plus601 Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 24.05.06, 23:48 gdzie można było kupić lalkę Barby, klocki lego, komputer Atari, telewizor kolorowy np. Jowisz (albo Panasonic) i wódę jak brakło kartek. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 25.05.06, 00:01 a także Malborasów i gumy Wrigley's :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nie ma PEWEXU na Gornosląskiej obok "Prosny" 25.05.06, 15:36 ...nie ma tez ,,cinkciarzy''handlujacych pod PKO BP czy Pewexem, ale sa za to kantorowi przedsiebiorcy ze swoimi wypasionymi brykami itd. Baksow i centow ci u nas dostatek Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Kaliskie Dorożki i zwyczajowe punkty postoju 24.05.06, 23:53 1) Róg Parczewskiego i Wodnej 2) Róg Nowego Światu i Śródmiejskiej 3) Kazimierzowska - obecny postój taxi Kto pamięta gdzie jeszcze? Chyba dworzec kolejowy ale nie mam pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Kaliskie Dorożki i zwyczajowe punkty postoju 25.05.06, 00:19 Na dworcu na pewno byly, sam jezdzilem jako dziecko. Na obecnego Parczewskiego postoj byl przy obecnie Zlotej (d. Dzierzynskiego). Znak glosil "Postoj Dorozek Konnych", a na postojach taksowek bylo napisane "Postoj Dorozek Samochodowych", ktorego uzywano nawet potem jak zniknely dorozki konne. Jeszcze o dworcu PKS przy liceum Asnyka, byl nawet opisany w "Polityce" z podowu drzwi do nikad. Otoz kasy i peron miescily sie na wysepce posrodku ulicy. Kasy byly w osobnym pomieszczeniu, ale peron byl tylko odgrodzony sciana z drzwiami. Po prostu wchodzilo sie przez drzwi z ulicy na ulice, taka wlasnie brama do nikad. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 25.05.06, 21:58 Górnośląska 10 obok "Ziemi Kaliskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 26.05.06, 15:02 A czy ta gazeta nie nosiła przypadkiem tytułu "Włókniarz"? I była jeszcze "Delta", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Nie ma redakcji "Włókniarz Kaliski" 26.05.06, 15:41 o00 napisał: > A czy ta gazeta nie nosiła przypadkiem tytułu "Włókniarz"? > I była jeszcze "Delta", prawda? Nazywała się chyba "Kaliski Włókniarz" (w takim szyku), ale głowy nie daję. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 17:21 ...ale tego autobusu nie pamietam ! Wiem , ze kursowal z pl.Kilinskiego na Dworzec PKP.Ktos mi mowil , ze ,,pompowano'' go w okolicy ulic Serbinowskiej i Widok (SP nr 14)???Chetnie zobaczyl bym jego fotke. Odpowiedz Link Zgłoś
arek_753 Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 23:33 Jest jedno zdanie o autobusach na "holzgas" tzw. gaziakach w książce Tadeusza Pniewskiego "Kalisz z oddali", cyt."Zdumiałem się na widok jadącego ulicą Górnośląską autobusu-piętrusa. W życiu nie widziałem takiego 'gaziaka', jakiego tutaj w spuściźnie zostawili nam Niemcy." Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: autobus na ,,holzgas''??? 27.05.06, 23:40 ja też nie pamiętam już tych autobusów. To busy na "holzgas" były tymi dwoma autobusami, które Niemcy zostawili w Kaliszu, uciekając w styczniu 1945 i od których zaczęła się działalnośc komunikacji publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
tatamisza Re: autobus na ,,holzgas''??? 05.07.06, 12:19 To nie były autobusy na gaz drzewny, tylko na miejski. Punkt poboru gazu znajdował się przy placu Kilińskiego, na odcinku między ulicami Walki Młodych a Warszawską. Gaz był miejski bo pamiętam jak mama narzegała, że małe ciśnienie , bo autobus tankuje. To były czasy. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
arek_753 Autobusy- pierwsze przegubowce 28.05.06, 00:08 Jeździły na dawnej lini 22 i były to Jelcze Karosa tzw. ogóry. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Autobusy- pierwsze z przyczepą. 28.05.06, 08:27 Były też autobusy z przyczepą np "M". Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Konne karawany pogrzebowe. 28.05.06, 08:31 Taki pogrzeb zajmował np. całą ul. Śródmiejską i Górnośląska a na czele szła dęta orkiestra. Karawany były pięknie rzeźbione i ze wszystkich stron przeszklone. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Stacja transformatorowa róg Harcerskiej i Górnoslą 28.05.06, 21:43 Stacja transformatorowa przy rogatce, a właściwie przy cmentarzu miejskim i ewangielickim. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Stacja transformatorowa róg Harcerskiej i Gór 28.05.06, 21:49 tam później postawili ławeczki i zbierali (także spali) się tam żule z całej okolicy. Dobrze, że 2-3 lata temu skasowali te ławki. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Nie ma Komitetu Wojewódzkiego PZPR (ha ha ha) 28.05.06, 21:55 Na to nie wpadliście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Nie ma Komitetu Wojewódzkiego PZPR (ha ha ha) 28.05.06, 22:04 oraz siedziby SB ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Jak to nie ma? 28.05.06, 22:39 Jest, tylko teraz na innych stanowiskach. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Pamiętacie konduktorów w autobusach? 28.05.06, 22:25 Siedzieli przy tylnum wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Sklep "Bachus" 28.05.06, 22:55 z wódecznością obok "Orbisu"(róg Złotej i Śródmiejskiej). Bachus był na Śródmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Kazanie z ambony. 28.05.06, 23:09 Pamiętam jak jeszcze msze były prowadzone po Łacinie to ksiądz kazania czytał z ambony. Podobało mi się to. To tak na marginesie pobytu papieża w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Koszary Godebskiego 29.05.06, 23:54 Chyba od dziś możemy też mówic, że pamiętaliśmy Koszary Godebskiego :( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Koszary Godebskiego 30.05.06, 00:58 Księstwo - NIE PISZ TAKICH STRASZNYCH RZECZY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Koszary Godebskiego 30.05.06, 01:16 życie to nie bajka, nie głaszcze cię po jajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do B 30.05.06, 12:03 ...Borkowa Starego ? Czy pamietacie?Czy widzicie szanse rewitalizacji??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 12:04 Dysponujecie moze ,jakas dokumentacja ikonograficzna? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 12:53 Ja mam wlasna fote z pazdziernika 2004 r. www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=8602&okno=galeria To tak , zebyscie sobie przypomnieli. Czy ktos z Panstwa wsiadal tam do pociagu ciagnionego przez poczciwego Px48-1726 ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Stary dworzec kolejki waskotorowej i linia do 30.05.06, 13:25 I tutaj jeszcze garsc , ale wspolczesnych okruchow z tego odcinka kaliskich ,,ciasnych torow '' www.kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=1060&od=&do=&okno=galeria Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 A kto pamięta Jasia Zielone Ucho? 04.06.06, 14:29 Tego co za nasze zdrowie pił denaturat? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' . 04.06.06, 17:43 Jasiow Zielone Ucho nie brakuje nam na codzien - wystarczy wpasc na Planty,Boulevard de Canal Rypinkowski czy Dworzec PKP.ZLY PRZYKLAD ! ale... wlasnie wrocilem z przejazdu waskotorowka, ktora jechali uczestnicy Rajdu Turystycznego im.Marii Dabrowskiej w ramach dorocznego ,,Festynu u Niechcicow'', z finalem w Szkole Podst. w Russowie.Tam ,na zakonczenie imprezy pan Wojciech Krenz demonstrowal swoje stare - bo z roku 1973 - Kroniki min.z Kaliska Koleja Dojazdowa (dworzec Kalisz Wask.)i z ,,Kaliszaczkiem''.Tego sie nie da opisac , to trzeba zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 18:50 ok333 napisał: > Jasiow Zielone Ucho nie brakuje nam na codzien - wystarczy wpasc na > Planty,Boulevard de Canal Rypinkowski czy Dworzec PKP.ZLY PRZYKLAD ! >(...) To nie przykład - raczej przestroga. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 18:52 ok333 napisał: > (...) pan Wojciech Krenz demonstrowal swoje stare - bo z roku 1973 - Kroniki min.z Kaliska Koleja Dojazdowa (dworzec Kalisz Wask.)i z ,,Kaliszaczkiem''.Tego sie nie da opisac , to trzeba zobaczyc. Kiedy można zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: A kto pamięta ...Kroniki ,,Kaliski Trebacz'' 04.06.06, 20:17 >kaliszanin2 napisal > Kiedy mozna zobaczyc? Dzisiaj mozna bylo o g.19.oo w BWA (ale to juz musztarda po ...) Prawdopodobnie w kolejnych edycjach Festynu u Niechcicow w Russowie (szkola) w terminach : 02 lipca i 06 sierpnia br .Podam jednak we watku waskotorowym po uzyskaniu potwierdzenia w/w terminow przez p.Wojtka. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 14:33 Nie ma kaliskiej rzeźni na ul. Majkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 14:57 ...i nie ma fruwajacych przez plot ...baleronow , szynek , itp..He , he , he. To byly czasy ! Polak potrafil. Zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 22:15 i bardzo dobrze, że nie ma. Znam kilku "weteranów" którzy tam pracowali. Śmiac mi się chce, gdy mówią, że "złodzieje rozkradli rzeźnię", a sami codziennie furę mięsa kradli, ehhh...polska mentalnośc Kalego... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rzeźnia na Majkowskiej 06.06.06, 22:51 To sie nazywalo - ,,EXPORT WEWNETRZNY''.I z drugiej strony nie dziwie sie (choc nie pochwalam ) - niby placa - niby praca.Kto mogl . to ,,dorabial''.Gora lepiej to robila . Na wieksza skale i jeszcze mieli tanie obiadki za 3,- zetely w KW , w piwniczce czy MO - Konsumach. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Garbarnia ??? 06.06.06, 14:35 A garbarnia to jeszcze we fragmentach istnieje czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Zniknęły "Łaźnie miejskie" 09.06.06, 13:53 Jedna była na ul. Kopernika 13, a druga chyba w al. Wolności (obok obecnej elektrowni wodnej, kiedyś mieściło się tam chyba także zrzeszenie adwokatów czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Miejskie składy węgla. 09.06.06, 20:13 Na ul Kościuszki i na ul Stawiszyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Objazdowe ostrzenie noży i nożyczek 09.06.06, 20:20 Był (byli) taki facet, który popychał maszynę od domu do domu podobną do taczki, na której zainstalowane było wielkie koło zamachowe napędzane pedałem. To koło napędzało kamień szlifierski a szlifierz dzieki tej maszynie maszynie dostarczał usługę niemal do samego mieszkania zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
tatamisza Re: Objazdowe ostrzenie noży i nożyczek 05.07.06, 12:28 W dni targowe [wtorek i piątek?] panowie pracowali obok remizy od strony ul. Babina, pamiętam że jeden z nich miał parę wspaniałych buldogów. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re:Szmot 09.06.06, 20:25 Była bardzo dawno temu w Kaliszu firma "Szmot", która prowadziła handel wymienny. Handel ten polegał na odbieraniu od ludzi (na ulicy pod domem klienta) starych szmat, złomu i butelek w zamian za nowe garnki z pokrywkami. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re:Skup złomu na rogu Szopena i Złotej 09.06.06, 20:28 To była fajna góra żelastwa niemal, że w centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Skupy makulatury 09.06.06, 20:47 skupy makulatury na Parczewskiego (przed Kanonicką) - dziś szpecąca centrum Kalisza wyrwa, oraz na Widoku (prawie przed Harceską) - dziś zaniedbany pusty placyk. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Była kiedys piłka nożna w Kaliszu (II liga) 09.06.06, 22:14 Walczylismy o I ligę - Siachu (Kamiński), brat Siacha (Kamiński), Jezierski (Jezierski). A pierwsza liga składała sie tylko z 16 drużyn. A dzisiaj co? KKS Kalisz do dOOpy, reprezentacja Polski do dOOpy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ,,HYDROpatia'' w kaliskim parku. 10.06.06, 21:58 ...warto jej poswiecic wiecej miejsca! Takie miejskie Sanatorium .Bo obecna rehabilitacja to parodia ... zanim zaczna sie zabiegi ,pacjent zdazy zejsc z tego padolu.He , he , he. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 re : cegielnia ...Mlodeckiego ??? 19.06.06, 14:13 Gdzie byla ?...pewnie wiecie ! Tak , pomiedzy ulicami Kordeckiego i Skalmierzycka . Tu pozyskiwala gline. Gdzie byly budynki cegielni doprawdy , nie wiem . Natrafilem tylko na takie info : okolo 02 grudnia 1918 roku tory kolejki cegielnianej ( zigeleibahn )zostaly rozebrane przez czlonkow POW , gdzies pomiedzy Kaliszem i Szczypiornem,aby uniemozliwic Niemcom ewakuacje wielkich magazynow ( zywnosci ? )Jednak nie dysponuje zadnymi zdjeciami. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 18:57 Chyba nikt się nie obrazi, jeśli odczepię ten temat?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.kachna Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 21:52 Az mi sie lezka w oku zakrecila-Plus601 wspomnial pl.Bohaterow Stalingradu-cale dziecinstwo tam mieszkalam i pamietam, ze po zmianie nazwy nie moglam sie przystosowac chyba przez dobre dwa lata. Pamietam ze wczesnego dziecinstwa warzywniak(chyba)"U Jarmuzynskiego"(w miejscu obecnych Delicji), gdzie biegalam na oranzade. A sklepy wokol ratusza (jakies PSS-y i PHS-y, do ktorych byly w latach 80 niesamowite kolejki. I jeszcze sklep zabawniczy na ul.Zlotej w ktorym mozna bylo kupic super nowosci z NRD. Pamietam tez domek szwajcarski i pawie. Buuuuuu jaka ja stara jestem:) Jak mi sie cos przypomni-dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 22:04 Pamiętam ten warzywniak, a oranżada była w takich butelkach z porcelanowym grzybkiem i gumową podkładką. Podobny warzywniak był na Kościuszki należał on do pana Jurgi też była oranżada (czerwona i żółta) i oczywiscie andruty kaliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.kachna Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 22:28 Andruty pamietam tylko z parku.Na szczescie nadal sa sprzedawane przy moscie i czesto je mojemu dziecku kupuje. Przypomnial mi sie jeszcze prom w parku i z troche pozniejszych czasow lody w delicji, po spacerku tam sie chodzilo i czekalo z pol godziny na stolik. Taka posh kawiarnia byla:) I jeszcze Kalisz ktorego nie ma to poranki w kinach-moj ojciec zawsze na nich spal a ja z emocji go co chwile budzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 23:10 delicje - to były czasy, samo pójście tam to już były emocje:) a na poranki ze starszym bratem chodziłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Powspominajmy Kalisz jakiego już nie ma 28.06.06, 23:16 Do Delicji chodziłem z kumplami po szkole. Małolatom alkoholu nie sprzedawano, ale sprzedwano herbatę z rumem. :) Akcja: "Pięć herbat z rumem poproszę". To były czasy! ;) ----- Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Andruty ... 29.06.06, 00:40 JA andruty w dzieciństwie jadłem raz do roku, 1 listopada były do kupienia przed cmentarzami :) A dziś już nie jem pieczywa, więc i andrutów nie jadam, ale nie zapomnę tego smaku. Niezaznajomieni z innych miast mawiali: `toszto maca!` :> Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Przypięty wątek o Kaliszu, jakiego już nie ma :) 29.06.06, 08:12 Teraz już odpięty - wszystko, jak widać, przemija. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re : Panta rei ... 06.07.06, 00:28 a pamietacie przeslawna ...cenzure ??? Ja ja pamietam z ul.Staszica , tam gdzie obecnie PUPa ! Kto pamieta wczesniejszy adres , jeszcze z okresu przed 1975 r , kiedy Kalisz byl ,,starym'' powiatem?Pamietam jak ludziska biegali do PUKPPiW z matrycami powielaczowymi zeby wspanialomyslny cenzor/ka dali zgode na druk iles tam egzemplarzy ,,klepsydry''! Zadna akademia , zaden wernisaz wystawy nie mogl sie odbyc bez jej zgody.Wszystko musialo byc pod kontrola.Wszystko musialo byc prawomyslne!!!Zeby ustroj (jedynie sluszny ) nie runal. He , he , he Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Re : Panta rei ... 06.07.06, 08:33 ok333 napisał: > a pamietacie przeslawna ...cenzure ???(...)Zadna akademia , zaden wernisaz wystawy nie mogl > > sie odbyc bez jej zgody.(...)Zeby ustroj (jedynie sluszny ) nie runal. He , he , he I właśnie za to należało mu się runięcie. Jeżeli nas czytasz, utrwalaczu tamtego syfa, to wiedz, sowiecki pomiocie, że ci właśnie pokazuję wyciągnięty środkowy palec, dupku. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Re : Panta rei ... 06.07.06, 15:23 Sluchaj ...pojebusie - lecz sie najpierw ...a potem ucz ,zebys teksty potrafil czytac ze zrozumieniem !!! Nie zauwazyles ironii ??? Powiem ci jedno - wtorny analfabeto - ja , za powieszony tuz przed stanem wojennym afisz o spotkaniu z Andrzejem Gwiazda polecialem z roboty, a ,,fuck you '' - mozesz pokazac swojej mamusi. PONIAL ??? nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Sam się lecz 06.07.06, 21:15 ok333 napisał: > Sluchaj ...pojebusie - lecz sie najpierw ...a potem ucz ,zebys teksty potrafil > czytac ze zrozumieniem !!! Nie zauwazyles ironii ??? Powiem ci jedno - wtorny > analfabeto - ja , za powieszony tuz przed stanem wojennym afisz o spotkaniu z > Andrzejem Gwiazda polecialem z roboty, a ,,fuck you '' - mozesz pokazac swojej > mamusi. PONIAL ??? > > nie pozdrawiam Sam się lecz. Gdzie w moim tekście jest coś, co by Cię mogło obrazić albo coś, co w ogóle się do Ciebie odnosi? Jakim prawem na mnie ni stąd, ni zowąd napadasz i o co Ci w ogóle chodzi? I nie obnoś się tak ze swoimi krzywdami i zasługami, bo ten i ów może to przyjąć, mając do tego pełne prawo, jak to skamlanie z piosenki: "tu, popatrz, blizna". A fucka każdemu staremu komuchowi mam powód pokazać. Natomiast od mojej od dawna nieżyjącej Mamusi wara, chamie. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Sam się lecz 06.07.06, 21:22 "A fucka każdemu staremu komuchowi mam powód pokazać" Grubo przegiąłeś, znasz ok333, aby tak o Nim napisać? Po prostu szok... Wnioskuje o usunięcie kilku ostatnich postów... a następnym razem czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój tekst 06.07.06, 21:31 szycha-ns napisał: > (...) > Grubo przegiąłeś, znasz ok333, aby tak o Nim napisać? Po prostu szok... > (...) Przecież mój tekst w ogóle się do ok333 nie odnosi. Nigdy nie piszę występując sam (i nikt normalny tak nie robi) w liczbie mnogiej. Jeśli więc piszę w liczbie mnogiej, to znaczy, że się przyłączam do przedmówcy. To, co mnie spotkało, jest tym bardziej przykre, że podobał mi się ten tekst o cenzurze. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój tekst 06.07.06, 21:41 W takim razie przepraszam, widocznie razem z ok333 źle odczytaliśmy Twoje intencje. To są właśnie minusy prowadzenia dyskusji na forum internetowym :( Oby jak najmniej wspólnego niezrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś