Dodaj do ulubionych

Azyle dla pieszych na ul. 3 maja

28.04.06, 23:07
Czy uważacie, że po umalowaniu jezdni można już przymknąć oko na niezbyt
pomysłowe azyle dla pieszych ?
Obserwuj wątek
    • plus601 Re: Azyle dla pieszych na ul. 3 maja 28.04.06, 23:11
      To są chore pomysły za które ktoś bierze ciężką kasę, a na dodatek jest to
      bardzo niebezpieczne.
      • ksiestwokaliskie Re: Azyle dla pieszych na ul. 3 maja 28.04.06, 23:12
        dokładnie, idzie przypieprzyc w krawężnik:/ ale szkoda było kasy na "stopkę"
        (tych ludzi co przeprowadzają dzieci przez jezdnie w okolicach szkół)
        • mlodykalisz Re: Azyle dla pieszych na ul. 3 maja 29.04.06, 11:28
          szczerze mówiąc to nie byłem tam od... hmmmm... bardzo dawna... nawet tego nie
          widziałem...:>
    • plus601 Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 11:02
      Były na tym forum żarty na temat tuneli.
      Nie chcę tutaj żartować, ja tylko zadaję pytanie czy jednak nie byłoby warto
      zastanowić się nad możliwością budowy w niebezpiecznych miejscach przejść
      podziemnych czy kładek nad jezdniami. Odezwą się tutaj ludzi mówiąc to są
      kosztowne inwestycje, tak, ale raz odebranego życia nikt nie zwróci, życie nie
      ma ceny. Spowalniacz ruchu na 3 Maja jest wyjątkowo idiotyczny. Na Kopernika po
      takich wysepkach przeleciał samochód i skasować znak drogowy, Na Wrocławskiej
      koło Szkoły Oficerów Więziennictwa zlikwidowanie oświetlenie takiej wysepki.
      Może jeszcze ktoś weźmie kasę za rondka typu ostrowskiego czy jarocińskiego,
      koniecznie z jeszcze mniejszą średnicą.
      • kaliszanin2 Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 11:13
        Przejścia podziemne i kładki są bardzo uciążliwe nawet dla zdrowych pieszych,
        nie mówiąc już o ludziach starszych albo niepełnosprawnych. Kładki, pomosty i
        wiadukty paskudzą też miejski krajobraz. Dlatego przejścia powinny być na
        poziomie ulicy, a jezdnie na skrzyżowaniach należałoby wpuszczać do tuneli. Na
        razie jeszcze jesteśmy na to za biedni, więc trzeba się pogodzić z kładkami,
        ale planować trzeba tak, żeby sobie pozostawić możliwość wybudowania tuneli dla
        samochodów w przyszłości.
        • plus601 Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 11:15
          Więc zostańmy na drzewie i pozostańmy biedni nadal.
          • kaliszanin2 Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 11:26
            plus601 napisał:

> Więc zostańmy na drzewie i pozostańmy biedni nadal.

Przecież piszę, żeby na razie pogodzić się z kładkami, czyli na pewien czas je
            budować. Ale trzeba myśleć też o wygodniejszych rozwiązaniach w przyszłości i
            nie blokować ich przez inwestycje trudne do usunięcia.
        • wielkopolskawschodnia Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 11:21
          W Kaliszu jeździ się na wariata. Ludzie nie rozumieją, że kiedy wjeżdża się do
          śródmieścia, to albo należy jeździć 40 km/h, albo w ogóle do niego nie wjeżdżać.
          • intermasterkalisz Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 13:47
            Tak,tak, ale Górnośląska i tak jest torem wyścigowym dla `tjuningowców`.
            Słyszałem, że nazywa się ich pieszczotliwie ~Upper Silesia Riders~:D
            *
            *
            *
            *
            Jeszcze pytanie zupełnie nie na temat, ale nie będę dla tego otwierał nowego
            wątku: Czy można w Kaliszu kupić zupy Campbell w puszkach ? :) Szukałem w Tesco
            i Carrefour i nie było, może gdzieś się z nimi spotkaliście ?:)
            • kaliszanin2 Zupa azylowa 05.05.06, 13:52
              Ja też nie mam pojęcia, gdzie taką zupę kupić, ale jak ją dostaniesz, to zmieni
              nazwę na azylowa. ;)
            • wielkopolskawschodnia Re: Campbell's condensed tomato soup 05.05.06, 14:21
              Są u nas dostępne na pewno. Nie wiem gdzie w Kaliszu można kupić (no bo tu nie
              mieszkam), ale są. Nawet chciałem sobie takiego Andy Warhola kupić i eksponować
              w domu. ;)
      • ksiestwokaliskie Re: Przejścia dla pieszych na pod i nad ....... 05.05.06, 14:24
        Prawda jest taka, że jak się jeździ przepisowo po mieście, czyli 50 km/h to
        żadne wysepki nie przeszkadzają. Nawet przy 60-70 km/h to nie problem. Ten co
        skasował znaki na Kopernika to nie wiem co robił, ale na pewno nie powinien tego
        dnia (albo i nigdy) siadac za kółkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka