lilla.pelicia 03.03.03, 12:01 czy i ile witaminy C można brać w ciąży (3. miesiąc)? wszyscy u mnie w domu mają grypę i chciałabym się jakoś uchronić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ykke Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 12:39 Witamina C podobno w nadmiarze nie szkodzi, tylko jest wydalana.Niestety opuszczając organizm zabiera sobie "do towarzystwa" cenny wapń, nie ma wiec sensu przesadzać. Ja biorę profilaktycznie 1-2 tabletki Rutinoscorbinu, 2-3 pomarańcze i 2-4 kiwi dziennie( naturalna, jak wiadomo najlepsza).Nie chorowałam jak na razie! Zdrówka życzę! Izka 24.08 Odpowiedz Link
ayelet Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 15:52 Ja słyszałam o witaminie C coś innego tzn. za duża ilość może być szkodliwa dla płodu, ja jestem teraz w 5 m-cu i jestem zaziębiona, moja lekarka mi przepisała witaminę C zaznaczając, że 2 tabletki dziennie to ostateczna dawka, jak pytałam w aptece potwierdzili mi,że zalecane jest ograniczanie się w ciąży do 2 tabletek (po wyrażeniu zgody przez ginekologa-on najlepiej cię zna). Odpowiedz Link
lilla.pelicia Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 18:31 a ile to będzie w miligramach? bo są tabletki i tabletki. chyba jednak pozostanę przy kiwi. L. ayelet napisała: > Ja słyszałam o witaminie C coś innego tzn. za duża ilość może być szkodliwa dla > > płodu, ja jestem teraz w 5 m-cu i jestem zaziębiona, moja lekarka mi przepisała > > witaminę C zaznaczając, że 2 tabletki dziennie to ostateczna dawka, jak pytałam > > w aptece potwierdzili mi,że zalecane jest ograniczanie się w ciąży do 2 > tabletek (po wyrażeniu zgody przez ginekologa-on najlepiej cię zna). Odpowiedz Link
ayelet Re: witamina C w ciąży? 03.03.03, 19:09 Na wszelki wypadek to chyba rzeczywiście nie bierz, witaminy to też chemia i nie ma co się faszerować bez potrzeby. Najlepiej naprawdę spytać swojego ginia, ja na przykład miałam zakaz witaminy B, którą laryngolog mi przepisał, a na własną rękę to w ciąży nie bierz nawet witamin (oczywiście tych w tabletkach), lepiej jeść owoce. Odpowiedz Link