mlodykalisz 14.06.06, 15:15 Szczegóły w Życiu Kalisza :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imstr Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 14.06.06, 21:45 zekanuj nam i gdzieś zapodaj, jak możesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 14.06.06, 23:45 Ale koniecznie w nowym wątku bo jeszcze trochę za mały burdel tu mamy.Przydałoby sie tez coś nowego o hipermarketach.Przecież też jest jakis artykul w Zyciu Kalisza więc nowy temat jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 15.06.06, 11:08 imstr postaram sie zeskanować... dzisiaj wieczorem albo jutro Odpowiedz Link Zgłoś
intermasterkalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.06.06, 00:10 Ciekawe jak to by wyglądało :) Co by wchodziło w skład Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 23.06.06, 13:24 intermasterkalisz napisał: "Ciekawe jak to by wyglądało :) Co by wchodziło w skład". W skład wchodziłaby dzisiejsza Wielkopolska Wschodnia (południowa część historycznego województwa kaliskiego), zachodnia część historycznego województwa sieradzkiego i scalona po 200 latach Ziemia Wieluńska. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 21.06.06, 12:27 dzisiaj też w Życiu Kalisza jest o województwie... "Radni chcą województwa" to tytuł.. potem zeskanuje Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 21.06.06, 12:54 terefere, poprzedni artykuł też miałeś zeskanowac...:> Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 21.06.06, 13:47 zapomniałem Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Skan 21.06.06, 13:53 niestety rzadko skanuje bo mój skaner jest z czasów nadania Kaliszowi praw miejskich :> mam nadzieje ze sie doczytacie a jak nie to ŻK kosztuje 1,90 :P www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78e4497b90cbca39.html Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 22.06.06, 11:51 5 złotych :), jak znajdze jeszcze taką mapke jak ma wygladac proponowane woj. to postaram sie tez zeskanować Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 23.06.06, 13:14 "Radni chcą województwa"... A ja chcę gwiazdki z nieba! Znowu to pieprzenie o gruszkach na wierzbie. Co oni zrobili, żeby Kalisz miał jakiekolwiek szanse na odzyskanie swojej ziemi i utworzenie województa? Może ktoś mi powie, co zrobili, bo ja nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 23.06.06, 13:17 cicho.. bo zbliżają się wybory... daj im szanse żeby jeszcze do jesieni pogadali że coś robią :D... następne takie gadanie będzie dopiero za 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Województwo nasze widzę ogromne 24.06.06, 10:47 Tylko co poza tymi wizjami? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Województwo nasze widzę ogromne 24.06.06, 14:02 Żałosne pomysły pana Zalejskiego, żałosna postawa obywateli m. Kalisza, żałosne zaniechania Rady Miasta, żałosny pan Prezydent, nawet ten artykuł żałosny. Finis Calisiae - tak mi się chce powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Województwo nasze widzę ogromne 25.06.06, 13:27 Dotychczas (o jak naiwnie!) myślałem, że w tym wszystkim chodzi o to, by przywrócić samorządność całego regionu, jego spójność terytorialną, społeczną, ekonomiczną, kulturową, historyczną, etnograficzną, etc etc, i by tym samym tworzyć społeczność o europejskim wymiarze, by tworzyć europejską (!) wspólnotę lokalną... A tu okazuje się, że wcale nie o to chodzi, bo chodzi o coś całkiem innego. Chodzi o to, żeby (jak pisze w "Życiu Kalisza" Robert Kordes) "przywrócić Kaliszowi status miasta wojewódzkiego". Status, po prostu "status"! Tylko po co? Czy po to, żeby pan Zalejski nie mieszkał w powiecie, tylko w województwie? A może po to, żeby pan Zalejski znowu był marszałkiem sejmiku? No bo na co komu może jeszcze być potrzebny "status"!? Wcale się teraz nie dziwię postawie choćby samych ostrowian (i chyba coraz lepiej rozumiem Kameralisa czy Sectora), bo jeśli mieszkałbym w innym mieście regionu niż Kalisz, to guzik by mnie obchodziły jakieś kaliskie statusowe aspiracje. Mało tego - ja obawiałbym się "przywrócenia Kaliszowi statusu", skoro to o "status" samego Kalisza chodzi, a nie o dobro całego regionu! Rację ma zatem Młody pisząc, że "powraca temtat województwa kaliskiego"... Bo nie powraca nic wiecej, jak stara komusza siermiężna pycha... Finis Calisiae! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf2006 Re: Województwo nasze widzę ogromne 28.06.06, 16:21 Jakie województwo!!! Jakie scalanie???? Czego???!!! Jestem z Kępna i nie chce być w kaliskim. To już było i oby nigdy nie wróciło! Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Województwo nasze widzę ogromne 28.06.06, 17:15 Spoooko - nie chcesz, to się wyprowadzisz. No problem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Województwo nasze widzę ogromne 28.06.06, 17:24 :))) a chcecie, by to wojewodztwo nazywalo sie srodkowopolskie? jakos tak mi ta nazwa nie podchodzi :| Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Województwo nasze widzę ogromne 28.06.06, 17:33 To najgłupsza nazwa, jaką w ogóle można było wymyśleć - w dodatku to ordynarna kalka ze środkowopomorskiego.... Ja bym się upierał przy nazwie Wielkopolska Wschodnia, ale Sieradzak zaraz bunt podniesie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal nazwa wojewodztwa 28.06.06, 17:36 a co Ty sie tak tym Sieradzakiem przejmujesz? co to, wyrocznia jakas czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jaka nazwa dla wspólnego województwa? 28.06.06, 17:40 Nooo, wyrocznia. ;) A Wy, sieradzanie, jakiej nazwy chcielibyście dla wspólnego województwa? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Może nazwać od rzek? 28.06.06, 17:47 Region leżący w 50% w dorzeczu Prosny, w 40% w innej części dorzecza Warty, a tylko w 10% poza tymi terenami, to chyba byłoby Prosnowarcie, czyli woj. prosnowarciańskie. Zawsze to lepsze od Warthegau. :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jaka nazwa dla wspólnego województwa? 28.06.06, 17:51 K2, ty już lepiej nie wypisuj takich rzeczy, bo jeszcze Zalejski weźmie to za dobrą monetę i podchwyci, i dopiero będziesz się musiał tłumaczyć. :p Przecież Prosna to dorzecze Warty (a w kupie to dorzecze Odry). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Jaka nazwa dla wspólnego województwa? 28.06.06, 17:57 o00 napisał: > K2, ty już lepiej nie wypisuj takich rzeczy, bo jeszcze Zalejski weźmie to za > dobrą monetę i podchwyci, i dopiero będziesz się musiał tłumaczyć. :p > > Przecież Prosna to dorzecze Warty (a w kupie to dorzecze Odry). Dlatego pisałem o "pozostałej części dorzecza Warty". "Propozycja" dotyczy dorzeczy - myślisz, że to już wystarczy Zalejskiemu, żeby nie dostrzec niedorzeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Jaka nazwa dla wspólnego województwa? 28.06.06, 18:01 Niestety, ale coraz częściej tak właśnie o nim myślę. :/ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Ziemia Kaliska 30.06.06, 10:18 W dzisiejszej Ziemi Kaliskiej również jest art. o ŚRODKOWOPOLSKIM... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ziemia Kaliska 30.06.06, 12:44 Bardzo proszę zeskanować i wrzucić do neta podobnie jak artykuł z "Życia Kalisza". :) Bo bardzo chętnie przeczytam co poznańska agentura w Kaliszu ma na ten temat do powiedzienia, czy też raczej co agenturze z poleceniem publikacji przesłano z Poznania - może to nawet sam Tomasz Cylka jest autorem artykułu? :p Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Ziemia Kaliska 30.06.06, 12:47 w zasadzie nic nowego tam nie napisano...postaram się wrzucić ten artykuł wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Jaka nazwa dla wspólnego województwa? 04.08.06, 16:44 Niektórzy z was są na prawdę dziwni. Czy to nazwa nowego wojeództwa jest najważniejsza?... a zawsze myślałem że utworzenie tego województwa, bez względu na to jak ono się będzie nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz skan 30.06.06, 18:43 mam nadzieje ze sie doczytacie www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f02b07a9122415cc.html Odpowiedz Link Zgłoś
geograf2006 Re: skan 08.07.06, 10:22 Hehehe, dobre. Nie ma to jak mocarstwowe ambicje. Ledwie stutysięczne miasto chce rządzić obszarem większym od mazowieckiego... tak przynajmniej wygląda na mapie... hehehehe A tak poważnie - skoro nie przeszło srodkowopomorskie - które miało o niebo lepszy lobbing, to na szczęście to też nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: skan 08.07.06, 10:25 Nie ledwo 100tysięczne tylko ponad 100 tysięczne jakbyś pocztał wcześniejsze info to byś wiedział że Środkowopolskie powierzchniowo byłoby dużo mniejsze od Mazowieckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: skan 08.07.06, 10:26 zresztą liczy się zdanie ogółu a nie jednej jednostki z prowincji :P Odpowiedz Link Zgłoś
geograf2006 Re: skan 08.07.06, 13:29 > zresztą liczy się zdanie ogółu a nie jednej jednostki z prowincji :P Rozumiem że ogół to ledwo ponad sto tysięcy mieszkańców Kalisza, bo więcej chętnych, zwłaszcza po zachodniej stronie nie widzę :))))))) W takiej sytuacji nawet głos jednostki z "prowincji" jest czymś (to tylko nieco mniej niż 1/100000 głosów kaliskich). Ps. Kalisz to tez prowincja. No jakby nie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: skan 08.07.06, 19:23 Tak zgadzam się Kalisz to prowincja np. względem Warszawy... ale dla Kępna Kalisz to wielka metropolia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 08.07.06, 23:38 Ps: obecnie mamy zbliżoną liczbę postów na forum do liczy mieszkańców Kępna :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 08.07.06, 23:59 Nooo, Młody, to chyba najlepszy z twoich dotychczasowych dowcipów. Uśmiałem się. :) Odpowiedz Link Zgłoś
plus601 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 09.07.06, 18:04 mlodykalisz napisał: >obecnie mamy zbliżoną liczbę postów na forum do liczy mieszkańców Kępna :) To Kępno jest takie duże? nadaje się do woj. kaliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 15.07.06, 15:50 Ksienztwo, a dlaczego ty wywaliłeś ten wątek Młodego o dziurawym geografie? Przecież mogło być tak wesoło... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 15.07.06, 23:39 nie chcę tu żadnych wojen, ot powód. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 00:42 A głos ludu, głos poddanych, to już się nie liczy!? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 10:06 to nie forum ludowe tylko szlacheckie hehe ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Kalisz-Konin 16.07.06, 17:35 Ciekawe czy osoby z Kalisza starające się o województwo Środkowopolskie biorą pod uwagę to że np. Konin może zgodzić się na bycie w tym województwie ale pod warunkiem że oddamy im sejmik województwa. Czyli w Kaliszu będzie siedziba wojewody a w Koninie sejmik województwa (tak jak ZG z GW i Bydgoszcz z Toruniem)... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kalisz-Konin 16.07.06, 17:50 Pan Zalejski chce utworzyć województwo cyt. "metodami administracyjnymi", czyli nie bierze pod uwagę. :/ Nawet mu nie będę życzyć powodzenia... Obawiam się, że Konin, Sieradz, Ostrów, i kto tam jeszcze, są skłonne poprzeć Zalejskiego, ale "za coś", na przykład za jakiś urząd. Tylko że wtedy urzędów by zabrakło. No ale to taki sposób myślenia: coś za coś. Czyli kupczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 17:54 ale i tak ostrów nie dostałby żadnego urzędu. Takie "dzielenie" rozegrałoby się jedynie między Kaliszem a Koninem . Chociaż mimo tego że Konin by miał sejmik to Ostrów miałby lepszą sytuacje gdyż leżałby bliżej miasta z siedzibą wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 18:06 mlodykalisz napisał: "ale i tak ostrów nie dostałby żadnego urzędu." Młody, a powiedz nam szczerze: dlaczego ty tak lubisz drażnić tych ostrowian, dlaczego ty ich nie szanujesz? Dlaczego nie weźmiesz pod uwagę choćby tego, że Ostrów został znaczącym miastem powiatowym jeszcze w XIX w., a Konin dopiero 50 lat temu? Itp., itd... Co? Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 18:12 a myślisz że gdyby powstało to województwo to sejmik "powędrowałby " do Konina czy do Ostrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 19:01 Nie sadzę, żeby gdzieś "powędrował". Gmachy Komisji Wojewódzkiej Kaliskiej są w stanie pomieścić urząd wojewódzki, budynki dawnego kolegium jezuickiego przy ulicy Kolegialnej spokojnie pomieszczą urząd marszałkowski. Jeśli to województwo miałoby powstać po to, by różnych potencjalnych urzędników zadowalać urzędniczymi godnościami (i pensjami), to ja województwa nie chcę, bo i po co. Jeśli Konin, Sieradz i Ostrów miałyby poprzeć powstanie województwa "za coś", to ja bym tych miast w województwie też nie chciał (ale obawiam się, że jestem teraz naiwny). Województwo nie jest nam potrzebne dla urzędów, ale po to, by mieszkającym tu ludziom dać możliwość poprawy jakości życia w - było nie było - europejskim już kraju, bedącym też już członkiem UE. Milionowa Łódź i półmilionowy Poznań to zapatrzone w siebie metropolie i nic tego zapatrzenia nie jest w stanie zmienić. Jaki jest stosunek Poznania do na przykład Ostrowa mieliśmy okazję wyraźnie zobaczyć przy aferze z szybką koleją. Poznania nie obchodzi upadła gospodarka Ostrowa, nie obchodzi upadająca gospodarka Konina. Jakie są perspektywy rozwojowe Sieradza w wojewódtwie łódzkim możemy poczytać choćby na sieradzkim forum. Trzy obecne subregiony: kaliski, koniński i sieradzki są w stanie utworzyć (i to z powodzeniem) jednolity samorządny region i dobrze się w nim (samo)rządzić. To, czy z takiej możliwości skorzystają, zależy w ogromnym stopniu od sposobu, w jaki myślą o sobie samym i swoim miejscu w Europie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 16.07.06, 20:58 zgadzam się z tym co napisałeś, ale potwierdzam że jesteś naiwny :P. Zdegradowany Konin (podobnie jak Kalisz) będzie chciał dostać jak najwięcej (Kalisz jak najwięcej z woj. chciałby zatrzymać przy sobie...) Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 17.07.06, 09:21 No i sam sobei mlody odpowiedziales czy ktores z wymienionych miast bedzie chialo isc w takiej sytuacji do nowego wojewodztwa z Kaliszem... "Kalisz jak najwięcej z woj. chciałby zatrzymać przy sobie..." Wiesz powiem CI jedno. Jesli ktos ma mnei okradac wole, zeby to zrobil ktos z daleka niz sasiad. Kiedy okrada Cie sasiad jest to po prostu bardziej bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 17.07.06, 13:05 Sector - spokojnie. Ja wiem, że ty toczysz prywatną wojnę z Młodym, ale i ty wiedz, że ta wojna niczemu (dobremu) nie służy. Cytowane przez ciebie zdanie tak naprawdę należy czytać "Młodykalisz jak najwięcej z woj. chciałby zatrzymać przy sobie..." A Młodykalisz to ani Kalisz, ani Sejm RP, ani Rada Ministrów RP. I już zakop w popiele te złodziejskie opowieści. (Swoją drogą: czy można komuś ukraść coś, czego nie ma i nigdy nie miał?) Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 17.07.06, 13:31 Co do ostatniego pytania: Oczywiscie, ze mozna komus ukrasc cos, czego nie ma i nigdy nie mial. Np. Poznan moze ukrasc Kaliszowi (i Ostrowowi) Szybka Kolej! To tylko taki przyklad ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 17.07.06, 13:59 Sector - chciałbym cię prosić, żebyś napisał, spokojnie i wyraźnie, czego ty, jako ostrowianin, boisz się, że my możemy Ostrowowi ukraść. Proszę o to także dlatego, że dla mnie, jako kaliszanina, oskarżenia te wydają się irracjonalne, a chciałbym móc zrozumieć wasze obawy - bo jak ciągle czytam, wy się czegoś obawiacie, a ja ciągle nie rozumiem czego. :( Jeśli możesz - nie pisz ogólników. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 18.07.06, 03:50 wlasnie dobre pytanie jak zlodziej bywszedl do pustego mieszkania i widzial gole sciany to co by mial ukrasc nie Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 19.07.06, 09:12 Dlaczego chcecie w Kaliszu stworzyc nowe wojewodztwo ze stolica w Kaliszu? Czyz nie czasem przez to, ze Wam zle pod Poznaniem? (abstrachujac od przyczyn ambicjonalnych). Nie chcecie byc pod Poznaniem z jakies przyczyny. Z tego samego powodu Ostrow nie chcial by byc pod Kaliszem. Sami napisaliscie w koncu, ze wtedy Kalisz chialby brac jak najwiecej dla siebie (w domysle innym miastom nowego wojewodztwa zostawic jak najmniej). Tu masz odpowiedz co mozna zabrac innemu miastu. Ostrowowi mozna naprawde sporo zabrac metodamu administracyjno- terytorialnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 19.07.06, 13:35 1. Sector, a co to są te "przyczyny ambicjonalne"? Mam wrażenie, że u ciebie to jest tak: jeśli Ostrów ma ambicje - to jest ok, jeśli Kalisz ma ambicje - to już ok nie jest. Inna sprawa, że to są chyba ambicje z dwóch różnych, odległych od siebie półek. Zresztą ja nie wiem, jakie ambicje ma Ostrów. Nikt z was nigdy o tym jasno nie napisał, ostatnio zapytałem o to Kameralisa - ale nic nie odpowiedział. 2. Przyczyny tego, że nie chemy "być pod Poznaniem" są jasne i wyraźne. Przez 1000 (słownie: tysiąc) lat państwa polskiego Kalisz "był pod Poznaniem" przez lat 31 (słownie: trzydzieści jeden), tzn. rok przez wybuchem II wojny światowej i w latach 1945-75. 3. Czy to, że Wielkopolska Wschodnia jest pod względem etnograficznym, kulturowym, historycznym, społecznym i każdym innym odrębnym regionem, to są jakieś (źle pojmowane) "ambicje"? Czy to, że chcemy zyć i pracować we własnym województwie, to są jakieś "ambicje"? Czy to, że chcemy stanowić europejską społeczność, to są jakieś "ambicje"? Czy to, że chcemy się samorządzić w samorządnym województwie, którego perspektywy rozwojowe nie będą podporządkowane proberlińskim zapatrywaniom Poznania, to są jakieś "ambicje"? Czy to, że - choćby dla jednego przykładu - chcemy (przecież także dla was!) Uniwersytetu Wielkopolskiego w Kaliszu, to są jakieś "ambicje"? Itp., itd. Zastanów się, czy przypadkiem "złe" ambicje Kalisza nie są dobre dla Ostrowa. 4. sector11 napisał: "Sami napisaliscie w koncu, ze wtedy Kalisz chialby brac jak najwiecej dla siebie (...)". Nie "napisaliście", tylko napisał to jeden Młody, i tłumaczyłem ci już, że Młody to nie Kalisz, ani nie sejm RP, ani nie rząd RP. Czytaj czasem także moje posty i posty innych forumowiczów, a nie tylko posty Młodego. 5. A konkretnie: co można "zabrać" miastu i powiatowi ostrowskiemu, jeśli zmieniłaby się stolica i nazwa województwa? No bo chyba nic... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Polityka Poznania wobec WW 19.07.06, 13:42 I jeszcze jeden punkt, ale już w osobnym poście (bo wykracza poza odpowiedź): 6. Nikt chyba jeszcze jasno tego tutaj nie napisał, lecz trzeba sobie zdawać sprawę, że w partykularnym i żywotnym (!) interesie Poznania leży zniszczenie odrębności regionalnej Wielkopolski Wschodniej ze stolicą w Kaliszu. Przyczyn i sposobów realizacji tej polityki jest wiele, lecz cel poznanianom przyświeca w zasadzie tylko jeden: więcej ziemi oznacza więcej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Znowu powraca temtat województwa kaliskiego 28.08.06, 19:24 no i nie odpowiedziales na pytanie pozatym kalisz jest miastem historycznym nie liczac 31 lat w calej 1000 historii bylismy wojewodztwem Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Do samorządu przywieziony w teczce? Nie! 19.07.06, 02:39 Do samorządu przywieziony w teczce? Nie! Jacek Arkuszewski, Ennetbaden, Szwajcaria 18-07-2006 , ostatnia aktualizacja 17- 07-2006 16:49 Dlaczego nikt w Polsce nie protestuje, gdy ktoś przywieziony w teczce kandyduje na urząd samorządowy. Podkreślam - samorządowy, to jest taki, który pozwala miejscowej społeczności brać udział w sprawowaniu władzy. Kandydaci "z teczki" w najlepszym razie reprezentują interesy partyjne, a nie lokalne. Polscy wyborcy i dziennikarze obudźcie się! Zrozumcie, co to jest samorząd! serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3489526.html?nltxx=961608&nltdt=2006-07-19-02-05 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Może senator Mariusz Witczak... 19.07.06, 14:06 A ja sobie tak myślę, i myślę, i myślę... że może senator Mariusz Witczak byłby całkiem dobrym wojewodą... Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Może senator Mariusz Witczak... 19.07.06, 14:24 o00 napisał: > A ja sobie tak myślę, i myślę, i myślę... że może senator Mariusz Witczak byłby > > całkiem dobrym wojewodą... Co myślicie? Musiałby chyba zrezygnować z mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Może senator Mariusz Witczak... 20.07.06, 09:01 Ale pan Witczak nie cierpi Ostrowa ;o(((( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Regiony Europy: mapa 19.07.06, 19:07 Czy ktoś gdzieś napotkał w Internecie mapę regionów europejskich - taką, jaką widać za panią komisarz Danutą Hubner na zdjęciu? www.cor.europa.eu/images/homepage/delebarre180706.jpg Bo szukam i nie mogę znaleźć. :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Regiony Europy: mapa 19.07.06, 20:10 To są tzw. euroregiony, a nie jednostki podziału administracyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Regiony Europy: mapa 19.07.06, 23:49 Nie K2, to nie są euroregiony, lecz regiony (europejskie jednostki podziału administracyjnego pierwszego stopnia, NUTS2, po naszemu województwa). :/ Porównaj proszę na przykład województwo zachodniopomorskie na mapie na zdjęciu, do którego link podałem poprzednio, z na przykład euroregionem Pomerania (link poniżej), a nie będziesz mieć wątpliwości. :) www.wirtschaft-polen.de/pl/pdf/mapa_pomerania.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Regiony Europy: mapa 20.07.06, 00:23 Moze jestem uprzedzony, ale wyglada to jak historyczna mapa ekspansji brandenburskiej w sredniowieczu, lub mapa ksiestw pomorskich w ramach Swietego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego, a czasowo pod panowaniem Szwecji. Brrr! Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz o00... jeśli jeszcze nie znalazłeś... 04.08.06, 15:13 ... to klikaj tutaj: http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2006/doc/map/opendays2006_eu_a4p_060620b.png nie ma za co :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 20.07.06, 12:02 Zobaczcie, jakie kształtne zrobiłoby się nagle województwo łódzkie, gdyby powiaty sieradzki, wieluński i wieruszowski znalazły się w WW. :) www.lodzkie.pl/lodzkie/wojewodztwo/mapa/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 20.07.06, 13:27 o00 napisał: > Zobaczcie, jakie kształtne zrobiłoby się nagle województwo łódzkie, gdyby > powiaty sieradzki, wieluński i wieruszowski znalazły się w WW. :) > (...) Niestety, sieradzanie nie za bardzo utożsamiają się (wbrew swojej historii) z Wielkopolską. Czy Sieradz nie należał jednak kiedyś do dzielnicy wdowiej (ziemi łęczyckiej), którą można by nazwać Wdowiną (brak określenia, które nazywałoby ten region jednym słowem), a wspólne województwo wielkopolsko-wdowińskim? Skoro jest kujawsko-pomorskie? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 20.07.06, 15:52 Już Ebusia to pisała, ale powtórzę: co wy się tak tym Sieradzakiem przejmujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 20.07.06, 16:28 Inna sprawa: jeśli Miasto nie ruszy trochę kiesą, choćby na (white) PR, to... to czarno to widzę. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 23.07.06, 14:58 "W skład województwa kaliskiego weszłyby wschodnio–południowe powiaty województwa poznańskiego, które niegdyś przed rozbiorami do kaliskiego województwa należały (Jarocin, Koźmin, Krotoszyn, Pleszew, Ostrów, Odolanów, Ostrzeszów, Kępno) oraz z przedwojennej gubernji kaliskiej powiaty: Słupca, Konin, Koło, Turek, Kalisz, Sieradz, Wieluń." Alfons Parczewski, "Nowy głos w sprawie województwa Kaliskiego", 1928 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 23.07.06, 20:46 Czyli dzisiaj mówimy o tym samym obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 23.07.06, 20:57 No obszar WW nie mógł się zmienić, bo jest historycznie utrwalony. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Mapa: Sieradz, Wieluń, Wieruszów do WW 23.07.06, 21:04 wielkopolskawschodnia napisał: > No obszar WW nie mógł się zmienić, bo jest historycznie utrwalony. No tak, ale część obecnych województw nie pokrywa się z regionami historycznymi, najczęściej z przyziemnie pragmatycznych powodów, głównie dla uniknięcia zbyt wielkich dysproporcji w wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 04.08.06, 13:51 Nowe województwo. Kalisz zamiast Łodzi - więcej "przeciw" niż "za" (tygodnik "Siedem Dni", Zduńska Wola) Sieradz, Konin i Kalisz mogą znaleźć się w nowym województwie środkowopolskim. O jego powstanie od kilku lat silnie zabiega kaliskie Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Środkowopolskiego. Władze Sieradza o secesji od województwa łódzkiego wyrażają się jednak sceptycznie Sieradz przez większą część swojej długiej historii odgrywał znaczącą rolę na mapie politycznej i administracyjnej Polski. Był stolicą księstwa i województwa. Kryzys przyszedł wraz z rozbiorami. Jako miasto wojewódzkie gród nad Wartą odrodził się dopiero w 1975 roku, gdy Polskę ówczesne władze podzieliły na 49 województw. Radość z tego faktu nie trwała długo. Po zmianie ustroju i reformie administracyjnej w 1999 roku Sieradz zdegradowany został do roli miasta powiatowego i włączony do województwa łódzkiego. W tym samym czasie z utratą funkcji miasta wojewódzkiego pożegnał się także Kalisz, który włączony został do Wielkopolski. Jeszcze w 1997 roku w Kaliszu zawiązał się jednak Komitet Obrony Województwa Kaliskiego. Zdziałał jednak nie wiele. To właśnie jednak z tego komitetu wyrosło Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Środkowopolskiego. - Problemy Wielkopolski sprowadzają się dziś do problemów Poznania. Dlatego postanowiliśmy walczyć o region - wypowiada się o nowym województwie Stanisław Zalejski, prezes stowarzyszenia. W nowym województwie obok Kalisza znaleźć miałby się także Konin oraz Sieradz. Województwo środkowopolskie obejmowałoby tereny właśnie tych trzech byłych województw, a zamieszkiwałoby je kilkaset tysięcy osób. Najbardziej na utworzeniu nowego województwa zależy Kaliszowi, który pretenduje do roli stolicy nowego tworu. Pod koniec czerwca radni kaliscy jednogłośnie poparli postulat o utworzeniu w Polsce nowego województwa środkowopolskiego. Za pomysłem jest też większość kaliszan. - Obecnie w kraju można zaobserwować silne tendencje do tworzenia nowych województw. Widać też jednocześnie pewne słabości obecnych samorządów wojewódzkich. Reforma z 1999 roku nie spełniła swoich celów. Rozwijają się przede wszystkim miasta wojewódzkie. Odbywa się to kosztem reszty województwa - mówi Ryszard Biniecki, dyrektor Kancelarii Prezydenta Kalisza. Mniej sceptycznie do kaliskiego pomysłu podchodzą w Koninie i Sieradzu. Wbrew wypowiedziom prezesa Zalejskiego, województwo środkowopolskie nie ma mocnego poparcia wśród sieradzkich samorządowców. - Dla nas jest to propozycja mało interesująca. Co to zmienia? Porównując Kalisz i Łódź widać, że bardziej rozwija się to drugie miasto. Nas interesowałoby przywrócenie sytuacji sprzed 1999 roku. Do województwa środkowopolskiego podchodzę dosyć sceptycznie - wyjaśnia Kazimierz Kościelny, starosta sieradzki. Przesadnego entuzjazmu nie widać również wśród władz miejskich Sieradza. - Na początku obecnej kadencji, jeszcze z senatorem Jerzym Pieniążkiem byliśmy zaproszeni na spotkanie o województwie środkowopolskim. Nie angażowaliśmy się jednak w ten pomysł. Najlepsze rozwiązanie dla Sieradza to sytuacja z 49 województwami. Teraz następuje rozwój takich miast jak Poznań, Łódź i Wrocław. Miasta te rozwijają się kosztem pozostałych części poszczególnych województw - mówi Jacek Przybyłek, sekretarz Urzędu Miasta w Sieradzu. Sami mieszkańcy Sieradza również sceptycznie myślą o przystąpieniu do nowego województwa. Z zapytanych przez nas kilkudziesięciu osób jedynie kilka z entuzjazmem opowiadało się za secesją od Łodzi. - Może pod Kaliszem bylibyśmy lepiej traktowani. Wielkopolanie byli zawsze zaradniejsi od łodzian - mówią zwolennicy województwa środkowopolskiego. Kalisz nie jest jedynym miastem w Polsce, który ma ambicje stworzenia nowego województwa. Do marszałka Sejmu wpłynęła już inicjatywa utworzenia województwa środkowopomorskiego ze stolicą w Koszalinie. Podobne ambicje mają także Częstochowa, Płock i Radom. Komisje sejmowe nowymi województwami mają zająć się pod koniec roku, gdy minie zamieszanie związane z wyborami samorządowymi. Gdyby miało dojść do tworzenia województwa środkowopolskiego o przyłączeniu się do niego sieradzanie powinni mieć możliwość wypowiedzenia się w powszechnym referendum. Koncepcja odłączenia się od Łodzi dla wielu jest kusząca. Pamiętać jednak należy, że jeżeli nowe województwo powstałoby, to i tak Sieradz spełniałby w nim rolę drugorzędną. Łódź zastąpiłby po prostu Kalisz... www.7dni.nasze.pl/test3/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 11:09 Swoją drogą ciekawe, czy Zduńska Wola kiedyś zrośnie się z Sieradzem. Dzieli je tylko 14 km, a razem liczą 90 tys. ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 11:11 Sieradz by tego nie chciał ZW pewnie też nie Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 11:12 To tak jakby Kalisz się złączył z Ostrowem dzieli nas jedynie 20 km a pomiędzy są jeszcze Skalmierzyce!!! toż to 200 tys. mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 11:51 mlodykalisz napisał: > To tak jakby Kalisz się złączył z Ostrowem dzieli nas jedynie 20 km a pomiędzy > są jeszcze Skalmierzyce!!! toż to 200 tys. mieszkańców! To dokładnie taki sam proces, tylko w mniejszej skali. Sąsiadujące ośrodki zrastają się niezależnie od tego czy tego chcą, czy nie. To nie znaczy, że stają się jednym miastem (czasem tak bywa, ale na ogół nie), natomiast powstaje w ten sposób większa aglomeracja. W każdym razie trzeba to uwzględniać mówiąc o potencjale Sieradza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 12:09 kaliszanin2 napisał: > mlodykalisz napisał: > > > To tak jakby Kalisz się złączył z Ostrowem dzieli nas jedynie 20 km a > pomiędzy > > są jeszcze Skalmierzyce!!! toż to 200 tys. mieszkańców! > > To dokładnie taki sam proces, tylko w mniejszej skali. Sąsiadujące ośrodki > zrastają się niezależnie od tego czy tego chcą, czy nie. To nie znaczy, że > stają się jednym miastem (czasem tak bywa, ale na ogół nie), natomiast powstaje > > w ten sposób większa aglomeracja. W każdym razie trzeba to uwzględniać mówiąc o > > potencjale Sieradza. Zauważ jeszcze, że ta potencjalna aglomeracja Sieradz-Zduńska Wola (słabiej na razie zrośnięta niż kalisko-ostrowska) jest większa od takiego np. Piotrkowa, któremu może odebrać pozycję największego po Łodzi zespołu miejskiego w woj. łódzkim. Takie procesy urbanizacyjne mają wielkie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 12:50 To jest problem dla Zalejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Zduńska Wola mówi za Sieradz 07.08.06, 13:22 Bo nie można chyba rozrywać Sieradza i Zduńskiej Woli. Dotychczas jednak Zalejski mówi tylko o rozmowach z samorządem Sieradza, nic nie wspomina o rozmowach z samorządem Zduńskiej Woli. Zduńska Wola leżała 1796-1938 w jednej jednostce administracyjnej z Kaliszem. Odpowiedz Link Zgłoś