Gość: andrzej IP: *.int.pl 28.10.03, 12:55 czy to ma znaczenie oczywiscie gdy ewentualnie pojawia sie jakies problemy z developerem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 23:57 Gość portalu: andrzej napisał(a): > czy to ma znaczenie oczywiscie gdy ewentualnie pojawia sie jakies problemy > z developerem Umowa w formie aktu zwiększa Twoje szanse na odzyskanie czegokolwiek. Umowa przedwstępna w formie aktu z wpisem roszczeń z niej wynikających do księgi wieczystej te szanse jeszcze zwiększa. Niemniej pamiętaj cały czas o tym, że do czasu zawarcia z Tobą umowy sprzedaży nieruchomość stanowi własność developera z pełnymi tego skutkami, a Ty masz tylko roszczenia. Taka umowa daje Ci możliwość dochodzenia przed sądem jej wykonania, ale gdy lokal nie zostanie wybudowany to i sąd Ci własności nie przeniesienie, bo nie ma przedmiotu. Już lepiej jeśli zawrzesz umowę zobowiązującą w trybie art. 9 (jeśli są spełnione oczywiście warunki do jej zawarcia). Tu będziesz mógł wnosić o wykonawcę zastępczego, który budowę dokończy. Ja budując z developerem miałabym świadomość tego (i niech na mnie przedstawiciele developerów nie naskakują w tym momencie, bo taką świadomość wg mnie należy mieć!), że nie ma umowy, która mnie w 100% zabezpiecza, jeśli mam przed umową sprzedaży wpłacać developerowi jakieś pieniądze (a tak się dzieje najczęściej), założyłabym trochę optymistycznie, że nie z każdym developerem musi się coś niekorzystnego dziać, i wybrałabym zawarcie umowy najsilniejszej dla mnie w skutkach a takie dla mnie ma ta umowa w trybie art. 9 (oczywiście jeśli mówimy o lokalu mieszkalnym). Czy cokolwiek udało mi się wyjaśnić i to jeszcze w miarę jasno? Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego IP: *.int.pl 29.10.03, 04:21 dzieki za odpowiedz sytuacja na dzien dzisiejszy wyglada tak ze budynek jest juz wykanczany prace trwaja do konca zostalo wydaje mi sie ok.3 miesiecy problem podnioslem ze wzgl.na koszty ktore odgrywaja dla mnie duza role(2 razy umowy 2 razy takie same oplaty?) prawde mowiac nie bardzo jestem zorientowany w temacie i nie bardzo wiem co to jest ta umowa zobowiazujaca w trybie art.9 developer zada wplacenia pelnej kwoty to juz w najblizszem czasie i przedstawil mi umowe przedwstepna i np.odmawa podania konkretnej daty podpisania koncowego aktu notarialnego-akt zostanie podpisany nie pozniej niz 60 dni od uzyskania zaswiadczenia o samodzielnosci lokali Odpowiedz Link Zgłoś
majek6 Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego 29.10.03, 16:18 Umowa zobowiązująca w trybie art. 9, o ile dobrze zrozumiałam informacje od kochanej pani Bebiak, to taka, która zawarta jest w formie aktu notarialnego i gwarantuje Ci wpis Twojego roszczenia o wyodrębnienie własności lokalu. To jest takie dodatkowe zabezbieczenie, które nie jest obowiązkowe. Ja wybrałam właśnie tę opcję bo jestem zapobiegliwa. Jeśli np. bank chciałby przejąć/obciążyć nieruchomość developera to ten wcześniejszy mój wniosek o wpis w księdze wieczystej to wyklucza czyli bank przejmie pozostałe mieszkania, które takiego wpisu nie mają a moje mieszkanie zostawi w spokoju. I jeśli developer nie wywiąże się z umowy to ktoś mi za niego tę budowę musi dokończyć. (Bebiaku pomóż jeśli coś naplątałam)Niestety to kosztuje bo opłacasz notariusza i sąd. W moim przypadku to będzie gdzieś 1500 dla notariusza a z sądem to jeszcze nie wiem bo to zależy od interpretacji sędziego. Może to być 30 zł albo równie dobrze 800 zł. Tak mi obliczyła najukochańsza Bebiak na podstawie wartości mojego mieszkania czyli 130.000 zł. Z tego co wiem to dużo osób zawiera tylko pisemne umowy przedwstępne z developerami (bez notariusza), ja jednak wolę się zabezpieczyć. Wg mnie kupno mieszkania ze zwykłą umową pisemną to jak kupno samochodu bez ubezpieczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Andrzeja IP: *.acn.pl 29.10.03, 21:42 >sytuacja na dzien dzisiejszy wyglada tak ze budynek jest juz wykanczany prace >trwaja do konca zostalo wydaje mi sie ok.3 miesiecy >problem podnioslem ze wzgl.na koszty ktore odgrywaja dla mnie duza role(2 razy >umowy 2 razy takie same oplaty?) >prawde mowiac nie bardzo jestem zorientowany w temacie i nie bardzo wiem co >to jest ta umowa zobowiazujaca w trybie art.9 No, jeżeli na tym etapie jest budynek (czyli w zasadzie gotowy) to wątpliwa jest możliwość zawarcia umowy w trybie art.9 , bo w niej developer zobowiązuje się do wybudowania budynku (w tym lokalu). A już przecież wybudował. Zostaje wobec tego umowa przedwstępna, a ta co do zasady jest płatna w rozumieniu taksy w 100% a potem przy umowie przyrzeconej (sprzedaż) znowu 100%. >developer zada wplacenia pelnej kwoty to juz w najblizszem czasie i >przedstawil mi umowe przedwstepna i np.odmawa podania konkretnej daty >podpisania koncowego aktu notarialnego-akt zostanie podpisany nie pozniej niz ᡴ dni od uzyskania zaswiadczenia o samodzielnosci lokali Ja bym się upierała przy wskazaniu terminu, do którego umowa ma być zawarta. A nadto negocjowałabym jakieś kary za przykroczenie tego terminu. Masz wpłacić wszystkie pieniądze a w zamian dostajesz tylko roszczenia (przecież nie nabywasz teraz własności - to nadal własność developera). Jeśli chcesz znać moje zdanie zawierałabym na Twoim miejscu umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego z zakreślonym terminem jej realizacji, karami za uchybienie terminu i wpisem roszczeń z niej wynikających do Działu III księgi wieczystej. Owszem, to są jakieś koszty, ale wpłacasz wszystkie pieniądze i popatrz na proporcje. Przejrzyj inne wątki: aktów być nie może, bo nie ma zaświadczeń o samodzielności lokali a tych nie ma dlatego, że budynek nie przyjęty do użytkowania (bo kominarze, bo inne uchybienia itp). Wierzę, że przemyślisz to co Ci napisałam i podejmiesz właściwą decyzję. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej do Bebiak:wielkie dzieki za odpowiedz IP: *.int.pl 30.10.03, 08:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala do Bebiak - moj przypadek IP: 217.11.141.* 30.10.03, 10:31 Droga Bebiak, a czy ja moge poprosic Cie o pomoc???? W moim przypadku budowa dopiero co rusza. Slyszalam, ze u "mojego" developera zdarzyla sie sytuacja, ze podpisano umowe przedwstępna w formie aktu not, umocowano notarialnie developera do zlozenia wniosku o ujawnienie w księdze wieczystej nieruchomości na której budowany jest budynek roszczenia o ustanowienie po wybudowniu inwestycji odrębnej własności lokalu, a sad potem oddalil ten wniosek. Co wtedy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Bebiak - moj przypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 23:18 A dlaczego sąd oddalił wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: do Bebiak - moj przypadek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 19:17 Przypuszczam, ze dlatego, ze developer pomimo, ze nabyl grunt aktem notarialnym, to nie ma jeszcze wpisu do KW, ze jest jego wlascicielem. Developer twierdzi, ze na taka zmiane w KW to sie czeka i po 8 miesiecy. (dodam, ze investycja dopiero co zostala rozpoczeta, planowany koniec budowy za rok). Czy w takiej sytuacji podpisywanie przeze mnie umowy w formie aktu not. ma sens. Pewno wniosek o wpisanie roszczenia zostanie oddalony. A nawet jesli tak sie stanie...to czy potem jak juz w KW znajdzie sie info, ze wlascicielem jest "moj" developer to czy wtedy automatycznie moj wniosek o wpis roszczenia zostanie przyjety przez sad? Czy moze znowu bede musiala wplacic kaske, zeby sad rozpatzryl moj wniosek o wpisanie roszczenia??? Jak to dziala?????? bardzo bardzo prosze o pompc A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Ali - jej przypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:28 Gość portalu: Ala napisał(a): > Przypuszczam, ze dlatego, ze developer pomimo, ze nabyl grunt aktem > notarialnym, to nie ma jeszcze wpisu do KW, ze jest jego wlascicielem. > Developer twierdzi, ze na taka zmiane w KW to sie czeka i po 8 miesiecy. > (dodam, ze investycja dopiero co zostala rozpoczeta, planowany koniec budowy > za rok). > Czy w takiej sytuacji podpisywanie przeze mnie umowy w formie aktu not. ma > sens. Pewno wniosek o wpisanie roszczenia zostanie oddalony. > A nawet jesli tak sie stanie...to czy potem jak juz w KW znajdzie sie info, >ze wlascicielem jest "moj" developer to czy wtedy automatycznie moj wniosek o > wpis roszczenia zostanie przyjety przez sad? Czy moze znowu bede musiala > wplacic kaske, zeby sad rozpatzryl moj wniosek o wpisanie roszczenia??? Jeśli jest tak jak piszesz to dla mnie z tego wynika, że developer nabył nie własność gruntu a wieczyste użytkowanie. Wnioskuję to z tego, że własność przechodzi w momencie podpisania aktu notarialnego a wieczyste użytkowanie powstaje w momencie wpisu do księgi wieczystej. Dla zawarcia umowy w trybie art. 9 ustawy o własności lokali zobowiązującej developera do wybudowania budynku (w tym Twojego lokalu oczywiście) ustawa wymaga (między innymi) aby developer był właścicielem bądź wieczystym użytkownikiem gruntu. Jeśli więc sytuacja jest taka, że developer zawarł umowę, mocą której nabył wieczyste użytkowanie gruntu to moim zdaniem póty nie może zawierać umów w trybie art. 9 Ustawy o własności lokali, póki sąd go nie wpisze do księgi, bo skoro to prawo powstaje w momencie wpisu to na dziś nie jest spełniony warunek wymagany przez tę ustawę. To jest jedyne wytłumaczenie, które przychodzi mi do głowy. Natomiast jeżeli jest to własność gruntu to przyznam szczerze, że coś jest nie tak jeśli sąd odrzucił wniosek, bo tu przeszkód prawnych nie ma - powtórzę: własność nabywa się w momencie podpisania aktu a nie wpisu do księgi. Jeśli ustalisz, że grunt jest we własności to przyjrzyj się temu dobrze w tym sensie jaki był powód do odrzucenia wniosku. Jeśli natomiast developer zawarł umowę przedwstępną (nie tę w trybie art. 9, o której napisałam wyżej) a sąd wniosek odrzucił to już zupełnie nie wiem dlaczego, bo ewentualnie - nawet przy wieczystym użytkowaniu - powinien go zawiesić do czasu rozpoznania tamtego wniosku o wpis developera, albowiem dla zawarcia umowy przedwstępnej nie są wymagane żadne warunki. Czy to w miarę zrozumiałe dla Ciebie? Jak coś nie tak to się odezwij. I koniecznie wyjaśnij jak wygląda sprawa tego gruntu (własność? wieczyste użytkowanie?). Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Ali - jej przypadek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 18:45 Jestem pod wrażeniem Pani Bebiak, która dzieli sie swoją wiedzą z mnóstwem przestrszonych ludzi. Zapytam więc i ja: W art.9 ustawy o własności lokali warunkiem ważności umowy jest, aby strona podejmująca się budowy była włascicielem gruntu. W Warszawie większość developerów ma użytkowanie wieczyste. Mimo to takie umowy są podpisywane. Czy są ważne? Z czego to wynika? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Ewy IP: *.acn.pl 12.11.03, 09:30 Generalnie zamysłem ustawodawcy było, aby osoba podejmująca się budowy miała prawo dysponowania gruntem, stąd - choć rzeczywiście w przepisie mowa wyłącznie o własności - to przepis ma zastosowanie również i do prawa wieczystego użytkowania (wynika to np. z komentarza do tej ustawy autorstwa p. Bieńka i p. Marmaja). Dodam dla jasności, że o ile dobrze pamiętam to wkrótce po wejściu tej ustawy w życie w ślad za nią ukazał sie komentarz (bodajże p. Ignatowicza), bo bez niego bardzo trudno było na tej ustawie pracować. Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję bardzo. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Ewy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 18:15 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Gdybyś chciała zwrócic się kiedyś o pomoc w jakiejs sprawie, to na tym forum są Twoi dłuznicy wszystkich chyba zawodów i specjalności. Pamietaj o tym. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 23:39 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. > Gdybyś chciała zwrócic się kiedyś o pomoc w jakiejs sprawie, to na tym forum >są Twoi dłuznicy wszystkich chyba zawodów i specjalności. > Pamietaj o tym. Pozdrowienia. Dziękuję za dziękuję i będę pamiętać:) Pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego IP: 12.21.160.* 12.11.03, 18:21 Kolego Bebiak, czy moge sie z toba skontaktowac telefonicznie badz e-mailowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarhaw Re: Do Bebiak IP: *.dmpbk.com.pl 14.11.03, 11:26 Droga Bebiak, a co w takim przypadku. Kupiłam mieszkanie u developera. Umowę wstępną podpisałam w marcu tego roku (nie notarialnie).Budynek już stoi, ale nie ma dachu, okien. Moje mieszkanie fizycznie jednak już istnieje. Chciałabym jakoś umocować tę umowę, gdyż budowa postępuje dość wolno, a wiadomo, że wtedy ma się różne obawy. Czy podpisanie umowy wstępnej (tej z marca) w formie aktu notarialnego jest lepsze, mocniejsze prawnie od wpisania przeze mnie roszczenia do księgi wieczystej? Co jest lepsze? Czy umowa wstępna nie podpisana w formie aktu notarialnego jest nic nieważna? Naprawdę? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Sarhaw IP: *.acn.pl 14.11.03, 17:31 >Droga Bebiak,a co w takim przypadku. Kupiłam mieszkanie u developera. Umowę >wstępną podpisałam w marcu tego roku (nie notarialnie).Budynek już stoi, ale >nie ma dachu, okien. Moje mieszkanie fizycznie jednak już istnieje. >Chciałabym jakoś umocować tę umowę, gdyż budowa postępuje dość wolno, a >wiadomo, że wtedy ma się różne obawy. Czy podpisanie umowy wstępnej (tej z >marca) w formie aktu notarialnego jest lepsze, mocniejsze prawnie od wpisania >przeze mnie roszczenia do księgi wieczystej? Co jest lepsze? Czy umowa >wstępna nie podpisana w formie aktu notarialnego jest nic nieważna? Naprawdę? Umowa pisemna nie jest nieważna - ona nie rodzi skutku w postaci roszczenia o zawarcie umowy przyrzeczonej, które to roszczenie daje Ci umowa przdwstepna w formie aktu notarialnego. Umowa pisemna jest jak najbardziej ważna co do wszelkich rozliczeń, kar umownych, jakichś odsetek, itp. Owszem, możesz złożyć ją do sądu z wnioskiem o wpis roszczeń (czasami banki tego wymagają) ale od razu uczulam, że sąd taki wniosek Ci odrzuci, z uwagi właśnie na brak tego skutku, o którym napisałam wyżej, więc to generalnie bezcelowe, bo z umowy pisemnej nie masz żadnego roszczenia co do nieruchomości. Skoro budynek już stoi - możesz nawet teraz zawrzeć umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, nawet możesz w niej zamieścić wniosek o wpis roszczeń do księgi - absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie. Kosztuje Cię to co prawda dodatkowe pieniądze, bo od umowy przedwstępnej notariusz ma prawo pobrać 100% taksy a potem przy przyrzeczonej (czyli przy sprzedaży) tak samo, ale wg mnie sporo zyskujesz w porównaniu z tym co masz teraz. Ta umowa - o ile lokal zostanie wybudowany - pozwala Ci dochodzić nabycia tego lokalu przed sądem. A, i jeszcze opłata sądowa od wpisu roszczeń do księgi wieczystej: tutaj praktyka niejednolita, ale bardziej słuszne wydaje się w przypadku umowy przedwstępnej pobranie jednak tej 1/10 wpisu stosunkowego liczonego od wartości (przy zobowiązującej chyba bardziej z kolei tylko 30,-zł, ale jak już jest taki stan budynku, to wg mnie pozostaje Ci tylko przedwstępna). Czy to w miarę zrozumiałe dla Ciebie? Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarhaw Re: Do Sarhaw IP: *.dmpbk.com.pl 17.11.03, 11:57 Droga Bebiak, dziękuję serdecznie za odpowiedź. Wszystko rozumiem. Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego IP: 195.94.207.* 14.11.03, 14:49 Kochany Bebiaku, Czytam już od dłuższego czasu, Twoje wyczerpujące informacje prawne i muszę przynać, że jestem pod wrażeniem. Nie sądziłam jednak, że i ja znajdę się w sytuacji, w której nie bardzo wiem co zrobić. Otóż w czerwcu podpisałam zwykłą umowę przedwstępną z developerem na zakup miszkania (w budowie). Od tamtej pory, wiele się już "zbudowało" i budynek jest prawie gotowy. Prace trwają. Opóźnienia względem terminu oddania to jak na razie miesiąc. Czyli zamiast połowy grudnia - połowa stycznia przyszłego roku. Prace faktycznie postępują sprawnie. Ale ponieważ nie wiadomo co i jak z vatem w przyszłym roku (może już od stycznia), więc zastanawiam się czy nie wpłacić do końca tego roku pozostałej sumy. Ostatnia , duża rata miała być 7 dni przed odbiorem lokalu, ale chcąc uniknąc ewentualnej różnicy ( Vat), wolałabym zdecydowanie sprawę finansowo zakończyć. I w związku z tym mam pytanie: czy aby zabezpieczyć się (w końcu wpłacam praktycznie wszystko) powinnam teraz podpisać nową umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego czy też zrobić coś innego. Podobno przy zwyłkej umowie przedwstępnej, gyby coś.... to nie mam szans na odzyskanie praktycznie niczego. Ale podobno też, w przypadku czegoś.... najpierw pieniądze odzyskuje skarb państwa, potem nie wiem kto, a na szarym końcu są ci, którzy mają akty. Deweloper rozpoczyna budowę kolejnych inwestycji, podobno jak twierdzi, ze środków własnych a nie z kredytu ( np. zaciągniętego pod mój budynek), ale pewności nie mogę mieć. Czy to można sprawdzić i co robić z tym ewentualnym aktem notarialnym ( czy też może innym zabezpieczeniem) przy całkowitej wpłacie? Wiem, że masz takich pytających całe mnóstwo, ale będę bardzo, bardzo wdzięczna za radę. Ciepło pozdrawiam, :o)Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego 14.11.03, 17:45 > sprawnie. Ale ponieważ nie wiadomo co i jak z vatem w przyszłym roku (może już > od stycznia), więc zastanawiam się czy nie wpłacić do końca tego roku > pozostałej sumy. Ostatnia , duża rata miała być 7 dni przed odbiorem lokalu, > ale chcąc uniknąc ewentualnej różnicy ( Vat), wolałabym zdecydowanie sprawę > finansowo zakończyć. I w związku z tym mam pytanie: czy aby zabezpieczyć się (w > > końcu wpłacam praktycznie wszystko) powinnam teraz podpisać nową umowę > przedwstępną w formie aktu notarialnego czy też zrobić coś innego. No ale ja nie jestem pewien czy do naliczenia VAT-u w ostatecznym rozrachunku nie będzie się liczyła data podpisania aktu notarialnego.Czyli nawet jak wcześniej wpłacisz to pomimo posiadania faktury z mniejszym Vatem po zmianie przepisów trzeba będzie wystawiać korektę faktury i naliczyć wyższy. Ale to temat do ekspertów z działki VAT np. prof. Modzelewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. - do Kasi IP: *.acn.pl 14.11.03, 17:55 > (..) Od tamtej pory, wiele się już "zbudowało" i budynek jest prawie gotowy. >Prace trwają(...). Wolałabym zdecydowanie sprawę finansowo zakończyć. I w >związku z tym mam pytanie: czy aby zabezpieczyć się (w końcu wpłacam >praktycznie wszystko) powinnam teraz podpisać nową umowę >przedwstępną w formie aktu notarialnego czy też zrobić coś innego. Przyciągnęłam tutaj ten fragment Twojego postu, który mówi o tym, że "prace trwają", bo to może być istotne. Przed chwilą pisałam do Sarhaw (ciut wyżej) skutki umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego i koniecznie zajrzyj tam, żeby poczytać jakie skutki ona wywodzi. Jednak na pewnym etapie wznoszenie budynku (kiedy on się buduje - a wg mnie u Sarhaw już się wybudował; jak u Ciebie trudno mi orzec)) można, poza umową przedwstępna w formie aktu notarialnego, zawrzeć umowę zobowiązującą w trybie art. 9 ustawy o własności lokali z koniecznym wpisem roszczeń do księgi wieczystej. Ta umowa daje Ci taki skutek, że gdyby developer zaprzestał budowy to możesz wystąpić o wykonawcę zastępczego, który na koszt developera dokończy budowę. To dość silna w skutkach umowa dla Ciebie (co nie znaczy, że zabezpiecza Cię w 100% bo takiego zabezpieczenia moim zdaniem po prostu nie ma)) i jeśli są warunki do jej zawarcia to może to rozważ. Sprawa kosztów za sporządzenie takiej umowy jest dość kontrowersyjna a praktyka rozbieżna (choć dla mnie - co do taksy - przepis jest jasny, no ale ja nie jestem notariuszem). Część notariuszy pobiera 50% taksy i potem 50%, a część uważa, że nie taką umowę zobowiązującą miał ustawodawca na myśli formułując art. 7 stosownego rozporządzenia i pobiera jak przy przedwstępnej 100% i potem 100%. Rozbieżności zauważyłam również przy opłacie sądowej za wpis roszczeń: część uważa, że wpis stały 30,-zł, a część, że 1/10 część wpisu stosunkowego liczonego od wartości. Co do kosztów, ponieważ są takie rozbieżności, trzeba dzwonić po kancelariach i pytać. Kasiu, wszystko to wpłacając developerowi wszystkie pieniądze należy przeanalizować to w ten sposób: ile dokładam płacąc np. za akt dokumentujący umowę przedwstępną wiedząc jednocześnie, że zwiększam swoje bezpieczeństwo, mając świadomość, że umowa w formie aktu jest silniejsza w skutkach od tej zawartej w formie pisemnej. Jeszcze jedno: jest jawność ksiag wieczystych. Każdy może pojechać do sądu o obejrzeć księgę dla danej nieruchomości - tak możesz sprawdzić, czy tam jest jakaś hipoteka (jak będziesz oglądała księgę to dobrze poczytaj Dział III i IV bo w nich własnie wpisuje się obciążenia i wszelkie ograniczenia). Czy to wszystko dla Ciebie w miarę zrozumiale? Koniecznie zajrzyj ciut wyżej do tej odpowiedzi do Sarhaw co do umowy przedwstępnej - tu Ci o niej nie pisałam, a warto, żebyś wiedziała i o niej. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: umowa przedwstepna.. - do Bebiaka IP: 195.94.207.* 17.11.03, 15:15 Witaj Bebiaku, Bardzo cieplutko Ci dziękuję, za odpowiedz. Poczytam sobie wszysko na spokojnie, przeanalizuję, a jeśli będę miała jakieś wątpliwości to jeszcze się odezwę. W moim przypadku budowa jest już na ukończeniu, a moje mieszkanko też już fizycznie istnieje. Jest dach, okna, nawet elewacja. Teraz trwają prace wykończeniowe na klatkach schodowych. Dlatego też nie sądzę, aby cokolwiek sprawiło, że budowa stanie. Raczej obawiam się ewentualnych kredytów zaciąganych pod ten budynek w celu dofinasowania kolejnych rozpoczętych inwestycji. Co prawda, developer jeśli nie podpisze z nami aktów notarialnych do czerwca przyszłego roku - ma zapłacić kary umowne ( nie większe jednak niż 5% wartości lokalu). A podczas podpisania aktów zarówno lokale jak i grunt ma być wolny od obciążeń w stosunku do osób trzecich. Czyli jeśli dobrze rozumiem, gdyby była hipoteka - nie mógłby wywiązać się z terminu podpisania aktów not. , czyli w konsekewncji musiałby zapłacić ustalone kary umowne (wszystko to jest w umowie przedwstępnej). Czyli wydaje mi się, że ewentualnie powinnam sprawdzić wpisy do ksiąg wieczystych - jak mi radziłaś. Jeśli nadal są czyste, to zaciągniętych kredytów pod hipotekę nie ma , co zaś oznacza, że raczej nowe nie powinny się pojawić (aby mógł z nami podpisać akty do czerwca). Dobrze myślę? Przesyłam uściski i jeszcze razzzzz bardzo, bardzo Ci dziękuję. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 23:44 Gość portalu: Kasia napisał(a): >Czyli wydaje mi się, że ewentualnie powinnam sprawdzić wpisy do ksiąg >wieczystych - jak mi radziłaś. Jeśli nadal są czyste, to zaciągniętych >kredytów pod hipotekę nie ma , co zaś oznacza, że raczej nowe nie powinny się >pojawić (aby mógł z nami podpisać akty do czerwca). Dobrze myślę? Kasiu, póki developer jest właścicielem całej tej nieruchomości może dowolnie nią rozporządzać, w tym również obciążąc i nikt mu nie może tego zabronić. Zdarza się, że nieruchomość developera jest obciążona hipoteką zabezpieczającą spłatę kredytu i to, że w tej chwili jej nie ma wcale nie oznacza, że jej już nie będzie. Dla Ciebie jest istotne przede wszystkim to, żeby w Twojej umowie sprzedaży Twój lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej mógł być wydzielony bez jakichkolwiek obciążeń (i do tego zobowiązał się developer, a nie do tego, że stanowiącej jego własność nieruchomości nie obciąży)). A może to mieć miejsce (o ile zakładamy, że pojawi się jednak jakaś hipoteka) albo kiedy przed Twoim aktem nabycia wpłynie wniosek o wykreślenie tej całej hipoteki z księgi albo też do Twojego aktu złożone zostanie pismo wierzyciela, który wyrazi zgodę na wydzielenie Twego lokalu wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej do nowej księgi wieczystej - bez jakichkolwiek obciążeń. To również częsta praktyka. Oczywiście byłoby najlepiej gdyby tam sie w ogóle żadna hipoteka nie pojawiała, ale czasem aż tak prosto i najlepiej nie jest. Istotne dla Ciebie jest to co napisałam Ci wyżej. Czy to w miarę jasne dla Ciebie? Dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
catarina1 Re: Do Bebiaka 18.11.03, 14:21 Bebiaczku, Dziękuję!! Wszystko rozumiem, tylko czy w takiej sytucaji(jak przedstawiłaś) powinnam teraz próbować się jakoś zabezpieczać wpłacając resztę sumy za mieszkanie? czy czekać na odbiór i akt notarialny na wiosnę czy też próbować teraz podpisywać umowę przedwstępną jeszcze raz tylko w formie aktu? Ogromne i szczere - DZIĘKUJĘ! Pozdrawiam cieplutko, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 20:59 catarina1 napisała: > Bebiaczku, > Dziękuję!! Wszystko rozumiem, tylko czy w takiej sytucaji(jak przedstawiłaś) > powinnam teraz próbować się jakoś zabezpieczać wpłacając resztę sumy za > mieszkanie? czy czekać na odbiór i akt notarialny na wiosnę czy też próbować > teraz podpisywać umowę przedwstępną jeszcze raz tylko w formie aktu? > Ogromne i szczere - DZIĘKUJĘ! > Pozdrawiam cieplutko, Kasia Kasiu, jeśli masz wpłacać wszystkie pieniądze, albo jest to już wpłacona jakaś ich znacząca część to ja na Twoim miejscu chyba raczej bym dołożyła do tego całego interesu jeszcze i te opłaty związane z zawarciem umowy przedwstępnej z wpisem roszczeń do księgi. Przeanalizuj sobie dobrze to co o skutkach umów napisałam w tym wątku (nie tylko do Ciebie). Jeśli chcesz znać moje zdanie to ja bym tak właśnie zrobiła (z tym, że ja bym to zrobiła równocześnie z wpłaceniem jakichkolwiek pierwszych pieniędzy - jeśli bym budowała z developerem). Nie wiem czy wpłata całości uchroni Cię przed zmianami związanym iz VAT-em jeśli by takie były - tego nie wiem, ale mogę Ci napisać (już tu kiedyś komuś pisałam), że jak była ta poprzednia zmiana VAT-u kilka lat temu z 0 na 7% to tak właśnie ludzie wpłacali a potem nie dopłacali - co nie znaczy, że teraz będzie tak samo. Ja kiedyś tak zrobiłam z wyjazdem na wakacje: słysząc o zmianie VAT-u na usługi bodajże hotelowe wpłaciłam przed wejściem w życie ustawy resztę ceny i zmiana mnie nie dotyczyła, choć wyjeżdżałam parę miesięcy po zmianie. Ostatecznie zrobisz oczywiście co zechcesz, ale mam wwielką nadzieję, że zrozumiałaś to wszystko co Ci napisałam i podejmiesz właściwą decyzję. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i bardzo dziękuję za dziękuję. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Do Bebiak-umowa przedwstępna w trybie art 389 IP: *.kutno.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 07:37 Dzień dobry ! Zamierzam podpisać z developerem umowę przedwstępną na zakup lokalu mieszkalnego, którego budowę developer dopiero zaczyna. Z uzyskanych informacji i przeczytanych od Ciebie we wcześniejszych postach wynika, że najlepszą formą zabezpieczenia byłaby "umowa przedwstępna zabowiazująca sporządzona notarialnie z wpisem do KW". W umowie, którą chcę podpisać developer zawarł jednak punkt "strony oswiadczają, że zawierają niniejszą umowę w trybie okr w art 389 k.c. Do praw i obowiązków stron z niniejszej umowy nie stosuje się postanowień art 9 ustawy o własności lokali. Czy w związku z tym, jeżeli odpada możliwość podpisania umowy przedwstępnej zobowiazującej to - ma sens podpisanie "zwykłej" umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego ? - co zyskuje podpisując "zwykła" umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego w stosunku do umowy przedwstępnej pisemnej ? - dlaczego developer "uchyla" sie od mozliwości podpisania umowy przedwstępnej w trybie art 9 ?(dodam, że jest prowadzona KW dla nieruchomości,developer ma pozwolenie na budowę , jest właścicielem gruntu, przy podp umowy płacę 10 %, a pozostałe 90% dopiero w momencie wykonania przedmiotu umowy i odbioru lokalu (ale to i tak 3 miesiące przed zawarciem umowy ustanowienia odrębnej własności) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do Bebiaka IP: 195.94.207.* 19.11.03, 11:34 Dzień dobry bebiaczku, Dzięki ogromne za sugestę dotyczącą mojej sprawy. Chyba tak jednak zrobię i drugą umowę przedwstępną w formie aktu podpiszę. A jeśli chodzi o Vat, to mam cichą nadzieję, że wpłacając w tym roku resztę uniknę ewentualnej podwyżki. w końcu prawo nie powinno działać wstecz, a w umowie mam zapis, że kolejne raty wpłacane są z obowiązująca w danym dniu stawką vat i że one nie podlegają już waloryzacji. Bebiaczku, jeszcze raz baaardzo dziękuję i jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć to pisz! Miłego dnia, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.acn.pl 19.11.03, 18:40 >Bebiaczku, jeszcze raz baaardzo dziękuję i jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć >to pisz! Miłego dnia, Kasia Życz mi dobrze, miej się dobrze:) i miej jak najmniej stresów związanych z budową mieszkanka (bo zupełnie to ich pewnie nie unikniesz). Dziękuję Ci serdeczne za dziękuję i pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Krzysztofa-um przedwstępna w trybie art 389 IP: *.acn.pl 19.11.03, 16:40 >Zamierzam podpisać z developerem umowę przedwstępną na zakup lokalu >mieszkalnego, którego budowę developer dopiero zaczyna. Z uzyskanych >informacji i przeczytanych od Ciebie we wcześniejszych postach wynika, że >najlepszą formą zabezpieczenia byłaby "umowa przedwstępna zabowiazująca >sporządzona notarialnie z wpisem do KW". Sprecyzujmy (żeby bylo wiadomo, że o tej samej umowie mówimy): umowa zobowiązująca w trybie art. 9 ustawy o własności lokali (to o taką umowę mi chodziło) >W umowie, którą chcę podpisać developer zawarł jednak punkt "strony >oswiadczają, że zawierają niniejszą umowę w trybie okr w art 389 >k.c. Do praw i obowiązków stron z niniejszej umowy nie stosuje się >postanowień art 9 ustawy o własności lokali. >Czy w związku z tym, jeżeli odpada możliwość podpisania umowy przedwstępnej >zobowiazującej to >- ma sens podpisanie "zwykłej" umowy przedwstępnej w formie aktu >notarialnego? Moim zdaniem ma sens, ale jesli optymistycznie założymy, że lokal powstanie >- co zyskuje podpisując "zwykła" umowę przedwstępną w formie aktu >notarialnego w stosunku do umowy przedwstępnej pisemnej ? Zyskujesz dodatkowe roszczenia (którego nie daje Ci umowa pisemna) którym jest możliwość dochodzenia przed sądem zawarcia umowy przyrzeczonej (polega to na tym, że gdyby sprzedający uchylał się od zawarcia umowy przyrzeczonej czyli sprzedaży to sąd zastępując jego oświadczenia może przenieść na Ciebie własność lokalu). To co Ci teraz napiszę ma poniekąd związek z tym, co napisałam ciut wyżej: z takiego roszczenia będziesz mógł skorzystać, kiedy lokal powstanie, bo jeśli nie powstanie to i sąd nie przeniesienie własności bo i niby czego skoro nie ma przedmiotu? Dlatego jestem, o ile są spełnione warunki, za zawieraniem umów zobowiązujących w trybie art. 9, bo gdy developer wówczas (po zawarciu takiej umowy) przestaje budować to możesz skorzystać z roszczenia jakie daje Ci ta własnie umowa i wnosić do sądu o wykonawcę zastępczego, który na koszt developera dokończy budowę. Czy ta różnica w skutkach obu tych umów jest dla Ciebie zrozumiała? >- dlaczego developer "uchyla" sie od mozliwości podpisania umowy >przedwstępnej w trybie art 9 ?(dodam, że jest prowadzona KW dla >nieruchomości,developer ma pozwolenie na budowę , jest właścicielem gruntu, >przy podp umowy płacę 10 %, a pozostałe 90% dopiero w momencie wykonania >przedmiotu umowy i odbioru lokalu (ale to i tak 3 miesiące przed zawarciem >umowy ustanowienia odrębnej własności) Z tego co piszesz już widać, że spełnione są warunki dla zawarcia umowy zobowiązującej w trybie art. 9 ustawy o własności lokali. Dlaczego developer nie chce jej zawrzeć? NIE WIEM, doprawdy nie wiem:( Podejrzewam (to moje prywatne zdanie), że zdaje sobie sprawę ze skutków obu tych umów, zdaje sobie sprawę z tego jakie roszczenie dostajesz do ręki zawierając tę zobowiązującą i stąd nie bardzo ma na to ochotę (umowa zobowiązująca w trybie art. 9 jest silniejsza w skutkach dla nabywcy i to pewnie stąd - ale to moje prywatne zdanie co do tych przyczyn). Przeszkód prawnych nie widać - wypisałeś warunki, których wymaga ustawa, są spełnione, stąd doprawdy poza moimi domysłami nic nie przychodzi mi do głowy. Dla mnie już bardzo dziwne jest to co napisane w projekcie, o którym wspominasz - zdecydowanie masz nie mieć praw, które Ci daje umowa w trybie art. 9. A dlaczego developer tak bardzo chce, zebyś ich nie miał? Wg mnie to Twoje prawo zawierać umowę w trybie art. 9 - po to ją właśnie wymyślono, aby zwiększyć bezpieczeństwo nabywcy. Czy to dla Ciebie w miarę jasne? Wierząc, że tak - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: umowa przedwstepna.. - do Kasi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 12:44 Mam drobne pytanie dot rodzaju umowy (oczywiście do p.Bebiak lub innej dobrej duszy). Czym różni się umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego od umowy zobowiązującej w trybie art 9 ustawy o własnosci lokali z wpisem roszczen do kw? Czy chodzi o jedna i ta sama umowe? Jak mozna okreslic ktora umowe dostaje sie do podpisania? Czy sam naglowek "umowa przyrzeczenia sprzedazy..." lub "umowa przedwstępna..." mowi cos o rodzaju umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. - do Marka IP: *.acn.pl 19.11.03, 16:53 >Czym różni się umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego od umowy >zobowiązującej w trybie art 9 ustawy o własnosci lokali z wpisem roszczen do >kw? Marku, spójrz na to, co przed chwilą napisałam tutaj w tym wątku do Krzysztofa. Tam wskazałam różnice w skutkach obu tych umów. Wierze, że wszytsko stanie się jasne a gdyby nie to upomnij się - wyjaśnię (jeśli będzie to w mojej mocy). >Czy chodzi o jedna i ta sama umowe? NIE, zdecydowanie NIE! >Jak mozna okreslic ktora umowe dostaje sie do podpisania? >Czy sam naglowek "umowa przyrzeczenia sprzedazy..." lub "umowa >przedwstępna..." mowi cos o rodzaju umowy? Poza tytułem umowy (ja bym twardo wpisywała tytuł konkretnie: albo umowa przedwstępna sprzedaży albo umowa zobowiązująca zawarta w trybie art. 9 ustawy o własności lokali). To jest w ogóle inna konstrukcja: w umowie przedwstępnej strony zobowiązują się do zawarcia umowy, mocą której developer sprzeda Panu X to i to za cenę, a Pan X to i to za te cenę kupi... (czyli jest to zobowiązanie do zawarcia drugiej innej umowy) a w umowie zobowiązującej w trybie art. 9 developer zobowiązuje się wybudować to i to a po zakończeniu budowy przenieść własność tego i tamtego na rzecz ... na określonych warunkach, a ten wyraża na to zgodę zobowiązując się do tego i owego. Widzisz te różnice już choćby w tym co napisałam? Wierząc, że trochę Ci rozjaśniłam, pozdrawiam Cię serdecznie. I koniecznie zapoznaj się z tymi różnicami (Do Krzysztofa,ale i w pozostałych postach tu w tym wątku również). Gdyby coś nie tak to się upomnij. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: umowa przedwstepna.. do Bebiak IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 16:44 Dziekuje. Wszystko zrozumiałem chociaż na początku mając dwie umowy przed soba (DD i Budimex) nie wiedziałem ktora jest przedwstepna a ktora zobowiazujaca. Jeżeli sie nie myle to Budimex ma przedwstepną (i tak jest w nagłówku )a DD zobowiązującą (w nagłówku jest "umowa przyrzeczenia sprzedaży wyodrębnionego lokulu mieszkalnego..."). Napisałaś, że podpisując umowe zobowiązującą można dokonać wpisu roszczenia do kw. Czy aby tego dokonać muszę mieć pisemną zgodę developera a jeżeli tak to czy musi być zawarta w umowie czy przybiera inną postać np dodatkowego dokumentu? Co sie dzieje jeżeli w połowie inwestycji developer (np. DD) majac 50% pieniążków ogłasza upadłość a w wpłaty nie są uzależnione od postępów prac na budowie. Czy muszę nadal płacić i oczekiwać przejęcia budowy przez innego wykonawcę czy mogę wstrzymać przelewy nie ponosząc konsekwencji w postaci rozwiązania umowy. Bebiak, przepraszam ze zadaje tyle pytań. Mam nadzieję, że może ktoś skorzysta z tych uwag i zastanowi sie przed podpisaniem umowy. Z moich obserwacji wynika ze ludzie pytają na forum o tzw. kruczki prawne na dzień przed podpisaniem umowy i wierzą, że wszysko będzie ok. Czasami tak nie jest ale wtedy jest juz za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. do Marka IP: *.acn.pl 20.11.03, 18:29 Gość portalu: Marek napisał(a): > Dziekuje. Wszystko zrozumiałem chociaż na początku mając dwie umowy przed >soba (DD i Budimex) nie wiedziałem ktora jest przedwstepna a ktora >zobowiazujaca. Jeżeli sie nie myle to Budimex ma przedwstepną (i tak jest w >nagłówku )a DD zobowiązującą (w nagłówku jest "umowa przyrzeczenia sprzedaży >wyodrębnionego lokulu mieszkalnego..."). Marku, żeby było wszystko jasne: wskazywałam na skutki umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego (a taka może być i pisemna, przy czym o skutkach takiej pisemnej też pisałam), oraz o skutkach umowy zobowiązującej w trybie rt. 9 która dla swej ważności MUSI być zawarta w fromie aktu notarialnego. > Napisałaś, że podpisując umowe zobowiązującą można dokonać wpisu roszczenia do kw. Wyjaśnijmy, bo chciałabym, żeby było to dla Ciebie jasne bo to ważne: w umowie zobowiązującej w trybie art. 9 ustawy o własności lokali MUSI być zawarty wniosek do sądu o wpis roszczeń. Tu nie ma wyboru (jak przy przedwstępnej) - to wymóg ustawy. > Czy aby tego dokonać muszę mieć pisemną zgodę developera a jeżeli tak to czy > musi być zawarta w umowie czy przybiera inną postać np dodatkowego dokumentu? To poniekądwiąże sie z poprzednim wyjasnieniem - żadna dodatkowa zgoda, żaden dodatkowy dokument: notariusz sporządzając umowę zobowiązującą w trybie art. 9 musi zamieścić wniosek do sądu i każdy notariusz o tym wie. Ten wniosek to jeden z trzech warunków wymienionych w ustawie wymaganych dla zawarcia umowy zobowiązującej w trybie art. 9 . > Co sie dzieje jeżeli w połowie inwestycji developer (np. DD) majac 50% > pieniążków ogłasza upadłość a w wpłaty nie są uzależnione od postępów prac > na budowie. Czy muszę nadal płacić i oczekiwać przejęcia budowy przez >innego wykonawcę czy mogę wstrzymać przelewy nie ponosząc konsekwencji w >postaci rozwiązania umowy. Hm, ja bym wstrzymała się z wpłatami wychodząc z zobowiązania wzajemnego: jedna strona przestaje budować (czyli niewykonuje swojego zobowiązania) to druga może się z wykonaniem swojego powstrzymać. >Bebiak, przepraszam ze zadaje tyle pytań. Mam nadzieję, że może ktoś >skorzysta z tych uwag i zastanowi sie przed podpisaniem umowy. Z moich >obserwacji wynika ze ludzie pytają na forum o tzw. kruczki prawne na dzień >przed podpisaniem umowy i wierzą, że wszysko będzie ok. Czasami tak nie jest >ale wtedy jest juz za późno. Nie ma problemu. Wg mnie forum też nie powinno być jedynym źródłem wiedzy wystarczającej dla ustalania warunków umów czy badania ich prawidłowości (pod kątem zabezpieczenia interesów nabywców) - może być pewnego rodzaju wskazówką, ale raczej nie jedynym źródłem. Tak ja myślę. Dziękując za dziękuję pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: umowa przedwstepna.. do Bebiak IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 21:44 Dziękuję. W wątku "DomDevelopment" dot. os. Akacje9 padło twierdzenie że nie mozna dokonac wpisu roszczcenia do kw dla nieruchomosci złożonej z kilku działek przed połączeniem ich przez sąd w jedną. Potwierdzasz to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. do Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:03 Gość portalu: Marek napisał(a): > Dziękuję. W wątku "DomDevelopment" dot. os. Akacje9 padło twierdzenie że > nie mozna dokonac wpisu roszczcenia do kw dla nieruchomosci złożonej z kilku > działek przed połączeniem ich przez sąd w jedną. Potwierdzasz to? Czy to jest taka sytuacja, że jeden budynek wznoszony jest na dwóch sąsiadujących ze sobą działkach, przy czym każda z nich jest w innej księdze wieczystej? Przy założeniu, że jeden i ten sam developer jest właścicielem ich obu - to nie widzę specjalnego problemu. Wniosek składa się wtedy do obu ksiąg. Czy tam jest taka właśnie sytuacja? Jak to u nich wygląda? Możesz cos szerzej napisać? Pozdrowionka serdeczne i dzięki za dzięki. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralfi Re: umowa przedwstepna.. IP: 192.11.224.* 25.11.03, 16:00 Witaj Bebiaku ! Twoje rady i pomoc jest kopalnie wiedzy i bardzo CI dziekuje za caly powyzszy watek. Moje pytanie jest z nim zwiazane: >>>>Dla zawarcia umowy w trybie art. 9 ustawy o własności lokali zobowiązującej developera do wybudowania budynku (w tym Twojego lokalu oczywiście) ustawa wymaga (między innymi) aby developer był właścicielem bądź wieczystym użytkownikiem gruntu. Tak napisalas kilka post'ow powyzej. Moja sytuacja jest bardzo podobna do opisanej, z ta roznica, iz developer jest wieczystym użytkownikiem gruntu (osobna KW) gdzie ma stanac budynek a jedynie wspoluzytkownikiem wieczystym w stosunku do dzialek zwiazanych z drogami i czesciami wspolnymi (dwie osobne KW). Czy w takim wypadku mozna rowniez zawrzec umowe w trybie art nr 9 (z definicji ustawy), czy raczej moge podejrzewac, iz developer broni sie przed nia ((natomiast bez problemow chce podpisac "zwykla" umowe notarialna przedwstepna sprzedazy)) majac swiadomosc wyzszej mocy sprawczej art nr 9 ?! Innymi slowy: jakie warunki musza byc spelnione aby mozna bylo zawrzec umowe w trybie art nr 9 ? Bardzo dziekuje za wszelkie wyjasnienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. - do Ralf'iego IP: *.acn.pl 25.11.03, 18:38 Hm, jeśli dobrze rozumiem to u Ciebie sytuacja będzie w przyszłości wyglądała tak, że przedmiotem umowy sprzedaży będzie samodzielny lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej (którą będzie cały budynek + cała działka, na której budynek jest posadowiony), a nadto, jakieś określone udziały w czymś co jest - nazwijmy szeroko - drogami dojazdowymi, czy tak? Załóżmy zatem (bo coś musimy), że dobrze myślę (jeśli źle to mnie sprostuj tutaj). Ta umowa w trybie art. 9 wg mnie dotyczy przede wszystkim budowy lokalu i po to ją się właśnie zawiera. Natomiast nie może dotyczyć gruntu, na którym się nie buduje (tak jak te drogi), choćby niejako było to związane z całą tą inwestycją. Gdybym miała taką sytuację prawną to jednym aktem notarialnym (a przeszkód nie ma ku temu) objęłabym dwie umowy: - umowę zobowiązującą co do wybudowania lokalu w trybie art. 9; - umowę przedwstępną sprzedaży określonych udziałów w tych pozostałych nieruchomościach uzależnioną w sensie jej wykonania od wykonania tej umowy zawartej w trybie art. 9 (oczywiście z tymi samymi terminami). Tak bym to widziała i przyznam, że nie widzę tutaj tak na szybko patrząc błędu prawnego. Widziałabym tam tego typu postanowienia (bo te umowy muszą być związane ze sobą, przy czym wiodącą ma być ta w trybie art. 9), iż w przypadku rozwiązania tej developerskiej ta przedwstępna co do dróg też ulega rozwiązaniu, a gdyby któraś strona chciała się uchylić od zawarcia przyrzeczonej co do dróg to druga dojdzie do jej zawarcia z art. 390 Kc (bo odpowiednia forma), z kolei jeśli ta przedwstępna jest uzależniona od zawarcia tamtej developerskiej to nie ma niebezpieczeństwa "przymuszania" do samych dróg... Tak głośno myślę tutaj sobie nad jakimiś niebezpieczeństwami, szukam jakichś nieścisłości prawnych i jakoś nie znajduję. Swoją drogą przyznam, że to niezmiernie ciekawy problem prawny - nie spotkałam się z takim dotąd, ale myślę, że taka drogą jak napisałam możnaby pójść. Czy to w miarę dla Ciebie zrozumiałe - cała ta koncepcja? Ciekawe swoją drogą co jakiś inny prawnik by na nią powiedział... Jak coś nie tak to się odezwij a ja pozdrawiam Cię serdecznie dziękując za dziękuję. A, warunki dla zawarcia umowy zobowiązującej w trybie art. 9: developer musi być właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu, musi mieć pozwolenie na budowę, a nadto roszczenia z takiej umowy muszą być wpisane do księgi (roszczenia tej umowy przedwstępnej co do dróg nie muszą być wpisane do księgi ale mogą). B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralfi Re: umowa przedwstepna.. - do Bebiaczk'a IP: 192.11.224.* 26.11.03, 11:15 Witaj ! Dziekuje za wszystkie wyjasnienia. Sa dla mnie absolutnie jasne i kalarowne, a Twoje zalozenie byly oczywiscie slusze (widac sile doswiadczenia:-). Zapuscielem temat do dzialu prawnego developera i zobaczymy co wymysla. Napewno Was o tym powiadomie bo w dobie EU sprawy prawne nabieraja nowego znaczenia. Dzieki piekne, piekne, piekne za pomoc ! Wdzieczny Ralfi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: umowa przedwstepna.. - do Bebiaczk'a IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 21:29 Cześć, Przeczytałem wszystkie posty i Twoje porady, wielkie dzięki za nie. Mam jednak nadal dylemta. Podpisuję w najbliższym czasie umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego. Developer ma użytkowanie wieczyste. Umowa będzie zawarta ze skutkami wynikajacymi z art 390 KC. Dodatkowo do umowy mają zastosowanie zapisy Ustawy o własności lokali (całej, bez wyłączeń), developer zgadza się na złożenie wniosków do sądu, dział III księgi wieczystej. Moje pytanie brzmi: czy jest to ta sławetna umowa w trybie art. 9, czy tylko zwykła w formie aktu notarialnego? Może odpowiedź już była na te pytanie, ale naprawdę nie znalazłem jej, lub nie zroumiałem. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. - do Gościa IP: *.acn.pl 26.11.03, 22:13 Gość portalu: Gość napisał(a): > Cześć, > Przeczytałem wszystkie posty i Twoje porady, wielkie dzięki za nie. Mam >jednak nadal dylemta. Podpisuję w najbliższym czasie umowę przedwstępną w >formie aktu notarialnego. Developer ma użytkowanie wieczyste. Umowa będzie >zawarta ze skutkami wynikajacymi z art 390 KC. Dodatkowo do umowy mają >zastosowanie zapisy Ustawy o własności lokali (całej, bez wyłączeń), >developer zgadza się na złożenie wniosków do sądu, dział III księgi >wieczystej. > Moje pytanie brzmi: czy jest to ta sławetna umowa w trybie art. 9, czy tylko > zwykła w formie aktu notarialnego? Hm, do końca nie wiem bo nie znam oczywiście treści tej umowy, którą Ci proponuje developer, ale art. 390 Kc dotyczy wykonania umowy przedwstępnej - na to Cię uczulam. Poza tym wiedz, że w przypadku zawierania umowy zobowiązującej w trybie art. 9 strony nie mają nic do powiedzenia co do wniosku o wpis roszczeń do księgi. Art. 9 WYMAGA wpisania tych roszczeń (bez względu na chęć czy niechęć stron). Stąd dla mnie wynika, że raczej chodzi tu o umowę przedwstępną sprzedaży w formie aktu notarialnego, a nie zobowiązującą w trybie art. 9. Jeśli nie masz pewności proponuję abyś poprosił o projekt i skonsultował treść tej umowy z prawnikiem (zresztą notariusz przygotowujący projekt również powinien wiedzieć jaka to umowa). > Może odpowiedź już była na te pytanie, ale naprawdę nie znalazłem jej, lub >nie zroumiałem. Z góry dziękuję za pomoc. A proszę bardzo:)) Wierząc, że w miarę jasno napisałam - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: umowa przedwstepna.. - do Gościa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:16 Dzięki, szybka jesteś-jestem pod wrażeniem. Dopytam się i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: umowa przedwstepna.. - do Ralfi'ego IP: *.acn.pl 26.11.03, 22:16 Gość portalu: Ralfi napisał(a): > Witaj ! > Dziekuje za wszystkie wyjasnienia. Sa dla mnie absolutnie jasne i kalarowne, >a Twoje zalozenie byly oczywiscie slusze (widac sile doswiadczenia:-). > Zapuscielem temat do dzialu prawnego developera i zobaczymy co wymysla. >Napewno Was o tym powiadomie bo w dobie EU sprawy prawne nabieraja nowego >znaczenia. > Dzieki piekne, piekne, piekne za pomoc ! > Wdzieczny Ralfi ! Bardzo bym się cieszyła, gdybyś o efektach poinformował - zawsze to lepiej znać stanowisko drugiej strony nawet jeśli mialoby być krytyczne. Doświadczenia uczą, a moje życie to ciągła nauka. Dziękując serdecznie za dziękuję pozdrawiam Cię cieplutko:) B. Odpowiedz Link Zgłoś
miinia Re: umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego 28.11.03, 14:50 czesc, mam do Was pytanko. bede podpisywac umowe w formie aktu notarialnego. notariusz powiedzial mi, ze jesli chce miec wpis z roszczeniem do KW lepiej jak to zrobie sama bo bedzie zdecydowanie taniej. jak to jest? czy ktos z Was juz to przerabial? licze na Wasza odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: prosze odpowiedzcie mi [n/tx] IP: *.acn.pl 01.12.03, 12:56 Doprawdy bardzo trudno Ci odpowiedzieć poza jednym: myślę, że gdy notariusz stawia wniosek przy umowie przedwstępnej to musi pobrać opłatę sądową za wpis roszczeń w wysokości 1/10 wpisu stosunkowego (co daje pewną niemałą kwotę), a jak złożysz sama wniosek w sądzie to być może urzędnik przyjmujący przyjmie Ci go za 30,-zł. To taka ewentualna szansa - innej jakoś nie dostrzegam. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: prosze odpowiedzcie mi [n/tx] IP: *.acn.pl 01.12.03, 12:58 I jeszcze jak składasz wniosek sama odpada Ci ta stała opłata u notariusza za wniosek czyli 150,-zł + VAT 33,-zł. Pozdrowionka raz jeszcze. B. Odpowiedz Link Zgłoś
miinia Re: prosze odpowiedzcie mi 01.12.03, 14:17 czyli rozumiem, ze nie ma roznicy prawnej czy zrobie to samodzielnie czy przez notariusza. wole to zrobic sama ze wzgledu na koszty, a jesli nie ma roznicy to po co przeplacac :))) dziekuje za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralfi Re: Umowa w trybie art nr 9 .....do Bebiaczka IP: 192.11.224.* 01.12.03, 15:28 Witaj Bebieczku ! zgodnie z obietnica: "Bardzo bym się cieszyła, gdybyś o efektach poinformował - zawsze to lepiej znać stanowisko drugiej strony nawet jeśli mialoby być krytyczne. Doświadczenia uczą, a moje życie to ciągła nauka. Dziękując serdecznie za dziękuję pozdrawiam Cię cieplutko:) B. " informuje, iz moj developer sie nie zgadza na w/w umowe, nawet w opisany przez Ciebie sposob, gdyz: - nie ma przeszkod formalnych, ale w/w umowa nie zabezpiecza interesow firmy w sposob wlasciwy - rada nadzorcza nie wyrazila zgody na takie Umowy - nie ma pola do negocjacji w/w umow. No comments ! Pozostaje mi tylko "zwykla" umowa notarialna w wpisem do KW roszczen (ktore zrobie sam, dzieki za watek powyzej) i....rozaniec, aby wszystko bylo OK :-) Pozdrawiam i dzieki za porade ! P.S. Bede mial lekko niespokojny sen :-) do konca 2005, gdyz wtedy najpozniej developer zoobowiazal sie w umowie do podpisania notarialnego aktu wlasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
miinia Re: Umowa w trybie art nr 9 .....do Bebiaczka 01.12.03, 21:42 o rety to ja juz sie pogubilam. moze ktos mi w prosty sposob wyjasni na czym polega roznica miedzy tym co ja chcialam zrobic (akt notarialny + wpis do kw) a umowa w trybie art. nr 9. myslalam, ze to jest to samo... :( i jak jest z kosztami, domyslam sie ze umowa w trybie art. 9 jest pewnie drozsza, ale tak mniej wiecej o ile. z gory dzieki za info. p.s. Ralfi napisz kto Ci odmowil tej umowy - moze byc na priva. thx Odpowiedz Link Zgłoś
miinia czy to jest to? 01.12.03, 21:50 czy to jest to? Art. 9. 1. Odrębna własność lokalu może powstać także w wykonaniu umowy zobowiązującej właściciela gruntu do wybudowania na tym gruncie domu oraz do ustanowienia - po zakończeniu budowy - odrębnej własności lokali i przeniesienia tego prawa na drugą stronę umowy lub na inną wskazaną w umowie osobę. 2. Do ważności umowy, o której mowa w ust. 1, niezbędne jest, aby strona podejmująca się budowy była właścicielem gruntu, na którym dom ma być wzniesiony, oraz aby uzyskała pozwolenie na budowę, a roszczenie o ustanowienie odrębnej własności lokalu i o przeniesienie tego prawa zostało ujawnione w księdze wieczystej. 3. W wypadku wykonywania umowy w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, na wniosek każdego nabywcy, sąd może powierzyć, w trybie postępowania nieprocesowego, dalsze wykonywanie umowy innemu wykonawcy na koszt i niebezpieczeństwo właściciela gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: czy to jest to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 20:32 miinia napisała: > czy to jest to? To co zacytowałaś to właśnie art. 9 ustawy o własności lokali i w tym trybie przy niewybudowanym budynku lepiej jest moim zdaniem zawierać umowy z developerami, o ile oczywiście są spełnione warunki dla ich zawarcia. To właśnie zawarcia umowy w tym trybie odmówił Ralfi'emu developer. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Umowa w trybie art nr 9 .....do Ralfi'ego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.03, 21:59 Cześć Ralfi! Gość portalu: Ralfi napisał(a): > informuje, iz moj developer sie nie zgadza na w/w umowe, nawet w opisany >przez Ciebie sposob, gdyz: > - nie ma przeszkod formalnych, ale w/w umowa nie zabezpiecza interesow firmy >w sposob wlasciwy > - rada nadzorcza nie wyrazila zgody na takie Umowy > - nie ma pola do negocjacji w/w umow. Ciekawe dlaczego to niby umowa zobowiązująca w trybie art. 9 "nie zabezpiecza interesów firmy w sposób właściwy"? Wiesz co Ci napiszę: łapy opadają, jak się słyszy takie argumenty:(( Nie potrafię tego skomentować, ale myślę, że podobne komentarze plączą się i w mojej i w Twoje głowie. Wobec takich argumentów Twojego developera - czuję się zupełnie bezradna:(( Cóż, będę trzymała kciuki, życzę Ci powodzenia, dziękując, że się odezwałeś. Pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: prosze odpowiedzcie mi [n/tx] IP: *.core.hp.com 04.12.03, 10:38 > Doprawdy bardzo trudno Ci odpowiedzieć poza jednym: myślę, że gdy notariusz > stawia wniosek przy umowie przedwstępnej to musi pobrać opłatę sądową za wpis > roszczeń w wysokości 1/10 wpisu stosunkowego (co daje pewną niemałą kwotę), a > jak złożysz sama wniosek w sądzie to być może urzędnik przyjmujący przyjmie Ci > go za 30,-zł. To taka ewentualna szansa - innej jakoś nie dostrzegam. > Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Hmmm... Jak to w końcu jest z tymi tajemniczymi notariuszami? Ten, u którego podpisywałem umowę przedwstępną, za wpis ostrzeżenia do KW pobrał 30 złotych. Nie jest to zatem kwota, której oszczędzenie warte byłoby dla mnie wystawania w kolejkach sądu. Czy tak samo będzie z umową końcową, czy też może się okazać, że notariusz zażąda kwoty znacznie wyższej? A co z wpisaniem roszczenia banku do KW (hipoteka pod kredyt)? Słyszałem, że dla mieszkań z rynku pierwotnego wnioski o wpis roszczeń banku do KW zwolnione są z opłat. Czy to prawda? Pozdrawiam serdecznie, Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
miinia Re: prosze odpowiedzcie mi [n/tx] 04.12.03, 11:07 mi notariusz powiedzial wprost, ze wpis bedzie mnie kosztowal 400zl, a jesli zrobie to sama wtedy bedzie 30zl dlatego lepiej zebym zrobila samodzielnie bo bedzie taniej. dla mnie jest to roznica, a Ty miales farta :). Odpowiedz Link Zgłoś