Dodaj do ulubionych

Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektów.

26.07.07, 19:00
Myślę że bardzo tego tutaj brakuje - rejestracji zniszczonych w ostatnich
latach zabytków. Proponuję aby zamieszczono info o zabytku rok powstania,
przyczyny i okoliczności zniszczenia.
Obserwuj wątek
    • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 26.07.07, 19:07
      Domek szwajcarski w parku. Powstały w latach 40 XIX w. Drewniany na kamiennej
      podmurówce z ozdobami wycinanymi w drewnie. Rozebrany w 1986 r z obietnica
      odbudowy. Jeszcze przez jakiś czas stała kamienno- ceglana podmurówka. Wkrótce
      usunięta. Na miejscu pozostało parę kamieni. Przy okazji zabrano leżący tu od
      XIX pod kasztanowcem (też ostatnio wycięty)głaz z herbem kapituły
      gnieźnieńskiej, obecnie pod muzeum.
      • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 26.07.07, 19:09
        Lata 90. Nie znam daty. Usunięcie z katedry całego szeregu XIX tablic
        epitafijnych min. Niemojewskich, matki Chodyńskiego, Przechadzkich Załuskowskiej
        i wielu innych. Po interwencji Życia Kalisza przywrócono (prawdopodobnie
        rekonstrukcja) tablice historyka Adama Chodyńskiego.
      • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 26.07.07, 19:10
        Lata 90. Nieznani sprawcy zdemolowali cały szereg grobowców na cmentarzu
        ewangelickim. Min. Zrzucono i rozbito rzeźbę Chrytstusa, Anioła, zdemolowano
        grobowiec rodziny Haberman.
      • smutekkalisza Grobowiec Greffena. 26.07.07, 19:15
        Późne lata 90.w wyniku niefortunnych prac konserwatorskich poważnie uszkodzono
        grobowiec kapitana Greffena z ok 1815 r na cmentarzu ewangelickim, min usunięto
        ozdobne wazy które zaginęły. Może ktoś zna ich los.Podczas prac z muru
        cmentarnego zniknęło szereg tablic z I ćw.XIX w. Ktoś ukradł metalowa tablicę
        Bogumiła Jenscha aptekarza. Kradzione są wszystkie metalowe części.
      • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 26.07.07, 19:17
        Lata 90. Przed kościołem św. Mikołaja położono niedopasowany chodnik, podobny
        chodnik położono na cmentarzu miejskim upodobniając tyo miejsce do cmentarza
        komunalnego.
      • smutekkalisza Koszary godebskiego 26.07.07, 19:21
        2006 r. Koszary Godebskiego I ćw, XIX w. Opuszczony budynek podpalono. Byc może
        budynek zostanie odbudowany
      • smutekkalisza Posadzka i wejście do krypt w kolegiacie. 26.07.07, 19:22
        Lata 90 wczesne. Wymiana XIX posadzki w kościele św. Józefa oraz usunięcie
        zabytkowego wejścia do krypt z kołatkami w kształcie lwich pysków.
      • smutekkalisza Dom przy ul. Łaziennej 26.07.07, 19:25
        Lata 80. Zawalił sie budynek przy ul. Łaziennej będący częścią dawnego kolegium
        jezuitów. Podobno była tu drukarnia. W chwili obecnej istnieją jeszcze relikty
        piwnic. Całość ogrodzona "gustownym" drewnianym płotem
        • o00 Re: Dom przy ul. Łaziennej 26.07.07, 20:56
          Drukarnia istniała jeszcze w 1984, może nawet jeszcze w 1985.
          Pamiętam, że był tam wtedy magazyn trumien (dlatego w ogóle ją pamiętam, heh).
          • barbelo Re: Dom przy ul. Łaziennej 06.08.07, 10:38
            Czy może ktoś ma zdjęcie tego budynku? Nie kojarzę, jak wyglądał.
            • greffen Re: Dom przy ul. Łaziennej 09.08.07, 01:55
              prawie tak samo jak budynek biblioteki i UM na łaziennej
      • smutekkalisza Pompy. 26.07.07, 19:28
        Lata 80 przestała działać pompa na Rynku (z pocz XX w.lub okresu
        międzywojennego). Do wodociągów miejskich zabrano pompę z Nowego Rynku (jest
        obecnie w wodociagach gdzie prawie nikt jej nie widzi)
      • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 26.07.07, 19:32
        2004. Tzw. Płyty Zdrojowe. Złomiarze ukradli większość pomp w kształcie
        półkolistych nisz z pyskami lwów. Pocz. XX w. Znajdowały sie one min. Na w
        podwórku na Zamkowej, miedzy Ciastkarnia a salonem telefonów komórkowych. Oraz
        na Sukienniczej, Dom z wazami na fasadzie.
    • smutekkalisza Zegary 26.07.07, 19:39
      Po 2000 r. usunięto zegar przy rynku znajdujący się na kamienicy gdzie był sklep
      zegarmistrzowski. Sam sklep z pięknym wyposażeniem z ok 1919 r zlikwidowano.
      Sklep działał tutaj od XIX w. Najpierw zegarmistrz Klein potem Stilter na koniec
      Pryliński. Wielka strata rzadko zdarzały sie trak dobrze zachowane oryginalne
      wnętrza. W tych samych latach wyparował zegar z okresu międzywojennego z ul.św.
      Stanisława
    • smutekkalisza Witryny sklepowe 26.07.07, 19:43
      W kamienicy gdzie znajduje sie Kodak po 2000 r spłonęła piękna witryna sklepowa
      z rzeźbionymi motywami. (była tam kiedyś apteka)Podczas likwidacji jej resztek
      usunięto mosiężna klamkę. Podobna ocalała na głównym wejściu do ratusza.
    • smutekkalisza Choragiewka na wiezy ratuszowej. 26.07.07, 19:45
      Podczas remontu wieży ratuszowej przywrócono chorągiewkę z 1923 r ale przy tej
      okazji zmieniono jej formę (ucięto brzegi)tak że nie przypomina już dawnej.
      (kiedy był ten remont?)
      • ok333 Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej. 26.07.07, 20:03
        [Lekko OT}dlatego ,ze zniknela troche wczesniej - za sprawa nie Ducha
        Swietego - lecz utrwalaczy wladzy ludowej , spotykana jeszcze na starych
        pocztowkach BOLESNA MADONNA , ktora moglaby witac obecnie pielgrzymow z
        Zachodu ? Stala sobie skromniutka przy krawezniku , jakby robiac miejsce dla
        pieszych podazajacych w kierunku Ratusza . Warto by miastu napowrot zafundowac
        taka Madonne .
        • smutekkalisza Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej.Bolesna Madonn 26.07.07, 20:41
          ok333 napisał:

> [Lekko OT}dlatego ,ze zniknela troche wczesniej - za sprawa nie Ducha
          > Swietego - lecz utrwalaczy wladzy ludowej , spotykana jeszcze na starych
          > pocztowkach BOLESNA MADONNA , ktora moglaby witac obecnie pielgrzymow z
          > Zachodu ? Stala sobie skromniutka przy krawezniku , jakby robiac miejsce dla
          > pieszych podazajacych w kierunku Ratusza . Warto by miastu napowrot zafundowac
          > taka Madonne .
          Czy chodzi o Madonnę koło kościoła nazaretanek? Tę usuneli Niemcy, na szczęscie
          sama rzeźba ocalała jest obecnie w ogrojcu kościoła nazaretanek. oczywiście jej
          miejsce jest i (oczywiście) na odtworzonym cokole przed kosciołem Nazaretanek
          aby witala znów pielgrzymów.
          • ok333 Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej.Bolesna Madon 26.07.07, 21:20
            Musieli - niemiaszki = sprawnie i szybko uciekac . Ja
            jestem ,,naplywowy'',znacie wiec lepiej. Zwracam humor utrwalaczom. Nie
            honoru . nie zwracam . Tak , o te wlasnie MB chodzi przy PP. Nazertankach .
            • ksiestwokaliskie Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej.Bolesna Madon 27.07.07, 22:02
              Chodzi oczywiście o tą figurę:
              www.kalisz.9o.pl/galeria/nocne110.jpg
        • smutekkalisza Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej.Bolesna Madonn 26.07.07, 20:42

Czy chodzi o Madonnę koło kościoła nazaretanek? Tę usuneli Niemcy, na szczęscie
          sama rzeźba ocalała jest obecnie w ogrojcu kościoła nazaretanek. oczywiście jej
          miejsce jest i (oczywiście) na odtworzonym cokole przed kosciołem Nazaretanek
          aby witala znów pielgrzymów.
          • ok333 Re: Choragiewka na wiezy ratuszowej.Bolesna Madon 27.07.07, 23:11
            ... i przypominala tragedie miasta w pamietne dni sierpniowe 1914 roku .
            Miejsce niby jest , ale gdzie cyklisci sie podzieja ? Pod kolami pedzacych
            bryk ? A limit jest 40km/h !!! I znowu nie umiemy podniesc zlotowek ? Za
            mandaty ! Bylyby na ratowanie zabytkowej substancji miasta .
        • smutekkalisza Portrety Mickiewicza i Puszkina dworzec kolejowy. 26.07.07, 20:52
          W Poczekalni dworca wisiały portrety Mickiewicza i Puszkina stare w złoconych
          ramach, skąd sie tam wzięły? Nie wiem. Po 89 roku podczas remontu dworca
          zniknęły. Mickiewicz podobno jest w Solidarności (info nie sprawdzone) Po
          Puszkinie nie ma śladu. (wiadomo ruski to zniszczyć) Może ktoś coś wie. przy
          okazji zniknęły socrealistyczne płótna z historią Kalisza ze szczególnym
          uwzględnieniem ruchu robotniczego. Kto był ich autorem? Ja mam pewne
          podejrzenia. gdzie są.
          • ok333 Re: Portrety Mickiewicza i Puszkina dworzec kolej 26.07.07, 21:35
            Mowisz po 1989 roku ??? Mogly trafic do magazynu BWA - krolowal tam
            dyr.Krzysztof J. , po nim byl/jest p.Marek R. Warto spytac . Do Wiuezy Cisnien
            nie trafily .Dyrekcja potwierdzi . Socrealizm malowali bracia K. , bo Waclaw
            Kurek chyba nie . Nie posadzam p.Zygmunta B.. Moze ktos z Cepelii , ale
            sp.Tadzio G. malowal kwiaty. Wiecie trzeba bylo z czegos dzieci zywic. Leninki
            byly w modzie . Wiem za to . kto rozbil potezne , gipsowe popiersie Wolodzi w
            SP nr 11 . Rowiesnik Rewolucji . Zyje jeszcze ,wiec dam spokoj .
        • smutekkalisza Pseudo odnowa grobowca na cmentarzu ewangelickim 26.07.07, 21:22
          2006 r. Zruinowany grobowiec rodziny Rosendahl Weygand na cmentarzu ewngelickim
          zostaje poddany odnowie. W jej trakcie położone zostają marmurowe płyty,
          zmieniony kształt komory grobowej pomalowanie niedostosowana farbą. Ogólnie
          całość wygladała by pięknie ale na komunalnym. Mam dylemat bo te prace uchroniły
          grobowiec od zawalenia ale to co powstało w wyniku remontu... No jakby wszystkie
          tak zostałyby odnowione to ja dziękuję za takie ratowanie zabytków.
          • ok333 Re: Pseudo odnowa grobowca na cmentarzu ewangelic 26.07.07, 21:37
            I CO PANI NA TO , PANI BEATO M. ???
            • greffen Re: Pseudo odnowa grobowca na cmentarzu ewangelic 03.08.07, 01:06
              Podczas tej odnowy uszkodzono i nie naprawiono tył grobu rodziny Martin. Po
              prostu go rozwalono i nie zmurowano na nowo.
    • smutekkalisza fragment balustrady przed teatrem 26.07.07, 19:49
      2007 r. Złomiarze wycinają fragment balustrady z 1900 r przed teatrem. Japa jest
      do dziś. Przy okazji budowy podjazdu dla niepełnosprawnych skądinąd bardzo
      potrzebnego, zasłonięto spory fragment tej balustrady, a samo ogrodzenie
      podjazdu razi w stosunku do tego z pocz XX w.
      • ok333 Re: fragment balustrady przed teatrem 28.07.07, 17:59
        Mam cala ta balustrade , lecz w wymiarze micro - na pocztowce kolorowej - foto
        J.Makarewicz KAW z 1977 , drukowana w DDR ( tam poligrafia zawsze wyzej stala ).
    • smutekkalisza Cmentarz żółnierzy radzieckich 26.07.07, 19:51
      lata 90. Z cmentarza znikają metalowe części min herb ZSSR, gwiazdy a z bramy
      plakiety z wyobrażeniami wojsk.(czy to zabytek to oczywiście dyskusyjne, ja
      uważam ze tak)
      • ok333 Re: Cmentarz żółnierzy radzieckich 26.07.07, 21:40
        Ogladelem je . Pamietam z polowy seventies .Nawet byly calkiem , calkiem .
        Pewnie nie zdazyly do konca pokryc sie patyna ???
    • smutekkalisza Cmentarz żydowski stary. 26.07.07, 19:54
      Podczas przewożenia zabytkowych macew z terenu starego cmentarza na nowy (kiedy
      to było) uszkodzonych bezpowrotnie zostało wiele obiektów. Są one rzucane
      bezmyślnie w kupę. Ówczesna prasa za ten czyn obwinia ówczesnego wojewodę (nie
      pisze nazwiska bo informacja nie sprawdzona) za co miał tez zostać zdymisjonowany.
      • barbelo Re: Cmentarz żydowski stary. 06.08.07, 10:44
        A ja pamiętam, jak murek przed kościołem franciszkanów (ten od strony rzeki)
        wykańczały płyty, które okazały się być macewami. Były potrzaskane i niektóre
        obrócone tak, że można było sie zorientować co to. Nie wiecie co się z nimi
        stało? Wróciły na cmentarz?
        • greffen Re: Cmentarz żydowski stary. 09.08.07, 02:00
          Tak te wróciły szczęśliwie na cmentarz, ale ten cmentarz ma wspaniałego opiekuna
          i wspaniałych sponsorów. gdybyście mieli jakieś Żydowskie pamiątki warto je
          powierzyć P. Marcinkowskiej, która pięknie wyeksponuje je w budynku cmentarza.
          Sam ofiarowałem książkę z biblioteki gimnazjum żydowskiego w Kaliszu. No albo
          gdybyście znaleźli fragment macewy też sie poniewierają po mieście.
    • smutekkalisza Cmentarz Żydowski Nowy 26.07.07, 19:57
      Mimo polepszenia się stanu cmentarza żydowskiego (wielka zasługa Pani
      Marcinkowskiej chwałą ze są jeszcze tutaj tacy ludzie, i przy pomocy właściciela
      Helleny Zenona Sroczyńskiego) w 2006 r młodzi sprawcy rozbijają cały szereg
      macew. Jest to przyczyną ukazania się w prasie izraelskiej artykułu o rzekomym
      antysemityźmie Kaliszan.
    • smutekkalisza lampy na moście kamiennym 26.07.07, 20:03
      lata 90 konserwacja mostu. Usunięcie żeliwnych pozostałości (słupków) po
      latarniach z przełomu XIX i XX w. Tym samym likwidacja ostatnich pozostałości po
      latarniach gazowych w Kaliszu. Acha takie same ale wiszące w tych samych latach
      usunięto na sądzie. Może ktoś wie co właściciel czyli miasto robi z takimi
      rzeczami czy poszły na złom. Ostatnia pozostałość po latarniach jest na tamie w
      alei piaskowcowa podstawa i trzon słupka.
      • ok333 Re: lampy na moście kamiennym 26.07.07, 20:19
        ,,Smutkukalisza'' lament Twoj jest glosny (laczymy sie w smutku ) , lecz czy
        slyszalny tam , gdzie trzeba ??? W codziennym pedzie niezauwazamy jak znikaja
        te male relikty przeszlosci , jak znika dusza naszego miasta. Warto by powolac
        taka nieformalna grupke ,,tropicieli''. Jedni - podczas takich wycieczek -
        fotografowali by obiekty , inni wskazywali by miejsca . Sadze ,ze warto
        obfotografowac kaliskie podworka , oficyny , dobudowki itd. Terminy eskapad i
        czestotliwosc - do ustalenia . Przychodzi ten , kto dysponuje czasem . Warto w
        ten sposob odsapnac od codziennosci , odsapnac na swiezym powietrzu . Co
        Sz.Towarzystwo na taka propozycje ?
        • smutekkalisza Re: lampy na moście kamiennym lament. WAŻNE 26.07.07, 21:34
          Oczywiście pomysł jest znakomity. z tym że ja nie mam aparatu. Najpierw trzeba
          sporządzić z pamięci listę strat dotychczasowych, pośledzić poszperać bo może
          gdzie nie gdzie coś się zachowało w jakiś podejrzanych magazynach strychach.
          Ustalić winnych itp. I oczywiście stworzyć dla przeciwwagi listę sukcesów,
          najlepiej oddzielnie (no cóż taka ludzka natura że sukcesy traktowane są jako
          oczywiste). No i stworzyć też bieżącą listę zniszczeń.Heheh w ten sposób
          będziemy konkurencją dla pałacyku dla Tuwima. Wirtualna Policja Ochrony Zabytków.
    • smutekkalisza Figura anioła z cmentarza prawoslawnego. 26.07.07, 20:06
      Lata 90, nieznani sprawcy rozbijają cynowa figurę anioła na jednym z grobów na
      tym cmentarzu. bardzo piękna z lat 80 XIX w. pozostał pusty cokół. zdaje się że
      wtedy tez inne zniszczenia. (nie było mnie w KALISZU) Podobno figura nie została
      całkowicie zniszczona. Jaki jest jej los. Gdzie jest przechowywana.
    • smutekkalisza balustrada z domu szrajera 26.07.07, 20:08
      Podczas odbudowy zniszczeń po pożarze w domu Szrajera zlikwidowano secesyjna
      balustradę znajdująca sie na dachu. Dom Szrajera pocz XX w ul Kościuszki.
      • ok333 Re: sikawka strazacka z ul.Chopina . 26.07.07, 20:25
        Stala tam kiedys pod obecnie nie skonczonym ,,okraglakiem (dobrze
        pamietam ?).Czy trafila , podobnie jak ta spalinowa , w hojnym gescie wlodarzy
        do Muzeum Pozarnictwa w stolicy ?
        • ok333 Re: sikawka strazacka z ul.Chopina . 27.07.07, 16:55
          Pewnie ja znalazlem ? Trafila nie do stolicy , lecz do MPH w Opatowku !Dzieki -
          doktorze Dolat !!!

pleszew.pttk.pl/imprezy/w07.02.11/walentynki.html
          Prosze przewinac do Muzeum Histori Przemyslu i powiekszyc - troche ja
          przyslania grupa . Czy to ta ???
    • smutekkalisza Poźnogotycka pieta z kolegiaty. 26.07.07, 20:24
      Lata 90. podczas odnowy świątyni (swoje zdanie już wyraziłem Lichenizacja i
      ruskie metro)ktoś "bardzo madry" ale w dobrej wierze pomalował nieodpowiednimi
      farbami późnogotycka pietę z bocznego ołtarza. Jaskrawa kolorystyka zniszczyła
      nastrój dzieła. W ogóle z kolegiata jest problem bo niby wszystko na miejscu,
      ale kościół stracił urok. Jeśli che się zobaczyć na czym polega sztuka dobrej
      konserwacji wart porównać kolegiatę z obecnym kościołem Jezuitów. Chwała Ojcom
      jezuitom z ojcem Aleksandrem Jacyniakiem ogryzek dla gospodarzy kolegiaty z
      wyjątkiem pięknie zrobionego poliptyku.
      • ok333 Re: Zabytki ze sztambucha ... 26.07.07, 20:32
        Gdzie sie podzialy , te prawem chronione zabytki , ktore figuruja w sztambuchu
        p.Beaty . Sa na papierze , lecz w rzeczywistosci ich nie ma . Jesli ulegly
        calkowitej degradacji , to wywalic je z rejestru . Zalozyc nowy tylko tych
        zniszczonych . Magia wielkich liczb dziala , lecz nie w ta strone , co
        potrzeba .
      • o00 Re: Poźnogotycka pieta z kolegiaty 26.07.07, 20:43
        Lichenizacja kolegiaty to coś potwornego.

Teraz w ogóle nie przypomina starego, szacownego kościoła, jakim jeszcze do
        niedawna była. Czy ktoś pamięta tę starą, szachowaną barokową posadzkę?

Podobnie dzieje się w katedrze. :(
        Prezbiterium jakoś wygląda, ale nawy... cuś piknego i niedrogo. :(
        • smutekkalisza Re: Poźnogotycka pieta z kolegiaty katedra. 26.07.07, 21:26
          Można prosić o dokładniejszy opis sytuacji.
        • ok333 Re: Poźnogotycka pieta z kolegiaty 26.07.07, 21:44
          A co bedzie , jak juz Castorama sie rozkreci , heh ?
    • smutekkalisza Klamki ze szkoły muzycznej 26.07.07, 20:26
      rok 2007 złomiarze (chyba ) kradną klamki i okucia z e szkoły muzycznej na ich
      miejsce nowe stylizowane. Autentyk z pocz. XX w neobarokowy.
      • ok333 Re: na Obozowej , na Dlugosza , w Opatowku i ... 26.07.07, 20:36
        ... i pobliskicvh szrotach . Chiny potrzebuja stali , menele kasy na gorzale !
        Ceny na miedz , mosiadz i inne kolorowe metale
    • smutekkalisza Mury obronne 26.07.07, 20:33
      Pseudorestauracja murów przy ul Parczewskiego w podwórku. Pomysł chwalebny
      wykonanie - współczesna cegła maszynowa. Sypie sie fragment murów przy ul
      Parczewskiego. Między ul kanonicką a Piskorzewską. Dodatkowa ozdoba murów
      toalety typu toy-toy. (słodkości) Stan murów w podwórku przy ul Kazimierzowskiej
      tragedia. Krzewy rosną przy ul. kadeckiej. Na otarcie łez publikacja o murach
      sfinansowana przez Urząd miejski.
    • smutekkalisza Międzywojenna fontanna przy ul środmiejskiej 26.07.07, 20:36
      W podwórku kamienicy na przeciw domu Kowalskiego w 2006 r usunięto międzywojenną
      fontannę w stylu modernistycznym. (była nieczynna).
    • wielkopolskawschodnia Re: 26.07.07, 21:29
      szok<a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=110&w=66536995&v=2&s=0">szok</a>
      • ok333 Re: 26.07.07, 21:45
        Oooo,polamalsie .Poprosze o replaya .
      • smutekkalisza Dawny Bank Handlowy.ul środmiejska 26.07.07, 21:48
        Podczas remontu obiektu właściwie dobrze przeprowadzonego (nie wiem kiedy był)
        zaszły pewne niekorzystne zmiany: Obicie drewnianej stolarki drzwi ślicznymi
        złotymi. Wycięcie w furcie tylnej (na tyłach budynku) dawnych inicjałów (nie
        wiem czyich chyba nie Banku Handlowego)i zastąpienie ich inicjałami banku który
        tez już nie istnieje. Podwórko zamienione w betonowa pustynię. We wnętrzu nie
        najlepiej zrobiony świetlik witraż wystarczy porównać na starych fotografiach
        brak niektórych szczegółów i jakiś ogólnie średni wygląd w stosunku do dawnego
        . Ogólnie ja tę restaurację oceniam dość pozytywnie np ładnie zrobiony fronton,
        pięknie zrobione sztukaterie, wystrój meblarski nawiązujący do dawnego ale efekt
        psują podane szczegóły. W szczególności witraż nie wiem co ale cos jest z nim
        nie tak w stosunku do tego co pamietam. Zagrożony jest usunięciem zegar z klatki
        schodowej (trwa tam remont) a jak wygląda druga częśc fasady i dawna sala obrad
        zarządu wszyscy wiemy
      • smutekkalisza Altana przy NBP 26.07.07, 21:52
        Podczas ostatniego remontu gmachu NBP aleja Wolności(kiedy to było 1990 r?)
        likwidacja pięknej altany ogrodowej murowanej z czasów międzywojennych,
        znajdowała się przy tylnym wejściu do ogrodu. Dziki ogród zmieniony w trawnik.
        Czy ktoś ma zdjęcie tej altany?
        • smutekkalisza Wiatrak Koźlak przy ul. nie pamiętam jakiej. 26.07.07, 22:00
          Po 1990? zniknął z pejzażu miasta (zawalil się?) ostatni wiatrak z XIX w.
          Znajdował się on na końcu ulicy odchodzącej od Stawiszyńskiej. W latach 80 byla
          to już spróchniala ruina bez dachu. Obecnie w tym miejscu stoi pudełkowata willa
          i jest pętla autobusowa.
        • smutekkalisza Furtka przy willi Bzowskich 26.07.07, 22:05
          Willa Bzowskich ul Staszica Widok, (lata 90?) ktoś uderzył w słupek od furtki w
          wyniku czego ten zawalił się i leży tak do dziś.Przy okazji porządków
          zdemontowano przepiekna furtkę z czasów budowania willi (1910? kto pamięta?)
          Willa ruinuje się a w chwili obecnej najbardziej zagrożona jest sypiąca sie
          weranda.
        • smutekkalisza kamienica przy ul staszica żeliwny wazon 26.07.07, 22:08
          Kamienica przy ul Staszica lekko secesyjna położona przed kościołem opatrzności.
          W tajemniczych okolicznościach z fasady zniknął żeliwny? wazon pozostał pusty
          cokół. (lata 90?) Kamienica po 1900 r.
        • smutekkalisza listy lokatorów z pocz XX w. 26.07.07, 22:14
          Nie wiem kiedy zniknęły chyba już po moim wyjeździe z Kalisza między 2002-
          2004. Piękne drewniane tablice znajdujące się na klatkach schodowych z
          rzeźbieniami padły ofiarą kradzieży. Czy muzeum nie mogło ich zabezpieczyć?
          Adresy: Kamienica Fulde róg Ciasnej i Nadwodnej. 2 sztuki. Kamienica róg
          Kościuszki i uliczki prowadzącej do mostu Meiera (jak się nazywa ta ulica?) przy
          okazji likwidacja posadzki z neogotyckim ornamentaem.
          • wielkopolskawschodnia Re: Towarowa 26.07.07, 22:45
            To jest ul. Towarowa, w tym samym ciągu po drugiej stronie byłego mostu jest
            ul. Ciasna (chyba zawsze się nazywała Ciasna, na planie z 1908 jest Ciasna, nie
            wiem czy po drugiej stronie rzeki też się tak nazywała, czy inaczej, na planie
            ten odcinek ciągu nie jest opisany).

Jak nazywał się ten most?
            No bo chyba nie tak, jak piszecie. Jeśli się mylę, proszę prostować
            • wielkopolskawschodnia Re: Towarowa 27.07.07, 00:40
              Nikt nic o moście nie pisze, zatem o moście pomarudzę ja. :)

Nazwę mostu jako most Meissnera w Internecie znalazłem tylko raz. Podaje ją pan
              Władysław Kościelniak, informując przy tym, że most nazywano tak potocznie. Być
              może więc most nosił jakąś inną, oficjalną nazwę? Most wybudowano w 1906 i jest
              już naniesiony na planie Bronisława Bukowińskiego z 1908.

Obok mostu stoi do dzisiaj fabryka Maiznera/Meissnera. Na planie Bukowińskiego
              jest to "fabryka J.D. Maiznera", o Maiznerze wspomina też www.stary.kalisz.pl.
              Ale problemy z transliteracją mieliśmy już przy Schrajerze i pani Schrajerowej.

O Maiznerze (w tej transliteracji) Rusiński pisze trzy razy, w zasadzie nic nie
              pisząc poza tym, że komuniści byli super, a w fabryce były strajki.

Ktoś wie coś więcej?
        • smutekkalisza tablica lokatorów z ulicy Staszica 26.07.07, 22:16
          Ten sam typ XIX tablicy największa i najładniejsza kamienica z XIX w na ul
          Staszica w okolicy Górnoslaskiej. W tej kamienicy jest taki dziwny (samodzielnie
          zrobiony) szyld sklepu z rowerami czy coś w podobie? Kto ustali adres.
        • smutekkalisza Dawne wnętrza rzeżników 26.07.07, 22:31
          Rzeżnik przy ul Środmiejskiej zaraz za mostem reformackim rzeznik istnieje tam
          do dziś. Fryz z kafelków z ornamentem przedstawiającym Pelikany. Bardzo ładne.
          Zlikwidowane zaraz po 89 r.
          Rzeźnik przy ul Kanonickej. Zaraz za sklepem z ciuchami a rogiem ul garbarskiej
          (grodzkiej ?) nie wiem. tam jest sklep z ciuchami dla dzieci. Likwidacja
          secesyjnej posadzki (jest nadzieja że jest pod obecnymi kafelkami) likwidacja
          ozdobnych haków z ornamentem roślinnym. (skromne to to było ale jednak z 1918 r)
          i wreszcie największa strata dużych rozmiarów kafel z wyobrażeniem łąki z
          pasącymi sie krowami (czyżby lokalne dzieło firmy schultz?) Drobne ornamentowane
          kafelki jako fryz. Jest nadzieja ze to ocalało i krówki też pod plastikowymi
          panelkami. Na otarcie łez pozostawiono sztukaterie na suficie. uwagę zwracaja
          "gustowne" plastikowe lampki (słodkości) Zmiana podczas remontu na sklep z
          ciuchami dla dzieci.Rzeźnik przy ulicy Zamkowej w jedynym ocalałym przed 1914 r
          domie. W tym budynku oprocz rzeźnika jest tez punkt kolportera. Likwidacja
          posadzki z ornamentem (przyznaje była rzeczywiście mocno zniszczona) Podczas
          remontu budynku (kiedy to było) zniknęło mnóstwo drobnego detalu np ozdoby nad
          oknami. ktoś bardzo "mądry" zlał betonem granitowe płyty w sieni. ponieważ na
          jednej z nich była data wiec raczej już nie dowiemy się kiedy te kamienice
          wybudowano. (przypominam jedyna nie znisczona w 1914 r na terenie ul Zamkowej.)
          Nie daje gwarancji ale mnie sie wydaje że to był rok 1869. Kiedy zaszły te
          zmiany nie wiem (po 1990 )
          • smutekkalisza Policja Ochrony Zabytków. 26.07.07, 22:41
            No to na razie tyle. A mam jeszcze trochę w głowie. Po tej liście widać jak
            pamięć ludzka jest ulotna. Wszystkie te zmiany zaszły za mojej pamięci a jednak
            nie umiem dokładnie ich umiejscowić dokładnie w czasie. Przerażająca lista,
            przydałyby się fotografie. No to co robimy konkurencje (pomoc?)dla Tuwima?
            • ok333 Re: Policja Ochrony Zabytków. 26.07.07, 23:42
              Glosuje ZA! Szkoda tylko ,ze nie wszedziemamy dostep ?
          • wielkopolskawschodnia Re: Zamkowa 13 28.07.07, 18:50
            W inwentarzu krajoznawczym z 1990 (inwentaryzacja przeprowadzona w latach 1983-
            1989) Zamkowa 13 ma podany rok budowy "ok. 1860". Ale inwentarz zawiera wiele
            błędów, które sam dostrzegłem, np. że Belweder został wybudowany w 1925, heh.
        • ok333 Re: Altana przy NBP 26.07.07, 23:36
          Dla uscislenia - adres banku , pl.Boguslawskiego 2 .
    • greffen coś pozytywnego 26.07.07, 23:01
      Przepraszam że tutaj ale chciałbym pokazać oryginalny pomysł promocji
      zabytków.(cmentarza
      ewangelickiego)fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,66373122,66373122,0,2.html?v=2
      cholera jak się robi link?
      • greffen i cos nie pozytywnego. 26.07.07, 23:10
        Tendencja malowania kamienic na rózowo i pomarańczowo. Własnie na pomarańczowo
        malowana jest kamienica przy alei wolności. Gdzie miejski plastyk
        (ratunku!)Czyzby PINK IS MY OBSSESION? Przypominam że takie kolorki wzmagają
        agresję powoduja uczucie zmeczenia. Tendencja stała więc nie podaję dat.
        • ksiestwokaliskie Re: i cos nie pozytywnego. 27.07.07, 22:14
          Malują ja na pomarańczowo?! zaczynam mieć wątpliwości, czy w niedzielę, wrócić
          do Kalisza:/
      • ok333 Re: coś pozytywnego 26.07.07, 23:49
        Przed wklejeniem opusc Enterem np. 2x

Zycze wam zebyscie kiedys wybrali sie na stary cmentarz wewanelicko-augsburski
        w Oloboku - Kryplu. Tam jest klimat .
    • smutekkalisza "Ślicznie" pomalowana fasada byłego folusza 26.07.07, 23:26
      Dzięki Greffen. Coś mi się przypomniało. Przy odbudowie folusza (al Wolności) ob
      dom filharmonii ktoś "bardzo mądry" wpadł na "znakomity" pomysł pomalowania
      neogotyckiej fasady ceglanej w kolorze imitującym cegłę. Piaskowcowa (chyba)
      kamieniarkę pomalowano na szaro. Efekt niby tak samo ale jest rożnica. Dawna
      fasada była lepiej widoczna, bardziej soczysta.Domorosły konserwatorze takie
      ceglane fasady się czyści, myje a nie maluje. Jak ja się cieszę że nie działałeś
      na zewnątrz katedry i innych gotyckich kościołów. Rzecz jest do usunięcia.
      Trzeba zmyć farbę i odczyścić fasadę. Czas wydarzenia odbudowa Folusza. I
      jeszcze jedno niech ktos podłoży bombę ale taka niewielką pod ten "cudny" domek
      przy foluszu i moście trybunalskim. Nic tam nie ma jest okropny zasłania fasadę
      a stoi. Plis rozbierzcie tego potworka.
      • ok333 Re: Pomocy ! 27.07.07, 18:22
        Zupelny OFF TOP. Przepraszam
        Ksiestwo - zostalo przygniecione .10 godzin chyba wystarczy na odgruzowanie ,
        ha ha ???
        • ksiestwokaliskie Re: Pomocy ! 27.07.07, 22:16
          Ja tu widzę ruch - i to w pozytywnym tego słowa znaczeniu, chociaż temat smutny.

ps.2 dni bez neta to coś strasznego.
    • greffen Uwaga wycinka drzew na cmentarzu Miejskim 27.07.07, 20:39
      Właśnie wycinane są drzewa na cmentarzu miejskim. Zapewne w celu zrobienia
      miejsca na nowe nagrobki. Kaliszanie pożegnajcie się z resztkami dawnej
      atmosfery na cmentarzu, bo ten został ponownie otwarty dla nowych pochówków. Czy
      wiecie co to oznacza?
      • wielkopolskawschodnia Re: Uwaga wycinka drzew na cmentarzu Miejskim 27.07.07, 20:43
        Kiedy został ponownie otwarty!?
        • greffen Re: Uwaga wycinka drzew na cmentarzu Miejskim 27.07.07, 20:58
          Ja wiem to od pewnej wpływowej osoby w Kaliszu. Ten polityk powiedział mi to z
          taka radością i ze to jest znakomity sposób na uratowanie zabytku. Słyszałem to
          w zeszłym roku jako zapowiedź, ale sądząc po intensyfikacji nowych pochówków
          zapowiedz ta stała się faktem.Stare grobowce są sprzedawane po czym następuje
          znikniecie dawnych tablic oraz dostosowanie zabytku do gustu właściciela.
          Przykład z przed 3 miesięcy. zniknęła tablica zmarłego w okresie miedzywojennym
          Ignacego Korczak Ziółkowskiego radnego miasta ze zdjęciem i herbem oraz Szulców
          (lata 60 XIX w. Pisze o tej tablicy jako o istniejącej S. Małyszko na stronie
          209. Proszę się rozejrzeć i dostrzec ostatni wykwit cudności min kafeliki z
          łazienki, cegła klinkierowana, drzwiczki do starego grobowca z błyszczącego
          chromu. Na tym cmentarzu znam tylko jeden pozytywny przykład nagrobek Macieja
          Marii Kozłowskiego - skromna nie ingerująca wzabytki plakieta. No cóż takie
          miasto jakie jego elity i to widać na tym cmentarzu. np. Kto się rozwalił na
          miejscu dr Stańczukowskiego. Przepraszam ale to mi przypomina sytuacje gdy ktoś
          kładzie nogi na stół z XIX w a w filiżance z miśni gasi pety.
          • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 27.07.07, 21:36
            No chwila!
            Stary cmentarz rzymsko-katolicki wpisany jest do rejestru zabytków pod nrem
            rej. 498/A z 16 sierpnia 1954. Co się robi, jeśli ktoś niszczy zabytek!? Bo
            dokładnie nie wiem... Powiadamia się służbę ochrony zabytków i prokuraturę.
            Tak!?
            • ksiestwokaliskie Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 27.07.07, 22:19
              Może coś się zmieniło, albo ma się zmienić? z drugiej strony, takie patologie
              jak kupowanie zabytkowych nagrobków ma miejsce na zabytkowych cmentarzach w
              Krakowie, czy Warszawie. Kiedyś podawałem link. To wszystko jest dołujące jak
              cholera. Ciekawe kiedy zaczną się pochówki na cmentarzu ewangelickim. Już kilka
              lat temu zaczęto tam chować dzieci katolickie, ale chyba przestano?
              • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 27.07.07, 23:35
                Łomatko, a co to są te "dzieci katolickie"!?

Daj te linki, może dowiemy się jak w Krakowie i Warszawie poradzono sobie z
                kupczeniem grobowcami. A o ile dobrze pamiętam wtedy raban w tej sprawie
                podniosła niekatolicka (heh) "Gazeta Wyborcza".
                • ksiestwokaliskie Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 28.07.07, 14:41
                  Chodzi mi o to, że kilka lat temu wydzielono x metrów cmentarza ewangelickiego i
                  urządzono tam pochówki dla dzieci katolickich zmarłych niedługo po urodzeniu.
                  Jest tam kilkadziesiąt takich grobów.
                  • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 28.07.07, 18:42
                    Bezmyślność niektórych ludzi jest bezgraniczna.
    • smutekkalisza Święta naiwności 27.07.07, 22:14
      Swego czasu Tadeusz Pniewski zawiadomił o planach przebudowy gmachu pałacu
      Pułaskich. Efekt gmach uratowano ale Pniewski pożegnał się z Kaliszem bo
      atmosfera wokół niego zrobiła się delikatnie mówiąc nieprzyjemna. Pisze o tym w
      swoich wspomnieniach.(może ktos znajdzie i zacytuje ten fragment ja nie mam tej
      książki) Nikt nie chce się narażać. to samo dotyczy chyba osoby odpowiedzialne
      za opiekę nad zabytkami. Patrz kwestia zniknięcia tablic epitafijnych z kościoła
      św. Mikołaja. Bezpieczniej po prostu jest nie dostrzegać. Greffen (pozdrawiam
      cię kaliski Waldorfie)i ja bardzo dobrze znamy sytuację zabytkowych cmentarzy.
      jedne się rozsypują (prawosławny, ewangelicki inne (miejski) zamieniają się
      powoli w cmentarz komunalny
      • ok333 Re: Święta naiwności - Pecherz pod pregierz ! 27.07.07, 22:26
        Za cmentarze odpowiada gmina . W tym przypadku Miasto Kalisz ... i KZ . Cos mi
        sie wydaje , ze trzeba bedzie polaczyc wybory do Sejmu , z wyborami do
        samorzadow i na Prezydentow . I w ten sposob nie wiadomo , co gorsze .
        Wyjechalo pol Polski , wiec PZPR wroci do wladzy .Oni maja odpowiednio
        przygotowane kadry . To moze niech ten CM szlag ...!!!
        • greffen kto rzadzi na cmentarzu 27.07.07, 23:17
          Na cmentarzu rządzi właściciel czyli parafia św. Mikołaja. Miasto nie ma nic do
          tego własnością miasta jest komunalnym i park żołnierzy radzieckich. Obecna
          ustawa o ochronie zabytków mówi nawet że o wpis do rejestru zabytków może się
          starać jedynie właściciel lub konserwator wojewódzki. Na szczęście cmentarze
          wpisano do rejestru na mocy starej ustawy która pozwalała wnioskować o to
          Prezydentowi. Ta znakomita konstrukcja pozwala wszystkim zainteresowanym
          przerzucac na siebie odpowiedzialność. Parafie twierdzą ze nie mają pieniędzy na
          remonty (prawda w przypadku prawosławnego i ewangelickiego) wiec patrzą na
          miasto a miasto odpowiada, przecież jest właściciel ktory odpowiada za stan
          obiektu. Błędne koło się zamyka.
          • greffen Pochówki na cmentarzu ewnagelickim 27.07.07, 23:34
            Nie dzieci tylko tych którzy nie mieli pieniędzy na pochówek samotnych
            bezdomnych, narkomanów itp. Proceder ten zakończony po odwołaniu proboszcza.
            Efekt tylny fragment zamieniony na mały komunalny. Co ciekawe ci do których za
            życia nikt sie nie przyznawał nagle doczekali się lastrikowych nagrobków.
          • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 27.07.07, 23:40
            Miasto stać na dofinansowywanie tablic informacyjnych (witaczy) o kościołach i
            na dofinansowywanie remontów kościołów, a nie stać do dofinansowanie ratowania
            zabytkowego cmentarza!?
          • ok333 Re: kto rzadzi na cmentarzu 28.07.07, 17:03
            Nooo , to Gawla za ...doope !Nie potrafi zyc w spolecznosci miejskiej , to
            niech wraca do ... korzeni . Chyba dosc juz jego samowolki. O tablicach z
            Katedry pamietamy !!!
      • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 28.07.07, 00:25
        smutekkalisza napisał: "Greffen (pozdrawiam cię kaliski Waldorfie) i ja bardzo
        dobrze znamy sytuację zabytkowych cmentarzy".

To który z was ma na imię Maciej? :)
        Proszę przyznać się bez śledztwa. :)
        • greffen Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 28.07.07, 00:42
          Celem forum jest min zapewnienie anonimowości. O kulturze użytkownika świadczą
          jego wypowiedzi, ale dają mu też większą swobodę wypowiedzi (w Kaliszu
          niewygodne osoby sie izoluje) więc śledztwo niewskazane. Pozdrawiam
          • wielkopolskawschodnia Re: Stary Cmentarz Miejski w Kaliszu 28.07.07, 01:29
            W żaden sposób zamiarem nie było naruszenie czyjejkolwiek prywatności. Jeśli
            post został tak odczytany
    • smutekkalisza Drzwi domu handlowego Prosna 28.07.07, 13:18
      Drzwi z kutą ozdobna kratą z napisem PROSNA (okres międzywojenny)znajdujące się
      w dawnym domu handlowym o tej samej nazwie. Budynek ul Kazimierzowska wejście od
      Narutowicza. Drzwi zniknęły po 2000 r (chyba) i zostały zastąpione nowymi
      (chodzi o wejście od ulicy Kazimierzowskiej na fasadzie tego budynku znajdują
      sie stiukowe chmury słabo widoczne bo zasłaniają je drzewa, można zobaczyć je od
      Mostowej. Bardzo piękny klasycyzujący budynek niestety zasłonięty przez drzewa.
      I mam dylemat bo i kasztanów szkoda i to że budynku nie widać też szkoda. Gdyby
      na jedno ścięte drzewo był w mieście zwyczaj sadzenia 10 nowych.
    • smutekkalisza Inne drzwi przy ul Narutowicza. 28.07.07, 13:23
      Drzwi z okresu międzywojennego bardzo piękne z ozdobnymi rozetami znajdujące sie
      w narożnym budynku Narutowicza Śródmiejska wejście od Narutowicza. Mam
      podejrzenia że drzwi te pochodziły z XIX w i zostały wykorzystane w odbudowie
      miasta. wymienione w latach 90 na całkowicie proste. Przez pewien czas jedno
      skrzydło stało luzem oparte o mur. Oj głupi byłem że ich nie zabrałem.
      Przynajmniej by ocalały.
    • smutekkalisza Przebudowa browarów Weigta 28.07.07, 13:30
      Budynek z XIX w położony przy ul. mostowej na tyłach tzw. Belwederu i banku
      pekao. W trakcie przebudowy na dom handlowy zniekształcono fasadę od strony
      rzeki i mostu kamiennego. Min zniknęły ozdobne drewniane wsporniki. Całość po
      przebudowie wygląda nie najlepiej. min agresywne a jakże lubiane w Kaliszu
      kolorki pomarańczowe. W ogóle ten ciekawy fragment miasta wygląda teraz po
      odnowie nie najpiękniej. Generalnie żółto pomarańczowa pustynia, bez zieleni i
      zróżnicowania kolorystycznego. Przypominam kolory pomarańczowy różowy żółty
      wzmaga agresję
      • smutekkalisza Willa z balkonem w stylu szwajcarskim 28.07.07, 13:36
        Budynek przy ul Kościuszki położony na przeciw Muzeum OZK w pobliżu domu Szrajera.
        w latach 90 rozebrano śliczny drewniany balkon z daszkiem niezwykle podobny w
        stylu do tego co można było zobaczyć na domku szwajcarskim. Po rozbiorce balkonu
        dom zaczął popadać w ruinę. Zniknęły ozdobne metalowe wazy. Obecnie ruina
        nadająca się tylko do rozbiórki. Były plany typu SF utworzenia tam muzeum
        żydowskiego
      • smutekkalisza wykusz z attyką neorenesansową 28.07.07, 13:40
        Położenie ul Chopina przejście koło tzw Domu Chłopa do ul Ciasnej. (chyba tak
        sie ta ul nazywa) Po 2000 r rozebrano wykusz ozdobiony attyką z kulami w
        zwieńczeniu. Obiekt bardzo ciekawy bo to XIX w kibelek był. Dziś w tym miejscu
        zatynkowana łata.
        • wielkopolskawschodnia Re: Pytanie 28.07.07, 13:43
          Smutek, jak ty jesteś w stanie to wszystko spamiętać?
    • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 28.07.07, 13:55
      Dat nie pamiętam. Po prostu jak widzę kolejne znikniecie to mam wrażenie dziury
      w pejzażu miasta. Takie zboczenie historyczno - sztuczne.
      • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 28.07.07, 17:13
        Dobre zboczenie , ale bez cyfrzaka (dla rejestracj ) , to trudno to wszystko
        spamietac i zachowac choc w formie zdjecia dla potomnych ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka