Dodaj do ulubionych

Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektów.

• smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 00:54
      Wiem, dlatego rejestracja powinna być prowadzona na bieżąco. jedno juz mamy
      sfotografowane balkon przy wodnej. Z tego widać jak ważne jest fotografowanie
      mniej znanych elementów drzwi, balustrad, klatek schodowych drobnych dekoracji.
      • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 12:34
        Zaczalem juz od odbojow bramnych . Strasznie ich malo .Podobnie z zeliwnymi
        pokrywami kan.. Bialogonu nie uswiadzczysz na naszym terenie . Kiedys u
        Franciszkanow byla fajna klamka - ladna , wielka . Dokladniejszy namiar moge
        dac na priva. Tylko przy okazji sprawdze , czy sie ostala.
        • wielkopolskawschodnia Re: Magurycz 29.07.07, 15:45
          Dla wszystkich nieobojętnych
          • greffen jednak ścięte cm. Miejski 29.07.07, 17:40
            Byłem na miejskim i ścięte są dwa drzewa przy kaplicy Załuskowskich Przeuskich.
            Nie chce nikogo oskarżać fałszywie wiec opisuje co zastałem. Dwa ścięte drzewa.
            pozostały pnie. Dwie uszkodzone komory grobowe (na szczęście w nie szczęściu
            poprzez przebudowy utraciły wartość zabytku) w tym jedna całkowicie. Przewrócona
            marmurowa nadstawa od grobowca sióstr zakonnych. Od sprzątającej tam kobiety
            usłyszałem że uszkodzenia tego grobowca spowodowane wycinka drzew.
            Dwie możliwości albo 1.mieliśmy wichurę i połamało potężne drzewa. A potem tylko
            ścięto ich resztki.
            2. Ścięto drzewa i przy okazji spadły one na grobowce a wine zrzuci sie na
            wichurę. Moze ktoś zna lepiej sprawę.
        • barbelo Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 06.08.07, 10:59
          To ja mam jedno zaginiecie. Otoz jakis czas temu zauwazylam, ze z drzwi kaplicy
          kosciola franciszkanow zniknela ozdobna klamka wyobrazajaca rybe. Mialam do niej
          stosunek sentymentalny, jeszcze z dziecinstwa. Zastanawiam sie, czy wymienili ja
          braciszkowie czy buchneli zlodzieje?
      • kalamata99 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 18:05
        Teraz rozumiem Twojego nicka, bo to rzeczywiscie smutek, tragedia i rozpacz co
        sie dzieje z zabytkami miasta, ktore ma przeciez konserwatora zabytkow! Co sie
        wlasciwie stalo z tymi tablicami usunietymi ze sw. Mikolaja? Czy one zostaly
        zachowane - przeciez byly zabytkowe? Ten katalog zniszczen i strat jest, jak to
        sie teraz modnie mowi, porazajacy.
        • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 21:26
          Zarządcy kościoła św. Mikołaja twierdzą że tablice "były w bardzo złym stanie"
          że przepisy kościelne zakazują upamiętniania osób świeckich i dlatego zostały
          zdjęte. Po interwencji Życia wróciła tablica Chodyńskiego ale nie na swoje
          miejsce tylko do przedsionka (wygląda na rekonstrukcje)wtedy tez podano
          informację że tablice są "zabezpieczone" i przeznaczone do muzeum diecezjalnego.
          Jednak nikt ich nie widział od czasu usunięcia. Jedna z nich posiadała delikatną
          stiukową ramę, mało prawdopodobne żeby ocalała. Zdjęcia tych tablic ale jeszcze
          wiszących znajdują się na Tuwima. Ocalała też płyta jednego z dobroczyńców
          kościoła Kindlera gdyż rodzina zrobiła raban i płytę oddano (ale bez ramy) w
          chwili obecnej jest ona wmurowana w grobowiec tej rodziny na cm. miejskim mur po
          lewej stronie od wejścia duży grobowiec sąsiadujący z cm. ewangelickim.
          • ok333 Re: Lista - sload po brakujacym zegarze . 29.07.07, 22:22
            Znalazlem taka relacje piora p.Anny Tabaki w ,,Zyciu Kalisza'' (brak daty ) :

193.243.146.15/jstilter/gumowka.htm
            Jest li on jeszcze ???
            • ok333 Re: Lista - sload po brakujacym zegarze .(1) 29.07.07, 22:27
              Przepraszam ,ze naraty podaje , lecz i na raty znajduje :

: 193.243.146.15/jstilter/zegar.htm
              • smutekkalisza Re: Lista - sload po brakujacym zegarze .(1) 29.07.07, 23:51
                O zegarze już pisałem ale tu są dokładne informacje. Pozostał po nim tylko ślad.
                Zegar jest podobno w piwnicy kamienicy. Przestał chodzić jeszcze w latach 80.
                bardzo wielka strata w pejzażu. w tym przypadku "zbrodnia" na zabytku dobrze
                udokumentowana. Konserwator tłumaczy że obiektu nie ma na liscie zabytków i po
                sprawie...
          • smutekkalisza Stan grobowca rodziny Heins 30.07.07, 00:45
            Podczas wizyty na cm. miejskim zobaczyłem zły stan grobowca rodziny Heins. Piszę
            o tym ponieważ obiekt jest w dobrym stanie tylko ma zerwane rynny. Zwisa kawał
            dachu. Jeśli nie zostaną przeprowadzone szybko prace naprawcze to za jakiś czas
            koszty naprawy wzrosną gigantycznie. grobowiec rodziny Heins to grobowiec w
            kształcie kaplicy z figura Marii.
    • smutekkalisza Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 30.07.07, 04:40
      Po śmierci Michala Dobriaka władze nie wykazały najmniejszego zainteresowania
      wspaniałą tworzoną latami kolekcja dzieł własnych najznamienitszego artysty
      kaliskiego XX w. Malarstwo M. Dobriaka tradycyjne w formie wykazujące związki ze
      sztuka ART DECO za parę lat będzie sie cieszyć coraz większym uznaniem. Tym
      samym zaprzepaściliśmy możliwość uratowania tego wspaniałego zbioru który został
      rozsprzedany po kawałku. W latach kiedy secesja nie cieszyła się uznaniem muzeum
      w Płocku zaczęło gromadzić zbiory tego typu. Dziś Płock to licząca sie kolekcja
      secesji. O Dobriaku. www.info.kalisz.pl/biograf/dobriak.htm

WRÓCIĆ DO STANDARTÓW SPRZED 1914 R? Z KIM? CYBA RACZEJ DO PRACY U PODSTAW I
      ZAŁOŻEŃ POZYTYWIZMU.
      • smutekkalisza Ogólny stan świadomości 30.07.07, 05:06
        Chce jednocześnie zaznaczyć że za istniejący stan rzeczy w kwestii znikanie i
        niszczenie zabytków nie obwiniam ani władz miasta ani stosownych urzędów typu
        konserwator. to byłoby czarno - białe widzenie świata. Winni za ten stan rzeczy są
        przede wszystkim mieszkańcy którym jest to właściwie obojętne. Za wyjątkiem
        garstki osób, oczywiście. Gdyby mieszkańcy i tzw. "elity" były zainteresowani
        ta problematyką i innymi nie mniej ważnymi problemami potrafili by sie lepiej
        zorganizować i walczyć o miasto.

KALISZ BEZ KALISZAN ?
        • smutekkalisza Malowidła z Hotelu PUSCHA 30.07.07, 05:16
          Malowidła z dawnego hotelu Roberta Puscha róg Kanonickiej i Garbarskiej (sklep
          Enico) . Znajdujące się pod warstwami farby na klatce schodowej wejście od ulicy
          Garbarskiej. Malowidła przedstawiały kolumny. iluzjonistyczna architektura.
          Czasami dzieje się tak że mimo nałożenia nowej warstwy farb stare przebijają
          odznaczając się. Tak było i w tym przypadku.
        • smutekkalisza Kraty i nisze w dawnym kinie przy ulicy Ciasnej 30.07.07, 05:22
          Budynek dawnego kina (nie wiem jak sie nazywało) róg ul. Ciasnej i Wodnej
          podwórko. Informacja na temat obiektu jeden z ostatnich Roczników kaliskich.
          Jeszcze w latach 90 usunięto ozdobny daszek nad wejściem metalowy z harfą.
          Następnie zamurowano ozdobne nisze od strony ulicy Wodnej. Swoja droga bardzo
          ładny budynek nawiązujący do architektury 18 wiecznego pałacyku zdaje się że we
          wnętrzach są bardzo ładne kolumny i ciekawa klatka schodowa.
          • smutekkalisza Pożegnanie z podwórkiem 30.07.07, 20:20
            W chwile obecnej trwają prace remontowe w budynku róg Mariańskiej i Chodyńskiego
            wydaje sie że w wyniku tych prac miast straci jedno z piękniejszych podwórek,
            które min. rysował W. Koscielniak. Podczas odbudowy części w której kiedyś była
            sala gimnastyczna TKKF zmieniono kształt okien z półokrągłego na prostokątne.
            zlikwidowano stylowe balkony z żeliwnymi słupkami oraz ostatnią bardzo prostą a
            przez to ciekawą w formie lampę gazową. Trudno jest powiedzieć jak będzie
            wyglądać podwórko po odbudowie, ale wiele wskazuje że zmieni się w zwykłe
            podwórko studnie, już w tej chwili jest ono zresztą niedostępne, bo zamknięte na
            kratę. Pozostanie rysunek Pana Władysława.
          • smutekkalisza Temat kontrowersyjny.Zawodzie 30.07.07, 20:34
            Sam nie wiem jak to ująć ale mam spore wątpliwości do tego co się dzieje na
            Zawodziu. Na razie temat jest ze znakiem zapytania. Dziś obejrzałem co się tam
            dzieje. Na miejscu fundamentów kolegiaty jakaś podmurówka z piaskowca
            przypominająca ogrodzenie lub taras współczesnej willi.Dawne wielki głazy
            bardziej przemawiały przeszłością.... Powtarzam nie chce jeszcze na razie
            umieszczać w liście zniszczeń bo nie wiem jak będzie wyglądać całość, może nie
            umiem tego docenić ale moim zdaniem Zawodzie może utracić coś więcej niż klimat.
            Czy lokalne dodatki do reklam przedstawiały jakieś projekty. Na Zawodziu nie ma
            żadnej wizualizacji tego co tam stanie (w Poznaniu jest to standart)
            Na pewno niszczeje położony równolegle z piastowskim grodem dwór. W jego
            przypadku nikt nie pomyślał o wykupie i objęciu go projektem rewitalizacji...
            • ok333 Re: Temat kontrowersyjny.Zawodzie 30.07.07, 21:17
              W Kaliszu zas , dyr.Splitt zaprowadzil standard grajdola . Od frontu widok
              pozastawiany jest - jek juz wczesniej wspominalem - barakowozami , jakims
              campingiem dla strozow itp . Fotki moje ostatnie puszczam meilem ksiestwu .
            • smutekkalisza Re: Temat kontrowersyjny.Zawodzie 31.07.07, 17:22
              Obejrzałem jeszcze raz zdjęcia z Zawodzia. Chyba nie jest tak dramatycznie, może
              jednak całość będzie udana. Chce w to wierzyć.
          • ok333 Re: Kraty i nisze w dawnym kinie przy ulicy Ciasn 30.07.07, 21:08
            Jak donosi moj wywiad , kino to nazywalo sie ,,BALTYK'' - przed wojna , w jej
            czasie i jeszcze po wojnie tak sie nazywalo . W okresie okupacji bylo ,,Nur
            fuer Pole''. Kino ,,Oaza'' byla ,,Tylko dla Niemcow''.
            • smutekkalisza Trybunał sprawa drobna ale jednak 31.07.07, 14:18
              Mimo wspaniale prowadzonej konserwacji (gratulacje dla pana P>) można zobaczyć
              pewne uchybienia ale ze strony właściciela budynku.
              Nie wiem kiedy zniknęły resztki lamp gazowych były po bokach wejścia zamiast
              nich dziwne niedopasowane lampy kule. W środku w przedsionku ktoś wymienił
              piękna mosiężna lampę typu plafon na coś kupionego chyba w promocji w Tesco.
              Zniknął z klatki schodowej obraz przedstawiający panoramę miasta (piękne to to
              nie było ale jednak)
              Zagrożona jest bramka na tyłach z data 1840 podobno przeznaczona do rozbiórki.

Z KLIMATÓW KALISZA... Przed paru laty gościłem w tym gmachu w jednym z ważnych
              gabinetów. Sprawa była długa nie zaproponowano mi abym usiadł mimo kanapy i
              stoliczka. Trochę sie wkurzyłem wiec sie zapytałem czy mogę usiąść. Odpowiedz
              "jego ekscelencji" No niech se pan usiądzie jak pan już taki zmęczony!
              "WRÓĆMY DO STANDARTÓW SPRZED 1914 r." Z KIM chyba nie z nimi!
      • ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 17:45
        Ostatnio ( w 2001 roku ) jego obraz zostal sprzedany na aukcji , za 12 500 zl.
        Obraz ,,bez tytulu'', sygnowany nazwiskiem mistrza przedstawial nagie kobiety .
        • ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 17:46
          Przepraszam . Zapomnialem o zrodle tej informacji .

www.artinfo.pl/desa_unicum/109/oferta_kat_01.htm
          • ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 18:16
            I kolejny obraz M.Dobriaka ,,poszedl'' na aukcji DESY .

www.artinfo.pl/desa_unicum/107/oferta_kat_01.htm
            poz.nr 9 z XII 2000 r . Tym razem byly to ,, Panny - 1933'' olej/plotno o wym.
            140 x 110 cm. Cena wywolawcza = cenie sprzedazy : 12 000,- zl .
    • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 02.08.07, 15:45
      Kamienica przy ul.Wspolnej . Najwyzsza w rzedzie - nr nie mozna odczytac - bo
      skrzynka numerowa dawno rozbita . Z zewnatrz prezentuje sie w miare dobrze
      ale ... brama z bardzo ciekawym i malo spotykanym filarem podtrzymujacym strop,
      wymaga interwencji budowlancow i malarzy . To perelka . Podworka tej kamienicy
      zamkniete jest od Czestochowskiej ta wypalona kamnienica pod nr 3 .
      • ok333 Re: jedna kula z Medixu. 04.08.07, 22:40
        Moze wiecie kiedy i kto ,,gwizdnal'' jedna kule z Medixu ? Czyzby byla
        miedziana ?
        • smutekkalisza Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 02:36
          Az d dziw że ten pałacyk nie stał się tematem rozmowy w dziale pałacyki. kiedyś
          wiedziałem do kogo należał ale zapomniałem.
          • ksiestwokaliskie Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 10:46
            Te kule (a właściwie kula, bo tylko nie ma jednej) nie były miedziane. Po prostu
            pękła i odpadła - bolec, na którym była jest do dziś. No i mamy też drugą kulę.

Pałacyk/willa należała do dawnego właściciela garbarni - obecnie Kalskór. Obok
            sekretariatu tejże firmy jest stara rycina (albo stylizowana na starą)
            przedstawiająca cały kompleks fabryczny z willą oraz drzewo genealogiczne
            założyciela i potomków. Nie pamiętam nazwiska, ale chyba było polskie.
            • ok333 Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 11:08
              Tam na zwienczeniu ,,attyki'' przebiego po luku linka odgromowa .Ten sterczacy
              drut zbrojeniowy ( to nie bolec ) teraz wylapuje pioruny ! Mam nadzieje , ze
              Medix w trosce o wizerunek swojej firmy ten ,,blad w sztuce konserwatorskiej''
              naprawi .Mnie , jako pacjentowi tej firmy medycznej milo by bylo patrzec na
              kompletna bryle palacyku . Niby mala rzecz , a s z p e c i .
              • smutekkalisza Re: jedna kula z Medixu. 06.08.07, 08:22
                No cóż na tym polega klasa że sie dba o najdrobniejszy szczegół. Na takich
                drobiazgach polega tez piękno zabytków. Nie wiem czy to pociecha ale w innych
                miastach dzieje sie podobnie (nawet w Krakowie i Warszawie), cóż żaden nawet
                najlepszy urząd konserwatorki nie jest w stanie wszystkiego upilnować. Niestety
                brak obywatelskiej społeczności Kalisza powoduje że przechodzimy obok usuwania
                zabytków obojętnie. Brak jest zorganizowanego nacisku na władze, a pojedyńczy
                nawet najbardziej fachowy głos jest zbywany milczeniem. Gdyby prawdziwe elity
                miasta czyli ci którzy je czują potrafiły sie zorganizować i wspólnie walczyć o
                rożne sprawy, szukać sponsorów przeciwdziałać. Ot choćby Towarzystwo Przyjaciół
                Parku kaliskiego. Z tego co wiem na Zachodzie miernikiem przynależnosći do elit
                jest poświęcanie przynajmniej 5 godz w tygodniu na pracę społeczną dla dobra
                lokalnej społeczności. W Polakolandii czyli kraju zamieszkanym przez Polactwo
                (przepraszam nie mogę się powstrzymać) panuje opinia że ŻADNA PRACA NIE HAŃBI ZA
                WYJĄTKIEM SPOłECZNEJ!!!! a społecznik to jakiś naiwniak.
                Oczywiście myślę tu o prawdziwych społecznikach, a nie fikcyjnych bo oczywiście
                takich tez znam.
                • ok333 Re: Czy ,,kreakusek'' z naroznika ... 07.08.07, 22:35
                  Czy zapuszczony ,,Krakusek'' z naroznika kamienicy u zbiegu ulic
                  Sukiennicza/ Browarna przypadkiem nie spadnie ??? Byl piekny nawet
                  za czasow restauracji Marcelego Gwizdaly . Teraz widocznie
                  towarzystwo zlodziei ( wiem co mowie ) mu nie sluzy . Jak dlugo ta
                  obskurna kamienica ma witac przyjezdnych ???
                  • ok333 Re: Czy ,,krakusek'' z naroznika ... 07.08.07, 22:38
                    ok333 napisał:

> MIALO BYC ,,KRAKUSEK'' !!!
                    • greffen Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelickiego 08.08.07, 14:30
                      Zawaliła się właśnie połowa gzymsu gzymsu jednego z ciekawszych grobowców na
                      cmentarzu - chodzi tu o grobowiec rodziny Rothertów znajdujący się w rogu
                      cmentarza obok grobowca Puschów. Zawalenie się dalszej części to już niestety
                      kwestia czasu. Nie wiem czy uda się zdobyć środki na podstawowe zabezpieczenie.
                      • ok333 Re: Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelick 08.08.07, 19:50
                        Poprosze ksiestwo o wsawienie mojej dzisiejszej foty do galerii.
                        Rzeczywiscie grobowiec wuglada nieciekawie . Trzeba wniesc o modly
                        do SS.Nazaretanek , ze by sie modlily o natchnienie dla p.Beaty .
                        Moze ja cos podkusi i tam ,,wdepnie'' ???Oby choc dostala wypiekow
                        na buzi.
                        • greffen Re: Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelick 09.08.07, 01:34
                          Ja mam pytanie do tych którzy obejrzeli grobowiec Rosendahlów widać go na
                          fotografii z kaplica Rephhanów. Czy ze mną coś jest nie tak że uważam to za
                          fatalny przykład pseudorestauracji. Bo jakoś chyba wolałbym żeby ten cmentarz
                          umarł z godnością jak arystokracie przystało niż zmienił się w coś takiego.
                          Grobowiec Rothertów jest w gorszym stanie niż widać to na fotografii ok 333
                          górna część tympanonu trzyma sie na włosku i wkrótce poleci. Następny w kolejce
                          jest prześliczny grobowiec rodziny Bartosch W ogóle ten kompleks grobowców
                          rodzinnych to moim zdaniem jeden z piękniejszych fragmentów cmentarza
                          ewangelickiego. Niestety Pani Beata (ja ponieważ uważam ja za elegancka kobietę
                          lubię ja nazywać Pania na majkowskim dworze)jest całkowicie bezradna.
                          Wielkie dzięki i ukłony dla ok 333 za fatygę i sporządzenie fot.
                          Może udałoby sie powtórzyć ten wspaniały manewr i zamieścić filmik z cmentarza
                          na youtube. Musimy sobie zdać sprawę że to ostatnie chwile żeby ratować ten
                          wspaniały zabytek. Parafia ewangelicka jest naprawdę bezradna i nie będzie w
                          stanie nie tylko wyłożyć pieniędzy ale złozyć wniosku o dofinansowanie. Prosze
                          zwrocić uwagę że w miare na prawde skromnych możliwości teren jest sprzątany a
                          trawa co pewien czas koszona
                          • greffen Ogólnie o Ochronie zabytków 09.08.07, 02:17
                            Nie oskarżając nikogo chciałbym zwrócić uwagę na fakt iż w naszym kraju
                            zagościła nowomowa która nadaje nowe znaczenia wyrazom tak aby było to wygodne.
                            bardzo interesującym przykładem jest "Ochrona Zabytków" Otóż wg chorych
                            definicji ochroną zabytków jest ich dokumentacja. Pozwala to naszym urzędnikom
                            wykazać sie wielkimi działaniami na polu "ochrony zabytków" Dla mnie jako
                            człowieka zdrowo rozsądkowego dokumentacja jest dokumentacja uwiecznieniem dla
                            potomnych, ba nawet może służyć ochronie zabytków ale na Boga miłego wszystkich
                            wyznań z cmentarzy kaliskich OCHRONĄ NIE JEST. To tak jakby udokumentowanie (i
                            poprzestanie na tym) czyjegoś nieszczęścia nazwać pomocą...
                            Uwaga ta odnosi się do znaczeń terminów, nie ujmuje niczego znaczeniu
                            dokumentacji dla potomnych, ani tym bardziej nie jest oceną pracy posczególnych
                            urzędów. Życie nauczyło mnie jak bardzo wszyscy jesteśmy skrepowani mimo
                            najlepszych chęci istniejącymi realiami.
                            • ok333 Re: Ogólnie o Ochronie zabytków 10.08.07, 20:07
                              Zeby byla sprawa jasna . Proponuje zapoznac sie z ustawa i
                              proponowanej nowelizacji , ktora zapewne jest juz uchwalona . Jezeli
                              sie myle prosze mnie poprawic !

www.ooda.pl/akty_prawne/ustawa1.pdf
                              Milej lektury zycze .
    • smutekkalisza Tragedia zabytkowych cmentarzy 09.08.07, 16:24
      Problem z cmentarzami jest bardzo skomplikowany i dlatego wszyscy chowają głowę
      w paiasek
      gminy wyznaniowe (mają inne bardziej ziemskie potrzeby np utrzymanie świątyń),
      miasto (politycy nie są zainteresowani rzeczywistym zaangażowaniem bo nie daje
      to głosów wyborczych), konserwator
      (nie ma w ogóle pieniędzy i tylko nadzoruje i dokumentuje ich upadek, z reguły
      nie ma tez woli walki i robienia sobie wrogów )WSZYSCY WOLA WYRAŻAĆ TROSKĘ I
      BEZRADNOŚĆ.
      GMINA WYZNANIOWA - co ja mogę przecież gmina jest biedna, nie ma pieniędzy.
      W rzeczywistości istnieją fundusze miejskie, ministerialne. Tylko trzeba by
      wypełnić wniosek zająć się wyłonieniem wykonawcy itp. Po co lepiej niech sie
      rozleci, przecież to i tak nikogo nie interesuje.
      Miasto - bardzo chcielibyśmy pomoc ale niestety nie jesteśmy właścicielami
      terenu i więc co my możemy.
      W szczególności opisana sytuacja dotyczy niewielkiego cmentarza prawosławnego,
      który relatywnie jest w dobrym stanie.
      Ze względu na jego wielkość teren powinien być pod opieką miasta czyli powinny
      pojawiać się te same ekipy co na plantach czy w parku
      Miasto powinno dogadać się z parafią co do wzajemnych kompetencji.
      Ks. powinien sie pofatygować z wypełnianiem wniosków i doprowadzić do
      zabezpieczenia kaplic albo poszukać uczciwego społecznika który zrobi to za
      niego. Tymczasem działania sprzątające zostały podjęte dopiero po artykule
      opisującym stan cmentarza.
      Ponieważ nastała cisza wszystko wróciło do dawnego stanu.
      Ostatnio ktoś nie wiem czy UM czy parafia (zakładam że UM)wysprzątał schody
      prowadzące na cmentarz. to wszystko a ten po staremu tonie w puszkach i smieciach.
      • ok333 Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 10.08.07, 20:16
        znam ten bol . Ja calkiem niedawno sprobowalem zadzialac . Tylko w
        tytule winno byc Olobok , a nie Rososzyca . Dotyczy jednak tej
        samej gminy - SIEROSZEWICE

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=60788875
        • greffen Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 11.08.07, 19:43
          Czytałem dużo wcześniej widziałem filmik. I ja sie to skończyło?
          • ok333 Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 12.08.07, 13:56
            Nie mam kiedy tam sie wybrac , ale jak mi doniosl KOKO 9 taki mily
            chlopak z Rososzycy ) Pan Wojt gminy Sieroszewice wysuplal troche
            grosza i zaczal tam cos robic , min. zalatal grobowce i zebral w
            jedno miejsce kosci zmarlych tak , by juz nikt nimi nie ,,zonglowa''.
            Czyli - jak sie chce , to mozna . Szkoda ,ze najpierw trzeba wywrzec
            presje .
            Jest to jednak dobry przyklad i mysle , ze wlodarze naszego
            Pieknwego Miasta powinni go nasladowac .
    • smutekkalisza Alegoryczne Polichromie z Komendy MO 13.08.07, 04:25
      Aleja Wolności budynek dawnej komendy milicji obecnie bank Reifaisena. Na Klatce
      schodowej do czasu ostatniego remontu dość zresztą fachowego zrobiono rzecz
      okropną zniknęły malowane alegoryczne figury kobiece z epoki powstania
      kamienicy. Zdaje się że te postacie były silnie przemalowane w czasach PRL ale
      to nie powód żeby je usuwać. Były to ostatnie zachowane polichromie XIX klatek
      schodowych W Kaliszu. Większość została brutalnie zamalowana po 45 r a jaki jest
      stan niegdyś pięknych reprezentacyjnych i czystych schodów.........pozostawiam
      bez komentarza. Niestety nadzieja że w tym przypadku polichromie ocalały pod
      tynkiem jest nikła bo to był porządny remont więc pewnie zmyte.. Czy wtedy tez
      zniknęła winda sprzed I wojny czy też to dzieło wcześniejszych czasów?
      Czy ktoś może pamięta te polichromie co wyobrażały ja nigdy na samej klatce nie
      byłem bo miałem wpojony strach przed milicją, ale może ktoś gościł w tym budynku
      w jakiejś sprawie i pamięta....
      • ksiestwokaliskie Re: Alegoryczne Polichromie z Komendy MO 13.08.07, 08:15
        Jesteś pewien, że kamienica przy Al.Wolności 12 (biurowiec, gdzie m.in. mieści
        się Reiffeisen) to dawna komenda? Komenda mieści się obok, w "zagłębieniu" i
        jest to ulica Jasna. W każdym razie wnętrza biurowca są odnowione i
        odrestaurowane - dotyczy to klatki schodowej, bo korytarze to standardowa gładź
        i farba. Śladów ewentualnych malowideł brak. Winda jest, ale współczesna.
        • greffen zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 05:27
          tak do lat 90 to była komenda MO, potem chyba znalazł sie wlaścicel.
          Inna sprawa w kamienicy przy kościele nazaretanek (ten wielki dom przy murze
          kościoła) przy wejściu znajdowała się gablotka reklamowa zwieńczona kopułką. To
          był niezwykle interesujący zabytek. Widać go na zdjęciu pokazującym burzenie
          miasta (jest w galerii zdjęć) Był to jeden z dziwniejszych reliktów ocalałych
          cudem w 1914 r. Sama kamienica została zburzona. zniknęło to w poźnych latach
          90, pewnie sprzedano na złom bo gablotka była żeliwna. A może jednak ocalała w
          piwnicy. Czy ktoś zna los tego arcyciekawego zabytku?
          • ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 10:36
            Ja znam . Moge dac info na priva . To nie bylo zeliwo , ale gruba
            blacha miedziana , pozniej pokryta jakims okretowym mahoniem .
            Ostatnia ( a moze przedostatnia) znikla calkiem niedawno w polowie
            lat 90-tych.Pochodzily one z Zakladu Fotograficznego p.Duzmy .
            J,Jackowskie je zastal po zmianie lokaly na przelomie 1917/ 1918
            r.Dyzma prowadzil interes od 1910 roku !
            • greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 15:00
              A nie można tej wiadomości upublicznić? Mnie po takiej wiedzy nic...
              Napisz chociaż czy ocalała?
              • ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 17:32
                Nie ocalal . Ale moze jeszcze jedna mam w piwnicy ... pod drewnem ???
                • greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 23:22
                  Wiem że były dwie. No to chyba musisz załozyć jakąś kawiarnię w stylu retro i od
                  razu będziesz miał super element wystroju
                  • ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 17.08.07, 10:33
                    Grefen - bylo ich conajmniej cztery , a moze piec !.
                    Wystarczyle ,ze oparlem je o sciane i poszedlem po klucze od
                    piwnicy . Eeech - duzo by opowiadac .
                    • greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 18.08.07, 21:34
                      Też tak robie. Gratuluję.
    • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 21.08.07, 20:17
      Brakuje mi takich fajnych niewysokich pomp - studni podwojnych z
      pl.sw.Jozefa , widzialem na foto Starego Kalisza . A jest jeszcze ta
      studnia pompa ( moze bylo ich wiecej ?) z pl.Boh.Stalingradu ?
      Celowo uzywam tej nazy Glownego Rynku , bo byla jeszcze w tym
      okresie .
    • ksiestwokaliskie Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 13:06
      Oprócz niszczejącego Kolegium Jezuickiego, niebawem posypie się kościół
      św.Stanisława i Wojciecha, zwany potocznie Garnizonowym. Z tyłu świątyni widać
      coraz większe pęknięcia w ścianach. Ciekawe co będzie zimą?
      Ponadto niebawem zacznie sypać się Katedra Kaliska. Wystarczy popatrzeć na
      pęknięcia w murach. Gorzej tylko wygląda dach - spójrzcie w górę z boku,
      najlepiej z Plant lub z Grodzkiej, a ujrzycie powyginane z kilku miejscach
      wiązania dachowe (czy raczej fałdy na dachu, wynikające z uszkodzeń szkieletu
      dachu). Ciekawe kiedy to runie i czy Katedra podzieli los kościoła
      ewangelickiego w Stawiszynie?
      • kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 13:33
        Przecież to są zabytki najwyzszel klasy w Polsce.Jak mozna dopuscić
        do takiego stanu.
        • poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:20
          kaliszman napisał:

> Przecież to są zabytki najwyzszel klasy w Polsce.Jak mozna
          dopuscić
          > do takiego stanu.

I dlatego trzeba powalczyć o wpis na pomnikową listę. Bo uzyskanie
          takiego wpisu nie jest łatwe i będzie wymagało prawdziwej rewolucji
          w Kaliszu. Skoro Wasze forum jest najlepsze na portalu gazeta.pl pod
          względem troski o dziedzictwo kulturowe, to musi się to przełożyć na
          działania w tzw. realu.
          • wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:25
            poznaniak2007 napisał: "Skoro Wasze forum (...)".

W-a-s-z-e? :>
            • poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 30.08.07, 00:32
              wielkopolskawschodnia napisał:

> poznaniak2007 napisał: "Skoro Wasze forum (...)".
              >
              > W-a-s-z-e? :>

Och, miałem na myśli Wasze, czyli mieszkańców Kalisza. Ja jestem z
              Poznania. Ale oczywiście od niedawna jest to również w pewnym sensie
              MOJE forum :) Pozdrawiam :)
          • kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:32
            Ale sam pisałeś ze nie będzie łatwo,historia to moje hobby,ale to za
            mało zeby coś działać dziś się liczą ludziez dyplomami, a ja ich nie
            posiadam.Chociaż zrobię co będę mógł.Dlaczego nie masz nazwy swo,ego
            rodzinnego miasta chyba się go nie wstydzisz,skoro nie jesteś
            rodowitym poznaniakiem,dlaczego nazwałeś się poznaniak.
            • poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 30.08.07, 00:39
              kaliszman napisał:

> Ale sam pisałeś ze nie będzie łatwo,historia to moje hobby,ale to
              za
              > mało zeby coś działać dziś się liczą ludziez dyplomami, a ja ich
              nie
              > posiadam.Chociaż zrobię co będę mógł.Dlaczego nie masz nazwy
              swo,ego
              > rodzinnego miasta chyba się go nie wstydzisz,skoro nie jesteś
              > rodowitym poznaniakiem,dlaczego nazwałeś się poznaniak.

Spokojnie, znajdą się również ludzie z dyplomami :) Nazwy miasta
              rodzinnego nie używam, ponieważ od 11 lat jestem związany z
              Poznaniem, tu mieszkam, pracuję (choć zawodowo będę już niedługo
              związany również z Kaliszem), tu założyłem rodzinę, dlatego
              poznaniak. Poznań to teraz moje miasto rodzinne. Moi przodkowie
              pochodzili z Wielkopolski (Nowe Miasto nad Wartą), ale ja urodziłem
              się i wychowałem w Gorzowie, gdzie po wojnie osiadł mój dziadek. Nie
              wstydzę się tego, po prostu prawie nic mnie już z tamtym miastem nie
              łączy.
        • wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:14
          No nie najwyższej, bo według dawnej klasyfikacji należą do grupy
          pierwszej, a nie zerowej.

Jednak Collegium Karnkovianum, gdyby przeprowadzić jego należytą
          restaurację, byłoby perłą architektoniczną na miarę zabudowań
          dawnego Uniwersytetu Stefana Batorego (Uniwersytetu Wileńskiego).

Tylko czy panom Pęcherzowi i Sztanderze potrzebny jest taki kłopot!?
          • kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:32
            Dla mnie jako Kalisznina mają wartość najwyższą.Zgadzam się cały
            zespół to prawdziwy diament.I szczególnie mnie boli,widok
            zaniedbanych budowli,przeciez to niszczeje na naszych
            oczach.Przetrwały dwie wojny,zeby w czasach pokoju powoli
            niszczyć.Brawo
            • wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:44
              Dla Kalisza mają wartość ogromną, ale są własnością Poznania.
              Więc już wszystko jasne. :(((
              • euroazja1906 Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 17:57
                Kolejny raz nieznani sprawcy zdewastowali zabytkowy cmentarz
                żydowski w Kaliszu. Poprzewracane zostały macewy, które są
                elementami budowanego tutaj Pomnika Pamięci Kaliskich Żydów.

To kolejna w ciągu minionych kilkunastu miesięcy dewastacja i
                znieważenie miejsca spoczynku na tym cmentarzu. W ubiegłym roku
                nieznani sprawcy dokonali w sumie trzykrotnych zniszczeń na tej
                samej nekropolii.

PAP

• kaliszman Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 18:27
                  Co za Debile przepraszam,jeśli to określenie kogoś razi,ale jak
                  można nazwać ludzi którzy tak postępują.
                  • ksiestwokaliskie Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 18:29
                    To nie są debile - to są zwykłe sku..syny [no sam się nie ocenzuruję przecież]!
                    swoją drogą gmina żydowska mogłaby w końcu zainwestować w strażnika, może to by
                    pomogło?
    • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 20.09.07, 01:04
      Na placyku zwanym dawniej Rosmarkiem w miejsce bramy pojawiła się witryna
      sklepowa. Nic w tym może i złego ale czemu ona jest nie dośc że plastikowa to
      jeszcze zamurowano łuczek bramy. Jak znam panią na dworze majkowskim to jest to
      zwykła samowolka.
      • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 22.10.07, 15:34
        Jak juz wspominasz smutku ,,pania na dworze'' , to ja Jej tez
        doloze - MUR TRYBUNALSKI zamykajacy kiedys ogrod za Sadem od
        strony Walu Staromiejskiego . Mur , ktury posiada bramke z 1840
        roku !!! Foty w Fotogalerii .
        • smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 22.10.07, 19:54
          I tak cieszmy się że bramka ocaleje najprawdopodobniej. A zamurowane wentylacje
          z kaplicy żołnierskiej zlikwidowane ozdobne kratki.
      • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 12.11.07, 22:11
        Smutek czy to jest przy ul.Przechodniej ? czy Targowej ?
        Wystap do Nadzoru Budowlanego i zglos samowolke . Oni zwykle nie
        kontroluja stanu faktycznego , tylko egzekwuja doprowadzenie do
        poprzedniego stanu albo Sad Grodzki .
    • o00 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 19.02.08, 12:48
      (Zwyczajny up.)
      • ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 19.02.08, 15:58
        Dobrze, dobrze . Sie ociepli zrobimy przeglad od nowa. Trzeba tez
        pomyslec jak naklonic wnuczke Alfonsa Parczewskiego pania Antonine
        Meysztowicz (lat ok.91)z Ktakowa, a wlasciwie Jej syna Oskara
        Meysztowicza do zadbania o dom profesora. Tam kilka mieszkan stoi
        pustych. W czesci budynku sa wymienione okna, w innej czesci nie.
        Drewniane schody pewnie tez wymagaja remontu, sa przez wieloletnie
        uzytkowanie mocno wytarte. Sien przelotowa stoi otworem przez cala
        dobe. Kamienice powinno wykupic Miasto i tutaj utzadzic Muxzeum
        Literatyry. Mieszkania po jednej i po drugiej stronie klatki maja po
        ok.75 m2 powierzchni.Ponadto w podworzu jest jeszcze drugi obiekt po
        pensji Madamme Semedeni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka