Dodaj do ulubionych

leki w ciazy

22.03.05, 18:34
Cześć, jestem w 6 tygodniu, boje sie bo jeszcze dwa tygodnie temu chorowałam,
zazywałam polopiryne i strepsills.Nie wiedzialam ze jestem w ciazy. Strasznie
sie boje że to mogło zaszkodzić mojemu maleństwu. Napiszcie czy cos wiecie na
ten temat
Obserwuj wątek
    • kama30 Re: leki w ciazy 23.03.05, 13:48
      Przez pierwsze 40 dni ciąży wszelkie leki działają na zasadzie wszystko albo
      nic (czyli albo poronienie albo jest OK). Jeśli byłaś chora 2 tygodnie temu to
      na pewno jest wszystko w porządku z maleństwem. Nie masz się czym martwić.
      Zresztą jest bardzo dużo przypadków, kiedy kobieta nie wie, że jest w ciąży i
      coś tam łyka ( i to o wiele gorsze świństwa) i wszystko jest OK.
      • dixi Re: leki w ciazy 23.03.05, 14:47
        kama jestes pewna tego "wszystko albo nic"?? ja caly czas sie niepokoje ze
        zaszkodzilam dzidzisiowi, w 4 tyg zlapalo mnie zapalenie gardla, oczywiscie nie
        wiedzac o ciazy faszerowalam sie antybiotykiem, strepsilsami, tabcinem... jak
        powiedzialam potem ginowi, skwitowal to krotko - bedzie dobrze, ale nie
        wyjasnil wiele; dzidzius rosnie, rozwija sie, ale ja sie jednak troche boje...
        • mama-in-spe Re: leki w ciazy 23.03.05, 16:48
          No niezupełnie tak jest. a raczej - tak nie jest. Zdarza się, że lekarstwa
          zażyte w czasie ciązy zaszkodzą dziecku, a do poronienia wcale nie dojdzie.
          Ale - jak słusznie powiedział gin - bedzie dobrze!:)
          Strepsils nie jest zakazany (na opakowaniu pisze - skonsultować z lekarzem). Co
          do aspiryny zdania sa podzielone, w pewnych przypadkach nawet przepisuje się
          niewielkie dawki na podtrzymanie ciązy. generalnie jednak jako lek
          przeciwbólowy/przeciwgoraczkowy zalecany jest paracetamol (np. Apap). Aspiryna
          jest absolutnie zakazana tylko w samej koncowce, może przypieszyc akcję porodową.
          Tak, że tym bym się nie przejmowała. Co do antybiotyku, to już gorzej, ale nie
          jest powiedziane, że zaszkodził, wiec głowa do góry. Czasem przecież lekarze
          wrecz przepisują kobiecie antybiotyk w ciązy, wychodząc z założenia, ze to
          mniejsze zło niż np. ostra infekcja.
          Większosc kobiet przez pierwsze tygodnie nie wie, że jest w ciazy, ja wtedy
          opijałam się winem, bo byłam nad Morzem Sródziemnym. I mam gorąca nadzieje, że
          nie urodzę małego pijaczka:)))
          • dziub3 Re: leki w ciazy 25.03.05, 08:04
            Aspiryna na podtrzymanie ciąży? W małych dawkach (75mg lub 100mg na dobę) ma
            działanie przeciwzakrzepowe!
    • delta.x Re: leki w ciazy 25.03.05, 10:34
      Cześć, jestem w podobnej sytuacji, chorowałam jak jeszcze nie wiedziałam, że
      jestem w ciąży i brałam antybiotyk i to taki zakazany w ciąży, zdążyłam wziąć
      pół opakowania bo zrobiłam test ciążowy i też się boję. Pytałam lekarza,
      powiedział, że na tym etapie groźne jest poronienie, ale powiedział też, że
      same leki może nie są takie groźne na samym początku jak ta infekcja, z powodu
      której brało się te leki. Bądźmy dobrej myśli, tyle kobiet bierze różne
      świństwa nie wiedząc o ciąży.
      • goczis Re: leki w ciazy 25.03.05, 11:15
        Hej! ja nie wiedząc, że jestem w ciąży też byłam chora, łykałam Gripex, po paru
        dniach zorientowałam się, że w brzuszku mieszka jeszcze ktos ;) i wystraszona
        zadzwoniłam do znajomej pani doktor i ona powiedziała, że jak to jest taki
        początek to mam wziąć Aspiryne i Tantum Verde. Potem już zdrowa rozmawiałam z
        moim ginkiem i powiedział, że nic nie zrobiłam Maluszkowi. Paracetamol ale
        tylko w czystej formie (Panadol, Apap itp.) tez mozna stosowac, ale już za
        Gripex mam się nie brać. A na Aspirynie też jest napisane, że w I trymestrze
        można ją brać.
        Pozdrowionka!
        • kk_pysiak Re: leki w ciazy 25.03.05, 20:57
          dzieki za uwagi, troszkę sie uspokoiłam.
          Pozdrawiam Wasze brzuszki
          Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka