alex.4 21.09.04, 14:56 4 stopnie w skali richtera. Zaskoczenie. Zawsze wydawalo mi sie ze przynajmniej pod wzglemem tektonicznym jestesmy zupelnie bezpieczni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka1 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:10 moze to jakis olsztynski dygnitarz spadl ze stolka i sie zatrzeslo ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:29 hipoteza bo jestem daleko:) Ale czytalem w necie o tym. Podobno w Bialymstoku odczuwalne bylo te trzesienie Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: hipoteza :) 21.09.04, 15:32 nic nie czulam, nawet herbata mi sie w kubku nie trzesla :) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 17:30 Nawet sobie żartowałam z siostrą, że doczekałyśmy w Polsce trzęsienia ziemi. A tu proszę, faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 17:58 Byłam na drugim piętrze. Akurat przepisywałam coś na stole gdy poczułam drgania. Spojrzałam na siostrę - ona też je wyczuła. Woda w dzbanku falowała. Stojące na stole butelki z sokiem uderzały się lekko o siebie. Najdziwniej mi się zrobiło, gdy poczułam, że podłoga faluje. Lekko to lekko ale jednak :) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:12 Mialas taki wewnetrzny niepokoj? Ja kiedys przezylam na Slasku tapniecie. Bylo walsnie tak jak piszesz: dziwne uczucie. Dodatkowo niepokoj w srodku. Niby ciotka mnie uspokoila ze to "tylko" cos sie pod ziemia zawalilo i stad takie drgania ale strach byl. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:19 Kilkanaście już chyba lat temu lekkie trzęsienie odczułem w Lublinie. Było tak krótkie, że nie zdążyłem się poczuć nieswojo... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:26 anahella napisała: > Mialas taki wewnetrzny niepokoj? Tak. Oprócz zdziwienia poczułam też lekki niepokój. Teraz oglądam TVN 24 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:30 I co telewizor o tym mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:33 info.onet.pl/982649,11,item.html Mniej więcej to samo co powyżej. Może dlatego, że Onet i TVN należą do jednego koncernu (czy coś takiego). Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Było, było. Dziwne uczucie. 21.09.04, 18:38 5 stopni, to dość silny wstrząs. Chyba nie tylko w wyższych budynkach dał się odczuć... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 21.09.04, 20:16 Niektórych nic nie ruszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 21.09.04, 22:03 Rodzice (z Białegostoku) nie zauważyli. U teściów (w Ełku) trzęsły się doniczki i naczynia brzękały. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 12:51 Brat zwrócił mi uwagę i dopiero zauważyłem, że woda w szklankach faluje i ręczniki się trzęsą. Podobno mówią, że to w wyniku wypiętrzania się Skandynawii, ale moim zdaniem to Ruskie coś na Bałtyku testowali. Może drugi Kursk im zatonął? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 18:46 freewolf napisał: ale moim zdaniem to Ruskie coś na Bałtyku testowali. Może drugi > Kursk im zatonął? To by musiał nieźle o dno przydzwonić... Ale swoją drogą to pewnie niewykluczone jest wykorzystanie geotektoniki do stworzenia groźnej broni. Bierzesz taką płytę kontynentalną, odpalasz na jej krawędzi potężny ładunek - a wstrząs przenosi się na drugi koniec płyty powodując trzęsienie ziemi w danym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 18:54 ralston napisał: > Ale swoją drogą to pewnie niewykluczone jest wykorzystanie geotektoniki do > stworzenia groźnej broni. Bierzesz taką płytę kontynentalną, odpalasz na jej > krawędzi potężny ładunek - a wstrząs przenosi się na drugi koniec płyty > powodując trzęsienie ziemi w danym rejonie. Po co? Są czystsze techniki eliminacji życia na danym obszarze. Na przykład bomba próżniowa. Jej działanie jest nie do wykrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 22.09.04, 19:31 Bomba próżniowa? A jak toto działa? Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 15:11 ralston napisał: > Bomba próżniowa? A jak toto działa? zdaje się, że wysysa tlen Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 17:55 saunne napisała: > zdaje się, że wysysa tlen Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 18:38 No dobrze - ale jaką toto ma siłę rażenia w otwartym terenie? Wyobrażam sobie, że może zadziałać chwilowo - zasysając tlen w zamkniętym pomieszczeniu i powodując uduszenie przebywających tam ludzi - ale na broń masowego rażenia to się chyba nie nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 19:24 ralston napisał: > No dobrze - ale jaką toto ma siłę rażenia w otwartym terenie? Wyobrażam > sobie, że może zadziałać chwilowo - zasysając tlen w zamkniętym pomieszczeniu > i powodując uduszenie przebywających tam ludzi - ale na broń masowego rażenia > to się chyba nie nadaje... Kwestia czasu. O wągliku też tak kiedyś mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 20:01 Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wydaje mi się, że Amerykanie używali bomb próżniowych podczas inwazji w Afganistanie. Zdaje się, że starali się w ten sposób "wykurzyć" Ben Ladena z górskich kryjówek. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy można przegapić trzęsienie ziemi ? :) 23.09.04, 20:13 A to by się zgadzało. Pod ziemią w zamkniętych korytarzach, jaskiniach - o.k coś takiego mogłoby zadziałać... Odpowiedz Link Zgłoś