Dodaj do ulubionych

Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski?

• wielkopolskawschodnia Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 01:33
      Poczytajmy sobie: www.umk.pl/

To chyba właśnie K2 pytał mnie kiedyś, czy znam miasto mniej więcej wielkości i
      rangi Kalisza, które ma i realizuje własną strategię. Wskazałem Toruń. Myślę,
      że toruński uniwersytet (w zeszłym roku czwarty najlepszy polski uniwersytet wg
      tygodnika "Wprost") jest jednym z elementów tej silnej, dobrze skonstruowanej i
      spójnej strategii.
      • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 09:25
        wielkopolskawschodnia napisał:

> (...) K2 pytał mnie kiedyś, czy znam miasto mniej więcej wielkości i
        > rangi Kalisza, które ma i realizuje własną strategię. Wskazałem Toruń. Myślę,
        > że toruński uniwersytet (...) jest jednym z elementów tej silnej, dobrze
        skonstruowanej i spójnej strategii.

14 wydziałów, w tym medycyna i sztuki piękne. W pełni rozwinięty uniwersytet,
        który jednak w początkach spadł Toruniowi trochę z nieba - władze PRL
        traktowały to jako rekompensatę za utratę statusu wojewódzkiego. Trzeba
        przyznać, że Toruń znakomicie tę szansę wykorzystał i nawet częściowo odzyskał
        pozycję miasta wojewódzkiego.

Uniwersytet jest kluczem do rozwoju. Przedwojenny Lublin był 1,5 raza
        ludniejszy od Kalisza, a dzisiejszy mając dwa uniwersytety osiągnął już 3,5-
        krotną przewagę (nawet licząc całe aglomeracje dwukrotną).
        • kalamata99 Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 20:37
          Poza tym do Torunia przeniosla sie czesc profesorow wilenskich (tak jak Lwow do
          Wroclawia), wiec start byl z wysokiego poziomu. Chyba lepsze bedzie porownanie
          z Opolem, Zielona Gora i Rzeszowem, choc to miasta wojewodzkie. Tamtejsze
          uniwerki wyrosly stopniowo z roznych WSP i WSI. To dla Kalisza lepszy model z
          istniejaca PWSZ i wydzialem UAM-u. Najlepszych chyba przykladem
          przesiebiorczosci jest Nowy Sacz, mimo ze, a moze dlatego, ze to uczelnia
          prywatna.
          • ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 20:40
            bądźmy szczerzy - Akademia Kaliska może powstac tylko na bazie PWSZ +
            ewentualnie NKJO (były kiedyś plany wchłonięcia kolegium). UAM planuje
            wielomilionowe inwestycje w infrastrukturę i rozpoczęcie ich realizowania
            jeszcze w tym roku. Byc może to będzie krok do stworzenia kolejnych kierunków i
            wydziałów tej uczelni. Nie sądzę jednak, by uczelnia robiła to wszystko po to,
            by zaraz oddac to na rzecz Akademii Kaliskiej.
            • kalamata99 Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 20:53
              Mnie UAM nie przeszkadza, im wiecej uczelni, studentow i profesorow tym lepiej
              dla miasta. Takie artykuly jak ten w GW swietnie propaguja Kalisz, bo to nie sa
              oficjalne przewodniki tylko obserwacje jednostkowe, a na takich sie bardziej
              polega. Moja zone, pochodzaca z Ziem Odzyskanych, w czasie pierwszego pobytu w
              Kaliszu najbardziej uderzyla czysta polskosc naszego miasta, mimo ze tu i
              owdzie mozna zauwazyc lekki wplyw rosyjski w architekturze.
              • ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 21:03
                kalamata99 napisał:

> Mnie UAM nie przeszkadza, im wiecej uczelni, studentow i profesorow tym lepiej
                > dla miasta.

Mnie tym bardziej. Zwłaszcza, że kończę właśnie UAM :)
                • kalamata99 Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 21:12
                  Moje gratulacje!
                  Przegladalem niedawno grudniowy numer "Kalissi Nowej" i z przyjemnoscia jeszcze
                  raz obejrzalem plany i modele projektowanego budynku UAM na Nowym Swiecie.
                  Zreszta to samo, a nawet wiecej jest na forum inwestycji. Czy ktos z Was wie z
                  jakiego materialu ma byc zrobione wejscie do budynka? Najwyrazniej robione jest
                  a la Gehry w Bilbao i Malibu, ale chyba nie z tytanium tylko jakiegos innego
                  metalu?
                  • ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu 04.05.06, 21:19
                    Dzięki:)

Niestety nie wiem z jakiego materiału ma byc wejście - metalurgia to nie jest
                    moja mocna strona, a na inwestycjach nikt nie wie:(
    • wielkopolskawschodnia Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 04.05.06, 21:44
      Czy można mówić, że w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? :>

1. PWSZ
      2. WAP UAM (istnieją jednowydziałowe szkoły wyższe)
      3. NKJO
      4. COSSW (to przecież jest wyższa szkoła oficerska)
      5. SD

Poddajcie krytyce powyższą tezę. :)
      • kaliszanin2 Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 04.05.06, 21:50
        Jest jeszcze szkoła w Opatówku, czyli na przedmieściu Kalisza.
        • wielkopolskawschodnia Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 04.05.06, 22:00
          A co to za szkoła? Chyba filia jakiejś łódzkiej szkoły, tak?
          • kaliszanin2 Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 04.05.06, 22:05

> A co to za szkoła? Chyba filia jakiejś łódzkiej szkoły, tak?

Filia Wyższej Szkoły Informatyki w Łodzi. Ale WPA UAM to też nie jest
            samodzielna uczelnia, tylko wydział.
            • ksiestwokaliskie Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 04.05.06, 22:27
              jest jeszcze Wyższa Szkoła Finansów i Informatyki im. prof. Chechlińskiego czy
              jakoś tak - filia łódzkiej uczelni prywatnej.
              • kaliszanin2 Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 09.05.06, 14:02
                ksiestwokaliskie napisał:

> jest jeszcze Wyższa Szkoła Finansów i Informatyki im. prof. Chechlińskiego czy
                > jakoś tak - filia łódzkiej uczelni prywatnej.

To ile w końcu jest tych uczelni?
                • ksiestwokaliskie Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 09.05.06, 14:09
                  jeśli liczyc Opatówek, to siedem?
                  • wielkopolskawschodnia Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 09.05.06, 14:21
                    Pytałem o KALISKIE szkoły wyższe. :> Dlatego miałem wątpliwości co do WAP UAM,
                    ale jest to wydział w Kaliszu, a nie filia czegoś...
                    • kaliszanin2 Re: Czy w Kaliszu jest pięć wyższych uczelni? 09.05.06, 15:24

> Pytałem o KALISKIE szkoły wyższe. :> Dlatego miałem wątpliwości co do WAP U
                      > AM,
                      > ale jest to wydział w Kaliszu, a nie filia czegoś...

Opatówek to praktycznie Kalisz. Nawet gdyby się parokrotnie rozrósł (co, mam
                      nadzieję, nastąpi), to zawsze będzie funkcjonował jak część jednego zespołu.
    • dcba11 Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 04.05.06, 22:47
      Nigdy
    • wielkopolskawschodnia Podziwiam ogromną moc instytucji uniwersytetu 07.05.06, 15:29
      Czytam pełną chamstwa i zawiści wymianę postów (no bo nie poglądów) na rc:
      www.rc.fm/informacje/?id_informacje=15340
      i podziwiam ogromną moc instytucji uniwersytetu w procesie kształtowania
      formacji umysłowej jednostek i całych społeczności. Podziwiam, jak (nomen omen)
      wszechnica potrafi zamknąć umysł człowieka na cokolwiek innego, niż wiadomości
      wtłoczone z jednego podręcznika przez jednym egzaminem u jednego nauczyciela.
      • kaliszanin2 Re: Podziwiam ogromną moc instytucji uniwersytetu 07.05.06, 16:26

> (...)podziwiam ogromną moc instytucji uniwersytetu w procesie kształtowania
        > formacji umysłowej jednostek i całych społeczności. Podziwiam, jak (nomen
        omen)
        >
        > wszechnica potrafi zamknąć umysł człowieka na cokolwiek innego, niż
        > wtłoczone z jednego podręcznika przez jednym egzaminem u jednego nauczyciela.

Można powiedzieć, że wiedza (no, może chociaż pewne fragmenty) akademicka
        trafiła pod strzechy, a raczej dachy (oby tylko nie płaskie!) hipermarketów.
        Można się spodziewać rychłego wzbogacenia języka dyskusji naukowych: "gdyby mój
        szanowny przedmówca nie był takim debilem", "genetyczny kretynizm mojego
        czcogodnego adwersarza" itp. ;)
    • ksiestwokaliskie A PWSZ? bieda z nędzą... 10.05.06, 11:36
      Kaliska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa jest najsłabszą tego typu uczelnią w
      Wielkopolsce. Tak wynika z najnowszego rankingu opublikowanego przez
      "Rzeczpospolitą", i "Perspektywy".

Więcej w ŻK. Źródło: rc.fm
      • kaliszanin2 Re: A PWSZ? bieda z nędzą... 10.05.06, 14:39

> Kaliska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa jest najsłabszą tego typu uczelnią w
        > Wielkopolsce. Tak wynika z najnowszego rankingu opublikowanego przez
        > "Rzeczpospolitą", i "Perspektywy".
        >
        > Więcej w ŻK. Źródło: rc.fm

Ciekawe czy inne miasta sprawniej antyszambrują, czy też może nie mają takiego
        węża w kieszeni?
      • wielkopolskawschodnia Re: A PWSZ? bieda z nędzą... 10.05.06, 14:45
        Niedawno kaliska PWSZ była najlepsza w kraju - co się stało? :>
        I co to znaczy "najsłabsza"? Finansowo? Kadrowo? Dydaktycznie?
      • wielkopolskawschodnia Re: PWSZ 10.05.06, 14:48
        Ale to kolejny dowód złudy, jaką serwuje senator Witczak opowiadając, że z PWSZ
        i jednego wydziału UAM uda się utworzyć uniwersytet...
        • kaliszanin2 Re: PWSZ 10.05.06, 14:57

> Ale to kolejny dowód złudy, jaką serwuje senator Witczak opowiadając, że z
          PWSZ
          >
          > i jednego wydziału UAM uda się utworzyć uniwersytet...

To jest niemożliwe bez utworzenia kolejnych wydziałów UAM albo innych
          uniwersytetów. PWSZ mogła by to ewentualnie kiedyś dodatkowo wzmocnić, gdyby
          zawarła umowę, na podstawie której UAM utworzyłby w Kaliszu jakieś kolegium
          studiów uzupełniających dla kierunków prowadzonych przez PWSZ.
          • kaliszanin2 Re: PWSZ 10.05.06, 15:02
            kaliszanin2 napisał:

> (...)PWSZ mogła by(...)

mogłaby...
          • ksiestwokaliskie Re: PWSZ 10.05.06, 15:08
            przed rokiem miała powstac politologia (czy coś podobnego) na UAM - studia
            uzupełniające magisterskie, dla absolwentów ZWiSu PWSZ. Jak widac nic z tego nie
            wyszło :(
            • kaliszanin2 Re: PWSZ 10.05.06, 15:12

> przed rokiem miała powstac politologia (czy coś podobnego) na UAM - studia
              > uzupełniające magisterskie, dla absolwentów ZWiSu PWSZ. Jak widac nic z tego
              ni
              > e
              > wyszło :(

Może trzeba, żeby nasz region (choćby tylko kaliska część) bardziej się
              zaangażował materialnie? Dla uczelni przedsięwzięcie często nabiera sensu
              dopiero w odpowiedniej skali.
              • wielkopolskawschodnia Re: PWSZ 10.05.06, 15:43
                Ale w "naszym regionie" każde miasto chce miec uniwersytet: Ostrów, Jarocin,
                nawet Pleszew. :/ Więc musimy (na razie przynajmniej) liczyć tylko na siebie.
    • kaliszanin2 Spadł nam ten wątek 11.05.06, 23:10
      Przez zamieszanie organizacyjne ten wątek spadł daleko. Skądinąd jest też już
      przydługi. Może mu lepiej będzie na wyspecjalizowanym podforum?
      • Gość: ww Re: Spadł nam ten wątek IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:12
        Dlatego zaproponowałem podforum "Szkoły i uczelnie".
        • kaliszanin2 Re: Spadł nam ten wątek 11.05.06, 23:17
          Gość portalu: ww napisał(a):

> Dlatego zaproponowałem podforum "Szkoły i uczelnie".

Tam go rzeczywiście łatwiej będzie rozbić na kilka tematów bez ich pogubienia w
          gąszczu.
          • wielkopolskawschodnia Re: Spadł nam ten wątek 12.05.06, 02:01
            Tak, masz rację, utworzy się wtedy wątek: "Drugi wydział uniwersytetu". A tak,
            to wszystko jest naraz i ginie. Poza tym, jeśli jest więcej niz 100 postów, to
            ja sam się już gubię i nic znaleźć nie mogę. :/
    • Gość: olo Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:39
      Uniwersytet w takiej dziurze... wątpie.... i kto by na nim studiował, dwóch
      kalisz bo reszta i tak wyjezdza stad gdzies gdzie są perspektywny rozwoju.
    • wielkopolskawschodnia Uniwersytet Warmińsko-Mazurski zbuduje 16.05.06, 00:22
      Uniwersytet Warmińsko-Mazurski zbuduje dwa parki technologiczne: w Olsztynie i
      Elblągu.

Na uniwersytecie pracuje ponad 2950 osób, w tym 1830 nauczycieli akademickich,
      z których 217 posiada tytuł naukowy profesora, a kolejnych 250 stopień naukowy
      doktora habilitowanego. Na 14 wydziałach kształci się ponad 40 tysięcy osób na
      studiach: stacjonarnych (26560), niestacjonarnych (13469), doktoranckich (526)
      i podyplomowych (3100).

Ilu mamy (ogółem) profesorów i doktorów habilitowanych zatrudnionych w Kaliszu
      na pierwszym etacie? :( Ilu doktorantów? :(
      • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski zbuduje 16.05.06, 16:43

> (...)
        > Ilu mamy (ogółem) profesorów i doktorów habilitowanych zatrudnionych w
        Kaliszu
        > na pierwszym etacie? :( Ilu doktorantów? :(

Szukałem informacji na stronie UAM, ale nie znalazłem. Natomiast tych, których
        się tam wymienia w informacjach o badaniach naukowych, jest mało.
    • o00 Re: Pierwsza PWSZ zostaje Akademią 21.05.06, 02:48
      Pierwsza PWSZ zostaje Akademią: tvp.pl/400,20060520344717.strona
      • kaliszanin2 Re: Pierwsza PWSZ zostaje Akademią 21.05.06, 10:20
        o00 napisał:

> Pierwsza PWSZ zostaje Akademią: tvp.pl/400,20060520344717.strona

Jak można wyczytać, nie jest to żadne automatyczne przekształcenie. Trzeba
        jeszcze mieć pomysł i solidnie się napracować.
        • ksiestwokaliskie Re: Pierwsza PWSZ zostaje Akademią 21.05.06, 10:45
          u nas nie ma pomysłów, byle "przepchnąc" jak najwięcej studentów...
    • o00 Pakt azjatycki wrocławskich uczelni 26.05.06, 19:36
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3371447.html?nltxx=1077917&nltdt=2006-05-26-02-05
    • kaliszanin2 Wydział Medycyny? 08.06.06, 23:18
      Może dałoby się namówić UAM na uruchomienie w Kaliszu Wydziału Medycyny? UAM
      nie ma Wydziału Medycyny, ponieważ nie udało mu sie namówić poznańskiej
      Akademii Medycznej do połączenia się z UAM. Z tego powodu tworzenie Wydziału
      Medycyny w Poznaniu oznaczałoby trudną i przykrą konkurencję z AM.

Tymczasem w Kaliszu doszło do połączenia dwu szpitali, co dyrekcja połączonego
      szpitala traktuje jako początek konsolidacji wokół niego różnych szpitali w
      regionie (była taka wiadomość na portalu RC, ale nie mam linku). Chodzi o
      szpitale, które przeżywają kłopoty finansowe. Proste połączenie ze szpitalem
      im. Perzyny na pewno tych kłopotów nie usunie, ale może wyjściem byłoby
      wyspecjalizowanie ich jako klinik przydatnych jako zaplecze właśnie Wydziału
      Medycyny UAM. To wymagałoby skomplikowanego systemu finansowania, ale może
      dałoby się coś takiego opracować.

Kaliski szpital ma pewne osiągnięcia, o których tu niedawno pisaliśmy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=43205438
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=43205438&a=43241359

W Kaliszu na PWSZ istnieją poza tym instytuty medyczne, które mogłyby wziąć
      udział w organizacji Wydziału Medycyny:

www.pwsz-kalisz.edu.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=82
      www.pwsz-kalisz.edu.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=81

Ustawa o szkolnictwie wyższym przewiduje różne formy federowania się uczelni,
      więc udział PWSZ w organizacji WM mógłby być wstępem do utworzenia Akademii
      Wielkopolskiej sfederowanej z UAM, a w przyszłości Uniwersytetu
      Wielkopolskiego, który dla podniesienia poziomu i poszerzenia możliwości
      kadrowych też mógłby być z UAM w federacji.

Myślę, że sytuacja w jakiej pozostają UAM i AM stwarza nam pewne możliwości,
      ale rzecz wymagałaby ogromnego wysiłku, a na początku także umiejętności
      dyplomatycznych.
      • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 08.06.06, 23:50
        Wszystko ślicznie - tylko cóż to za Collegium Medicum bez wydziału lekarskiego?

I bądźmy szczerzy - na przykład dyrektor IPiP PWSZ prof. Tadeusz Pisarski jest
        pracownikiem etatowym poznańskiej AM, dyrektorem czegoś tam (już nie pamiętam
        dokładnie czego) w SK na Polnej w Poznaniu. Więc co? Uważasz, że będzie kalać
        własne poznańskie gniazdo?

Gdybyśmy nawet od dobrego duszka dostali kupę kasy i mogli sobie wybudować
        wydziały, w tym lekarski, kupić sprzęt, wyposażyć kliniki, instytuty i
        pracownie, itd., itp., to nie kupimy jednego - kadry. Niestety (albo raczej
        stety) ludzie - w tym pracownicy naukowi - są przywiązani do swoich miast tak,
        jak my do swojego. Lata miną, zanim Kalisz wypracuje sobie kadrę. Ale przez te
        lata należy robić wszystko, by ta kadra była i była jak najlepsza.

Kilka lat temu była propozycja, by w Kaliszu zacząć tworzyć kliniki poznańskiej
        AM, podobnie jak na przykład istnieją pewne koszalińskie kliniki szczecińskiej
        PAM - ale, jak zwykle, poznanianie patrzyli na nas jak na biednego krewnego...
        Dobrze, że i bez ich pomocy niektóre oddziały szpitalne mają poziom kliniczny.
        Taka na przykład neurochirurgia, to chyba nawet bardzo.

Jeszcze jedno: IM PWSZ to zaledwie instytut, w dodatku w szkole bezwydziałowej.
        • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 08.06.06, 23:58
          Właśnie z tych powodów, o których piszesz, należałoby najpierw próbować
          zainteresować UAM, a nie AM.
          • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 09.06.06, 00:04
            Ale dlaczego poznański UAM miałby pozbywać swoje maisto kasy? Przecież nauka to
            OGROMNA kasa! Wszyscy w Kaliszu jajko robią nad nowym WAP, a w Poznaniu UAM
            buduje teraz chyba pięć takich kompleksów... WAP to mydlenie nam oczu. Rektor
            Jurga obiecywał 10 lat temu, że za 10 lat w Kaliszu będzie juz filia. A co
            mamy? Figię, a nie filię. Figię z makiem!

Tam gdzie idzie o kasę nie ma sentymentów...
          • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 09.06.06, 00:11
            Na czyje umiejętności dyplomatyczne moglibyśmy liczyć? Radnej, której szczytową
            umiejętnością jest obrażanie się na oponentów, ostentacyjne wychodzenie z obrad
            i chamskie trzaskanie drzwiami?

Jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji - nie mamy nawet ludzi, którzy potrafiliby
            się znaleźć wśród elit. Taka jest chyba naga prawda.
        • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 08.06.06, 23:59
          Wciąż odnoszę wrażenie, że radni m. Kalisza mają takie pojęcie o nauce, jak ja
          o uprawie bawełny. Albo i mniejsze. :/

Im do łba nie przychodzi, że należy robić wszystko co można, by tworzyć kolejne
          wydziały UAM, nawet "wbrew woli" UAM. Ale oni wolą stawiać na jakieś sanktuaria
          i ustawiać tablice na rogatkach miasta. Bo ci debile (sorry) chyba tylko do
          tego się nadają, chyba tylko to potrafią...
          • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 09.06.06, 00:16
            kaliszanin2 napisał: "dyrekcja połączonego szpitala traktuje jako początek
            konsolidacji wokół niego różnych szpitali w regionie".

Napisz proszę coś więcej o tym. Których szpitali i w ogóle co i jak...
            • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 09.06.06, 13:07
              o00 napisał:

> (...)
              >
              > Napisz proszę coś więcej o tym. Których szpitali i w ogóle co i jak...

Niestety, nic więcej nie wiem. Była tylko notatka na portalu RC, w której
              przytaczano wypowiedź dyrektora szpitala, który mówił, że połączenie dwu
              kaliskich szpitali przyniosło znaczne oszczędności i że to rozwiązanie
              (organizacyjne połączenie ze szpitalem im. Perzyny) może objąć także inne
              szpitale w regionie.
    • kaliszanin2 Czy temat się wyczerpał? 24.06.06, 11:14
      Od dwóch tygodni nie było wtym wątku żadnego nowego głosu. Nic dziwnego, to
      trudna sprawa, a w Kaliszu żadnej publicznej dyskusji na ten temat właściwie
      nie ma. Czy tutaj juz zupełnie zrezygnowano z dawnych aspiracji? Co należałoby
      zrobić, żeby rozpoczęła się debata nad drogą do kaliskiego odrodzenia?
      Pogodzenie się z degradacją pozycji miasta, akceptacja jej jako trwałego stanu,
      to jest zdrada Polski, amputacja części jej dziejów. Wiele takich przypadków w
      historii naszego kraju, ale czy musi być jeszcze jeden?
      • o00 Re: Czy temat się wyczerpał? 24.06.06, 13:50
        Temat się nie wyczerpał, bo to temat niewyczerpany. Natomiast wyczerpał (mi)
        się chyba zapał. Bo kogo tak naprawdę ten uniwersytet obchodzi - nas dwóch? :(

Powstanie uniwersytetu wiąże się z ogromnym nakładem twórczej myśli i mozolnej
        pracy. A Kaliszu (a przynajmniej w Radzie Miasta) panuje naiwne przekonanie, że
        województwo albo uniwersytet można powołać drogą uchwały... A to jest śmieszne.
        • ksiestwokaliskie Re: Czy temat się wyczerpał? 27.06.06, 16:08
          Nie będzie uniwerku, jak nie będzie elit, a dla ich rozwoju nie robi się nic.

Dostałem ofertę zrobienia doktoratu, ale oczywiście nie skorzystam bo koszty są
          znaczne, a samo zdobycie tytułu doktora nic mi nie da - nie mam szans na
          jakikolwiek etat czy w Poznaniu, czy w Kaliszu...:/
          • o00 Re: Czy temat się wyczerpał? 24.07.06, 01:46
            ;) :o :>
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=122&w=41147973&v=2&s=0
    • kaliszanin2 Czy województwo pomogłoby? 23.07.06, 21:01
      Czy utworzenie województwa wschodniowielkopolskiego przyspieszyłoby tworzenie
      uniwersytetu? Czy poza Kaliszem inne większe miasta województwa mogłyby się w
      to zaangażować, choćby wspierając materialnie tworzenie niektórych wydziałów,
      zlokalizowanych w zamian na ich terenie (to nic szczególnego, wielokampusową
      lokalizację mają np. niektóre uniwersytety amerykańskie)?
      • o00 Re: Uniwersytet Wielkopolski w Kaliszu 24.07.06, 01:42
        Sądzę, że przyspieszyłoby - spójrzmy na Białystok, Bydgoszcz, Opole, Rzeszów,
        Zieloną Górę.

Szkolnictwo wyższe finansowane jest z budżetu centralnego, więc mowy nie ma,
        żeby budżety miast WW mogły finansować je z własnych budżetów. Inna sprawa, że
        po prostu nie byłoby je na to stać.

Uniwersytety amerykańskie mają zupełnie inną strukturę niż uniwersytety
        europejskie (pomińmy tu już kwestię nakładów na naukę i szkolnictwo wyższe w
        USA i UE). A i owe słynne amerykańskie kampusy to w dobie telenauki już tylko
        wspaniała legenda.

Oczywiście urząd marszałkowski powinien zabiegać o rozwój szkolnictwa wyższego
        w całym województwie - to naturalne, ale przyszły Uniwersytet Wielkopolski w
        Kaliszu powinien być w Kaliszu, a nie wszędzie, bo "wszędzie, znaczy nigdzie"
        (to chociażby kwestia biblioteki centralnej czy bibliotek międzywydziałowych).
    • ksiestwokaliskie Platforma a Samorządny Kalisz w kwestii PWSZ 25.07.06, 12:28
      Wczoraj odbyła się konferencja prasowa dotycząca sytuacji w kaliskiej PWSZ
      Wzięli w niej udział Grzegorz Sapiński, przewodniczący Powiatu i Dariusz
      Grodziński, sekretarz Zarządu Powiatu PO w Kaliszu.
      Przedstawiciele PO powiedzieli:
      "Dochodzą do nas sygnały (i są na to liczne dowody) że polityka kadrowa uczelni
      odbywa się w
      wielu wypadkach według klucza rodzinnego lub towarzyskiego. Nie byłoby to aż
      tak bulwersujące gdyby nie fakt, że nie chodzi tu tylko o stanowiska typu
      sekretarka czy sprzątaczka ale te mechanizmy mają zastosowanie przy
      rekrutacji kadry dydaktycznej. Należy tu postawić pytanie czy zatrudnianie
      znajomych, lokalnych działaczy i urzędników; którzy nie jednokrotnie przez
      długi okres nie mieli żadnego kontaktu z edukacją służy odpowiedniemu
      poziomowi kształcenia na PWSZ?
      Pragniemy wystosować apel do Pana Prezydenta Janusza Pęcherza o
      zaangażowanie się w ten problematyczny temat.
      Panie Prezydencie! Zwracamy się do Pana w trosce o przyszłość szkolnictwa
      wyższego w Kaliszu. Zarządzał Pan PWSZ jako jej rektor. Wywodzi się Pan
      politycznie z tego środowiska. Pracownicy uczelni to flagowi członkowie
      Samorządnego Kalisza. PWSZ przyczyniła się wydatnie w Pana prezydenckiej
      kampanii wyborczej. Czy ma Pan teraz jeszcze jakiś wpływ na to środowisko?
      Kalisz bowiem, traci za jego przyczyną swoją ogromną szansę. Te niepokojące
      sygnały, systematycznie potwierdzające się, oddalają nas od dobrego rozwoju
      szkolnictwa wyższego. A marzymy przecież o utworzeniu samodzielnej kaliskiej
      uczelni kształcącej na poziomie magisterskim".

ecentrum.pl
    • ksiestwokaliskie PPSKAK + PWSZ? 25.07.06, 13:02
      Czy słuchacze Państwowego Pomaturalanego Studium Kształcenia Animatorów Kultury
      będą mogli uzyskać tytuł magistra lub licencjata? Wszystko na to wskazuje.

Na ten temat odbyło się już sporo rozmów, m.in. z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową.

Co ta ma wspólnego z pracą w kulturze? Na razie nic, ale od przyszłego roku
      akademickiego zostanie tam utworzona specjalność "zarządzanie kulturą".

"My postaramy się włączyć w tę strukturę" - mówi Maciej Grzybowski, dyrektor
      studium.

Rozmowy cały czas trwają. "Chcemy, żeby pewne wstępne decyzje zapadły jeszcze w
      tym roku" - dodaje Grzybowski.
      Jest już też wstępny zarys programu nauczania.

rc.fm
      • o00 Re: UAM w Poznaniu i unijne pieniądze 29.07.06, 03:06
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3514154.html?nltxx=1077859&nltdt=2006-07-29-02-05
        Teraz już nawet nie piszą z jakiej puli te unijne dotacje... :/
        Znając poznańską umiejętność wypełniania wniosków nie są to pieniądze
        bezpośrednio z UE, ale z funduszy strukturalnych. :/
        I pomyśleć, że m. Kalisz dołożyło UAMowi 3 mln do rozbudowy WAPu...
    • wielkopolskawschodnia Re: Rozbudowa wydziału UAMu 31.05.07, 16:00
      Trwa rozbudowa wydziału UAM-u
      29-05 15:09 Kalisz | Z życia samorządów

19 milionów złotych ma do dyspozycji kaliski wydział Uniwersytetu im. Adama
      Mickiewicza w tym roku na rozbudowę uczelni. W tym roku władze uczelni planują
      postawienie stanu surowego budynku oraz modernizację istniejącego obiektu przy
      ulicy Nowy Świat 28.

Modernizacja będzie odbywać się w sierpniu i wrześniu, tak aby nie przeszkadzać
      studentom w zajęciach. Natomiast na przełom czerwca i lipca planowane jest
      wmurowanie kamienia węgielnego w nowo powstającym budynku - powiedział RC
      wiceprzewodniczący sejmiku województwa Wielkopolskiego - Kazimierz Kościelny

Dyrektor generalny Andrzej Gołowski dodał, że wszystkie prace przebiegają
      zgodnie z planem i zapewnił, że budynek będzie gotowy wiosną 2009 roku. Władze
      uczelni podczas konferencji poinformowały również, że kaliski UAM znajduje się
      na 34 miejscu w ogólnopolski rankingu w kategorii uczelni Nauk Humanistycznych.

rc.fm: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=22013
    • ksiestwokaliskie Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 18.09.07, 14:17
      Tymczasem zmarł dziekan WPA, prof.Jerzy Rubiński :(

Po ciężkiej chorobie zmarł profesor Jerzy Rubiński. Był cenionym nauczycielem
      muzyki, sprawnym przewodniczącym Rady Miejskiej Kalisza i dziekanem kaliskiego
      Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego UAM-u. Ale jak wspominają go przyjaciele,
      był przede wszystkim wspaniałym człowiekiem oddanym zawsze Kaliszowi.

W ostatnich latach profesor Jerzy Rubiński był przede wszystkim kojarzony z
      kaliskim wydziałem Pedagogiczno Artystycznym. - Formalnie był jego dziekanem,
      ale dla nas był twórcą i ojcem naszego kawałka uczelni - wspomina Katarzyna
      Piątkowska - Pinczewska, prodziekan wydziału:

"To była współtwórca wielkiej części artystycznego życia naszego miasta, ale
      przede wszystkim stworzył naszą małą ojczyznę, nasz wydział. Człowiek wielkiego
      serca, który osierocił nasz wszystkich - cały wydział".

Ale ciepło wspominać go będę nie tylko studenci i pracownicy naukowi ale też
      uczniowie III Liceum Ogólnokształcącego w Kaliszu. Właśnie tam przez wiele lat
      uczył muzyki. - Potrafił młodzież i nas zarażać optymizmem i swoim ciepłem -
      mówi przewodnicząca rady Miejskiej Kalisza Adela Przybył, która przez wiele lat
      pracowała z Jerzym Rubińskim w jednej szkole.

"To był niezwykły człowiek, który na stałe zapisał się w historii Kalisza. Jako
      nauczyciel muzyki prowadził chór. Jako człowiek tryskał humorem, wigorem i
      optymizmem. Zawsze wszystkich podnosił na duchu. Nam i uczniom pokazał jak
      piękną sztuką jest muzyka".

Profesor Jerzy Rubiński był także wieloletnim samorządowcem. W latach 1998 -
      2002 przewodniczył Radzie Miejskiej Kalisza. Dlatego dziś wszyscy którzy znali
      profesora mówią jedno - odszedł wielki kaliszanin. Jerzy Rubiński miał 63 lata.

rc.fm
      • kaliszman Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 03.10.07, 21:00
        Z przyczyn formalnych utworzenie uczelni akademickiej w Kaliszu w
        obecnej chwili nie wydaje sie możliwe-orzekło Min.Edukacji.jak
        wynika z odpowiedzi ministerstwa,kaliski ośrodek nie spełnia wymogów
        określonych w ustawie 2005r.Prawo o szkolnictwie wyższym.Trzeba
        spełnić kilka warunków najrudniejszy znich to jest posiadanieprzz
        jednostki wchodzące w jej skład co najmniej sceisciu urawnien do
        nadawania stopnia doktora-twierdzą urzędnicy ministra.
        Własnie z powodów niedoboru kadry naukowej najmłodszym uniwersytetom
        w kraju grozi zamknięcie
        np:Opolski,Szczecinski,Zielonogórski,Olsztyński,Bydgoski,Rzeszowski.A
        więc walka o kadrę naukowa będzie naprawdę spora,ponieważ min. nie
        chcę odpuscić uniwer.i grozi ze je zamknie.
        • o00 Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 03.10.07, 21:34
          Ktoś wpadł na pomysł, żeby takie pytanie ministrowi zadać?
          Przecież to było oczywiste.
          • greffen Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 04.10.07, 23:03
            Uniwersytet tworzy sie jak angielski trawnik na początek 200 lat pracy. U nas
            jeszcze ciągle pokutuje mentalność że wystarczy zmienić tabliczkę dziekanowi dać
            gronstajowy płaszcz i uniwersytet gotowy.
            • wielkopolskawschodnia Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski 04.10.07, 23:09
              Że PiSz palnął taką głupotę, to się nie dziwię. Ale senator Witczak
              też wygadywał, żeby z WP-A i PWSZ zrobić jakąś Akademię Kaliską. :(
            • wielkopolskawschodnia Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski 04.10.07, 23:13
              A tak przy okazji: Politechnika Ostrowska, czy jak to się tam miało
              nazywać (Wyższa Szkoła Inżynierska?), to rozpoczęła już zajęcia czy
              jeszcze nie?

:> :p
            • o00 Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 07.10.07, 16:11
              greffen napisał: "Uniwersytet tworzy sie jak angielski trawnik na
              początek 200 lat pracy."

Albo inną metodą, metodą wicepremira Przemysława Edgara Gosiewskiego
              (uniwersytet w Kielcach od przyszłego roku, dezyzja zapadła).
              • greffen Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 07.10.07, 16:20
                Powodzenia. Może poproszę pana G. żeby mi pozwolił używać tytułu profesora
                zwyczajnego. Na razie niech powstanie drugi wydział UAM w Kaliszu. Mówi się o
                tym bo formuła Wydziału pedagogiczno artystycznego jest dość dziwna.
                A poza tym uwazam ze betonka powinna być zburzona.
    • o00 Re: Uniwersytet w Opatówku 10.10.07, 19:13
      Filia Uniwersytetu Łódzkiego powstanie prawdopodobnie w Opatówku. –
      Prowadzimy w tej sprawie zaawansowane rozmowy – mówi wicestarosta
      kaliski Piotr Kaleta

Rokowania trwają od kilku miesięcy. – I idą w bardzo dobrym
      kierunku – mówi Piotr Kaleta. – Mam nadzieję, że za jakiś czas
      będziemy mogli przedstawić konkrety. Nie muszę chyba dodawać, że
      utworzenie filii tak renomowanej uczelni byłoby korzystne nie tylko
      dla powiatu kaliskiego, ale przede wszystkim dla uczniów, przyszłych
      studentów i ich rodzin.

Delegacja uniwersytetu już dwa razy wizytowała potencjalny obiekt,
      gdzie miałaby się mieścić filia uczelni. I nie było żadnych
      zastrzeżeń. – Brany jest pod uwagę budynek Gimnazjum w Opatówku –
      ujawnia Piotr Kaleta. – Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, na
      początek zostanie tutaj uruchomiony kierunek administracja. Być może
      formalności uda nam się załatwić już na przełomie października i
      listopada. (q)

Żródło:
      www.zyciekalisza.pl/?str=54&id=792&PHPSESSID=c46ba9f0828ea20a13daf907cbb3b35b
      • kaliszanin2 Czyli Wydział Prawa UK będzie w Opatówku /nt 10.10.07, 20:42
    • kaliszanin2 Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 15.01.08, 15:14
      Czy w związku z rozbudową WP-A UAM w Kaliszu może powstać drugi
      wydział uniwersytecki? Czy Wydział Pedagogicz-Artystyczny coś zwolni
      po otrzymaniu nowych budynków? Budynki to może nie jest
      najważniejsza część wydziału uniwersyteckiego, ale jednak niezbędna.
      A bez kolejnych wydziałów uniwersytetu w Kaliszu nie będzie.
      • wielkopolskawschodnia Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 15.01.08, 17:04
        No ale przecież poznańskiemu UAMowi właśnie o to chodzi: żeby w
        Kaliszu nigdy nie powstał samodzielny uniwersytet.
        • kaliszanin2 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 16.01.08, 08:46

> (...) UAMowi właśnie o to chodzi: żeby w
          > Kaliszu nigdy nie powstał samodzielny uniwersytet.

Władze Kalisza nie powinny ułatwiać kamuflowania tego nastawienia
          poprzez demonstracje pozornej życzliwości, np. przedstawianie
          typowych dla normalnego wydziału inwestycji jako niezwykłego
          wydarzenia, no po prostu przejawu niebywałej hojności dla Kalisza.
          Trzeba stale UAM o ten drugi wydział nagabywać i stale upubliczniać
          wyniki tych zabiegów - powinno do tego powstać kompetentne lobby,
          które co pewien czas, przynajmniej dwa, trzy razy w roku aktywizuje
          się przeprowadzając większą akcję (akcje medialne, rozmowy, petycje,
          prezentacje aktualizacji projektu), a na co dzień pilnuje, żeby nie
          umykały różne okazje, żeby się nie pozbawiać atutów itd. W każdym
          razie jeżeli UAM nie chce, to trzeba go przyprzeć do muru, żeby to
          głośno powiedział, a jednocześnie zabiegać, aby drugi wydział (nie
          jakiś punkt, ale coś takiego jak WP-A, tylko w innej dziedzinie)
          utworzył ewentualnie konkurencyjny uniwersytet. Trzeba próbować
          stworzyć taką sytuację, żeby zaniechanie utworzenia drugiego
          wydziału było dla UAM gorszym wyjściem niż jego utworzenie. A
          pierwszym krokiem musi być określenie czego to ma być wydział - w
          tej chwili miasto nie potrafi określić jaka kadra jest mu niezbędna
          dla rozwoju.
          • kaliszman Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 31.01.08, 00:06
            kalisz.naszemiasto.pl/wydarzenia/813405.html
            • kaliszman Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 11:39
              Dzięki jesiennej pogodzie,tempo prac jest imponujące
              portal.calisia.pl/articles/816-budynek-uam-wcze-niej-ni-planowano
              • kaliszanin2 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 12:12
                kaliszman napisał:

> Dzięki jesiennej pogodzie,tempo prac jest imponujące (...)

Pięknie, ale co z ewentualnymi następnymi wydziałami?
                • prezesmarcin Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 14:48
                  jaka jesienna pogoda-przeciez mamy zime.
                  lepiej by pasowalo -dzieki lagodnej zimie ale coz poziom notatek na
                  portalu www.rc.fm jest kiepski.
                • wielkopolskawschodnia Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 16:29
                  K2, polityka MNiSW jest taka, żeby każde województwo miało swój
                  własny uniwersytet (w Stanach stanowy, w Polsce wojewódzki, heh).
                  Więc jeśli nawet na głowie staniemy (a PiSz nogą ruszyć nie umie, a
                  cóż dopiero głową), to Poznań za diabła nie będzie chciał tworzyć
                  kolejnych wydziałów w Kaliszu, bo to za jakiś czas grozi(łoby) ich
                  usamodzielnieniem się. Więc na WP-A się zaczęło i się skończy.

Wy tu wszyscy napalacie się na ten nowy kompleks WP-A, a w Poznaniu
                  każdy wydział już dawno został rozbudowany (z wyjątkiem Wydziału
                  Prawa i Administracji, który wciąż jest przy św. Marcinie). Dodać
                  należy, że Grobelnemu nawet do głowy nie przyszło, żeby do tego
                  dopłacać, Pęcherz oczywiście dorzucił się paroma milionami, bo on
                  tylko to potrafi: ładnie mówić i marnować pieniądze z budżetu miasta.

Amen.
                • wielkopolskawschodnia Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 16:46
                  www.kalisz.pl/files/118950095246e65818ed840/kalisia_12_2007.pd
                  f - str. 29.

Pierdu-pierdu o Akademii, a UAM mówi co najwyżej o nowych kierunkach.
                  • prezesmarcin Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 18:32
                    Budowa WPA to jest ochlap dla Kalisza.

UAM woli inwestowac na Morasku, czy nawet w Gnieznie!!!
                    Tamtejesze kolegium to calkiem ciekawy kompleks (znajduje sie obok
                    Muzeum Poczatkow Panstwa Polskiego)-Sale wykladowe+Akademiki o
                    wysokim standardzie.

www.ceg.amu.edu.pl/index.php?id=galeria_f
                    • prezesmarcin Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 18:42
                      A na Morasku tez zaczyna sie robic ciekawie-w tej chwili sa tam 4
                      wydzialy-Geografii, Fizyki, Matematyki, Bilogii i Instytut
                      Dziennikrastwa (od nowego roku akademickiego samodzielny wydzial)

Ale rozbudowuje sie nie tylko Morasko-z rok, dwa temu oddano
                      biblioteke przy Kolegium Novum, w tej chwili trwa budowa biblioteki
                      Wydzialu Filologii Polskiej i Klasycznej (na zapleczu Kolegium
                      Maius -obok Urzedu Wojewodzkiego). Tempo rozbudowy/budowy jest lub
                      bylo spore.
                    • wielkopolskawschodnia Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 01.02.08, 18:45
                      Marcin ma rację: o-c-h-ł-a-p!

Cały Kalisz się z ochłapu cieszy jak z 5zł.
                      Pół Poznania uśmiecha się z politowaniem...
    • ksiestwokaliskie Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 02.02.08, 00:40
      Jak donoszą Nowe Fuckty Kaliskie i nie tylko, w Kaliszu ma powstać wydział
      socjologiczny (zamiejscowy nawiasem mówiąc) Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych
      i Dziennikarstwa czy jakoś tak. W każdym razie coś dla przyszłych bezrobotnych i
      pomywaczy londyńskich.
      • wielkopolskawschodnia Re: WSNHiD 02.02.08, 02:29
        Wydział? Chyba tylko w Pułtusku jest samodzielny Wydział Socjologii.

Szkoły typu WSNHiD to rodzaj przedsiębiorstw handlowo-produkcyjnych.
        • o00 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 00:23
          Na razie powstał 14 wydział, w Poznaniu, Wydział Nauk Politycznych i
          Dziennikarstwa.

Uchwała senatu: www.amu.edu.pl/print.php?linkid=3108
          • wolf2007 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 11:25
            no w koncu cos tam buduja kolo uniwerku wiec kto wie
            • kaliszman Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 13:21
              Obawiam się,że Nigdy.Widząc opieszałość władz w tym
              zakresie.Sądze,że ratuszowi myślą że uniwersytet sam się
              wybuduje.Wystarczy tylko od czasu do czasu powiedzieć,że Kalisz chce
              być miastem akademickim,ale niestety to nie na tym polega.
              • cytryna_zx Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 14:43
                Wiecie jaki jest nasz największy problem?? Brak dobrego kandydata na prezydenta.
                Mama nadzieję, że w następnych wyborach wystartuje jakaś godna mojego głosu
                osoba, bo nie chce po raz kolejny oddawać głosu na Pęcherza ;( Szkoda tylko, że
                do wyborów jeszcze długa droga...
          • kaliszanin2 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 14:45
            o00 napisał:

> Na razie powstał 14 wydział, w Poznaniu, Wydział Nauk Politycznych
            i
            > Dziennikarstwa.
            > (...)

Trzeba koniecznie jakiś poznański wydział zdublować. Niech będzie I
            Wydział Tego i Owego UAM w Poznaniu i II Wydział Tego i Owego UAM w
            Kaliszu. Nie wiem jak władze Kalisza mają przełamać oczywistą i
            zrozumiałą niechęć UAM do takiego przedsięwzięcia. Może trzeba jakoś
            wygrywać rywalizację między uczelniami? Niech jednak chociaż stale
            mówią o potrzebie rozwoju w takim kierunku! A na razie ich aktywność
            sprowadza się do pełnych samozadowolenia opowiastek w rodzaju "a
            kiedyś to może będziemy mieli akademię".
            • o00 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 04.02.08, 20:02
              Ale ty pomijasz pytanie podstawowe: czy "władze Kalisza" tego chcą.
              • kaliszanin2 Re: Czy jest szansa na drugi wydział UAM? 05.02.08, 09:50
                o00 napisał:

> Ale ty pomijasz pytanie podstawowe: czy "władze Kalisza" tego
                chcą.

Możliwe, że wolą mieć ciemny lud - w takim razie lud powinien
                zmienić władze, jeżeli nie chce pozostać ciemny. Może jednak lud
                (kaliski) też woli być ciemny.
                • ok333 Re: Wladza wyrazila zgode na ... 05.02.08, 10:32
                  Noo tak , wyrazila zgode na Uniwersytet Trzeciego Wieku. Dla
                  Iwonek , emerytowanych nauczycielek i Towarzyszy co juz nie moga
                  chodzic na zebrania POP.
                  • ksiestwokaliskie Re: Wladza wyrazila zgode na ... 05.02.08, 11:59
                    ok333 napisał:

> Noo tak , wyrazila zgode na Uniwersytet Trzeciego Wieku. Dla
                    > Iwonek , emerytowanych nauczycielek i Towarzyszy co juz nie moga
                    > chodzic na zebrania POP.

Przykro mi to przyjdzie, ale muszę stwierdzić, że wypowiadasz się (i to jeszcze
                    piszesz bzdury) na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia.
        • prezesmarcin Re: WSNHiD 05.02.08, 14:37
          Tak jak mowisz tego typu szkoly to maszynka do robienia pieniedzy.

Ale pomysl z odbudowa klasztoru jak najbardziej ok!
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4898774.html
          Szkoda ze kalika szkola jezuicka/korpus kadetow jest w tak oplakanym stanie-zawsze jak zagladam na dziedziniec to mi sie zal robi-to jest naturalne miejsce na ustuowanie szolonictwa wyzszego. No i ta dziura na Laziennej.

Zawsze porownuje to z budynkiem poznanskiego magistratu
          • wielkopolskawschodnia Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 05.02.08, 16:57
            Ja już o tym się rozpisywałem, więc krótko:

Niech w końcu RM i ZM wymienią z WUW w Poznaniu na coś innego gmachy
            dawnego Kolegium Jezuickiego w Kaliszu, z własnych pieniędzy opłacą
            projekt/koncepcję rewitalizacji w oparciu o znakomite polskie PKZety
            i polską szkołę rekonstrukcji obiektów zabytkowych (mówiąc wprost:
            kolegium trzeba trochę podrasować), zdobędą środki na rekonstrukcję
            z funduszy europejskich, wojewódzkich, ministerialnych, i uratują
            bezcenny dla Kalisza obiekt, świadczący o jego wielkości w dawnych
            wiekach. Bo chyba już nikt nie pamięta, że jak człek uczony kończył
            kolegium np. w Poznaniu, szedł dalej na studia np. filozoficzne do
            Kalisza, Krakowa, Wilna. I niech właśnie tam powstanie Drugi Wydział
            Tego i Owego, bo to znakomite miejsce na uniwersytet. Pomyślcie o
            arkadowym dziedzińcu, o studentach w parku, o księgarniach na
            Kadeckiej, o nowym skrzydle przy Łaziennej i o drugim dziedzińcu z
            przeszklonym dachem... No i co?

Ale od razu mówię, a raczej wołam: żadnego postmodernizmu! Wyłącznie
            architektura naprawcza!

Dla radnych: www.ppkz.pl/
            • kaliszanin2 Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 05.02.08, 17:13

> (...)
              > Niech w końcu RM i ZM wymienią z WUW w Poznaniu na coś innego
              gmachy
              > dawnego Kolegium Jezuickiego w Kaliszu, z własnych pieniędzy
              opłacą
              > projekt/koncepcję rewitalizacji w oparciu o znakomite polskie
              PKZety
              > i polską szkołę rekonstrukcji obiektów zabytkowych (mówiąc wprost:
              > kolegium trzeba trochę podrasować), zdobędą środki na
              rekonstrukcję
              > z funduszy europejskich, wojewódzkich, ministerialnych, i uratują
              > bezcenny dla Kalisza obiekt, świadczący o jego wielkości w dawnych
              > wiekach. Bo chyba już nikt nie pamięta, że jak człek uczony
              kończył
              > kolegium np. w Poznaniu, szedł dalej na studia np. filozoficzne do
              > Kalisza, Krakowa, Wilna. I niech właśnie tam powstanie Drugi
              Wydział
              > Tego i Owego, bo to znakomite miejsce na uniwersytet. Pomyślcie o
              > arkadowym dziedzińcu, o studentach w parku, o księgarniach na
              > Kadeckiej, o nowym skrzydle przy Łaziennej i o drugim dziedzińcu z
              > przeszklonym dachem... No i co?
              > (...)

Załóż osobny wątek z początkowym postem tej treści pt. "Drugi
              wydział uniwersytecki w Kaliszu" albo jak chcesz inaczej. Inni się
              dopiszą, może to zapoczątkuje jakiś większy lobbing. W tym miejscu
              mógłby być Wydział Nauk Humanistycznych - na razie Kalisza nie stać
              na większą szczegółowość.
              • kaliszman Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 05.02.08, 17:27
                WW pikna wizja.Biorę.
                • kaliszanin2 Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 08.02.08, 15:44
                  kaliszman napisał:

> WW pikna wizja(...)

Upuję, żeby zachęcić ww do założenia wątku.
                  • kaliszman Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 09.02.08, 23:19
                    Co prawda nie dotyczy UAMu,ale też studia.A mianowicie w Poznaniu
                    mają kształcić pilotów cywilnych.To drugi taki osrodek w Polsce,jest
                    jeszcze w Rzeszowie,no ale tam jest silny przemysł lotniczy.Kalisz
                    niby chcę utworzyć klaster lotniczy,przecież można było też pomysleć
                    o kształceniu nie tylko pracowników przemysłu lotniczego,ale także o
                    kształceniu przyszłych pilotów czy ludzi związanych z obsługą
                    samolotów.miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4913254.html
                    • wielkopolskawschodnia Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 01:17
                      Oczywiście, że można było pomyśleć. Tylko do tego, żeby można było
                      myśleć, potrzebna jest jeszcze zdolność do myślenia. A tą mało kto w
                      Ratuszu (i gdzie tam jeszcze trzeba) posiada.

Przypomnę, że w Kaliszu było swgo czasu Liceum Lotnicze. I co z nim?
                      • cytryna_zx Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 10:18
                        Działało w szkole WSK. Teraz ten sam kierunek jest na PWSZ-ecie ;)
                      • kaliszanin2 Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 14:39

> (...)
                        > Przypomnę, że w Kaliszu było swgo czasu Liceum Lotnicze. I co z
                        nim?

A kształcono w nim pilotów? Do tego chyba potrzebne jest lotnisko.
                        Hehe, w Michałkowie?
                        • wielkopolskawschodnia Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 15:01
                          Z tego i wielu innych powodów lotnisko potrzebne jest w Kaliszu. Bo
                          co to za klaster lotniczy bez lotniska? No chyba, że chcemy fundnąć
                          Ostrowowi jeszcze klaster i w przyszłości politechnikę. Zaj***ście.

Skandalem jest sytuacja, kiedy Kalisz za pieniądze kaliszan, czyli
                          nas wszystkich, buduje lotnisko nie dla nas, tylko innemu miastu.
            • kaliszanin2 Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 14:54

> Ja już o tym się rozpisywałem, więc krótko:
              >
              > Niech w końcu RM i ZM wymienią z WUW w Poznaniu na coś innego
              gmachy
              > dawnego Kolegium Jezuickiego w Kaliszu (...) i uratują
              > bezcenny dla Kalisza obiekt, świadczący o jego wielkości w dawnych
              > wiekach. (...)I niech właśnie tam powstanie Drugi Wydział
              > Tego i Owego, bo to znakomite miejsce na uniwersytet.(...)
              > Dla radnych: www.ppkz.pl/

A ja jeszcze raz gorąco namawiam ww, żeby rozpoczął od tego swojego
              bardzo dobrego pomysłu nowy wątek. Może uda się to przekształcić w
              temat do dyskusji w mieście i potem tę dyskusje podtrzymywać, nie
              dać o sprawie zapomnieć. Pamiętajcie, że bez drugiego wydziału
              uniwersyteckiego nigdy nie będzie uniwersytetu. Sama
              nazwa "uniwersytet" wskazuje, że to nie jeden wydział!
              • wielkopolskawschodnia Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 15:02
                (Jak się zrobi nowy o WTiO, to ten pójdzie w zapomnienie.)
                • kaliszanin2 Re: Wydział Tego i Owego w Kaliszu 10.02.08, 15:16

> (Jak się zrobi nowy o WTiO, to ten pójdzie w zapomnienie.)

Ten to jest temat ogólny, zapewne na wiele lat dyskusji, a drugi
                  wydział bardziej szczegółowy, którego ralizacja - jak to widać
                  choćby po twoim pomyśle - mogłaby się uprawdopodobnić pod naciskiem
                  opinii. Nikt za Ciebie takiego wątku nie powinien zakładać, bo to
                  twój pomysł jest najbardziej z dotychczasowych konkretny.
                  • kaliszanin2 Podforum? 10.02.08, 15:44
                    kaliszanin2 napisał:

> wielkopolskawschodnia napisał:
                    >
                    > > (Jak się zrobi nowy o WTiO, to ten pójdzie w zapomnienie.)
                    >
                    > (...)Nikt za Ciebie takiego wątku nie powinien zakładać(...)

A może założyć podforum, w którym by te wątki nie ginęły? Podforum
                    poświęcone oświacie, nauce, kulturze, technologii i rozwojowi -
                    przeważnie rozpatrywanym z lokalnego punktu widzenia. Główny wątek
                    uniwersytecki też by tam trafił.
                    • ksiestwokaliskie Re: Podforum? 10.02.08, 17:52
                      2 podfora - sport oraz calisiana ledwo zipią, a tu kolejne podforum? podforum na
                      5 wątków po 50 postów nie przejdzie.
                      • kaliszman Re: Podforum? 10.02.08, 23:25
                        Księstwo ma rację.Jest nas za mało,albo za mało piszemy.
                        • greffen kolegium pojezuickie 10.02.08, 23:33
                          Opuszczone skrzydło kolegium pojezuickiego jest własnością starostwa które już
                          częściowo wyremontowało obiekt pod swoje własne cele czytaj rozrastające sie
                          urzędy. Przy okazji niestety wprowadzono ścianki działowe.
                          • greffen Re: kolegium pojezuickie 10.02.08, 23:35
                            Na marginesie z kim tworzyć tutaj uczelnie skoro wszystko co inteligentne stąd
                            ucieka. Miasto nie oferuje nic ciekawego. ale się podsumowałem wynika ze nie
                            jestem inteligentny hahaha
                            • kaliszman Re: kolegium pojezuickie 11.02.08, 00:04
                              Szczerze podsumowałeś każdego kaliszanina.W tym część forumowiczów.
                          • kaliszanin2 Re: kolegium pojezuickie 11.02.08, 09:49
                            greffen napisał:

> (...)skrzydło kolegium pojezuickiego jest własnością starostwa
                            które już
                            > częściowo wyremontowało obiekt pod (...)rozrastające sie
                            > urzędy. (...) niestety wprowadzono ścianki działowe.

Gdyby gmach miał się stać własnością uniwersytetu (na innych
                            warunkach UAM, ani inny uniwersytet, zapewne nie zechcą organizować
                            drugiego wydziału), to nowy właściciel, rzecz jasna, musiałby go
                            przystosować do swoich potrzeb. Rzecz jasna, szkoła wyższa nadałaby
                            mu kształt najbardziej zbliżony do historycznego, zgodny z
                            pierwotnym przeznaczeniem.
                          • ksiestwokaliskie Re: kolegium pojezuickie 11.02.08, 10:56
                            greffen napisał:

> Opuszczone skrzydło kolegium pojezuickiego jest własnością starostwa które już
                            > częściowo wyremontowało obiekt pod swoje własne cele czytaj rozrastające sie
                            > urzędy. Przy okazji niestety wprowadzono ścianki działowe.

czyli jest szansa na to, że niebawem nie będziemy oglądać wystających prętów ze
                            ściany (patrząć od CKiS) a dziedziniec nie będzie śmietnikiem?
                            • kaliszman Re: kolegium pojezuickie 14.02.08, 12:13
                              Raczej sięnie załapiemy,a szkoda
                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4926663.html
    • ksiestwokaliskie Macie nowy kierunek... 17.02.08, 12:43
      ...tylko czy tworzenie takich kuźni bezrobocia jest tego warte? To już chyba
      lepiej tworzyć dobre zawodówki:

Bibliotekoznawstwo i informacja naukowa - to nowy kierunek, który ruszy na
      kaliskim Wydziale Pedagogiczno - Artystycznym UAM w 2009 roku. Tego kierunku w
      Kaliszu nigdy nie było, a w Poznaniu nie funkcjonuje od kilku
      lat. "Kierunek będzie szkolił specjalistów na miarę XXI wieku jeśli chodzi o
      biblioteki" - wyjaśnia dr Katarzyna Piątkowska - Pinczewska, prodziekan wydziału
      w Kaliszu.

"Rozwojowi kierunku będzie sprzyjała i nowa baza dydaktyczna, która powstaje i
      kadra, którą dysponujemy”.
      Trzeba zaznaczyć, że to jest inny kierunek niż edukacja biblioteczna, która
      funkcjonuje teraz jako specjalność na pedagogice.Te nowe studia nie mają nic
      wspólnego z pedagogiką, będą kształcić specjalistów od pozyskiwania źródeł,
      bibliotekarzy".

Studenci będą się mogli kształcić w trybie dziennym i zaocznym.

źródło: rc.fm
      • wielkopolskawschodnia Re: Macie nowy kierunek... 17.02.08, 15:26
        Dobrze by było, gdyby w niedługim czasie dorobili się także kierunku
        archiwistyka.

(Ksienztwo, nie ma obowiązku studiowania na uniwersytecie, można iść
        przecież do szkoły zawodowej albo na studia zawodowe, to delikwent
        decyduje o swoim życiu, nikt inny.)
        • ksiestwokaliskie Re: Macie nowy kierunek... 17.02.08, 16:14

> Ksienztwo, nie ma obowiązku studiowania na uniwersytecie, można iść
          > przecież do szkoły zawodowej albo na studia zawodowe, to delikwent
          > decyduje o swoim życiu, nikt inny.

Teoretycznie tak, ale w praktyce nie, ponieważ teraz każdy musi mieć magistra,
          chociaż miałby to być tytuł magistra czekolwiek, tylko później płacz i lament,
          że po obronie się idzie do pośredniaka albo od razu po bilet na wyspy. Trzeba
          tworzyć nowe wydziały (chociażby taką archiwizację), ale takie, które
          odpowiadają potrzebom rynku. To co teraz tworzą to jak sztuka dla sztuki.
          • wielkopolskawschodnia Re: Macie nowy kierunek... 17.02.08, 16:25
            Na rynku to jest zapotrzebowanie na kasjerki/kasjerów do marketów.
          • kaliszanin2 Re: Macie nowy kierunek... 17.02.08, 21:13

> (...) teraz każdy musi mieć magistra,
            > chociaż miałby to być tytuł magistra czekolwiek, tylko później
            płacz i lament,
            > że po obronie się idzie do pośredniaka albo od razu po bilet na
            wyspy. Trzeba
            > tworzyć nowe wydziały (chociażby taką archiwizację), ale takie,
            które
            > odpowiadają potrzebom rynku. To co teraz tworzą to jak sztuka dla
            sztuki.

Kształcenie, jeśli tylko zachowuje się odpowiedni poziom, nigdy nie
            jest sztuką dla sztuki. Kształcenie ma po prostu rozwijać ludzi,
            natomiast nie jest gwarancją zatrudnienia. Dobrym przykładem takiego
            podejścia jest poseł Palikot, który po ukończeniu rzekomo
            niepraktycznej filozofii porzucił tę dyscyplinę - tuż przed
            ukończeniem dobrze zapowiadającej się pracy doktorskiej - dla
            kariery biznesowej, a następnie politycznej. W mniejszej skali
            takich wyborów dokonuje mnóstwo ludzi niepracujących w wyuczonym
            zawodzie, ale wiele albo prawie wszystko zawdzięczających zdobytemu
            wykształceniu.
      • kalamata99 informacja naukowa 17.02.08, 22:48
        To nie jest taki glupi kierunek, bo wiaze sie z wiedza o operowaniu
        bankow danych, a wiec wychodzi poza tradycyjne, wasko rozumiane
        bibliotekoznawstwo. Zakladam oczywiscie, ze studenci beda wlasnie
        zajmowac sie takimi najnowoczesniejszymi metodami i programami, ale
        kto to wie...Co do przykladu Palikota i filozofii to juz kwestia
        naturalnego talentu do biznesu i przedsiebiorczosci. Albo sie to ma,
        albo nie. W praktyce 90% ludzi konczy jako pracownicy najemni i
        chodzi o to, zeby mieli wiedze, ktora jest przydatna w 21 wieku. No
        i zeby nabierali tej wiedzy w Kaliszu, bo tylko miasta pelne mlodych
        inteligentnych ludzi maja przyszlosc (no chyba, ze znaleziono by
        rope pod Kaliszem i miasto by zostalo nowym Abu Dhabi).
        • kaliszanin2 Re: informacja naukowa 18.02.08, 08:08
          kalamata99 napisał:

> (...)Co do przykladu Palikota i filozofii to juz kwestia
          > naturalnego talentu do biznesu i przedsiebiorczosci. Albo sie to
          ma,
          > albo nie(...)

Nie chodziło mi o sam biznes, tylko o unaocznienie, że dobre studia
          dają człowiekowi większą pewność siebie i samodzielność także poza
          obszarem ściśle związanym z profilem wykształcenia.
    • cytryna_zx Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 17.02.08, 17:43
      Brakuje nam jakiejś uczelni technicznej.
      • wielkopolskawschodnia Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 17.02.08, 20:34
        Teraz na wszystkich jest "zarządzanie i zarządzanie", ale PWSZ jakoś
        trzyma kierunki politechniczne i oby je rozwijała.
    • cytryna_zx Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 29.02.08, 18:22
      Dolina lotnicza po niemiecku

Frankfurckie Centrum Innowacji sporządzi analizę szans i zagrożeń związanych z
      powstaniem w naszym mieście Centrum Zaawansowanych Technologii. To jeden z
      efektów kolejnego spotkania w sprawie kaliskiej doliny krzemowej

Przypomnijmy, że z inicjatywą stworzenia w Kaliszu ośrodka naukowo-badawczego
      dla przemysłu lotniczego wystąpili przed kilkoma miesiącami wicemarszałek
      województwa Lech Wojtasiak (na zdj.) i senator Mariusz S. Witczak. Wybór naszego
      miasta podyktowany był faktem koncentracji w nim kilku znaczących firm tej
      branży, na czele z największymi – WSK PZL i Pratt & Whitney. Podczas
      poprzedniego spotkania pomysłodawcy rozmawiali z szefami tych firm i z
      prezydentem Kalisza. Teraz spotkali się w szerszym gronie. 21 lutego w Urzędzie
      Marszałkowskim w Poznaniu obok L. Wojtasiaka pojawili się, jako przedstawiciele
      senatora Witczaka, kaliscy radni – Sławomir Chrzanowski i Dariusz Grodziński.
      Był również przedstawiciel prezydenta Kalisza – wiceprezydent Daniel Sztandera,
      prezes frankfurckiego Centrum dr Christian Garbe, rektor Politechniki
      Poznańskiej prof. Adam Hamrol, prof. Jan Chajda z kaliskiej PWSZ, a także
      szefowie kaliskich firm lotniczych. – Instytut prowadziłby badania nad
      innowacyjnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, które dawałyby nam przewagę na
      światowym rynku lotniczym. Zapewniłby również rozwój szkolnictwa wyższego w
      Kaliszu przez otwieranie nowych kierunków politechnicznych na PWSZ, napływ kadry
      naukowej i nowoczesnych technologii. Konsekwencją mogłoby być tworzenie
      kierunków magisterskich, a nawet doktoranckich na studiach politechnicznych w
      naszym mieście – mówi D. Grodziński. Obok niemieckiej deklaracji co do
      sporządzenia analizy ryzyka, spotkanie przyniosło i inne ustalenia. – Znamy już
      oczekiwania kaliskich firm i wiemy, że Miasto gotowe jest partycypować w
      inwestycjach związanych z tworzeniem Centrum Zaawansowanych Technologii. Jest
      deklaracja rektora Politechniki Poznańskiej o współpracy z kaliskim instytutem w
      zakresie wymiany kadry i wiedzy. Jest zapewnienie o dofinansowaniach unijnych.
      Cieszy nas również stanowisko władz województwa, które zapowiadają sfinansowanie
      prac projektowych i operatów prawno-finansowych związanych z tworzeniem
      instytutu w Kaliszu i z niemiecką ekspertyzą – wylicza S. Chrzanowski. Zakres
      całego przedsięwzięcia, a co za tym idzie, wysokość spodziewanych kosztów i
      kwota, o jaką będziemy ubiegali się w UE, zależy teraz właśnie od wyników tego
      opracowania.

Źródło:www.zyciekalisza.pl

Potrzebujemy takiego wydziału politechnicznego. Wszystko zmierza w dobrym
      kierunku, aby w Kaliszu powstał uniwersytet.
      • o00 Re: Politechnika! 29.02.08, 19:37
        "Konsekwencją mogłoby być tworzenie kierunków magisterskich, a nawet
        doktoranckich na studiach politechnicznych w naszym mieście."

Nie rozumiem, co dla radnego Grodzinia znaczy "nawet". Bo "nawet" to
        Politechnika Częstochowska nadaje tytuł doktora na wszystkich swoich
        sześciu wydziałach a doktora habilitowanego na ich połowie.

Jak tak będziemy myśleć, to wpieprzy się tu Politechnika Poznańska,
        bo dla niej taki klaster to łakomy kąsek. Radny pewnie byłby wtedy
        zachwycony?
      • wolf2007 Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 29.02.08, 22:07
        i to bylby strzal w dziesiatke sam lubuje sie w takich rzeczach
    • wielkopolskawschodnia Re: Kiedy koniec PWSZ w Kaliszu? 19.03.08, 18:14
      Ha-ha-ha... Państwowe szkoły zawodowe przejdą pod właściwość urzędów
      marszałkowskich. No to możemy się już pożegnać z politechniką!
      --
      Powiatyzacja pełną parą!
      • kaliszanin2 Re: Kiedy koniec PWSZ w Kaliszu? 29.03.08, 16:59

> (...)Państwowe szkoły zawodowe przejdą pod właściwość urzędów
        > marszałkowskich. No to możemy się już pożegnać z politechniką!
        > (...)Powiatyzacja pełną parą!

Może jednak uciekniemy od tej powiatyzacji. Za calisia.pl:

portal.calisia.pl/articles/1253-nowy-budynek-uam-przybiera-konkretne-kszta-ty

"Prezydent Kalisza dziękował Rektorowi S. Lorencowi za inicjatywę,
        którą podjął w UAM w Kaliszu. O powstającym budynku powiedział: To
        co się dzieje na tym placu ma dla Kalisza szczególne znaczenie. Ten
        gmach będzie nie tylko dziełem akademickim, ale też
        architektonicznym, który zmieni tą część Miasta.
        Prezydent wspominał także o planach utworzenia Akademii Kaliskiej.
        Klimat UAM w Kaliszu będzie sprzyjał temu, byśmy połączyli siły UAM
        w Kaliszu z PWSZ, by w niedalekiej przyszłości utworzyć Akademię
        Kaliską. W nowym budynku powstanie biblioteka, która stworzy
        podwaliny do Akademii, stworzy naukowość tej jednostki. To co się
        dzieje w Kaliszu, jeśli chodzi o szkolnictwo wyższe powoduje rozwój
        całego miasta. Do tego miasta wkroczyła młodzież, młodość i radość.
        Dziekan Wydziału Pedagogiczno – Artystycznego UAM w Kaliszu Marian
        Walczak stwierdził:
        Myślę, ze jest to początek drogi do zahamowania starzenia się Miasta
        Kalisza. Wierzę, że każdego roku będzie coś do tej budowli
        przybywało".

Nie wiem czy Akademia Kaliska może być częścią UAM. Ustawa dopuszcza
        natomiast rozwiązania federacyjne. Ja nie miałbym nic przeciwko
        temu, gdyby w Kaliszu istniała silna (tj. dużo silniejsza niż
        obecne) uczelnia wyższa, żeby była ona ściśle powiązana z UAM, np.
        do tego stopnia, że absolwenci otrzymują dyplomy UAM. Warunkiem jest
        tylko, żeby było silne środowisko akademickie zdolne do zapewnienia
        uczelni rozwoju nie gorszego niż całego UAM, z możliwością
        kształcenia 20 tys. studentów.
        Połączenie WP-A z PWSZ, do którego dąży Pęcherz, to jednak trochę za
        mało, żeby utworzyć akademię. Żeby z zarządzania i kierunków
        politechnicznych utworzyć pełne wydziały akademickie, to trzeba
        jeszcze sporo włożyć (kto?). Jeszcze trudniej dojść do kolegium
        medycznego, ale może UAM dałby się skusić - trudno mu nakłonić do
        integracji UM im. Marcinkowskiego, a konkurencja na terenie Poznania
        byłaby bardzo ryzykowna, więc może mogliby skorzystać z tych
        pierwocin, które już są na PWSZ? To byłaby przecież korzystne dla
        tych kilku wydziałów UAM, które są medycynie niezbędne, a których w
        Kaliszu szybko zorganizować się nie da.
    • cytryna_zx Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 11.04.08, 10:43
      PWSZ ma nowy pawilon

W miniony czwartek dokonano uroczystego otwarcia nowoczesnego pawilonu „D”
      Instytutu Politechnicznego w Centrum Dydaktyczno-Sportowym PWSZ w Kaliszu przy
      ulicy Poznańskiej 201-205.

Budynek, w którym wcześniej były warsztaty, przeszedł kompleksową modernizację.
      Przebudowany obiekt spełnia funkcje laboratoryjno-dydaktyczne. Znajduje się w
      nim siedem sal seminaryjno-wykładowych. Jedna z nich to kompleksowo wyposażona
      sala komputerowa. W pozostałych znajdują się wizualizery oraz nowoczesny sprzęt
      multimedialny. Od nowego roku akademickiego zostaną tam przeniesione laboratoria
      kierunku: Inżynieria Środowiska i kierunku: Elektrotechnika. Są to: laboratorium
      techniki cieplnej, laboratorium techniki próżniowej, laboratorium biotechnologii
      środowiska, laboratorium gospodarki wodno-ściekowej oraz laboratorium analizy
      instrumentalnej.

Remont oraz prace budowlane i wyposażenie budynku kosztowały przeszło półtora
      miliona złotych. Pieniądze pochodziły z ministerstwa nauki i szkolnictwa wyższego.

Gdy 9 lat temu zostawałem rektorem PWSZ marzyłem, żeby realizować inwestycje
      związane z rozbudową naszej uczelni. Chciałem, żeby Instytut Politechniczny był
      w nowoczesnych obiektach. I przede wszystkim, żeby były to nasze obiekty a nie
      tak jak dotychczas budynki przez nas dzierżawione – podkreślił rektor Państwowej
      Wyższej Szkoły Zawodowej im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu,
      prof. dr hab. Czesław Glinkowski

Rozwój kaliskiej PWSZ oraz nowo powstający gmach UAM powodują, że jestem dużym
      optymistą i wierzę, że te działania zmierzają do utworzenia w przyszłości
      Akademii Kaliskiej – stwierdził prezydent Kalisza, Janusz Pęcherz.

Planowany jest już dalszy rozwój Centrum Dydaktyczno-Sportowego PWSZ:

- przebudowa budynku wielofunkcyjnego z dobudową sali audytoryjnej o kubaturze
      11600 metrów sześciennych i powierzchni użytkowej 2 670 metrów kwadratowych, w
      którym znajdą się pomieszczenia czytelni z wypożyczalnią książek, regionalny
      ośrodek informacji patentowej, sala audytoryjna na 320 miejsc, 8 sal wykładowych
      oraz pomieszczenia biurowe i socjalne;

- przebudowa magazynu lotniczego z przeznaczeniem na budynek
      dydaktyczno-laboratoryjny o kubaturze 19134 metry sześcienne i powierzchni
      użytkowej 4 tysiące metrów kwadratowych, w którym znajdzie się 10 sal
      wykładowych, 20 laboratoriów i pracowni specjalistycznych, pomieszczenia biurowe
      i socjalne, czytelnia z wypożyczalnią książek oraz bufet studencki;

- przebudowa warsztatu elektrycznego z przeznaczeniem na budynek socjalny o
      kubaturze 2094 metry sześcienne i powierzchni użytkowej 331 metrów kwadratowych,
      w którym znajdować się będą pokoje gościnne dla 39 osób;

- budowa dwóch kortów tenisowych na sztucznej nawierzchni, zadaszonych
      elementami z PCV na lekkiej konstrukcji aluminiowej;

- budowa krytej pływalni z 25 metrowym basenem.

Źródło:www.calisia.pl
      • prezesmarcin Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 12.04.08, 00:43
        ma mozze ktos wizualke tych wymienionych obiektow lub foty tych
        istniejacych?
        a tak na marginesie to nigdy nie bylem na obiektach po bylej
        jednostce wojskowej w koscielnej wsi.
        • wolf2007 Re: Kiedy powstanie Uniwersytet Kaliski? 14.04.08, 18:33
          w zasadzie tam nie ma za wiele do ogladania wiec nie straciles duzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka