Dodaj do ulubionych

Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma

• plus601 Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 24.05.06, 23:48
      gdzie można było kupić lalkę Barby, klocki lego, komputer Atari, telewizor
      kolorowy np. Jowisz (albo Panasonic) i wódę jak brakło kartek.
      • ksiestwokaliskie Re: Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 25.05.06, 00:01
        a także Malborasów i gumy Wrigley's :)
        • ok333 Re: Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 25.05.06, 15:36
          ...nie ma tez ,,cinkciarzy''handlujacych pod PKO BP czy Pewexem, ale sa za to
          kantorowi przedsiebiorcy ze swoimi wypasionymi brykami itd. Baksow i centow ci
          u nas dostatek
    • plus601 Kaliskie Dorożki i zwyczajowe punkty postoju 24.05.06, 23:53
      1) Róg Parczewskiego i Wodnej
      2) Róg Nowego Światu i Śródmiejskiej
      3) Kazimierzowska - obecny postój taxi

Kto pamięta gdzie jeszcze? Chyba dworzec kolejowy ale nie mam pewności.
      • kalamata99 Re: Kaliskie Dorożki i zwyczajowe punkty postoju 25.05.06, 00:19
        Na dworcu na pewno byly, sam jezdzilem jako dziecko. Na obecnego Parczewskiego
        postoj byl przy obecnie Zlotej (d. Dzierzynskiego). Znak glosil "Postoj Dorozek
        Konnych", a na postojach taksowek bylo napisane "Postoj Dorozek Samochodowych",
        ktorego uzywano nawet potem jak zniknely dorozki konne.
        Jeszcze o dworcu PKS przy liceum Asnyka, byl nawet opisany w "Polityce" z
        podowu drzwi do nikad. Otoz kasy i peron miescily sie na wysepce posrodku
        ulicy. Kasy byly w osobnym pomieszczeniu, ale peron byl tylko odgrodzony sciana
        z drzwiami. Po prostu wchodzilo sie przez drzwi z ulicy na ulice, taka wlasnie
        brama do nikad.
    • plus601 Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 25.05.06, 21:58
      Górnośląska 10 obok "Ziemi Kaliskiej"
      • o00 Re: Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 26.05.06, 15:02
        A czy ta gazeta nie nosiła przypadkiem tytułu "Włókniarz"?
        I była jeszcze "Delta", prawda?
        • kaliszanin2 Re: Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 26.05.06, 15:41
          o00 napisał:

> A czy ta gazeta nie nosiła przypadkiem tytułu "Włókniarz"?
          > I była jeszcze "Delta", prawda?

Nazywała się chyba "Kaliski Włókniarz" (w takim szyku), ale głowy nie daję.
          • ok333 Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 17:21
            ...ale tego autobusu nie pamietam ! Wiem , ze kursowal z pl.Kilinskiego na
            Dworzec PKP.Ktos mi mowil , ze ,,pompowano'' go w okolicy ulic Serbinowskiej i
            Widok (SP nr 14)???Chetnie zobaczyl bym jego fotke.
            • arek_753 Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 23:33
              Jest jedno zdanie o autobusach na "holzgas" tzw. gaziakach w książce Tadeusza
              Pniewskiego "Kalisz z oddali", cyt."Zdumiałem się na widok jadącego ulicą
              Górnośląską autobusu-piętrusa. W życiu nie widziałem takiego 'gaziaka', jakiego
              tutaj w spuściźnie zostawili nam Niemcy."
              • ksiestwokaliskie Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 23:40
                ja też nie pamiętam już tych autobusów. To busy na "holzgas" były tymi dwoma
                autobusami, które Niemcy zostawili w Kaliszu, uciekając w styczniu 1945 i od
                których zaczęła się działalnośc komunikacji publicznej?
                • tatamisza Re: autobus na ,,holzgas''??? 05.07.06, 12:19
                  To nie były autobusy na gaz drzewny, tylko na miejski. Punkt poboru gazu
                  znajdował się przy placu Kilińskiego, na odcinku między ulicami Walki Młodych a
                  Warszawską. Gaz był miejski bo pamiętam jak mama narzegała, że małe ciśnienie ,
                  bo autobus tankuje. To były czasy. ;))
    • arek_753 Autobusy- pierwsze przegubowce 28.05.06, 00:08
      Jeździły na dawnej lini 22 i były to Jelcze Karosa tzw. ogóry.
      • plus601 Re: Autobusy- pierwsze z przyczepą. 28.05.06, 08:27
        Były też autobusy z przyczepą np "M".
    • plus601 Konne karawany pogrzebowe. 28.05.06, 08:31
      Taki pogrzeb zajmował np. całą ul. Śródmiejską i Górnośląska a na czele szła
      dęta orkiestra. Karawany były pięknie rzeźbione i ze wszystkich stron
      przeszklone.
    • plus601 Stacja transformatorowa róg Harcerskiej i Górnoslą 28.05.06, 21:43
      Stacja transformatorowa przy rogatce, a właściwie przy cmentarzu miejskim i
      ewangielickim.
      • ksiestwokaliskie Re: Stacja transformatorowa róg Harcerskiej i Gór 28.05.06, 21:49
        tam później postawili ławeczki i zbierali (także spali) się tam żule z całej
        okolicy. Dobrze, że 2-3 lata temu skasowali te ławki.
    • plus601 Nie ma Komitetu Wojewódzkiego PZPR (ha ha ha) 28.05.06, 21:55
      Na to nie wpadliście!!!
      • ksiestwokaliskie Re: Nie ma Komitetu Wojewódzkiego PZPR (ha ha ha) 28.05.06, 22:04
        oraz siedziby SB ;)
      • kaliszanin2 Jak to nie ma? 28.05.06, 22:39
        Jest, tylko teraz na innych stanowiskach. ;)
    • plus601 Pamiętacie konduktorów w autobusach? 28.05.06, 22:25
      Siedzieli przy tylnum wejściu.
    • plus601 Sklep "Bachus" 28.05.06, 22:55
      z wódecznością obok "Orbisu"(róg Złotej i Śródmiejskiej). Bachus był na
      Śródmiejskiej.
    • plus601 Kazanie z ambony. 28.05.06, 23:09
      Pamiętam jak jeszcze msze były prowadzone po Łacinie to ksiądz kazania czytał z
      ambony. Podobało mi się to. To tak na marginesie pobytu papieża w Polsce.
    • ksiestwokaliskie Koszary Godebskiego 29.05.06, 23:54
      Chyba od dziś możemy też mówic, że pamiętaliśmy Koszary Godebskiego :(
      • o00 Re: Koszary Godebskiego 30.05.06, 00:58
        Księstwo - NIE PISZ TAKICH STRASZNYCH RZECZY !!!
        • ksiestwokaliskie Re: Koszary Godebskiego 30.05.06, 01:16
          życie to nie bajka, nie głaszcze cię po jajkach.
          • ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do B 30.05.06, 12:03
            ...Borkowa Starego ? Czy pamietacie?Czy widzicie szanse rewitalizacji???
            • ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 12:04
              Dysponujecie moze ,jakas dokumentacja ikonograficzna?
              • ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 12:53
                Ja mam wlasna fote z pazdziernika 2004 r.

www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=8602&okno=galeria

To tak , zebyscie sobie przypomnieli. Czy ktos z Panstwa wsiadal tam do pociagu
                ciagnionego przez poczciwego Px48-1726 ?
                • ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 13:25
                  I tutaj jeszcze garsc , ale wspolczesnych okruchow z tego odcinka
                  kaliskich ,,ciasnych torow ''

www.kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=1060&od=&do=&okno=galeria
    • kaliszanin2 A kto pamięta Jasia Zielone Ucho? 04.06.06, 14:29
      Tego co za nasze zdrowie pił denaturat?
      • ok333 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' . 04.06.06, 17:43
        Jasiow Zielone Ucho nie brakuje nam na codzien - wystarczy wpasc na
        Planty,Boulevard de Canal Rypinkowski czy Dworzec PKP.ZLY PRZYKLAD !

ale... wlasnie wrocilem z przejazdu waskotorowka, ktora jechali uczestnicy
        Rajdu Turystycznego im.Marii Dabrowskiej w ramach dorocznego ,,Festynu u
        Niechcicow'', z finalem w Szkole Podst. w Russowie.Tam ,na zakonczenie imprezy
        pan Wojciech Krenz demonstrowal swoje stare - bo z roku 1973 - Kroniki min.z
        Kaliska Koleja Dojazdowa (dworzec Kalisz Wask.)i z ,,Kaliszaczkiem''.Tego sie
        nie da opisac , to trzeba zobaczyc.
        • kaliszanin2 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 18:50
          ok333 napisał:

> Jasiow Zielone Ucho nie brakuje nam na codzien - wystarczy wpasc na
          > Planty,Boulevard de Canal Rypinkowski czy Dworzec PKP.ZLY PRZYKLAD !
          >(...)

To nie przykład - raczej przestroga.
        • kaliszanin2 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 18:52
          ok333 napisał:

> (...) pan Wojciech Krenz demonstrowal swoje stare - bo z roku 1973 - Kroniki
          min.z Kaliska Koleja Dojazdowa (dworzec Kalisz Wask.)i z ,,Kaliszaczkiem''.Tego
          sie nie da opisac , to trzeba zobaczyc.

Kiedy można zobaczyć?
          • ok333 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 20:17
            >kaliszanin2 napisal
            > Kiedy mozna zobaczyc?

Dzisiaj mozna bylo o g.19.oo w BWA (ale to juz musztarda po ...)
            Prawdopodobnie w kolejnych edycjach Festynu u Niechcicow w Russowie (szkola) w
            terminach : 02 lipca i 06 sierpnia br .Podam jednak we watku waskotorowym po
            uzyskaniu potwierdzenia w/w terminow przez p.Wojtka.
    • plus601 Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 14:33
      Nie ma kaliskiej rzeźni na ul. Majkowskiej

• ok333 Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 14:57
        ...i nie ma fruwajacych przez plot ...baleronow , szynek , itp..He , he , he.
        To byly czasy ! Polak potrafil. Zawsze.
        • ksiestwokaliskie Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 22:15
          i bardzo dobrze, że nie ma. Znam kilku "weteranów" którzy tam pracowali. Śmiac
          mi się chce, gdy mówią, że "złodzieje rozkradli rzeźnię", a sami codziennie furę
          mięsa kradli, ehhh...polska mentalnośc Kalego...
          • ok333 Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 22:51
            To sie nazywalo - ,,EXPORT WEWNETRZNY''.I z drugiej strony nie dziwie sie (choc
            nie pochwalam ) - niby placa - niby praca.Kto mogl . to ,,dorabial''.Gora
            lepiej to robila . Na wieksza skale i jeszcze mieli tanie obiadki za 3,- zetely
            w KW , w piwniczce czy MO - Konsumach.
    • plus601 Garbarnia ??? 06.06.06, 14:35
      A garbarnia to jeszcze we fragmentach istnieje czy nie?
    • plus601 Zniknęły "Łaźnie miejskie" 09.06.06, 13:53
      Jedna była na ul. Kopernika 13, a druga chyba w al. Wolności (obok obecnej
      elektrowni wodnej, kiedyś mieściło się tam chyba także zrzeszenie adwokatów czy
      coś takiego.
    • plus601 Re: Miejskie składy węgla. 09.06.06, 20:13
      Na ul Kościuszki i na ul Stawiszyńskiej.
    • plus601 Re: Objazdowe ostrzenie noży i nożyczek 09.06.06, 20:20
      Był (byli) taki facet, który popychał maszynę od domu do domu podobną do
      taczki, na której zainstalowane było wielkie koło zamachowe napędzane pedałem.
      To koło napędzało kamień szlifierski a szlifierz dzieki tej maszynie maszynie
      dostarczał usługę niemal do samego mieszkania zainteresowanych.
      • tatamisza Re: Objazdowe ostrzenie noży i nożyczek 05.07.06, 12:28
        W dni targowe [wtorek i piątek?] panowie pracowali obok remizy od strony ul.
        Babina, pamiętam że jeden z nich miał parę wspaniałych buldogów.
    • plus601 Re:Szmot 09.06.06, 20:25
      Była bardzo dawno temu w Kaliszu firma "Szmot", która prowadziła handel
      wymienny. Handel ten polegał na odbieraniu od ludzi (na ulicy pod domem
      klienta) starych szmat, złomu i butelek w zamian za nowe garnki z pokrywkami.
    • plus601 Re:Skup złomu na rogu Szopena i Złotej 09.06.06, 20:28
      To była fajna góra żelastwa
      niemal, że w centrum miasta
      • ksiestwokaliskie Skupy makulatury 09.06.06, 20:47
        skupy makulatury na Parczewskiego (przed Kanonicką) - dziś szpecąca centrum
        Kalisza wyrwa, oraz na Widoku (prawie przed Harceską) - dziś zaniedbany pusty
        placyk.
    • plus601 Była kiedys piłka nożna w Kaliszu (II liga) 09.06.06, 22:14
      Walczylismy o I ligę - Siachu (Kamiński), brat Siacha (Kamiński), Jezierski
      (Jezierski). A pierwsza liga składała sie tylko z 16 drużyn.

A dzisiaj co? KKS Kalisz do dOOpy, reprezentacja Polski do dOOpy.
    • plus601 "Dom starców" na Nowym Świecie, 09.06.06, 23:53
      obecnie hotel "CALISIA"
      • ok333 Re: ,,HYDROpatia'' w kaliskim parku. 10.06.06, 21:58
        ...warto jej poswiecic wiecej miejsca! Takie miejskie Sanatorium .Bo obecna
        rehabilitacja to parodia ... zanim zaczna sie zabiegi ,pacjent zdazy zejsc z
        tego padolu.He , he , he.
        • ok333 re : cegielnia ...Mlodeckiego ??? 19.06.06, 14:13
          Gdzie byla ?...pewnie wiecie ! Tak , pomiedzy ulicami Kordeckiego i
          Skalmierzycka . Tu pozyskiwala gline. Gdzie byly budynki cegielni doprawdy ,
          nie wiem . Natrafilem tylko na takie info : okolo 02 grudnia 1918 roku tory
          kolejki cegielnianej ( zigeleibahn )zostaly rozebrane przez czlonkow POW ,
          gdzies pomiedzy Kaliszem i Szczypiornem,aby uniemozliwic Niemcom ewakuacje
          wielkich magazynow ( zywnosci ? )Jednak nie dysponuje zadnymi zdjeciami.
    • ksiestwokaliskie Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 18:57
      Chyba nikt się nie obrazi, jeśli odczepię ten temat?:)
    • kachna.kachna Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 21:52
      Az mi sie lezka w oku zakrecila-Plus601 wspomnial pl.Bohaterow Stalingradu-cale
      dziecinstwo tam mieszkalam i pamietam, ze po zmianie nazwy nie moglam sie
      przystosowac chyba przez dobre dwa lata. Pamietam ze wczesnego dziecinstwa
      warzywniak(chyba)"U Jarmuzynskiego"(w miejscu obecnych Delicji), gdzie biegalam
      na oranzade.
      A sklepy wokol ratusza (jakies PSS-y i PHS-y, do ktorych byly w latach 80
      niesamowite kolejki. I jeszcze sklep zabawniczy na ul.Zlotej w ktorym mozna
      bylo kupic super nowosci z NRD.
      Pamietam tez domek szwajcarski i pawie. Buuuuuu jaka ja stara jestem:)
      Jak mi sie cos przypomni-dopisze.
      • plus601 Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 22:04
        Pamiętam ten warzywniak, a oranżada była w takich butelkach z porcelanowym
        grzybkiem i gumową podkładką. Podobny warzywniak był na Kościuszki należał on
        do pana Jurgi też była oranżada (czerwona i żółta) i oczywiscie andruty
        kaliskie.
        • kachna.kachna Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 22:28
          Andruty pamietam tylko z parku.Na szczescie nadal sa sprzedawane przy moscie i
          czesto je mojemu dziecku kupuje.
          Przypomnial mi sie jeszcze prom w parku i z troche pozniejszych czasow lody w
          delicji, po spacerku tam sie chodzilo i czekalo z pol godziny na stolik. Taka
          posh kawiarnia byla:)
          I jeszcze Kalisz ktorego nie ma to poranki w kinach-moj ojciec zawsze na nich
          spal a ja z emocji go co chwile budzilam.
          • ksiestwokaliskie Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 23:10
            delicje - to były czasy, samo pójście tam to już były emocje:) a na poranki ze
            starszym bratem chodziłem :)
            • wielkopolskawschodnia Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 23:16
              Do Delicji chodziłem z kumplami po szkole. Małolatom alkoholu nie sprzedawano,
              ale sprzedwano herbatę z rumem. :) Akcja: "Pięć herbat z rumem poproszę".

To były czasy! ;)
              -----
          • intermasterkalisz Andruty ... 29.06.06, 00:40
            JA andruty w dzieciństwie jadłem raz do roku, 1 listopada były do kupienia przed
            cmentarzami :) A dziś już nie jem pieczywa, więc i andrutów nie jadam, ale nie
            zapomnę tego smaku. Niezaznajomieni z innych miast mawiali: `toszto maca!` :>
    • kaliszanin2 Przypięty wątek o Kaliszu, jakiego już nie ma :) 29.06.06, 08:12
      Teraz już odpięty - wszystko, jak widać, przemija. :)
      • ok333 Re : Panta rei ... 06.07.06, 00:28
        a pamietacie przeslawna ...cenzure ??? Ja ja pamietam z ul.Staszica , tam gdzie
        obecnie PUPa ! Kto pamieta wczesniejszy adres , jeszcze z okresu przed 1975 r ,
        kiedy Kalisz byl ,,starym'' powiatem?Pamietam jak ludziska biegali do PUKPPiW z
        matrycami powielaczowymi zeby wspanialomyslny cenzor/ka dali zgode na druk iles
        tam egzemplarzy ,,klepsydry''! Zadna akademia , zaden wernisaz wystawy nie mogl
        sie odbyc bez jej zgody.Wszystko musialo byc pod kontrola.Wszystko musialo byc
        prawomyslne!!!Zeby ustroj (jedynie sluszny ) nie runal. He , he , he
        • kaliszanin2 Re: Re : Panta rei ... 06.07.06, 08:33
          ok333 napisał:

> a pamietacie przeslawna ...cenzure ???(...)Zadna akademia , zaden wernisaz
          wystawy nie mogl
          >
          > sie odbyc bez jej zgody.(...)Zeby ustroj (jedynie sluszny ) nie runal. He ,
          he , he

I właśnie za to należało mu się runięcie. Jeżeli nas czytasz, utrwalaczu
          tamtego syfa, to wiedz, sowiecki pomiocie, że ci właśnie pokazuję wyciągnięty
          środkowy palec, dupku.
          • ok333 Re: Re : Panta rei ... 06.07.06, 15:23
            Sluchaj ...pojebusie - lecz sie najpierw ...a potem ucz ,zebys teksty potrafil
            czytac ze zrozumieniem !!! Nie zauwazyles ironii ??? Powiem ci jedno - wtorny
            analfabeto - ja , za powieszony tuz przed stanem wojennym afisz o spotkaniu z
            Andrzejem Gwiazda polecialem z roboty, a ,,fuck you '' - mozesz pokazac swojej
            mamusi. PONIAL ???

nie pozdrawiam
            • kaliszanin2 Sam się lecz 06.07.06, 21:15
              ok333 napisał:

> Sluchaj ...pojebusie - lecz sie najpierw ...a potem ucz ,zebys teksty
              potrafil
              > czytac ze zrozumieniem !!! Nie zauwazyles ironii ??? Powiem ci jedno - wtorny
              > analfabeto - ja , za powieszony tuz przed stanem wojennym afisz o spotkaniu z
              > Andrzejem Gwiazda polecialem z roboty, a ,,fuck you '' - mozesz pokazac
              swojej
              > mamusi. PONIAL ???
              >
              > nie pozdrawiam

Sam się lecz. Gdzie w moim tekście jest coś, co by Cię mogło obrazić albo coś,
              co w ogóle się do Ciebie odnosi? Jakim prawem na mnie ni stąd, ni zowąd
              napadasz i o co Ci w ogóle chodzi? I nie obnoś się tak ze swoimi krzywdami
              i zasługami, bo ten i ów może to przyjąć, mając do tego pełne prawo, jak to
              skamlanie z piosenki: "tu, popatrz, blizna". A fucka każdemu staremu komuchowi
              mam powód pokazać. Natomiast od mojej od dawna nieżyjącej Mamusi wara, chamie.
              • szycha-ns Re: Sam się lecz 06.07.06, 21:22
                "A fucka każdemu staremu komuchowi mam powód pokazać"

Grubo przegiąłeś, znasz ok333, aby tak o Nim napisać? Po prostu szok...
                Wnioskuje o usunięcie kilku ostatnich postów... a następnym razem czytaj ze
                zrozumieniem!
                • kaliszanin2 Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój tekst 06.07.06, 21:31
                  szycha-ns napisał:

> (...)
                  > Grubo przegiąłeś, znasz ok333, aby tak o Nim napisać? Po prostu szok...
                  > (...)

Przecież mój tekst w ogóle się do ok333 nie odnosi. Nigdy nie piszę występując
                  sam (i nikt normalny tak nie robi) w liczbie mnogiej. Jeśli więc piszę w
                  liczbie mnogiej, to znaczy, że się przyłączam do przedmówcy. To, co mnie
                  spotkało, jest tym bardziej przykre, że podobał mi się ten tekst o cenzurze.
                  • szycha-ns Re: Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój tekst 06.07.06, 21:41
                    W takim razie przepraszam, widocznie razem z ok333 źle odczytaliśmy Twoje
                    intencje. To są właśnie minusy prowadzenia dyskusji na forum internetowym :(
                    Oby jak najmniej wspólnego niezrozumienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka