03.07.05, 18:21
Zmieniłem forum. Mam nadzieję że teraz wam się podoba!! Może na sam
początek.. Kto z was uczy się węgierskiego??:D(np.ja)
Obserwuj wątek
    • pollyester Re: Witam!! 05.07.05, 09:23
      Coś cicho tutaj, wnioskuję, że nikt sięnie uczy ;)
      Ja też się uczyłam i uczę się dalej.
    • kosinka Re: Witam!! 06.07.05, 22:27
      Wy się już dzielnie uczycie, a ja mam dopiero taki zamiar:)eh...moje marzenie-
      filologia węgierska na UJ-cie
      trzymajcie kciuki...w piątek egzamin...:)
      pozdrowionka
      • pollyester Re: Witam!! 07.07.05, 11:44
        :) powodzenia.
        Skończyłam hungarystykę na UJ w zeszłym roku :)
        • kosinka Re: Witam!! 15.07.05, 23:16
          eh...Robaczki...poległam niestety...przyjęli jedynie 15 osób...byłam 5 pod
          kreską:/ no cóż...mówi się trudno...w przyszłym roku spróbuję swych sił
          ponownie...w końcu do odważnych świat należy:)
          pozdrawiam serdecznie:)
          • pollyester Re: Witam!! 16.07.05, 14:32
            Nic się nie martw. Może tak właśnie miało być. A jak wygląda teraz wstępny?
            • kosinka Re: Witam!! 16.07.05, 15:13
              jako że jestem nmowa maturzystką brali pod uwagę
              podstawowy polski i język obcy...a oprócz tego była rozmowa kwalifikacyjna z
              zakresu historii, kultury, geografii Węgier z uwzględnieniem kontaktów z
              Polską, a także prezentacja ulubionego poety/pisarza...nie było łatwo...
              za poszczególne części można było zdobyć po 100 pkt (100 za polski, 100 za j.
              obcy i 100 za rozmowę kwalifikacyjną)jako że było 15 miejsc....podzielili
              sprawiedliwie na połowę, aby nie dyskryminować żadnej z matur...po siedem na
              każdą z nich:) był jeden kandydat zagraniczny więc wiadomo, że miejsce miał
              zapewnione na bank:)
              maksymalna liczba punktów do zdobycia wynosiła 300, a najniższym wynikiem,
              który dawał możliwośc studiowania był 265 pkt...poziom wysoki:) sama miałam 226
              pkt...i znalazłam sie na 19 miejscu pośród 47 kandydatów...i mimo to, że się
              nie udało, jestem z siebie naprawdę dumna:)
              • pollyester Re: Witam!! 16.07.05, 15:25
                No i masz z czego być dumna! To na prawdę niezły wynik!
                Widzę, że egzamin niewiele się zmienił. Kandydatów też standartowo około 3 na
                miejsce.
                Nie przejmuj się. Po maturze zdawałam na filozofię, etnologię i hungarystykę.
                Dostałam się tylko na hungarystykę, chociaż bardzo zależało mi na filozofii. W
                czasie pierwszych lat studiów chciałam się przenieść do Poznania, ale po
                spotkaniu się z tamtejszymi studentami mojego kierunku zupełnie mi przeszło.
                Przetrwałam zły okres. Pocieszałam się tym, że wybrałam coś, co od dawna mi się
                marzyło (choć zawsze było na 2 miejscu). Teraz nie żałuję i mam nadzieję, że nie
                będę nigdy żałować, tak jak kilka osób, które poznałam na uczelni. Okazało się
                bowiem, że wybrały kierunek na ślepo, tylko dlatego, że był stosunkowo mało
                oblegany, a potem się rozczarowały (były i takie osoby, które zrezygnowały w
                połowie 3 roku).
                Mam też nadzieję, że znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
    • kwiecienka1 Re: Witam!! 08.07.05, 13:44
      :-)
      szia!
      ja tak troszkę spoglądam nieśmiało do podręcznika Mroczko...
      ale sama na pewno nie dam rady :(
      może jakbym miała węgierskiego nauczyciela...
      • moonlight_k Re: Witam!! 17.07.05, 17:53
        Hej Kwiecienka, a gdzie mieszkasz? Bo jesli w Warszawie to moge Ci polecic
        nauczycielke. Ucze sie u niej od roku i jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam
      • dorottya Re: Witam!! - Tanárnő :-) 07.09.05, 15:55
        Jó napot kívánok :-)

Tanítok magyar nyelvet Varsóban. Egy hatvanperces óra ára 20 zloty, ami azt
        hiszem, hogy nem sok. Referenciával is rendelkezem.
        GG: 8203009

Dzień dobry!

Uczę po węgiersku w Wawa. Cena jest 20 zł/60 minut. Ja myślę, to nie jest dużo.
        Mam referencię.
        GG: 8203009

• atomasz Re: Witam!! - Tanárnő :-) 07.09.05, 17:24
          Servus, Dorottya!
          Przed wielu laty uczyłam się jęz. węgierskiego (Mroczko, rok kuru - potem
          brakło czasu), a ponieważ mam na Wegrzech przyjaciół, coś tam w głowie zostało.
          Poszukuję kogoś takiego jak Ty - ale w Krakowie. Pozdrawiam wszystkich samo- i
          półsamouków.
    • kwiecienka1 Re: Witam!! 25.07.05, 16:42
      :-(
      Kwiecienka mieszka w Katowicach
      więc to trochę za daleko...
      ale może kiedyś :-)
      koszi!
    • sakerloff węgierski w Częstochowie....? 18.10.05, 12:05
      • sakerloff Re: węgierski w Częstochowie....? 18.10.05, 12:06
        poszukuję pilnie korepetytora, uczyłam sie sama z materiałów , które otrzymałam
        od przyjaciól na Węgrzech, jednak samemu jakoś cięzko , no i motywacja jakby
        mniejsza;)
        • teresa50 Re: węgierski w Częstochowie....? 17.11.05, 22:20
          Zapraszam do miasta Bema - do Tarnowa. Kursy jęz węgierskiego raz w tygodniu po
          przystępnej cenie w Tarnowskim Towarzystwie Przyjaciół Węgier. :-)
          • csinal Re: węgierski w Częstochowie....? 01.10.06, 22:15
            myslalem ze miastem bema jest ostroleka ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka