Dodaj do ulubionych

Kalisz czy Ostrów?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.01, 19:07
Zajmij stanowisko w toczącej się od lat wojnie między tymi dwoma miastami
Obserwuj wątek
    • Gość: Matt Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.01, 19:29
      PYTANIE , KALISH !!!!!!!To tak oczywiste ,że nawet nie ma czego tłumaczyć.
    • drac Re: Kalisz czy Ostrów? 05.04.01, 23:19
      No cóż muszę stwierdzić, że ta konkurencja jest dla mnie śmieszna, jestem z
      Kalisza. Czasami mnie co prawda bawi ta walka, W Kaliszu ma być biskup to
      Ostrów nie popuścił i musi mieć drugiego biskupa:).
      Takie sytuacje mnie bawią czasami, choć Kalisz jest większy i jest powiatem
      grodzkim i np. tylko w Kaliszu są egzaminy na prawko:)))
      Pozdrawiam
      Piotrek
      • jankorusj-23 Re: Kalisz czy Ostrów? 03.08.01, 11:14
        drac napisał(a):

> No cóż muszę stwierdzić, że ta konkurencja jest dla mnie śmieszna, jestem z
        > Kalisza. Czasami mnie co prawda bawi ta walka, W Kaliszu ma być biskup to
        > Ostrów nie popuścił i musi mieć drugiego biskupa:).
        > Takie sytuacje mnie bawią czasami, choć Kalisz jest większy i jest powiatem
        > grodzkim i np. tylko w Kaliszu są egzaminy na prawko:)))
        > Pozdrawiam
        > Piotrek
        1.PRZECIEZ O BIUKUPA TO DWA MIASTA POBIJAJĄ-PRZECIEZ TO NAJWIEKSZE
        BASTJONYPRAWICY W WIEKOPOLSCE-WIESZYCH NIE MA CALEJ WIEKOPOLSCE-ALE O BEROTYNYCH
        TO NIE DBA,TYLKO O K.K-TAK JEST PRAWDA,PRAWDĄ JEST ZE WYBUDOWANO JEDEN HIPERMAKET-
        TO SIE WRZAWA PODNIUSŁA NA CALY KRAJ-ALE ZE W OSTROWIE JEST ZDZERSTWO CEN
        SKEPOWYCH-I TAK SAMO W KALISZU TO SIE TYM SIE NIE MQWI-TYLKO ZE NIE HIPERMAKIETY
        WYKANCZJA LUDZI TYLKO-SWOI KRAJAMI WINDUJAC CENY DO GRANIC
        WYCZYMŁOŚCI!!!!!
        POZDRAWIAM SKŁUCONE MIASTA -JAN ZE ŚLĄSKA!!!!!
    • Gość: Miguel Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.usal.es 18.04.01, 13:13
      Witam Kalisz! Mamy podobny odwieczny konflikt w Zielonej Gorze. Od zawsze istnieja animozje z gorzowem. Studiuje na roku z przemila kaliszanka.
      Niegdy jeszcze u Was nie bylem, ale mam nadzieje wkrotce odwiedzic Wasze miasto! Ostrowa nie lubie z powodu chamskiego zachowania ich kibicow
      na meczach zuzla (kiedy jeszcze w Ostrowie go mieli) i koszykowki (kiedy jeszcze my ja mielismy...)
      • Gość: Iza Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 195.117.142.* 14.09.01, 08:45
        nie możesz tak generalizować: "Ostrowa nie lubię z powodu kibiców..." a jaki
        procent społeczności ostrowskiej stanowią owi kibice...? tacy kibice
        przypuszczam że znaleźliby sie i w Kaliszu, gdyby tam była np. taka tradycja
        żużlowa i zamiłowanie do tego sportu...! Ostrów to nie tylko kibice, ale też
        wszyscy pozostali ludzie, którzy w więkoszości nie różnią sie od ludzi z
        Kalisza czy też innych miast! a uogólniając, to dla mnie wojna ostrowsko-
        kaliska jesr wielką głupotą, a jak to się częst mówi (niestety) na głupotę
        ludzka nie ma lekarstwa!
        pozdrawiam, Iza - Ostrowianka
        • Gość: Długi Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 195.117.95.* 17.04.02, 17:31
          Wszelkie animozje biorą się z różnicy kulturowej. Wieloletnie zabory
          spowodowały zakorzenienie się pewnych cech charakterystycznych dla naszych
          zaborców. Jak wiadomo granica przebiegała w Szczypiornie. To że w Ostrowie
          ludzie są BARDZO oszczędni i gospodarni to wpływ mentalności niemieckiej.
          Ostrów jest też w porównaniu do Kalisza miastem bardzo młodym. Stare są tam
          tylko rowery. W Kaliszu natomiast daje odczuć się rosyjski romantyzm. Dzięki
          temu pochwalić się on może tak wieloma osobistościami z dziedziny poezji i
          kultury. Spacerując po Kaliszu czuje się historię. Z gospodarnością oczywiście
          stoimy na bakier. Kończąc Radzę wszystkim burakom, bosym Antkom, cebularzom,
          bażantom itd.. Skończcie te bzdury ze wzajemnym wyśmiewaniem i nietolerancją.
          Biorąc z każdego z naszych ukochanych miast tylko najlepsze cechy razem do kupy
          jesteśmy w stanie stworzyć wiele mądrych inwestycji, przyjaźni itp..
          Całą tą dyskusję zakończyć wypada cytatem "A u Was to murzynów biją".
          Zyczę wszystkim Ostrowiakom wiele optymizmu, uśmiechów i tak potrzebnej w
          Waszym mieście pracy.
          Cebulorz z Kalisza
    • Gość: ala Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.3.* / 213.25.141.* 23.04.01, 11:30
      Jestem z Ostrowa ale musze obiektywnie przyznac ze Kalisz to fajniejsze miasto-
      lepsze lokale i restauracje.Kalisz jest wiekszy i przyjemniejszy dla oka mimo
      to urodzilam sie w Ostrowie i to miasto kocham!

• Gość: Kasztan Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 136.131.240.* 26.07.01, 14:20
        Co za pytanie?
        Bedac wielokrotnie przejazdem (w drodze do Lodzi)zarowno w Kaliszu jak i
        Ostrowie, musze obiektywnie stwierdzic, ze nie ma piekniejszego miasta w Polsce
        jak Kalisz.
    • Gość: rob Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.3.* / 213.25.141.* 24.04.01, 18:01
      Ostrow to wiocha zabita dechami z bajorem po srodku!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Piotrek Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 195.116.190.* 25.04.01, 23:11
        Bądzmy tolerancyjni Nie ważne czy jesteśmy z Ostrowa czy z Kalisza.
        Nasze miasta powinny współpracować aby stać się prawdziwą konkurencją dla
        POZNANIA!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Lechita Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 207.139.201.* 16.05.01, 06:11
          Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Bądzmy tolerancyjni Nie ważne czy jesteśmy z Ostrowa czy z Kalisza.
          > Nasze miasta powinny współpracować aby stać się prawdziwą konkurencją dla
          > POZNANIA!!!!!!!!!!!!!!!!

Czlowieku, wasze miasta sa fajne, ale o jakiej konkurencji z Poznaniem gadasz?
          Przeciez nawet jak polaczycie sily nie macie z Poznaniem zadnych szans. To jest
          zupelnie inna liga. Z Poznaniem moze konkurowac Krakow, Wroclaw albo nawet
          gdansk. Ale nie Kalisz i Ostrow. A tak wogole Pozna, Klaisz, Ostrow to
          Wielkopolska i trzeb pracowac zeby cale wojewodztwo bylo silne. A tu jedynym
          wrogiem jest mazowsze.

• drac Re: Kalisz czy Ostrów? 16.05.01, 17:49
            W sumie to masz trochę racji, ale od kiedy Kalisz nie jest województwem,
            dostaje bardzo mało pieniędzy od Poznania, jesteśmy traktowani podrzędnie, a
            tak chyba nie powinno być. Kiedy Kalisz był województwem liczył się o wiele
            bardziej niż teraz. Wtedy był miastem który był w pierwszych 49 miastach, a
            teraz jest gminą jak 2300 innych gmin.:(
            • Gość: Lechita Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.icom.ca 16.05.01, 21:14
              drac napisał(a):

> W sumie to masz trochę racji, ale od kiedy Kalisz nie jest województwem,
              > dostaje bardzo mało pieniędzy od Poznania, jesteśmy traktowani podrzędnie, a
              > tak chyba nie powinno być. Kiedy Kalisz był województwem liczył się o wiele
              > bardziej niż teraz. Wtedy był miastem który był w pierwszych 49 miastach, a
              > teraz jest gminą jak 2300 innych gmin.:(

Peretnsje kieruj do Warszawy. Poznan tez dostaje malo od Warszawy. Wogole tak
              jest wszedzi, warszawka doi cala POlske. Triche masz racji, Kalisz stracil duzo.
              I Poznan duzo zyskal. Ale trzeba sobie uswiadomic ze wrogiem jest Warszawa. Gdyby
              byla decentralizacja Wielkopolska moglaby sama sie rzadzic, a wtedy pieniazki
              zostaly by w wojewodztwie i nie wedrowalyby do warszawki. Wrogiem jest waeszawa
              nie Poznan.

• Gość: Drac Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 19.05.01, 00:31
                Gość portalu: Lechita napisał(a):

> drac napisał(a):
                >
                > > W sumie to masz trochę racji, ale od kiedy Kalisz nie jest województwem,
                > > dostaje bardzo mało pieniędzy od Poznania, jesteśmy traktowani podrzędnie,
                > a
                > > tak chyba nie powinno być. Kiedy Kalisz był województwem liczył się o wiel
                > e
                > > bardziej niż teraz. Wtedy był miastem który był w pierwszych 49 miastach,
                > a
                > > teraz jest gminą jak 2300 innych gmin.:(
                >
                > Peretnsje kieruj do Warszawy. Poznan tez dostaje malo od Warszawy. Wogole tak
                > jest wszedzi, warszawka doi cala POlske. Triche masz racji, Kalisz stracil duzo
                > .
                > I Poznan duzo zyskal. Ale trzeba sobie uswiadomic ze wrogiem jest Warszawa. Gdy
                > by
                > byla decentralizacja Wielkopolska moglaby sama sie rzadzic, a wtedy pieniazki
                > zostaly by w wojewodztwie i nie wedrowalyby do warszawki. Wrogiem jest waeszawa
                >
                > nie Poznan.

Nie kłóćmy się które miasto jest winne bo my biedni mieszkańcy miasta mamy mało
                do gadania, tu chyba należy się lanie naszemu rządowi, który chyba tylko myśli o
                swojej d...ie, przepraszam ale mnie to czasem wkurza co oni wyprawiają. Chociaż
                jakby OStrów z Kaliszem współpracował a nie konkurował byłoby lepiej.
                • Gość: rafi Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 11:46
                  od Warszawy to sie odczepcie bo to nie wina miasta lecz kochanej
                  wladzy,Warszawa tez ponad80% oddaje kasy i co sama jest sobie winna? Nie mylcie
                  Warszawy z rzadem!
                  • Gość: Piotrek Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 12:18
                    Gość portalu: rafi napisał(a):

> od Warszawy to sie odczepcie bo to nie wina miasta lecz kochanej
                    > wladzy,Warszawa tez ponad80% oddaje kasy i co sama jest sobie winna? Nie mylcie
                    >
                    > Warszawy z rzadem!
                    Masz rację - Warszawa miasto jak każde inne, no może z wyjątkiem bezrobocia.

• Gość: ANDRZEJ Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 10.120.53.* 01.08.01, 15:33
                    O CO WAM CHODZI. KALISZ - OSTRÓW TO DWA MIASTA KTÓRE DZIELĄ ZALEDWIE DWIE LUB
                    TRZY WIOSKI . NIE WIDZE PROBLEMU DZISIAJ , KIEDY KALISZ BYŁ MIASTEM WOJ. TO
                    WSZYSCY MIESZKAŃCY TEGO JAK ONI NAZYWAJĄ NAJSTARSZEGO MIASTA NOSILI GŁOWY
                    BARDZO WYSOKO I Z GÓRY SPOGLĄDALI NA WSZYSTKIE MIASTA KTÓRE WIELE STRACIŁY
                    PRZEZ PAZERNOŚC KALISZAN. DZISIAJ TE DWA MIASTA MAJA TAKI SAM STATUS (
                    POWIATY ) I DO ROBOTY RAZEM BO MOŻE ZA KILKA LAT BĘDZIE ZA PÓŻNO . INNE MIASTA
                    POJADĄ A WASZE MIASTECZKA STANĄ W MIEJSCU. PRZYPOMNĘ WAM TAKIE FAKTY - WSPÓLNA
                    OCZYSZCZALNIA ŚCIEKÓW ( CHYBA JUŻ JEJ NIE BĘDZIE ) A OŁOBOK I PROSNA SĄ
                    SKUTECZNIE ZASILANE WASZYMI ŚCIEKAMI. KIEDYŚ MIESZKAŁEM W OSTROWIE , DZISIAJ
                    MIESZKAM 300 KM OD TYCH MIAST DWA TRZY RAZY W MIESIĄCU MAM OKAZJE OGLĄDAĆ WASZE
                    MIASTA Z OKIEN SAMOCHODU I JESTEM DUMNY ŻE TAK SIĘ ROZWIJACIE I KIEDY TYLKO MAM
                    OKAZJE PRZYTACZAM WASZE ZWYCIESTWA WASZ PORZĄDEK MOIM OBECNYM SĄSIADOM
                    TWIERDZĄC ŻE TAM ( WIELKOPOLSKA ) JEST WSZYSTKO OK.. I NIECH TAK
                    ZOSTANIE.POZDRAWIAM WAS OSTROWIANIE I KALISZANIE , ZAKOPCIE TOPORY WOJENNE BO
                    TO JUŻ CZAS NAJWYŻSZY
                    • Gość: Kalisz Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 136.131.240.* 01.08.01, 16:35
                      Nic dodac, nic ujac!
                    • jankorusj-23 Re: Kalisz czy Ostrów? 03.08.01, 11:06
                      Gość portalu: ANDRZEJ napisał(a):

> O CO WAM CHODZI. KALISZ - OSTRÓW TO DWA MIASTA KTÓRE DZIELĄ ZALEDWIE DWIE LUB
                      > TRZY WIOSKI . NIE WIDZE PROBLEMU DZISIAJ , KIEDY KALISZ BYŁ MIASTEM WOJ. TO
                      > WSZYSCY MIESZKAŃCY TEGO JAK ONI NAZYWAJĄ NAJSTARSZEGO MIASTA NOSILI GŁOWY
                      > BARDZO WYSOKO I Z GÓRY SPOGLĄDALI NA WSZYSTKIE MIASTA KTÓRE WIELE STRACIŁY
                      > PRZEZ PAZERNOŚC KALISZAN. DZISIAJ TE DWA MIASTA MAJA TAKI SAM STATUS (
                      > POWIATY ) I DO ROBOTY RAZEM BO MOŻE ZA KILKA LAT BĘDZIE ZA PÓŻNO . INNE MIASTA
                      > POJADĄ A WASZE MIASTECZKA STANĄ W MIEJSCU. PRZYPOMNĘ WAM TAKIE FAKTY - WSPÓLNA
                      > OCZYSZCZALNIA ŚCIEKÓW ( CHYBA JUŻ JEJ NIE BĘDZIE ) A OŁOBOK I PROSNA SĄ
                      > SKUTECZNIE ZASILANE WASZYMI ŚCIEKAMI. KIEDYŚ MIESZKAŁEM W OSTROWIE , DZISIAJ
                      > MIESZKAM 300 KM OD TYCH MIAST DWA TRZY RAZY W MIESIĄCU MAM OKAZJE OGLĄDAĆ WASZE
                      >
                      > MIASTA Z OKIEN SAMOCHODU I JESTEM DUMNY ŻE TAK SIĘ ROZWIJACIE I KIEDY TYLKO MAM
                      >
                      > OKAZJE PRZYTACZAM WASZE ZWYCIESTWA WASZ PORZĄDEK MOIM OBECNYM SĄSIADOM
                      > TWIERDZĄC ŻE TAM ( WIELKOPOLSKA ) JEST WSZYSTKO OK.. I NIECH TAK
                      > ZOSTANIE.POZDRAWIAM WAS OSTROWIANIE I KALISZANIE , ZAKOPCIE TOPORY WOJENNE BO
                      > TO JUŻ CZAS NAJWASZY
              • Gość: Raszków Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 20.07.01, 11:11
                Tylko ciekawe, że kiedy Kalisz był województwem to normalnie okradał Ostrów.
                Prawie wszystkie pieniądze szły do Kalisza, tam budowano drogi, tam przenoszono
                centrale firm i instytucji (więc podatki zostawały w Kaliszu, a nie w innych
                miastach, byłego na szczęście!już, województwa). Teraz Kalisz płacze że ma
                mniej, ale co wcześniej zabrał to jego i nie odda Ostrowowi ani innym miastom i
                gminom Południowej Wielkopolski. A w sumie to Ostrów Wielkopolski zawsze był z
                Poznaniem - bo to przecież Wielkopolska!
                • Gość: Kalisz Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 136.131.240.* 26.07.01, 14:39
                  Z Twojej wypowiedzi wynika, ze odmawiasz Kaliszowi statutu miasta
                  wielkopolskiego.
                  A przeciez wiadomo, ze tylko Pilsudzkiemu (ktory nie lubil, zreszta ze
                  wzajemnoscia, Poznania) zawdzieczamy fakt, ze przed wojna Kalisz nalezal do
                  wojewodztwa lodkiego, chociaz jest miastem na wskros wielkopolskim!
                  • Gość: Raszków Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 30.07.01, 10:14
                    Kaliszowi zawsze bliżej było do Łodzi. Płaszczył się przed Warszawą,aby tylko
                    zdobyć województwo. Teraz płacze,że musi być pod Poznaniem. Więc gdzie ten
                    Kalisz chce być? - Chyba w woj. łódzkim! I niech sobie to pragnienie
                    zrealizuje. POWODZENIA. A Południowa Wielkopolska odetchnie. R.
                    • Gość: Kasztan Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 136.131.240.* 31.07.01, 10:15
                      Tego rodzaju animozje lokalne, jak na przyklad Bydgoszcz i Torun, Kielce i
                      Radom, Kalisz i Ostrow Wlkp. etc. sa na porzadku dziennym i dopoki pozostaje
                      sie z argumentami powyzej pasa, nie mozna miec do nich zastrzezen!
                      • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 31.07.01, 11:27
                        Głupi wątek to i głupie odpowiedzi.W obu miastach jest tak samo brudno ,
                        brzydko , smutno , niebezpiecznie.W obu miastach jest podobne bezrobocie i oba
                        mają charakter gminny raczej niż miejski.Wcześniej ktoś wspomniał o
                        restauracjach w Kaliszu - są ze dwie i stoją puste , bo ludzie w Kaliszu nie
                        umieją się zachować przy stole , więc tam nie chodzą.Dramat!! Mieszkam w
                        Kaliszu od ponad 10 lat i zmienia się.Na gorsze.
                        • Gość: rob Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 63.72.62.* 31.07.01, 21:38
                          Nie zgadzam sie z toba.Kalisz nie jest brudnym miastem-popatrz sobie np na
                          Poznan.Co do restauracji to nie widzialem zeby staly puste a wrecz przeciwnie w
                          niektorych trzeba zamawiac wczesniej stoliki.Z tego co obserwuje a mieszkam tu
                          od zawsze miasto to zmienia sie zdecydowanie na lepsze. A jesli idzie o
                          konflikt to tez tego nie rozumie bo przeciez tu nawet nie ma czego porownywac-
                          Kalisz jest zdecydowanie fajniejszy choc tez mu troche brakuje ale miejmy
                          nadzieje ze to sie szybko zmieni.
                          • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 02.08.01, 12:05
                            Patrzę sobie na Poznań - jest brudniejszy.I co ? Przez to Kalisz jest
                            czyściejszy ? Nie - nadal jest taki sam syf , tylko Kaliszanie czują się
                            lepiej , bo mogą powiedzieć , że u nich jest taki sam syf jak w całej
                            Polsce.Fajne podejście.A może popatrzysz na miasta o podobnej populacji ,
                            położone na zachód od Odry ? Równaj w górę ...
                            Co do restauracji to chętnie poznam nazwy tych , w których trzeba zamawiać
                            stoliki , może coś przegapiłem.
                            Nie piszesz nic o bezrobociu , a dla mnie to kwestia ważna , bo świadczy o
                            najważniejszym: o poziomie intelektualnym mieszkańców - oni wybierają radnych ,
                            którzy mogą wspierać tworzenie nowych miejsc pracy , lub to olewać.W Kaliszu do
                            lat żądzą komuniści ( po różnymi nazwami ) i bezrobocie to jeden z efektów.W
                            kasie miejskiej jest pusto ( Ostrów ma przynajmniej obligacje komunalne ) , a
                            stąd już blisko do śmierdzących i niebezpiecznych ulic.
                            Jak pisałem wcześniej : czas mojego mieszkania w Kaliszu to obserwacje zmian na
                            gorsze: upadki kolejnych firm prowadzonych przez rozmaitych idiotów (
                            MiroMark , Gabriel , WSK , Altom ) , całe kwartały niezgaspodarowanych ulic (
                            Chopina , Ciasna , rejon naprzeciwko HITa , koniec Poznańskiej , rejon WSK )
                            ani jednej znaczącej inwestycji ( w tym samym czasie patrz na Tarnowo Podgórne
                            pod Poznaniem i okolice Wrocławia ) , syf w Rynku i przyległych ulicach ,
                            wyścigi samochodowe na Górnośląskiej , systematyczny upadek Centrum Kultury.

Dalszego dobrego samopoczucia.

Yos
                      • Gość: Pontus Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.swipnet.se 10.08.01, 17:05
                        Zapraszam na forum bydgoskie. Bydgoszcz z Torunien rozmawia jednak na innym
                        poziomie, bo to tez inna klasa.
        • Gość: glus Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 217.98.189.* 03.09.01, 20:42
          Jestem z Kalisza tzn. tam się urodziłem. Mieszkam od 11 lat w Szczecinie, ale
          zawsze z sentymentem myślę i wracam do Kalisza. Wojna z Ostrowem to
          nieporozumienie napędzane mam wrażenie przez ludzi o mentalności szalikowców.
          Pozdrawiam oba miasta
      • jankorusj-23 Re: Kalisz czy Ostrów? 03.08.01, 11:03
        Gość portalu: rob napisał(a):

> Ostrow to wiocha zabita dechami z bajorem po srodku!!!!!!!!!!!!!!!!!

1.MASZ RACJE!!!!!!!!
    • Gość: Rafał Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 02.08.01, 12:09
      Kalisz to smutne małe miasto z ogromnymi kompleksami. Kompleksami, bo chce na
      siłę być czymś innym, a nie ma ku temu podstaw. Nawet nazwa bardziej kojarzy
      się dzisiaj z ministrem niż z miastem. Na nic zda się wiekowa tradycja.
      Pozdrawiam zapaleńców i pieniaczy w obu miastach (Ostrowie Wlkp. i Kaliszu).
      PS. W Słupsku z Koszalinem też są problemy!
      • Gość: rob Re: Kalisz czy Ostrów?-do yosa i rafala IP: 63.72.62.* 02.08.01, 19:58
        Po pierwsze nie porownujcie Kalisza do Poznania czy Wroclawia-miast 5 czy 6
        razy wiekszych od Kalisza.Przeciez to oczywiste ze miasta te szybciej sie
        rozwijaja i maja mniejsze bezrobocie.Tez moge porownac poznan do Berlina i
        stwierdzic ze to zadupie.Rafal dlaczego piszesz ze Kalisz to smutne miasto?
        Byles tu?Ja tu mieszkam i moge stwierdzic ze to jest bardzo ladne miasto.Co do
        zmian to ja jakos widze ze w Kalisz caly czas remontuja jakies kamienice-nie
        wiem moze mnie oczy myla ale stare miasto caly czas zmienia sie na lepsze.A
        gdzie ten niesamowity brud?Uwazam ze porownujac do innych polskich miast pod
        wzgledem czystosci Kalisz wypada bardzo dobrze ale zgadzam sie ze zawsze moze
        byc jeszcze czysciej i powinno byc.Popatrz na Aleje Wolnosci-czy znasz wiele
        tak zadbanych i reprezentacyjnych ulic w Polsce?Tylko mi nie wyskakuj z Nowym
        Swiatem w Warszawie.Co do restauracji to bylem wlasnie oststnio w KTW i mi
        podziekowano przed wejsciem bo nie bylo wolnych stolikow a ja zadnego nie
        zarezerwowalem.Nie wiem ale moze ty nie uczeszczasz do takich restauracji.Moze
        w barze staromiejskim zawsze jest pusto-nie wiem dawno tam nie bylem.Altom
        upadl-pierwsze slysze.Gabriela tez jeszcze nie zamkneli a do salonow caly czs
        przychodza ludzie wiec moze to byl tylko upadek na papierze?A co do inwestycji
        slyszales moze o centrum handlowym ktore ma powstac przy nowej obwodnicy i o
        aquaparku???
        • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów?-do roba IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 03.08.01, 10:41
          Szlachetnie bronisz swego ( i mojego niestety też ; a napewno moich dzieci , bo
          tu urodzone ) ale posuwasz się do wrednych zlośliwości.Jak wiesz , gdzie jest
          bar staromiejski to zbadaj , jak tam z frekwencją.Ja nie bywam.Nie bywam też w
          KTW , bo lubię inną kuchnię.W Kaliszu z kuchni obcych jest restauracja chińska
          nad rzeką i zajrzyj tam , to zobaczysz pustkę na sali.Chińskie budki kwitną ,
          więc dobre chociaż to.Innych kuchni brak.Zachwyca sukces restauracji "Babaloo"
          i tłumy w restauracji hotelu "Prosna" , podobnie w "Emilii"(
          ul.Częstochowska).Nie jestem na bieżąco z ostatnimi sukcesami restauracji w
          piwnicy zakładu energetycznego.
          Co do ulic - zechciej spojrzeć na Wodną , wspomniane wczoraj Szopena , Ciasną ,
          rejon placu targowego przed "Teczą" , rejon WBK ( chyba Parczewskiego ) ,
          urokliwy rejon ulicy Pułaskiego , ulicę Lipową i okolice , ulicę Toruńską i
          okolice , szczególnie w stonę Wojciechówki , pełne nieodpartego uroku osiedla
          domków jednorodzinnych w rejonie ulicy Rzymskiej , Galijskiej , sporą część
          Majkowa w szczególności rejon Żołnierskiej i przecznice , rejon między Wojska
          Polskiego i Młynarską,piękne domy w środkowej części Górnośląskiej , wjazdy do
          Kalisza : do strony Turku , od strony Łodzi - okolice cmentarza na Tyńcu i
          dalej w stronę zakładu karnego ( szczególnie imponująco wygląda lewa strona ,
          jadąc w kierunku śródmieścia ) , okolice dworca kolejowego ( w tym uroczy
          park ) , sam dworzec PKP i stacja PKS.Aleja Wolności i piękny budynek sądu z
          napisami z okresu stanu wojennego , wiecznie brudne mosty.Jak skończysz
          podziwiać to wszystko to pojedż do następujacych miast : Namysłów , Krapkowice,
          Kędzierzyn - Kożle , Opole , Tarnowo Podgórne , Gliwice , Polanica , Kudowa ,
          Szklarska Poręba , Karpacz.Potem się odezwij !
          • Gość: rob Re: Kalisz czy Ostrów?-do yosa IP: 63.72.62.* 03.08.01, 19:09
            A ty znowu swoje!!!!!!!!!W kazdym miescie sa miejsca ladniejsze i mniej
            piekne.Nawet w Paryzu znajdziesz zarastajace brudem nie tylkom ulice ale i cale
            dzielnice.Owszem musimy sie starac zeby poprawic wyglad niektorych kaliskich
            ulic i placow ale nie wszystko na raz.Tez bym wolal zeby wszedzie w Kaliszu
            bylo czysto i pieknie ale jak to zrobic???Skad wziac na to pieniadze???Dlatego
            powinnismy cieszyc sie z tego co mamy a jest u nas calkiem nie najgorzej.Ja nie
            mam kompleksow na punkcie Kalisza bo nie mam do tego powodow.Zawsze jak ktos do
            mnie przyjezdza-z innych polskich miast albo z zagranicy-zawsze podkresla ze
            mieszkamy w ladnym i zadbanym miescie i nie sa to tylko zyczliwosci.Kompleksy
            maja wlasnie ludzie tacy jak Ty ktorym-prawdopodobnie w zyciu troche nie wyszlo
            i wszedzie szukaja winnych.Najlatwiej zrzucic wine na miasto,wladze tego miasta
            i jego mieszkancow.Tak sie sklada ze ja duzo podrozuje i zawsze ciesze sie gdy
            wracam do Kalisza mimo iz nie jest on doskonaly.Bylem tez w Gliwicach-nie wiem
            co tam moze sie podobac.Swietnie znam tez Karpacz i Szklarska i rowniez nie
            rozumie tego porownania-male choc urocze turystyczne miesciny.Pozdrawiam
            • Gość: yos Re: Rob - miłość jest ślepa ( i głupia ? ) IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 06.08.01, 10:09
              Sądząc po sposobie Twojego rozumowania , to jeśli masz pięciopokojowe
              mieszkanie , to sprzątasz tylko w jednym pokoju ( i to pewnie najmniejszym )
              Poza tym , że niechętnie Cię odwiedzę , to jeszcze niniejszym wyśmiewam taką
              agrumentację.Mnie próbujesz wyszukiwać kompleksy ? Przyjmij do wiadomości , że
              faktycznie nie udała mi się jedna rzecz ( z tych prawdziwie ważnych ) - nie
              udało mi się nakłonić żony do definitywnego opuszczenia tego brudnego
              grajdoła , którego tak bronisz.Nie ma w tym niczyjej - poza moją winy.Nie
              oczekuję też niczego od tego miasta.Za wszystkie tzw. usługi komunalne płacę ze
              swoich pieniędzy , a o ile wiem spółki komunalne wypracowują zyski , więc nie
              powoduję marnowania środków z dotacji czy subwencji budżetowych.Podatek drogowy
              zawarty jest w cenie paliwa , nie przyczyniam się do wzrostu kosztów
              amortyzacji sprzętu KLA , bo nie korzystam z usług tej firmy.Twoje uwagi o
              rzekomym czynieniu miasta winnym czegoś są nieuzasadnione.Jak piszesz o
              kompleksach , to spytaj siebie czy dowodem na kompleksy nie jest głupia
              argumentacja o braku pieniędzy ? Co zrobiła śmietanka kaliska wybrana do rady
              miejskiej by te pieniądze zdobyć ? Wyemitowała obligacje ? Stworzyła program
              rewitalizacji dzielnic , czy rejonów ( choćby tych ,które wymieniłem w
              poprzednim poście - a do tego fragmentu mojej wypowiedzi jakoś się nie
              ustosunkowałeś ) ? Nie - nic takiego nie miało miejsca.Jestem przekonany , że
              gdyby przeliczyć pieniądze wydawane na estetykę miasta wedle ilości mieszkańców
              to z grubsza w Polsce wydatki te ( może poza Warszawą ) są zbliżone - to wynika
              z konstrukcji dochodów gmin.Jeśli więc Kalisz wydaje na swoją estetykę 100 PLN
              na mieszkańca i tyle samo wydaje np. Opole , to w Opolu efety widać nie tylko w
              tamtejszej Alei Wolności ( ul.Krakowska ) , ale też w innych częściach
              miasta.Co prowadzi do wniosku , że nie w pieniądzach ( lub ich braku ) rzecz ,
              tylko w umiejętności ich wydawania ,a tej w Kaliszu brak ( obok licznych innych
              umiejętności ).
              To , że masz kulturalnych znajomych jest dla nich bardzo chwalebne , ale
              proponuję , żebyś poznał definicję słowa "kurtuazja" - pomoże ona zrozumieć,
              dlaczego nie chcą Cię urazić.Nie wykluczam też , że mogą to być ludzie (
              tzn.Twoi znajomi ) pochodzący z miast jeszcze brzydszych.Nigdy nie twierdziłem
              bowiem , że Kalisz jest najbrzydszy - jest przecież Wałbrzych , Łódż , itp.
              O komentarzu przywołującym brzydkie dzielnice Paryża i innych miast powiem
              tyle , że w tychże miastach stosunek miejsc ohydnych do uroczych jest pewnie
              gdzieś w granicach 40:60 , podczas gdy w przedmiotowej stolicy powiatu
              kaliskiego stosunek ten wynosi 70 :30, gdzie "30" stanowi Aleja Wolności( bez
              bydunku sądu ) + park z budynkiem teatru. Ale powinniśmy ( Twoim zdaniem )
              cieszyć się z tego co mamy.Życzę dalszego dobrego samopoczucia , przypisywania
              kompleksów innym , powodzenia w znajdowaniu wygodnych usprawiedliwień własnego
              syfu bałaganem u innych.
              Przy okazji : w sadzie ( przy Alei Wolności ) znajdziesz dokumenty o updałości
              Gabriela , Altomu i wielu innych kaliskich biznesów.Czekam na kolejne
              postępowania.Co do nowego hipermarketu - decyzje nie zapadły i sądząc po
              opiniach kaliszan z ostatniego Życia Kalisza - nie koniecznie będą one
              pozytywne.Aquapark ma szanse powstać - gratuluję.

yos
        • Gość: Raf. Re: Kalisz czy Ostrów?-do yosa i rafala IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 03.08.01, 16:36
          Znowu ta kaliska zaściankowość i KOMPLEKSY. Pozdrawiam. R.
          • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów?-do Rafa IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 06.08.01, 10:11
            To co prowadzę z robem nazywa się dyskusja.Chętnie podyskutuję i z Tobą , jak
            podasz przykłady zaściankowości i KOMPLEKSÓW w moich postach.

Pozdro

YOS
            • Gość: Raf. Re: Kalisz czy Ostrów?-do Yos''a IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 06.08.01, 11:58
              To dotyczyło myśli Rob''a. Pozdr. R.
              • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów?-do Rafa ;) IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 06.08.01, 12:55
                Przyzam , że tak myślałem.I podzielam.

pozdro

y.
                • Gość: rob KONIEC DYSKUSJI!!! IP: 63.72.62.* 06.08.01, 18:46
                  O gustach sie nie dyskutuje-mnie sie tu podoba, wam nie.Koniec dyskusji!!!Jak
                  chcecie to wyprowadzcie sie do bardziej miejskich aglomeracji jak np Szklarska
                  Poreba-tam na pewno poczujecie powiew wielkiego swiata:)Pozdrawiam.A poza tym
                  tematem tego forum jest Kalisz czy Ostrow-ja wybieram zdecydowanie KALISZ!!!
                  • Gość: RAF. Re: KONIEC... DYSKUSJI BEZ KOŃCA IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 07.08.01, 17:36
                    Kalisz czy Ostrów Wielkopolski, Ostrów czy Kalisz??? TO JESZCZE PRZEJDZIE NA
                    KOLEJNE POKOLENIA. JUŻ DZIECI NA WAKACJACH KŁÓCĄ SIĘ W PIASKOWNICACH, JAK
                    ROZPOZNAJĄ SĄSIADÓW, KTO LEPSZY TA Z KALISZA CZY TEN Z OSTROWA WLKP.
                • Gość: Paweł Re: Kalisz czy Ostrów?-do Rafa ;) IP: 195.117.236.* 07.08.01, 21:26
                  Yos naprawdę ci współczuję tej męczarni jaką musisz przechodzić mieszkając
                  twoim zdaniem w tak ochydnym mieście jak Kalisz.Ja myślę że mimo wszystko jakie
                  by to nasze miasto nie było musimy je polubić takie jakim jest a nie szukać w
                  nim samych wad.Pewnie że daleko mu do wielkich aglomeracji jak Poznań czy
                  Wrocław ale mniejsze miasta też mają swój urok.Ja urodziłem się w Kaliszu a
                  wykształciłem w Ostrowie i choćby za to jestem mu wdzięczny i zawsze śmiać mi
                  się chce kiedy toczy się dyskusja :"A my mamy węzeł kolejowy a my Teatr
                  itd".Kalisz jest miastem prastarym z tradycjami,historią która nie była łaskawa
                  dla niego.Ostrów jest typowym młodym miastem i niebardzo jest co
                  porównywać.Raczej Kalisz należałoby porównać np. z Płockiem a Ostrów np.z
                  równie młodym Koninem.
                  Padają też tu argumenty jakie to Kalisz korzyści osiągnął będąc stolicą
                  województawa.Poza czteropasmową Wrocłwską czy Łódzką chyba niewiele.Inne miasta
                  podwoiły czy nawet potroiły liczbę mieszkańców,powstały w nich samodzielne
                  wyższe uczelnie.Kalisz ten okres przespał.Czy ten niby "rozkwit" odbywał się
                  kosztem innych miast - ciężko wyczuć wtedy Ostrów był drugim miastem w
                  województwie teraz jest piąty czy szósty.O innych miastach nawet nie wspominam
                  bo raczej zginęły w wielkopolskim.
                  • Gość: yos Re: Kalisz czy Ostrów?-do Pawła IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 09.08.01, 12:06
                    Dzięki za współczucie, Paweł.Wielokrotnie zastanawiałem się o co chodzi z tym
                    miastem ( tzn.Kaliszem ) w porównaniu z innymi.Jedno z podejrzeń o źródła
                    obecnego stanu to oczywiście "ludzie władzy" - tradycyjnie zainteresowani
                    najpierw swoim interesem , niezależnie od "koloru" , bo i poseł Wende i cała
                    reszta posłów i senatorów i rada miejska ( w przewadze czerwona , taka kaliska
                    tradycja ) raczej zajmowali się wszystkim , tylko nie interesem miasta.Pisałem
                    o tym wcześniej.Druga rzecz to pewnie skutek systematycnego upadku tego miasta -
                    czyli odpływ ludzi mądrych.Z okresu mojej pracy w Kaliszu nie przypominam
                    sobie nikogo ( a w tym krótkim czasie miałem dość szerokie kontakty ) kto byłby
                    człowiekiem na tyle lotnym , żeby można go było porównać z ludźmi , których
                    poznałem pracując w Poznaniu , w firmie średniej wielkości , która powstała z
                    rozwoju nieżle prowadzonej firmy prywatnej ( takiego np. MiroMarku ).I tu się
                    zamyka kółko , bo teraz obraz Kalisza jest tworzony przez większość , czyli
                    przez tych co zostali i władze przez nich wybrane.Amen.
    • drac Re: Kalisz czy Ostrów? 08.08.01, 11:04
      Polacy to śmieszny naród, kiedy nie ma wroga z zewnątrz, muszą sobie znaleźć
      wroga w okolicy. Wrogiem może być sąsiednie miasto, dzielnica, ulica, blok
      cokolwiek, Polak ma w krwi szukanie sobie wroga i utrudnianie życie. Czym się
      różnimy od Ostrowian, chyba tylko tym, że nasi rodzice postanowili mieszkać tu
      a nie w Ostrowie
      • jankorusj-23 Re: Kalisz czy Ostrów? 09.08.01, 15:14
        drac napisał(a):

> Polacy to śmieszny naród, kiedy nie ma wroga z zewnątrz, muszą sobie znaleźć
        > wroga w okolicy. Wrogiem może być sąsiednie miasto, dzielnica, ulica, blok
        > cokolwiek, Polak ma w krwi szukanie sobie wroga i utrudnianie życie. Czym się
        > różnimy od Ostrowian, chyba tylko tym, że nasi rodzice postanowili mieszkać tu
        > a nie w Ostrowie
        >ɭPRZECIEZ SAMI SOBIE STWARZAMY WROGQW-TO MASZ RACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Królik Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.kalisz.multinet.pl 27.08.01, 14:32
      a czy nie ma już ciekawszych tematów. to przecież takie oklepane
    • Gość: Kuba Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.bcz.com.pl 11.09.01, 16:49
      a gdzie są lepsze babki?
      • Gość: Królik Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 21:13
        Gość portalu: Kuba napisał(a):

> a gdzie są lepsze babki?

pośrodku - w Skalmierzycach!

• Gość: Łob.Uz. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 212.244.68.* 19.09.01, 16:45
          Ale Skalmierzyce to już powiat OSTRÓW WLKP.!!!
        • Gość: Łob.Uz. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 212.244.68.* 19.09.01, 16:45
          Ale Slalmierzyce to już powiat OSTRÓW WLKP.!!!
        • Gość: Łob.Uz. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 212.244.68.* 19.09.01, 16:46
          Ale Skalmierzyce to już powiat OSTRÓW WLKP.!!!
        • Gość: Łob.Uz. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 212.244.68.* 19.09.01, 16:47
        • Gość: Łob.Uz. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 212.244.68.* 19.09.01, 16:48
        • Gość: Hektor Re: Kalisz czy Ostrów? IP: *.promax.media.pl 08.10.01, 12:40

extra babki sa w ostrowie wystarczy tylko przyjechac i sie rozgladnac.
          a tak w ogole to mysle ze ta wojna miedzy ostrowem i kaliszem juz blednie.
          co z tego ze kalisz jest grodzkim powiatem dostal go na zasadzie macie i
          nie placzcie bo nowej reorganizcji samorzadowej.
          ostrow tez mogl by nim byc bo jako ze miasto ma prawie 80 tys mieszkancow
          nalezalo by mu sie, takie leszno co to ma prawie 15 tys mniej mieszkancow od
          ostrowa tez ma powiat grodzki wlasnie na tej zasadzie , nie wspomne juz o
          takich dzirach jak lomza czy ostroleka.
          byc moze zycie kulturalne jest troche lepsze w kaliszu ale tylko jesli chodzi
          o tetra , natomiast o rozrywke to kalisz jest daleko za murzynami
          wezmy taki sport , imprezy cotygodniowe na piaskach , dobre dyskoteki na
          ktore ludzie przyjezdzaja specjalnie z kalisza
          a poza tym mamy najnowoczesniejsza biblioteke w wielkopolsce...
          • Gość: O.W. Re: Kalisz czy Ostrów? IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 10.10.01, 15:33
            Kalisz ma kompleksy na punkcie Ostrowa Wlkp. Ta dyskusja na Forum kaliskim tego
            dowodzi (można porównać z dyskusją Kalisz-Ostrów Wlkp. na Forum ostrowskim). No
            cóż, chciało by się mieć to czego mieć nie można! Pozdrowienia z Poznania.
    • sloggi Re: Kalisz czy Ostrów? 19.02.02, 09:49
      Ten wzajemny antagonizm nakręcają tylko burkaki i pseudokibole.
      Cywilizowany człowiek nie sugeruje się głupimi uprzedzeniami.
      No chyba, że w Ostrowie i Kaliszu myśli się inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka