Gość: marko IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 13.11.03, 12:37 8. grudnia odbieramy mieszkanie na Bluszczanskiej. Czy ktos moze odbieral w tym bloku mieszkanie. Czy wszastko bylo wykonane OK, czy byly jakied problemy. Na co zwrocic uwage? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brad1 Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 13.11.03, 14:20 Cześć Marko. Niestety nie odpowiem Ci na Twoje pytania, a chciałbym Ciebie zapytać w której klatce masz mieszkanie. Ja mam podobno odebrac prawie na końcu, więc ciekaw jestem kiedy przyjdzie moja pora. Jak juz je odbierzesz to mam nadzieje że podzielisz sie informacjami jak było. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
siaryx Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 16.12.03, 14:23 Próbowałem odebrac w poniedziałek 15.12. Sciany jeszcze do przyjecia, ale podłoga i sufit to tragedia. Podobnie glify przyokienne. Maja poprawic do srody. zobaczymy... Czy ktos zglaszał ekipe remontowa, przebudowę ścian lub elektryki do spółdzielni? Trzeba to zrobic? Czym grozi niezgłoszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
siaryx Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 13.11.03, 15:09 Ja odbieram w polowie grudnia.Klatka nr 10.Tez jestem ciekawy jak sie to odbywa. Czy dotarla juz do Ciebie informacja ze spółdzielni w sprawie rozliczenia końcowego? Wzrosła cena metra o 7,36%. I to w czasach kiedy ceny idą w dół. Mętnie sie z tego tlumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
brad1 Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 13.11.03, 15:55 Faktycznie wzrost ceny o ponad 7% jest wysoki zwazywszy na okoliczności rynkowe. Zawsze jako członkowie możemy ich rozliczyć. Zreszta znając życie pewnie wszystko bedzie prawie OK. Nie mielismy wpływu po jakich cenach i gdzi kupowali materiały do budowy. Pozdrwaiam i licze na Wasze info jak tam odbiór przebiegał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 13.11.03, 16:14 Mieszkanie mamy w klatce 6. Jesli nie znajde fachowaca, to odbiore sam, wiec pewnie niczego nie zauwaze i wezme je z dobrodziejstwem inwentarza. Przedziwne jest, ze jak poinformowal mnie kierownik budoy do momentu odbioru nie moge obejrzec wlasnego mieszkania (sic!) bo "ludzie sie kreca i przeszkadzaja w pracach" Co do 8% bylem na nie przygotowany, gdyby zazadali 18% tez bysmy musieli placic Jaki kraj , taki obyczaj... Odpowiedz Link Zgłoś
brad1 Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 14.11.03, 10:09 Marko poniżej link do strony gazety na co zwrócic uwagę przy odbiorze może będzie Ci pomocny. www2.gazeta.pl/dom/1,34516,101618.html Co do fachowców to niestety nie potrafie pomóc. Wydaje mi sie że możesz popytac wśród rzeczoznawców budowlanych. Dobrego odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 14.11.03, 12:43 Dzieki za link. Fachowca znalazlem, ale chce 350 PLN, wiec sie zastanawiam, w koncu duzo spieprzyc sie chyba nie dalo Odpowiedz Link Zgłoś
brad1 Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 14.11.03, 12:49 Tez mam taka nadzieję. Zresztą jest jeszcze 3 letnia gwarancja na wykonane mieszkanie. Więc jeśli coś wyjdzie później to i tak muszą usunąć w jej ramach. Co prawda zawsze to kolejny remont i zamieszanie ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: 217.153.60.* 17.11.03, 09:30 Witam! Ja rowniez mam odbior w I-szej polowie grudnia. I czekam na cenne informacje na co warto zwracac uwage - ponoc to co mozna zobaczyc to jedynie czy sciany sa proste, a pozostałe sprawy wyjda w trakcie Mnie w dobie spadających cen materiałów budowlanych dopłata ponad 7% rowniez sie nie podoba - spoldzielnia tłumaczy się wiekszą cena za pale na których stoi budynek - ale czy same pale moga o tyle podnieść koszt budowy? Coś chyba kręcą - może powinniśmy sprobować ich spradzić czy cena jest adekwatna do rzeczywistości - tylko czy jesteśmy w stanie do zrobic? pozdrawiam przyszłych mieszkańców Bluszczańskiej III Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: 217.153.60.* 21.11.03, 12:10 Witam ponownie przyszłych mieszkańców Bluszczańskiej III może ktoś z Was jest już po odbiorze technicznym i mógłby się podzielić swoimi wrażeniami Każda informacja na pewno będzie cenna pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
brad1 Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? 28.11.03, 13:39 Witam ponownie wszystkich mieszkańców. I jestem ciekaw czy może już ktoś odebrał mieszkanie i ma jakieś uwagi w tej kwestii i podzieli się nimi. Swoją drogą to ciekawe mamy prawo. Niby nie można wchodzić na budowę i podziwiać tempo budowy mieszkanka, a jednocześnie mieszkania odbiera się przed przyjęciem przez gminę budynku do użytkowania. Zawsze sadziłem iż budowa kończy sie z chwilą przyjecia go przez służby miejskie. Ciekawe gdzie bedziemy parkować do 15 marca - czyli orientacyjnego terminiu przyjęcia budynku i oddania nam garaży. 212 mieszkań + przyjezdni wykonawcy raczej nie zmieści sie przy Bluszczańskiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.03, 16:56 Trzeba uważać na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.11.03, 16:59 Bardzo trafna odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: 217.153.60.* 08.12.03, 15:16 Witam Marko! Jeżeli jesteś już po odbiorze - to może jakiś uwagi tak na świeżo pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: *.is / *.basf-ag.de 08.12.03, 17:32 Witam, Owszem. Dzisiaj mialem odbior. Odbieralem sam, bez fachowca. Zrezygnowalismy z drzwi i parapetow. Sprawdzile okna, wylewke, przylacza hydrauliczne + elektryczne, wentylacje. POmiaru mieszkania dokonalismy wczesniej - metraz sie zgadzal, chodz oczywiscie nie co do centymetra. W odbiorze ze strony SAM-a uczestniczy jeden czlowiek + na chwile pojawiajacy sie elektryk. Sprawdzaja gniazdka, pokazuja liczniki. Nie mialem zadnych uwag. Odbior trwal okolo 45 minut.Zglosic sietrzena do bialego baraku - biura. Skandalem jest mysle fakt, ze kierownik budowy wylaczyl windy "bo ludzie woza nia materialy" a wlacza je "jak sie sytuacja uspokoi" ALTERNNATYWY do kwadratu i MIS do szescianu. Teraz z innej beczki. Pytalem o internet. Mafia Tepsa SA zaloze Ci telefon od razu, i internet. ale ja mam u siebie STOEN - tanszy i szybszy. Moze by sie zorganizowac w pare osob i zalozac cos poza TEPSA Zycze powodzenia przy odbiorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: SAM 81 BLUSZCZANSKA - odbior techniczny? IP: 217.153.60.* 12.12.03, 16:09 Ja równie już jestem po odbiorze - co prawda z kilkoma drobnymi uwagami ale mają to poprawić w trakcie Jedyna istotna uwaga dla tych którzy mają w swoim lokalu ściankę gipsową nałożoną na ścianę nośną, w celu wygłuszenia hałasu od sąsiada łazienki - ponoć musieli to zrobić, bo takie są budowlane przepisy więc uwaga - pomiar lokalu do rozliczenia robiony był przed położeniem tej ścianki - w związku z tym powierzchnia lokalu w rozliczeniu jest za duża w stosunku do rzeczywistej o grubość i długość tej ścianki - więc w takim przypadku trzeba domagać się korekty Jeżeli chodzi o internet inny niż przez TPSA - to myślę że znajdzie się trochę chętnych - musimy otworzyć problem i szukać najlepszej oferty Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś