agenciara1 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 15.11.04, 21:41 Witam ponownie, a raczej witamy. Nie wiem czey to nie za wcześnie, ale strasznie mnie mdli. Rano jest mi niedobrze, w południe jest mi niedobrze, wieczorem jest mi niedobrze. Najgorzej jest, gdy jestem głodna. Dlatego staram się jeść, gdy zgłodnieję, a więc co 3 godziny. To straszne! W takim tempie już w 4 miesiącu będę wyglądała jak słonica!!! W poprzedniej ciąży przytyłam tylko 10 kilogramów, a tyć zaczęłam dopiero koło 4 - 5 miesiąca. Czy ja nie przesadzam. Na wszelki wypadek zrezygnowałam ze słodyczy, na których widok i tak mnie mdli. Chciałabym już pójść do lekarza, żeby ten dzidziuś stał się dla mnie bardziej realny. Na razie tylko nie pozwalam synkowi tłuc się po moim brzuchu tłumacząc, że dzidziuś tam śpi. Wtedy on zagląda mi pod bluzkę i sprawdza czy to prawda... O swojej wizycie i dokładnym terminie opowiem dopiero 6 grudnia... Trzymajcie się ciepło Odpowiedz Link
dziewczynka_bez_zapalek Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 16.11.04, 19:10 6 tydzień 7 mm ;-))))))) i bijące już serduszko ;-) dostałam dziś 1 zdjęcie mojego maleństwa z USG dopochwowego termin mam na 07.07 Odpowiedz Link
agnes79 Re: Jestem załamana! 16.11.04, 19:40 Nie wiem co mam myśleć,we czwartek 11.11. robiłam test Quick Vue wyszły II tłuste kreseczki,to były 4 dni po tym jak nie dostałam @.Dzisiaj mam jakieś brązowe plamienie co jakiś czas,więc przestraszyłam się i pojechałam do gina.Zrobił mi usg dopochwowe i jeszcze nic nie widział,abym była w ciąży (a to jest jakiś 5tc,jeśli jestem w ciąży).Powiedział mi,że jeśli plamienie nie przekształci się w @,to mam przyjechać za tydzień.Czy mogę mieć nadzieję?!!!!! Jestem załamana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
1paula Re: Jestem załamana! 18.11.04, 14:33 Agnes, spokojnie:)) zrob beta hcg i poczekaj jeszcze tydzien - dwa i ponownie zrob usg. jesli beta hcg pokaze ciaze to mozesz troszke odetchnac. kilka postow wyzej sa moje posty: ze najpierw test sikany nic nie pokazal, potem zrobilam dwa, dzien po dniu i byla bladziutka druga kreseczka, poszlam na usg, bo myslalam, ze juz bedzie widac (tak sobie wyliczylam, zreszta w pierwszej ciazy juz w tym czasie bylo widac pecherzyk) - a tu pusto. Ale przypanikowalam. Zrobilam beta bcg i progesteron - ciaza jak nic. poszlam tydzien pozniej na usg - iprosze, pecherzyk byl za maly, teraz ma zaledwie 6 mm. Ale jest i siedzi we wlasciwym miejscu! Mam termin na 16 lipca. A plamienie moze byc nadal implantacyjne. Pozdrawiam Cie i glowa do gory, zrob badanie krwi!! CZESC! Odpowiedz Link
agnes79 Re: Do paula1! 18.11.04, 15:10 Dziękuję Ci za słowa otuchy,nawet nie wiesz jak mnie pocieszyłaś,ale chwilami tracę nadzieję.Jeszcze mam plamienie,ale nie jest to okres,we wtorek 23.11. pójdę do gina i zobaczymy co mi powie.Do zobaczenia!!!!Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
gumecka Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 12:42 Ja tez sie dopisuje,mam termin na 1 lipca. Jak nas duzo az sie zdziwilam.Pozdrawiam mamuski. Odpowiedz Link
lilka_27 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 13:01 Cześć dziewczyny. Wczoraj byłam u lekarza. Wyznaczył termin na 2 lipca, czyli w moje urodziny :) Niektóre z Was pisały o kłuciach w brzuszku. Lekarz powiedział mi, ze kłucia to rzecz normalna, zwłaszacza na bokach, w okolicach jajników. Tam są podobno zamocowane więzadła, na ktorych trzyma sie ciąża. Nie pozwolił natomiast lekceważyć bólu na środku i wszelkiego rodzaju krwawień lub innych wydzielin. Pozdrawiam mamy i fasolki:) Odpowiedz Link
anouk4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 14:08 Hej, wczoraj bylam u lekarza, widzialam maly groszek na ekranie, z wielkosci dokladnie wypada tak jak sobie obliczylam 5 tydzien i 6 dzien. Nastepna wizyte mam na 1 grudnia wtedy ponoc bedzie juz widac bardziej ksztalt dziecka. Zalecil mi lekarz przyjmowanie witamin o nazwie femibion z kwasem foliowym i joden, jest to specjalny zestaw witamin na poczatek ciazy. Narazie nie robil mi badan krwi dopiero w grudniu bede miala. Ale wsumie moze i dobrze ze mam brac witaminy gdyz strasznie wlosy mi zaczely wypadac, pomimo ze staram sie dostarczyc wiele witamin organizmowi. pozdrawiam Odpowiedz Link
nisia4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 14:44 witajcie. w poniedziałek zrobiłam 1 test wyszły dwie kreski tyle ze ta jedna strasznie bladziudka. wczoraj miałam dostać @ ale póki co jej nie ma. od jakiegos czasu boli mnie podbrzusze , kłują jajniki od wczoraj doszedł ból w piersiach. nie wiem czy moge miec nadzieje bo ta druga kreseczka naprawde blado wypadła. jak myslicie kiedy najlepiej powtórzyć test? Odpowiedz Link
tromysza Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:02 Ja mam tak samo. Idz na badanie krwi. ja ide jutro rano. 4 dni po spodziewanej @. jak dobrze pojdzie (to moje najwieksze marzenie) dolacze do Was!!! Czego i Tobie zycze :) Odpowiedz Link
nisia4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:17 no własnie test z krwi nie bardzo moge zrobic poniewaz przebywam w szwecji i nawet nie wiem gdzie mogłabym taki test wykonac. w Polsce bede za ok. 3 tyg. mam tylko test sikany i własnie nie wiem kiedy najlepiej go wykonac w mojej sytuacji zeby miec pewnosc. Odpowiedz Link
tromysza Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:18 Wiesz co: nie mam pojecia. Najlepiej poczekaj jeszcze 2-3 dni. Ale moze doradza Ci bardziej doswiadczone dziewczyny. Ale ja bym poczekala jeszcze chociaz 2 dni. I rob rano Odpowiedz Link
nisia4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:23 poczekam jeszcze i w weekend powtórze test. mam nadzieje ze bedzie pozytywny i dołacze do mam rodzących w lipcu bo tak by chyba wychodziło. powiedz mi jeszcze Tobie tez wyszła blada ta jedna kreseczka? Odpowiedz Link
tromysza Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:26 Tak. bardzo blada. Robilam test popoludniu. A teraz panicznie boje sie powtarzac. Ale nie mam @, a zawsze ksiazkowo. regularnie co do godz. owulacje mialam 14 dc. a dzis jest 33 dzien cyklu. Zawsze mam 28. czasem, b.rzadko 29. caly czas czuje sie jak na @. Ciagle latam do lazienki. Boje sie tego jutra jak cholera. Ale piersi tez mam nietypowe. nie jak na @. Swedza strasznie, to jakis koszmar. I nienawidze papierosow... wszyscy mi troche smierdza. Poza tym nie jest mi mdlo, nie mam ciezkich piersi ani nie jestem senna. I to mnie niepokoi Odpowiedz Link
nisia4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:33 ja tez zawsze dostawałam @ jak w zegarku czasami były moze jakies odcyylenia ale wtedy cykl był krótszy a nie dłuższy. ja tez nie mam zadnych ksiazkowych objawów. nie jestem senna, ani zmeczona. boli mnie tylko podbrzusze jak na @, piersi ale nie sa ciezsze niz dotychczas no i mam żółte upławy i to ciągłe uczucie że dostałam @. trzymam za ciebie kciuki na jutrzejszym tescie i napisz prosze o jego wyniku. Odpowiedz Link
tromysza Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 17.11.04, 15:58 napisze jutro. obiecuje. mam nadzieje, ze nam sie udalo i zostaniemy juz na tym watku :) Ty tez sie odzywaj, jak juz sie zdecydujesz na test!!!! moze dolaczymy do "lipcowek" Odpowiedz Link
j04nn4 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 18.11.04, 15:13 nio jeszcze pobolewja termin 5 lipiec asi z 5 tyg fasolka;))) widzialam ja juz na usg jest cudna;))) Odpowiedz Link
moni95 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 22.11.04, 21:22 Witajcie lipcowe mamuśki, ja też do was dołączam. Od kliku dni spóźnia mi sie miesiączka, dwa razy test pokazał dwie grubaśne krechy, poza tym bolące piersi, ciągłe ganianie do ubikacji. Dziś byłam u lekarza, który stwierdził rozpulchnioną macicę, pod koniec tygodnia będzie usg. Dziewczyny jestem najszczęśliwszą świeżo upieczoną mamuśką na świecie. Termin na koniec lipca, moje najpiękniejsze 9 miesięcy przede mną. Pozdrawiam wszystkie mamcie. Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 23.11.04, 09:59 witam :) dziś mój 33dc (owu 6 listopad)- 26dc słabiutka kreseczka, 30dc różowiutka, 33dc taka różowa że prawie czerwona (Quick) czy mogę mieć nadzieję? cykle zwykle 28 ale raz mi się przytrafił 34 tylko że wtedy test negatyw...brzuch cały czas pobolewa-najbardziej po bokach kłuje, piersi bolą - ale one zawsze bolały przed @...gdzie się robi to beta hcg? jestem z warszawy ale nigdy przedtem nie musiałam go robić, i kiedy do gina żeby "kogoś :)" zobaczyć? help bo nie wiem czy skakać pod sufit? a z innej beczki- mam okropną opryszczkę na ustach- czym ją bezpiecznie potraktować? Odpowiedz Link
catwoman Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 23.11.04, 16:13 Ja tez mam na 18-20 lipca! Zastanawiam sie tylko co to bedzie,chlopak czy dziewczyna:) Odpowiedz Link
dziewczynka_bez_zapalek Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 23.11.04, 19:11 mi wyszło 7 lipiec ;-))))) więc dziś to już 7t5d ;-))))) Odpowiedz Link
blondimar Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 24.11.04, 13:22 Witajcie!! ja mam termin na 7 lipca...ale bardzo sięnie pokoje :( bo jeszcze nie widać serduszka- pojawilo się tylko echo, mam nadzieje,że będzie wszystko dobrze...pozdrawiam Odpowiedz Link
bombeleek Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 25.11.04, 09:54 Witam u mnie również termin na lipiec. Wstępnie na 4 ale wszysto się okaże po usg i badaniach, bo miałam ostatnio nieregularne cykle. Trzymam kciuki za wszystki przyszłe mamusie. Odpowiedz Link
lilka_27 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 25.11.04, 15:01 Witam ponownie dziewczyny. Znowu wczoraj byłam u lekarza. Ostatnio musiałam przebiec spory kawałek drogi i potem bardzo bolał mnie brzuszek. Lekarz powiedzial, ze jest ok, ale żebym juz nie biegała. Zmartwiły mnie trochę wyniki badań. choc dobrze sie odżywiam, piję wlasnoręcznie ucierane soki, to strasznie spadla mi liczba czerwonych krwinek. czy któraś z Was to miała? mam jeść dużo produktów z żelazem, a przecież jem. Co robic? Lilka i 8-tygodniowa fasolka Odpowiedz Link
aagulek Re: do lilka_27 25.11.04, 19:31 czesc, sluchaj dokladnie nie wiem co ale chyba kawa, cola, wyplukuja zelazo i witaminki, przestudiuj swoja diete i zobacz czy nie ma tam niechcacy jakiegos wyżeracza witaminek..i nadal sie dobrze odzywiaj :-) pozdrawiam cieplutko, Agnieszka i Maleństwo 8tc...zaraz bedzie 9 :-D Odpowiedz Link
luna333 Re: do lilka_27 26.11.04, 08:27 Niedokrwisto¶ć żywieniowa jest także spowodowana spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, które na skutek procesów technologicznych utraciły witaminy i składniki mineralne. Istotn± rolę odgrywa także nieodpowiedni dobór produktów, który może powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza, mimo jego wystarczaj±cej ilo¶ci w diecie. Bardzo często niedokrwisto¶ć dotyczy kobiet w wieku rozrodczym, które trac± dużo żelaza w czasie menstruacji oraz stosuj± diety odchudzaj±ce o niedoborowym poziomie żelaza i innych składników odżywczych odgrywaj±cych ogromn± rolę w procesach krwiotwórczych (kwas foliowy, witamina B12, miedĽ, kobalt). Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia ro¶linnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z w±troby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienn± form± chemiczn±: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwarto¶ciowe, a w produktach ro¶linnych żelazo niehemowe - trójwarto¶ciowe. Ze względu na zawarto¶ć żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawarto¶ci żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o ¶redniej zawarto¶ci żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawarto¶ci żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa str±czkowe. Leczenie dietetyczne niedokrwisto¶ci ma znaczenie głównie wspomagaj±ce. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwisto¶ci z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniaj± odpowiedni± podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu). Najważniejsze zasady diety Wybieraj tylko produkty pełnowarto¶ciowe, które oprócz kalorii dostarczaj± również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym Ľródłem węglowodanów złożonych i warto¶ciowego białka s± produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub m±k grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa, zwłaszcza str±czkowe. Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. S± one jedynie Ľródłem pustych kalorii. Jedz więcej chudego mięsa, w±troby, chudych gatunków wędlin. Jest to Ľródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczaj± również dużej ilo¶ci tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem. W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawarto¶ci witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawarto¶ć witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać ¶wieże warzywa i owoce. Najlepszym Ľródłem tej witaminy s±: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki. Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawieraj± one taniny - zwi±zki hamuj±ce wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Żelazo niehemowe zawarte jest w produktach roślinnych, nabiale, jajach oraz stanowi ok. 60% całkowitych zasobów żelaza w mięsie. Od dawna wiadomo, że żelazo niehemowe jest gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe, wobec czego wiele uwagi jest poświęcane niedoborom u wegetarian (4, 7). Dodatkowo niekorzystnie wpływa na wchłanianie żelaza błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, substancje taninowe, polifenole zawarte w produktach roślinnych i różnych herbatach. Niemodyfikowane białko sojowe (mąka sojowa) upośledza wchłanianie, natomiast nie wywierają takiego efektu produkty sojowe, jak tofu, tempeh, miso i netto. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają biodostępność żelaza. Pomimo sprzecznych doniesień na temat częstości występowania niedoborów żelaza u wegetarian (1, 4, 7), wydaje się być celowe informowanie osób pozostających na diecie o konieczności komponowania diety zasobnej w żelazo, tj. uwzględniającej pełne ziarno zbóż, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz o czynnikach ułatwiających wchłanianie (tab. 3). Szczególnie dzieci i kobiety miesiączkujące wymagają okresowej analizy diety pod względem pokrywania zapotrzebowania na żelazo. Tabela 3. Czynniki modyfikujące wchłanianie żelaza niehemowego (4). Wyróżniono czynniki szczególnie istotne w dietach wegańskich. · Produkty hamujące wchłanianie żelaza niehemowego: mmm- fityniany, mmm- roślinne polifenole, mmm- duże ilości cynku i innych dwuwartościowych kationów, mmm- białko sojowe nie przetworzone, mmm- otręby, mmm- jaja, mmm- mleko, mmm- kawa i herbata, mmm- substancje zobojętniające zawierające wapń, mmm- fosforan wapnia. · Produkty zwiększające wchłanianie żelaza niehemowego: mmm- mięso, drób, ryby, mmm- witamina C, mmm- kwasy organiczne, np. cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mmm- produkty fermentowane otrzymywane z ziarna soi. · Czynniki poprawiające biodostępność: mmm- występowanie niedoboru żelaza w organizmie, mmm- niska zawartość żelaza w posiłku, mmm- obecność jonów żelazawych. (jestem lakto-wegetarianką i też się obawiam niedoborów - pozdrawiam i życzę dużo zdrowia) Odpowiedz Link
luna333 Re: żelazo cd :) 26.11.04, 08:38 Mit trzeci - żelazo (z wegetariańskiej stronki :) Tylko w mięsie jest pełnowartościowe żelazo. To nieprawda. Nieważny jest poziom żelaza w produkcie, ale czy jest ono przyswajal-ne. Z tego punktu widzenia najbardziej ważne dla nas będą owoce su-szone (śliwki, morele). Jest to naprawdę najlepsze źródło dobrego żela-za. Także spożywanie pietruszki, owoców jako źródła witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza, jest niezbędne. Do cennych źródeł żelaza należą: fasola biała, groch, szpinak, peł-ne pieczywo, kasza gryczana i jęczmienna, por brukselka, tofu, siemię lnu, proso, owies, soczewica, brokuły, winogrona, pełny ryż. Używki "wypłukują" z organizmu minerały i witaminy, utrudniają przyswajanie białka i wap-nia. Cukier "kradnie" magnez i żelazo, kakao utrudnia przyswajanie białka o 30%. Odpowiedz Link
78monika Re: żelazo cd :) 26.11.04, 08:52 Luna, bardzo Ci dziekuje za te wiadomosci - ja oprocz tego, ze mam brac materne od samego poczatku to 2 tygodnie temu lekarka przepisala mi dodatkowo preparat zawierajacy zelazo+kwas foliowy. Zastanawialam sie czy tego nie za duzo, ale w koncu nie ja jestem lekarzem. Pozdrawiam cieplo! Monia Odpowiedz Link
78monika Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 08:50 I my sie dopisujemy - dzis zaczelismy 8 tydzien :))) Termin 15 lipca! Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 08:59 a ja dziś czekam na betę :)o 19 wyniki (dziś 36dc około 20 dni od owu) mam nadzieję że będzie wysooka :) Pozdrawiam i uważajcie na siebie bo dziś baardzo ślisko o czym do tej pory informuje mnie bolący tyłek bo się wywaliłam ale się nic nie stało :) Odpowiedz Link
78monika Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 09:04 To trzymam kciuki za Twoja oooollbrzymia bete a co za tym idzie za Twojego maluszka :)) Daj znac koniecznie, choc najwczesniej przeczytam w poniedzialek bo tylko w pracy mam dostep do netu. Tak wiec prze weekend bede Wam kibicowac :))) Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 09:14 ja też tylko w pracy mam internet bo jakoś aster-city i chello ma nas w zadach i nie ma zamiaru zakładać kabla tam gdzie mieszkam hehehe ale ta warszawa to zadupie :) pozdrawiam i mam nadzieję że się pochwalę betą (w poniedziałek) Odpowiedz Link
78monika Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 09:49 hi, hi - mieszkalam kilka lat w wa-wie, na bemowie, ale sie wynieslismy z mezem, juz prawie dwa lata na slasku zyjemy :)) pozdrawiam ciepluchno! Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 09:56 ojej ja też mieszkałam przez 20 lat na bemowie :) ale tam założyli aster i było super, a teraz przeprowadziliśmy się na tarchomin i zgrzytamy zębami takie zadupie- ciągłe korki, drogie sklepy ale przynajmiej bez gderających rodziców na karku :) pozdrowionka też ciepluchne :) Odpowiedz Link
78monika Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 10:02 tarchomin to juz jest jak male(albo i duze nawet) miasto . Ale faktycznie - z dojazdem nie najlepiej. Zreszta jak w calej wa-wie - mnie sie zdarzalo ponad godzine z bemowa na mokotow jezdzic, gdzie pracowalam. czyste szlanstwo. A tutaj - az nie moglismy z mezem uwierzyc - jedziemy a w radio informacja o korkach i ze troche postoimy na kosciuszki w katowicach - dojezdzamy a tam kilka samochodow przed nami :))) papatki Odpowiedz Link
lilka_27 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 12:02 Dzięki dziewczyny :) Ma nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Przed nami najpieniejsze miesiące w życiu. Pozdrawiam Was serdecznie :) Lilka i 8tc fasolka Odpowiedz Link
aagulek Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 26.11.04, 19:50 Dziewczyny,moze mam glupie pytanie ale po co robicie bete?ja szczerze powiem ze mi lekarka ani razu nie zlecila, bo to jest na rozpoznanie wieku ciazy czy co? bo tak to do tej pory rozumialam, napiszcie pliz..pozdrawiam, Agnieszka i Maleństwo 8tc Odpowiedz Link
paula.kr Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 01.12.04, 10:54 Cześć.Termin mam na 30 lipiec i jestem w 6 tc.Z tym bólem podbrzusza to nie wiem czy to takie normalne,bo byłam wczoraj u lekarza i stwierdził u mnie ciąże zagrożoną.Często boli mnie brzuch i mam macicę twardą i odgiętą do tyłu.Kazał leżeć i dał mi zwolnienie,biorę duphaston /od dawna zanim dowiedziałam się o ciąży/folik,magne B6 i jakieś krople bo mam bardzo niskie ciśnienie.Mam pytanko,czy ktoś jest z Krakowa bo potrzebuję dobrego lekarza.Pazdrawiam gorąco wszystkie lipcówki.Paula. Odpowiedz Link
anetta75 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 27.11.04, 17:54 Hej! termin mam na 09 lipca! Odpowiedz Link
olivkaa1 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 30.11.04, 13:45 Beta jest na rozpoznanie ciąży:) to test z krwi, który tak samo jak testy z moczu wykrywa hormon hcg, ja zrobiłam tylko dwa z moczu, polecam Quick Voue, chyba tak się pisze i PRE-test, wyszły dwie krechy na obu:) a teraz jestem w 7 tygodniu, buźka:* Odpowiedz Link
celka5 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 27.11.04, 20:49 witajcie w czwartek bylam na usg jest 1 cm dzidzius z bijacym serduchem 7 tydz. czyli termin jakos na polowe lipca. mdli mnie strasznie ale poprzednia ciaze mialam "nieudana" i podobno czulosc na zapachy i inne dolegliwosci po "stracie" w kolejnej ciazy sa wzmocnione. mam juz prawie 2 letnia coreczke wiec z tymi mdlosciami i z tym ze nic ale to nic nie chce mi sie robic jest troche ciezko. ale juz jakis czas sie staramy, mam nadzieje ze teraz bedzie dobrze. pozdarwiam Celka Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 29.11.04, 09:47 mam wyniki z czwartku popołudniu beta 1058 dziś powtarzałam i będę wiedzieć też po południu - babeczka mówi że to pomiędzy 2-3 tyg od zapłodnienia, a ja sobie wyliczyłam że dziś się powinien zacząć mniej więcej właśnie 3 tydz - zobaczę jaka będzie beta dzisiejsza, i idę w tym tyg do gina. mam nadzieję że dzidziusia już będzie dobrze widać....pozdrowionka Odpowiedz Link
78monika Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 29.11.04, 11:04 no to moje gratulacje!!!! :) trzymajcie sie cieplutko! Odpowiedz Link
monika701 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 30.11.04, 11:33 Ja mam termin na 30 lipca:))) Odpowiedz Link
karolina77777 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 30.11.04, 11:53 Ja tez mam termin na Lipiec ale jakoś na 22, ale dzis ide na usg sprawdzić czy wszystko jest dobrze, jednak niepokoja mnie straszne cykliczne bóle podbrzusza, czy sa normalne we wczesnej ciazy?? Odpowiedz Link
luna333 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 30.11.04, 13:49 4631 beta hcg z wczoraj :) ps. bóle podbrzusza są normalne - pomaga no-spa jak bardzo boli Odpowiedz Link
atena1979 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 30.11.04, 21:30 Wg kalkulatora - 16 lipiec, mam nadzieje, ze dzis uda mi sie wybrac w koncu do lekarza, ale czuje sie ok. tylko mnie piersi bola. To taka wpadka malzenska ale sie bardzo cieszymy:) Odpowiedz Link
morkub Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 04.01.05, 17:19 mam termin na 14 lipca :) pozdrawiam wszystkie lipcówki :):):) Mordka Odpowiedz Link
goska3001 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 05.01.05, 12:34 Hej wszystkim. Ja mam termin porodu na lipiec (13 lipiec).Brzuch mnie bolał przez pierwsze dwa miesiące. Dostałam od lekarki tabletki i przeszło. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie Odpowiedz Link
fajfurka do goska 3001 20.01.05, 18:34 hej, ja też mam termin na 13 lipca!! zbieg okolicznosci, skad jesteś ? pozdr monia i dzidzia Odpowiedz Link
natalya20 Re: do goska 3001 20.01.05, 22:38 ja mam termin na polowe lipca dokladnej daty nie mam jeszcze okreslonej, mam pytanie kiedy zaczynacie kompletowc wyprawke dla dzidzi? Odpowiedz Link
gonia07 Re: Kto z terminem porodu na LIPIEC ??? 04.02.05, 19:54 hej! :) Ja jestem lipcówką ;) Mam termin na 23 lipca. Oj...na początku to brzusio mnie bolał... i poroniłam :( Ale zamiast bliżniaków bedzie jedynak :))) Teraz dochodze do 16 tygodnia i nie moge sie doczekac kiedy wreszcie poczuję jakieś motylki w brzuchu ;) POZDRAWIAM WSZYTSKIE PRZYSZŁE MAMY :) Odpowiedz Link
domka1 ja też 23 lipiec 04.02.05, 20:16 hej mam ten sam termin co ty:) jak się czujesz? pozdrawiam dominika Odpowiedz Link
madziara25 Re: ja też 23 lipiec 05.02.05, 10:12 cześć Ja termin mam na 12 lipca , teraz jest 17 tyg i 4 dni :) wczoraj był TEN dzien i poczułam juz 100% kopniaczki !!! No i juz dzis od rana dzidzia daje sie we znaki , bardzo czekałam na ten moment i teraz czuje naprawde ze jestem w ciązy , poniewaz od samego oczątku nic mi nie było i raczej nie dowierzałam ze jestem zafasolkowana :):):) Odpowiedz Link
gonia07 do domka1 13.02.05, 15:40 czuję się coraz lepiej :) Mdłości mi ustąpiły w znacznym stopniu i czekam z niecierpliwością na jakieś kopniaki :) Kopniaki zawsze zle mi sie kojarzyły , ale te z pewnościa pokocham :) Jak u ciebie z brzusiem? :) Moj jest juz widoczny :) Nawet jak rano wstane to go widac i w nocy jak leże tez czuc ze odstaje :) O mamo jakie to fajne uczucie być w ciąży :) To twoja pierwsza ciąża?? Cieplutko pozdrawiam i zyczę duuuuuuuuuuuzo radości :) Odpowiedz Link
domka1 do goni 13.02.05, 23:10 hej mi tez już lepiej chociaż jeszcze wieczorami mnie mdli. też już nie mogę doczekać się, żeby poczuć jak bobo się rusza:) a dziś miałam taki dziwny dzień, obudziłam się i czułam się jakbym nie była w ciąży, ale wieczorem już czułam się jak normalnie-ciążowo bo mi nie dobrze;) mam 30 lat i to moja pierwsza ciąża także jestem zestresowana i wszystko mnie martwi a napisz coś więcej o sobie pozdrawiam dominika Odpowiedz Link