Dodaj do ulubionych

Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie?

21.11.03, 14:16
Mam jeszcze czas, bo moje mieszkanie u developera jeszcze się buduje, odbiór
będzie w sierpniu 2004. Wiem jednak a raczej nie wiem już nic, że jeśli we
wniosku banku do wpisu hipoteki do KW - taki wniosek juz dostałam z banku,
razem z podpisaniem umowy kredytowej - otóż, jesli będzie zwrot, że kredyt
został udzielony na "budownictwo mieszkaniowe", "zakończenie budowy"
lub "budowę", to jestem zwolniona z opłaty sądowej. W Rozporządzeniu Ministra
Sprawiedliwości z dn.30 czerwca 1998r. czytamy, że: cyt:"$2.1. Zwalnia się z
opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na nieruchomości
stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia należności z tytułu
udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji bankowej lub poręczenia
kredytu na BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE oraz na działalność związaną z produkcją
rolną."
W banku mi powiedzieli, ze nie moga zmienic, bo taki zapis dotyczy tylko
budownictwa systemem gospodarczym a ja nie buduję sobie mieszkania/domu ,
tylko kupuję od developera. Na nic zdała sie argumentacja, że przecież umowa
z developerem określa, że cyt:"&1 - pkt 1. Przedmiotem niniejszej umowy jest
ustalenie praw i obowiązków dotyczących:
(a)finansowania przez Zamawiającego KOSZTÓW BUDOWY lokalu mieszkalnego
w budynku ...."
cyt "&3 - pkt 1. Zamawiający zamawia u realizującego (developer) WYBUDOWANIE
lokalu mieszkalnego według lokalizacji..."
Moje mieszkanie dopiero się buduje i to chyba jest budownictwo mieszkaniowe a
nie jakies przemysłowe czy jeszcze inne. Czy budownictwo mieszkaniowe to nie
jest cały rynek pierwotny? Dlaczego rozporządzenie min. spr. nie jest
interpretowane tak, jak to wynika z jego treści? Czy interpretacja banku
opiera się na jakimś innym przepisie? Czy jest jakś definicja "budownictwa
mieszkaniowego" dla wydziału ksiąg wieczystych i banków, której my
kredytobiorcy nie rozumiemy?
W dodatku umowa kredytu określa kredyt mianem "budowlano-hipoteczny" a
nie "hipoteczny" ale w oświadczeniu nie ma o tym ani słowa, jest natomiast
jedynie sformułowanie, cyt"został udzielony kredyt przeznaczony na zakup
lokalu mieszkalnego od developera...".
Po rozmowie telefonicznej z wydziałem ksiąg wieczystych dowiedziałam się, ze
ten zapis kwalifikuje mnie do opłaty sądowej a zależy on od tego, co zostanie
napisane przez bank, ponieważ zapis we wniosku banku decyduje o naliczeniu
opłaty bądź nie. Niestety nie mogłam porozmawiać z nikim, kto umiałby mi
powiedzieć więcej na ten temat (np wyjasnić dlaczego budownictwo mieszkaniowe
to nie jest mój przypadek i powołać sie przy tym na jakieś uchwały, przepisy
itp), ponieważ na pytanie, czy mogłabym porozmawiać z jakmś biegłym w tej
sprawie , dostałam odpowiedź, że niestety nie.
To jak to w końcu jest?
Czy ja mam rację, czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ag Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.11.03, 16:03
      U mnie było to tak.
      Kredyt braliśmy jakieś 4 lata temu - wtedy też dostaliśmy stosowne
      zaświadczenie z banku (chyba na zakup). Ale zamin otzrymaliśmy mieszkanie,
      ustanowiono księgę wieczystą minęło trochę czasu - i ten kwitek gdzieś się
      zawieruszył. A potem zmieniły się przepisy i bank wystawił nam nowe
      zaświadczenie.
      Okazało się, że bank wystawił "na budowę" - tak sami z siebie (bez
      jakiejkolwiem naszej inicjatywy bo w sumie w umowie kredytowej było "na
      zakup") - w sadzie zapłaciliśmy tylko podatek i chyba 10 zł.
      Teraz wzieliśmy drugi kredyt - oświadczenie było "na zakup" ale bez
      najmniejszych problemów zmieniono nam "na budowę i zakup".
      W obu przypadkach jest to rynek pierwotny.
      • komikomi Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 21.11.03, 16:41
        Moim zdaniem przede wszystkim powinnaś przeczytać treść umowy kredytowej.
        Zgodnie z Ustawą Prawo bankowe musi być tam mowa o celu/przeznaczeniu środków z
        kredytu. Zapis ten powinien determinować treść zaświadczenia jakie otrzymasz od
        banku celem złożenia w Sądzie.
        Poza tym aby uzyskać kredyt musiałaś złożyć wniosek kredytowy. We wniosku tym
        także powinnaś podać cel kredytu - przeznaczenie środków uzyskanych w kredycie.
        W rozmowie z pracownikiem banku zwróć mu uwagę na te zapisy ( we wniosku jak i
        w umowie) - oczywiście wtedy, gdy okaże się, ze zapisy te są zgodne z Twoimi
        oczekiwaniami, a niespójne z zapisami w treści zaświadczenia jakie otrzymałaś z
        banku.
        pozdrawiam
        Rafał
    • sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 22.11.03, 19:13
      W umowie kredytowej jest na zakup niestety, ale w banku mi powiedzieli, ze moga
      zmienic, niezależnie od umowy, bo de facto w mojej sytuacji jest to ciągle
      jeszcze budowa, nastomiast zmienią jesli bedę miała podstawy prawne. Więc
      przytoczyłam im Rozporządzenie Min. Spraw. Jest napisane, że z opłat sądowych
      jest zwolnione budownictwo mieszkaniowe. I generalnie chodzi mi o to, skad ta
      interpretacja, że budownictwo mieszkaniowe, to budowanie systemem gospodarczym
      albo, ze z oplat zwolnione jest tylko kredytowanie "zakończenia budowy"???,
      jeśli w roporządzenia o tym nie ma ani słowa. Więc skąd biorą się takie
      sformułowania. Sprawdziłam dokładnie definicję sformułowania "budownictwo
      mieszkaniowe" i utwierdziłam się, że jest to budownictwo jednorodzinne i
      wielorodzinne(tzw bloki), więc w czym problem? Nie dam sie, dopóki ktoś mi nie
      wskaże stosownego przepisu, z którego będzie czarno na białym, że nie mam
      racji. Bo ja wcale nie twierdzę, że mam rację. Tylko do jasnej choinki, niech
      mi w instytucjach, gdzie sie zgłaszam udowodnią, ze nie mam racji. Jesli jest
      jakaś inna interpretacja prawna tego dokumentu to co za problem. Do tej pory
      odnosze wrażenie, że sa to interpretacje według własnego "widzi mi się".
      Pozdrowienia :)
      • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.polkomtel.com.pl 24.11.03, 11:08
        Mam ten sam problem a bank nie chce zmienić oświadczenia - CO MAM ZROBIĆ??!!
        Opłaty sadowe w moim przypadku to prawie 900zł...
        • sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 24.11.03, 12:09
          Ja narazie czekam na opinię Bebiaka.
          A jeśli masz jakieś dojścia albo pomysły, to pytaj, gdzie możesz. Z poprzednich
          postów i innych, kóre są tu na forum "Dom" i "Kredyty mieszkaniowe" wynika, że
          opłata sądowa zależy od tego, co napisze bank we wniosku a te z kolei są różne
          w takich samych przypadkach. Jesli więc nie ma żadnej konsekwencji a i
          interpretacje są różne, znaczy to, że coś jest nie tak.
          Dzielmy się wszystkimi doświadczeniami, bo walka z urzędami, bankami i sądami
          jest mozolna. Trzymaj się - pozdrawiam.
      • komikomi Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 24.11.03, 12:04
        Skoro w umowie kredytowej masz napisane, że środki są przeznacozne na zakup, to
        moim zdaniem bank powinien konsekwentnie wystawić zaświadczenie z informacją,
        że ..niestety nie jest to budownictwo mieszkaniowe :-((
        Moim zdaniem istnieje jeszcze szansa na zmianę tego niekorzystnego wpisu w
        zaśiwadczeniu, tym bardziej, ze jak rozumiem bank ma wolę współpracy tylko
        oczekuje na podanie podstaw prawnych. Z tego co piszesz przytoczyłaś
        im /bankowi/ treść właściwego Rozporządzenia Min. Sprawiedliwości. Moim zdaniem
        bank oczekuje raczej na poparcie Twojej tezy, iż w zaśiwadczeniu powinno być
        napisane, że cel to budownictwo mieszkaniowe. Ja zrobiłbym to w nastepujący
        sposób. Masz podpisaną umowę przedwstępną z developerem, umowę tą musiałaś
        złożyć wraz z wnioskiem kredytowym do banku, tak więc bank mógł się zaznajomic
        z jego treścią, a umowa ta stanowiła główna podstawę do ubiegania się o kredyt
        mieszkaniowy. Teraz powinnas sprawdzić, czy w umowie podpisanej z developrem
        jest zapis, iż przedmiotem umowy jest wybudowanie przez developera lokalu
        mieszkalnego, a następnie jego sprzedaż ... teraz na tej podstawie /o ile taki
        zapis sie tam znajdzie/ przecież starałaś się o kredyt na sfinansowanie
        przedmiotu umowy z developerem..czyli reasumując starałaś się o kredyt na
        sfinansowanie kosztów wybudowania lokalu.
        pozdrawiam
        Rafał
        • sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 24.11.03, 12:18
          Ale własnie dokładnie tak jest. Bank posiada moją umowe z developerem i jeśli
          wrócisz do mojego pierwszego postuy, to przytoczyłam tak punkty mojej umowy,
          gdzie jest napisane, że jest to umowa zlecakjąca developerowi wybudowanie dla
          mnie lokalu mieszkalnego. Panie w banku, nie mają już zdania, bo niby się
          zgadzają, ale chcą, abym potwiedziła im opinią biegłego z ksiąg wieczystych,
          ale w księgach, powiedzieli mi, ze musi być napisane na "zakończenie budowy" -
          żaden inny przypadek nie kwalifikuje sie do zwolnienia z opłaty. Pytam więc,
          skąd ta interpretacja, bo w rozporządzeniu nie ma napisanego, że
          na "zakończenie budowy", tylko na budownictwo mieszkaniowe! Skąd oni biorą te
          interpretacje. Skąd w banku wzięła sie interetacja, ze na "budowę systemem
          gospodarczym"? Chce poznać podstawy prawne i wszyscy mi wskazują Rozp. Min.
          Sprawioedliwości (dokładnie to, które przytoczyła w pierwszym poście", ale tam
          jest napisane tylko "budownictwo mieszkaniowe" - więc o co chodzi?
          • Gość: sj Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.kdpw.com.pl 24.11.03, 12:46
            Witam,
            Ja miałem napisane w oświadczeniu "finansowanie kosztów budowy lokalu
            mieszkalnego" i też mi przywalili opłatę sądową. Ręce opadają.
            To przypomina walkę z wiatrakami - i tak zawsze interpretują przepisy na
            niekorzyść płacącego.

Pozdrawiam,

SJ
            • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:33
              Cześć Sasanko, wpiszę Ci się tutaj, choć uczciwie przyznaję, że sama nie
              rozumiem problemu oczywiście przy kredycie na budownictwo mieszkaniowe. Przed
              chwilą zresztą w tej samej sprawie pisałam w innym wątku do SJ-ota. Przepis nie
              jest nowy, funkcjonował przez wiele lat jako jasny (bo jest jasny), do mnie nie
              dotarła (może jeszcze) jakakolwiek zmiana a tu pojawia sie kolejny problem
              (kolejny bo SJ-ot to zasygnalizował również). Nie mam bladego pojęcia (problem
              mnie zaskoczył) skąd wzięła się (śmiem dodać: nagle) jakaś interpretacja, że
              chodzi tu tylko o budowanie domów. Zawsze twierdziłam, że nie to od kogo
              nabywamy ale na co przeznaczamy kredyt ma związek ze zwolnieniem bądź nie. Były
              nawet takie podejścia, żeby każde sfinansowanie nabycia z rynku pierwotnego
              zakwalifikować na cel określony w rozporządzeniu, ale dla mnie to błędna droga.
              Nie każde sfinansowanie nabycia z rynku pierwotnego jest budową lokalu - i to
              dla mnie w miarę oczywiste. Natomiast jeśli budynek jest wznoszony i w tym
              momencie następuje wypłata kredytu to - o ile wynika to z umowy kredytowej i
              oświadczenia będącego podstawą wpisu hipoteki - jest to kredyt na budownictwo
              mieszkaniowe (a o takim mówi rozporządzenie). Inna sprawa, że różnie może
              wyglądać kwestia samego udzielenia kredytu przez bank. Być może w interesie
              banku nawet przy dopiero wznoszonym budynku jest uznanie kredytu za
              przeznaczony na nabycie - nie wiem, tylko myślę. Jeśli tak to ciężko będzie
              wówczas przeforsować zastosowanie tego przepisu. Ale jeżeli bank stwierdza, że
              jest to kredyt na budownictwo mieszkaniowe to doprawdy - zaskoczona jestem
              problemem i nagłą zmianą rozumienia przepisu. Napisałam SJ-otowi, że na jego
              miejscu składałabym zażalenie, bo z jego dokumentów wynika, że jest to kredyt
              na budowę lokalu, a tym samym winno mieć zastosowanie rozporządzenie. Ja ze
              swej strony mogę się zobowiązać, że zgłębię temat i wywiem się czegoś więcej. A
              może się ukazało jakieś orzeczenie sądu w tej sprawie? Poszperam i wrócę tu do
              Was jeszcze. Pozdrawiam Was cieplutko. B.
              • Gość: sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: 195.205.44.* 25.11.03, 09:08
                Dziękuję z góry Bebiaczku Kochana za fatygę.
                Własnie o to mi chodzi - czy jest jeszcze jakiś przepis, który klasyfikuje
                takie przypadki, bo jesli nie, to sprawa jest jasna, że nagle z nieba sobie
                biorą dziwne rozumienie tego rozporządzenia. Ludzie nie są świadomi, że pobiera
                się od nich bezprawnie pieniądze, a przecież to nie są małe sumy.
                Pozdrawiam Cię bardzo.
                • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.polkomtel.com.pl 25.11.03, 13:00
                  Przemiła Beatko,
                  a jeżeli ja mam w umowie kredytowej (kredyt budowlano-hipoteczny)
                  napisane "Kredyt przeznaczony jest na sfinansowanie części kosztów inwestycji,
                  której celem jest finansowanie zaliczek wpłacanych na poczet ceny zakupu od
                  inwestora budowlanego xx nieruchomości mieszkalnej którą jest lokal tymczasowo
                  oznaczony...itd" natomiast w oświadczeniu banku jest zapis: "...udzielony
                  został kredyt budowlano-hipoteczny na nabycie lokalu mieszkalnego w
                  nowobudowanej nieruchomości od inwestora budowlanego xx..." ???
                  Jaka jest Twoja opinia na temat powyższego?
                  Mi sie wydaje że z tego jasno wynika że to nowobudowana nieruchomość
                  (mieszkanie) i powinienem być zwolniony z takiej opłaty.
                  Prosiłem bank aby zmienił zapis w oświadczeniu na "budownictwo mieszkaniowe"
                  ale otrzymałem odpowiedź że oni mają standardowe oświadczenia i wysztkim takie
                  dają.
                  Beatko co radzisz czy z takimi dokumentami iść do sądu i tam próbować przekonać
                  ich ze to budownictwo mieszkaniowe czy po prostu jeszcze raz próbowac rozmów z
                  bankiem??
                  Proszę o radę.
                  Serdecznie pozdrawiam
                  Domel
                  • Gość: gacek78 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 25.11.03, 13:20
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=9280986&a=9280986
                    ja wlasnie pisalem wniosek do sadu, zeby zwrocono mi koszty wpisu hipoteki do
                    ksiegi, bo w oswiadczeniu bank napisal ze jest to kredyt na zakup mieszkania
                    budowanego przez dewelopera ale sad wymagał słów BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE.
                    wiec zwrocilem sie do mojego banku by poprawił swoje oswiadczenie , i
                    faktycznie,po słowach: kredyt na zakup mieszkania budowanego przez dewelopera,
                    bank dopisal w nawiasie BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE. i sad nie miał
                    wyjscia,,,,przyjał poprawione oswiadczenie, teraz czekam na zwrot kosztów (nie
                    wielkich, ale jednak, niesłusznie pobranych)

tak wiec jak nie bedzie w oswiadczeniu banku tych dwóch śmiesznych słów, nie
                    masz o co walczyc.
                    najpierw postaraj sie o to by bank dopisal do oswiadczenia coś co jest
                    oczywiste dla kazdego oprócz sądu....
                    • Gość: sj Do Gacka IP: *.kdpw.com.pl 28.11.03, 08:47
                      Witaj,
                      Mógłbyś powiedzieć, czy poprawione oświadczenie składałeś przed upływem
                      tygodnia od złożenia wniosku, czy później? Składałeś zażalenie, czy jakieś inne
                      podanie? Jestem w podobnej sytuacji, ale nie mogę już złożyć zażalenia.

Pozdrawiam,
                      SJ
                      • Gość: gacek78 Re: Do Gacka IP: *.stolica.pl / *.waw.cdp.pl 02.12.03, 14:56
                        u mnie minął juz termin składania zażaleń czyli 7 dni.
                        tak wiec po 20 dniach(bo wtedy zaczałaem sie tym interesować i uzyskałem
                        poprawione oświadczenie banku)złożyłem WNIOSEK O ZWROT KOSZTÓW WPISU HIPOTEKI
                        KAUCYJNEJ.
                        życze powodzenia w składaniu wniosków do wniosków
                        • Gość: sj Re: Do Gacka IP: *.kdpw.com.pl 03.12.03, 08:30
                          Dzieki bardzo. To dla mnie dobra wiadomość. Pędzę więc do sądu i składam
                          wniosek o zwrot kasy.
                          Jeszcze jedno pytanie - powoływałeś się na jakieś przepisy, czy po prostu
                          złozyłeś wniosek motywując go błędem popełnionym przez bank przy składaniu
                          pierwszego oświadczenia?

Pozdrawiam,
                          SJ
                          • Gość: gacek78 Re: Do Gacka IP: *.stolica.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 09:33
                            nie pisałem o przepisach, tylko o tym ze urzednik źle zinterpretował pierotne
                            oświadczenie banku z informacją o kredycie na zakup mieszkania budowanego przez
                            dewelopera i dlatego wnioskuje o anulowanie kosztów za wpis hipoteki i
                            załaczyłem poprawione przez bank oswiadczenie z informacja że jest to kredyt na
                            budownictwo mieszkaniowe.
                            i podałem nr konta, na które maja zwrócić kase, bo nie płaciłem u nich w kasie
                            tylko przelewem.
                            sąd ksiag wieczystych nie rozpatruje takich wniosków, tylko przekazuje je do
                            jakiegoś innego "wyższego" sądu, który ma na rozpatreznie wniosku
                            30 dni
                            mam nadzieje że sie uda.
                            powodzenia
                  • Gość: sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: 195.205.44.* 25.11.03, 14:06
                    Nie wierz, że mają standardowe, bo przecież można wyedytować i zmienić
                    odpowiednie wpisy, tak samo, jak wpisali Twoje dane a nie standardowe. To są
                    zwykłe wykręty.
                  • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.acn.pl 25.11.03, 19:27
                    Cześć Domelku:)) Witaj znowu:))

Gość portalu: Domel napisał(a):

> a jeżeli ja mam w umowie kredytowej (kredyt budowlano-hipoteczny)
                    > napisane "Kredyt przeznaczony jest na sfinansowanie części kosztów
                    >inwestycji, której celem jest finansowanie zaliczek wpłacanych na poczet
                    >ceny zakupu od inwestora budowlanego xx nieruchomości mieszkalnej którą jest
                    >lokal tymczasowo oznaczony...itd" natomiast w oświadczeniu banku jest
                    >zapis: "...udzielony został kredyt budowlano-hipoteczny na nabycie lokalu
                    >mieszkalnego w nowobudowanej nieruchomości od inwestora budowlanego xx..." ???
                    > Jaka jest Twoja opinia na temat powyższego?

Nie jestem jakąś wyrocznią oczywiście, ale wg mnie takie stwierdzenie to
                    kredyt na nabycie i ciężko będzie Ci przekonać sąd, że jest inaczej.

> Mi sie wydaje że z tego jasno wynika że to nowobudowana nieruchomość
                    > (mieszkanie) i powinienem być zwolniony z takiej opłaty.

Przepraszam Cię bardzo Domelku, ale mnie się niestety wydaje inaczej niż Tobie:
                    ((

> Prosiłem bank aby zmienił zapis w oświadczeniu na "budownictwo mieszkaniowe"
                    > ale otrzymałem odpowiedź że oni mają standardowe oświadczenia i wysztkim
                    >takie dają.

Opowiadają - co to znaczy "standardowe oświadczenie". Jestem gotowa od ręki
                    napisać mniej standardowe.

> Beatko co radzisz czy z takimi dokumentami iść do sądu i tam próbować
                    >przekonać ich ze to budownictwo mieszkaniowe czy po prostu jeszcze raz
                    >próbowac rozmów z bankiem??

W Twoim przypadku próbować rozmów z bankiem, o ile rzeczywiście był to kredyt
                    na budownictwo mieszkaniowe, a dla mnie - podkreślałam to już wiele razy - nie
                    zawsze to co się przeznacza dla developera musi być kredytem na budownictwo
                    (moze być i na nabycie). Wg mnie zależy to od tego na jakim etapie finansuje
                    sie nabycie z kredytu. Ja myślę tak: jeśli budowa trwa i jest przed stanem
                    surowym zamkniętym to powinien być to kredyt na budownictwo, natomiast powyżej
                    stanu surowego zamkniętego to już pewnie indywidualne podejście (może nabycie,
                    może wykończenie, ale budownictwo już nie jest tak jednoznaczne na tym
                    etapie). To mój pogląd.
                    Teraz zresztą jak widzisz nawet przy kredycie na budowę lokalu zrobił się w
                    sądzie problem. Zmieniaj to oświadczenie banku o ile możesz bo wtedy masz
                    jeszcze jakieś szanse - przy takim brzmieniu wg mnie absolutnie minimalne
                    (jeśli w ogóle).
                    Pozdrawiam Cię cieplutko. B.
                    • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.acn.pl 28.11.03, 19:11
                      W tym wątku zobowiązałam się "donieść" jak się czegoś wywiem> Zamieściłam to
                      wczoraj w tym drugim wątku, ale ponieważ tu się zobowiązałam to uznałam
                      zastosowne wpisać to i tutaj:

Na chwilę obecną wywiedziałam się, że w sądzie warszawskim w
                      kwestii "budownictwa mieszkaniowego" praktyka zaczęła być różnista: część
                      wydziałów zwalnia, część pobiera 1/20 część wpisu stosunkowego (czyli tak jak
                      przy nabyciu).
                      Ponoć ukazało się jakieś orzeczenie sądu precyzujące pojęcie "budownictwa
                      mieszkaniowego", ale nie udało mi się do niego dotrzeć i nie umiem Wam dziś
                      (jeszcze) napisać co sąd mądrego tam wymyślił. Obiecuję, że jak znajdę i
                      przeczytam wywód sądu to Wam doniosę, ale jeśli tak to wygląda to i zażalenia
                      mogą nie pomagać:((
                      Pozdrawiam Was bardzo serdecznie. B.

• Gość: Mariusz Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: 195.205.44.* 02.12.03, 09:32
                        do czego ma zastosowanie wpis stosunkowy 1/10 a 1/20?
                        • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - do Mariusza IP: *.acn.pl 02.12.03, 10:51
                          Cześć. Co do zasady za wpis hipoteki pobierana jest opłata wynosząca 1/10
                          część wpisu stosunkowego. To ogólny przepis. Natomiast jest szczególne
                          rozporządzenie, które wprowadza stawki niższe, w tym m.in. 1/20, ale przy
                          hipotekach zabezpieczających spłatę kredytów udzielonych:
                          - na budownictwo mieszkaniowe;
                          - na pokrycie ceny nabycia nieruchomości lub dopłaty z tytułu różnicy
                          zamienianych nieruchomości;
                          - na działalność gospodarczą (w przepisie wymienioną);
                          - na pokrycie kosztów dotyczących ochrony środowiska.
                          Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
                          • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.03, 13:45
                            Witam,
                            Sasanka21 no i jak w tej chwili sprawa wygląda? Ja nadal mam nadzieje ze Beatka
                            znajdzie jakieś orzecznictwo w tej sprawie bo to chyba jedyna szansa na
                            negocjacje z bankiem. Zastanawiam się jak bank ma interes w tym żeby tak
                            utrudniac klientowi życie... A w ogole to w jakim banku masz ten problem bo ja
                            w BPHPBK. A w ogóle to w wielu bankach nie ma takiego problemum - wiem to od
                            znajomych!!!

P.S. Beatko masz dla nas jakieś dobre wieści?
                            • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.03, 13:47
                              Sasanka21 jestem w tej chwili w identycznej sytuacji jak Ty. W banku pan
                              mecenas powiedział zebym mu napisał podanie z wyjasnieniem sytuacji +
                              potwierdzeniem mojej opinii (przepisy, orzecznictwo) to może zmieni zdanie!

Pozdrawiam Wszystkich.
                              • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.acn.pl 02.12.03, 14:00
                                Cześć Domelku:)) Słuchaj, to w tej chwili przestał już być niejako tylko
                                problem banku. Zrobił się z tego problem w rozumieniu sądu
                                wieczystoksięgowego, bo to orzeczenie, do którego nadal nie udało mi się
                                dotrzeć mówi ponoć o tym, że budownictwem mieszkaniowym z rozumieniu tego
                                szczególnego rozporządzenia (czyli zwolnień od opłat za wpisy) nie jest
                                budownictwo w domu wielorodzinnym a tylko jednorodzinne. I to jest ten nowy
                                problem (a sąd warszawski w rozumieniu praktyki chwilowo jest podzielony: w
                                części wydziałów opłata jest pobierana a w części nie - cały czas mówimy o
                                budownictwie mieszkaniowym). Efekt tego wszystkiego może być taki (jak już w
                                niektórych wydziałach), że nawet jeśli będziesz miał w oświadczeniu banku
                                wpisane jasno: kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego, to i tak sąd
                                pobierze 1/20 za wpis hipoteki. Rozumiesz Domelku tę kwestię? Ściskam Cię
                                mocno. B.
                                • Gość: Piotr Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.pkobp.pl 03.12.03, 08:38
                                  Witam,
                                  miałem podobny problem - a oto przepis na jego rozwiązanie:
                                  1. składamy wniosek o wpisanie hipoteki na rzecz banku
                                  2. Sąd nakazuje dokonanie opłaty za hipotekę
                                  3. składamy - w ciągu 7 dni od dnia złożenia wniosku - zażalenie z
                                  uzasadnieniem, że nabyty przez nas lokal był budowany przez developera (a więc
                                  mamy budownictwo mieszkaniowe); oczywiście powołujemy się na rozporządzenie
                                  4. Sąd przysyła nam pismo, aby bank ponownie wydał oświadczenie o kredycie z
                                  jasnym określeniem, że kredyt był przeznaczony na budownictwo mieszkaniowe
                                  5. prosimy bank o takie oświadczenie po czym pilnie składamy je w Sądzie
                                  6. Sąd zwalnia nas z opłaty.

Zasada jest prosta - nie wolno zapłacić przed złożeniem zażalenia - potem jest
                                  trudno odzyskac kasę

pozdrawiam
                                  Piotr
                                • Gość: sasanka21 Bebiaczku, wyjaśniło się coś z opłatą sądową? IP: 195.205.44.* 04.12.03, 16:33
                                  Witaj Beatko,

doszły Cię może jakieś nowe słuchy w związku z tą opłatą sądową od hipoteki?
                                  Pozdrawiam i spokojnego wieczoru :)

sasanka
                            • Gość: sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: 195.205.44.* 02.12.03, 15:17
                              Witaj Domelku,
                              to ten sam bank!
                              i jak na dzis nic się nie zmieniło.
                              Wysłałam, pismo o zmiane wpisu we wniosku zgodnie z umową z developerem, jaką
                              przedstawiłam do kredytu. Mam nadzieję, że mi zmienią ten wpis, ale już
                              przeczytałam nowinki od Bebiaka i w sumie, to nie wiem, co z tego będzie.
                              Szkoda tylko, że nie można dotrzeć do tych nowych przepisów. Zobaczymy czy
                              Bebiak dotrze do nich dotrze i potwierdzi nam to, o czym słyszała i pisze dziś
                              w poście.

pozdrawiam
                              • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.03, 15:34
                                Sasanka21 odezwij sie do mnie na priv - mam pytanko: x@plusnet.pl
                                • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 11.12.03, 15:43
                                  Sasanka21 no i dostałaś jakąś odpowiedź od banku??
                                  • Gość: sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: 195.205.44.* 11.12.03, 16:59
                                    nic, ciągle czekam
                                    a TY?
                                    • Gość: Bebiak Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.acn.pl 11.12.03, 17:40
                                      Cześć Wam, ja też ciągle czekam na jakiś sygnał o tym orzeczeniu i ciągle nic:
                                      ((( ale pozdrawiam Was cieplutko. B.
                                      • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: 62.233.204.* 11.12.03, 23:35
                                        U mnie narazie cisza - jutro tam dzwonie.
                                        Ja również pozdrawiam serdecznie :)
                                        • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 23.12.03, 12:31
                                          U mnie też jeszcze cisza a u Ciebie sasanka21?

P.S. Przy okazji dla wszystkich a szczególnie dla Beatki i sasanki21...

Wesołych i Śnieżnych a zarazem Ciepłych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku!
                                          • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: *.polkomtel.com.pl 23.12.03, 16:15
                                            A jednak! Miły prezent świąteczny - w oswiadczeniu w nawiasie znalazły się
                                            słowa (BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE)...
                                            :)))
                                            • Gość: Domel Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: 62.233.204.* 27.01.04, 20:09
                                              Witam,
                                              Sasanka21 i jak u ciebie??
                                              • Gość: sasanka21 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki IP: 195.205.44.* 28.01.04, 15:03
                                                Spóźnione podziekowania za życzenia świąteczne - szkoda, że nie mogę się
                                                odwdzięczyć - ale za to wesołego po świętach ;)
                                                Gratuluje wygranej z bankiem!!! :)
                                                U mnie niestety nie powiodło się. Dostałam odpowiedź (po dwóch miesiącach i
                                                jednym dniu!!), której sens jest taki a raczej bezsens , że
                                                gdybym w dniu podpisania umowy z deweloperem na budowę mieszkania, jednoczesnie
                                                stała się właścicielem mieszkania (dla mnie bezsens, bo nawet umowa w formie
                                                aktu chyba nie czyni strony zlecającej włascicielem), to wtedy bank mógłby mi
                                                wpisać "budownictwo mieszkaniowe".
                                                Wymyslili tak podobno prawnicy banku, poniekąd ciekawa interpretacja.
                                                W sumie mam jeszcze ok. pół roku do oddania mieszkania, więc czasu trochę na
                                                dalsze wyjaśnienia, ale już sama nie wiem, czy walczyć ... z wiatrakami.

pozdrowienia Domel, jeszcze raz gratuluję
                                                sasanka21
              • ewik_75 Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? 28.01.04, 12:57
                Bebiaku,

poradz mi prosze w podobnej choc nie identycznej sprawie.
                Za chwile podpisuje akt notarialny.
                PLanuje tez wziac kredyt refinansowy w banku innym niz dotychczasowy.
                Powiedziano mi w nowym banku, ze moga mi co najwyzej napisac we wniosku ze
                kredyt jest "na refinansowanie kredytu na budownictwo mieszkaniowe".
                Czy to sie lapie pod zwolnienie?
                Jakie sa szanse? (Warszawa Wlochy)
                Czy moze warto wpisac roszczenie pierwszego banku (tam powinnam bez problemu
                dostac wniosek na "budownictwo mieszkaniowe") a potem dokonac wypisania
                pierwszego banku z hipoteki i wpisania drugiego? Ile taka operacja moglaby
                kosztowac? Czy sa jakies ograniczenia czasowe w takich operacjach? Moje
                mieszkanie jest warte 140 000 PLN.

Pozdrawiam i z gory dziekuje

Ewa
                • Gość: Ania Re: Opłata sądowa za wpis hipoteki - tak czy nie? IP: *.crowley.pl 13.02.04, 13:16
                  Nie doszukałam sie ostatecznej odpowiedzi więc "wyciągam" do góry
    • sasanka21 Do Domela :) 16.02.04, 14:17
      Witaj Domel,

połowiczny sukces! :)
      Bank zmienił mi oświadczenie (zobaczymy jak to dalej pójdzie w sądzie), mam
      nadzieję, że tam juz bedzie bez problemu - o ile przepisy sie nie zmienią.
      Napisałam ponownie odwołanie i odwiedziłam dyrektora banku. Twój zeskanowany
      dokument bardzo pomógł. Dziękuję i pozdrawiam :)
      sasanka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka