gab51 22.10.03, 20:21 Cześć, czy możecie powiedzieć coś dobrego lub złego na temat Hetmana, wiem, że dużo buduje na Grochowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masstah Re: Inwestycje Hetmana 22.10.03, 20:38 Dużo dobrego, troche złego. Co cie dokładnie interesuje? Mieszkam w ich bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
gab51 Re: Inwestycje Hetmana 23.10.03, 07:28 Interesują mnie p.w. rzeczy złe na temat jakości wykonania, rozwiązywania problemów, terminowości. Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Inwestycje Hetmana 23.10.03, 09:26 > Interesują mnie p.w. rzeczy złe na temat jakości wykonania, rozwiązywania > problemów, terminowości. Co do terminowości nie można sie przyczepić - u mnie na Nizinnej blok miał być oddany do końca czerwca a odbiór miałem już w pierwszych dniach czerwca. Więc nawet przed terminem. Co do jakości - na pewno nie jest jakoś super hiper, no ale z jakimiś badziewiarzami typu JWC to nawet nie ma co porównywać. Jak porównuję z mieszkaniami znajomych (w znakomitej większości na Tarchominie) to moje jest znacznie przyzwoiciej wykończone. Już nie mówiąc o np. klatkach które na Nizinnej są wykończone bardzo ładnie. Ale o wiele rzeczy trzeba sie albo było użerać, albo jeśli sie nie dopilnowało zawczasu to potem po nich poprawiać (szczególnie instalacje). Na pewno warto zrobić bardzo dokładny odbiór - wszystkie usterki wypisane w trakcie odbioru usuneli, wprawdzie długo to trwalo ale usuneli, natomiast problem polegał na tym że nie wszystko sprawdziłem no i potem było zdziwko... Co do rozwiązywania problemów to jest to firma która działa w ten sposób że jak sie nie zadzwoni do prezesa i mu nie nawymyśla to sie za wiele nie załatwi. Ale to ma i swoje plusy - bo telefon do prezesa czyni przeważnie cuda. A gościu nie jest burak i dodzwonić sie do niego nie jest dużym problemem. Generalnie mimo wszystko polecam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Inwestycje Hetmana-do M IP: 213.69.253.* 23.10.03, 11:08 Po ile sprzedawali metr mieszkania na Nizinnej a ile było za garaż? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Inwestycje Hetmana-do M 23.10.03, 11:41 Nie pamiętam dokładnie - a to z powodu takiego że Hetman ma zwyczaj podawać ogólną cenę za lokal a przeliczenia na metry itp to trzeba sie doszukać/dopytać. Wychodziło chyba coś koło 3500 za metr z vatem. Plus osobno za balkon/taras po 1000 za metr. Garaż kosztował koło 20 tys podziemny i ponad 30 osobny. Na dzisiejsze ceny wygląda dość drogo ale na początku 2002 jak na tę lokalizację to było całkiem sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Inwestycje Hetmana-do M IP: 213.69.253.* 23.10.03, 12:17 Na Zgierskiej maja wszystko sprzedane a na Osieckiej na maj 2005 rok wychodzi drozej niz płaciles, chyba jak lokal jest na IV pietrze to z balkonem nawet 3800, tylko parter jest tanszy, garaz 22 tys. wiec nie wydaje mi sie na ceny dzisiejsze ze przepłaciles. Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Inwestycje Hetmana-do M 23.10.03, 12:24 No Osieckiej jest drożej niż na Nizinnej? No niezły joke - po pierwsze ceny na rynku w międzyczasie spadły, po drugie okolica bez porównania gorsza, po trzecie budynek jakiś taki niewyględny. I jeszcze podnieśli ceny? No nieźle. Chyba sie za bardzo zajarali że Zgierska im poszła "na pniu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Inwestycje Hetmana-do M IP: 213.69.253.* 23.10.03, 13:06 Wbrew pozorom jest ciezko znalesc mieszkanie o nieduzym metrazu a zwlaszcza takie u ktore jest prawie gotowe i to u developera co ma niezle opinie. Ja mam wrazenie ze ceny poszly w gore znowu. Jest duzo inwesytcji na koniec 2004 i na 2005 a cos gotowego znalesc jest trudno. Moze ludzie spanikowali ze wzgledu na VAT w przyszlym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
gab51 Re: Inwestycje Hetmana-do M 23.10.03, 15:31 Dzięki za informacje na temat jakości. W obecnych czasach zazwyczaj deweloper zostaje administratorem. Czy czynsz i inne sprawy są akceptowalne? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Inwestycje Hetmana-do M 23.10.03, 15:45 I tak i nie. Jako że jeszcze nie ma wspólnoty (akty można spisywać może od dwóch tygodni) to wszelkie opłaty są wyznaczone przez Hetmana bez żadnej dyskusji. Są one akceptowalne (mniej więcej 6zł/metr). Ale z drugiej strony jak zaproponowali rozwiązanie w sprawie ochrony (które znając życie większość bloku bezwolnie poprze) to ręce mi opadły - droższej oferty już chyba nie mogli znaleźć. Generalnie jak już będzie wspólnota powinno być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wf23 Re: Inwestycje Hetmana 23.10.03, 18:20 Cześć, potwierdzam część poprzednich ocen, mieszkam już ponad rok na Korytnickiej. Jakość wykonania oraz porównanie z innymi firmami na plusie. Jednak istnieją u nas pewne problemy z zarządzaniem oraz poprawkami typu odpływ wody systemem rzygaczy, winda i pomniejsze. Również propozycja ochrony, cena nie do zaakceptowania. Plusem jest też forum na stronie developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam2 Re: Inwestycje Hetmana IP: *.gpw.com.pl 23.10.03, 19:13 Witam, forum na stronie dewelopera to niewątpliwy plus ale mieszkańcy np. z Nizinnej nie mają dostępu do problemów mieszkańców z Korytnickij i na odwrót. Z pewnością część problemów jest wspólna dla wszystkich budynków wybudowanych przez Hetmana np. poruszona kwestia ochrony. Czyżby deweloper stosował zasadę: dziel i rządź? Chętnie bym poznał Wasze problemy inne niż ochrona budynku np. jaki jest problem z rzygaczami, czy windami, bo te problemy moga stać się niedługo udziałem mieszkańców na Nizinnej. Niestety nie możemy o nich porozmawiać na forum dyskusyjnym, a o tym że coś się dzieje wiadomo tylko po statystyce wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
wf23 Re: Inwestycje Hetmana 24.10.03, 07:38 Witam, bardzo dobre podejście do zagadnienia, może developer otworzy forum pomiędzy budynkami, byłoby to dobre dla nas mieszkańców, dla Hetmana niekoniecznie. Z poprzednich listów wynika, że są wsród nas mieszkańcy tych inwestycji, może jest szanasa abyśmy wymienili swoje doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekJ Re: Inwestycje Hetmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 22:10 Wystarczy wejść na stronę forum klientów, gdzie można się zalogować używając ID i hasła z dowolnej wspólnoty. Na razie na tym forum znajduje się jedynie mój wpis zapraszający do rozmów, mimo iż to forum jest w tym samym wieku co pozstałe. Jest również strona forum nie wymagająca żadnego logowania i tam też nie ma Państwa wpisów. Pracownik Hetmana Maciej Jędrzejewski Odpowiedz Link Zgłoś
sisters Re: Inwestycje Hetmana 31.10.03, 13:43 Co do jakości to nie mam większych zastrzeżeń. Schody zaczynają się później, kiedy już się mieszka. Bardzo nieczytelne zestawienie dotyczące czynszu. Projekty uchwał z cenami za np. ochronę wziętymi z kosmosu. Nie ma możliwości wyboru z kilku ofert. Hetman zawsze przysyła jedyną możliwą propozycję. Pachnie to z lekka korupcją i układzikami. Ceny za ochronę obecnę (trzech cieciów 24 godz./dobę) i sprzątanie zdecydownie przesadzone. Tym bardziej, że wiemy ile płacą tym ludziom. Panowie Prezesi też zaczynają nas olewać. W końcu ludzie już zapłacili za mieszkania, to teraz można przestać być miłym. Hetman bardzo się upierał nad regulaminem wspólnoty. Mieszkańcom był on niezbyt potrzebny. Teraz nie wywiązują się z terminów jakie zostały zapisane w regulaminie. Zgłaszane usterki usuwane są w żółwim tempie. Nie mamy zbytniej kontroli nad naszym funduszem remontowym. Windy są starsznie wolne. W ciągu ostatnich dwóch tygodni winda psuła się chyba trzy czy cztery razy. Co miesiąc płacimy za konserwację wind, ciekawe ile będziemy bulić, jak skończy się gwarancja na te badziewiaste windy. Hetman powinien coś zrobić z tym dostawcą i wyciągnąć konsekwencje. To nie jest wina mieszkańców, że windy są do bani. Może inni mieszkańcy napiszą jeszcze swoje uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekJ Re: Inwestycje Hetmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:02 SISTERS, jak chcesz uderzyć psa, kij zawsze znajdziesz..... - Średni miesięczny koszt utrzymania 1m2 mieszkania w budynku przy Korytnickiej wynosi 7,54zł, łącznie z kosztami mediów, ogrzewania, "przesadzoną ceną za ochronę i sprzątanie" oraz funduszem remontowym (98gr za 1m2); te parametry cenowe zostały ustalone przez wspólnotę - Dzięki "korupcyjno układzikowej" ofercie Hetmana dotyczącej wzmocnienia zabezpieczenia budynku przez profesjonalną agencję ochrony koszt (te 7,54zł/1m2) wzrósłby o 14gr. - "Badziewiasta" winda jeździ wolno, bo to winda hydrauliczna, z natury swojej konstrukcji jeżdżąca wolniej niż elektryczna, a ostatnie awarie były pierwszymi od marca i zostały skutecznie usunięte. Ja osobiście chciałbym mieć taką "do bani" windę w budynku w którym mieszkam. - Hetman jest głównie firmą deweloperską i być może nie jest najlepszym zarządcą, ale nie zarządza z przymusu. Mieszkańcy budynku przy Korytnickiej odmówili powołania zarządu spośród siebie i przyjęcia odpowiedzialności za utrzymanie budynku. Z cała pewnością Hetman ponowi taką propozycję na najbliższym zebraniu. Jeden z "olewajacych" Prezesów Maciej Jędrzejewski Odpowiedz Link Zgłoś
sisters_siostry Re: Inwestycje Hetmana 02.11.03, 17:06 Zgadzam sie z poniższymi stwierdzeniami: "Co do jakości to nie mam większych zastrzeżeń.Schody zaczynają się później, kiedy już się mieszka. Bardzo nieczytelne zestawienie dotyczące czynszu. Projekty uchwał z cenami za np. ochronę wziętymi z kosmosu. Nie ma możliwości wyboru z kilku ofert. Hetman zawsze przysyła jedyną możliwą propozycję. Pachnie to z lekka korupcją i układzikami. Ceny za ochronę obecnę (trzech cieciów 24 godz./dobę) i sprzątanie zdecydownie przesadzone. Tym bardziej, że wiemy ile płacą tym ludziom." Windy hydrauliczne są powolne i ospałe ale zarazem cichsze i bardziej ekonomiczne. Inna sprawa że miały być windy prod. Schindler typu Smart - elektryczne-szybkobieżne /zapis w umowie, opis techniczny inwestycji/. O zmianie decyzji podejrzewam, że nikt nie został poinformowany. Obecne windy powinna być tej samej klasy co w/w, a nie są /producent NONAME, żadnej tabliczki znamionowej w windzie na widocznym miejscu/ u markowych producentów taka sytuacja jest niedopuszczalna. Dlatego są z nimi problemy od momentu ich zamontowania. Z drugiej strony firma, która serwisuje te windy jest beznadziejna, Hetman powinien to zgłosić producentowi wind NONAME i wymusić na nich usunięcie usterek w ramach gwarancji oraz wyposażenie wind w docelowe panele sterujące. Co do spraw związanych z funkcjonowaniem wspólnoty mieszkaniowej radzę przeczytać wnikliwie ustawę ewentualnie fachowe opracowania na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgaAga Re: Inwestycje Hetmana IP: *.speed.planet.nl 02.11.03, 18:04 Hej Gab, ja tez jestem klientka Hetmana i moje doswiadczenia sa dobre. Na mieszkanie zdecydowalam sie, kiedy nawet dziury w ziemi nie bylo, odebralam je w terminie, przed odbiorem zostalo sprawdzone przez niezaleznego eksperta i pochwalone, to samo stwierdzil moj architekt wnetrz. Klatki sa wykonczone b. estetycznie, posesja jest rowniez dobrze zagospodarowana. Generalnie uwazam, ze to za co zaplacilam - dostalam. To prawda, ze Hetman gwarantuje sobie prawo do 3 letniego okresu zarzadzania - co ma zwiazek z okresem gwarancji i rekojmi za wykonany budynek (co jest moim zdaniem logiczne - jak ktos daje gwarancje i rekojmie to ma prawo nie chciec, zeby wujek Ziutek sasiada spod czworki w instalacjach grzebal, bo tak bedzie taniej). A zarzad i tak mozna zmienic w kazdej chwili. Rachunki za mieszkanie wystawiane przez Hetmana sa bardzo szczegolowe: fakt - rubryczek jest duzo i trzeba poswiecic troche czasu, aby je uwaznie przeczytac. Tu kto co lubi - ja sobie cenie, ze widze np. jak mi zuzycie wody,czy ogrzewanie wzrasta lub maleje w stosunku do ostatnich miesiecy. U mnie rowniez cena wychodzi ok 6 zl za metr i to jest srednia warszawska. Pewnie, ze najbardziej chcialabym, aby to bylo 0 zl, ale jestem realistka. Oczywiscie mam tez swoje watpliwosci czy uwagi co do sposobu wykonywania zarzadu, ale sa to sprawy tak szczegolowe i specyficzne dla funkcjonowania mojej akurat wspolnoty, ze dla Ciebie sa nieistotne. Ponadto uwazam, ze forum "Gazety" nie jest miejscem do podnoszenia tych kwestii, do tego sluzy zebranie wspolnoty albo forum mieszkancow, ktore Hetman otworzyl z mysla wlasnie o mieszkancach budowanych przez siebie blokow, a z ktorego korzysta niewiele osob. Co do podnoszonej kwestii braku dostepu mieszkancow jednego bloku do forum innego bloku to prawde mowiac zastanawiam sie czemu mialoby to sluzyc - co mnie moze obchodzic, ze gdzies popsula sie winda, a gdzie indziej sasiedzi chca sobie np. balange zrobic i skrzykuja sie na wlasnym forum. Obaj prezesi powaznie traktuja swoich klientow i nigdy nie bylo takiej sytuacji, abym czula, ze nadszedl moment, ze mam prawo prezesom "nawymyslac". Podsumowujac: z firma mozna sie dogadac i to jest dla mnie najwazniejsze. Zycze bezbolesnego procesu zakupu mieszkania. Aga Odpowiedz Link Zgłoś