Dodaj do ulubionych

Open Finance - rzetelna informacja

IP: 62.29.178.* 13.02.09, 13:47

Kilka slow na temat wiarygodnosci doradcow finansowych, ich analiz i
opinii:

W dniu wczorajszym odwiedzilem jedno z biur OP w celu uzyskania
informacji nt. najkorzystniejszych lokat na rynku bankowym (aby
zaoszczedzic sobie fatygi i ogladania reklam bankow w TV).

Dosc szybko uzsykalem zapewnienie, ze tylko do Noble Bank warto
wplacac pieniadze. Nigdzie indziej. Gdy zasugerowalem, ze przeciez
takie same albo nieco lepsze warunki oferuje np. VW Bank czy chocby
Toyota Bank natychmiast otrzymalem zdecydowana riposte:

"Ale niestety te banki NIE SA OBJETE Bankowym Funduszem
Gwarancyjnym, wiec bardzo ryzykownie jest powierzac im swoje
pieniadze".

Uwierzycie? Dawno nie slyszalem podobnej bzdury z ust "finansisty".

Powyzsze banki oczywiscie sa objete Bankowym Funduszem Gwarancyjnym
(nawet ja to wiem) i tylko zastanawiam sie czy pracownik OP byl
niedouczony, czy jest to celowe dzialanie? A wiec czy firma OP
dokonuje rzetelnego porownania rynku, czy jedynie promuje okreslone
instytucje w celu uzyskania maksymalnej korzysci majatkowej i w tym
celu świadomie wprowadza w błąd klienta? Bo jesli tak, to nadzor
finansowy chyba powinien zainteresowac sie podobnymi praktykami.

Mam nadzieje, ze w sprawach kredytow i roznego rodzaju inwestycji
doradzaja nieco lepiej... Ja w kazdym razie wracam do ogladania
reklam i samodzielnej oceny ofert.
Obserwuj wątek
    • Gość: j0ter Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: 193.178.143.* 13.02.09, 14:15
      Jezeli chodzi o kredyty to z kim nie rozmawialem o Open Finance (nawet sam
      bylem) to zawsze na wejscie dostawalo sie oferte mbanku - ZAWSZE!
      • wildbear Re: Open Finance - rzetelna informacja 15.02.09, 09:16
        ja mogę podać dwie przygody, jakie miałem ze sprzedawcami kredytów:

1) po około miesiącu kompletowaniu danych, wniosków, zaświadczeń,
        okazało się że doradca w Open Finance zapomniał (?!?!) o moim
        pierwszym kredycie przy wyliczaniu zdolności kredytowej (mimo
        wszelkich zaświadczeń, które zbierałem). oczywiście proces od zera w
        innym banku.

2)na spotkaniu z doradcą, po 30 minutach rozmowy o różnych ofertach
        usłyszałem wzburzone pytanie, czy ja tu przyszedłem tylko wybrać
        najtańszy kredyt, bo od tego jest comperia? bo powinienem też
        zainwestować w różne inne produkty...

no comments, to był drugi i ostatni raz...
        • Gość: doris Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.02.09, 09:22
          wildbear napisał:

> ja mogę podać dwie przygody, jakie miałem ze sprzedawcami kredytów:
          >
          > 1) po około miesiącu kompletowaniu danych, wniosków, zaświadczeń,
          > okazało się że doradca w Open Finance zapomniał (?!?!) o moim
          > pierwszym kredycie przy wyliczaniu zdolności kredytowej (mimo
          > wszelkich zaświadczeń, które zbierałem). oczywiście proces od zera
          w
          > innym banku.

to ciesz się, że tylko tyle. bo ja, po doradzaniu mi przez panią z
          AZ Finanse, podpisałam umowę, wpłaciłam 20%, po czym okazało się, ze
          miła Pani przy wyliczaniu mi zdolności wzięła pod uwage moje zarobki
          brutto jako netto. byłam zdziwiona, że znalazła mi tak dobrą ofertę,
          której nikt inny nie mógł mi wynegocjować. na szczęście mogłam
          dołączyć dodatkowe dochody z innej umowy, ale gdybym jej nie miała
          byłabym nieźle umoczona.

• Gość: tktomasz@onet.pocz Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: *.aster.pl 07.08.09, 21:11
            Proszę o dokładną informację w związku z Waszą reklamą dotyczącą
            oprocentowania lokaty. Jaką korzyść uzyskam, jeśli złoże u Was
            jeszcze w miesiącu sierpniu lokatę w wysokości 30000 zł na okres
            jednego roku? Czy Openfinance jest bankiem, jakie gwarancje, ze nie
            utracę oszczędności ?
            Tadeusz T.
    • arkaszka1 Re: Open Finance - rzetelna informacja 15.02.09, 10:57
      Trzeba rozóżnić doradców finansowych od akwizytorów finansowych.
      W zeszłym roku odwiedziłem z ciekawości tą wielce szacowną
      instytucje spytać się o kredyt, koleś przez 5 minut opowiadał
      kocoboły, później stwierdził że przy swoich dochodach powinienm
      inwestować w fundusze i jak mu zwróciłem uwagę, że nie po to
      przyszedłem to prawie się obraził. Dzięki tak wspaniałym poradom
      pewnie spora liczba kredytobiorców inwestorów nieźle umoczyła, ale
      za to doradcy zarobili.
      • Gość: gghu Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: 79.97.243.* 15.02.09, 11:14
        Mylisz sie, trzeba im powiedziec prosto w oczy WYPIER--LAJ
        • madrekate Re: Open Finance -Właściwy doradca 07.08.09, 21:37
          Dyrdymały takie...
          To zależy do KOGO się idzie/ trafi...
          WSZYSTKO zalezy od DORADCY.
          Jak w szkole czy szpitalu- opinia ogólna OK, a jak trafisz na tego jednego
          nauczycielaa/ lekarza to masz przerąbane.

OpenFinance to wieeelka grupa, mnóstwo oddziałów i zanim się idzie poradzić o
          kredyt na całe życie to chyba można popytac znajomych czy mogą kogoś polecić.

Pozdr mojego Doradcę od 10 lat,

kasia
          • Gość: kris4724 Re: Open Finance -Właściwy doradca IP: *.core.ynet.pl 08.08.09, 06:46
            stanowczo odradzam korzystanie z pseudo instytucji finansowych typu OF. Starałem się o kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Pseudo doradca od samego początku promował tylko jeden bank, pomijaąc dwa inne, które miały podobne oferty i mówił, że się długo w nich czeka na decyzję kredytową i inne takie zniechęcające dyrdymały.
            Kiedy już złożyliśmy wniosek pseudo doradca powiedział, że ma potwierdzoną obietnicę: 2% marży + ubezpieczenie na wypadek utraty pracy, życia itp w wysokości 5000 zł,
            pojechaliśmy do banku w celu podpisania umowy, a tam ... 2,51% marży (różnica na moim kredycie ok.80000 złotych) + prowizja (a nie ubezpieczeie jak miało być wcześniej ustalone) w wysokości 7000 zł. Myślałem, że mnie ch... strzeli.

Złożyliśmy odwołanie w banku z prośbą o zmniejszenie tych opłat do wysokości ustalonych wcześniej przez doradcę...niestety odpowiedź była odmowna.

W sumie nie wzięliśmy tego kredytu. To była trudna decyzja ponieważ straciliśmy zadatek oraz pieniądze wydane na notariusza. I to wszystko "dzięki pomocy" doradcy finansowego Firmy Open Finance w Warszawie.

Jeszcze raz przestrzegam przed korzystaniem z ich usług. Później na facebooku sprawdziłęm tego pseudo doradcę - gó...arz bez ukończonych studiów wyższych - czy taka osoba rzetelnie poprowadzi wasz wniosek kredytowy???
            • Gość: to tylko akwizycja Re: Open Finance -Właściwy doradca IP: *.chello.pl 08.08.09, 22:19
              Ja też stanowcze nie dla OP. Mi ku.as nie załatwił sprawy na czas i
              straciłem możliwość odpisywania sobie odsetek od dochodu, a poza tym
              dowiedziałem się, że prowizja za udzielenie kredytu wzrosła o 0,5 %.
              Mocno się wku...łem. Teraz bym mu chyba zaj...ał. No i dobrze, że
              nie skorzystałem z samo spłacającego się kredytu po 15 latach, a to
              dzięki pieniądzom dobrze zainwestowanym w fundusze.

Nigdy wiecej takich firemek jak OP. Własne myślenie. W OP nic nie ma
              za darmo.
              • Gość: x Re: Open Finance -Właściwy doradca IP: *.chello.pl 09.08.09, 15:18
                Po co chodzicie do takich pośredników? Przecież wiadomo, że jak jest dodatkowe
                ogniwo w łańcuchu to większe prawdopodobieństwo problemów. Nie lepiej wybrać
                sobie kilka ofert i sprawdzić je samemu bezpośrednio, niż później dziwić się, że
                pośrednik mówil jedno a wyszło co innego? Pośrednik wciska to na czym sam
                najwięcej i najłatwiej zarobi i trzeba o tym pamiętać.
          • Gość: wic Re: Open Finance -Właściwy doradca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 06:38
            madrekate gada jak glupiekate
    • Gość: . Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.09, 15:45
      Naprawdę was to dziwi?
      Nie zwrócił nikt uwagi że noble, getin, dom bank + Open Finance to jest getin holding?

Kompletnie nie ufam doradcom bo chcą mi zaglądać w portfel a nie znają wzoru na procent składany.
    • Gość: Slivia Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.08.09, 23:39
      To ja też dorzucę swoje doświadczenie :) he he

Jakiś miesiąc temu udałam się do placówki na Emilii Plater, Szanowny "doradca" już na początku zakpił z moich dochodów po czym stwierdził że tylko jeden bank niejaki Noble bank da mi kredyt ;)Jako że już wcześniej miałam przyjemność pochodzić po bankach i zorientować się w ofertach zapytałam szanownego pana co z innymi ofertami na co on zdecydowanie że NIE MAM SZANS :) Więc z czystej ciekawości poprosiłam o symulację kredytu i...o dziwo....ten super Noble Bank, jedyny zresztą :) miał wyższa rate miesięczną o 600 zł !!! Więc tłumaczę temu szanownemu Panu że chyba coś mu się pomyliło bo np. PKO BP daje mi znacznie korzystniejsze warunki ratę na poziomi 1200 zł...a nie 1800 na co on że to nie możliwe... Generalnie niejaki "specjalista" był dla mnie kompletnym idiotą....na dodatek pewnym swoich wyimaginowanych kompetencji...aż dziw że tacy ludzie tam pracują...Z pożałowaniem wstałam i wyszłam nie korzystając z jego dalszych wywodów.
      Kilka dni później zadzwonili do mnie z OF z pytaniem czy pomogła mi ta wizyta na co odpowiedziała jak wyżej. Pani po drugiej stronie słuchawki była z lekka zaskoczona...może szczerością.
      Paranoja...a szkoda bo jeszcze 3 lata temu natrafiłam w tej samej placówce na człowieka zupełnie innej klasy...którego mogłabym z czystym sumieniem polecać...widać był za dobry, bo już tam nie pracuje, o czym sam osobiście poinformował mnie e-mailem, polecając się na przyszłość.

Dla porównania byłam tez w Expanderze. Znacznie bardziej profesjonalne podejście, aczkolwiek lekki nacisk na wybrany bank również był...ale naprawdę lekki...

Pozdrawiam

Slivia
      • Gość: kris4724 Re: Open Finance - rzetelna informacja IP: *.chello.pl 11.08.09, 13:22
        Open Finance, Expander, Golden Egg to takie same gó...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka