.03, 13:17
        Witam,
        w przyszlym roku bede odbierala mieszkanie budowane przez spoldzielnie. Przede
        mna problemy o ktorych dyskutujecie. Ale teraz jestem jeszcze zielona. Czy ktos
        lopatologicznie moze wyjasnic jakie sa oplaty zwiazane z wyodrebnieniem
        wasnosci hipotecznej i jak to sie dzieje w przypadku spoldzielni.
        Serdecznie dziekuje.

Grabka.
        • Gość: Bebiak Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 17:59
          Gość portalu: grabka napisał(a):

> Witam,
          > w przyszlym roku bede odbierala mieszkanie budowane przez spoldzielnie.
          Przede mna problemy o ktorych dyskutujecie. Ale teraz jestem jeszcze zielona.
          Czy ktos lopatologicznie moze wyjasnic jakie sa oplaty zwiazane z
          wyodrebnieniem wasnosci hipotecznej i jak to sie dzieje w przypadku spoldzielni.

Jeśli będzie to umowa ustanawiająca odrębną własność lokalu w wykonaniu
          pisemnej umowy zawartej przez Ciebie ze spółdzielnią o wybudowanie mieszkania
          to (o ile nic sie nie zmieni oczywiście) powinnaś zapłacić:
          - połowę taksy notarialnej, co liczy się (już tę połowę) tak: 550,-zł + 0,25%
          od nadwyżki powyżej 60.000,-zł [oczywiście liczy się to od wartości lokalu];
          - podatek VAT 22% od taksy, którą wyliczysz sobie w/g wzoru podanego wyżej;
          - opłata za wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł;
          - opłatę sądową za wpis do księgi [też od wartości lokalu}: 6.600,-zł + 5% od
          nadwyżki powyżej 100.000,-zł i z tego co wyjdzie do zapłacenia 1/20 część;
          - opłatę sądową za druk księgi wieczystej: 40,-zl
          - wypisy: łącznie ok. 350,-zł (za 1 stronę z VAT-em 7,32,-zł)
          Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Jeśli nie bardzo to podaj przybliżona wartość
          mieszkanka a ja Ci te opłaty policzę. Pozdrowionka serdeczne. B.
          • Gość: gregorm Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 217.8.186.* 30.09.03, 20:32
            Drogi Bebiaku,

Moje mieszkanie ma wartość 226tys. zł zakupiłem je od spółdzielni(odebrałem
            wczoraj) z odrębną własnoscią. Jeśli byłbyś tak miły i wyliczył mi wszystkie
            opłaty, które muszę ponieść będę bardzo wdzięczny (mam również kredyt bankowy
            na 150 tys. zł jeśli to coś zmienia ). Muszę ustanowić hipotekę na bank i czy
            to sie wiążę z dodatkowymi kosztami?

Pozdrawiam

> .
            >
            > Jeśli będzie to umowa ustanawiająca odrębną własność lokalu w wykonaniu
            > pisemnej umowy zawartej przez Ciebie ze spółdzielnią o wybudowanie mieszkania
            > to (o ile nic sie nie zmieni oczywiście) powinnaś zapłacić:
            > - połowę taksy notarialnej, co liczy się (już tę połowę) tak: 550,-zł + 0,25%
            > od nadwyżki powyżej 60.000,-zł [oczywiście liczy się to od wartości lokalu];
            > - podatek VAT 22% od taksy, którą wyliczysz sobie w/g wzoru podanego wyżej;
            > - opłata za wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł;
            > - opłatę sądową za wpis do księgi [też od wartości lokalu}: 6.600,-zł + 5% od
            > nadwyżki powyżej 100.000,-zł i z tego co wyjdzie do zapłacenia 1/20 część;
            > - opłatę sądową za druk księgi wieczystej: 40,-zl
            > - wypisy: łącznie ok. 350,-zł (za 1 stronę z VAT-em 7,32,-zł)
            > Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Jeśli nie bardzo to podaj przybliżona
            wartość
            > mieszkanka a ja Ci te opłaty policzę. Pozdrowionka serdeczne. B.
            • Gość: Bebiak Re: Do Gregorma IP: *.acn.pl 01.10.03, 16:52
              Rozumiem, że będzie to umowa ustanawiająca odrębną własność tego lokalu w
              wykonaniu pisemnej umowy o wybudowanie mieszkania. Jeśli tak to przy cenie
              226.000,-zł zapłacić powinieneś:
              - taksa notarialna: 965,-zł + VAT 212,30,-zł
              - wniosek do sądu; 150,-zł + VAT 33,-zł
              - opłata sądowa za nową księgę: 40,-zł
              - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi: 645,-zł
              - wypis: łącznie ok. 350,-zł
              Tyle od umowy nabycia przez Ciebie tego lokalu (dla opłat z tą umową
              związanych nie ma znaczenia, że wziąłeś kredyt).
              Teraz ustanowienie hipoteki. To się wiąże z dodatkowymi kosztami, alew tej
              chwili nie umiem Ci ich policzyć, bo musisz mi napisać kilka informacji
              dodatkowych. Mianowicie:
              - jakiej hipoteki żąda bank?
              Czy jednej kaucyjnej (do jakiej kwoty), czy też zwykłej dla zabezpieczenia
              spłaty kredytu (w jakiej kwocie - najczęściej to kwota kredytu ale wolałabym
              się nie domyślać tylk owiedzieć to od Ciebie) i równoległej kaucyjnej dla
              zabezpieczenia spłaty odsetek (do jakiej kwoty);
              - na co został udzielony kredyt?
              Może być na nabycie mieszkania ale również przy rynku pierwotnym może być na
              budownictwo mieszkaniowe czy na budowę lokalu.
              - komu został udzielony kredyt?
              W takim rozumieniu: czy dokładnie te same osoby są kredytobiorcami, które
              nabywają mieszkanie (czyli czy np. nie ma współkredytobiorców, którzy nie będą
              nabywać).
              Napisz mi to o co proszę a ja Ci policzę opłaty związane z ustanowieniem
              hipoteki. Pzodrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
          • Gość: Grabka Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 212.87.3.* 09.10.03, 15:47
            Mily Bebiaczku (to z sympatii za pomoc potrzebujacym),
            Zaczne od poczatku. Jesli chodzi o umowe ustanawiajaca odrebna wlasnosc mysle,
            ze pojawi sie w przyszlym roku przed oddaniem mieszkania i mojej deklaracji czy
            ma byc to: 1)mieszkanie wlasnosciowe czy 2)ustanowieniem odrebnej wlasnosci.
            Koszt mieszkania na chwile obecna 190000 zl. Ale dodam jeszcze pare szczegolow.
            Ja jestem czlonkiem spoldzielnie, ale wspolnie ze mna koszty budowy ponosi moja
            corka (w roznych procentach-nie wiem czy to ma znaczenie). Moje pytanie
            odnosnie kosztow notarialnych dotyczy wersjii 2-giej.Rozumiem, ze przy
            zaciagnieciu kredytu bankowego dochodza jeszcze koszty ustanowienia hipoteki.
            Jakie sa inne koszty pomijajac wysokosc kredytu (czy owysokosci kredytu jest
            najwieksza oplata). Kredyt bedzie tylko na nas. Teraz inne ciekawostki.
            Mieszkanie jest przeznaczone dla corki. Nastepne moje pytanie czy przekazywac
            go w spoldzielni jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego i ew.
            ustanowieniem hipoteki czy dopiero pozniej. Nie wiem jak to sie odbywa. Chodzi
            mi o minimale jednorazowe ponoszenie kosztow. Teraz to ja nie wiem czy mnie
            zrozumialas. Ale jesli nie pisz prosze. Bardzo serdecznie dziekuje za pomoc
            poprzednia i obecna. Pozdrawiam.

Grabka.
          • Gość: Grabka Re: Do Bebiaka i klientów kancelarii notarialnych IP: 212.87.3.* 10.10.03, 13:24
            Mily Bebiaczku (to z sympatii za pomoc potrzebujacym),
            Zaczne od poczatku. Jesli chodzi o umowe ustanawiajaca odrebna wlasnosc mysle,
            ze pojawi sie w przyszlym roku przed oddaniem mieszkania i mojej deklaracji czy
            ma byc to: 1)mieszkanie wlasnosciowe czy 2)ustanowieniem odrebnej wlasnosci.
            Koszt mieszkania na chwile obecna 190000 zl. Ale dodam jeszcze pare szczegolow.
            Ja jestem czlonkiem spoldzielnie, ale wspolnie ze mna koszty budowy ponosi moja
            corka (w roznych procentach-nie wiem czy to ma znaczenie). Moje pytanie
            odnosnie kosztow notarialnych dotyczy wersjii 2-giej.Rozumiem, ze przy
            zaciagnieciu kredytu bankowego dochodza jeszcze koszty ustanowienia hipoteki.
            Jakie sa inne koszty pomijajac wysokosc kredytu (czy owysokosci kredytu jest
            najwieksza oplata). Kredyt bedzie tylko na nas. Teraz inne ciekawostki.
            Mieszkanie jest przeznaczone dla corki. Nastepne moje pytanie czy przekazywac
            go w spoldzielni jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego i ew.
            ustanowieniem hipoteki czy dopiero pozniej. Nie wiem jak to sie odbywa. Chodzi
            mi o minimale jednorazowe ponoszenie kosztow. Teraz to ja nie wiem czy mnie
            zrozumialas. Ale jesli nie pisz prosze. Bardzo serdecznie dziekuje za pomoc
            poprzednia i obecna. Pozdrawiam.

Grabka.

• Gość: Bebiak Re: Do Grabki IP: *.acn.pl 10.10.03, 16:57
              Napisałam do Ciebie w tamtym Twoim wątku. Tu Cię też pozdrawiam serdecznie. B.
              • Gość: Grabka Re: Do Grabki IP: 212.87.3.* 13.10.03, 14:42
                Jestes niemozliwa. Ja tez Cie pozdrawiam.

Grabka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka