Dodaj do ulubionych

Jaki podatek za mieszkanie do US?

IP: *.zapora / 217.96.25.* 12.12.03, 12:00
Witam,
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego płaci się podatek w US tzw od
czynności cywilnoprawnych? Ze spółdzielnią zawarłam "Umowę o wybudowanie
lokalu". Wartość tego lokalu wynosi 200tys zł. W umowie jest zapis, że
spółdzielnia jest właścicielemm nieruchomośći gruntowej,którą nabyła aktami
notarialnymi... i że nieruchomość objęta jest księgą wieczystą nr......
Spółdzielnia zobowiązuje się w terminie 3 miesięcy od dnia uzyskania
pozwolenia na użytkowanie, ustanowić odrębną własność lokalu wzaz z
pomieszczeniami do niego przynależnymi, a także ze związanym z nimi udziałem
w gruncie i w nieruchomości wspólnej. I teraz nie wiem czy moje opłaty w US
będą dotyczyły wartości mieszkania a zatem wartość 200tys zł i wtedy podatek,
który musiałabym zapłacić wynosiłby 2% od tych 200tys=4tys zł, czy tylko 2%
od wartości ułamka w gruncie, który przypada na moje mieszkanie i którą to
wartość powinna mi podać spółdzielnia?
Serdecznie pozdrawiam
Irka
Obserwuj wątek
    • Gość: hm Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 12:23
      N-ty raz to samo, ale jeszcze odpowiem; zależy czy mieszkanie jest sprzedawane
      z VAT-em czy nie. Albo VAT albo pcc. Grunty nie są objęte VAT, a co do
      mieszkań, to zalezy czy sprzedawca wystawia na to fakturę.
      • Gość: Irka Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.zapora / 217.96.25.* 12.12.03, 14:14
        Witam,
        Dziękuję za informacje. Pozdrawiam
        Irka
        • Gość: Ola Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 14:28
          Bardzo proszę o uswiadomienie mnie w tej kwestii. Może w nawale zajęć coś
          przegapiłam.Kupiłam mieszkaniu w sierpniu od dewelopera. We wrześniu podpisałam
          akt notarialny. W kancelarii notarialnej wniosłam wszystkie wymagane opłaty.
          Korzystam z ulgi podatkowej.Czy mam jeszcze jakieś opłaty do zapłacenia w US.
          Czekam na wyjaśnienia. Dziękuję.
          • Gość: hm Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 15:11
            Trudno powiedziec Olu, skoro nie wiem co faktycznie zaplacilas.Niewykluczone,
            ze notariusz jako platnik pobral od Ciebie podatek od ulamka gruntu (2%),
            jesli nie, to powinnas go zaplacic sama. Nie wiem co jeszcze. Moze pcc od
            hipoteki jesli bralas kredyt?
            • Gość: Bebiak Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 15:15
              Witam Was serdecznie. Moim zdaniem w przypadku Irki do nie do końca tak jest z
              tym podatkiem. Jeśli Irka jest członkiem spółdzielni i ma zawartą z nią umowę o
              wybudowanie mieszkania to spółdzielnia nie będzie wcale sprzedawała jej tego
              mieszkania tylko ustanawiając jego odrębną własność w szczególnym trybie
              przewidzianym ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych przeniesie na nią jego
              własność. Tu nie mówimy w ogóle o sprzedaży: ani spółdzielnia nic nie sprzedaje
              ani Irka nic nie kupuje. Tu w ogóle nie mamy ceny. To co Irka wpłaca do
              spółdzielni to żadna cena a wkład budowlany, który jako członek spółdzielni
              jest zobowiązana wnieść. Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych póki co
              nie przewiduje podatku od umowy przeniesienia własności wraz z ustanowieniem
              odrębnej własności w trybie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (a taką
              umowę będzie zawierała Irka). To zupełnie inna sytuacja niż przy developerach.
              Pozdrawiam Was serdecznie. B.
              • Gość: Irka Re: Jaki podatek za mieszkanie do US? IP: *.zapora / 217.96.25.* 15.12.03, 09:11
                Droga pani Beatko,
                Jakich w mojej sytuacji opłat powinnam się spodziewać, bo zupełnie się
                pogubiłam? Jeśli będzie Pani miała chwilkę czasu to byłabym wdzięczna za
                wszelkie informacje. Serdecznie pozdrawiam
                Irka
              • Gość: Irka Pytanie do Bebiaczka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 21:14
                Witam serdecznie,
                Przeczytałam Pani odpowiedź na moje pytanie dotyczące opłat za mieszkanie
                budowane ze spółdzielnią i byłabym wdzięczna jeśli mogłaby Pani powiedzieć
                jakie czekają mnie opłaty, muszę jeszcze dodać, że na to mieszkanie, które
                kosztuje 200tys. zł wzięłam kredyt budowlano-hipoteczny w wysokości 28500 CHF.
                Hipoteka zwykła to 28500 CHF a hipoteka kaucyjna to 14250 CHF. Będę wdzięczna
                za wszelkie informacje.
                Pozdrawiam serdecznie
                Irka
                PS. Czytam wszelkie posty, w których udziela Pani bezinteresownie rad
                wszystkim potrzebującym i jestem pod wrażeniem. Jak to dobrze że jeszcze są
                tacy wspaniali ludzie.
                • Gość: Bebiak Re: Do Irki IP: *.acn.pl 17.12.03, 19:22
                  Cześć, witam Cię serdecznie.

Gość portalu: Irka napisał(a):

> Witam serdecznie,
                  > Przeczytałam Pani odpowiedź na moje pytanie dotyczące opłat za mieszkanie
                  > budowane ze spółdzielnią i byłabym wdzięczna jeśli mogłaby Pani powiedzieć
                  > jakie czekają mnie opłaty, muszę jeszcze dodać, że na to mieszkanie, które
                  > kosztuje 200tys. zł

Przy zawarciu umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu i przeniesienia
                  jego własności na Twoją rzecz w wykonaniu pisemnej umowy o budowę lokalu
                  zawartej ze spółdzielnią - od kwoty 200.000,-zł powinnaś zapłacić przy
                  podpisywaniu aktu (wszystko płacisz u notariusza):
                  - taksa notarialna: 900,-zł + VAT 198,-zł
                  - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł
                  - opłata sądowa za nową księgę: 40,-zł
                  - opłata sądowa za wpis do księgi: 580,-zł
                  - wypisy: ok. 350/400,-zł (w zależności od długości umowy).
                  I to koszty umowy nabycia tego lokalu (w formie aktu notarialnego).
                  Dalsza część Twego postu dotyczy kolejnej czynności (nie związanej z tą
                  powyżej) czyli z ustanowieniem hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu.

> wzięłam kredyt budowlano-hipoteczny w wysokości 28500 CHF.
                  > Hipoteka zwykła to 28500 CHF a hipoteka kaucyjna to 14250 CHF. Będę
                  >wdzięczna za wszelkie informacje.

Przyjmijmy dla obliczeń tutaj, że 1CHF = 3,-zł
                  czyli hipoteki nasze wynoszą: 85.500,-zł oraz 42.750,-zł
                  Zacznijmy od tego co jasne czyli podatek od czynności cywilnoprawnych:
                  - od zwykłej 0,1% czyli u Ciebie 85,50,-zł
                  - od kaucyjnej (stały) 19,-zł.
                  Podatek ten płacisz w urzędzie skarbowym wypełniając druk PCC-1 (już po
                  złożeniu wniosku do sądu o wpis hiptoeki - masz na to 14 dni).
                  Bardziej złożoną sprawą jest sprawa opłaty sądowej od wpisu hipotek.
                  Ten gorszy wariant to pobranie przez sąd 1/20 część wpisu stosunkowego, co u
                  Ciebie daje kwoty: 286,50,-zł oraz 154,70,-zł.
                  Z pewnością wiesz o tych wszystkich rozważaniach na temat kredytów udzielonych
                  na budownictwo mieszkaniowe (są tutaj takie wątki). Jest rozporządzenie, które
                  mówi, że przy takich kredytach wpis hipoteki jest zwolniony od opłat sądowych
                  (pod dodatkowym warunkiem, że kredytobiorcą jest ta sama osoba, któa jest
                  właścicielem obciążanej nieruchomości) ale sądy ostatnio inaczej interpretują
                  ten przepis i przy developerach/spółdzielniach pobierają opłatę sądową,
                  wychodząc z założenia, że budownictwo mieszkaniowe to tylko takie
                  jednorodzinne a nie wielorodzinne. Tak więc nie zapewnię Cię (tak jak czyniłam
                  to kiedyś), że o ile z oświadczenie Twojego banku będzie wynikało, że to
                  kredyt na budownictwo mieszkaniowe (przy spełnionym tym drugim warunku) to nie
                  zapłacisz tej opłaty. Absolutnie Cię Irka nie zapewnię. Aktualnie praktyka
                  jest różna a co z tego będzie oczywiście dziś nikt nie wie.
                  Czy to wszystko w miarę jasne dla Ciebie? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię
                  cieplutko. B.

> PS. Czytam wszelkie posty, w których udziela Pani bezinteresownie rad
                  > wszystkim potrzebującym i jestem pod wrażeniem. Jak to dobrze że jeszcze są
                  > tacy wspaniali ludzie.

Dziękuję Ci serdecznie:)) B.
                  • Gość: Irka Do Bebiaka IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.12.03, 10:07
                    Witam,
                    Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie informacje i wyliczenia. Teraz
                    przynajmniej wiem jakich kosztów mogę się spodziewać. Wreszcie rozjaśniło mi
                    się w głowie. Spróbuję uzyskać od banku na zaświadczeniu informację, że kredyt
                    udzielony został na budownictwo mieszkaniowe i zobaczę jaki odniesie to skutek
                    w sądzie. Jak pozałatwiam wszystkie sprawy to się odezwę i powiem jak się to
                    skończyło i jakie sąd pobrał opłaty. Jeszcze raz bardzo dziękuję i serdecznie
                    pozdrawiam .
                    Irka
                    PS
                    Również z okazji Świąt i Nowego Roku przesyłam buziaczki i życzę dużo szczęścia
                    i radości
                    Irka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka