Dodaj do ulubionych

Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore"

09.02.09, 17:33
wyborcza.pl/1,76842,6250809,Czynsze_spadaja.html
Ciekawe czy oszolomy krzyczace ze "najem ostro w gore bo ludzie nie beda kupowac wiec musza wynajac", teraz sie odezwa...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenek Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 17:54
      Niezależnie od twierdzeń że spada czy też nie spada, wypociny gazetowych
      analytyków, opierające się na cenach ofertowych i przedstawiające je jako
      rzeczywiste transakcyjne, należy wyrzucać do kosza przed przeczytaniem. Szkoda
      czasu na tę żenadę.
      • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 09.02.09, 18:01
        Nie w tym rzecz. Wiadomo ze ich analizy sa warte tyle co kupa.

Rzecz w tym ze jesli jest pewien trend ktoremu nie moga zaprzeczyc to po jakims czasie walki i zaprzeczania zaczynaja pisac o rzekomych 3% spadkach...

a przeciez to Wielgo chyba pisal o wzroscie cen wynajmu ? Ma ktos link do tego ??
        • Gość: antydebil [...] IP: *.chello.pl 09.02.09, 20:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: xxx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: 194.9.67.* 10.02.09, 11:52
          Jaki trend? W artykule powołano się na dane z września (najgorętszy okres na
          rynku wynajmu) ze styczniem. Nic dziwnego, że przy takiej metodzie porównania
          ceny spadły. Rzetelność tych artykułów to dno.
        • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:07
          Twoje pojmowanie rzeczywistości też jest warte tyle co kupa. Zimą wynajem zawsze
          idzie w dół. Jeden idiota napisał artykuł, a drugi się z niego cieszy...
          • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:32
            Nie moje pojmowanie jest problemem a twoje rozumienie co nie poraz
            pierwszy na tym forum prezentujesz. Po prostu nie umiesz czytac z
            tym tzw zrozumieniem.

Rzecz w tym co jest powodem spadkow wg Wielgo a
            mianowicie "pojawienie sie nowych inwestycji na wynajmie" - gdyby to
            byla kwestia pory roku na pewno nie omieszkal by napisac tego gruba
            czcionka. Przeszlosc pokazuje ze skoro zaczyna o czyms przebakiwac
            zaczyna to byc trendem.

Juz rozumiesz panie "mundry". Sam wiec widzisz ze z nas dwoch
            wylacznie ty jestes idiota. Z tymze twoj problem polega na tym ze
            nie wiesz o tym i nawet jak ktos to udowodni to w to nie uwierzysz.
            • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:40
              Pan Wielgo tego nie napisał z tego prostego powodu, że... po prostu się nie zna
              na tym rynku. Ty też - jak widać. Byle student śledzący co roku ceny najmu jest
              mundrzejszy od Was obu. :)
              • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 14:06
                Masz tu garść wiedzy tajemnej
                :)www.google.com/trends?q=wynajem&date=all&geo=pol&ctab=0&sort=0&sa=N
              • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 15:57
                Widze (zreszta to pokazuje n ty post w m tym watku) ze nadal tresci
                pisanej nie rozumiesz... nie martw sie to nie twoja wina. Taki sie
                juz urodziles.
              • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 16:03
                >Byle student śledzący co roku ceny najmu jest
                >mundrzejszy od Was obu. :)

A i jeszcze jedno. Ty musisz przesledzic zeby wysnuc teorie - tzn
                mowisz ze bedzie padalo jak juz pada.

Ja o tej "teorii" mowilem juz rok temu i wczesniej. Jak okazuje sie
                i ta zaczyna sie sprawdzac i zaden idiota nawet taki jak ty nie jest
                w stanie temu zaprzeczyc.

Tylko dwa przyklady - wiecej nie chcialo mi sie szukac - w sumie
                idiocie i tak nie udowodnisz ze nim jest wiec po co mam tracic czas
                na ciebie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=72388656&a=72403772
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=71264272&a=71300145

Ciekawe czy jak trend spadkow wynajmu sie utrzyma przeprosisz czy
                jak w przypadku innych twoich gniotow bedziesz uwazal ze sprawy nie
                bylo ?

Juz dostrzegasz roznice glupolu ?
                • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 17:25
                  Widzisz ja po prostu widzę normalny sezonowy spadek popytu. Co będzie później-
                  nie wiadomo. Ale dobrze, że Ty wiesz wszystko NA PEWNO. I to Cię właśnie
                  dyskredytuje. Szersze wyjaśnienia tego zjawiska masz w moje sygnaturce. Tyle.
                  • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 17:29

• meadowpane Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 18:40
                      Wiesz satorianus, od jakiegoś czasu czytam
                      co piszesz i musze przyznać że poziomem
                      infantylności postów bijesz na głowę każdego.
                      Twoje kontrargumenty są cieniutkie jak bibułka
                      i żałośnie niekonsekwentne.

Kiedyś był taki dowcip "a u was biją murzynów" -
                      to własnie mi się przypomina czytając twoje proby
                      kontrargumentowania. Od gruszki do pietruszki,
                      byle nie na temat.
                      • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 20:54
                        Jakiś przykład?
                        • Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 21:25
                          a ten watek nie wystarczy? steady zwraca uwage na totalny brak konsekwencji vide
                          poprzednie arty o zahamowaniu inwestycji, niedostepnosci kredytow -> czynsze w
                          gore, a w kolejnym arcie:

wyborcza.pl/1,76842,6250809,Czynsze_spadaja.html
                          "Okazało się jednak, że na rynku najmu pojawiło się dużo mieszkań, które ich
                          właściciele wolą wynająć, niż tanio sprzedać."

to jest dokladnie to co bylo wielokrotnie dyskutowane. wiecej mieszkan na rynku
                          nizsze czynsze. nie odwrotnie!

a ty ripostujesz:

"Twoje pojmowanie rzeczywistości też jest warte tyle co kupa. Zimą wynajem zawsze
                          idzie w dół. Jeden idiota napisał artykuł, a drugi się z niego cieszy... "

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91102752&a=91141750
                          daruj, ale nie chce mi sie nawet komentowac tego co napisales.. jestes jakims
                          dziwnym tworem, piszesz strasznie duzo postow, ale moze 1/10 jest wart uwagi.
                          ale pociesze cie, ze miewasz przeblyski vide:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=90723697&a=90730295
                          narka/
                          • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 22:01
                            Oleg. Juz nie raz pisalem ze kolezka nie rozumie co czyta a co gorsze nie rozumie co pisze. Ale idzie w zaparte.

>piszesz strasznie duzo postow, ale moze 1/10 jest wart uwagi.

Najgorsze ze on uwaza ze "sie zna". Patrz jak jego sygnaturka pasuje do osoby...
                            • Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 22:25
                              oj pamietam, ale on mnie wyjatkowo irytuje. jakis ciezki przypadek to jest...
                              nie lubie takich zakamuflowanych trolli. tacy sa najgorsi. z mufia wiadomo jak
                              jest - wtopil i teraz topi smutki na forum - mozna sobie pozartowac.. a ten....
                              eh mialem jeszcze cos napisac, ale odpuszcze, szkoda czasu i miejsca na serwerze.

pozdro!
                              • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:44
                                Ale co konkretnie Cie irytuje? To że jestem w stanie przyznać rację obu stronom
                                sporu? Wiesz, w prawdziwym życiu tak własnie jest, że nikt nie ma racji do
                                samego końca.
                          • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:08
                            Oleg, racja - ja pisze ze skoro nawet Wielgo potwierdza ze spadek
                            wynika ze zwiekszonej podazy mieszkan a nie z chwilowego trendu
                            odwrotu studentow to cos musi byc na rzeczy (inaczej nigdy by tego
                            nie napisal) a na to troll satorianus mowi mi zem glupi bo trend
                            wynika z odwrotu studentow. Jeszcze raz apeluje o czytanie ze
                            zrozumieniem ale to chyba dla niego za trudne.
                          • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:51
                            > poprzednie arty o zahamowaniu inwestycji,
                            I co z tym zahamowaniem? Steady i cały KSZ gardłowali w lato, że żadnego
                            hamowania nie będzie bo rynek i takie tam... I co? Ile mamy inwestycji na rynku?
                            Ile zostało wprowadzonych do sprzedaży w ciągu ostatniego pół roku?

niedostepnosci kredytow
                            Akurat dzisiaj arkaszka biadolił, że "Rodzina na swoim" psuje mu jego "majster
                            plan"...

Ciągle nie rozumiecie. Chodziło mi po prostu o to, że obserwowany spadek
                            czynszów jest najpewniej wynikiem sezonowości tego rynku, a obecnej sytuacji na
                            rynku mieszkaniowym. To, że pan Wielgo tego nie widzi wynika z jego ignorancji.
                            To, że steady też tego nie widzi również wynika z ingorancji. Zabawne -
                            zaczynają się zgadzać.
                            • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:01
                              >I co z tym zahamowaniem? Steady i cały KSZ gardłowali w lato, że
                              żadnego

Patrz i znow udowadniasz ze NIE UMIESZ czytac ze zrozumieniem.

Nie mowilem ze zahamowania nie bedzie (bo w kryzysie zahamowanie
                              jest zawsze) - tylko o tym ze zahamowanie to straszak deweloperow a
                              inwestycji jest tyle ze wystarczy na dlugi czas. Podpieralem sie
                              tutaj fajna analiza thesopranosa :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=86886069&a=86886069
                              I nawet jesli zahamuja inwestycje to ten straszak nie zadziala. A
                              zyc z czegos musza wiec budowac beda. Mniej ale BEDA.

>To, że pan Wielgo tego nie widzi wynika z jego ignorancji.
                              > To, że steady też tego nie widzi również wynika z ingorancji

Facet Ty naprawde nie udajesz, Ty NAPRAWDE jestes glupi...
                              tlumaczylem ja, Oleg i to nie raz. A Ty nadal to samo ?
                              Wciaz nie rozumiesz......

Nie ja sie zgadzam z Wielgo tylko on _zaczyna zgadzac ze mna_.
                              To co ja twierdze, twierdzilem juz dawno kiedy te twierdzenia byly
                              bardzo niepopularne.

Wg twojej dzieciecej psychiki powinienem teraz zmienic zdanie bo
                              Wielgo chociaz troche prawdy powiedzial ? Tak na opak ?

Wciaz nie rozumiesz i trace nadzieje ze kiedykolwiek zaczniesz.
                              Ale to nie Twoja wina. Taki sie juz urodziles.
                              • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:50
                                Czyli nigdzie nie pisałeś, że NIE zahamują, tak?

Teraz pytanko. W końcu trzeba wracać do Adremu :). Ile wynosi coroczny, zimowy
                                spadek cen średnich cen najmu? Ja szacuje, że jakieś 5-10%. Ile spadło teraz?
                                • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:57
                                  Kuzwa, dosc bo szkoda mi czasu na rozmowe z kims kto nie rozumie
                                  tego co przed chwila napisalem.
                  • Gość: 50 cents Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: 192.193.245.* 10.02.09, 18:07
                    ale co ty znowu pitolisz, uwaga byla o niekosekwencji artykulow pana
                    wielgo, a nie o tym co ty widzisz na rynku najmu. cos zaczynasz
                    fiksowac niczym muffa.
                  • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 18:20
                    Ty zawsze mowisz "nie wiadomo". Jestes glupkiem ktory komentujac rzeczywistosc uwaza ze mowi cos odkrywczego.

Jeszcze do niedawna twierdziles ze spadkow raczej nie bedzie i wlasciwie niewiadomo.
                    Malo tego kila dni temu kiedy mowilem o bankructwach deweloperow wyskoczyles ze istotne jest kto zglasza upadlosc a nie sama upadlosc. Poniewaz juz nie mialem sily tej glupoty komentowac skomentowal ja thesopranos.

Btw gdzie twoje "deweloperskie oligopole" ? Jak tam dlugo beda trzymac ceny ? Faktycznie do budowy domkow potrzebna jest super technologia wiec nie kazdy to moze...

Ide o zaklad ze jak wszystkie inne twoje bzdety skomentuje rzeczywistosc.

Moje argumenty popiera rzeczywistosc a ktore z twoich bzdur poparla ? Bo nie pamietam, moze przypomnisz ? Brak spadkow ? Oliglopole deweloperow ? Pisales o tym ze masz wyksztalcenie ekonomiczne ? Pol roku ekonomii w gimnazjum to nie wyksztalcenie

Walisz gnioty az sie slabo robi. A swoje oceny i sygnaturki wsadz sobie razem z pozostalymi bzdurami
                    • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 21:15
                      > Jeszcze do niedawna twierdziles ze spadkow raczej nie bedzie
                      Aż do końca września twierdziłem, że nie będą znaczne

> Malo tego kila dni temu kiedy mowilem o bankructwach deweloperow wyskoczyles
                      ze istotne jest kto zglasza upadlosc a nie sama upadlosc.

Bo to jest istotne. To, że jest w sądzie wniosek o upadłość wcale nie musi
                      oznaczać, że firma jest niewypłacalna. Ona po prostu może NIE CHCIEĆ płacić
                      wykonawcy.

> BTW gdzie twoje "deweloperskie oligopole" ?
                      Jak na razie jeszcze się trzymają. Popatrz sobie na wypowiedzi developerów,
                      którzy zapowiadają, że wezmą "na wstrzymanie". Wszyscy naraz. Cóż za zbieg
                      okoliczności

> Moje argumenty popiera rzeczywitosc
                      Ta sama w ktorej w sierpniu tego roku dostawales na "dzien dobry" 20% znizki u
                      kazdego developera? Przepominam, ze bylo to PRZED ograniczeniem dostepnosci
                      kredytow. Ile dostajesz teraz? 40%, 50%?
                      • Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 21:27
                        > Bo to jest istotne. To, że jest w sądzie wniosek o upadłość wcale >nie musi
                        > oznaczać, że firma jest niewypłacalna. Ona po prostu może NIE CHCIEĆ > płacić
                        wykonawcy.

bo to jest taki plan? sposob wyroznienia sie na rynku? "sluchajcie ludziska,
                        robcie u mnie, bo ja nie place!"
                        • im_pala Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 22:24
                          z satorianusem jest jak z uszkodzonym zegarem co pokazuje dwa razy
                          na dobę właściwą godzinę :))

mam wrażenie że jest kimś w rodzaju pośrednika albo "inwestora"
                          pod wynajem - był jakis post gdzie on pisał, że cos tam kupił....

no ale do rzeczy...
                          z tym naganiactwem na wynajem to wielka lipa
                          przy takiej podaży mieszkań z wtórnego i braku transakcji
                          aż się prosi o wystawienie na wynajem, jeśli do właścicieli nie
                          dotarło że pociąg im odjechał

a co do opłacalności
                          spójrzcie co mówi sam Ciurzyński z Polnordu:

"– Nie planujemy wprowadzać opcji wynajmu gotowych mieszkań. Aby to
                          zrobić, trzeba uruchomić wyspecjalizowaną strukturę, która by się
                          tylko tym zajmowała. Pieniądze z takiego systemu będą kapały przez
                          wiele lat, a nie zasilały spółki w momencie sprzedaży. Nie ma też
                          pewności, co się będzie działo w najbliższym czasie z cenami
                          wynajmowanych mieszkań. Ryzyko jest więc duże, a efektywność takiego
                          rozwiązania moim zdaniem niewspółmierna do wysiłku – mówi Wojciech
                          Ciurzyński, prezes Polnordu SA."

www.rp.pl/artykul/8,256917_Deweloperzy_frontem_do_klienta.html
                          oni to po prostu przećwiczyli, niektórzy zrobili takie mieszkanka
                          pod wynajem i guzik im z tego wyszło
                          bo żeby to było opłacalne to trzeba byłoby tak za 2 nowe pokoje brać
                          ze 3k (to minimum i nie wiem czy na podatek starczy) a i do tego
                          czynsz liczyć
                          a kto na rynku tyle da? :)))
                          ja mam kilku znajomych którzy są najemcami jak ja
                          mam też znajomych wynajmujących
                          mediana wyjdzie ok 1,5k za dwa pokoje - co prawda próba jest nie
                          wielka ale nie słyszałem żeby ktoś płacił więcej niż 1,8 k
                          więc takie farmazony:

"– Kupując dwupokojowe mieszkanie w stolicy, np. na Służewcu, za 450
                          tys. zł, wynajmiemy je za ok. 2,5 – 2,8 tys. zł w zależności od
                          standardu wykończenia – twierdzi Krzysztof Kluska z Home Broker. –
                          Zakładając, że kupujący posiada 50 tys. zł wkładu własnego i
                          odpowiednio wysokie zarobki, może otrzymać kredyt na 30 lat we
                          frankach szwajcarskich na 400 tys. zł. Wówczas miesięczna rata
                          wyniesie ok. 1,9 tys. zł. Zarabia więc miesięcznie ok. kilkuset
                          złotych na czysto na wynajmie lokum. "

www.rp.pl/artykul/8,260645_Kiedy_najemca_splaci_kredyt_.html
                          to sobie Kluska może pisać
                          papieru i miejsca na HDD ci u nas dostatek :))

a i jeszcze jedno:

pisząc o stawkach za wynajem we wrześniu czy pażdzierniku miejmy
                          zawsze na uwadze najazd studentów, którzy co prawda mogą na początku
                          z braku laku decydować się na droższe oferty jednakże w czerwcu już
                          ich nie ma, a wynajmujący może ma 3 miesiące w plecy

• steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:10
                            > mam wrażenie że jest kimś w rodzaju pośrednika albo "inwestora"
                            > pod wynajem - był jakis post gdzie on pisał, że cos tam kupi

Powem Ci ze pare osob na tym forum juz to twierdzilo apropos
                            satorianusa.

Moze to brzmiec jako "glupia teoria spiskowa" - zdaje sobie z tego
                            sprawe. Ale moze faktycznie funsetterzy zmienili podejscie i
                            dzialaja subtelniej ? Czyli zamiast "nigdy nie spadnie" lepiej dlugo
                            ale skutecznie wprowadzac dezinformacje "spadnie, a moze wzrosnie a
                            moze sie utrzyma" :))
                        • Gość: satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.opera-mini.net 10.02.09, 22:53
                          Raczej proba powiedzenia: 'bierzcie ile daje bo nikt Wam nie da wiecej'. Developerzy sa w stani zawierac takie (nie)formalne sojusze . Wykonawcy i klienci- niestety nie.
                          • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:17
                            >Developerzy sa w stani zawierac takie (nie)formalne sojusze

Przeceniasz ich. Gdyby byli inteligentni i znali rynek to po
                            pierwsze nigdy nie budowali by az tyle bo wiedzieliby z czego ten
                            boom wynika (super tani pieniadz kredytowy ktory moze sie nagle
                            uciac). Nagle sa jednak zdziwnieni zaskoczeni i rozczarowani ze
                            banki nie chca udzielac kredytow i napychac im kieszeni drenujac
                            jednoczesnie rynek kredytow.
                            Po drugie gdyby byli madrzy to zmniejszali by cene tak dlugo jak sie
                            da az uda sie im sprzedac to co maja do sprzedania. Zwlaszcza ze
                            niektore z ich inwestycji maja po kilka, kilkanascie % sprzedanych
                            mieszkan wiec nawet renegocjacje juz sprzedanych nie zaszkodziloby
                            im az tak bardzo.

Ale to nie sojusz. To pazernosc i zlosc. Panie "ekonomisto".

Jeden plus dwa daje obraz dewelopera - pazernego i chciwego tworu
                            ktory wciaz uwaza ze "jak nie kupia to za rok kupia drozej". I ktory
                            ma znikome pojecie o rynku, psychologii i ekonomii.
                            • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:01
                              > Po drugie gdyby byli madrzy to zmniejszali by cene tak dlugo jak sie
                              > da az uda sie im sprzedac to co maja do sprzedania.

Nie, nie, nie. Zanim zaczniesz pluć na moje posty o oligopolu to poczytaj sobie
                              co to jest. I zobacz jeszcze "zmowa cenowa". Przykro mi to mówić, ale wykazujesz
                              oznaki ignorancji typowej dla początkującego ekonomisty- amatora. Takim wydaje
                              się, że przedsiębiorcy są zainteresowani regułami wolnorynkowymi. Nic bardziej
                              mylnego. Przedsiębiorcy NIENAWIDZĄ GRY RYNKOWEJ i są w stanie wydać duże
                              pieniądze tylko po to, żeby nie musieć w nią grać. I to nie jest kwestia
                              mądrości tylko prostej kalkulacji.
                              • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:15
                                Nie, nie, nie. Zanim zaczniesz pluć na moje posty o oligopolu to
                                poczytaj sobie
                                co to jest.

Oligopol w deweloperce ? Tak, jasne. Zeby obalic ten Oligopol
                                wystarczy pan Kaziu z ekipa betoniarka, maly dziwig i szpadle.

Oligopol - forma struktury rynkowej, różna od doskonałej
                                konkurencji, gdzie występuje znaczna ilość małych konkurentów, oraz
                                od czystego monopolu, gdzie istnieje tylko jedna potężna firma;
                                dominująca forma w krajach rozwiniętych; sytuacja na rynku, w której
                                występuje tylko kilku dużych producentów danego dobra czy też
                                dostawców usługi.

Doucz sie panie "ekonomisto". I sam sie naucz definicji.

Oligopol to mozesz miec wsrod producentow procesorow albo
                                zaawansowanej technologi wymagajacej np nowoczesnych tasm
                                produkcyjnych (np samochodow) i przestrzegania surowych norm a nie w
                                przypadku budowy czteropietrowych szescianow z cegly.

To co sie dzieje na rynku to przepelnienie rynku pazernymi firemkami
                                a nie oligopol. To hamuje (chwilowo zreszta) ostra konkurencje.
                                Jeszcze chwila i sie okaze kto szybciej zacznie opuszczac.

Nie sadze jednak zebys zrozumial
                                • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:55
                                  To czemu jeszcze nic nie wybudowałeś? Czemu te tysiące gołodupców-frustratów nie
                                  wzięły sprawy we własne ręce zamiast utyskiwać na niedobrych developerów?

A skoro nie mamy oligopolu to czemu w branżach w którym jest MNIEJSZA padaka
                                  ceny spadają SZYBCIEJ i BARDZIEJ niż w developerce?
                                  Gdyby prawdą było to co piszesz to obniżki powinny pojawiać się w sposób płynny
                                  i systematyczny już od ponad pół roku. Tymczasem większość developerów wciąż
                                  siedzi na dupościsku. Jak oni to robią?
                                  • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:04
                                    > To czemu jeszcze nic nie wybudowałeś?

A po h.. ja mam budowac ? A dlaczego tysiace ludzi nie piecze chleba
                                    skoro to takie latwe ? Tam tez oligopol ?

Pisze o Oligopolach i udowadniam ze deweloperka nie jest oligopolem
                                    bo nie wymaga skomplikowanych technologii a glupek kontrargumentuje
                                    czemu ludzie nie buduja ?? Ku...wa! Facet jaki TY GLUPI JESTES!

Poczytaj opinie innych w tym watku (nie musisz opierac na moich) i
                                    sie powaznie nad soba zastanow.

> Gdyby prawdą było to co piszesz to obniżki powinny pojawiać się w
                                    sposób płynny
                                    > i systematyczny już od ponad pół roku. Tymczasem większość
                                    developerów wciąż
                                    > siedzi na dupościsku. Jak oni to robią?

Ku..wa! Przeciez juz to napisalem! Niech mnie ktos zastrzeli bo
                                    idioty nie zniose.

Poszukaj i znajdz siebie jako doskonalosc definicjii

Sofizmat rozszerzenia, sofizmat – błąd logiczno-językowy, w wersji
                                    podstawowej polegający na atakowaniu przesadzonej wersji argumentu
                                    czy twierdzenia drugiej strony dyskusji („atakowanie chochoła”),
                                    czyli odpowiedź na stwierdzenie, które w rzeczywistości nie zostało
                                    przez drugą stronę wypowiedziane. Inne odmiany tego sofizmatu to:

cytowanie słów przeciwnika wyjętych z kontekstu – wybór takich słów,
                                    które wyjęte z kontekstu wypaczają poglądy danej osoby;
                                    atak na osobę, która nie potrafi zręcznie prowadzić dyskusji na dany
                                    temat i po „zwycięstwie” w takiej dyskusji twierdzenie, że
                                    udowodniony został przeciwny punkt widzenia;
                                    wymyślenie fikcyjnej osoby rzekomo posiadającej poglądy, które są
                                    krytykowane, i używanie jej w dyskusji.
                                    Źródło: „pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia”

Koncze rozmowe wg starej maksymy "z glupkiem nie wygrasz". Nie
                                    wygram.
                                    • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:12
                                      > A po h.. ja mam budowac ?
                                      Bo chcesz mieć tanie mieszkanie

A dlaczego tysiace ludzi nie piecze chleba skoro to takie latwe ?
                                      Bo akceptują tę cenę, a zysk jaki jaki mogą osiągnąć piekąc samodzielnie chleb
                                      nie pokrywa kosztów alternatywnych

> Ku..wa! Przeciez juz to napisalem! Niech mnie ktos zastrzeli bo
                                      > idioty nie zniose.

Tak, tak, wiem. Nie obniżają bo są chytrzy i pazerni. Sorry, ale to jest
                                      pojmowanie ekonomii na poziomie wczesnego Gomułki. W kapitaliźmie KAŻDY jest i
                                      powienien być chciwy tak bardzo jak tylko się da! Nie ma branż mniej lub
                                      bardziej altruistycznych, wierz mi.
                                      Ale tak to jest jak się całą wiedzę czerpie z Wikipedii :)

> Koncze rozmowe wg starej maksymy "z glupkiem nie wygrasz". Nie
                                      > wygram.

Widzę, że kończysz jak zwykle. Czyli- rzucasz pare kur$# i (c)h...ów i znikasz w
                                      poczuciu wyższości. LOL:)
                      • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 21:56
                        >Ta sama w ktorej w sierpniu tego roku dostawales na "dzien dobry" 20% znizki

Juz ci mowilem trollu nie raz - pokaz mi post do ktorego sie odnosisz i ktory wyrywasz z kontekstu i po raz kolejny nie jestes w stanie.

Tyle wlasnie jest dyskusja z toba warta.
                        • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:55
                          No nie no... To ten w którym powiedziałem, że nie da się kupić sensownego
                          mieszkania za mniej niż 7k/metr. Cały się wtedy zaplułeś, pokazałeś jedno
                          nieaktualne ogłoszenie za 7.5, a po uwadze, że 7.5 jest większe niż "mniej niż
                          7" uznałeś, że wymagam niewiadomo czego i uciekłeś. Już pamiętasz?
                          • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:08
                            POKAZ watek. Ja pamietam o czym w nim chodzilo i zaraz udowodnie zes
                            glupi.

Wiesz na czym polega twoja glupota ? Na takim trollowaniu.

I ten jeden watek rozciagnales na to ze podobniez mowilem o 20%
                            spadkach w sierpniu ?

Powtorze : Trollu.

i jego ulubiona bron :

pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia
                            • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:25
                              Proszę. :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=82705125&a=85091154
                              "Uzyj rozumu zamiast wyszukiwarki i pomysl o tym co nazywa sie potocznie
                              negocjacjami ktore zbijaja cene niejednokrotnie nawet po 20%."

Co prawda już na jesieni, ale jeszcze przed jazdą z kredytami.
                              • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:34
                                >""Uzyj rozumu zamiast wyszukiwarki i pomysl o tym co nazywa sie
                                potocznie
                                negocjacjami ktore zbijaja cene niejednokrotnie nawet po 20%."

Ahh i to stwierdzenie oznacza ze uwazalem ze wszedzie "z palcem w
                                dupie" (notacja satorianusowa) kupujacy dostana 20% znizki ?

Facet kompromitujesz sie swoja glupota co krok. Zal mi cie troche bo
                                to w sumie nie twoja wina. To uposledzenie wrodzone.
                                • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:59
                                  Kontekst jest szerszy. Wcześniej rzucałeś się na jakiegoś biedaka, który chciał
                                  kupić 50m na Woli za jakieś 300k i stwierdził, że to niemożliwe. BTW, gdzie jest
                                  ten wątek gdzie znajdowałeś pokazywałeś ofertę na sprzedaż sutereny i TBS-a jako
                                  dowód na obniżki cen?
                                  • steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:05
                                    >BTW, gdzie jes
                                    > t
                                    > ten wątek gdzie znajdowałeś pokazywałeś ofertę na sprzedaż
                                    sutereny i TBS-a jak
                                    > o
                                    > dowód na obniżki cen?

pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia
                                    • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:15
                                      Tylko jeszcze dołącz adres do wątku. Zobaczymy czy przesadzam.
                  • Gość: Zenek Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 22:35
                    Tak dla uściślenia uwagi satorianus to studenci ( zwłasza pierwszoroczni) w
                    większej liczbie wypadają/rezygnują ze studiów i zwalniają lokale po sesji
                    zimowej, czyli lokale po nich robią się wolne w marcu. A w tym arcie są
                    statystyki z zeszłego miesiąca.
                    Masz w domu kalendzarz ?
    • Gość: bbking Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 10:10
      Mnie tylko dziwi, ze niektorzy traktuja wypowiedzi pana Wielgo tak, jak im akurat pasuje. Wielgo sprzedawczyk, ale tutaj juz nie. Tutaj juz swietna analiza rynku wynajmu. Zdecydujcie sie, co w koncu o nim myslicie.
      Z reguly o tej porze roku ceny lekko spadaja, czy to kolejny taki dolek, okaze sie za kilka miesiecy. Obecnie chyba rozsadnie jest potrakowac spadki jako cykliczny spadek sezonowy. Nie wylkuczam,ze sie myle, ale nie ma tu zadnej wnikliwej i wiarygodnej analizy, ktora by to rozstrzygnela.
      • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:14
        Dokładnie o tym próbowałem napisać. I patrz... Co mnie spotkało? A prawda taka,
        że i wcześniej i teraz Wielgo pisał i pisze kiepsko.
        • monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:32
          Sautorianus znalazłeś 'towarzysza niedoli'. Obaj macie
          problemy w rozumieniu słowa pisanego :D
          Przeciez on nie napisał, że zgadza sie z Markiem Wielgo.
          On napisał, że M.W zmienił zdanie i to może na coś wskazywać.
          Myśl, chłopaku, myśl.

--
          Precz z preczem!
          • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:53
            Głupstwa pleciesz. Steady nie dość, że zgodził się z tezami przedstawionymi w
            aktykule to jeszcze chwalił się, że jest to potwierdzenie jego wcześniejszych tez.
            • Gość: bbking Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 11:12
              Czy uwazam, ze ceny wynajmu spadna?: zdecydoanie TAK
              Czy uwazam, ze ten artykul mowi o poczatkach tych spadkow:? nie, ze wzgledu na zbieznosc publikacji z cyklicznymi "dolkami". Bez glebszej i wiarygodnej analizy wole zalozyc, ze to sezonowe spadki. Moze to jeszcze za wczesnie na te duze, prawdziwe obnizki? Mysle, ze ten rynek ma opozniona reakcje, a przeciez sa jeszcze sprzedajacy, ktorzy jak zhipnotyzowani nie moga uwierzyc, ze nikt nie kupuje ich mieszkan. Poki oni sie nie obudza, wynajem nie spadnie. Oto moja,
              • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:29
                Też tak uważam. Ale widzisz- tutaj są sami fanatycy... Jak takiemu napiszesz i
                TAK i NIE w jednej wypowiedzi to po prostu przepala im to obwody...
            • monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:20
              Chłopaku, widzę, że nawet 100 osób nie wytłumaczy
              Ci tego - idziesz w zaparte. A przecież nie ja
              jeden w tym wątku to pisałem..
              Czy pisał "Tak Wielgo ma racje" czy "Wielgo zmienił
              zdanie więc coś jest na rzeczy" ?
              Później wrócił do swoich przewidywań z przeszłosci
              i dał do nich linki.
              Cały czas jednak w argumentacji działał na swoich
              przewidywaniach a zmiane argumentów Wielgo użył żeby
              wzmocnić tezę a nie używał ich jako głównego argumentu.
              Wybacz, jak dla mnie różnica kolosalna.
              A z Twoim rozumieniem faktycznie coś nie tak.
              eot

--
              Precz z preczem!
              • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:32
                > Czy pisał "Tak Wielgo ma racje"

Nie, Wielgo pisał "Ceny spadają z tego powodu, że sprzedający zmieniają plany i
                postanawiają wyjmować"

A steady powiedział, że występowanie tego zjawiska dowodzi słuszności jego
                teorii. Czy trzeba czegoś więcej?
                • satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:33
                  Jak jeszcze nie rozumiesz to masz cytat z tego wątku:
                  "Ja o tej "teorii" mowilem juz rok temu i wczesniej. Jak okazuje sie
                  i ta zaczyna sie sprawdzac"
                  • monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:49
                    "Największym problemem tego świata jest
                    to, że głupcy są absolutnie pewni, a
                    mędrcy pełni wątpliwości."

Ładna sygnaturka. A masz czasem wątpliwości?
                    Bo jak narazie jesteś tylko absolutnie pewien
                    Jak grochem o ścianę. Nawet nie próbujesz
                    zrozumieć tego o czym się tu pisze.

--
                    Precz z preczem!
                • monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:46
                  Ale przecież on w tych linkach tak pisal w 2007
                  To skoro takie zjawisko występuje to znaczy że
                  jest kolejny dowód tezy.
                  Co za pokrętną logike prezentujesz ?

Chłopaku jedyne co chcesz zrobić to
                  deskredytować wypowiedzi innych, bo może znieść