Dodaj do ulubionych

witamina C w ciąży?

03.03.03, 12:01
czy i ile witaminy C można brać w ciąży (3. miesiąc)? wszyscy u mnie w domu
mają grypę i chciałabym się jakoś uchronić.
Obserwuj wątek
    • ykke Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 12:39
      Witamina C podobno w nadmiarze nie szkodzi, tylko jest wydalana.Niestety
      opuszczając organizm zabiera sobie "do towarzystwa" cenny wapń, nie ma wiec
      sensu przesadzać. Ja biorę profilaktycznie 1-2 tabletki Rutinoscorbinu, 2-3
      pomarańcze i 2-4 kiwi dziennie( naturalna, jak wiadomo najlepsza).Nie
      chorowałam jak na razie! Zdrówka życzę!

Izka 24.08
      • ayelet Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 15:52
        Ja słyszałam o witaminie C coś innego tzn. za duża ilość może być szkodliwa dla
        płodu, ja jestem teraz w 5 m-cu i jestem zaziębiona, moja lekarka mi przepisała
        witaminę C zaznaczając, że 2 tabletki dziennie to ostateczna dawka, jak pytałam
        w aptece potwierdzili mi,że zalecane jest ograniczanie się w ciąży do 2
        tabletek (po wyrażeniu zgody przez ginekologa-on najlepiej cię zna).
        • lilla.pelicia Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 18:31
          a ile to będzie w miligramach? bo są tabletki i tabletki.
          chyba jednak pozostanę przy kiwi.
          L.

ayelet napisała:

> Ja słyszałam o witaminie C coś innego tzn. za duża ilość może być szkodliwa
          dla
          >
          > płodu, ja jestem teraz w 5 m-cu i jestem zaziębiona, moja lekarka mi
          przepisała
          >
          > witaminę C zaznaczając, że 2 tabletki dziennie to ostateczna dawka, jak
          pytałam
          >
          > w aptece potwierdzili mi,że zalecane jest ograniczanie się w ciąży do 2
          > tabletek (po wyrażeniu zgody przez ginekologa-on najlepiej cię zna).
    • ayelet Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 19:09
      Na wszelki wypadek to chyba rzeczywiście nie bierz, witaminy to też chemia i
      nie ma co się faszerować bez potrzeby. Najlepiej naprawdę spytać swojego ginia,
      ja na przykład miałam zakaz witaminy B, którą laryngolog mi przepisał, a na
      własną rękę to w ciąży nie bierz nawet witamin (oczywiście tych w tabletkach),
      lepiej jeść owoce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka