Gość: lola IP: *.jmdi.pl 02.02.09, 09:28 w Wawrze podobno jakis deweloper zbankrutował- firma postawiona w stan upadłosci oj juz sie zaczyna dziac na warszawskim rynku ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciekawy Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.gprs.plus.pl 02.02.09, 11:01 A wiesz może jak się nazywa? Właśnie mam zamiar kupić tanie mieszkanie od developera. Cieszę się że tanie a może to jest właśnie przyczyną..? Jak sprawdzić czy deweloper jest w stanie upadłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 11:11 trzeba to sprawdzić w sądzie, w KRS, są programy za pomocą których łączysz się z bazą KRS i możesz sprawdzić to online bez chodzenia do sądu, wiele firm z tego korzysta, popytaj znajomych, może ktoś ma to w firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa juz 55 deweloperow zlozylo wniosek o upadlosc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.09, 12:06 Przynajmniej tak ostatnio mowil w TV Biznes Pan z Polskiego Zwiazku Firm Deweloperskich, wiec jest coraz lepiej! niech padaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . upadłość dev NIE oznacza bankructwa właściciela... IP: *.eranet.pl 04.02.09, 22:43 ...jemioło. Bankrutują spółki z o.o., ludzie tracą pracę, klienci mieszkania. A właściciele śmieją się tylko. Taki np. mój sąsiad dalej w dni parzyste bentleyem, w nieparzyste F360. A firma mizernie na rynku przędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Padaja chciwi i glupcy - odpowiedzialnosc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.09, 11:08 A Ty myslisz, ze kto doprowadzil do tych chorych cen? Prezio developer, czy gupie polaki co kupowali dziury w ziemii i domki na obrazku za oszczednosci swojego zycia? Kazdy z nich dolozyl cegielke do wzrostu cen to takiego poziomu. Deweloper tylko z tego korzystal i podnosil ceny. Dzis wydaje im sie ze z cen zejsc juz nie moga. Polak kupujacy dziury w ziemi traci, deweloper z chciwosci traci - traca wszyscy glupi bo trzeba brac odpowiedzialnosc za swoje decyzje - zwlaszcza finansowe. I wara od rzadowych moich, twoich, jej i jego pieniedzy z podatkow bo deweloperka juz zaczyna zebrac. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Padaja chciwi i glupcy - odpowiedzialnosc 09.02.09, 16:30 >A Ty myslisz, ze kto doprowadzil do tych chorych cen? Prezio developer, czy gupie polaki co kupowali dziury w ziemii i domki na obrazku za oszczednosci swojego zycia? zeby jeszcze za oszczednosci zycia kupowali - to by nie bylo tej calej banki - bo tych oszczednosci duzo za malo na te mieszkanka... oni kupowali za pieniedzy ktorych nigdy nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 16:55 mnie się nasunęło inne pytanie: co dzieje się jesli deweloper upada w okresie już po przekazaniu mieszkań ale przed notarialnym wyodrębnieniem i przeniesieniem własności lokali? Ktoś się orientuje? Czytam np. umowę gdzie jako termin przekazania kluczy jest 30 czerwca a na przystąpienie do aktu notarialnego deweloper ma czas do konca roku.To bardzo długo i różne rzeczy mogą się zdażyć.Pewnie jest to uwarunkowane czasem potrzebnym na założenie KW ale jesli w tym czasie dewelop upadnie to czy przepada tylko mieszkanie (jako własność jeszcze dewelopera wchodzi w skład masy upadłościowej) czy wyposażenie, wykończenie które zdąży zrobić kupujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gildia Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.chello.pl 02.02.09, 17:06 do póki nie masz ostatecznego aktu kupna-sprzedaży, dopóty nie masz prawa własności. Innych zabezpieczeń nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.abc.com.pl 02.02.09, 12:53 Czego sie idioto smiejesz tylu ludzi będzie poszkodowanych a deweloper i tak nie dostanie po wielkim D. Ja także czekam na obnizkę cen mieszkań ale wcale mi nie do śmiechu jak bedą bankructwa, trzeba patrzeć troszkę szerzej niz tylko własne ego. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Deweloperzy bankrutuja 02.02.09, 13:16 >Czego sie idioto smiejesz tylu ludzi będzie poszkodowanych Ilu ? Bo zwykle deweloper to preziuniu, zarzad i troche osob z dzialu obslugi klienta marketingu itp. Mylisz dewelopera z gen wyk. jesli wykonawca jest dobry to sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Deweloperzy bankrutuja IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 13:31 Koledzenie nie chodziło raczej o ekipę developera a o ludzi któzy od niego kupia mieszkanie - to oni ucierpią najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darwin ewolucja okrutną macochą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 14:18 Gość portalu: pomidor napisał(a): > Koledzenie nie chodziło raczej o ekipę developera a o ludzi któzy od > niego kupia mieszkanie - to oni ucierpią najbardziej. Idiotów co ryzykowali oszczędności całego dotychczasowego i przyszłego życia kupując za nie zestaw "dziura w ziemi + wizualizacja" nikomu nie żal. Zostaną z długami do końca życia i bez mieszkań. Nie stać ich bedzie na dzieci i bardzo dobrze. Będzie mniej dziedzicznych idiotów w przyszłych pokoleniach. Mam tylko nadzieje że państwo nie zechce brać na barki finansowania skutków ich idiotyzmu za moje podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomidor Re: ewolucja okrutną macochą IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 14:25 pozostawię ten post bez komentarza - szkoda klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: ewolucja okrutną macochą 02.02.09, 15:43 Kolega może za mocno pisze, ale ma 100% racji. Osoby kupujące dziurę w ziemi decydują się na ryzyko, chyba większe nawet niż sam deweloper, bo on przynajmniej ma jakiś wpływ i wiedzę o swojej inwestycji i jej perspektywach. Decydują się więc na to ryzyko i jeśli deweloper upadnie to mogą mieć pretensję do siebie, że źle zainwestowały, ale różni się to niewiele od inwestycji na giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: ewolucja okrutną macochą 02.02.09, 16:24 a to wszystko przez glupote i owczy ped "bo taniej juz nie bedzie bo przeciez mowili w telewizornii", zero myslenia, za to 100% zaufania, umowy ktore splaca cale zycie spisywane na kartce a4 i u dewelopera ktory bedac spolka zoo ma 50tysiecy kapitalu wlasnego. Kupowac za wszelka cene "bo u mamy wstyd" "bo wynajmowac wstyd" "bo wszyscy tak biora" "bo lepiej splacac swoje". Skad wiec teraz takie zdziwienie ? Tak czy owak wspolczuje tej czarnej wizji. Zero mieszkania za to 40 lat kredytu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darwin Re: ewolucja okrutną macochą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 18:27 przypadek napisał: > Decydują się więc na to ryzyko i jeśli deweloper upadnie to mogą mieć pretensję > do siebie, że źle zainwestowały, ale różni się to niewiele od inwestycji na > giełdzie. Inwestycje na giełdzie to były, poza nielicznymi wyjątkami, inwestycje z własnej gotówki. Ludzie potracili część zainwestowanych swoich pieniędzy nieraz i więcej niz połowę , ale wszystko jeszcze przed nimi. Mają z czego żyć, cos im tam zostało, najwyżej nie kupią sobie nowego lepszego samochodu. Inwestycje w "dziurę w ziemi " to inwstycje pod zastaw często połowy przyszłych 20-30 letnich zarobkow. Jak nie wypali to koniec. Komornik na głowie do konca zycia. Ryzyko potworne. Przepraszam że napisałem tak ostro, ale nie wiem jak mozna do tych ludzi dotrzeć, żeby trochę otrzeźwieli i zastanowili się co robia kupując na dożywotni prawie kredyt zestaw "dziura w ziemi + wizualizacja". Nadal na tym forum są posty od ludzi ktorzy w obecnej sytuacji gospodarczej negocjują zakup dziury w ziemi i sa przy tym pełni zapału i entuzjazmu. Są jak lemingi. Stonowane rozsądne ostrzeżenia "posziego, arkaszki, stedyego" i innych do nich po prostu nie docierają. Może tak sie uda do nich dotrzeć ? Moze się wkurzą i zaczną myśleć ? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: ewolucja okrutną macochą 04.02.09, 08:45 Smutne ale prawdziwe. Tylko, że teraz już za późno na myślenie - jeśli się wkurzą to mogą najwyżej sobie pospacerować przez Sejmem czy Kancelarią Premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa ale Darwin dobrze pisze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.09, 11:18 Idiotow sie namnozylo, narobili oni problemow, nadmuchali banke wiec niech biora teraz odpowiedzialnosc na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: ewolucja okrutną macochą IP: *.89.89.140.static.crowley.pl 02.02.09, 16:01 Twoje podatki czy kieszonkowe od mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darwin Re: ewolucja okrutną macochą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 18:29 Zapomnieleś jeszcze napisac że z pewnością mieszkam z mamusią i na pewno jestem gołodupcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Ale kto bedzie poszkodowany? Uposledzony umyslowo? 02.02.09, 14:25 Bo powiedze mi, jak to jest mozliwe, ze ludzie skladaja sie na niegotowy produkt? Dlaczego developerem jest jakis cwaniak, co dopiero wybuduje i dopiero mu sie oplaca, jak zbierze kapital od swoich "iwestorow w dziure"? Czy ktokolwiek zna inzynierie tworzenia firmy? Pisania biznesplanow, szukania funduszy inwestycyjnych, bankow itp? Z pewnosci nikt z tych, co obsluguja finansowo-prawnie ukladanie cegiel na dziurze w ziemi. Czy mozna stworzyc telewizje, najpierw zbierajac datki? Tylko Rydzyk tak zrobil. Ilu z Was zrzuciloby sie po 1000 PLN rocznie, aby za 2 lata obejrzec nowa platforme cyfrowa? Wydaje sie, ze postawilem kretynskie pytanie? Skadze! Developerzy to troszke taka bardziej wyrafinowana wersja SYSTEMU ARGENTYNSKIEGO! Kiedys to musi rypnac i lepiej, zeby zrobilo to szybciej, z ofiarami losu, anizeli pozniej z wieksza iloscia ofiar losu. Czy ktos sobie teraz wyobraza przedplaty w cyklu harmonogramu na odbior Skody z salonu? Jesli sobie wyobraza, to mi nie szkoda bedzie jak dotknie go pech upadlego developera pracujacego w systemie argentynskim. PS> System Argentynski - Sklada sie z np z 60 osob, dla ktorych zamiawiane jest 60 mieszkan. Losowo co miesiac jeden z nich odbiera, bo cala reszta sklada sie na 1 gotowe. W przypadku developera jest lepiej - albo wszyscy odbiora po zlozeniu sie na calosc, albo nikt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Ale kto bedzie poszkodowany? Uposledzony umys IP: *.acn.waw.pl 02.02.09, 15:47 celne porównanie, dodałbym tylko jeszcze że system argentyński jest nielegalny, w naszym kraju od około 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Ale kto bedzie poszkodowany? Uposledzony umys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 21:19 warzaw_bike_killerz > Developerzy to troszke taka bardziej wyrafinowana wersja SYSTEMU ARGENTYNSKIEG Może to nie dosłownie system argentyński ale wielu przypadkach też piramida finansowa. Pamiętam z końca lat 90-tych przypadki kiedy deweloperzy plajtowali, po wybudowaniu pierwszych 1-2 bloków na osiedlu. Później okazywało się że kończenie tych pierwszych bloków finansowane było z wpłat na następne bloki, czyli w sposób klasyczny dla piramidy ci korzy weszli w interes ostatni finansowali budowę tym którzy załapali się na początku. Oczywiście ci z końca zostali z pustymi rękami. Przypuszczam że takie same historie dzieją się i teraz. Jeszcze 5-6 miesięcy i niejedna taka piramidka runie, wobec braku napływu nowych jeleni i wszyscy o tym się dowiemy z programów pani Jaworowicz lub podobnych. PS. Ofiary podobnych przedsięwzięć zawsze dowiadują się prawdy po czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Deweloper zniknął z długami, klienci załamani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:40 Ku przestrodze forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=90773354 Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Deweloper zniknął z długami lub zbankrutował 03.02.09, 13:27 deweloperzy, którzy nagle znikają z rynku, pozostawiając po sobie smród to normalka. można zadawać pytania do klientów o tym, co ich skłoniło do wybrania danego inwestora. wielokrotnie scenariusz był taki sam- dobra bajera. pamiętajcie, dobry bajer to 3/4 sukcesu. ludzie uwierzyli komuś, kto zaczął robić coś, po raz pierwszy. czy pamiętacie o tym, jak wspominałem o spółce założonej przez lekarza i filozofa? ci też pozyskaliby klientów, ale mieli niefarta , bo zaczęli działać już po bańce. z kolei ocaliło to tyłki, wielu ich potencjalnym klientom. bankructwo to normalka w gospodarce rynkowej. to świadczy o tym, że należy kupować u podmiotów silnych finansowo lub gotowy produkt. a najlepiej, jeśli spółka może pochwalić się wcześniejszymi udanymi realizacjami. też o tym mówię od dłuższego czasu. myślę, że sytuacja dojżała do tego , aby ludzie nie popełniali tych samych błędów po raz kolejny. poz Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Deweloper zniknął z długami lub zbankrutował 03.02.09, 13:50 > pamiętajcie, dobry bajer to 3/4 sukcesu. Odcięli Ci telefon i darmowe instrukcje dla kolegów musisz puSZCZAĆ na forum publicznym ???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: MT Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 15:45 Firma nazywa sie MT Development. To, ze to koniec wiem od pracownika firmy- firmy wykonawcze , ktorym deweloper nie placil zglosiły firme do syndyka. Z tego co wiem ta firma buduje w roznych miejscach- znajomy akurat pracował w inwestycji w dzielinuicy Wawer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kejti Re: MT Development IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 16:00 Providentia Invest nazywa się "deweloper" z Krakowa o którym dzis pisze GW że zniknął z kilka mln pln długu wobec podwykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: MT Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 04:12 upada własnie legendarny krakowski "leopard" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek A gdzie jest Państwo !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:55 Państwo powinno stworzyć specjalny fundusz i zwracać ofiarom nieuczciwych deweloperów utracone pieniądze. Inaczej sytuacja tych ludzi będzie tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: A gdzie jest Państwo !!! 04.02.09, 11:01 Naturalnie. Z podatkow tych madrzejszych i uczciwych powinno oplacac skutki glupoty jeleni "bo taniej nie bedzie" (kupujacych wizualizacje zamiast mieszkania)oraz zwracac pieniadze ukradzone przez nieuczciwych. Panstwo nie jest organizacja pomocowa. Inna rzecz ze powinno zapobiegac takim patologiom. Na pewno jednak nie leczyc skutkow. Za glupote sie placi. Trzeba bylo myslec a nie samemu swoje pieniadze zanosic do spolek ktorych kapital zakladowy niejednokrotnie nie wystarczal nawet na jeden pokoj w mieszkaniach jakie ponoc mieli budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ups Re: A gdzie jest Państwo !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 23:40 fundusz tak ale nie państwo tylko developerzy powinni go zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waniliax Re: A gdzie jest Państwo !!! IP: *.centertel.pl 04.02.09, 23:55 Ile sam zamierzasz dać (z własnej kieszeni) na ten cel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EW Leopard - Kraków IP: *.acn.waw.pl 04.02.09, 12:50 to juz jakaś czarna krakowska seria- wczoraj Providentia, dzis wyszła na jaw upadlość znanego krakowskiego dewelopera firmy Leopard. Czy teraz kolej na Warszawę? Odpowiedz Link Zgłoś
ynvestor Re: Leopard - Kraków 04.02.09, 19:51 "Co to oznacza dla klientów? - Są dwa rodzaje upadłości: taka, która wprowadza likwidatora, i taka, która wprowadza syndyka. W pierwszym przypadku likwidator próbuje dokończyć inwestycję, a wierzytelności spłaca w późniejszym okresie. Syndyk z kolei od razu spłaca wierzycieli, a klientom bardzo trudno odzyskać pieniądze - wyjaśnia Piotr Krochmal, rzeczoznawca majątkowy z Monitora Rynku Nieruchomości. Klienci spółki są załamani. - Nikt się z nami nie kontaktuje i nie wyjaśnia, co naprawdę się dzieje - mówi jeden z niedoszłych mieszkańców ul. Wierzbowej, który chce pozostać anonimowy. - Zapłaciłem 90 proc. wartości mieszkania, ponad 200 tys. zł, i nie wiem, czy w ogóle zostanie ono skończone. Spłacam kredyt za coś, czego mogę nie dostać - żali się." Odpowiedz Link Zgłoś
jan_olszewski Re: Deweloperzy bankrutuja 04.02.09, 20:16 Ostatnio zetknąłem się z takim powiedzeniem, wiem że bardzo nieeleganckim ale zabawnym: Ch..j im w dupe i kamieni kupe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek warto obejrzec - to dzisiaj !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 20:20 auslandsjournal.zdf.de/ZDFde/inhalt/24/0,1872,7512280,00.html fajnie obrazki ... o 22.45 na ZDF - kanal 201 na Cyfrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EW Re: warto obejrzec - to dzisiaj !!! IP: *.acn.waw.pl 04.02.09, 23:32 polscy deweloperzy skończą tak samo jak ci bo wolą ogłosić upadłość niż zejść z marżą poniżej 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: warto obejrzec - to dzisiaj !!! 05.02.09, 08:33 auslandsjournal.zdf.de/ZDFde/s_img/78/0,6992,7088078-render-A6-,00.jpg nie powiem, mieszkanie w takim bloku na skarpie moglo naprawde by byc atrakcyjne... ciekawe o ile tansze od "apartamentow" na wilanowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a tu cos z naszego rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 19:41 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88721,6240909,Ostroznie__Deweloper_.html niezle - szczegolnie wypowiedz rzecznika policji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: a tu cos z naszego rynku IP: 213.76.165.* 06.02.09, 09:28 Dobry ten materiał, który zamieściłeś- niestety, nie wiem co należałoby pokazać aby do ludzi dotarło prawdziwe zagrożenie z inwestycji robionych przed aktem notarialnym. Takie materiały powinny być publikowane non stop w mediach, przez całą dobę i chyba mimo tego znaleźliby się tacy, których parzy ciężko zarobiony grosz. Klientów może ochronić tylko respektowanie kilku zasad- obejrzenie gotowego mieszkania i całej dokumentacji budowlanej i wiarygodności firmy budowlanej, sprawdzenie prawa do użytkowania budynku, wpłacenie pieniędzy po akcie notarialnym z prawem odrębnej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Re: a tu cos z naszego rynku 06.02.09, 09:52 to wszystko wam wbijam do głupich i pustych łbów od roku. pan prezes mówił już rok temu, że nadszedł czas, aby klienci mogli obejrzeć gotowy produkt. porównać z innumi realizacjami- zarówno jakość jak i cenę oferowanego produktu. to pomoże im uniknąć niepotrzebnych stresów. poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: a tu cos z naszego rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 10:08 No to jesteś scott jedyny taki honorny w tym "szacownym" deweloperskim gronie ! Jak rodzynek w cieście ;) A co do cytuje "głupich i pustych głów" (typowy stosunek dewelopera do klienta) to się po prostu niechcący odkryłeś. W życiu nie chciałbym być klientem kogoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehe Re: a tu cos z naszego rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 10:08 scott - a kim ty jesteś, że nagle wszyscy powinni cię słuchać jak jakieś wyroczni. jesteś nic nie znaczącym robaczkiem, podobnie zresztą jak ja. teraz to wszyscy są wielcy fachowcy i super analitycy i przewidywacze. niestety, sytuacja z NOWYMI mieszkaniami w PL była do niedawna podobna do sytuacji z samochodami za komuny. po wyjeździe z fabryki maluch drożał 3 razy. mogłeś "przedpłacić" i czekać 3 lata, lub kupić od razy na giełdzie za cenę fabryczną x3. pytanie kto był gorszym głupcem, ten co przedpłacał czy ten co przepłacał? wracając do nieruchomości, przeważnie ludzie nie chcieli kupować mieszkania 2-3 razy droższego od cwaniaków/inwestorów, którzy w odpowiednim czasie zaryzykowali i zarezerwowali fajne lokum, wpłacili 10% i odsprzedawali z dużym zyskiem jelonkom. cały pozytek z tego kryzysu, że teraz kilku cwaniaczków jest umoczonych, ale gorzej że przez wywindowane ceny i brak kredytu normalni ludzie też są w d..pie. Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Re: a tu cos z naszego rynku 07.02.09, 14:02 do adwersarza- jestem tylko pionkiem w machinie światowego biznesu. wyrażam tylko i wyłącznie swoje zdanie i własne opinie. moja opinia/analiza jest skierowana do każdego. nie jest to żadna dyrektywa czy nakaz, bądż instrukcja. wychodzę z założenia , że należy słuchać wielu opini i wyciągać wnioski. każdy z nas z ogólnych informacji dla niego dostępnych, może podejmować decyzje. to czas pokazuje czyje decyzje były trafione. przepraszam za określenie "puste głowy" . jest takie powiedzenie: MĄDREJ GŁOWIE DOŚĆ PO SŁOWIE. poz Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: a tu cos z naszego rynku 07.02.09, 21:19 Takie bzdety to będziesz innym pacjentom opowiadał. Tylko nie wyrywaj sie jak będą Ci robić zastrzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek na to tez jest odpowiedz - skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 09:15 wiadomosci.onet.pl/1912475,69,przestraszeni_wyspiarze_wracaja_do_mam,item.html skonczylo sie eldorado - i nie da sie tego przeczekac - trzeba po prostu obnizyc ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: na to tez jest odpowiedz - skuteczna IP: 213.76.165.* 08.02.09, 10:59 Czytając posty pod tym artykułem, to szczęka mi opadła od nienawiści, jadu, cynizmu. Skąd to się bierze? Z dobrobytu, spokoju czy od zbierania odpadków i kopów? Odpowiedz Link Zgłoś
arkaszka1 a będzie jeszcze gorzej 08.02.09, 11:00 Początek roku spowodował pewne niewielkie ozywienie na rynku nieruchomości, to niedobitki tych którzy pod koniec zeszłego roku wstrzymali sie z zakupem licząc na spadki cen mieszkań, oraz klarowniejszą sytuację na rynku kredytów. Następnej fali popytu nie będzie przez najbliższe 1,5-2 lata, więc ci deweloperzy i inwestorzy którzy będą zbyt sprytni i nie dostosują swej oferty do wymagań rynku padną. To proste, masz mieszkanie 65m2 rządasz za nie 550 tys, pojawia sie 3 klientów, szansa na sprzedaż 0, obniżasz na 450 tys zjawia się 30 klientów i szansa na sprzedaż rośnie znacznie. Czeknie na przygłupiego jelonka z grubą kasą daje oczywiście złudna nadzieje na wirtualny zysk, ale tą nadzieja nie da sie zapłacić kredytów, wykonawców itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Im wiecej bankructw i placzu tym lepiej dla przysz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.09, 11:32 Im wiecej bankructw i placzu tym lepiej dla przyszlosci! Idiotow co kupowali dziure w ziemii juz nic nie uratuje. Moga sie jedynie modlic zeby deweloper dal akty notarialne. Sadze, ze im wiecej bedzie bankructw deweloperki i placzu inwestorow kupujacych dziure w ziemii + wizualke na kartce tym szybciej ta branza sie oczysci z debilnego stylu sprzedazy, czyli "sprzedane szybciej niz wbito pierwsza lopate". Jestem za tym zeby media to naglasnialy a ludzie w konczu w przyszlosci zaczeli sie bac kupowac niewybudowanego. To jest czas ku temu a "straty w ludziach" zawsze beda. Beda oplakiwac swoje bledy - trudno. Sami podjeli takie ryzyko. Takie samo ryzyko podejmuje makler, osoba zakladajaca firme, kupujaca taniej przez internet itd. albo wychodzi i sie zarabia (zaoszczedza) albo nie - jestes w plecy. Tu ryzyko bylo rzeczywiscie olbrzymie a wiekszosc nawet sobie nie zdawala sprawy z tego co robila, bo przeciez "taniej mialo nie byc a bank dawal to trzeba bylo brac". Jesli ludziom RYZYKA nie wbije sie drastycznymi wizjami o masowych stratach do glowy to w przyszlosci nie zrozumiemy i nic to nie zmieni. Pora na zmiany a Ci co im deweloper padl i stracili pieniadze niech wyciagna wnioski i powiedza znajomym i rodzinie aby nie popelnili podobnego bledu bo za to sie placi frycowe przez 30-40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Im wiecej bankructw i placzu tym lepiej dla p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 11:51 Masz rację Jaa, ale racja to za mało. Problem polega na tym że gros lemingow w swej bezbrzeżnej i przerażającej ciemnocie nie zdawał sobie z tego RYZYKA sprawy. Do tej pory zdarzają się na forum kuriozalne posty od jelonków ktorzy myślą że jakby co oddadzą bankowi klucze, rozwiążą umowę i będą z bankiem kwita. I że bank jak już daje kredyt w danej inwestycji to deweloper musi byc pewny i sprawdzony przez bank, i bank będzie go pilnowal i nie dopusci do żadnego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Re: wiecej bankructw 08.02.09, 13:36 bankructwo jest zjawiskiem normalnym w gospodarce kapitalistydznej. świadczy o tym, że przedsiębiorca nie poradził sobie z walką o byt. wynik ten może być taki dlatego, że: -1.przecenił swoje możliwości -2.zawaliło się w danym regionie gospodarczym i w tym przypadku jego indywidualne możliwości na niewiele się zdały czy to, że jest kryzys światowy jest winą polskich deweloperów? poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: wiecej bankructw IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.09, 23:54 nie, kryzys w polskich nieruchomosciach jest wina polskich deweloperow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waniliax Re: wiecej bankructw IP: 62.29.248.* 09.02.09, 14:34 Chyba w większym stopniu banków i... owczego pędu klientów. Kto na miejscu deweloperów robiłby inaczej, niż oni? Gdybyś czymś handlował i widziałbyś, że podnosisz ceny, a mimo to przychodzi mnóstwo klientów, to trzymałbyś stałą cenę bo niemoralnie jest ją podnosić? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: wiecej bankructw 09.02.09, 14:49 Ale to powinno działać w obie strony. Jak nie przychodzi nikt to sie bniża ceny do skutku a nie czeka na mannę z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waniliax Re: wiecej bankructw IP: 62.29.248.* 09.02.09, 14:57 To już nie tak łatwo. O ile w jedną stronę sama radość, o tyle w drugą niedowierzanie, rozpacz i ból. Jeszcze jest faza wypierania rzeczywistości chyba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: wiecej bankructw 09.02.09, 16:38 Dokladnie tak... o ile "dostac" jest przyjemnie i latwo sie z tym pogodzic to jesli "zabieraja" pieniadze i marzenia to juz nie tak latwo to zaakceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Re: wiecej bankructw 15.02.09, 21:55 banki chcą zarabiać. są gotowe do udzielenia kredytu hipotecznego. jest jednak jedno ale..... produkt powinien być już wybudowany. z możliwością przeniesienia własności na klienta - akt notarialny. popatrzcie, ile jest takich inwestycji. ja wam dawno mówiłem, że rynek idzie w kierunku sprzedaży gotowych mieszkań. i właśnie tak już teraz jest. poz Odpowiedz Link Zgłoś
scott22 Re: wiecej bankructw 22.02.09, 21:39 wielu z was podpiera swoje teorie o ogromnej ilości mieszkań, które są już wybudowane i są wystawione do sprzedaży. bullshit !!! tak, właściciele tych mieszkań bardzo chętnie sprzadaliby te mieszkania, ale, ale,[kabaret ani mru mru] -mają pecha. wszyscy ci spekulanci mają kredyt we franku. czyli przydupili. nominalnie w złotych mogą zarobić, ale ten chf jest bardzo drogi. dlatego tych mieszkań praktycznie nie ma. obecnie rynek jest bardzo ubogi w gotowe mieszkania. ci inwestorzy [tak- teraz deweloper wreszcie może nazwać się inwestorem,] którzy zapewnili sobie kasę np.kredyt, nie sprzedadzą się tanio. nowe inwestycje nie powstają. cały czas, coś leniwie się sprzedaje. zobaczycie, że na jesieni będzie górka. zawsze mówiłem, że mieszkanie to dobro luksusowe. tu demagogia i skomlenie o taniej, nic nie pomogą. poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierdu Pierdu Banialuki prawisz trollu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:58 scott22 napisał: > obecnie rynek jest bardzo ubogi w gotowe mieszkania. Ponad 12tys ofert na nowe mieszkania w Warszawie na rynku pierwotnym. Ponad 90tys ofert na mieszkania w Warszawie na rynku wtórnym. A ty trollu piszesz że nie mieszkań ? Że do jesieni się wszystko wysprzeda i ceny pójdą w górę ? Mózg ci się kompletnie zlasował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmnax Re: Banialuki prawisz trollu IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.02.09, 22:06 spokojnie, scott jest po prostu jeszcze caly czas niepogodzony z rzeczywistoscia i od czasu do czasu miewa ataki wyparcia rzeczywistosci podejrzewam ze ten pewnie skorelowany jest z perspektywa pojscia jutro do biura i koniecznoscia przygotowania zamkniecia miesiaca i kolejnego bolesnego uswiadomienia sobie jak coraz gorzej jest a to znaczy ze na razie przeraza go tylko podsumowanie miesieczne, lecz na wiosne pewnie juz kazdy poniedzialek bedzie megastresogenny piekne czasy ida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dokladnie - dolcan nie sprzedal jeszcze osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:07 na Skierniewickiej - a odkad puscily duze mroze ruszyl z budowa we Wlochach - w pierwszym etapie ponad 300 mieszkan w ofercie - mimo powrotu zimy konstrukcje betonowe powstaja w szybkim tempie i to w takim obciachowym miejscu mimo braku sprzedazy trwa kilka innych budow we Wlochach i Ursusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: dokladnie - dolcan nie sprzedal jeszcze osied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 23:09 A co ty ciągle o tym dolcanie. Teren miała wykupić dzielnica. Miała być na nim nowa przychodnia zdrowia i inne potrzebne w dzielnicy inwestycje. A tak powstaną kolejne substandardowe klitki z oknami 20 metrów od najbardziej ruchliwej linii kolejowej w Polsce. To jest oferta dla absolutnych desperados. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza Re: dokladnie - dolcan nie sprzedal jeszcze osied IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 01:24 owszem ale pewnie stanie sie pionierem cenowym okolicy - jako pierwsza przelamie bariere 4k PLN/m - i sprzeda sie predzej niz wszystko co juz dzis stoi gotowe do sprzedazy w promieniu 5 km od tej inwestycji a stoi tu juz kilkadziesiat niechcianych a w ciagu roku bedzie wybudowane kolejne kilkaset oj bedzie ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dokladnie - dolcan nie sprzedal jeszcze osied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 07:04 co ciekawe - teren pod przychodnie zostal kupiony - ale nie bezposrednio od syndyk - tylko od dewelopera ... mafia rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś