steady_at_najx 09.02.09, 17:33 wyborcza.pl/1,76842,6250809,Czynsze_spadaja.html Ciekawe czy oszolomy krzyczace ze "najem ostro w gore bo ludzie nie beda kupowac wiec musza wynajac", teraz sie odezwa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zenek Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 17:54 Niezależnie od twierdzeń że spada czy też nie spada, wypociny gazetowych analytyków, opierające się na cenach ofertowych i przedstawiające je jako rzeczywiste transakcyjne, należy wyrzucać do kosza przed przeczytaniem. Szkoda czasu na tę żenadę. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 09.02.09, 18:01 Nie w tym rzecz. Wiadomo ze ich analizy sa warte tyle co kupa. Rzecz w tym ze jesli jest pewien trend ktoremu nie moga zaprzeczyc to po jakims czasie walki i zaprzeczania zaczynaja pisac o rzekomych 3% spadkach... a przeciez to Wielgo chyba pisal o wzroscie cen wynajmu ? Ma ktos link do tego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydebil [...] IP: *.chello.pl 09.02.09, 20:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: 194.9.67.* 10.02.09, 11:52 Jaki trend? W artykule powołano się na dane z września (najgorętszy okres na rynku wynajmu) ze styczniem. Nic dziwnego, że przy takiej metodzie porównania ceny spadły. Rzetelność tych artykułów to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:07 Twoje pojmowanie rzeczywistości też jest warte tyle co kupa. Zimą wynajem zawsze idzie w dół. Jeden idiota napisał artykuł, a drugi się z niego cieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:32 Nie moje pojmowanie jest problemem a twoje rozumienie co nie poraz pierwszy na tym forum prezentujesz. Po prostu nie umiesz czytac z tym tzw zrozumieniem. Rzecz w tym co jest powodem spadkow wg Wielgo a mianowicie "pojawienie sie nowych inwestycji na wynajmie" - gdyby to byla kwestia pory roku na pewno nie omieszkal by napisac tego gruba czcionka. Przeszlosc pokazuje ze skoro zaczyna o czyms przebakiwac zaczyna to byc trendem. Juz rozumiesz panie "mundry". Sam wiec widzisz ze z nas dwoch wylacznie ty jestes idiota. Z tymze twoj problem polega na tym ze nie wiesz o tym i nawet jak ktos to udowodni to w to nie uwierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 13:40 Pan Wielgo tego nie napisał z tego prostego powodu, że... po prostu się nie zna na tym rynku. Ty też - jak widać. Byle student śledzący co roku ceny najmu jest mundrzejszy od Was obu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 14:06 Masz tu garść wiedzy tajemnej :)www.google.com/trends?q=wynajem&date=all&geo=pol&ctab=0&sort=0&sa=N Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 15:57 Widze (zreszta to pokazuje n ty post w m tym watku) ze nadal tresci pisanej nie rozumiesz... nie martw sie to nie twoja wina. Taki sie juz urodziles. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 16:03 >Byle student śledzący co roku ceny najmu jest >mundrzejszy od Was obu. :) A i jeszcze jedno. Ty musisz przesledzic zeby wysnuc teorie - tzn mowisz ze bedzie padalo jak juz pada. Ja o tej "teorii" mowilem juz rok temu i wczesniej. Jak okazuje sie i ta zaczyna sie sprawdzac i zaden idiota nawet taki jak ty nie jest w stanie temu zaprzeczyc. Tylko dwa przyklady - wiecej nie chcialo mi sie szukac - w sumie idiocie i tak nie udowodnisz ze nim jest wiec po co mam tracic czas na ciebie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=72388656&a=72403772 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=71264272&a=71300145 Ciekawe czy jak trend spadkow wynajmu sie utrzyma przeprosisz czy jak w przypadku innych twoich gniotow bedziesz uwazal ze sprawy nie bylo ? Juz dostrzegasz roznice glupolu ? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 17:25 Widzisz ja po prostu widzę normalny sezonowy spadek popytu. Co będzie później- nie wiadomo. Ale dobrze, że Ty wiesz wszystko NA PEWNO. I to Cię właśnie dyskredytuje. Szersze wyjaśnienia tego zjawiska masz w moje sygnaturce. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
meadowpane Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 18:40 Wiesz satorianus, od jakiegoś czasu czytam co piszesz i musze przyznać że poziomem infantylności postów bijesz na głowę każdego. Twoje kontrargumenty są cieniutkie jak bibułka i żałośnie niekonsekwentne. Kiedyś był taki dowcip "a u was biją murzynów" - to własnie mi się przypomina czytając twoje proby kontrargumentowania. Od gruszki do pietruszki, byle nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 20:54 Jakiś przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 21:25 a ten watek nie wystarczy? steady zwraca uwage na totalny brak konsekwencji vide poprzednie arty o zahamowaniu inwestycji, niedostepnosci kredytow -> czynsze w gore, a w kolejnym arcie: wyborcza.pl/1,76842,6250809,Czynsze_spadaja.html "Okazało się jednak, że na rynku najmu pojawiło się dużo mieszkań, które ich właściciele wolą wynająć, niż tanio sprzedać." to jest dokladnie to co bylo wielokrotnie dyskutowane. wiecej mieszkan na rynku nizsze czynsze. nie odwrotnie! a ty ripostujesz: "Twoje pojmowanie rzeczywistości też jest warte tyle co kupa. Zimą wynajem zawsze idzie w dół. Jeden idiota napisał artykuł, a drugi się z niego cieszy... " forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91102752&a=91141750 daruj, ale nie chce mi sie nawet komentowac tego co napisales.. jestes jakims dziwnym tworem, piszesz strasznie duzo postow, ale moze 1/10 jest wart uwagi. ale pociesze cie, ze miewasz przeblyski vide: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=90723697&a=90730295 narka/ Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 22:01 Oleg. Juz nie raz pisalem ze kolezka nie rozumie co czyta a co gorsze nie rozumie co pisze. Ale idzie w zaparte. >piszesz strasznie duzo postow, ale moze 1/10 jest wart uwagi. Najgorsze ze on uwaza ze "sie zna". Patrz jak jego sygnaturka pasuje do osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 22:25 oj pamietam, ale on mnie wyjatkowo irytuje. jakis ciezki przypadek to jest... nie lubie takich zakamuflowanych trolli. tacy sa najgorsi. z mufia wiadomo jak jest - wtopil i teraz topi smutki na forum - mozna sobie pozartowac.. a ten.... eh mialem jeszcze cos napisac, ale odpuszcze, szkoda czasu i miejsca na serwerze. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:44 Ale co konkretnie Cie irytuje? To że jestem w stanie przyznać rację obu stronom sporu? Wiesz, w prawdziwym życiu tak własnie jest, że nikt nie ma racji do samego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:08 Oleg, racja - ja pisze ze skoro nawet Wielgo potwierdza ze spadek wynika ze zwiekszonej podazy mieszkan a nie z chwilowego trendu odwrotu studentow to cos musi byc na rzeczy (inaczej nigdy by tego nie napisal) a na to troll satorianus mowi mi zem glupi bo trend wynika z odwrotu studentow. Jeszcze raz apeluje o czytanie ze zrozumieniem ale to chyba dla niego za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:51 > poprzednie arty o zahamowaniu inwestycji, I co z tym zahamowaniem? Steady i cały KSZ gardłowali w lato, że żadnego hamowania nie będzie bo rynek i takie tam... I co? Ile mamy inwestycji na rynku? Ile zostało wprowadzonych do sprzedaży w ciągu ostatniego pół roku? niedostepnosci kredytow Akurat dzisiaj arkaszka biadolił, że "Rodzina na swoim" psuje mu jego "majster plan"... Ciągle nie rozumiecie. Chodziło mi po prostu o to, że obserwowany spadek czynszów jest najpewniej wynikiem sezonowości tego rynku, a obecnej sytuacji na rynku mieszkaniowym. To, że pan Wielgo tego nie widzi wynika z jego ignorancji. To, że steady też tego nie widzi również wynika z ingorancji. Zabawne - zaczynają się zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:01 >I co z tym zahamowaniem? Steady i cały KSZ gardłowali w lato, że żadnego Patrz i znow udowadniasz ze NIE UMIESZ czytac ze zrozumieniem. Nie mowilem ze zahamowania nie bedzie (bo w kryzysie zahamowanie jest zawsze) - tylko o tym ze zahamowanie to straszak deweloperow a inwestycji jest tyle ze wystarczy na dlugi czas. Podpieralem sie tutaj fajna analiza thesopranosa : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=86886069&a=86886069 I nawet jesli zahamuja inwestycje to ten straszak nie zadziala. A zyc z czegos musza wiec budowac beda. Mniej ale BEDA. >To, że pan Wielgo tego nie widzi wynika z jego ignorancji. > To, że steady też tego nie widzi również wynika z ingorancji Facet Ty naprawde nie udajesz, Ty NAPRAWDE jestes glupi... tlumaczylem ja, Oleg i to nie raz. A Ty nadal to samo ? Wciaz nie rozumiesz...... Nie ja sie zgadzam z Wielgo tylko on _zaczyna zgadzac ze mna_. To co ja twierdze, twierdzilem juz dawno kiedy te twierdzenia byly bardzo niepopularne. Wg twojej dzieciecej psychiki powinienem teraz zmienic zdanie bo Wielgo chociaz troche prawdy powiedzial ? Tak na opak ? Wciaz nie rozumiesz i trace nadzieje ze kiedykolwiek zaczniesz. Ale to nie Twoja wina. Taki sie juz urodziles. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:50 Czyli nigdzie nie pisałeś, że NIE zahamują, tak? Teraz pytanko. W końcu trzeba wracać do Adremu :). Ile wynosi coroczny, zimowy spadek cen średnich cen najmu? Ja szacuje, że jakieś 5-10%. Ile spadło teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:57 Kuzwa, dosc bo szkoda mi czasu na rozmowe z kims kto nie rozumie tego co przed chwila napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50 cents Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: 192.193.245.* 10.02.09, 18:07 ale co ty znowu pitolisz, uwaga byla o niekosekwencji artykulow pana wielgo, a nie o tym co ty widzisz na rynku najmu. cos zaczynasz fiksowac niczym muffa. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 18:20 Ty zawsze mowisz "nie wiadomo". Jestes glupkiem ktory komentujac rzeczywistosc uwaza ze mowi cos odkrywczego. Jeszcze do niedawna twierdziles ze spadkow raczej nie bedzie i wlasciwie niewiadomo. Malo tego kila dni temu kiedy mowilem o bankructwach deweloperow wyskoczyles ze istotne jest kto zglasza upadlosc a nie sama upadlosc. Poniewaz juz nie mialem sily tej glupoty komentowac skomentowal ja thesopranos. Btw gdzie twoje "deweloperskie oligopole" ? Jak tam dlugo beda trzymac ceny ? Faktycznie do budowy domkow potrzebna jest super technologia wiec nie kazdy to moze... Ide o zaklad ze jak wszystkie inne twoje bzdety skomentuje rzeczywistosc. Moje argumenty popiera rzeczywistosc a ktore z twoich bzdur poparla ? Bo nie pamietam, moze przypomnisz ? Brak spadkow ? Oliglopole deweloperow ? Pisales o tym ze masz wyksztalcenie ekonomiczne ? Pol roku ekonomii w gimnazjum to nie wyksztalcenie Walisz gnioty az sie slabo robi. A swoje oceny i sygnaturki wsadz sobie razem z pozostalymi bzdurami Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 21:15 > Jeszcze do niedawna twierdziles ze spadkow raczej nie bedzie Aż do końca września twierdziłem, że nie będą znaczne > Malo tego kila dni temu kiedy mowilem o bankructwach deweloperow wyskoczyles ze istotne jest kto zglasza upadlosc a nie sama upadlosc. Bo to jest istotne. To, że jest w sądzie wniosek o upadłość wcale nie musi oznaczać, że firma jest niewypłacalna. Ona po prostu może NIE CHCIEĆ płacić wykonawcy. > BTW gdzie twoje "deweloperskie oligopole" ? Jak na razie jeszcze się trzymają. Popatrz sobie na wypowiedzi developerów, którzy zapowiadają, że wezmą "na wstrzymanie". Wszyscy naraz. Cóż za zbieg okoliczności > Moje argumenty popiera rzeczywitosc Ta sama w ktorej w sierpniu tego roku dostawales na "dzien dobry" 20% znizki u kazdego developera? Przepominam, ze bylo to PRZED ograniczeniem dostepnosci kredytow. Ile dostajesz teraz? 40%, 50%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.spray.net.pl 10.02.09, 21:27 > Bo to jest istotne. To, że jest w sądzie wniosek o upadłość wcale >nie musi > oznaczać, że firma jest niewypłacalna. Ona po prostu może NIE CHCIEĆ > płacić wykonawcy. bo to jest taki plan? sposob wyroznienia sie na rynku? "sluchajcie ludziska, robcie u mnie, bo ja nie place!" Odpowiedz Link Zgłoś
im_pala Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 22:24 z satorianusem jest jak z uszkodzonym zegarem co pokazuje dwa razy na dobę właściwą godzinę :)) mam wrażenie że jest kimś w rodzaju pośrednika albo "inwestora" pod wynajem - był jakis post gdzie on pisał, że cos tam kupił.... no ale do rzeczy... z tym naganiactwem na wynajem to wielka lipa przy takiej podaży mieszkań z wtórnego i braku transakcji aż się prosi o wystawienie na wynajem, jeśli do właścicieli nie dotarło że pociąg im odjechał a co do opłacalności spójrzcie co mówi sam Ciurzyński z Polnordu: "– Nie planujemy wprowadzać opcji wynajmu gotowych mieszkań. Aby to zrobić, trzeba uruchomić wyspecjalizowaną strukturę, która by się tylko tym zajmowała. Pieniądze z takiego systemu będą kapały przez wiele lat, a nie zasilały spółki w momencie sprzedaży. Nie ma też pewności, co się będzie działo w najbliższym czasie z cenami wynajmowanych mieszkań. Ryzyko jest więc duże, a efektywność takiego rozwiązania moim zdaniem niewspółmierna do wysiłku – mówi Wojciech Ciurzyński, prezes Polnordu SA." www.rp.pl/artykul/8,256917_Deweloperzy_frontem_do_klienta.html oni to po prostu przećwiczyli, niektórzy zrobili takie mieszkanka pod wynajem i guzik im z tego wyszło bo żeby to było opłacalne to trzeba byłoby tak za 2 nowe pokoje brać ze 3k (to minimum i nie wiem czy na podatek starczy) a i do tego czynsz liczyć a kto na rynku tyle da? :))) ja mam kilku znajomych którzy są najemcami jak ja mam też znajomych wynajmujących mediana wyjdzie ok 1,5k za dwa pokoje - co prawda próba jest nie wielka ale nie słyszałem żeby ktoś płacił więcej niż 1,8 k więc takie farmazony: "– Kupując dwupokojowe mieszkanie w stolicy, np. na Służewcu, za 450 tys. zł, wynajmiemy je za ok. 2,5 – 2,8 tys. zł w zależności od standardu wykończenia – twierdzi Krzysztof Kluska z Home Broker. – Zakładając, że kupujący posiada 50 tys. zł wkładu własnego i odpowiednio wysokie zarobki, może otrzymać kredyt na 30 lat we frankach szwajcarskich na 400 tys. zł. Wówczas miesięczna rata wyniesie ok. 1,9 tys. zł. Zarabia więc miesięcznie ok. kilkuset złotych na czysto na wynajmie lokum. " www.rp.pl/artykul/8,260645_Kiedy_najemca_splaci_kredyt_.html to sobie Kluska może pisać papieru i miejsca na HDD ci u nas dostatek :)) a i jeszcze jedno: pisząc o stawkach za wynajem we wrześniu czy pażdzierniku miejmy zawsze na uwadze najazd studentów, którzy co prawda mogą na początku z braku laku decydować się na droższe oferty jednakże w czerwcu już ich nie ma, a wynajmujący może ma 3 miesiące w plecy Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:10 > mam wrażenie że jest kimś w rodzaju pośrednika albo "inwestora" > pod wynajem - był jakis post gdzie on pisał, że cos tam kupi Powem Ci ze pare osob na tym forum juz to twierdzilo apropos satorianusa. Moze to brzmiec jako "glupia teoria spiskowa" - zdaje sobie z tego sprawe. Ale moze faktycznie funsetterzy zmienili podejscie i dzialaja subtelniej ? Czyli zamiast "nigdy nie spadnie" lepiej dlugo ale skutecznie wprowadzac dezinformacje "spadnie, a moze wzrosnie a moze sie utrzyma" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.opera-mini.net 10.02.09, 22:53 Raczej proba powiedzenia: 'bierzcie ile daje bo nikt Wam nie da wiecej'. Developerzy sa w stani zawierac takie (nie)formalne sojusze . Wykonawcy i klienci- niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:17 >Developerzy sa w stani zawierac takie (nie)formalne sojusze Przeceniasz ich. Gdyby byli inteligentni i znali rynek to po pierwsze nigdy nie budowali by az tyle bo wiedzieliby z czego ten boom wynika (super tani pieniadz kredytowy ktory moze sie nagle uciac). Nagle sa jednak zdziwnieni zaskoczeni i rozczarowani ze banki nie chca udzielac kredytow i napychac im kieszeni drenujac jednoczesnie rynek kredytow. Po drugie gdyby byli madrzy to zmniejszali by cene tak dlugo jak sie da az uda sie im sprzedac to co maja do sprzedania. Zwlaszcza ze niektore z ich inwestycji maja po kilka, kilkanascie % sprzedanych mieszkan wiec nawet renegocjacje juz sprzedanych nie zaszkodziloby im az tak bardzo. Ale to nie sojusz. To pazernosc i zlosc. Panie "ekonomisto". Jeden plus dwa daje obraz dewelopera - pazernego i chciwego tworu ktory wciaz uwaza ze "jak nie kupia to za rok kupia drozej". I ktory ma znikome pojecie o rynku, psychologii i ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:01 > Po drugie gdyby byli madrzy to zmniejszali by cene tak dlugo jak sie > da az uda sie im sprzedac to co maja do sprzedania. Nie, nie, nie. Zanim zaczniesz pluć na moje posty o oligopolu to poczytaj sobie co to jest. I zobacz jeszcze "zmowa cenowa". Przykro mi to mówić, ale wykazujesz oznaki ignorancji typowej dla początkującego ekonomisty- amatora. Takim wydaje się, że przedsiębiorcy są zainteresowani regułami wolnorynkowymi. Nic bardziej mylnego. Przedsiębiorcy NIENAWIDZĄ GRY RYNKOWEJ i są w stanie wydać duże pieniądze tylko po to, żeby nie musieć w nią grać. I to nie jest kwestia mądrości tylko prostej kalkulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:15 Nie, nie, nie. Zanim zaczniesz pluć na moje posty o oligopolu to poczytaj sobie co to jest. Oligopol w deweloperce ? Tak, jasne. Zeby obalic ten Oligopol wystarczy pan Kaziu z ekipa betoniarka, maly dziwig i szpadle. Oligopol - forma struktury rynkowej, różna od doskonałej konkurencji, gdzie występuje znaczna ilość małych konkurentów, oraz od czystego monopolu, gdzie istnieje tylko jedna potężna firma; dominująca forma w krajach rozwiniętych; sytuacja na rynku, w której występuje tylko kilku dużych producentów danego dobra czy też dostawców usługi. Doucz sie panie "ekonomisto". I sam sie naucz definicji. Oligopol to mozesz miec wsrod producentow procesorow albo zaawansowanej technologi wymagajacej np nowoczesnych tasm produkcyjnych (np samochodow) i przestrzegania surowych norm a nie w przypadku budowy czteropietrowych szescianow z cegly. To co sie dzieje na rynku to przepelnienie rynku pazernymi firemkami a nie oligopol. To hamuje (chwilowo zreszta) ostra konkurencje. Jeszcze chwila i sie okaze kto szybciej zacznie opuszczac. Nie sadze jednak zebys zrozumial Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:55 To czemu jeszcze nic nie wybudowałeś? Czemu te tysiące gołodupców-frustratów nie wzięły sprawy we własne ręce zamiast utyskiwać na niedobrych developerów? A skoro nie mamy oligopolu to czemu w branżach w którym jest MNIEJSZA padaka ceny spadają SZYBCIEJ i BARDZIEJ niż w developerce? Gdyby prawdą było to co piszesz to obniżki powinny pojawiać się w sposób płynny i systematyczny już od ponad pół roku. Tymczasem większość developerów wciąż siedzi na dupościsku. Jak oni to robią? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:04 > To czemu jeszcze nic nie wybudowałeś? A po h.. ja mam budowac ? A dlaczego tysiace ludzi nie piecze chleba skoro to takie latwe ? Tam tez oligopol ? Pisze o Oligopolach i udowadniam ze deweloperka nie jest oligopolem bo nie wymaga skomplikowanych technologii a glupek kontrargumentuje czemu ludzie nie buduja ?? Ku...wa! Facet jaki TY GLUPI JESTES! Poczytaj opinie innych w tym watku (nie musisz opierac na moich) i sie powaznie nad soba zastanow. > Gdyby prawdą było to co piszesz to obniżki powinny pojawiać się w sposób płynny > i systematyczny już od ponad pół roku. Tymczasem większość developerów wciąż > siedzi na dupościsku. Jak oni to robią? Ku..wa! Przeciez juz to napisalem! Niech mnie ktos zastrzeli bo idioty nie zniose. Poszukaj i znajdz siebie jako doskonalosc definicjii Sofizmat rozszerzenia, sofizmat – błąd logiczno-językowy, w wersji podstawowej polegający na atakowaniu przesadzonej wersji argumentu czy twierdzenia drugiej strony dyskusji („atakowanie chochoła”), czyli odpowiedź na stwierdzenie, które w rzeczywistości nie zostało przez drugą stronę wypowiedziane. Inne odmiany tego sofizmatu to: cytowanie słów przeciwnika wyjętych z kontekstu – wybór takich słów, które wyjęte z kontekstu wypaczają poglądy danej osoby; atak na osobę, która nie potrafi zręcznie prowadzić dyskusji na dany temat i po „zwycięstwie” w takiej dyskusji twierdzenie, że udowodniony został przeciwny punkt widzenia; wymyślenie fikcyjnej osoby rzekomo posiadającej poglądy, które są krytykowane, i używanie jej w dyskusji. Źródło: „pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia” Koncze rozmowe wg starej maksymy "z glupkiem nie wygrasz". Nie wygram. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:12 > A po h.. ja mam budowac ? Bo chcesz mieć tanie mieszkanie A dlaczego tysiace ludzi nie piecze chleba skoro to takie latwe ? Bo akceptują tę cenę, a zysk jaki jaki mogą osiągnąć piekąc samodzielnie chleb nie pokrywa kosztów alternatywnych > Ku..wa! Przeciez juz to napisalem! Niech mnie ktos zastrzeli bo > idioty nie zniose. Tak, tak, wiem. Nie obniżają bo są chytrzy i pazerni. Sorry, ale to jest pojmowanie ekonomii na poziomie wczesnego Gomułki. W kapitaliźmie KAŻDY jest i powienien być chciwy tak bardzo jak tylko się da! Nie ma branż mniej lub bardziej altruistycznych, wierz mi. Ale tak to jest jak się całą wiedzę czerpie z Wikipedii :) > Koncze rozmowe wg starej maksymy "z glupkiem nie wygrasz". Nie > wygram. Widzę, że kończysz jak zwykle. Czyli- rzucasz pare kur$# i (c)h...ów i znikasz w poczuciu wyższości. LOL:) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 10.02.09, 21:56 >Ta sama w ktorej w sierpniu tego roku dostawales na "dzien dobry" 20% znizki Juz ci mowilem trollu nie raz - pokaz mi post do ktorego sie odnosisz i ktory wyrywasz z kontekstu i po raz kolejny nie jestes w stanie. Tyle wlasnie jest dyskusja z toba warta. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 08:55 No nie no... To ten w którym powiedziałem, że nie da się kupić sensownego mieszkania za mniej niż 7k/metr. Cały się wtedy zaplułeś, pokazałeś jedno nieaktualne ogłoszenie za 7.5, a po uwadze, że 7.5 jest większe niż "mniej niż 7" uznałeś, że wymagam niewiadomo czego i uciekłeś. Już pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:08 POKAZ watek. Ja pamietam o czym w nim chodzilo i zaraz udowodnie zes glupi. Wiesz na czym polega twoja glupota ? Na takim trollowaniu. I ten jeden watek rozciagnales na to ze podobniez mowilem o 20% spadkach w sierpniu ? Powtorze : Trollu. i jego ulubiona bron : pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:25 Proszę. :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=82705125&a=85091154 "Uzyj rozumu zamiast wyszukiwarki i pomysl o tym co nazywa sie potocznie negocjacjami ktore zbijaja cene niejednokrotnie nawet po 20%." Co prawda już na jesieni, ale jeszcze przed jazdą z kredytami. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:34 >""Uzyj rozumu zamiast wyszukiwarki i pomysl o tym co nazywa sie potocznie negocjacjami ktore zbijaja cene niejednokrotnie nawet po 20%." Ahh i to stwierdzenie oznacza ze uwazalem ze wszedzie "z palcem w dupie" (notacja satorianusowa) kupujacy dostana 20% znizki ? Facet kompromitujesz sie swoja glupota co krok. Zal mi cie troche bo to w sumie nie twoja wina. To uposledzenie wrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 09:59 Kontekst jest szerszy. Wcześniej rzucałeś się na jakiegoś biedaka, który chciał kupić 50m na Woli za jakieś 300k i stwierdził, że to niemożliwe. BTW, gdzie jest ten wątek gdzie znajdowałeś pokazywałeś ofertę na sprzedaż sutereny i TBS-a jako dowód na obniżki cen? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:05 >BTW, gdzie jes > t > ten wątek gdzie znajdowałeś pokazywałeś ofertę na sprzedaż sutereny i TBS-a jak > o > dowód na obniżki cen? pl.wikipedia.org/wiki/Sofizmat_rozszerzenia Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:15 Tylko jeszcze dołącz adres do wątku. Zobaczymy czy przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 22:35 Tak dla uściślenia uwagi satorianus to studenci ( zwłasza pierwszoroczni) w większej liczbie wypadają/rezygnują ze studiów i zwalniają lokale po sesji zimowej, czyli lokale po nich robią się wolne w marcu. A w tym arcie są statystyki z zeszłego miesiąca. Masz w domu kalendzarz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbking Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 10:10 Mnie tylko dziwi, ze niektorzy traktuja wypowiedzi pana Wielgo tak, jak im akurat pasuje. Wielgo sprzedawczyk, ale tutaj juz nie. Tutaj juz swietna analiza rynku wynajmu. Zdecydujcie sie, co w koncu o nim myslicie. Z reguly o tej porze roku ceny lekko spadaja, czy to kolejny taki dolek, okaze sie za kilka miesiecy. Obecnie chyba rozsadnie jest potrakowac spadki jako cykliczny spadek sezonowy. Nie wylkuczam,ze sie myle, ale nie ma tu zadnej wnikliwej i wiarygodnej analizy, ktora by to rozstrzygnela. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:14 Dokładnie o tym próbowałem napisać. I patrz... Co mnie spotkało? A prawda taka, że i wcześniej i teraz Wielgo pisał i pisze kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:32 Sautorianus znalazłeś 'towarzysza niedoli'. Obaj macie problemy w rozumieniu słowa pisanego :D Przeciez on nie napisał, że zgadza sie z Markiem Wielgo. On napisał, że M.W zmienił zdanie i to może na coś wskazywać. Myśl, chłopaku, myśl. -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 10:53 Głupstwa pleciesz. Steady nie dość, że zgodził się z tezami przedstawionymi w aktykule to jeszcze chwalił się, że jest to potwierdzenie jego wcześniejszych tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbking Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 11:12 Czy uwazam, ze ceny wynajmu spadna?: zdecydoanie TAK Czy uwazam, ze ten artykul mowi o poczatkach tych spadkow:? nie, ze wzgledu na zbieznosc publikacji z cyklicznymi "dolkami". Bez glebszej i wiarygodnej analizy wole zalozyc, ze to sezonowe spadki. Moze to jeszcze za wczesnie na te duze, prawdziwe obnizki? Mysle, ze ten rynek ma opozniona reakcje, a przeciez sa jeszcze sprzedajacy, ktorzy jak zhipnotyzowani nie moga uwierzyc, ze nikt nie kupuje ich mieszkan. Poki oni sie nie obudza, wynajem nie spadnie. Oto moja, Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:29 Też tak uważam. Ale widzisz- tutaj są sami fanatycy... Jak takiemu napiszesz i TAK i NIE w jednej wypowiedzi to po prostu przepala im to obwody... Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:20 Chłopaku, widzę, że nawet 100 osób nie wytłumaczy Ci tego - idziesz w zaparte. A przecież nie ja jeden w tym wątku to pisałem.. Czy pisał "Tak Wielgo ma racje" czy "Wielgo zmienił zdanie więc coś jest na rzeczy" ? Później wrócił do swoich przewidywań z przeszłosci i dał do nich linki. Cały czas jednak w argumentacji działał na swoich przewidywaniach a zmiane argumentów Wielgo użył żeby wzmocnić tezę a nie używał ich jako głównego argumentu. Wybacz, jak dla mnie różnica kolosalna. A z Twoim rozumieniem faktycznie coś nie tak. eot -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:32 > Czy pisał "Tak Wielgo ma racje" Nie, Wielgo pisał "Ceny spadają z tego powodu, że sprzedający zmieniają plany i postanawiają wyjmować" A steady powiedział, że występowanie tego zjawiska dowodzi słuszności jego teorii. Czy trzeba czegoś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:33 Jak jeszcze nie rozumiesz to masz cytat z tego wątku: "Ja o tej "teorii" mowilem juz rok temu i wczesniej. Jak okazuje sie i ta zaczyna sie sprawdzac" Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:49 "Największym problemem tego świata jest to, że głupcy są absolutnie pewni, a mędrcy pełni wątpliwości." Ładna sygnaturka. A masz czasem wątpliwości? Bo jak narazie jesteś tylko absolutnie pewien Jak grochem o ścianę. Nawet nie próbujesz zrozumieć tego o czym się tu pisze. -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 11:46 Ale przecież on w tych linkach tak pisal w 2007 To skoro takie zjawisko występuje to znaczy że jest kolejny dowód tezy. Co za pokrętną logike prezentujesz ? Chłopaku jedyne co chcesz zrobić to deskredytować wypowiedzi innych, bo może znieść nie możesz, że mieli racje czy jak. Chyba szkoda mi czasu na dyskusje z Tobą -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 12:13 Pisał o tym JUŻ w 2007, a TERAZ(w tym wątku) uważa, że TERAZ ta przepowiednia się sprawdza. Proste ku%$$#a jak cep. Cytat, który Ci dałem jest WCZORAJSZY, a nie z 2007. Zresztą zapytaj go bezpośrednio- chyba się nie wyłga :) A logika jest w tym przypadku formalna, choć zazwyczaj preferuje emotywizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 12:37 >Proste ku%$$#a jak cep Geee, czlowieku. Prosty jak cep to jesteś chyba jedynie Ty. Przecież on pisal w 2007 o tym, że przewiduje to na przełom 2008/2009. Boże, Ty naprawde nie wiesz co czytasz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 12:47 hehe A nie mowilem ze zwykly glupek ? Tylko ze nie spodziewalem sie ze az taki :)) Poczekaj zaraz Ci odpowie ze nie bylo przecinka, srednika lub kropki wiec pewnie sens zdania byl inny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 12:55 A co za różnica kiedy on to przewidział? Ważne, że TERAZ uważa, że jest to to co przewidział, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 12:57 A Ty stwierdziłeś, że wcale tak nie uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 13:10 Nie, stwierdził że coś się dzieje widocznie w tym temacie jeśli sam wieszcz Wielgo to mówi. I moim zdaniem ma trochę racji w tym stwierdzeniu. Dzieciaku nie chce mi się z Tobą gadać. Nie mam na to siły, cierpliwości a także grochu. -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 13:29 Może inaczej. Po kolei. Powiedzmy, ze wczoraj zeszłym tygodniu rozmawialiśmy o pogodzie i powiedziałem: "Moim zdaniem jutro będzie padać deszcz" Powiedzmy, że dzisiaj rano dzwonię do Ciebie i mówię: "Moje przewidywania odnośnie pogody na dzisiaj o których mówiłem Ci wczoraj sprawdziły się" Co z tego wynika? Czy: 1. Jest słonecznie 2. Pada deszcz 3. Nie wiadomo jaka jest pogoda. Jak rozumiem wybierasz odpowiedź nr3, tak? I kto Tu jest idiotą? Odpowiedz Link Zgłoś
monk7 Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 15:01 Moją odpowiedzią jest "satorianus, masz problemy z logicznym mysleniem" Nie mówiąc, że na dodatek nie potrafisz określić o co Ci chodzi : "Powiedzmy, ze wczoraj zeszłym tygodniu rozmawialiśmy" Co to jest "wczoraj zeszły tydzień". Szukasz niejasności zacznij od siebie. -- Precz z preczem! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 11.02.09, 15:04 Nie czepiaj sie literówek, tylko odpowiedz na pytanie. 1, 2 czy 3? Hmmm... może 4? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50 cents Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: 192.193.245.* 11.02.09, 16:24 Ważne, że TERAZ uważa, że jest to to c > o > przewidział, prawda? o ja je.ie. lecz sie dzieciaku poki nie za pozno.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logik Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.opera-mini.net 11.02.09, 19:04 Zabawna dyskusja. W sumie to o co w niej chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg znacie sie? IP: *.spray.net.pl 11.02.09, 19:30 znacie sie z satorianusem? on tez pisuje z opera-mini.net Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: znacie sie? 12.02.09, 08:14 Nie, ale rzeczywiście- mądrze by było podsumować. O co chodzi w całym sporze? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Najem spada 11.02.09, 20:48 biznes.onet.pl/0,1914970,wiadomosci.html "Stopy procentowe (a więc także oprocentowanie kredytów) co prawda spadają, ale obniżają się także przychody z wynajmu mieszkań, zatem rentowność najmu pozostaje na umiarkowanie wysokim poziomie. W perspektywie dalszego spadku cen i przychodów z najmu trudno liczyć na ożywienie popytu inwestycyjnego w najbliższym czasie. " z bardziej wiarygodnego zrodla dodam ze moi znajomi szukali teraz mieszkania i znalezli 3 pokojowe na bemowie za 1800 w ok stanie. kolejna osoba tez mi powiedial ze jest lepiej i taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada 11.02.09, 20:59 Oj grzeszysz! Satorianus za chwileczke swoja chora logika udowodni, ze to nie prawda a pewnie te czynniki wskazuja na co innego :) A ten spadek to nie prawda bo to tylko wiosna za chwile. Ja juz przestalem go czytac. Naprawde szkoda czasu na zastanawianie sie o co mu chodzi, zwlaszcza po ostatnim dialogu z monkiem. Glupek i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada 12.02.09, 08:15 A mogą na nic nie wskazywać? Czy można w ogóle powiedzieć: "Mamy za mało danych żeby stawiać wiarygodne hipotezy"? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada 12.02.09, 08:13 Nie przeczę. Po tych newsach przejrzałem sobie ogłoszenia na gratce i... jest wyraźnie taniej. Mam jakiś punkt odniesienia bo sam wynajmowałem mieszkanie w listopadzie. Dzisiaj i wybór byłby większy i ceny niższe. Ale... Czy jest spadek cen wpisujący się w klimat kryzysowy czy też normalna sezonowa flukutacja pokaże dopiero czas. Z tego co wiem to interesujesz się giełdą, rynkiem walut i gospodarką w ogóle, więc jako jeden z niewielu tutaj powinieneś zrozumieć, że na podstawie danych z jednego, dwóch miesięcy nie można o NICZYM przesądzać Ps: Żeby było śmieszniej to dodam, że właściciel mieszkania które wynajmuje rozważał sprzedaż ale ostatecznie stwierdził, że... zaczeka na EURO. :) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada 12.02.09, 08:24 >> jednego, dwóch miesięcy nie można o NICZYM przesądzać o NICZYM ? co jednak nie przeszkodzilo ci stwierdzic ze moja teza (spadku cen wynajmu 2008/2009)jest bledna i glupia ? Ja postawilem taka teze (dodatkowo uznajac artykul Wielgo za jeden z argumentow ale argumentow bardziej domyslnych niz wprost), ty uznales ze jest glupia i bledna mimo tego ze "jeden czy dwa miesiace o NICZYM nie przesadzaja". To czy teza jest bledna czy nie wie sie po JAKIMS CZASIE a nie od razu. Ty uznajesz ze teza jest glupia bo nie mozna jej UDOWODNIC TERAZ na starcie. Szkoda ze musisz zostac grupowo wysmiany zebys doszedl do prostych wnioskow. Jesli za pol roku okaze sie ze 2008/2009 to poczatek spadkow cen najmu (a nie trend wiosenny) to wrocisz i przeprosisz czy nadal bedziesz szedl w zaparte ? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada 12.02.09, 09:31 Teza nie jest biedna i głupia. Po prostu jest JESZCZE nie do sprawdzenia. A Ty rzucasz się jak szczerbaty na suchary na fragmentaryczne dane, które nie są w stanie niczego dowieść i przedwcześnie stwierdzasz, że jest to potwierdzenie słuszności Twojej teorii Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Najem spada 12.02.09, 09:37 Teza zawsze na poczatku jest niesprawdzona dlatego jest teza. Teze sie udowadnia za pomoca dowodu (nieraz latami) a nie dostaje udowodniona. Moja teza jest to co napisalem. I uwazam ze TEZA jest sluszna. Nigdzie nie napisalem ze jest to juz udowodnione. Pisalem ze wg mnie zaczyna sie sprawdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Do obu Panów 12.02.09, 09:50 Dajcie sobie spokój bo żaden z Was nie przekona drugiego patrząc na dotychczasową dyskusję. Proponuję też nie rzucać argumentami że za "pół roku będziesz przepraszał itd". Życie bywa przewrotne, dzisiaj może cię potrącić samochód i po życiu. W obliczu takiego kryzysu przewidywania są bardzo,hmmm, nie pewne. Równie dobrze może dojsc do bankructwa / badz prawie bankructwa Polski, w tym czasie zmienią ustawę o NBP i zacznie on skupować polski dług (obligacje) w takich ilościach iż spowoduje mega inflację w PL. Wtedy ceny skoczą w kosmos. Poczekajcie z pół roku i zobaczcie co będzie dalej. JA uważam że będą ceny spadać. Dla przypomnienia dodam że rok temu wcale nie było dobrych mieszkań w tym okresie. Kiedys faktycznie najem zamieral i ofert było mało i standardowo koniec roku akademickiego / szkolenego oraz jego poczatek (jesien) byl okresem najwiekszego ruchu. Teraz jednak troche sie zmienilo. Uwazam ze najem nie bedzie drożał. Satorianus, zwróć uwagę że ceny nie rosną od około trzech miesięcy a w tym okresie spadła rekordowo ilość udzielonych kredytów a taki Polnord w styczniu sprzedał TYLKO 4/5 mnieszkań. Teoretycznie ceny powinny polecieć w kosmos (jesli tezy za wzrostami ich piewców są słuszne) a tak się nie stało. Podsumowując, poczekajcie pół roku. Ja stawiam na spadki. MAła dygresja na koniec. Zmieniam właśnie pracodawce z jednego solidnego na drugiego i pewnie zmienie dzielnice aby podrozowac tak jak teraz 10-15 minut do pracy samochodem. To jest coś czego by mi brakowało mając kredyt i mieszkanie. A ja prace zmieniam co dwa/trzy lata. pozdrówka P.S. nie wyzywajcie się od idiotów i innych bo szkoda nerwów. poważnie. wystarczająco stresów jest w życiu aby się jeszcze na forach kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Do obu Panów 12.02.09, 10:37 > P.S. nie wyzywajcie się od idiotów i innych bo szkoda nerwów. poważnie. > wystarczająco stresów jest w życiu aby się jeszcze na forach kłócić. W sumie to masz rację. To co steady, godzimy się? > Podsumowując, poczekajcie pół roku. Ja stawiam na spadki. Pożyjemy, zobaczymy. W tej chwili jest to IMO wróżenie z fusów. Jak obecny poziom cen utrzyma się do kwietnia to będzie można mówić o przełomie. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Do obu Panów 12.02.09, 11:03 ok, szkoda czasu na jalowe klotnie Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada 12.02.09, 09:52 i że "Jak Wielgo pisze ze spadaja z powodu nowych mieszkan na rynku to cos w tym jest.. ten naganiacz nie wspominalby nawet o tym trendzie lub PODKRESLILBY to bardzo wyraznie jesli chodzilo by o pore roku." Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 24.03.09, 15:10 Ok. Mamy koniec marca, a tak się właśnie składa, że zmieniam mieszkanie. Wygląda na to, że trend spadkowy został zachowany. Czyli jednak raczej nie wchodzi w grę czynnik sezonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 24.03.09, 20:02 W samym Piasecznie w jeden dzień w jednym serwisie było 8 ogłoszeń najmu, nigdy tak nie było wcześniej. Pewnie dlatego, że sprzedaż siadła więc nie sadzę żeby wynajem drożał. Podejrzewam też, że cały 11-piętrowy nowobudowany blok jest na wynajem, nie ma nigdzie wzmianki o sprzedaży tam mieszkań. Tam nawet nie ma ścianek z cegły, tylko cały jest lany z betonu, gruchy, OSZCZĘDNOŚĆ?. Kto mieszka w P-nie może się domyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Coraz więcej ofert najmu 26.05.09, 20:03 [quote] Innym zjawiskiem jest czterokrotny wzrost podaży ofert najmu mieszkań. "Jeszcze rok temu na cztery oferty sprzedaży mieszkań pojawiające się na rynku przypadała jedna oferta najmu. Obecnie te proporcje się wyrównały - na cztery oferty sprzedaży przypadają 4 oferty najmu mieszkań" - czytamy w raporcie.[/quote] pb.pl/2/a/2009/05/26/Tak_nie_bylo_od_lat a co z cenami? proponuje wejsc na dowolny serwis i popatrzec: SPADAJĄ. A bedzie jeszcze taniej bo sporo kontraktorów stracilo kontakty (wyniki nie są sprzeczne z niskim bezrobociem w Warszawie podanym dzisiaj) - sporo przyjezdnych. A to własnie oni wynajmują mieszkania. Wg mnie będzie taniej. Lepsze promocje na najem w wakacje. W sprawie mieszkań, to samo, coraz taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze dodatek 26.05.09, 20:04 znowu sie pomylili Ci kotrzy przekrzykiwali sie że bedzie drozej, ze najem wzrosnie itd. po raz kolejny z rzedu okazalo sie ze pseudoanalitycy nie maja racji. Kogo interesuje wogole ich zdanie? Nigdy nie zrozumiem osob, ktore pomimo tylu wpadek tych pseudoanalitykow ciagle im wierza albo zaczynaja lykać arty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Nie sluchaj analityków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 00:48 Słuchaj forumowych guru takich jak satorianus rumun i bd102. Oni się nigdy nie mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzymajmy sie ramy Re: Nie sluchaj analityków IP: 89.25.148.* 03.10.09, 01:18 "Okazało się, że w ostatnim letnim miesiącu było blisko 2,5 raza więcej mieszkań pod wynajem niż w tym samym okresie rok wcześniej" o fUCk. te schowki wroca jak bumerang na rynek sprzedazy. mysle, ze nadszedl juz czas zarejestrowania nicka "trzymajmy sie ramy" Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" 02.10.09, 13:37 jak w temacie www.polskatimes.pl/pieniadze/168561,studenci-nie-podniesli-cen-wynajmu,id,t.html jest nawet taniej, byl ostatnio nawet o tym art w wybiórczej iz ceny spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifares Re: Najem spada a podobno mialobyc "ostro w gore" IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.10.09, 21:14 Nie moze byc!cholera a mialo rosnac.co za lajf Odpowiedz Link Zgłoś