smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 00:54 Wiem, dlatego rejestracja powinna być prowadzona na bieżąco. jedno juz mamy sfotografowane balkon przy wodnej. Z tego widać jak ważne jest fotografowanie mniej znanych elementów drzwi, balustrad, klatek schodowych drobnych dekoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 12:34 Zaczalem juz od odbojow bramnych . Strasznie ich malo .Podobnie z zeliwnymi pokrywami kan.. Bialogonu nie uswiadzczysz na naszym terenie . Kiedys u Franciszkanow byla fajna klamka - ladna , wielka . Dokladniejszy namiar moge dac na priva. Tylko przy okazji sprawdze , czy sie ostala. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen jednak ścięte cm. Miejski 29.07.07, 17:40 Byłem na miejskim i ścięte są dwa drzewa przy kaplicy Załuskowskich Przeuskich. Nie chce nikogo oskarżać fałszywie wiec opisuje co zastałem. Dwa ścięte drzewa. pozostały pnie. Dwie uszkodzone komory grobowe (na szczęście w nie szczęściu poprzez przebudowy utraciły wartość zabytku) w tym jedna całkowicie. Przewrócona marmurowa nadstawa od grobowca sióstr zakonnych. Od sprzątającej tam kobiety usłyszałem że uszkodzenia tego grobowca spowodowane wycinka drzew. Dwie możliwości albo 1.mieliśmy wichurę i połamało potężne drzewa. A potem tylko ścięto ich resztki. 2. Ścięto drzewa i przy okazji spadły one na grobowce a wine zrzuci sie na wichurę. Moze ktoś zna lepiej sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
barbelo Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 06.08.07, 10:59 To ja mam jedno zaginiecie. Otoz jakis czas temu zauwazylam, ze z drzwi kaplicy kosciola franciszkanow zniknela ozdobna klamka wyobrazajaca rybe. Mialam do niej stosunek sentymentalny, jeszcze z dziecinstwa. Zastanawiam sie, czy wymienili ja braciszkowie czy buchneli zlodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 18:05 Teraz rozumiem Twojego nicka, bo to rzeczywiscie smutek, tragedia i rozpacz co sie dzieje z zabytkami miasta, ktore ma przeciez konserwatora zabytkow! Co sie wlasciwie stalo z tymi tablicami usunietymi ze sw. Mikolaja? Czy one zostaly zachowane - przeciez byly zabytkowe? Ten katalog zniszczen i strat jest, jak to sie teraz modnie mowi, porazajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 29.07.07, 21:26 Zarządcy kościoła św. Mikołaja twierdzą że tablice "były w bardzo złym stanie" że przepisy kościelne zakazują upamiętniania osób świeckich i dlatego zostały zdjęte. Po interwencji Życia wróciła tablica Chodyńskiego ale nie na swoje miejsce tylko do przedsionka (wygląda na rekonstrukcje)wtedy tez podano informację że tablice są "zabezpieczone" i przeznaczone do muzeum diecezjalnego. Jednak nikt ich nie widział od czasu usunięcia. Jedna z nich posiadała delikatną stiukową ramę, mało prawdopodobne żeby ocalała. Zdjęcia tych tablic ale jeszcze wiszących znajdują się na Tuwima. Ocalała też płyta jednego z dobroczyńców kościoła Kindlera gdyż rodzina zrobiła raban i płytę oddano (ale bez ramy) w chwili obecnej jest ona wmurowana w grobowiec tej rodziny na cm. miejskim mur po lewej stronie od wejścia duży grobowiec sąsiadujący z cm. ewangelickim. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista - sload po brakujacym zegarze . 29.07.07, 22:22 Znalazlem taka relacje piora p.Anny Tabaki w ,,Zyciu Kalisza'' (brak daty ) : 193.243.146.15/jstilter/gumowka.htm Jest li on jeszcze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista - sload po brakujacym zegarze .(1) 29.07.07, 22:27 Przepraszam ,ze naraty podaje , lecz i na raty znajduje : : 193.243.146.15/jstilter/zegar.htm Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Lista - sload po brakujacym zegarze .(1) 29.07.07, 23:51 O zegarze już pisałem ale tu są dokładne informacje. Pozostał po nim tylko ślad. Zegar jest podobno w piwnicy kamienicy. Przestał chodzić jeszcze w latach 80. bardzo wielka strata w pejzażu. w tym przypadku "zbrodnia" na zabytku dobrze udokumentowana. Konserwator tłumaczy że obiektu nie ma na liscie zabytków i po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Stan grobowca rodziny Heins 30.07.07, 00:45 Podczas wizyty na cm. miejskim zobaczyłem zły stan grobowca rodziny Heins. Piszę o tym ponieważ obiekt jest w dobrym stanie tylko ma zerwane rynny. Zwisa kawał dachu. Jeśli nie zostaną przeprowadzone szybko prace naprawcze to za jakiś czas koszty naprawy wzrosną gigantycznie. grobowiec rodziny Heins to grobowiec w kształcie kaplicy z figura Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 30.07.07, 04:40 Po śmierci Michala Dobriaka władze nie wykazały najmniejszego zainteresowania wspaniałą tworzoną latami kolekcja dzieł własnych najznamienitszego artysty kaliskiego XX w. Malarstwo M. Dobriaka tradycyjne w formie wykazujące związki ze sztuka ART DECO za parę lat będzie sie cieszyć coraz większym uznaniem. Tym samym zaprzepaściliśmy możliwość uratowania tego wspaniałego zbioru który został rozsprzedany po kawałku. W latach kiedy secesja nie cieszyła się uznaniem muzeum w Płocku zaczęło gromadzić zbiory tego typu. Dziś Płock to licząca sie kolekcja secesji. O Dobriaku. www.info.kalisz.pl/biograf/dobriak.htm WRÓCIĆ DO STANDARTÓW SPRZED 1914 R? Z KIM? CYBA RACZEJ DO PRACY U PODSTAW I ZAŁOŻEŃ POZYTYWIZMU. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Ogólny stan świadomości 30.07.07, 05:06 Chce jednocześnie zaznaczyć że za istniejący stan rzeczy w kwestii znikanie i niszczenie zabytków nie obwiniam ani władz miasta ani stosownych urzędów typu konserwator. to byłoby czarno - białe widzenie świata. Winni za ten stan rzeczy są przede wszystkim mieszkańcy którym jest to właściwie obojętne. Za wyjątkiem garstki osób, oczywiście. Gdyby mieszkańcy i tzw. "elity" były zainteresowani ta problematyką i innymi nie mniej ważnymi problemami potrafili by sie lepiej zorganizować i walczyć o miasto. KALISZ BEZ KALISZAN ? Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Malowidła z Hotelu PUSCHA 30.07.07, 05:16 Malowidła z dawnego hotelu Roberta Puscha róg Kanonickiej i Garbarskiej (sklep Enico) . Znajdujące się pod warstwami farby na klatce schodowej wejście od ulicy Garbarskiej. Malowidła przedstawiały kolumny. iluzjonistyczna architektura. Czasami dzieje się tak że mimo nałożenia nowej warstwy farb stare przebijają odznaczając się. Tak było i w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Kraty i nisze w dawnym kinie przy ulicy Ciasnej 30.07.07, 05:22 Budynek dawnego kina (nie wiem jak sie nazywało) róg ul. Ciasnej i Wodnej podwórko. Informacja na temat obiektu jeden z ostatnich Roczników kaliskich. Jeszcze w latach 90 usunięto ozdobny daszek nad wejściem metalowy z harfą. Następnie zamurowano ozdobne nisze od strony ulicy Wodnej. Swoja droga bardzo ładny budynek nawiązujący do architektury 18 wiecznego pałacyku zdaje się że we wnętrzach są bardzo ładne kolumny i ciekawa klatka schodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Pożegnanie z podwórkiem 30.07.07, 20:20 W chwile obecnej trwają prace remontowe w budynku róg Mariańskiej i Chodyńskiego wydaje sie że w wyniku tych prac miast straci jedno z piękniejszych podwórek, które min. rysował W. Koscielniak. Podczas odbudowy części w której kiedyś była sala gimnastyczna TKKF zmieniono kształt okien z półokrągłego na prostokątne. zlikwidowano stylowe balkony z żeliwnymi słupkami oraz ostatnią bardzo prostą a przez to ciekawą w formie lampę gazową. Trudno jest powiedzieć jak będzie wyglądać podwórko po odbudowie, ale wiele wskazuje że zmieni się w zwykłe podwórko studnie, już w tej chwili jest ono zresztą niedostępne, bo zamknięte na kratę. Pozostanie rysunek Pana Władysława. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Temat kontrowersyjny.Zawodzie 30.07.07, 20:34 Sam nie wiem jak to ująć ale mam spore wątpliwości do tego co się dzieje na Zawodziu. Na razie temat jest ze znakiem zapytania. Dziś obejrzałem co się tam dzieje. Na miejscu fundamentów kolegiaty jakaś podmurówka z piaskowca przypominająca ogrodzenie lub taras współczesnej willi.Dawne wielki głazy bardziej przemawiały przeszłością.... Powtarzam nie chce jeszcze na razie umieszczać w liście zniszczeń bo nie wiem jak będzie wyglądać całość, może nie umiem tego docenić ale moim zdaniem Zawodzie może utracić coś więcej niż klimat. Czy lokalne dodatki do reklam przedstawiały jakieś projekty. Na Zawodziu nie ma żadnej wizualizacji tego co tam stanie (w Poznaniu jest to standart) Na pewno niszczeje położony równolegle z piastowskim grodem dwór. W jego przypadku nikt nie pomyślał o wykupie i objęciu go projektem rewitalizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Temat kontrowersyjny.Zawodzie 30.07.07, 21:17 W Kaliszu zas , dyr.Splitt zaprowadzil standard grajdola . Od frontu widok pozastawiany jest - jek juz wczesniej wspominalem - barakowozami , jakims campingiem dla strozow itp . Fotki moje ostatnie puszczam meilem ksiestwu . Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Temat kontrowersyjny.Zawodzie 31.07.07, 17:22 Obejrzałem jeszcze raz zdjęcia z Zawodzia. Chyba nie jest tak dramatycznie, może jednak całość będzie udana. Chce w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kraty i nisze w dawnym kinie przy ulicy Ciasn 30.07.07, 21:08 Jak donosi moj wywiad , kino to nazywalo sie ,,BALTYK'' - przed wojna , w jej czasie i jeszcze po wojnie tak sie nazywalo . W okresie okupacji bylo ,,Nur fuer Pole''. Kino ,,Oaza'' byla ,,Tylko dla Niemcow''. Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Trybunał sprawa drobna ale jednak 31.07.07, 14:18 Mimo wspaniale prowadzonej konserwacji (gratulacje dla pana P>) można zobaczyć pewne uchybienia ale ze strony właściciela budynku. Nie wiem kiedy zniknęły resztki lamp gazowych były po bokach wejścia zamiast nich dziwne niedopasowane lampy kule. W środku w przedsionku ktoś wymienił piękna mosiężna lampę typu plafon na coś kupionego chyba w promocji w Tesco. Zniknął z klatki schodowej obraz przedstawiający panoramę miasta (piękne to to nie było ale jednak) Zagrożona jest bramka na tyłach z data 1840 podobno przeznaczona do rozbiórki. Z KLIMATÓW KALISZA... Przed paru laty gościłem w tym gmachu w jednym z ważnych gabinetów. Sprawa była długa nie zaproponowano mi abym usiadł mimo kanapy i stoliczka. Trochę sie wkurzyłem wiec sie zapytałem czy mogę usiąść. Odpowiedz "jego ekscelencji" No niech se pan usiądzie jak pan już taki zmęczony! "WRÓĆMY DO STANDARTÓW SPRZED 1914 r." Z KIM chyba nie z nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 17:45 Ostatnio ( w 2001 roku ) jego obraz zostal sprzedany na aukcji , za 12 500 zl. Obraz ,,bez tytulu'', sygnowany nazwiskiem mistrza przedstawial nagie kobiety . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 17:46 Przepraszam . Zapomnialem o zrodle tej informacji . www.artinfo.pl/desa_unicum/109/oferta_kat_01.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Rozproszenie kolekcji M. Dobriaka 05.08.07, 18:16 I kolejny obraz M.Dobriaka ,,poszedl'' na aukcji DESY . www.artinfo.pl/desa_unicum/107/oferta_kat_01.htm poz.nr 9 z XII 2000 r . Tym razem byly to ,, Panny - 1933'' olej/plotno o wym. 140 x 110 cm. Cena wywolawcza = cenie sprzedazy : 12 000,- zl . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 02.08.07, 15:45 Kamienica przy ul.Wspolnej . Najwyzsza w rzedzie - nr nie mozna odczytac - bo skrzynka numerowa dawno rozbita . Z zewnatrz prezentuje sie w miare dobrze ale ... brama z bardzo ciekawym i malo spotykanym filarem podtrzymujacym strop, wymaga interwencji budowlancow i malarzy . To perelka . Podworka tej kamienicy zamkniete jest od Czestochowskiej ta wypalona kamnienica pod nr 3 . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: jedna kula z Medixu. 04.08.07, 22:40 Moze wiecie kiedy i kto ,,gwizdnal'' jedna kule z Medixu ? Czyzby byla miedziana ? Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 02:36 Az d dziw że ten pałacyk nie stał się tematem rozmowy w dziale pałacyki. kiedyś wiedziałem do kogo należał ale zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 10:46 Te kule (a właściwie kula, bo tylko nie ma jednej) nie były miedziane. Po prostu pękła i odpadła - bolec, na którym była jest do dziś. No i mamy też drugą kulę. Pałacyk/willa należała do dawnego właściciela garbarni - obecnie Kalskór. Obok sekretariatu tejże firmy jest stara rycina (albo stylizowana na starą) przedstawiająca cały kompleks fabryczny z willą oraz drzewo genealogiczne założyciela i potomków. Nie pamiętam nazwiska, ale chyba było polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: jedna kula z Medixu. 05.08.07, 11:08 Tam na zwienczeniu ,,attyki'' przebiego po luku linka odgromowa .Ten sterczacy drut zbrojeniowy ( to nie bolec ) teraz wylapuje pioruny ! Mam nadzieje , ze Medix w trosce o wizerunek swojej firmy ten ,,blad w sztuce konserwatorskiej'' naprawi .Mnie , jako pacjentowi tej firmy medycznej milo by bylo patrzec na kompletna bryle palacyku . Niby mala rzecz , a s z p e c i . Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: jedna kula z Medixu. 06.08.07, 08:22 No cóż na tym polega klasa że sie dba o najdrobniejszy szczegół. Na takich drobiazgach polega tez piękno zabytków. Nie wiem czy to pociecha ale w innych miastach dzieje sie podobnie (nawet w Krakowie i Warszawie), cóż żaden nawet najlepszy urząd konserwatorki nie jest w stanie wszystkiego upilnować. Niestety brak obywatelskiej społeczności Kalisza powoduje że przechodzimy obok usuwania zabytków obojętnie. Brak jest zorganizowanego nacisku na władze, a pojedyńczy nawet najbardziej fachowy głos jest zbywany milczeniem. Gdyby prawdziwe elity miasta czyli ci którzy je czują potrafiły sie zorganizować i wspólnie walczyć o rożne sprawy, szukać sponsorów przeciwdziałać. Ot choćby Towarzystwo Przyjaciół Parku kaliskiego. Z tego co wiem na Zachodzie miernikiem przynależnosći do elit jest poświęcanie przynajmniej 5 godz w tygodniu na pracę społeczną dla dobra lokalnej społeczności. W Polakolandii czyli kraju zamieszkanym przez Polactwo (przepraszam nie mogę się powstrzymać) panuje opinia że ŻADNA PRACA NIE HAŃBI ZA WYJĄTKIEM SPOłECZNEJ!!!! a społecznik to jakiś naiwniak. Oczywiście myślę tu o prawdziwych społecznikach, a nie fikcyjnych bo oczywiście takich tez znam. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czy ,,kreakusek'' z naroznika ... 07.08.07, 22:35 Czy zapuszczony ,,Krakusek'' z naroznika kamienicy u zbiegu ulic Sukiennicza/ Browarna przypadkiem nie spadnie ??? Byl piekny nawet za czasow restauracji Marcelego Gwizdaly . Teraz widocznie towarzystwo zlodziei ( wiem co mowie ) mu nie sluzy . Jak dlugo ta obskurna kamienica ma witac przyjezdnych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czy ,,krakusek'' z naroznika ... 07.08.07, 22:38 ok333 napisał: > MIALO BYC ,,KRAKUSEK'' !!! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelickiego 08.08.07, 14:30 Zawaliła się właśnie połowa gzymsu gzymsu jednego z ciekawszych grobowców na cmentarzu - chodzi tu o grobowiec rodziny Rothertów znajdujący się w rogu cmentarza obok grobowca Puschów. Zawalenie się dalszej części to już niestety kwestia czasu. Nie wiem czy uda się zdobyć środki na podstawowe zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelick 08.08.07, 19:50 Poprosze ksiestwo o wsawienie mojej dzisiejszej foty do galerii. Rzeczywiscie grobowiec wuglada nieciekawie . Trzeba wniesc o modly do SS.Nazaretanek , ze by sie modlily o natchnienie dla p.Beaty . Moze ja cos podkusi i tam ,,wdepnie'' ???Oby choc dostala wypiekow na buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Najnowsze niestety smutne wieści z ewangelick 09.08.07, 01:34 Ja mam pytanie do tych którzy obejrzeli grobowiec Rosendahlów widać go na fotografii z kaplica Rephhanów. Czy ze mną coś jest nie tak że uważam to za fatalny przykład pseudorestauracji. Bo jakoś chyba wolałbym żeby ten cmentarz umarł z godnością jak arystokracie przystało niż zmienił się w coś takiego. Grobowiec Rothertów jest w gorszym stanie niż widać to na fotografii ok 333 górna część tympanonu trzyma sie na włosku i wkrótce poleci. Następny w kolejce jest prześliczny grobowiec rodziny Bartosch W ogóle ten kompleks grobowców rodzinnych to moim zdaniem jeden z piękniejszych fragmentów cmentarza ewangelickiego. Niestety Pani Beata (ja ponieważ uważam ja za elegancka kobietę lubię ja nazywać Pania na majkowskim dworze)jest całkowicie bezradna. Wielkie dzięki i ukłony dla ok 333 za fatygę i sporządzenie fot. Może udałoby sie powtórzyć ten wspaniały manewr i zamieścić filmik z cmentarza na youtube. Musimy sobie zdać sprawę że to ostatnie chwile żeby ratować ten wspaniały zabytek. Parafia ewangelicka jest naprawdę bezradna i nie będzie w stanie nie tylko wyłożyć pieniędzy ale złozyć wniosku o dofinansowanie. Prosze zwrocić uwagę że w miare na prawde skromnych możliwości teren jest sprzątany a trawa co pewien czas koszona Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Ogólnie o Ochronie zabytków 09.08.07, 02:17 Nie oskarżając nikogo chciałbym zwrócić uwagę na fakt iż w naszym kraju zagościła nowomowa która nadaje nowe znaczenia wyrazom tak aby było to wygodne. bardzo interesującym przykładem jest "Ochrona Zabytków" Otóż wg chorych definicji ochroną zabytków jest ich dokumentacja. Pozwala to naszym urzędnikom wykazać sie wielkimi działaniami na polu "ochrony zabytków" Dla mnie jako człowieka zdrowo rozsądkowego dokumentacja jest dokumentacja uwiecznieniem dla potomnych, ba nawet może służyć ochronie zabytków ale na Boga miłego wszystkich wyznań z cmentarzy kaliskich OCHRONĄ NIE JEST. To tak jakby udokumentowanie (i poprzestanie na tym) czyjegoś nieszczęścia nazwać pomocą... Uwaga ta odnosi się do znaczeń terminów, nie ujmuje niczego znaczeniu dokumentacji dla potomnych, ani tym bardziej nie jest oceną pracy posczególnych urzędów. Życie nauczyło mnie jak bardzo wszyscy jesteśmy skrepowani mimo najlepszych chęci istniejącymi realiami. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ogólnie o Ochronie zabytków 10.08.07, 20:07 Zeby byla sprawa jasna . Proponuje zapoznac sie z ustawa i proponowanej nowelizacji , ktora zapewne jest juz uchwalona . Jezeli sie myle prosze mnie poprawic ! www.ooda.pl/akty_prawne/ustawa1.pdf Milej lektury zycze . Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Tragedia zabytkowych cmentarzy 09.08.07, 16:24 Problem z cmentarzami jest bardzo skomplikowany i dlatego wszyscy chowają głowę w paiasek gminy wyznaniowe (mają inne bardziej ziemskie potrzeby np utrzymanie świątyń), miasto (politycy nie są zainteresowani rzeczywistym zaangażowaniem bo nie daje to głosów wyborczych), konserwator (nie ma w ogóle pieniędzy i tylko nadzoruje i dokumentuje ich upadek, z reguły nie ma tez woli walki i robienia sobie wrogów )WSZYSCY WOLA WYRAŻAĆ TROSKĘ I BEZRADNOŚĆ. GMINA WYZNANIOWA - co ja mogę przecież gmina jest biedna, nie ma pieniędzy. W rzeczywistości istnieją fundusze miejskie, ministerialne. Tylko trzeba by wypełnić wniosek zająć się wyłonieniem wykonawcy itp. Po co lepiej niech sie rozleci, przecież to i tak nikogo nie interesuje. Miasto - bardzo chcielibyśmy pomoc ale niestety nie jesteśmy właścicielami terenu i więc co my możemy. W szczególności opisana sytuacja dotyczy niewielkiego cmentarza prawosławnego, który relatywnie jest w dobrym stanie. Ze względu na jego wielkość teren powinien być pod opieką miasta czyli powinny pojawiać się te same ekipy co na plantach czy w parku Miasto powinno dogadać się z parafią co do wzajemnych kompetencji. Ks. powinien sie pofatygować z wypełnianiem wniosków i doprowadzić do zabezpieczenia kaplic albo poszukać uczciwego społecznika który zrobi to za niego. Tymczasem działania sprzątające zostały podjęte dopiero po artykule opisującym stan cmentarza. Ponieważ nastała cisza wszystko wróciło do dawnego stanu. Ostatnio ktoś nie wiem czy UM czy parafia (zakładam że UM)wysprzątał schody prowadzące na cmentarz. to wszystko a ten po staremu tonie w puszkach i smieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 10.08.07, 20:16 znam ten bol . Ja calkiem niedawno sprobowalem zadzialac . Tylko w tytule winno byc Olobok , a nie Rososzyca . Dotyczy jednak tej samej gminy - SIEROSZEWICE forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=60788875 Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 11.08.07, 19:43 Czytałem dużo wcześniej widziałem filmik. I ja sie to skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Tragedia zabytkowych cmentarzy 12.08.07, 13:56 Nie mam kiedy tam sie wybrac , ale jak mi doniosl KOKO 9 taki mily chlopak z Rososzycy ) Pan Wojt gminy Sieroszewice wysuplal troche grosza i zaczal tam cos robic , min. zalatal grobowce i zebral w jedno miejsce kosci zmarlych tak , by juz nikt nimi nie ,,zonglowa''. Czyli - jak sie chce , to mozna . Szkoda ,ze najpierw trzeba wywrzec presje . Jest to jednak dobry przyklad i mysle , ze wlodarze naszego Pieknwego Miasta powinni go nasladowac . Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Alegoryczne Polichromie z Komendy MO 13.08.07, 04:25 Aleja Wolności budynek dawnej komendy milicji obecnie bank Reifaisena. Na Klatce schodowej do czasu ostatniego remontu dość zresztą fachowego zrobiono rzecz okropną zniknęły malowane alegoryczne figury kobiece z epoki powstania kamienicy. Zdaje się że te postacie były silnie przemalowane w czasach PRL ale to nie powód żeby je usuwać. Były to ostatnie zachowane polichromie XIX klatek schodowych W Kaliszu. Większość została brutalnie zamalowana po 45 r a jaki jest stan niegdyś pięknych reprezentacyjnych i czystych schodów.........pozostawiam bez komentarza. Niestety nadzieja że w tym przypadku polichromie ocalały pod tynkiem jest nikła bo to był porządny remont więc pewnie zmyte.. Czy wtedy tez zniknęła winda sprzed I wojny czy też to dzieło wcześniejszych czasów? Czy ktoś może pamięta te polichromie co wyobrażały ja nigdy na samej klatce nie byłem bo miałem wpojony strach przed milicją, ale może ktoś gościł w tym budynku w jakiejś sprawie i pamięta.... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Alegoryczne Polichromie z Komendy MO 13.08.07, 08:15 Jesteś pewien, że kamienica przy Al.Wolności 12 (biurowiec, gdzie m.in. mieści się Reiffeisen) to dawna komenda? Komenda mieści się obok, w "zagłębieniu" i jest to ulica Jasna. W każdym razie wnętrza biurowca są odnowione i odrestaurowane - dotyczy to klatki schodowej, bo korytarze to standardowa gładź i farba. Śladów ewentualnych malowideł brak. Winda jest, ale współczesna. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 05:27 tak do lat 90 to była komenda MO, potem chyba znalazł sie wlaścicel. Inna sprawa w kamienicy przy kościele nazaretanek (ten wielki dom przy murze kościoła) przy wejściu znajdowała się gablotka reklamowa zwieńczona kopułką. To był niezwykle interesujący zabytek. Widać go na zdjęciu pokazującym burzenie miasta (jest w galerii zdjęć) Był to jeden z dziwniejszych reliktów ocalałych cudem w 1914 r. Sama kamienica została zburzona. zniknęło to w poźnych latach 90, pewnie sprzedano na złom bo gablotka była żeliwna. A może jednak ocalała w piwnicy. Czy ktoś zna los tego arcyciekawego zabytku? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 10:36 Ja znam . Moge dac info na priva . To nie bylo zeliwo , ale gruba blacha miedziana , pozniej pokryta jakims okretowym mahoniem . Ostatnia ( a moze przedostatnia) znikla calkiem niedawno w polowie lat 90-tych.Pochodzily one z Zakladu Fotograficznego p.Duzmy . J,Jackowskie je zastal po zmianie lokaly na przelomie 1917/ 1918 r.Dyzma prowadzil interes od 1910 roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 15:00 A nie można tej wiadomości upublicznić? Mnie po takiej wiedzy nic... Napisz chociaż czy ocalała? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 17:32 Nie ocalal . Ale moze jeszcze jedna mam w piwnicy ... pod drewnem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 16.08.07, 23:22 Wiem że były dwie. No to chyba musisz załozyć jakąś kawiarnię w stylu retro i od razu będziesz miał super element wystroju Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: zaginiona gablota reklamowa 17.08.07, 10:33 Grefen - bylo ich conajmniej cztery , a moze piec !. Wystarczyle ,ze oparlem je o sciane i poszedlem po klucze od piwnicy . Eeech - duzo by opowiadac . Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: zaginiona gablota reklamowa 18.08.07, 21:34 Też tak robie. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 21.08.07, 20:17 Brakuje mi takich fajnych niewysokich pomp - studni podwojnych z pl.sw.Jozefa , widzialem na foto Starego Kalisza . A jest jeszcze ta studnia pompa ( moze bylo ich wiecej ?) z pl.Boh.Stalingradu ? Celowo uzywam tej nazy Glownego Rynku , bo byla jeszcze w tym okresie . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 13:06 Oprócz niszczejącego Kolegium Jezuickiego, niebawem posypie się kościół św.Stanisława i Wojciecha, zwany potocznie Garnizonowym. Z tyłu świątyni widać coraz większe pęknięcia w ścianach. Ciekawe co będzie zimą? Ponadto niebawem zacznie sypać się Katedra Kaliska. Wystarczy popatrzeć na pęknięcia w murach. Gorzej tylko wygląda dach - spójrzcie w górę z boku, najlepiej z Plant lub z Grodzkiej, a ujrzycie powyginane z kilku miejscach wiązania dachowe (czy raczej fałdy na dachu, wynikające z uszkodzeń szkieletu dachu). Ciekawe kiedy to runie i czy Katedra podzieli los kościoła ewangelickiego w Stawiszynie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 13:33 Przecież to są zabytki najwyzszel klasy w Polsce.Jak mozna dopuscić do takiego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:20 kaliszman napisał: > Przecież to są zabytki najwyzszel klasy w Polsce.Jak mozna dopuscić > do takiego stanu. I dlatego trzeba powalczyć o wpis na pomnikową listę. Bo uzyskanie takiego wpisu nie jest łatwe i będzie wymagało prawdziwej rewolucji w Kaliszu. Skoro Wasze forum jest najlepsze na portalu gazeta.pl pod względem troski o dziedzictwo kulturowe, to musi się to przełożyć na działania w tzw. realu. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:25 poznaniak2007 napisał: "Skoro Wasze forum (...)". W-a-s-z-e? :> Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 30.08.07, 00:32 wielkopolskawschodnia napisał: > poznaniak2007 napisał: "Skoro Wasze forum (...)". > > W-a-s-z-e? :> Och, miałem na myśli Wasze, czyli mieszkańców Kalisza. Ja jestem z Poznania. Ale oczywiście od niedawna jest to również w pewnym sensie MOJE forum :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 16:32 Ale sam pisałeś ze nie będzie łatwo,historia to moje hobby,ale to za mało zeby coś działać dziś się liczą ludziez dyplomami, a ja ich nie posiadam.Chociaż zrobię co będę mógł.Dlaczego nie masz nazwy swo,ego rodzinnego miasta chyba się go nie wstydzisz,skoro nie jesteś rodowitym poznaniakiem,dlaczego nazwałeś się poznaniak. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak2007 Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 30.08.07, 00:39 kaliszman napisał: > Ale sam pisałeś ze nie będzie łatwo,historia to moje hobby,ale to za > mało zeby coś działać dziś się liczą ludziez dyplomami, a ja ich nie > posiadam.Chociaż zrobię co będę mógł.Dlaczego nie masz nazwy swo,ego > rodzinnego miasta chyba się go nie wstydzisz,skoro nie jesteś > rodowitym poznaniakiem,dlaczego nazwałeś się poznaniak. Spokojnie, znajdą się również ludzie z dyplomami :) Nazwy miasta rodzinnego nie używam, ponieważ od 11 lat jestem związany z Poznaniem, tu mieszkam, pracuję (choć zawodowo będę już niedługo związany również z Kaliszem), tu założyłem rodzinę, dlatego poznaniak. Poznań to teraz moje miasto rodzinne. Moi przodkowie pochodzili z Wielkopolski (Nowe Miasto nad Wartą), ale ja urodziłem się i wychowałem w Gorzowie, gdzie po wojnie osiadł mój dziadek. Nie wstydzę się tego, po prostu prawie nic mnie już z tamtym miastem nie łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:14 No nie najwyższej, bo według dawnej klasyfikacji należą do grupy pierwszej, a nie zerowej. Jednak Collegium Karnkovianum, gdyby przeprowadzić jego należytą restaurację, byłoby perłą architektoniczną na miarę zabudowań dawnego Uniwersytetu Stefana Batorego (Uniwersytetu Wileńskiego). Tylko czy panom Pęcherzowi i Sztanderze potrzebny jest taki kłopot!? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:32 Dla mnie jako Kalisznina mają wartość najwyższą.Zgadzam się cały zespół to prawdziwy diament.I szczególnie mnie boli,widok zaniedbanych budowli,przeciez to niszczeje na naszych oczach.Przetrwały dwie wojny,zeby w czasach pokoju powoli niszczyć.Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Spuścizna pojezuicka oraz katedra 29.08.07, 17:44 Dla Kalisza mają wartość ogromną, ale są własnością Poznania. Więc już wszystko jasne. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja1906 Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 17:57 Kolejny raz nieznani sprawcy zdewastowali zabytkowy cmentarz żydowski w Kaliszu. Poprzewracane zostały macewy, które są elementami budowanego tutaj Pomnika Pamięci Kaliskich Żydów. To kolejna w ciągu minionych kilkunastu miesięcy dewastacja i znieważenie miejsca spoczynku na tym cmentarzu. W ubiegłym roku nieznani sprawcy dokonali w sumie trzykrotnych zniszczeń na tej samej nekropolii. PAP Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 18:27 Co za Debile przepraszam,jeśli to określenie kogoś razi,ale jak można nazwać ludzi którzy tak postępują. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: cmentarz żydowski 04.09.07, 18:29 To nie są debile - to są zwykłe sku..syny [no sam się nie ocenzuruję przecież]! swoją drogą gmina żydowska mogłaby w końcu zainwestować w strażnika, może to by pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 20.09.07, 01:04 Na placyku zwanym dawniej Rosmarkiem w miejsce bramy pojawiła się witryna sklepowa. Nic w tym może i złego ale czemu ona jest nie dośc że plastikowa to jeszcze zamurowano łuczek bramy. Jak znam panią na dworze majkowskim to jest to zwykła samowolka. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 22.10.07, 15:34 Jak juz wspominasz smutku ,,pania na dworze'' , to ja Jej tez doloze - MUR TRYBUNALSKI zamykajacy kiedys ogrod za Sadem od strony Walu Staromiejskiego . Mur , ktury posiada bramke z 1840 roku !!! Foty w Fotogalerii . Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 22.10.07, 19:54 I tak cieszmy się że bramka ocaleje najprawdopodobniej. A zamurowane wentylacje z kaplicy żołnierskiej zlikwidowane ozdobne kratki. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 12.11.07, 22:11 Smutek czy to jest przy ul.Przechodniej ? czy Targowej ? Wystap do Nadzoru Budowlanego i zglos samowolke . Oni zwykle nie kontroluja stanu faktycznego , tylko egzekwuja doprowadzenie do poprzedniego stanu albo Sad Grodzki . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 19.02.08, 12:48 (Zwyczajny up.) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Lista ostatnich zniszczeń zabytkowych obiektó 19.02.08, 15:58 Dobrze, dobrze . Sie ociepli zrobimy przeglad od nowa. Trzeba tez pomyslec jak naklonic wnuczke Alfonsa Parczewskiego pania Antonine Meysztowicz (lat ok.91)z Ktakowa, a wlasciwie Jej syna Oskara Meysztowicza do zadbania o dom profesora. Tam kilka mieszkan stoi pustych. W czesci budynku sa wymienione okna, w innej czesci nie. Drewniane schody pewnie tez wymagaja remontu, sa przez wieloletnie uzytkowanie mocno wytarte. Sien przelotowa stoi otworem przez cala dobe. Kamienice powinno wykupic Miasto i tutaj utzadzic Muxzeum Literatyry. Mieszkania po jednej i po drugiej stronie klatki maja po ok.75 m2 powierzchni.Ponadto w podworzu jest jeszcze drugi obiekt po pensji Madamme Semedeni. Odpowiedz Link Zgłoś