ela_niunia 25.07.05, 23:31 Dziewczyny napiszcie jak to jest z tą owulacją. Czy stosunek pod koniec 10 dnia cyklu może być tym strzałem w dziesiątke?Jak długo żyją plemniki. jak to jest z owulacją po tabletkach anty. i z cyklami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda79 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 09:44 Polecam linkownie na forum NPR. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906 Generalnie jest tak ze 1 dnia cyklu zaczyna Ci sie okres. Po okresie mozesz oczuwac w pochwie suchosc lub (ja tak mam bo mam krotkie cykle) juz pierwsze oznaki plodnosci czyli sluz typu plodnego - przezroczysty i rozciagliwy jak bialko jaja kurzego. Zaczynaja dojrzewac pecherzyki grafaa. Okolo polowy cyklu dojrzaly pecherzyk peka i uwalnia jajeczko - jest to moment owulacji. Od dnia owu lub dzien po wzrasta podstawowowa temp ciala (ptc) o ok 0,2 kreski. PTC czyli temp mierzona rano po obudzeniu (najlepiej do 7.30) BEZ WSTAWANIA Z ŁÓŻKA. Temp utrzymujace sie na wyzszym poziomie trwaja ok 10-17 dni jest to okres wzglednie staly dla danej kobiety. NP. jedna ma czas wyzszych temp 10 dniowy inna 12 dniowy. Jesli jajeczko spotka po drodze plemnik to dochodzi d zaplodnienia a po 6-12 dniach zarodek zagniezdza sie w macicy. Jesli mierzy sie rano temp to 18 temp wyzszych wskazuje na ciaze. B istotna role pelni sluz plodny, w ktorym plemniki dojrzewaja i moga sie przemieszczac. Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 10:16 dzięki! A mam takie pytanie,bo ja niestety nie znam swoich cykli,ale w sobote miałam wydzielinę właśnie taką biąło przezroczystą i ciągłą i ból lewego jajnika,a wczoraj kłucie. A teraz znów mam sucho i nic nie wylatuje na zewnątrz:( Odpowiedz Link
maruda79 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 10:30 Tak moze sie zdarzyc ;)na pocz cyklu, chyba ze jestes kilkanascie dni od okresu wtedy zanik sluzu plodnego oznacza owu i wejscie w 2 faze cyklu - w faze lutealna. W linkowni na forum npr jest nawet zdjecie tego plodnego sluzu. Warto poczytac :) A obserwacje sluzu to zadnen problem ja np. sprawdzam efekt sluzowy ktory zostaje po wizycie w wc na papierze toaletowym. Odpowiedz Link
ally23 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 10:41 nie zawsze efekt sluzu jest dobrze rozpoznawalny. ja prawie nigdy nie obserwowalam u siebie rozciagliwego i przezroczystego sluzu podczas wizyty w toalecie:) a jednak musialo byc wszystko ok bo jestem w ciazy Odpowiedz Link
maruda79 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 10:46 Kazda kobieta jest inna. Moze tak byc, ze Ty nie masz widocznego objawu sluzu. A powiedz mi prowadzilas systematyczne obserwacje ze tak stanowczo twierdzisz ze go nie masz? U niektorych kobiet jest do zaobserwowania tylko przez 1 dzien albo nawet kilka godzin. Odpowiedz Link
ktat Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 12:52 u mnie tak jest widoczny np. 15 i 17 dc krotki czas teraz 13 czy on sie pojawia w trakcie owu przed czy po nij=ej... prosze o info to wazne ????? Odpowiedz Link
maruda79 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:14 Plodny sluz wystepuje genreralnie tuz przed owulacja ew w jej trakcie. U mnie jest obecny juz podczas okresu. J wystepuje od pocz cyklu to to oznacza krotszy cykl i wczesniejsza owu - ale tak jest u mnie, nie znaczy to ze to norma chyba raczej nie;). Zasady npr jesli chodzi o unikanie poczecia sa dosc skomplikowane i warto poczytac b szczegolowo natomiast istota jest ze nie mozna wspolzyc j pojawi sie sluz plodny i jeszcze do 4 dnia po skoku temp. I odwrotnie j chce sie miec dziecko nalezy wspolzyc od pojawienia sie sluzu i w okolicach skoku. Te zasady obowiazuja wlasnie dlatego, ze nie mozna dokladnie okreslic momentu owulacji. Sluz jest niezbedny, gdyz w nim plemniki dojrzewaja i dzieki niemu sprawnie przemieszczaja do jajeczka. Nie mozna okreslic dokladnie kiedy jest owulacja. Mozna tylko stwierdzic ze sie odbyla np majac minimum 6 (chyba 6) wyzszych temperatur, lub podczas monitoringu cyklu przez USG stwierdzajac plyn w zatoce Douglasa. Na poprawe sluzu mozna lykac olej z wiesiolka - oeroparol lub syrop gujazyl. Naprawde jesli jestescie ciekawe przebiegu cyklu i zasad plodnosci polecam stronki z linkowni z forum NPR. Odpowiedz Link
luna333 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:17 jeśli współżyłaś w okresie kiedy miałaś rozciągliwy, przeźroczysty śluz, mastępnie ból jajnika a na następny dzień zanik śluzu to prawdopodobnie to był najbardziej płodny czas - ból jajnika zdarza się w czasie owulacji no i jak następnego dnia śluz zniknął to znaczy że poprzedniego dnia prawdopodobnie miałaś jajeczkowanie. Więc szanse są :) Odpowiedz Link
maruda79 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:32 Nawiaze to wypowiedzi ally23 ;)A ja rzadko miewam bole jajnika. Mialam raz i okazal sie to torbiel :( Natomiast naukowe wyjasnienie tego bolu to podraznienie otrzewnej - powoduje to wlasnie ten plyn widoczny po owu na usg w zatoce Douglasa Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:37 ostatnie przytulanie miałam wczoraj wieczorem,a śluzu już nie mama. Miałam go na papierze w sobote i w niedziele,a teraz już go nie ma. Bólu jajnika też już nie. Zobaczymy ok10-13 sierpnia zrobie test czy to jeszcze za wcześnie?Lub może pójdę na beta hcg z krwi. Buźka i dzięki za pomoc P.S. w szyjce macicy czuje,że jest wilgotno,ale śluzu na zewnątrz za dużo nie ma Odpowiedz Link
luna333 Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:40 test zrób jak nie dostaniesz okresu - wcześniejsze testowanie jest stresujące i mało wiarygodne :) Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:44 jeszcze musze wam cos napisać,bo wczoraj ostatni raz miałam lekkie kłucie w jajniku lewym dosłownie 5 minut,a teraz poszłam do łazienki i jest śluz. Był na papierze,a przed chwilą poczułam go na bieliźnie. Moja tempka dziś to 36,6,ale ja jej nie mierze regularnie:( czy to może oznaczać owulacje czy to już po niej? Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 13:45 a okres powinam mieć 13 sierpnia i wtedy przetestuję:) Odpowiedz Link
ktat Re: Coś o owulacji i dniach płodnych! 26.07.05, 14:04 u mnie najpierw jest bol ok.10dc a pozniej 12-13 sluz ale ja narazie na zywiol oczywiscie wilgoc do teraz ale sluz bialy nie jak bialko Odpowiedz Link
sofia26 Do ktat 26.07.05, 17:39 Hello no to jesteśmy w tym samym momencie:) mój sluz dziś właśnie zrobił się biały ciągnący (a miewam bardzo przeźroczyste normalnie szklanka) i śluzik ten byl poprzedzony bolem jajników ale jakos tym bolom nie wierze bo mnie tak pyka raz w jednym raz w drugim i wydaje mi sie ze troche przesadzam w jego odczuwaniu(szczegolnie ze miesiac temu mialam operacje na jajnikach) Narazie bede polegac tylko na śluzie i zobaczymy. Powiem wam tylko ze zmienia sie on z godziny na godzine-tak czuje. Swoja droga niesamowite sa te nasze kobiece organizmy:) Odpowiedz Link
ktat Re: Do ktat 26.07.05, 17:57 no wlasnie az sie plakac czasami chce jak dzialaja facet to niee ma problemow a my mnie chyba dopadlo przeziebionko Odpowiedz Link
sofia26 Re: Do ktat 26.07.05, 18:06 wiesz co tylko mi tu nie placz. Tak sobie siedze i sie zastanawiam nad budowa tego naszego organizmu i oto moja niesmiala teza. Moze warto zaufac matce naturze i starac sie o dziecko(jesli sie chce oczywiscie i nie istnieja jakies udowodnione zdrowotne komplikacje) wtedy, kiedy ze tak sie kolokwialnie wypowiem jest najwiekszy poslizg. Pewnie ze wcale nie musi byc od razu 100% skutecznosci ale tak jestesmy zbudowane. Odpowiedz Link
sofia26 pozytywny flow 26.07.05, 18:10 dziewczyny!!!! pozytywny flow!!! ja dzis jestem jakos tak wyjatkowo optymistycznie nastawiona. Nie wiem moze dlatego ze zbliza mi sie urlop wielkimi krokami, moze to jakiegos rodzaju podekscytowanie zblizajacymi sie rowniez pierwszymi probami.wiem ze moze sie tak zdazyc ze sie rozczaruje ale bede probowac. i wierzyc ze psychika jest w 90 % najwazniejsza(heheh to taka moja statystyka). Odpowiedz Link
ktat Re: pozytywny flow 27.07.05, 09:21 hihihi nie plakac nie bede narazie nie mam powodów bolec narazie nic nie boli chyba juz bole z normowanie sie uspokoily tez od poniedzialku tydzien urlopu, wesele,spotkania z kolezankami ;-) a i pewnie 90% to dobra statystyka aby sie nie nakrecac ja sobie odpuscilam kompletnie mierzenie tempki itd i zobaczymy moze bede pila ziolka od nowego cyklu Odpowiedz Link
maruda79 Re: Do Ela_niunia 26.07.05, 14:32 Wiesz trudno powiedziec czy to dokladnie owu... Nawet lekarz prowadzac monitoring na USG nie okresli momentu owulacji tylko to ze sie odbyla... Wg mnie jestes w b plodnym okresie w okolicach owulacji ;) a czy cos wyszlo ze straranek wykaze test :)Trzymam kciuki i pozdrawiam Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Do Ela_niunia 27.07.05, 09:17 a co może oznaczać ból podbrzusza w śrosku cyklu taki jak na @? Ja mam pełno wydzieliny w śrosku,ale nic nie chce wydostać się na zewnątrz:( Odpowiedz Link
maruda79 Re: Do Ela_niunia 27.07.05, 09:23 Bol podbrzusza w srodku cyklu moze sygnalizowac owulacje :) Natomias j masz w pochwie odczucie wilgotnosci to ok :) Nie wszystkie dziewczyny maja super widoczny sluz plodny. Wg mnie najlepsza pora na starania :) Odpowiedz Link
ela_niunia Re: Do Ela_niunia 27.07.05, 17:24 ból podbrzusza miną,a wydzielina jest biała. Czy taka powinna być po owulacji? Odpowiedz Link
maruda79 Re: Do Ela_niunia 28.07.05, 08:13 :) Tak taka powinna byc wydzielina w 2 fazie jest to tzw. sluz nieprzenikalny, nieplodny(jego cechy charkaterystyczne to kolor bialy lub zółtawy, lepki, nierozciagliwy) w odroznieniu od sluzu plodnego (przezroczysty, szlkisty jak bialko jaja kurzego, rozciagliwy, dajacy uczucie wilgotnosci w pochwie). Odpowiedz Link