Dodaj do ulubionych

zůstatková cena

03.02.11, 12:15
Bardzo przepraszam, jeśli już było, ale nigdzie nie mogę znaleźć...
Czy ktoś wie, jakiego terminu użyć po polsku na określenie ceny "zůstatkovej"? Czyli:
"rozdíl mezi vstupní cenou hmotného majetku a celkovou výší odpisů tohoto majetku"
business.center.cz/business/pojmy/p1055-zustatkova-cena.aspx
czyli różnica między ceną "wejściową"? "ewidencyjną"? środków trwałych a całkowitą wysokością amortyzacji. Ale co z tego wynika? Czy leci z nami księgowy?
:-)
-
ekostyl.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • nashle Re: zůstatková cena 03.02.11, 12:40
      ok, znalazłam jeszcze coś takiego na czeskiej wikipedii: * oprávky – suma odpisů za celou dobu užívání dlouhodobého majetku
      * zůstatková cena – výpočet: pořizovací cena - oprávky

Czyli cena nabycia minus umorzenie = cena netto.
      Wychodzi na to, że "zůstatková cena" to cena netto.

Czy ktoś z obeznanych w ekonomii bohemistów może potwierdzić lub zaprzeczyć?
      • nashle Re: zůstatková cena 04.02.11, 14:41
        po konsultacji z dwiema księgowymi -zaproponowały takie terminy:
        "wartość sprzedaży niefinansowego środka trwałego albo zysk ze sprzedaży niefinasowego środka trwałego"
        "wartość netto środków trwałych"

ale mądrzejsza nie jestem...
        • tlum.cz Re: zůstatková cena 04.02.11, 15:27
          Księgowość jest mi obca, ale termin "zůstatková cena" rozumiem w ten sposób. Kupisz sobie do firmy auto i co roku amortyzujesz część ceny (po czesku "odpis"). Po roku jest cena w księgowości tego samochodu niższa, po 2 latach znowu niższa, po 3 latach jeszcze niższą. I właśnie ta obniżona cena to "zůstatková cena". Jaki jest polski termin, nie wiem.

Czesko-polski ekonomiczny słownik z 1986 r. podaje dla słowa "zůstatek" następujące tłumaczenia: saldo, pozostałość, (zbytek) reszta, remanent, residuum - ale bez kontekstu, nie wiem, czy coś z tego dotyczy rachunkowości.

Może "wartość rezydualna/resztowa"? pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_rezydualna
    • e-ftalo Re: zůstatková cena 05.02.11, 17:11
      zustatek to po prostu to co pozostaje -pozostałość czyli ta cena używanego majątku,która pozostała po jego zużyciu. Amortyzacja=cena wstępna-cena pozostała
      U nas też się używa terminu odpisy,ale raczej potocznie.Tu pasuje słowo "odsetki"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka