Dodaj do ulubionych

Ona RH - On RH+ =konflikt

14.04.05, 14:52
Witam Mam pytanie odnośnie konfliktu serologicznego ( chyba tak sie to
nazywa), czy jest na forum ktos, kto miał ten problem i czy to jest naprawde
takie powazne i niebezpieczne dla dziecka? Ja mam grupe krwi 0 RH- a mój
facet A RH+. Chcielibyśmy miec 2 dzieci, ale podobno w naszym przypadku, moze
być z tym problem. Jesli więc ktos miał taki sam problem to prosze o
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • beettinna Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 15:37
      Sama mam Rh- a mój mąż Rh+ i jestem teraz w ciąży,nawet nie wiesz jak się
      martwię,ale popatrz co znalazłam w internecie:
      Każda kobieta ciężarna powinna mieć oznaczony przed 12 tygodniem ciąży poziom
      przeciwciał przeciwerytrocytarnych oraz grupę krwi i czynnik Rh jeżeli nie
      miała wykonanych tych oznaczeń przez ciążą.
      Zapobieganie konfliktowi serologicznemu polega na podaniu matce Rh ujemnej,
      która nosiła płód Rh dodatni po każdej ciąży immunoglobuliny anty D w ilości
      150-300 mikrogramów jednorazowo domięśniowo w pierwszej dobie po porodzie,
      poronieniu, amniopunkcji oraz innych zabiegach diagnostyki prenatalnej nie
      później jednak niż 72 godziny. Profilaktyka taka jest skuteczna w około 97%.
      Podanie immunoglobuliny anty D chroni płód tylko w następnej ciąży. W pierwszej
      ciąży ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego wynosi 1% a do immunizacji
      matki wystarczy tylko 0,05-0,1 ml krwinek płodu, które przedostaną się do krwi
      matki. W przypadku krwawienia płodowo-matczynnego 0,1-5ml ryzyko wystąpienia
      konfliktu wynosi od 3-65%.

Z tego co mi mówił lekarz to jeśli dopilnujemy w 1szej ciąży żeby te
      przeciwciała były badane kontrolowane:test Coombsa,oraz wziąc immunoglobulinę w
      28 tyg.ciąży i po porodzie max.72 godz,to że można spokojnie w drugą
      zachodzić,przecież nic więcej nie można zrobić,dziecko 2 gie będzie miało wtedy
      takie same szanse jak 1sze.Nie pozostaje nam nic jak dbać o to dopilnowanie i
      wierzyć w to co mówię lekarze i co piszą na ten temat.
      pozdrawiam Cię gorąco
      • aisza24 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 15:41

• beettinna Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 15:46
          napisałam już to na innym forum:
          Mam Rh- mąż Rh+,spotkałam się z opinią lekarza że jak zbadają dziecko po
          porodzie będzie mojej grupy krwi to mi nie dadzą immunoglobuliny,zaczęłam się
          dopytywać i dziewczyny co się dowiedziałam: dziecko zaraz po porodzie miało rh-
          a po kilku godzinach krew ostatecznie wyszłą rh+. więc nie wierzę w to żeby
          czekać na zbadanie krwi dziecka i dopiero wziąć lek,bo krew noworodkowi się
          może zmienić,choć nie wiem jakim cudem! znam dziewczynę u której tak było i
          lekarz mi to potwierdził,dlatego bardzo bym chciała dostać imm.niezależnie od
          tego jaką grupę będzie miało dziecko,bo to może być mylące,mam nadzieję że mi
          się uda to załatwić,
          pozdrawiam
    • aisza24 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 15:37
      Poczytaj sobie tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25239&w=22526389
      • monia7777 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 16:11
        Dzieki za odpowiedź. Troche mnie to pocieszyło, bo myslałam ze ryzyko jest
        wieksze.
        • jasama3 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 14.04.05, 20:33
          ja tez się troszkę boję bo tatuś ma na bank rh+ a ja sie dopiero dowiem ...
    • agaw00 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 15.04.05, 12:26
      ja mam z mężem taki konflikt jestem teraz w 2 ciąży. Jak chcesz o coś mnie
      wypytac to zapraszam gg 152 59 40
    • sylaba_01 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 15.04.05, 13:22
      Jestem w takiej samej sytuacji, z tym, że aktualnie czekam na pierwsze dziecko. Moja pani gin poprawia mnie, że jak na razie mamy do czynienia z niezgodnością w zakresie czynnika Rh, a do konfliktu jeszcze daleko. Jestem w 16tc, dostałam skierowanie na badanie krwi w kierunku obecności przeciwciał aD, do sprawdzenia jeszcze w 28 i 36 tc. Wszystko jest pod kontrolą. Dla pocieszenia napiszę Ci, że moja teściowa urodziła dwójkę dzieci z taką niezgodnością w późnych latach 70-tych i wszystko było ok, a od tego czasu medycyna na pewno poczyniła postępy. Nic si e nie martw, będzie dobrze.
      • renste Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 18.04.05, 09:28
        Ja też mam RH- na dodatek A1,a mój mąż ma RH+ na dodatek B.Tak więc mamy
        zastawienie konfliktowe w podgrupach też!(podobno jest gorsze)
        Mam już 7 letnią córkę ,którą donosiłam i urodziłam po wcześniejszym poronieniu
        (niestety lekarka nie zerknęła w kartę i nie podała mi wtedy immunoglobuliny).
        Teraz jestem w 31 tg.co miesiąc robię odczyn Coombsa (czyli badanie na
        przeciwciała przy konflikcie)ale jestem raczej spokojna.
        Moja córka ma 0 RH+ a ja po porodzie sama upominałam się o immunoglobulinę.
        niestety trzeba pilnować samemu swoich "interesów".
        Poza tym niebagatelną rolę tutaj odgrywa czas.Dopytajcie się lekarza po ilu
        latach od urodzenia dziecka z innym czynnikiem RH organizm kobiety "zapomina "o
        tym.Nie pamiętam po 2 czy więcej.
        W każdym razie przy pierwszym dziecku niebezpieczeństwa nie ma (podobno)
        Pozdrawiam Wszystkie RH-.Renata
    • isia_50 Re: Ona RH - On RH+ =konflikt 18.04.05, 14:52
      Też mam Rh-, mąż Rh+, córa Rh+. Po pierwszym porodzie dostałam immunoglobulinę
      anty-D. Teraz jestem w drugiej ciąży, co dwa miesiące mam oznaczany poziom
      przeciwciał, a w 28 tc dostanę immunoglobulinę anty-D dla ciężarnych. Na razie
      przeciwciała są ujemne, więc moja druga dzidzia jest bezpieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka