Dodaj do ulubionych

studia, a ciąża

11.05.13, 11:06
Witam!
Właśnie kończę studia dzienne licencjackie, jestem w ciąży, a termin porodu mam wyznaczony na 30 września, planowałam, że pójdę od października na studia zaoczne magisterskie. Nigdy nie miałam okazji obserwować jak obchodzi się z noworodkiem, nie wiem więc, czy taki plan jest realny w mojej sytuacji. Chodzi mi głównie o to, jak rozwiązać problem z karmieniem dziecka, kiedy takie dziecko można zostawić z samym tatusiem i na jak długo. Zastanawia mnie też, czy może da się na uczelni jakoś dogadać, aby to wszystko pogodzić. Teoretycznie pierwszy zjazd odbyłby się jakieś 2 tygodnie po porodzie...
Obserwuj wątek
    • prosumentka to możliwe 27.06.13, 09:59
      Da się, ale się umęczysz na początku. Znam osoby na dziennej medycynie, które w trakcie studiów bez dziekanek urodziły po dwoje dzieci.

Noworodka karmi się na żądanie, co 2-3h, czasem nawet częściej. Laktacja się stabilizuje po 6 tygodniach około. Więc te 6 tygodni będzie najgorsze. Tato będzie Ci musiał dziecko przywieźć albo cierpliwie karmić dziecko łyżeczką lub z małego kubeczka (przy karmieniu piersią nie zaleca się stosować butelki przed 7 tyg.), a Ty zawczasu będziesz musiała zrobić zapasu pokarmu (no i zaopatrzyć się w elektryczny laktator i pojemniki na pokarm).

No i od pierwszego dnia dziecko musi być przywyczaojne do opieki taty - tulenia, uspokajania, przewijania, żeby to była jego norma, jak Ciebie nie ma.
      • mazaczek88 Re: to możliwe 04.09.13, 21:08
        oj trzymam kciuki - to da się pogodzić, choć jak pisze kolezanka wyżej, troche sie namęczysz. Moja promotor na studiach dziennych urodziła dwójkę dzieci, jakoś się dało :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka