Dodaj do ulubionych

W Olsztynie podobno bylo trzesienie ziemi

21.09.04, 14:56
4 stopnie w skali richtera. Zaskoczenie. Zawsze wydawalo mi sie ze
przynajmniej pod wzglemem tektonicznym jestesmy zupelnie bezpieczni
Obserwuj wątek
    • stoik1 a dlaczego podobno ? 21.09.04, 15:07
      było, ale nikt nie zauważył ?
      • anka1 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:10
        moze to jakis olsztynski dygnitarz spadl ze stolka i sie zatrzeslo ?:)
        • alex.4 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:29
          hipoteza bo jestem daleko:)
          Ale czytalem w necie o tym. Podobno w Bialymstoku odczuwalne bylo te trzesienie
          • anka1 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:32
            nic nie czulam, nawet herbata mi sie w kubku nie trzesla :)
            • saunne Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 17:30
              Nawet sobie żartowałam z siostrą, że doczekałyśmy w Polsce trzęsienia ziemi. A
              tu proszę, faktycznie.
              • saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 17:58
                Byłam na drugim piętrze. Akurat przepisywałam coś na stole gdy poczułam
                drgania. Spojrzałam na siostrę - ona też je wyczuła. Woda w dzbanku falowała.
                Stojące na stole butelki z sokiem uderzały się lekko o siebie. Najdziwniej mi
                się zrobiło, gdy poczułam, że podłoga faluje. Lekko to lekko ale jednak :)
                • anahella Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:12
                  Mialas taki wewnetrzny niepokoj? Ja kiedys przezylam na Slasku tapniecie. Bylo
                  walsnie tak jak piszesz: dziwne uczucie. Dodatkowo niepokoj w srodku. Niby
                  ciotka mnie uspokoila ze to "tylko" cos sie pod ziemia zawalilo i stad takie
                  drgania ale strach byl.
                  • ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:19
                    Kilkanaście już chyba lat temu lekkie trzęsienie odczułem w Lublinie. Było tak
                    krótkie, że nie zdążyłem się poczuć nieswojo...
                  • saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:26
                    anahella napisała:

> Mialas taki wewnetrzny niepokoj?

Tak. Oprócz zdziwienia poczułam też lekki niepokój.

Teraz oglądam TVN 24 ;)
                    • ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:30
                      I co telewizor o tym mówi?
                      • saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:33
                        info.onet.pl/982649,11,item.html

Mniej więcej to samo co powyżej. Może dlatego, że Onet i TVN należą do jednego
                        koncernu (czy coś takiego).
                        • ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:38
                          5 stopni, to dość silny wstrząs. Chyba nie tylko w wyższych budynkach dał się
                          odczuć...
                          • awee Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 21.09.04, 20:16
                            Niektórych nic nie ruszy :)
                            • ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 21.09.04, 22:03
                              Rodzice (z Białegostoku) nie zauważyli. U teściów (w Ełku) trzęsły się doniczki
                              i naczynia brzękały.
                              • freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 12:51
                                Brat zwrócił mi uwagę i dopiero zauważyłem, że woda w szklankach faluje i
                                ręczniki się trzęsą. Podobno mówią, że to w wyniku wypiętrzania się
                                Skandynawii, ale moim zdaniem to Ruskie coś na Bałtyku testowali. Może drugi
                                Kursk im zatonął?
                                • ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 18:46
                                  freewolf napisał:

ale moim zdaniem to Ruskie coś na Bałtyku testowali. Może drugi
                                  > Kursk im zatonął?

To by musiał nieźle o dno przydzwonić... Ale swoją drogą to pewnie
                                  niewykluczone jest wykorzystanie geotektoniki do stworzenia groźnej broni.
                                  Bierzesz taką płytę kontynentalną, odpalasz na jej krawędzi potężny ładunek -
                                  a wstrząs przenosi się na drugi koniec płyty powodując trzęsienie ziemi w danym
                                  rejonie.
                                  • freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 18:54
                                    ralston napisał:

> Ale swoją drogą to pewnie niewykluczone jest wykorzystanie geotektoniki do
                                    > stworzenia groźnej broni. Bierzesz taką płytę kontynentalną, odpalasz na jej
                                    > krawędzi potężny ładunek - a wstrząs przenosi się na drugi koniec płyty
                                    > powodując trzęsienie ziemi w danym rejonie.

Po co? Są czystsze techniki eliminacji życia na danym obszarze. Na przykład
                                    bomba próżniowa. Jej działanie jest nie do wykrycia.
                                    • ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 19:31
                                      Bomba próżniowa? A jak toto działa?
                                      • saunne Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 15:11
                                        ralston napisał:

> Bomba próżniowa? A jak toto działa?

zdaje się, że wysysa tlen
                                        • freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 17:55
                                          saunne napisała:

> zdaje się, że wysysa tlen

Dokładnie.
                                          • ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 18:38
                                            No dobrze - ale jaką toto ma siłę rażenia w otwartym terenie? Wyobrażam sobie,
                                            że może zadziałać chwilowo - zasysając tlen w zamkniętym pomieszczeniu i
                                            powodując uduszenie przebywających tam ludzi - ale na broń masowego rażenia to
                                            się chyba nie nadaje...
                                            • freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 19:24
                                              ralston napisał:

> No dobrze - ale jaką toto ma siłę rażenia w otwartym terenie? Wyobrażam
                                              > sobie, że może zadziałać chwilowo - zasysając tlen w zamkniętym pomieszczeniu
                                              > i powodując uduszenie przebywających tam ludzi - ale na broń masowego rażenia
                                              > to się chyba nie nadaje...

Kwestia czasu. O wągliku też tak kiedyś mówili.
                                              • saunne Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 20:01
                                                Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wydaje mi się, że Amerykanie używali bomb
                                                próżniowych podczas inwazji w Afganistanie. Zdaje się, że starali się w ten
                                                sposób "wykurzyć" Ben Ladena z górskich kryjówek.
                                                • ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 20:13
                                                  A to by się zgadzało. Pod ziemią w zamkniętych korytarzach, jaskiniach - o.k coś
                                                  takiego mogłoby zadziałać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka