smutekkalisza 28.09.07, 10:35 Dlaczego Kalisz w swojej ofercie widokówek nie ma tych przedstawiających jak miasto wyglądało dawniej.Ostrów już takowe posiada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszman Re: Kalisz na dawnej widokówce 28.09.07, 12:16 Bo włedze pewnie uważają ze to kiepska promocja.Oni wolą sztuczny tort i sztuczne ognie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz na dawnej widokówce 28.09.07, 12:23 kaliszman napisał: > Bo włedze pewnie uważają ze to kiepska promocja.Oni wolą sztuczny > tort i sztuczne ognie. Ooo to to to . Tu jest pies pogrzebany ! A ponadto tak trudno doope odkleic od fotelika i ... vivat pan Wladek K. ., On jest dobry na wszystko . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz na dawnej widokówce 28.09.07, 13:03 Ten tort i cała ta impreza za 100.000 zł to jakaś poraszszszka była! Dlaczego my mamy takich n-i-e-m-ą-d-r-y-c-h ludzi w Ratuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Kalisz na dawnej widokówce 28.09.07, 15:50 To miasto ma tez produkowac widokowki? A ile maja ich wydrukowac...100 tys? Widac forsy w kasie dosc. Moze uda sie sprzedac ze 100 w roku to starczy na kolejne millenium. A ja myslalem ze takie rzeczy zalatwiaja prywatne firmy produkujace miedzy unnymi widokowki.....czy wy nie przesadzacie z tymi wymogami co ma urzad zrobic. Wedlug mnie urzad ma rozdysponowac pieniadze....tylko gdzie sa te projekty roznych obchodow...tu na forum pisanie nie wystarczy. Dlaczego nikt tutaj wiecznie krytykujacy urzedy nie przedstawi projektu, pojdzie do urzedu i pogada...zacznie cos robic. Moze dostaniecie pieniadze i zobaczymy co wymyslicie i jak inni to ocenia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz na dawnej widokówce 28.09.07, 16:03 Urząd Miasta nie ma produkować widokówek. Skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? A jeśli dobrze pamiętam, to reprinty starych widokówek w Ostrowie wydaje muzeum miejskie, ale nie jestem pewien. Może jak pojawi się Sektor11 to coś napisze, z pewnością jest lepiej zorientowany niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 18:27 ja mam gdzies w piwnicy stare widokowki kalisza ciakwie sie je oglada Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 19:23 Z jakich lat masz te widokówki? ps.jak można trzymać takie rzeczy w piwnicy?! :> Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 21:02 hehe nom w piwnicy sa bo w domu nie bylo by juz miejsca.no z roznych.mam ze 4 z lat 70 tych a reszta to lata 80 te Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 20:26 wolf2007 napisał: > ja mam gdzies w piwnicy stare widokowki kalisza ciakwie sie je oglada W piwnicy ??? ...ciekawie sie oglada ? To jest moze piwnica - klub ??? Poogladaj razem z nami . Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 21:03 hehe trzymam je w piwnicy ale ogladalem w domu.oprocz widokowek mam jeszcze jakies albumy o kaliszu ze zdjeciami i ksiazki tez z fotkami Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.10.07, 21:13 wolf2007 napisał: > hehe trzymam je w piwnicy ale ogladalem w domu.oprocz widokowek mam jeszcze > jakies albumy o kaliszu ze zdjeciami i ksiazki tez z fotkami Moznaby zrobic wymiane - sztuka za sztuke . Mam tez przerozne krajowe i zagraniczne , stare i wspolczesne . Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 07.10.07, 18:29 tzn jaka wymiane? bo ja jestem np do moich ksiazek bardzo przywiazany najwyzej mozesz skserowac Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Kalisz na dawnej widokówce 07.10.07, 18:15 Niestety nie mam starych widokowek, ale za tom mam album z 1961 z b. fajnymi zdjeciami oraz nowsze wydanie z 1973, wprawdzie poszerzone oraz czesciowo w kolorze, ale nieco mniej artystyczne. Jakie piekne byly klomby przed ratuszem! Mam tez wydanie pisma "Poznaj Swoj Kraj" z 1960 poswiecone wylacznie Kaliszowi. No i sa jeszcze zdjecia rodzinne z miastem w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 07.10.07, 18:30 ta druga o ktorej mowiles to chyba jedna z tychco ja mam.ale ta pierwsza bym chetnie obejzal Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 08.10.07, 00:20 wlasnie obejzalem jednaz widokowek.przedstawiala ona woj polskiego i bloki te co sa przy rondzie te ktore widac z budynku multimedii.widok obejmowal od pierwszego bloku przy skrzyzowaniu woj polskiego z serbinowska i ostatniego bloku przy dzisiejszym rondzie.przyznam sie szczerze ze jakos dziwnie sie patrzy na tak zamierzchle czasy.barieren napasie zieleni pomiedzy ulicami nie bylo.przejscie dla pieszych bylo naprzeciw multimedii widac ze tam gdzie dzis jest dobrzec bylo pusto ronda chyba tez nie bylo.jakby czlowiek patrzyl na inne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Kalisz na dawnej widokówce 13.10.07, 23:34 wolf2007 napisał: ....barieren napasie zieleni pomiedzy ulicami nie > bylo.przejscie dla pieszych bylo naprzeciw multimedii... Akurat te zmiany odbyły sie nie tak dawno.Barierki mają kilka lat a przejście znikneło z chwilą modernizacji skrzyżowania z Serbinowską. Z tego osiedla była taka fajna widokowka z blokiem przy WP chyba nr 72 na którego boku był plan osiedla Widok.Szkoda że nie zostal odtworzony po ociepleniu ściany.Pamietam też z dzieciństwa (lata 70) taką widokowkę ulicy Sródmiejskiej nocą.Kolorowe neony i chrakterystyczny sznur żarówek zygzakiem łączący przeciwległe kamienice. Rok temu ukazala się ciekawa książka z widokówkami lat 70 i 80 pt"Pogoda ładna aż żal wyjeżdżać".Znalazly sie w niej również zdjęcia naszego miasta i regionu.M.in Główny Rynek z autobusem Jelcz w tle,Wojska Polskiego od ronda w kierunku Supersamu (obecnie Multimedia) z poligonową fabryką domów w tle czy dworzec PKS w Kępnie i Kaliszu.Ten ostatni niedlugo przejdzie do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kalisz na dawnej widokówce 11.10.07, 02:01 A jest tu w ogóle ktoś, kto zbiera stare widokówki Kalisza? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Kalisz na dawnej widokówce 13.10.07, 15:46 ja raczej specializuje sie z numizmatyce ale widokowek ja kmowilem tez troche mam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kalisz na dawnej widokówce 04.03.08, 17:19 Unikalne pocztówki autorstwa Wacława Kurka z grafikami przedatawiającymi najpiekniejsze miejsca Kalisza można nabyć w CIT. Te wydane przed wieloma laty kartki mogą stanowić idealna pamiatke z najstarszego miasta w Polsce.Mogą być także prawdziwą gratką dla kolekcjonerów.Cena pocztówek wynosi 1,20 zł za sztukę. W ofercie lokalnych publikacji,obok albumów i przewodników,znajduje sie także seria 10 panoram Kalisza autorstwa Władysława Kościelniaka.Wyjatkowy minialbum zawiera delikatne,a zarazem szczegółowe grafiki przedstawiające miasto z lotu ptaka.Cena 2 zł za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kalisz na dawnej widokówce 17.01.09, 18:28 Znam pocztówki - grafiki panów Kurka i Wł.Koscielniaka. Sa naprawdę doibre. Serdecznie je polecam. Ale co z reprintami starych, bo z I poł.XIX wieku litografiami z widokami Kalisza ?Ostatnio namierzyłem w e-shopie grafiki Napoleona Ordy. Jest możliwośc nabycia pojedynczych egzemplarzy po 18,- zł/sztuka.Reprinty drukowane offsetowo na papierze - munken pure 240g/m2 + koszt przesyłki : zeta-ars.pl/index.php?hmn=2,2&shp=,,8# A może kierownictwo CIT nawiązałoby kontakty handlowe z firmą ,,Zeta Ars;; ? Warto je sprowadzić do Kalisza - chociażby te dotyczące d.guberni kaliskiej Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kalisz na dawnej widokówce 06.02.09, 12:20 Może tam będą jakieś stare widokówki Kalisza? www.histor-pol.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Co to i gdzie to? 12.02.09, 13:41 www.allegro.pl/show_item.php?item=554514278 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Co to i gdzie to? 12.02.09, 14:01 Rewelak fota.Mam nadzieję, że ktoś rozpozna to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Co to i gdzie to? 12.02.09, 16:10 kaliszman napisał: > Rewelak fota.Mam nadzieję, że ktoś rozpozna to miejsce. Albo Bielarnia Gaede'go, albo garbarnia pana Juliusza Sowadskiego, tego od pałacyku (ob.Medix). założona w 1907 r. obie nad Bernardynka Odpowiedz Link Zgłoś