Dodaj do ulubionych

Zatoka Douglasa - pomóżcie!!!

05.08.05, 16:20
Witam...
7 lipca miałam @, 3 sierpnia 2005 zrobiłam teścik - 2 kreseczki! i wielka radośc, mam PCOs i już od 2 lat starałam się o dzidziusia. Jak na złość okazało się, że moja gin. wyjechała na wakacje i do 15 sierpnia jej nie będzie, więc pojechałam do innego ginekologa.
Na usg wyszło, że w zatoce douglasa istnnieje niewielka ilośc wolnego płynu, pecherzyka ciążowego nie widać (do @ mineło 4 tyg. - czy to prawidłowe???), endometrium 15mm, Trzon macicy AP 40 - co to znaczy?, prawy jajnik torbiel 22mm (ciałko żółte) - tak było napisane w nawiasie. Nie wiem co o tym sądzić, bardzo się martwię, czy to nie ciąża pozamaciczna itp.
Pomóżcie - nie wiem co o tym mysleć...
Obserwuj wątek
    • nestorka1 Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 05.08.05, 16:59
      Opisane objawy są niestety zbliżone do ciąży pozamacicznej i dziwię się, że nie
      dostałaś skierowania do szpitala bo należałoby to sprawdzić.
      • laura_21 Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 05.08.05, 19:24
        www.forumginekologiczne.pl wejdz na forum specjalista radzi pacjentowi tam
        napewno ktos Ci odpisze przede wszystim specjalista
    • och27 Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 09.08.05, 12:09
      Miałam tak samo. I lekarz podejrzewał ciażę pozamaciczną, chociaż podkreślał,
      że płyn w zatoce douglasa może być pozostałością owulacji (i to okazała się
      prawda). Nagadał mi, że mogę zaczać krwawić w każdym momencie i miejscu, mdleć
      i inne straszne rzeczy. Przepłakałam dwa dni - do drugiego wyniku bety
      (zrobiłam trzy badania: poniedziałek, środa, piątek). Beta rosła pięknie. U
      mnie też na początku nie było widać pęcherzyka ciażowego - a pierwsze usg
      miałam robione 5 tyg. po ostatniej miesiączce, 2 tyg. po owu. A torbiel na
      jajniku mam do dzisiaj (10 tydzień) - podobno to w ciaży normalne. Więc nie
      denerwuj się, bo to zaszkodzi dziecku :) Ja brałam nospę forte trzy razy
      dziennie, żeby tam wszystko się pięknie zagnieździło.
      • aynne Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 11.08.05, 15:58
        Dziekuję serdecznie za słowa wsparcia i odpowiedzi. Dzisiaj idę do ginekologa i zobaczymy co wykaże usg - to bedzie 1 dzień 6 tygodnia liczac od @. Beta robiona 9 sierpnia: 616,95 mUl/ml, więc jestem pełna nadziei.
        • och27 Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 12.08.05, 18:38
          Trzymałam kciuki. I jak po badaniu?
    • pimpek_sadelko Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 13.08.05, 10:16
      wszystkie "zyczliwe" straszace kobiety w ciazy powinno sie wsadzac do
      wiezienia. swiat bylby spokojniejszy!
      jaka ciaza pozamaciczna? kim wy u diabla jestescie, zeby tak straszyc
      dziewczyne? lekarki ginekolozki?
      od kiedy to plyn w zatoce douglasa jest dowodem na ciaze pozamaciczna?
      stuknijcie sie w glowy zanim kogos zaczynacie straszyc!!!!!!!
      do autorki watku: w 4 tc nie zobaczysz na usg nic, dlatego nic nie widzialas.
      poza tym pisalas, ze masz tez torbiel na jajniku i masz pco, bardzo
      prawdopodobne jest, ze plyn, ktory ginekolog zaobserwowal w zatoce douglasa
      jest wynikiem pekniecia innej torbielki.
      zatem spokojnie, na kolejnym usg wszystko sie wyjasni, ja trzymam kciuki za
      zdrowa ciaze.
      ps. jesli ta torbiel bedzie rosla to sie nie boj, stymuluje ja hormon ciazowy
      beta hcg.... moja w ciazy miala 7 cm a druga 5. obie byly na jednym jajniku!!!:)
      jedna pekla( i mialam ten plyn zatoce w 14 tc) a co z druga dowiem sie po ciazy
      ( teraz ja ciaza zaslania). daj znac jak sie maja sprawy, ja trzymam kciuki!
      • nestorka1 Re: Do pimpek_sadełko 13.08.05, 15:39
        Na wypisie ze szpitala po ciąży pozamacicznej mam opis USG które stwiedza: płyn
        w Zat. Douglasa i w okolicy jajnika zmianę litą śr. 5mm. Przepraszam,że straszę
        ciążą pozamaciczną ale w mojej rodzinie 23 letnia dziewczyna zmarła bo nie
        rozpoznano u nie ciąży pozamacicznej, znam dziewczyną, która trafiła na
        nieprzytomna do szpitala z pękniętym jajowodem bo gin nie rozpoznał ciąży mimo
        dodatniego testu. Gdybym trzymała się tych konowałów to nie wiadomo co by było.
        Dlatego wolę straszyć i bardzo chciałabym się w każdym przypadku mylić.
        • pimpek_sadelko Re: Do pimpek_sadełko 13.08.05, 15:44
          ale nap[rawde plyn w zatoce moze swiadczyc jeszcze o 100 innych rzeczach! gdyby
          lekarz sadzil, ze moze to byc ciaza pozamaciczna to na pewno cos by z tym
          zrobil!
          nie przesadzajacie... gdybym ja u wszystkich dziewczyn pytajacych o ciaze
          szukala swoich problemow to wszystkie powinny ronic ciaze jedna za druga! nie
          mozna dac sie swoim skrzywieniom, a jesli juz nie mozemy sie powstrzymac to
          lepiej zmilczec, lub napisac: idz do lekarza, albo SPRAWDZ u poloznej...
          itd....
          argumenty typu"u mnie w rodzinie...", "a moja sasiadka" sa kosmicznym
          nieporozumieniem, bo to, ze mielismy cos w rodzinie albo u sasiadow o niczym
          nie swiadczy a na pewno juz nie jest wyznacznikiem tego co moze byc u innej
          kobiety.
          tyle... apeluje o zdrowy rozsadek... pomyslcie co ta dziewczyna przezywa po
          waszych postach.... i to na podstawie nedznego plynu w zatoce douglasa... o
          chryste!
    • aynne Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 17.08.05, 11:23
      Dzięki za odpowiedzi - wszystkie bez wyjatku. Fakt, że to podejrzenie troszkę mnie wystraszyło, ale jiedy byłam na kolejnym usg1 dzień 6 tygodnia od @ wykazało pecherzyk ciążowy wielkości 5mm umiejscowiony w macicy, więc wszystko ok. Jutro idę po raz kolejny na usg - będzie 1 dzień 7 tyg. i mam nadzieję, że zobaczę cosik więcej na ekranie ;-)
      • nestorka1 Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 17.08.05, 13:37
        Bardzo się cieszę,że się myliłam i przepraszam jak Cię wystraszyłam ( to uraz
        po pozamacicznej) więcej straszyć nie będę. Wieeelkie gratulacjeeeee !!!!!!!
        Dbaj o swoje maleństwo. Życzę zdrowia dla mamusi i dzieciątka i wiele radośći z
        małej istotki w brzuszku.
      • pimpek_sadelko Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 17.08.05, 18:52
        no i super!!!:)
    • aynne Jeszcze czekam na serduszko... 21.08.05, 17:50
      Jestem już po wizycie u mojej gonekolog - fakt - sprzet usg jest gorszej jakosci niż tam, gdzie byłam poprzednio - pęcherzyk ciążowy widoczny slicznie - 14mm średnicy, ale nadal nic więcej - moja gon określiła, ze to 5 tydzień i mam przyjsć za 2 tygodnie - wypada na 1 września wizyta. trochę się martwię, że nic nie widziałam w pęcherzyku, ale może faktycznie moja dzidzia jest młodsza niż to wynika z moich obliczeń? Nie mogę się już doczekać następnego usg i mam nadzieję że wszystko będzie ok i serduszko będzie mocno bić!
    • aynne Re: Zatoka Douglasa - pomóżcie!!! 06.11.05, 20:13
      Witam po bardzo długiej przerwie.
      U mnie już leci 18 tydzień ciąży (licząc od @).
      Nie tylko widac serduszko, ale całą dzidzię.
      Teraz wizytę mam 17.11.2005, a dwa tygodnie później
      idę na połówkowe i mam nadzieję,że wreszcie dowiem się
      jakiej płci jest dzidzia.

Mam małą radę dla tych, które nie są pewne na początku
      ciąży co do wyników obserwacji czynionych przez
      ginekologów - NIE ZAŁAMYWAĆ SIĘ - u mnie ta nieszczesna
      zatoka douglasa, a raczej niewielkie ilosci płynu w niej,
      nie świadczyły o ciązy pozamacicznej - na szczęście!
      Oczywiście, trzeba by czujną, bo nie zawsze kończy się
      tak dobrze jak w moim przypadku, ale nie popadac
      w stan rozpaczy i nie dopatrywac się najgorszego, ja tak
      troszkę robiłam i naprawdę nie warto. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka