mkm2005 16.02.05, 15:45 Witajcie, jak to własciwie jest z tym siedzeniem przed komputerem w ciąży? Czy istnieje jakaś norma? Jestem w 27tc i staram się ograniczać do pół godz dziennie. Napiszcie proszę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abneptis Re: ciąża a komputer 17.02.05, 09:26 Ja słyszałam coś o 4 h pod rzad i wtedy przerwa, ale tylko mi sie obilo o uszy. POzdrawiam Odpowiedz Link
nioo Re: ciąża a komputer 17.02.05, 10:09 nie powinno się przekraczać dawki 4h dziennie, jednak jest to związane nie tylko z promieniowaniem ale także z niewygodna i niezmieniająca się pozycją ciała podczas pracy na komputerze. aha i ostatnio czytałam że przeprowadzono badania, w krótych ustalano który monitor działa bardziej negatywnie: zwykły czy płaski LG i, okazało sie że wyniki wyszyły przybliżone. tak, że jeśli kltoś myśli że przy płaskim monitorze dawka promoieniowania jest mniejsza to się myli. lilypie.com/days/050522/1/21/0/+1 Odpowiedz Link
imoenka Re: ciąża a komputer 17.02.05, 10:23 ale niektorzy musza pracowac i siedze 8h w pracy przy kompie . ale wg. przepisow 4h dziennie:) Odpowiedz Link
ggosiek Re: ciąża a komputer 17.02.05, 10:25 Ja rozmawialam z ginokologiem w tej sprawie i powiedział mi, że pod żadnym pozorem nie mogę stawać z boku komputera i z tyłu bo tam jest największe promieniowanie i może ono doprowadzić do poronienia. Jeśli chodzi o samą pracę przy komputerze to jest tak, zgodnie z przepisami 4 H dziennie, ale każdy wie jak faktycznie jest w firmach. Dlatego też powiedział, że po godzinnej pracy 10 minut odpoczynku tak aby na 8 H pracy wyszło ok. 1 godz. przerwy. Tyle o pracy. Natomiast jeśli o monitor chodzi to ważne aby mieć takiw biurko aby brzusio nie wystawało za bardzo przy tym biurku, chociaż mój lekarz powiedział, że monitor jest najbardziej niebezpieczny dla wzroku bo w czassie ciąży kobietom najczęściej psuje się wzrok. Podstawa pracy przy komputerze to dobre krzesło, (ja mam obrotowe z możliwością opuszczenia niżej). Ja obecnie staram się wyłączać monitor jak wykonuję papierkową pracę. Poza tym te prawne 4 godz. to tylko podkłada, bo np. ja pracuję w ksiegowości teraz mam najwięcej pracy właśnie przy komputerze i co mam zrobić posadzić pracownika, który nie zna programu i kazać mu sprawdzać konta jak on niee ma o tym zielonego pojęcia, A ja w firmie jestem, tylko jedna od tych spraw. Odpowiedz Link
mkm2005 Re: ciąża a komputer 17.02.05, 13:11 Dzięki, bardzo mi pomogłyście, pozdrawiam Odpowiedz Link
katarzynka25 Re: ciąża a komputer 17.02.05, 14:29 A ja w pierwszej ciązy pracjując w informatyce (czyli widomo że tylko przy kom) wylądowałam w 5 m na zwolnieniu i tak już zostało. Dodam że miałam szefa araba był niby ok ale mawiał to zorganizuj sobie pracę he he niby gdzie myslałam!!!!!!!!! Odpowiedz Link