kolaborantx 06.02.10, 08:42 witam forumowiczów, czy ktoś może mi pomóc w przetłumaczeniu wyrazu "Samozatrzask" na czeski. Chodzi o rodzaj zamykania np. w paczce, opakowaniu. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tlum.cz Re: samozatrzask?? 06.02.10, 09:44 Google podaje tylko 78 wyników na zapytanie "samozatrzask", więc wyjaśnij bliżej, co to konkretnie jest lub podaj odsyłacz na zdjęcie. I czym się samozatrzask różni od zatrzasku. Na razie mi przychodzą do głowy za pomocą słownika: západka, patentka, druk, stiskací knoflík, automatický zámek. Oczywiście zależy od kontekstu. Odpowiedz Link
kolaborantx Re: samozatrzask?? 06.02.10, 10:02 dziękuję bardzo, coś na pewno teraz dopasuje :) Odpowiedz Link
e-ftalo Re: samozatrzask?? 12.02.10, 00:27 jedyne sensowne to "stiskací knoflík" bo reszta to inne zatrzaski niekoniecznie ściskane,a tłumaczenia czesko polskie na google trzeba traktować z dystansem,to nie jest angielski Odpowiedz Link
tlum.cz Re: samozatrzask?? 12.02.10, 17:21 Nie jestem pewien, czy jedyne sensowne to "stiskací knoflík", bo chodzi o coś, co jest na paczkach lub opakowaniach. Nie wiem wprawdzie, jak ten "samozatrzask" wygląda, ale na paczce mi "knoflík" nie pasuje. Odpowiedz Link
e-ftalo Re: samozatrzask?? 12.02.10, 19:02 haha,fakt że to nie musi być guzik,więc każdy inny zatrzask to będzie patenka jako że to słowo nie ma polskiego odpowiednika,czyli to coś oryginalnego Odpowiedz Link