Dodaj do ulubionych

pytanie do bebiaka

IP: *.teol.net 27.10.03, 23:52
czy podpisanie umowy wstępnej w formie aktu notarialnego zabezpieczy mnie
przed utratą pieniędzy?
jakie ewentualnie zapisy powinny sie tam znależć?
ztego co zauwazyłem jestes fachowcem w dspawach mieszkaniowych wielkie dzięki
za pomoc...
Obserwuj wątek
    • Gość: radek Re: pytanie do bebiaka IP: 81.93.74.* 28.10.03, 22:39
      bebiaku pomóż...
    • Gość: Bebiak Re: Do Radka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 23:41
      Gość portalu: radek napisał(a):

> czy podpisanie umowy wstępnej w formie aktu notarialnego zabezpieczy mnie
      > przed utratą pieniędzy?
      > jakie ewentualnie zapisy powinny sie tam znależć?

Hm, a z kim zawierasz te umowę: z osobą fizyczną (rynek wtórny) czy z
      developerem?
      Jeśli z osobą fizyczną, a obawiasz się o pieniądze i chciałbyś mieć w garści
      jakieś roszczenie co do tego lokalu, to zawieraj umowę w formie aktu
      notarialnego, a wpłacone pieniądze (tytułem zaliczki czy zadatku) próbuj
      (podkreślam: próbuj bo sama nie wiem co powie sprzedający) wpłacać nie
      sprzedającemu a do depozytu notarialnego. Jeśli jest księga to dodatkowo możesz
      wnosić o wpis roszczeń z tej umowy do księgi (Dział III).
      Wygląda to w ten sposób, że umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego jest
      silniejsza w skutkach od umowy pisemnej, a umowa w formie aktu z wnioskiem do
      księgi jest silniejsza w skutkach niż ta bez wniosku. Rozumiesz to? Być może
      trochę błądzę ale doprawdy nie wiem co i od kogo kupujesz stąd muszę i o tym i
      o tym napisać. Z umowy w formie aktu notarialnego możesz domagać się zawarcia
      umowy przed sądem gdyby sprzedający uchylał się od jej zawarcia u notariusza
      (takiego skutku nie ma umowa pisemna - pamiętaj o tym).
      Gdy budujesz z developerem to o depozycie raczej zapomnij bo wątpię, aby
      developer się na to zgodził (aczkolwiek możesz próbować - przecież nic nie
      stracisz a może zyskasz). I znowu pewna kolejność:
      jeśli developer jest właścicielem lub wieczystym użytkownikiem gruntu i ma
      pozwolenie na budowę to doradzałabym (o ile masz zamiar nabywać mieszkanie)
      raczej zawrzeć umowę zobowiązujacą w trybie art. 9 ustawy o własności lokali,
      bo ta dla mnie jest lepsza (z punktu widzenia przyszłego nabywcy) niż
      przedwstępna. Ona ma taki skutek, że gdyby developer zaprzestał budowy to
      możesz wnosić o wykonawcę zastępczego, który budowę dokończy. Ta umowa musi być
      w formie aktu notarialnego.
      Koniecznie (którakolwiek by to umowa nie była) powinno się tam znaleźć
      postanowienie, że ktoś tam Ci sprzeda to i to w stanie wolnym od jakichkolwiek
      obciążeń. I gdzieś tam dalej postanowienia co będzie jeśli takie obciążenia by
      się pojawiły.
      Radku, wskazałam Ci kilka możliwości (niektóre zupełnie niepotrzebnie i wiem o
      tym, bo nie może być i rynek wtórny i rynek pierwotny) ale tak króciutko
      przedstawiłeś swą sytuację, że doprawdy nie wiem, z którym przypadkiem masz do
      czynienia i co Cię interesuje. Możesz się trochę bardziej rozpisać? Pisanie z
      mojej strony wielowariantowo wprowadzi mętlik w Twojej głowie a nie o to
      przecież chodzi. Napiszesz coś więcej?

> ztego co zauwazyłem jestes fachowcem w dspawach mieszkaniowych wielkie dzięki
      > za pomoc...

Hm, dzięki serdeczne. Odezwij się tutaj koniecznie. Pozdrawiam Cię serdecznie.
      B.
      • Gość: radek Re: Do Radka IP: 81.93.74.* 29.10.03, 14:51
        wielkie dzięki za pomoc, rzeczywiście dosyc niefortunnie sformułowałem pytanie
        jakby sprawa zakupu mieszkania przeze mnie była wszystkim znana. Zamierzam
        kupić mieszkanie u developera (JWC construction). Wyrażaja zgodę na zakup w
        postaci umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego, nie wiem czy wyraża
        zgode na zakup z wpisem roszczeń do księgi wieczystej, gdyż wydaje mi się, że
        jestem wtedy wstanie odzyskać pieniądze (byłem kiedyś głownym księgowym więc
        troche umów podpisałem, również też je czytałem, nie znam się jednak na umowach
        w zakresie nieruchomości. Ale do brzegu, niestety obecnie przebywam za granicą
        i będąc tam nie potrafię znależć dobrego prawnika a także notariusza, który
        poprawił by mi umowę. Właściwie chodzi mi tylko o notariusza, który sporządził
        by odpowiednie zformułowania z zakresu aktu notarialnego (chodzi mi głownie o
        zapis o wpisie do księgi wieczystej, umowę jestem w stanie sam sobie poprawić,
        gorzej z aktem. Jeżeli jesteś notariuszem podaj namiary maila np. chciałbym to
        w jakis sposób wynagrodzić pomoc (jestem finansistą)za konkretną pomoć tj.
        przejrzenie umowy lub ewentualne sporządzenie aktu jeżeli jeteś notariuszem
        zapłacę wg obowiązujących stawek. Czytałem twoje odpowiedzi na pytania
        forumowiczów, jestem zdumiony fachowością w porówaniu do innych wypowiedzi,
        oraz szczegolnie jednym sformułowanie kiedy to było przyznanie o tym, że
        niespecjalnie znasz się na sprawach podatkowych - bodajże tak.Toświadczy o
        uczciwości o co teraz trudno.
        Nie sądzę żeby udało mi się wiele wynegocjować z tą firma, umowa jest bowiem
        dosyć niekorzystna dla kupującego ale spróbuję.
        Szczególnie fakt zabezpieczenia, gdyż to mieszkanie będzie dopiero oddane w
        06.2004 ale nie mam specjalnie wyboru. Mój mail radekbosniak@wp.pl
        • Gość: Bebiak Re: Do Radka IP: *.acn.pl 29.10.03, 21:23
          Cześć!

>wielkie dzięki za pomoc,

a ja dziękuję za dziękuję:))

>Zamierzam kupić mieszkanie u developera (JWC construction). Wyrażaja zgodę na
          >zakup w postaci umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego, nie wiem czy
          >wyraża zgode na zakup z wpisem roszczeń do księgi wieczystej, gdyż wydaje mi
          >się, że jestem wtedy wstanie odzyskać pieniądze (byłem kiedyś głownym
          >księgowym więc troche umów podpisałem, również też je czytałem, nie znam się
          >jednak na umowach w zakresie nieruchomości. Ale do brzegu, niestety obecnie
          >przebywam za granicą i będąc tam nie potrafię znależć dobrego prawnika a
          >także notariusza, który poprawił by mi umowę. Właściwie chodzi mi tylko o
          >notariusza, który sporządził by odpowiednie zformułowania z zakresu aktu
          >notarialnego (chodzi mi głownie o zapis o wpisie do księgi wieczystej, umowę
          >jestem w stanie sam sobie poprawić, gorzej z aktem.

Wobec tego, że zamierzasz nabyć lokal od developera powtórzę to co napisałam
          wczoraj. jeśli developer jest właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu
          oraz uzyskał pozwolenie na budowę to raczej rozważ umowę zobowiązujacą w
          trybie art. 9 ustawy o własności lokali (wspomniałam wczoraj o jej skutkach)
          aniżeli przedwstępną. W tej umowie musi być zawarty wniosek o wpis do Działu
          III księgi, ale sam wniosek jako taki jest banalny, bo wnosisz po wpisanie
          praw i roszczeń wynikających z tej umowy. To cały wniosek - nic więcej.
          Przecież do Działu III nie wpisujesz rodzaju tych roszczeń czy praw bo one
          wynikają z samej umowy, a wniosek notariusz konstruuje właśnie tak jak
          napisałam. To nie jest problem wniosku Radku - to jest problem wynegocjowania
          dobrych warunków zawieranej umowy i zawarcia ich w umowie, bo z tych
          zobowiązań, które podejmą strony w umowie wynikają roszczenia. Notariusz umowy
          Ci nie będzie poprawiał ani negocjował warunków, bo i nie notariusz od tego.
          Notariusz spisze niejako to co strony postanowią (oczywiście w ramach
          obowiązującego prawa), a i tak trzeba mu będzie dostarczyć wzór czy projekt
          czy już wprost zawartą umowę pisemną, z której on stworzy umowę zobowiązującą
          (czy przedwstępną - jeśli taką być chciał podpisywać) zawierającą Wasze
          warunki (określone w tej pisemnej). Taka rola notariusza (bynajmniej w
          Polsce). Umowę w rozumieniu warunków może Ci ukształtowac adwokat czy radca
          prawny.

>Jeżeli jesteś notariuszem podaj namiary maila np. chciałbym to
          >w jakis sposób wynagrodzić pomoc (jestem finansistą)za konkretną pomoć tj.
          >przejrzenie umowy lub ewentualne sporządzenie aktu jeżeli jeteś notariuszem
          >zapłacę wg obowiązujących stawek.

Nie jestem notariuszem, nie jestem radcą prawnym ani adwokatem, choć nie
          ukrywam, że jestem prawnikiem (kiedyś ktoś pytał i nie widziałam powodu, aby
          się nie przyznać). Nie wolno mi jako tylko prawnikowi takich usług świadczyć.
          Pewnych ram nie mogę przekraczać (za wchodzenie w drogę radcom prawnym i
          adwokatom grozi poważna odpowiedzialność).

>Czytałem twoje odpowiedzi na pytania forumowiczów, jestem zdumiony
          >fachowością w porówaniu do innych wypowiedzi,
          >oraz szczegolnie jednym sformułowanie kiedy to było przyznanie o tym, że
          >niespecjalnie znasz się na sprawach podatkowych - bodajże tak.Toświadczy o
          >uczciwości o co teraz trudno.

Dzięki za Twą opinię. Dlaczego mam się nie przyznawać, jeśli się na czymś nie
          znam? Nie ma osoby, która znałaby się na wszystkim - tak wg mnie. Wiem Radku,
          że niestety żyjemy w chorym świecie:((

>Nie sądzę żeby udało mi się wiele wynegocjować z tą firma, umowa jest bowiem
          >dosyć niekorzystna dla kupującego ale spróbuję.
          >Szczególnie fakt zabezpieczenia, gdyż to mieszkanie będzie dopiero oddane w
          ᠾ.2004 ale nie mam specjalnie wyboru. Mój mail radekbosniak@wp.pl

Radku, nie możesz tak pisać jak tutaj: to są Twoje pieniądze i Ty negocjujesz
          warunki starając się te pieniadze jak najbardziej zabezpieczyć (w 100% ich nie
          zabezpieczysz bo nie ma takiego zabezpieczenia po prostu, ale musisz próbować
          zminimalizować niebezpieczeństwo). Wiem jak wygląda rzeczywistość, ale to w
          końcu Twoja i developera umowa, a nie tylko developera. Znam taką inwestycję
          tutaj z forum, gdzie ludzie od wielu miesięcy czekają na akty nabycia lokali
          (przy powpłacanych dawno pieniądzach), i znam stąd jednego czy dwóch
          forumowiczów, którzy nie ulegli warunkom narzuconym przez tego developera i od
          miesięcy już mieszkają w stanowiących ich własność mieszkaniach śpiąc
          spokojnie. Innych, ale już własnych. Rozumiesz to co chcę Ci tutaj
          powiedzieć? Nikt Cię nie przymusza do zawierania umowy jeśli warunki Ci nie
          odpowiadają - to są Twoje i tylko Twoje pieniądze
          Dzięki za mail, ale jak pewnie wiesz (bo już wielokroć to pisałam) wolę
          wypowiadać się na forum, a to tylko z jednej przyczyny: być może wówczas ktoś
          jeszcze skorzysta z moich sugestii.
          Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i raz jeszcze dzięki. B.
      • Gość: radek Re: Do Radka IP: 81.93.74.* 29.10.03, 14:55
        Jeszcze jedno budzi moje wątpliwości, bardzo ważna rzecz, działka na której
        budują jest obciążona hipoteką, czy jest mozliwość zawarcia w akcie notarialnym
        oświadczenia o wyłaćzeniu z hipoteki jest to prawdopodobnie możliwe żeby
        deweloper zrobił to (może to zrobi). Nie chce oszczedności całego
        zycia "umoczyć" oraz ponad roczny pobyt za granicą bez bliskch na firmę, która
        jutro może ogłości upadłość
        • Gość: Jacek Re: Do Radka IP: 195.94.201.* 29.10.03, 15:34
          Jest taka możliwość. Ale decyza należy do wierzyciela, tj. chyba do banku w tym
          przypadku. Tylko on może zrzec się zabezpieczenia, które zostało ustanowione,
          aby chronić jego roszczenie. Umowa między dew. a bankiem (z mojego skromnego
          doświadczenia) często coś takiego przewiduje. Pozdr. J.

Gość portalu: radek napisał(a):

> Jeszcze jedno budzi moje wątpliwości, bardzo ważna rzecz, działka na której
          > budują jest obciążona hipoteką, czy jest mozliwość zawarcia w akcie
          notarialnym
          >
          > oświadczenia o wyłaćzeniu z hipoteki jest to prawdopodobnie możliwe żeby
          > deweloper zrobił to (może to zrobi). Nie chce oszczedności całego
          > zycia "umoczyć" oraz ponad roczny pobyt za granicą bez bliskch na firmę,
          która
          > jutro może ogłości upadłość
          • Gość: radek Re: Do Radka IP: 81.93.74.* 29.10.03, 21:01
            dzięki, za wypowiedź
        • Gość: Bebiak Re: Do Radka IP: *.acn.pl 29.10.03, 21:30
          >Jeszcze jedno budzi moje wątpliwości, bardzo ważna rzecz, działka na której
          >budują jest obciążona hipoteką,

To się zdarza dość często i jeśli jest dobrze to nie ma w tym nic
          niepokojącego.

>czy jest mozliwość zawarcia w akcie notarialnym oświadczenia o wyłaćzeniu z
          >hipoteki jest to prawdopodobnie możliwe żeby deweloper zrobił to (może to
          >zrobi). Nie chce oszczedności całego zycia "umoczyć" oraz ponad roczny pobyt
          >za granicą bez bliskch na firmę, która jutro może ogłości upadłość

Pamiętaj o tym co Ci napisałam w tym poście wczoraj. W umowie zobowiązującej
          czy przedwstępnej powinno być napisane, że develoepr sprzeda Ci ten lokal
          wrazz prawami z nim związanymi w stanie wolnym od jakich obciążeń. Robi się to
          w ten sposób, że developer do umowy sprzedaży składa notariuszowi
          zaświadczenie z banku, z którego wynika zgoda banku na wydzielenie Twojego
          lokalu wraz ze związanymi z nim prawami do nowej księgi bez obciążeń. Jeśli
          developer takiego dokumentu z jakichkolwiek przyczyn nie uzyska to lokal
          będzie mógł być wydzielony ale z przeniesioną hipoteką na zasadzie hipoteki
          łącznej a wówczas bank (w przypadku niespłacania kredytu) będzie mógł
          dochodzić zaspokojenia swoich należności z przedmiotu, z którego będzie chciał.
          Raz jeszcze serdeczne pozdrowionka. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka