nadja11 24.04.03, 19:08 Prosze poradzcie jakimi suplementami , preparatami witaminowymi moge sie wspierac w czasie ciązy?Czy zazywanie jakichkolwiek witamin jest wskazane? Co moge dostac w aptece dla kobiet w ciązy?Bardzo dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ykke Re: witaminki 24.04.03, 20:29 W pierwszym trymestrze witaminy sa raczej niewskazane.Poza tym zwiększaja mdłości. Tak naprawdę stosowanie preparatów witaminowych ma sens (jak twierdzi mój lekarz)w trzecim trymestrze, kiedy spory juz bobas wyciaga od nas niezbędne składniki i moga sie pojawiać niedobory. Ja biorę witaminy od połowy II trymestru (Feminatal, który zreszta polecam, bo jest łatwiejszy do przełkniecia niz inne) Wiele kobiet nie wspomaga sie witaminami w ogóle i rodza zdrowe, duże dzieciaczki.Najlepiej skonsultuj to z lekarzem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bluetab70 Re: witaminki 24.04.03, 23:49 z tego, co wiem, w pierwszym trymestrze można przyjmować wit. E ( odpowiedzialną zdaje się za rozwój łozyska), ale oczywiscie wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Wskazany jest natomiast kwas foliowy ( jeszcze przed zajściem w ciążę)- zapobiega powstawaniu wad wrodzonych cewy nerwowej ( np. rozszczep kręgosłupa). Nie należy pzryjmować żadnych gotowych suplementów typu Materna, bo wszystkie zawierają wit. A, a ta jest z kolei teratogenna w I trymestrze. Odpowiedz Link
isma Re: witaminki 25.04.03, 18:07 Zazywalam Materne od pierwszych dni ciazy i bardzo sobie chwale. Nie mialam zadnych problemow z mdlosciami, niedokrwistoscia czy innymi podobnymi problemami ciazowymi. No, ale moze to nie zasluga witaminek ;-) tylko mojej kochanej coreczki ;-). W ostatnim miesiacu ciazy ginia zapisala mi resoferon, czyli preparat zelazowy, bo wartosci zblizaly sie do granicy normy, alem juz go za duzo zjesc nie zdazyla - tym niemniej dobrze mi sie tolerowal (bez klopotow trawiennych). Ginia upierala sie tez na Magne-B6, ale u mnie witamina B powoduje zazwyczaj atak opryszczki, wiec pozeralam tylko Slow-Mag bez dodatku witaminy B, i dobrze. Co do witaminy A, to przezylam chwile grozy, kiedy sobie uswiadomilam, ze przez cala ciaze zapijalam sie sokami Kubus, skladajacymi sie w przewazajacym procencie z marchwianki. Ale z cora pod "tym" wzgledem wszystko w porzadku, wiec moze organizam sam "zadal" uzupelniania jakichs niedoborow. Pozdrawiam, zdrowka zyczac. Odpowiedz Link
ariana_ Re: witaminki 25.04.03, 21:17 A ja brałam Prenatal , też od początku ciąży. Ma ten sam skład co Materna , ale jest dużo tańszy. W czasie karmienia - tak samo Prenatal. Odpowiedz Link
teri_m Re: witaminki 18.05.03, 12:39 wcale Prenatal nie ma tego samego składu co Materna, jest wiele różnic, choćby np. Materna zawiera Jod, który jest bardzo potrzebny w ciąży, a prenatal go nie ma. Tak czy inaczej warto sięgnąć po Maternę mimo większej ceny. Polecam :) T. Odpowiedz Link
natta24 Re: witaminki 22.05.03, 14:46 Uważaj tylko na to aby się nie przewitaminizować. Mi lekarka polecila oczywiście materne i okazalo sie ze zle sie po niej czulam. O ciazy dowiedzialam sie w 8 tygodniu i zaczelam ja brac. Mialam wymioty, bóle głowy, zawroty głowy, bylam ciągle slaba i w ogole. Typowe objawy dla ciazy najdziwniejsze jednak bylo to ze przed zarzywaniem materny nic takiego mi sie nie przytrafialo, kiedy przestalam ja brac wszystkie dolegliwosci minely. Potem sie okazalo ze mialam wystarczajaco duzo witamin, mikroelementow itd. dlatego organizm zle sie czul z nadwyzka. Bardzo dobry jest Falvit ktorego uzywalam, no i wrocilam do materny teraz w 30 tygodniu czuje sie ok. Widocznie potrzeba mi teraz wiecej witaminek. W końcu dzidzius jest juz duzy. Odpowiedz Link
ana19 Re: witaminki 26.05.03, 12:12 ja biore prenatal i folik (kwas foliowy), oraz magnez. tak mi moja doktor przepisala - jestem w 5 tygodniu, od poczatku biore witaminki. nic mi nie jest, zadnych mdlosci i zawrotow glowy. no oprocz tych standardowych - no bo przeciez takie malenstwo dla mojego organizmu jest jak pasozyt - wyciaga wszystko co najlepsze;-)))))) Odpowiedz Link